Ei tullut syytettä
En käy kertaamaan mitä olen aikaisemmin sanonut ulkoministeri Pekka Haaviston tekemisistä liittyen konsulipäällikkö Pasi Tuomiseen ja al-Holin vankileirillä olevien suomalaisten kotiuttamiseen. En myöskään puutu tässä kirjoituksessa (ja saa nähdä puutunko myöhemminkään) perustuslakivaliokunnan nauttimaan arvovaltaan ja sen mahdolliseen horjumiseen tämän asian tiimoilta paljastuneiden vaikuttamisyritysten ja vuotojen takia. Sen sijaan muutama ajatus tapauksen lopputuloksesta perusteluineen, ja niiden mahdollisista seurauksista.
Jo asiaa koskevassa poliisitutkinnassa johtopäätös oli, että Haavisto on rikkonut lakia, mikä ei tietenkään merkinnyt hänen saaneen asiasta tuomion, kuten poliisitutkinta ei ylipäätäänkään sitä vielä merkitse. Ennen kuin siihen asti päädytään, on saatava syyte ja tuomioistuimen päädyttävä samaan tulokseen kuin poliisi ja syyttäjä. Haaviston ollessa ministeri hänen virkatoimensa voidaan tuomita vain valtakunnanoikeudessa, ja sinne päädytään eduskunnan äänestyksen kautta. Oikeusnormina on perustuslain 116 §, joka kuuluu näin:
”Syyte valtioneuvoston jäsentä vastaan voidaan päättää nostettavaksi, jos tämä tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.”
Kun vain neljä kertaa on ministeri valtakunnanoikeuteen vedetty, ei voi olla olemassa kovin paljon oikeuskäytäntöä siitä, miten tätä perustuslain pykälää pitää tulkita. Muutenkin on ulkopuolisen pakko nojata vain sen tekstiin, mikä tosin onkin minun oikeustieteen tuntemukseni mukaan minkä tahansa oikeusnormin tulkinnan ensisijainen lähde. Tässä valossa on ensimmäiseksi pakko sanoa, että ei tämä pykälä mikään selkeyden mallikappale ole.
Miksi ei? No siksi, että siinä on nämä kolme sanaa: ”olennaisesti”, muutoin” ja ”selvästi”. Mikä on olennaista ministerin tehtävien kuuluvien velvollisuuksien rikkomista ja mikä pelkkää rikkomista? Jos olisi lukuisia oikeustapauksia, joissa tähän olisi otettu kantaa, siitä voisi olla jonkinlainen objektiivista lähestyvä käsitys, mutta kun ei ole, jää jäljelle väistämätön johtopäätös, että se on hyvin subjektiivinen ja siis mielipidekysymys – ja mielipiteitähän ne ovat poliittisetkin mielipiteet, varsinkin poliitikoista koostuvassa elimessä.
”Muutoin” on kenties vielä epämääräisempi sana tässä pykälässä. Se voisi ilmaista, että kyseessä on kaksi kokonaan erillistä syytteennostamisperustetta: yhtäältä mainitut oleelliset ministerin tehtäviin kuuluvien velvollisuuksien rikkomiset, toisaalta lainvastainen menettely. Mutta se voisi yhtä hyvin merkitä, että myös velvollisuuden rikkomisten olisi oltava lainvastaisia ja että sen lisäksi voitaisiin syyte nostaa ”muutoinkin” lainvastaisesta menettelystä, millainen se olisikin.
Lainvastaisuuden pitää lisäksi olla ”selvä”. Kysyä voi, miksi lainvastaisuuden pitäisi ministerin tapauksessa olla selvempää kuin kenelläkään muulla, kun kyse on syytteenalaisuuden harkinnasta. Vai onko niin, että ”tavallista pulliaista” voidaan syyttää, vaikka ei olisikaan niin kovin selvää, onko hän rikkonut lakia? Voisi arvailla – ja arvaankin – mielessä saattaneen olla, että ministerin pitää syyllistyä jotenkin vakavampaan lainrikkomukseen kuin muiden kansalaisten, jotta hänet voitaisiin vetää toimistaan oikeuteen, mutta se taas panee kysymään, miksi asian näin pitäisi olla.
