Brexitin aiheuttaja saa kenkää
Älä koskaan sano ei koskaan, ja onneksi en ole sanonut, että en enää koskaan kirjoita Brexitistä. Pitkään aikaan ei erityistä aihetta kuitenkaan ollut, ja on kai sanomattakin selvää, että monet muut aiheet ovat kilpailleet menestyksellisesti sen kanssa. Nyt kuitenkin kaksi toisiinsa liittyvää seikkaa nosti aiheen yli houkuttavuuskynnyksen. Ensimmäinen on Boris Johnsonin pakkoero. Toinen, edellisestä suoraan johtuva, on The Financial Timesin Brexitin seurantaan keskittyneen toimittajan Peter Fosterin 7.7.2022 julkaistu artikkeli Johnsonin roolista sen aiheuttajana ja sen katastrofaalisen huonona toteuttajana. Artikkelin ingressi kertoo oleellisen tavalla, jota Etonin ja Oxfordin debattikerhoissa harjaantunut Johnsonkin varmaan arvostaisi, ellei kohde olisi hän itse: ”The departing prime minister leaves a culture of dishonesty, an exasperated EU and rotting lettuce”.
Joku voi kysyä, miksi vaivautua referoimaan artikkelia, kun sen voi lukea suoraan lehdestä. Jokainen ei kuitenkaan voi, ellei maksaa melko kallista tilausmaksua, joten vaivaudun kuitenkin. Samalla voin myös maustaa referaattia kommenteillani, kuten tapanani on. Sanottakoon heti kättelyssä, että oma mielipiteeni Johnsonista on jos mahdollista jopa jyrkempi kuin FT:n kirjoittajan.
Foster keskittyy kansanäänestystä edeltävään kampanja-aikaan ja sitten erosopimukseen ja sitä seuranneeseen EU:n ja UK:n vapaakauppasopimukseen. Totta onkin, ja itsekin muistan hyvin, että Johnsonin vain muutama kuukausi ennen kansanäänestystä ilmoittama Brexitiä tukeva kanta ja keksimä valhe 350 miljoonan punnan viikkosäästöstä saattoi hyvinkin olla ratkaiseva pienen enemmistön kertymiseen sen taakse. Maansa yleisen mielipiteen käännyttämisessä EU:ta vastaan hänellä kuitenkin oli huomattavasti pitkäkestoisempi, itse asiassa vuosikymmeniä aikaisemmin alkanut rooli, vaikka olisi älytöntä kuvitella yhden miehen pystyneen kääntämään 65-miljoonaisen kansakunnan EU:ta vastaan.
Brysseliin sijoitettuna toimittajana Johnson keksi EU:ta koskevia valheellisia ja vääristeleviä juttuja ja pilkkasi sitä armottomasti vuosikausia 1980-90-lukujen vaihteen molemmin puolin. Minunkin olisi pitänyt havaita tämä, olinhan tuolloin useita vuosia yhtä aikaa hänen kanssaan tuossa kaupungissa, ja useampi kuin yksi jo silloin tuntemani suomalainen journalisti on sittemmin kertonut muistojaan hänestä. Mutta olipa se häpeäni tai kunniani, muistijälkeä herra Johnsonista ei noilta vuosilta mieleeni jäänyt. Vasta vuonna 2008, seuratessani Pekingin olympialaisten päättäjäisiä, joissa seuraavien kisojen isäntäkaupungin edustaja otti vastaan viestikapulan, näin tämän miehen omin silmin, ja vaikka se oli pelkkä visuaalinen havainto, jo hänen – kirjaimellisesti – takki auki –esiintymisensä olisi pitänyt osata lukea ennakkovaroituksena, heikkona signaalina tulevasta.