Ylipäänsä, koko pykälästä jää vaikutelma, että kun on kyse ministeristä ja hänen toimistaan eli siis hänen poliittisen agendansa ajamisesta, voimassa olevat laitkaan eivät saa olla tiellä, kunhan niitä vain ei rikota kovin törkeästi. Monen muun adjektiivin ohella tätä voisi luonnehtia ironiseksi, kun kyse on henkilöstä, joka on valankin vannonut lakien ja oikeusjärjestyksen ylläpitämiseksi. Ylipäänsä on aikamoista hyveellistä teeskentelyä päivitellä sitä, että perustuslakivaliokunnan toimintaa on ministerin virkatoimien tutkimisessa ”politisoitu”. Ei se voi ollakaan muuta kuin poliittista, lähtien siis jo siitä, että perustuslain asianomainen pykälä mahdollistaa ministerille hänen poliittisten tavoitteidensa toteuttamiseksi sellaista mikä muiden kohdalla johtaa rikosoikeudelliseen vastuuseen. Lakien ja muiden eduskunnan päätösten perustuslainmukaisuuden tutkinnassa valiokuntaa voi pitää hyvänä elimenä, koska se voi tehdä sen etukäteen, mutta samaa tarvetta ei ole ministereiden virkatoimien laillisuuden tutkinnassa. Ex-valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki näkyi päätyneen samaan näkemykseen kirjoituksessaan Helsingin Sanomissa 16.12.2020.
Minulla on mielipiteitä siitä, miten moitittavia ministeri Haaviston menettelyt julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ovat kaikenkaikkiaan olleet (ja moitittavaa voi olla sellainenkin mikä ei ole laitonta), mutta keskityn tässä vain yhteen, siihen mihin jo poliisi piti häntä syypäänä: että Haavisto, otettuaan konsulipäällikkö Tuomiselta ensin al-Hol-asiat pois antoi toimeksiannon hänen siirtämisekseen pois konsulipäällikön tehtävästä.
Perustuslakivaliokunta arvioi hänen tämän tekonsa lainvastaiseksi. Sanaa ”selvästi” ei näytä käytetyn, mutta uskallan tulkita, että lainvastaisuudesta ei valiokunnan (tai tarkemmin katsoen kai sen enemmistön) mielestä ole epäselvyyttä. Niinpä, jos edellä esittämistäni sanan ”muutoin” kahdesta tulkinnasta valitaan ensin mainittu eli että kyse on kahdesta kokonaan erillisestä syyteperusteesta, silloin valiokunnan olisi pitänyt vaatia Haaviston asettamista syytteeseen: hänhän on sen mielestä menetellyt (selvästi) lainvastaisesti.
Haavisto ei ilmeisesti tiennyt Tuomisen siirtohanketta toteutetun lainvastaisesti. Hänellä myös katsotaan olleen oikeus olettaa, että se on laillinen, koska häntä ei ollut lainvastaisuudesta varoitettu. Tämä nostattaa kulmakarvoja, sillä yleinen periaatehan on, että lain rikkomista ei voi oikeuttaa sillä, ettei tunne sen sisältöä. Onko tämä myös yksi ministerin erioikeus, joka nostaa hänet muiden yläpuolelle?
Oli miten oli, jäljelle jää edellä esittämäni jälkimmäisen tulkintavaihtoehdon mukaisesti, kysymys siitä, onko Haavisto, sen lisäksi että menetteli lainvastaisesti, myös olennaisesti rikkonut ministerin tehtäviin kuuluvia velvollisuuksia. Valiokunnan mielestä ei. Perustuslain 114 §:n mukaan syytteen nostamisesta päättää eduskunta saatuaan perustuslakivaliokunnan kannanoton. Ellei minulta ole jäänyt jotain huomaamatta, se on ”päättänyt” olla sitä nostamatta Haavistoa vastaan vain olemalla vaiti ja äänestämällä sen sijaan hänen poliittisesta luottamuksestaan epäluottamuslausemenettelyssä. Tämä tuntuu kummalliselta, jos kohta se hänen ministerinvirkansa säilyttämisen kannalta oli samantekevää, vaikka poliittinen kuohunta asian ympärillä kasvoi odottamattoman suureksi. Tulevien vaalien – mihin vaaleihin Haavisto vielä osallistuneekin – äänestäjien ratkaistavaksi jää, millainen polttomerkki tai kolhu, kuten asiaa on jo luonnehdittu, tästä kaikesta jää hänen maineeseensa ja nauttimaansa poliittiseen luottamukseen heidän mielissään. Välikysymys pani vaikeaan asemaan Suomen keskustan, ja se taisi ollakin sen tosiasiallinen tarkoitus, ei Haaviston saaminen pois virastaan.
Haavisto on puolustautunut viittaamalla humanitäärisiin ja muihin syihin, joiden takia hänen linjansa naisten ja lasten kotiuttamiseksi al-Holista oli ja on oikea, mutta siihenhän hän pystyi jo sillä, että otti sen asian käsittelyn pois konsulipäälliköltä. Sitä varten siirtohanketta ei tarvittu, ja on vaikea välttää johtopäätöstä, että sen motiivi on ollut rankaiseminen ja ehkä myös ”opetuksen” antaminen koko virkamiehistölle siitä mitä seuraa, jos virkamies ei ministerin tahtoa mukisematta noudata, vaikka vain hänen itsensä kannettavaksi koituisi tottelemisesta koituva oikeudellinen vastuu. Vaikka Haavisto polttikin tässä jupakassa sormensa, virkamiesten ulkoministeriössä ja kenties muuallakin kannattaa (Rokan Anttia siteeraten) nyt painaa häntänsä päähän ne opit, joita tämä tapaus on ministerin kanssa poikkiteloin joutuneen virkamiehen asemasta paljastanut.
Kerran eräs muualta ulkoministeriöön töihin tullut virkamies ihmetteli minulle, miksi te täällä olette niin nössöjä ettekä pane koskaan ministerille hanttiin. Jos hän ei vakuuttunut silloin antamastani vastauksesta, ehkä hän nyt ymmärtää sen paremmin.
Itse näkisin ministerien korotetun syyttämiskynnyksen liittyvän nimenomaisesti ministerien ’poliittisen agendan ajamiseen’. Siis että poliittisia linjauksiaan toteuttaessaan ministereillä on normikansalaista hieman enemmän välystä lainkäytön silmissä. Rapatessa saa roiskua, mutta ämpäri ei saa kaatua.
Lisäattribuutit (olennaisesti, selvästi…) sitten eivät ole harkinnassa mikäli ministeri toimessaan syyllistyy korruptiivisiin, maanpetoksellisiin tms. toimiin; siis muihin kuin poliittisten näkemystensä lihaksi muuttamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ajatusleikki:
Jos esim. suomalaisten natsien lapsia olisi pulassa/jumissa ulkomailla niin saisiko konsuli kieltäytyä auttamasta heitä (ideologisista) syistä, johonkin epämääräiseen ja minulle edelleen mysteerinä pysyvään lainvastaisuuteen vetoamalla?
Siltä tämä Haaviston ennakkotapaus minusta haiskahtaa.