Johnsonin tapaisen henkilön menestys politiikassa olisi ylipäänsä pitänyt osata paremmin tulkita. Politiikan karnevalisoituminen, yleisön kasvava tunne, että se oli vain yksi osa viihdeteollisuutta, jonka näyttelijöiden toilailuilla – ja niitä pidetään nimenomaan toilauksina, ei seurauksiltaan vakavina tekoina – ei ole suurta väliä, on yleinen ilmiö. Yleensä poliitikot kuitenkin itse pyrkivät näyttäytymään vakavasti otettavina ja monet, ellei suorastaan enemmistö, aidosti siihen pyrkivätkin, joskin tämän yleisen ilmapiirin takia usein epäonnistuen. Johnson erosi tästä joukosta sillä, että hän nimenomaan loi itsestään pellehahmon. Sitä en pysty arvioimaan, onko tämä pelle hänen todellinen persoonansa vai rooli, jonka hän on omaksunut niin hyvin, että se vaikuttaa täysin aidolta. Vielä ihmeellisempää on, että hän juuri tällä hahmolla menestyi niin loistavasti. Vielä pääministerinäkin hän pärjäsi uskomattomalla tavalla, vaikka varsinainen politiikka, merkittävien yhteiskunnallisten asioiden hoitaminen ja ongelmien ratkaiseminen, osoittautui kerta toisensa jälkeen hänelle ylivoimaiseksi – sikäli kuin niillä ylipäänsä oli hänelle merkitystä. Hän kaatuikin lopulta ihan muuhun kuin vakavissa politiikka-asioissa epäonnistumiseen: biletyksestä omien koronarajoitustensa vastaisesti ja miesten takamusten nipistelystä (sic!) syytetyn miehen nimittämisestä tärkeään poliittiseen tehtävään.
Johnsonilla oli siis kenties ratkaiseva osuus siihen, että britit äänestivät itsensä ulos EU:sta, ja ratkaiseva siinä, millainen lähdöstä tuli. Britannian politiikan minua paremmin tuntevat kertokoot, mikä hänen roolinsa tarkalleen oli kansanäänestyksen jälkeen pääministeriksi nousseen Theresa Mayn epäonnistumisessa eron vaatimien sopimusten ja ylipäänsä sitä koskevien päätösten aikaansaamisessa. Ei Johnson yksin ollut Mayn epäonnistumisen takana, mutta ei hänen roolinsa varmasti mitätön ollut. Kun hänestä sitten tuli pääministeri, hän kyllä toteutti eron, mutta jälki oli mitä oli.
Johnsonin ansiolistalle – jos sitä sellaiseksi joku haluaa kutsua – kuuluu Britannian konservatiivipuolueen ”peruuttamaton” (itse kyllä hymähdän tälle sanalle, mutta kaipa se yhtä peruuttamaton on kuin peruuttamattomat asiat politiikassa yleensäkin) muuttaminen Eurooppa-vastaiseksi, eikä muutenkaan paluuta entisenlaiseen konservatismiin ollut ainakaan enää vuoden 2019 vaalivoiton jälkeen. Kysymys ei ole vain taloudellisista menetyksistä, jotka ovat koituneet EU:n sisämarkkinoilta poistumisesta ja sen korvanneesta laihasta sopimuksesta. Tätäkin suurempaa piittaamattomuutta maan eduista todisti tapa, jolla Pohjois-Irlannin rajaongelma ”hoidettiin”, ja vielä sitäkin suurempaa tapa, jolla Johnson on aikonut siitä perääntyä. ”Intellektuaalinen korroosio”, josta kaikki tämä todistaa, ei tosin ole rajoittunut Brexitiin eikä myöskään sen puitteissa syntynyt, vaan on ollut Johnsonin toiminnan leimaa-antava piirre, oikeastaan ohjaava prinsiippi, ja olisi kai ollut yllätys, jos hän olisi poikennut siitä suhtautumisessaan Brexitiin. Kun olemme Suomessa viime aikoina joutuneet perehtymään Turkin presidentin tekemisiin, tulee väkisin mieleen tietty samankaltaisuus, niin erilaisia kuin he ulkoiselta olemukseltaan ja esiintymistavaltaan ovatkin. Järkevän politiikan tarpeet eivät merkitse mitään oman egon pönkittämisen ja kannatuksen ylläpitämiseen liittyvien välittömien tarpeiden rinnalla, eivät vaikka ne lopulta veisivät tuon kannatuksenkin.