Ps. En koskaan kieltäytyisi auttamasta lapsia. Vaikka vanhemmat olisi itse perkeleitä. Kukaan ei valitse vanhempiaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Haavisto on puolustautunut viittaamalla humanitäärisiin ja muihin syihin, joiden takia hänen linjansa naisten ja lasten kotiuttamiseksi al-Holista oli ja on oikea, mutta siihenhän hän pystyi jo sillä, että otti sen asian käsittelyn pois konsulipäälliköltä. Sitä varten siirtohanketta ei tarvittu, ja on vaikea välttää johtopäätöstä, että sen motiivi on ollut rankaiseminen ja ehkä myös ”opetuksen” antaminen koko virkamiehistölle siitä mitä seuraa, jos virkamies ei ministerin tahtoa mukisematta noudata, vaikka vain hänen itsensä kannettavaksi koituisi tottelemisesta koituva oikeudellinen vastuu.”
Ajatusleikki siis:
Jos ministeri haluaa vyöryttää vastuun jostakin toimesta virkamiehelle välttääkseen omaa vastuutaan, pitääkö virkamiehen hyväksyä tämä johonkin epämääräiseen seikkaan vetoamalla?
X
Ilmoita asiaton viesti
pitääkö virkamiehen hyväksyä tämä johonkin epämääräiseen seikkaan vetoamalla?
p.o.
pitääkö virkamiehen hyväksyä tämä, kun ministeri vetoaa johonkin epämääräiseen seikkaan?
X
Ilmoita asiaton viesti
Niin, kyllä tässä valiokunta sai kolhun. Ei siitä kuitenkaan pysyvää haittaa tullut, kuten valiokunnan entinen puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd) Suomen Kuvalehdelle (18.12.2020) kertoi. ”On terveellistä, että välillä muistutetaan pelisäännöistä. Ei tule äkkiä helpompaa mallia mieleen. Miten pidettäisiin poliittiset erimielisyydet pois käräjäoikeuksista?”
Ilmoita asiaton viesti
Ajatusleikki jatkukoon: Ihan totta et koskaan kieltäydy? Vaikka 15-16 vuotias olisi
-menestynyt hyvin Hitler-jugend opinnoissaan
-toiminut apulaisvartijana keskitysleirillä?
-osallistunut teloituksiin?
Et siis toimisi lain mukaan vaan rientäisit itse auttamaan?
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon blogistin huomioon on helppo yhtyä, Haavisto oli vain sivujuonne koko härdellissä vaikka toki oli tärkeä, että hänen toimet tutkitaa, mutta opposition keskeisenä tavoitteena oli kuitenkin hallituksen kaataminen ja siksi juuri Keskustaa painostettiin, Haavisto oli vain oiva välikappale tässä näytelmässä.
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto ei ollut sivujuonne. Yhdessä vaiheessa hän valheellisesti sotki asiaan jopa presidentti Niinistön. Haavisto siirsi Tuomisen toisiin tehtäviin, kun tämä ei suostunut noudattamaan hänen antamia lainvastaista käskyjä. Tarkoitus Haavistolla oli, että Pekka itse välttäisi vastuun, ja Tuominen saisi kärsiä tuomiot, jos joutuisi asiasta oikeuden käsiin.
Tästä tällaisesta toiminnasta Marin, Saarikko, Ohisalo … antoivat Haavistolle välittömän ja täyden tukensa.
Isis-porukan kotouttamiseen on käytetty 10/2020 valtion varoja n. 270 000€.
Mihin näitä varoja on käytetty, ei ole tarkkaa tietoa.
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelin blogia siksi, että siinä on analysoitu asiaa hyvin perusteellisesti.
Toisaalta tekisi mieleni kysyä onko todella niin, että tämä tapaus muodostuu varoitukseksi virkamiehille ministerin vastustamisesta vai olisiko todennäköisempää, että se muodostuu varoitukseksi ministereille siitä mitä voi seurata?
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikot ovat yleensä kovanahkaisia ja jos lainvastaisuuden toteamisen jälkeinen poliittisen vastuun kantaminen on vain huulien heiluttamista tuulessa, kuinkahan varoittavaa tuo sitten on? Varsin harvakseltaanhan ministerit ovat tähänkin asti osanneet toimia niin tökerösti, että Valtakunnanoikeuteen asti on päästy.
X
Ilmoita asiaton viesti
No, esimerkiksi Haavisto oli varsin selvä ”presidentintien kulkija” tuleviin vaaleihin. Nyt häntä ei ainakaan tällä hetkellä kukaan uskalla sellaiseksi noteerata. Eli kyllä poliitikoilla on riskinsä olkoonpa nahka kuinka paksu hyvänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Valta sokaisee, kuten Haaviston tapauksessakin voidaan todeta. Parempaan pitäisi pystyä kuin itsesääliseen blogiin ja puoluetovereiden spinnaukseen.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/51fe1e91-9938-473a-ac7a-92590d79dc1c
X
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy muistaa, että presidenttiehdokkaiksi ei toistaiseksi ole ilmoittautunut kukaan muu kuin Paavo Väyrynen. On hyvä että hän edes jossain asiassa on varma itsestään, vaikka arpookin vielä lähtekö kuntavaaleihin Vaasassa vai Helsingissä. Kyllä jalasmökki on taas liikkeellä.
Ilmoita asiaton viesti
Huomionarvoinen näkökohta, jota en pystynyt kirjoituksessani tarkemmin erittelemään, koska olen asettanut itselleni ylärajan, jota pitempiä kirjoituksia en halua tällä alustalla julkaista. Pari sanaa siitä tässä kommentin kommentissa.
Virkamiehelle opetus on, että tällaisen tempun, toisiin tehtäviin siirtämisen kaikkine siitä tulevalle virkauralle koituvine seurauksineen pystyy ministeri virkamiehelle tekemään ilman, että siitä syyte uhkaisi. Arvioni nimittäin on, että jos asia ei olisi tullut julkisuuteen, konsulipäällikö Tuominen ei olisi enää konsulipällikkö, vaan ehkä suurlähettiläs Sofiassa, arvokas mutta ei kovin keskeinen eikä tulevaa uraa nostattava positio virkamiehelle, joka on jo ollut vastaavassa tehtävässä Suomelle tärkeämmässä valtiossa.
Ministerille opetus on, että jonkinlainen riski hänenkin on otettava, jos tällaisen ryhtyy, ja se tulee siitä, että asia vuotaa julkisuuteen. Lisäksi tilanteen on oltava sellainen, että poliittiset vastustajat haluavat hänet juuri silloin panna seinää vasten.
Huomionarvoinen – ja ironinen – mutta pimentoon jäänyt seikka koko jutussa onkin, miten ja kenen toimin se vuoti julkisuuteen. Hirveä haloo nousi perustuslakivaltiokunnasta vuotaneista tiedoista, mutta ei minkäänlaista ministerin ja virkamiesten välillä ulkoministeriössä syntyneiden erimielisyyksien vuotamisesta. Sama asia oli yhtäällä OK ellei suorastaan ansiokasta ”pilliin puhaltamista”, toisaalla tuomittavaa politikointia.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä vain vahvistaa sitä, ettei ministereitä koske lainsäädäntö ja, että se tulkitaan lievimmän kautta.
Haaviston toiminta oli paitsi umpikieroa niin myös surkea esimerkki lainsäädännön kehnoudesta sen antaessa aivan liian suuret tulkinnan vapaudet. Päätökset voidaan tehdä täysin poliittisesti.
Edelleenkin meillä ylläpidetään valheellista käsitystä siitä, että leirillä olevia lapsia ei saada sieltä pois ilman vanhempiaan. Tämähän on emävalhe, jota vihervasemmisto käyttää röyhkeästi.
Toinen valhe on, että näitä terroritoimien tukijoita tullaan rankaisemaan Suomessa. Me hyvin tiedämne, ettei Suomen poliisilla ole mitään edellytyksiä heidän tekojaan selvittää koskaan vaan nämä tantat jstkavat eloaan sossun järjestämissä asunnoissa Hesan paraatipaikoilla taskuissaan uudet ällykännykät ja Kelan Visa -kortit.