Brexitin kohdalla tämä on materialisoitunut paitsi alkuperäisinä valheellisina väittäminä myös Britannian tulevaisuuden loistavien näkymien täysin tosiasioiden vastaisesti rummuttamisena. Ei EU-oikeudesta irtaantuminen ole tuottanut mitään tuottavuushyppyä kuten Brexit-ministeri Jacob Rees-Mogg on kehunut. Ei ole syntynyt – eikä synny, katsoo FT – maailmanluokan kauppasopimuksia, jotka kompensoisivat menetykset ylivoimaisesti suurimman kauppakumppanin kanssa. Kauppa- ja muut tunnusluvut kuten muuttovirrat ja laskelmat brittien tulonmenetyksistä todistavat, että ”globaali Britannia” on sulkeutumassa, ei avautumassa, päinvastaisesta propagandasta huolimatta.
Johnsonin eron välitön, edellä todettu syy on hyvä todiste siitä, millaiseksi Britannian politiikka on mennyt. Se on signaali syvemmästä ongelmasta, Brexitissä konkretisoituneesta, mutta ei siihen rajoittuvasta kroonisesta epärehellisyydestä, joka ei tosin rajoitu konservatiivipuolueeseen. Työväenpuolueen johtajan lupauksissa siitä mitä hän tekisi Brexitille valtaan päästessään näkyy, että fundamentaaliselle ongelmalle, koko Brexitin virheellisyydelle, hänkään ole halukas, saati että pystyisi, tekemään mitään. Niinpä Britannialla on Johnsonin aikaansaaman ja toteuttaman Brexitin jälkeen vain kaksi huonoa vaihtoehtoa: Norjan tapainen ”alistussuhde” tai nykyinen status quo.
Johnsonin seuraajaehdokaat ovat tätä kirjoittaessani supistuneet viiteen. ”And then there were eight”, letkautti FT kun heitä oli kahdeksan. Kaikessa korniudessaan Johnson on ollut siinä määrin dominoiva hahmo, että kaikki seuraajaehdokkaat vaikuttavat kalpeilta seinäruusuilta häneen verrattuna. Vähemmän hampaita kiristyttävä hahmo voi koettaa parantaa Britannian mainetta Brysselissä ja rajallisesti onnistuakin siinä; odotukset siellä eivät todellakaan ole olleet korkealla, varsinkin kun totaalinen välirikko on ollut uhkaamassa Pohjois-Irlannin takia. Ainakaan nykyisen parlamentin aikana ei kovin paljon parempaa kuitenkaan taida kannattaa odottaa, ja epävarmaa se on vaalien jälkeenkin. Ehkä kansainvälisin kokouksiin saapuvat brittiedustajat voivat kuitenkin toivoa heitä verrattavan vähemmän alentuvasti Italiaan kuin tähän asti, kuten FT:n toinen kommentaattori, Gideon Rachman, letkauttaa 8.7.2022 julkaistussa omassa kolumnissaan.
Vieläkö Suomessa jotkut riemuidiootit haluaa erota Euroopan unionista?
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan sodan olosuhteissa heitä on yhä vähemmän. Länsiyhteydet alkoivat 24.2. tuntua varsin arvokkailta.
Ilmoita asiaton viesti
EU-ero tulee arvioida uudestaan, kun Suomi on Naton jäsen. Samalla on sitten kertynyt lisää dataa tuosta Bresitistäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Molempien siunauksellisuus kansallemme on meille tolkun ihmisille selviö jo nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Itsenäisen valtion lainsäädännön ylitse eivät käy EU:n lait ja asetukset.
Minusta sellaisesta vapaudesta voi vähän maksaakin.
Tavallaan on kohtuullista, että Eu:n yhteismarkkinoille täysivoimaisesti hakeutuvat valtiot joutuvat valinnastaan ”vähän” maksamaan eli tarkastamaan lainsäädäntönsä hyväksyttävyyden nyt ja tulevaisuudessa Brysselin rälssin kanssa.
****
Koivisto puhui tasankokansoista ja vuoristokansoista tunnetuissa vertauksissaan. Ehkä voisi puhua myös ”saarelaisista”. Kas, siinäpä kait Brexitin salaisuus.