Kaiken lisäksi heidän henkilöllisyytensä salataan ja suojellaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni kyse on kahdesta täysin eri syyttämisperusteesta. Yksi siis on ”…jos tämä tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa” ja toinen on jos tämä on ”menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti”. Jälkimmäisestä tapauksesta olisi kai käytännön esimerkki Juhantalon tapaus, jossa toiminta oli lainvastaista, mutta hän ei laiminlyönyt velvollisuuksiaan ministerinä. Selvästi rikkominen siis tarkoittaa nähdäkseni tilannetta jossa teko, joka on muutenkin laiton, voi viedä ministerin valtakunnanoikeuteen käräjäoikeuden sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ben Zyskowicz (kok) voisi harkita eduskunnan vallan kutistamista. ”On ollut puhetta siitä että perustuslakivaliokunnalta otetaan rooli pois ja syyteharkinnan tekisi valtakunnansyyttäjä. Ei se ihan mahdotonta ole”, Ben sanoi Suomen Kuvalehdelle (SK 51-52/2020). Eduskunnan vallan kaventaminen ei välttämättä madaltaisi syytekynnystä. Vuonna 1993 eduskunta nosti perustuslakivaliokunnan esityksestä syytteen entistä ministeriä Kauko Juhantaloa (kesk) vastaan, vaikka oikeuskansleri Jorma S. Aalto oli ollut toista mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Ja vihreät voisivat harkita Zyskowiczin neuvoa:
”Ben Zyskowiczin mukaan Kahiluoto ja Pitko voisivat julkaista viestinsä, jos he haluaisivat todistaa mediatiedot vääriksi.
– Silloin jokainen voisi nähdä, onko kyse väärinkäsityksistä, vai oliko siinä juuri se sisältö, mistä sitä epäillään. Miksi Jenni Pitko ei sitä julkista? Tästä on nyt kysymys, kokoomusedustaja kysyy.”
https://www.verkkouutiset.fi/ben-zyskowicz-vihreat-vaativat-muilta-eivat-tietysti-itseltaan/#524ab0c6
X
Ilmoita asiaton viesti
Oikeusministeri Anna-Maija Henriksson perustelee luottamusäänestyksen tulosta sillä että ”onko tässä salissa ketään joka ei ole tehnyt virhettä”, että pitäisi voida tehdä virheitä, katua ja ”mennä eteenpäin (ilman seuraamuksia).
Aika outo peruste ministeriltä jonka pitäisi huolehtia laeista.
Käytännössä siis ”rangaistukseksi” lainvastaisesta toiminnasta, mistä hyvänsä, riittää siis kun ”katuu” tekoaan.
N. kohdasta 15.20 alkaen:
https://areena.yle.fi/1-50331293?autoplay=true
Ilmoita asiaton viesti
Joissain tapauksissa katumisen pitäisi myös olla ”tehokasta”
Ilmoita asiaton viesti
Jos haluaa ymmärtää, mitä jollain lakipykälällä ajetaan takaa, kannattaa tutustua lain esitöihin, hallituksen esitykseen kyseisestä laista. Siellä on yksityiskohtaiset selitykset siitä, mitä kyseisellä lailla tarkoitetaan.
YLE julkaisi hiljattain artikkelin, jossa kerrotaan perustuslakivaliokunnan kuulemien asiantuntijoiden arvioita. Suosittelen lukemaan: https://yle.fi/uutiset/3-11691473
Ote tuosta artikkelista siltä osin kuin kyse on nykyisen perustuslain kannalta erityisen keskeisestä oikeusoppineesta:
”Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljasellakin on selkeä käsitys tapaus Haaviston oikeudellisesta luonteesta.
”Katson, ettei ulkoministeri Pekka Haavisto ole muistutuksen kohteena olevassa asiassa menetellyt lainvastaisesti. Näin ollen myöskään perustuslain 116 §:n mukaiset edellytykset ministerisyytteen nostamiselle ministeri Haavistoa vastaan eivät täyty.”
Viljanen on yksi Suomen johtavista perustuslakiasiantuntijoista. Hän oli nykyistä perustuslakia valmistelleen komitean pääsihteeri.
Viljasen mukaan konsulipäällikkö Tuomista koskevien virkajärjestelyjen laillisuusharkinta on ollut ensisijaisesti ministeriön virkamiehillä.
Viljasen mielestä ministerin on voitava luottaa siihen, että virkamiesvalmistelu on lainmukaista ja muutoinkin asiallista.
Siten ministeri “Haaviston ei voida katsoa olevan oikeudellisesti vastuussa ministeriön virkamiesvalmisteluissa mahdollisesti tapahtuvista puutteista, jollei niitä ole nimenomaisesti tuotu hänen tietoonsa eikä hän tällöin ole niihin puuttunut.””
P.S. Ei tullut takkia, mutta tuli sentään liivit… (Ei tullut syytettä, mutta tuli sentään someajojahti.)
Ilmoita asiaton viesti
Potaskaa. Ei meillä muillakaan ole oikeutta rikkoa asetuksia, koska emme ole tietoisia niistä.
Luuletko, että toimesta siirto tapahtui jonkun muun keksintönä kuin Haaviston. Kyllä hän on selkeästi ohjeistanut virkamiehen esimiehet poispotkimiseen.
Mitä tulee lainsäädännön tulkintaan niin sitä ei tarvita, kun kirjoitetaan lait selkeästi. Tälle ei mitään estettä. Juristit eivät tätä tee tahallaan ylläpitääkseen työllisyyttään.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli ymmärsin tekstisi; ”antakaa ja sallikaa ministerin touhuta omalla tontillaan mitä haluaa, kunhan vältätte karriäärisyrjäytymisen”.
Näinhän sitä ennen UKK:n aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta tässä on vielä yksi melko pimennossa ollut sivujuonne.
Haavisto oli suullisesti tilannut hollantilaiselta yritykseltä jonkin tähän liittyvän homman. Siitä tämä firma veloitti ulkoasianministeriötä vajaan 60. 000 euroa.
Haavisto kuitenkin kiisti maksaneensa kenellekään yhtään mitään.
Ja koska hän väitti näin koko eduskunnan edessä, mielestäni hän valehteli eduskunnalle. Ei seuraamuksia?
Ilmoita asiaton viesti
”Kerran eräs muualta ulkoministeriöön töihin tullut virkamies ihmetteli minulle, miksi te täällä olette niin nössöjä ettekä pane koskaan ministerille hanttiin. Jos hän ei vakuuttunut silloin antamastani vastauksesta, ehkä hän nyt ymmärtää sen paremmin.”
”Haavisto on puolustautunut viittaamalla humanitäärisiin ja muihin syihin, joiden takia hänen linjansa naisten ja lasten kotiuttamiseksi al-Holista oli ja on oikea, mutta siihenhän hän pystyi jo sillä, että otti sen asian käsittelyn pois konsulipäälliköltä. Sitä varten siirtohanketta ei tarvittu, ja on vaikea välttää johtopäätöstä, että sen motiivi on ollut rankaiseminen ja ehkä myös ”opetuksen” antaminen koko virkamiehistölle siitä mitä seuraa, jos virkamies ei ministerin tahtoa mukisematta noudata, vaikka vain hänen itsensä kannettavaksi koituisi tottelemisesta koituva oikeudellinen vastuu.”
Haavisto siis halusi ulkoasioissa jatkaa Kekkosen itsevaltaisella linjalla, vaikka muu suomalainen hallinto onkin demokratisoitunut?