Ps. Brexit -prosentit olivat aika selkeät. 48,1 puolesta ja 51,9 prosenttia vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Minusta sellaisesta vapaudesta voi vähän maksaakin.”
Mutta energia ei saisi maksaa nykyhintaa Venäjän hyökkäyssodan takia…
”Ps. Brexit -prosentit olivat aika selkeät. 48,1 puolesta ja 51,9 prosenttia vastaan.”
..ja tässä esimerkki miksei kansalta voi kysyä mitään tärkeää, mistä eivät ymmärrä. Räikeillä valheillahan tuo kampanja hoidettiin ja kansalaiset uskoivat kaikki lupaukset.
Ilmoita asiaton viesti
Jäljet johtavat Venäjälle kuten valheen jäljet aina. Onnistuivathan ne kerran ryssimään jopa Yhdysvaltain presidentinvaalit.
Ilmoita asiaton viesti
Jos sekä demokraatit että republikaanit käyttävät miljardeja kampanjointiin, pidätkö mahdollisena että muutama nörtti pesee koko vaaleja varten palkatun väen? Tämä esittämäsi on tarina, siitä miten Trump valittiin Venäjän vaikutuksen vuoksi. Eiköhän siinä tarvittu jotain muutakin. Hillarysta ei pidetty, Trumpista pidettiin enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Tosin Hillary sai enemmän ääniä…
Ilmoita asiaton viesti
Populistit ovat pitkälti politiikan viihdetaiteilijoita, joiden esityksiä merkittävä osa äänestäjistä odottaa ja haluaa kotikatsomoistaan seurata.
Useimmille heistä politiikan tekeminen on pelkkää peliä, joillekin demagogeille suorastaan sisäpiirin vitsi, jossa keskenään naureskellaan toinen toistensa tempauksille ja jutuille. Kuitenkin heidän seuraajansa ottavat tarinat todesta.
Nyt meneillään oleva -ja talven mittaan todennäköisesti kärjistyvä- talouskriisi antaa mehevän kasvualustan populistisille ja autoritäärisille toimijoille.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt meneillään oleva –ja talven mittaan todennäköisesti kärjistyvä– talouskriisi antaa mehevän näytön siitäkin, että populististen ja vaihtoehtoisten toimijoiden vaihtoehto (EU -establishmentti) ei sekään pysty tuottamaan sen kummempia vastauksia. Ehkä ainoat systemaattiset reaktiot siltä taholta voisivat olla oppositoristen äänien vaimentaminen (deplatforming, median rikkumaton ilmatorjuntapeltikatto), epäolennaisuuksissa lilluminen ja harhainen syntipukkimaalitus varsinkin itäsuuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
EU -establishmentin myötä olemme ajautuneet Venäjä -pakotteissa tilanteeseen, jossa Uniper -riskit ovat valtaisat. Jos noin 15 miljardin maksimipaketti koituu Suomelle, se on jokaista suomalaista kohden rapiat 2000 euroa pulitettavaa.
– Jos Helmut tekee ikävän poliittisen päätöksen, Gertrudin kaasu ei kallistu syksyllä kun Suomi -neito kiltista maksaa hintakorvausta.
No, Suomi -neitohan avaa tavan takaa hövelisti Brysselissä lompakkonsa. Ja jakaa solidaarisuuden taakkaa muiden kuin Suomen kansan eduksi.
Ilmoita asiaton viesti
Populistisesti tuo yllä esitetty tiivistyy muotoon: Missä Germania ja Eu, siellä Suomen syöjät! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Venäjällä ei Varilan mielestä tässä osaa eikä arpaa. Toki Fortumin johtoa voi aiheestakin syyttää täydellisistä virhearvioinneista, kuten saksalaisia poliitikkoja energiavalinnoista, mutta Venäjä tämän aiheutti.
Ilmoita asiaton viesti
”Totta onkin, ja itsekin muistan hyvin, että Johnsonin vain muutama kuukausi ennen kansanäänestystä ilmoittamansa Brexitiä tukeva kanta ja keksimä valhe 350 miljoonan punnan viikkosäästöstä saattoi hyvinkin olla ratkaiseva pienen enemmistön kertymiseen sen taakse. ”
Sama jäi itsellenikin mieleen. Tuo BoJo:n iskulausehan 350 miljoonan punnan säästöstä oli präntätty suurella sen punaisen vaalibussin kylkeen. Ja paljonhan Brexitiä perusteltiin mm. sillä, että puolalaiset putkimiehet vievät briteiltä putkimiesten työt. No nyt brittiläisillä putkimiehillä riittänee paljon töitä…. jos niitä brittiläisiä ammattitaitoisia putkimiehiä vielä jostakin löytyy.
Näistä brexiteereistä tulee mieleen Antti Kuosmasen mainitsema Jacob Rees-Mogg
( paljonkohan varakas Rees-Mogg välitti brittiläisestä putkiduunarista ) ja myös Nigel Farage.
Nigel Faragen muistamme myös UKIP -puolueen entisenä johtajana, nykyjään Brexit Partyn johtajana. Muistamme Faragen myös EU-parlamentin penkillä vähättelemässä naureskellen EU:ta ja kääntämässä selkänsä parlamentille kun parlamentin avajaisissa esitettiin EU-hymniä. Meidän PS-puolueen mepit Hakkarainen ja Huhtasaari tyytyivät ”vain” istumaan takapuolensa päällä tuon juhlallisen esityksen aikana. ( https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006162518.html )
Viime aikoinahan ei PS-puolueen suunnasta ole koivin kuulunut brexit-fixit -kommentteja. Vielä muutama vuosi sitten silloinen PS-puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja nykyinen puolueen 1. varapuheenjohtaja hehkutti MTV3:n uutisklipissä eduskunnan käytävällä, että ”Brexit näyttää askelmerkit Suomellekin.” Liekkö niin, että meillä PS -puolue kyttää tilaisuutta taas kohta nostaa Fixit esiin, kun EU:ssa ollaan melkoisessa myrskyssä. Nyt se ehkä ei ole PS -puolueelle vielä poliittisesti viisasta.
Ilmoita asiaton viesti
Muistan nähneeni valtioiden nimistä muotoiltuja EU-eron (mahdollisia) kampanjaotsikoita. Suomea ei listauksen mukaan koskisi fixit vaan finish. Tässä lisää:
https://brilliantmaps.com/wp-content/uploads/Brexit-EU-Leaving-Names.png
Ilmoita asiaton viesti
Suomen lopuksi se toden totta koituisikin
Ilmoita asiaton viesti
Johnson joutikin mennä. Mutta minun muistini mukaan Johnson ei ollut Brexitin alullepanija, vaan ainoastaan toimitti sen maaliin. Muistaakseni molemmat puolueet halusivat Brexitin, mutta ongelma oli, että miten se toteutetaan. Mikään pääministeri Mayn ehdotus ei kelvannut parlamentille ja hän heitti hanskat naulaan.
En löydä perusteita syyttää Johnsonia Brexitistä. Se voi osoittautua vielä todella hyväksi liikkeeksi, kun EU vaipuu koomaan euron ansiosta ja muutenkin.
Mutta uudelle johtajalle annetaan aina neuvo: syytä edeltäjää kaikista mahdollisista ongelmista.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkalleen ottaen pääministeri David Cameron järjesti kansanäänestyksen Britannian EU-jäsenyydestä. Hän oli Brexitin alkuperäinen aiheuttaja.
https://yle.fi/uutiset/3-7982317
https://www.verkkouutiset.fi/a/brexit-jyrasi-britannian-paaministerin-david-cameron-eroaa-52162/
Ilmoita asiaton viesti
Cameron antoi vaalilupauksen järjestää asiasta kansanäänestys.
Sitten kansalle valehdeltiin ja vääristeltiin, mikä on populistien tapa kerätä kannatusta.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, Cameron ilmeisesti laski, että eivät brittiäänestäjät ole niin vain höynäytettävissä. Toisin kävi. BoJo:n , Nigel Faragen ja Jocob Rees-Moggin peli tuotti tuloksen.