X
Ilmoita asiaton viesti
Eduskunta antoi ulkoministeri Pekka Haavistolle luottamuksen äänin 101-68. Kukaan ei äänestänyt tyhjää, mutta peräti 30 kansanedustajaa jäi pois äänestyksestä. Ylen pääuutislähetyksessä veivattiin ensimmäiset viisi minuuttia tätä uutista, joka oli näin äkkiä kerrottu. Juttua kuitenkin venytettiin pohdiskelulla siitä, onko perustuslakivaliokunta politisoitunut, kun se ei saanut Haavistoa häädettyä. Säälittää katsoa, kun Yle kilpailee typeryydessä iltalehtien kolumnistien kanssa ja pääsee melkein tasoihin.
A-studiossa on vieraana vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko, mutta hänkään ei saa sanottua mistä koko poliittinen sirkus sai alkunsa. Oppositio teki Haaviston toiminnasta muistutuksen eduskunnan perustuslakivaliokunnalle noin vuosi sitten. Seuraavaksi osa muistutuksen allekirjoittajista siirtyi jouhevasti samaisen valiokunnan jäseneksi vastaamaan omaan muistutukseensa. Kaikki kuitenkin alkoi siitä, kun ulkoministeri Haavisto yritti saada al-Holin leirillä olevat lapset kotiin. Lapset ovat menneet pesuveden mukana, kun on pesty poliittista likapyykkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä ole yhdenkään tiedotusvälineen ymmärrys myöskään riittänyt kysymään Haavistolta, miksi hän ei noudattanut omia oppejaan ja eronnut:
”Hautala on myöntänyt teettäneensä kotonaan töitä, joista ei ole maksettu veroja eikä eläkemaksuja. Hän ei kuitenkaan ole sanonut jättävänsä ministerinpaikkaansa eikä jäsenyyttään ministerityöryhmässä.
Pekka Haavisto sanoi perjantaina Pressiklubi-ohjelmassa, että olisi hyvä jos Hautala jättää paikkansa ministerityöryhmässä. Myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on vaatinut Hautalaa jättämään työryhmän.
– Hautala on töpännyt selvästi, koska hän on maksanut pimeästi. – – Olisi hyvä, jos harmaan talouden ryhmässä tapahtuisi vaihdos, Haavisto sanoi Pressiklubin nettiekstrassa.”
X
Ilmoita asiaton viesti
Haaviston toimilla ei ole mitään tekemistä lasten kanssa vaan poliittisten pisteiden keräilyn hörhöiltä. Lapset on voinut hakea leiriltä ilman vanhempiaankin.
Ilmoita asiaton viesti
Ilkka Kanervaahan ei epäilty mistään rikoksesta, mutta hänen tekstiviestittelynsä oli jotenkin poliittisesti sopimatonta? Ainakin ero ulkoministerin tehtävistä tuli, vaikka Kanerva hoiti työnsä hyvin.
Vihreiden Heidi Hautalalla taisi ollakin jotain pientä maantapaa, mutta valtakunnan oikeuteen joutumista ei edes tutkittu. Hän erosi itse. Hautalan seuraajaksi kehitysministeriksi nousi P. Haavisto.
Ainakin Kanervan ja Haaviston tapauksissas erona on se, että pääminsteri Katainen ei luottanut Kanervaan, mutta Marin luotti Haavistoon.
Niin että kyllä tämä Haaviston tapaus taitaa olla tämän vuosituhannen raskain ministerin tekemä lainrikkomus, vaikka jääkin vain politiikan pikkurikosten historiaan. Juhantalo olikin edellisellä vuosituhannella.
Ilmoita asiaton viesti
Aikanaan Hautalan tapauksessa jäi mietityttämään sellainen asia että jos aletaan penkomaan niin mitä sitten?
Oliko eroamisen syy todellisuudessa mikä?
Ilmoita asiaton viesti
Jääskeläisen johtopäätös on oikea. Haavisto on ainoa ministeri, jonka on 2000-luvulla virallisesti todettu syyllistyneen lainvastaiseen menettelyyn.
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/monen-mielesta-lakia-rikkonut-haavisto-paasi-liian-helpolla-listasimme-kaikki-2000-luvun-ministerierot/
X
Ilmoita asiaton viesti