Ilmoita asiaton viesti
Charlotta Buxtonin kirja ”Landet som äter sig självt” (2020) antaa mielenkiintoisen kuvan siitä miten britit reagoivat äänestystulokseen tuoreeltaan. Hän haastatteli henkilöitä heti vaalituloksen tultua julkiseksi. Haastatellut olivat järkyttyneitä siitä, että brexit toteutui. Asian teki mielenkiintoiseksi se, että moni näistä oli äänestänyt Brexitin puolesta. He siis päättivät hiukan protestoida ja yllättyivät epämiellyttävästi siitä, että heidän mielipiteensä huomioitiin äänten laskennassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Asian teki mielenkiintoiseksi se, että moni näistä oli äänestänyt Brexitin puolesta. He siis päättivät hiukan protestoida ja yllättyivät epämiellyttävästi siitä, että heidän mielipiteensä huomioitiin äänten laskennassa.”
Siis, että moni brittiäänestäjä ajatteli, ”että näpäytänpä vähän” ja kun riittävän moni muiden äänestyskäyttäytymisestä tietämätön ”näpäytti”, niin näin kävi ? Tuossakin on niitä demokratian ( jota henkeen ja vereen kannatan ) sokeita pisteitä. Olisihan tuossa auttanut, jos olisivat vielä perusteellisemmin analysoineet äänestäjille mitä brexit oikeasti tulisi merkitsemään. Vaikutti myös, että monet brittipoliitikot uskoivat, että Iso-Britannia se sanelee viime kädessä EU:lle brexitin ehdot. Sekään ei mennyt ihan niin.
Tulee toki meillä Suomessa turvallisuus- ja puolustuspolitiikan puolelta tiedostaa ja ottaa huomioon se, että Iso-Britannia BoJo:n johdolla on määrätietoisesti ( toisin kuin esim. Saksa ) tukenut Ukrainaa USA:n rinnalla. UK on myös selkeästi kannattanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä ja ollut takaamassa Suomen turvallisuutta muutosvaiheessa. Kun karttaa katsoo, sen myös ymmärtää. Moni onkin sanonut, että tämä UK:n turvallisuus- ja puolustuspoliittinen linja ei tule muuttumaan pääministerin vaihdoksessa. Hyvä niin.
Ilmoita asiaton viesti
Brexit oli loppujen lopuksi älykäs siirto.
Britit pääsi ulos niin EU:n kuin Venäjänkin talutusnarusta.
Ilmoita asiaton viesti
No. Nythän briteillä menee sitten hyvin ? Talous, inflaatio, vienti ja tuonti, työllisyys, Pohjois-Irlanti ja Irlanti skä Skotlanti. Puhumattakaan kalastuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Why is it so hard to understand that it was the people of UK who wanted to leave EU ? Finland is finally now Nato member soon and it would be a great idea to consider leaving EU – UNLESS EU becomes a constitutional republic democracy like the United States – because otherwise you become the payer of all the waste Italy France and Germany decide to do without any real impact on any decisions.
EU needs a constitution where all countries agree on certain citizenship rights that a President and two chamber parliament cannot change unless a 2/3 majority of countries agree.
For us it’s free speech assembly rights to carry arms etc but you can decide on your own EU rights.
Senate and President elections to be a check on congress so not only populous few countries steal all the powers – if not resign and get Norway Switzerland deal instead
Ilmoita asiaton viesti
Johnson ei niinkään ole Brexitin aiheuttaja, vaan poliittinen johtaja, joka vaistosi kansan mielialat, ja onnistui kuin onnistuikin toteuttamaan ne. Historiallisessa mielessä Englannin etääntyminen EU:sta oli odotettavissa, ja EU näyttäytyykin nyt The Cityn ja USA:n kohdealueena, joka nöyrästi tottelee varsinkin ulkopoliittista käskytystä.
Britannia on kuin tykistömaalittaja, joka tutustui kohdealueeseen ja poistui maasturilla turvaan juuri ennen, kuin keskitys tulee.
Ilmoita asiaton viesti