Empatiaa kyllä riittää, sympatiaa ei
Tunneäly; tämä termi minun pitäisi oikeastaan sisällyttää julkaisemistaan odottavaan, kasvavaan listaani latteuksista ja älyttömyyksistä. Inspiraatio käsitellä asiaa tuli The Financial Timesin kolumnistilta Janan Ganeshilta, joka käsitteli sitä äskettäin lehdessään. En tälle foorumille yleensä kirjoita tällaisista aiheista, en ainakaan liittämättä niitä suoraan johonkin konkreettiseen yhteiskunnalliseen/poliittiseen teemaan, mutta teen nyt poikkeuksen, kun kerran Ganeshkin teki
Tunneäly (emotional intelligence) on jo yhdyssanana absurdi, sillä tunne, emootiot, ja älykkyys ovat käsitteinä toistensa vastakohtia, elleivät suorastaan toisensa poissulkevia. Ei niin, etteikö tunteiden tunteminen olisi mahdollista älykkäällekin, mutta siksi, että tunnetta ei voi käsitesisällöltään rinnastaa älyyn – paitsi jos tyhmyyttään (joka on älykkyyden vastakohta ja kiistattomasti sen poissulkeva) tai tahallaan haluaa sekoittaa käsitteitä.
Ganeshin teesi tai pääpontti kolumnissaan näytti kuitenkin olleen hieman toisenlainen, mutta ei siksi vähemmän sattuva. Hän valittaa sitä, että tunneälyllä (tai oikeammin kai ainakin suomen kielellä tunneälykkäällä) tarkoitetaan nykyään jotakuinkin samaa kuin olla kiltti ja muista välittävä. Suunnilleen tässä merkityksessä termiä havaintojeni mukaan käytetään Suomessakin, ja syynä on useimmiten valitus ja moite siitä, että pelkkää älykyyttä omaavaa pidetään kylmänä ja tunteettomana, tunnetta osoittavaa taas lämpimänä ja empaattisena.
Ja tämä on siis Ganeshin muukaan väärin käsitetty, koska tunneälykäs ei ole ainoastaan henkilö, joka pystyy havaitsemaan toisen tunnetilat, vaan henkilö joka pystyy myös manipuloimaan niitä, ja siten toisten käyttäytymistä, mieleisekseen. Britanniassa kun on ja maan vanhaan kulttuuriperintöön kasvatettu, hän löytää teesiään tukemaan maailmankuulun fiktiivisen esimerkinkin henkilöstä, jolla on tällainen talentti ja joka sitä estottomasti käyttää: Shakespearen Othello-näytelmän konnan, Jagon, joka käyttää hyväkseen Othellon mustasukkaisuutta vaimostaan ja saa tämän vastoin totuutta uskomaan, että vaimo on häntä pettänyt. Traagisin seurauksin.
Tällainen tunneälykäs henkilö täyttää itse asiassa hyvin psykopaatin (ja ehkä vielä paremmin narsistisen psykopaatin) tunnusmerkistön. Psykopaatti näet pystyy – ja hänen täytyy pystyä – juuri tällaiseen toisten tunnetilojen havaitsemiseen. Koska hän siihen pystyy ja koska hänellä ei ole moraalisia estoja (jos nyt moraalinen on tässä oikea sana; esto voi uskoakseni olla yhtä synnynnäinen kuin itse psykopaattisuuskin) käyttää havaintojaan hyväkseen mitä häikäilemättömimmällä ja ”tunteettomimmalla” tavalla.
Ganesh ei tuo esiin seuraavaa pointtia, jonka olen aikoinaan löytänyt muusta lähteestä (en enää muista tarkkaan mistä). Sen mukaan ainakin nykyään ellei aikaisemminkin, sekoitetaan toisiinsa empatia ja sympatia. Ensin mainittukin mielletään poikkeuksettomasti myönteiseksi ominaisuudeksi ja sitä siis pidetään ”kiltin ja välittävän” ihmisen ominaisuutena. Empatiaa kiltti ja välittäväkin tarvitsee, mutta se ei riitä, sillä empatia ei määritelmällisesti sisällä myötätuntoa sitä kohtaan, jonka tunnetiloja aistitaan. Jotta seuraisi kiltteyttä ja välittämistä, pitäisi tuntea myös myötätuntoa, sympatiaa. Ne ovat siis erisisältöisiä käsitteitä, vaikka niitä näköjään käytetään toistensa synonyymeinä, ja empatiaa jopa näyttää olevan selvästi enemmän muodissa positiivisena ominaisuutena. Niinpä ruotsalais-suomalainen laulaja Lill Lindfors – tai oikeammin varmaankin hänen laulunsa sanoittaja – oli väärässä laulaessaan ”Jag tycker inte om dig, håller inte av dig, men jag känner väldig sympati”. Hänen olisi pitänyt laulaa, että ”jag känner väldig empati”.
Niinpä psykopaattikin on empaattinen, vieläpä nimenomaan empaattinen, vaikka hän manipuloi kohdettaan säälimättömästi (säälimisen kykykin häneltä puuttuu) oman etunsa nimissä. Niinpä, kuten Ganesh peribrittiläiseen tyyliin hammastelee, nerontasoinen tunneälykkökaarti sisältää huijareita, taskuvarkaita, stad-up-koomikkoja, vakoilijoita, parisuhdeväkivaltaisia kumppaneita, ja autokauppojen isoikkunaisissa esittelyhuoneissa ja ylellisimmissä investointipankkien ”trading flooreissa” toimivia arvopaperikauppiaita. Itse lisäisin joukkoon myös työpaikka- ja koulukiusaajat, vaikka se voi nostattaa vastarintaa. Heidän on näet jollain perusteella valittava kohteensa, ja kohteen tunnetilojen, ja varsinkin vastustuskyvyttömyydestä kielivien, aistimiskyky on siinä suureksi avuksi.
Ennen kuin menen eteenpäin, viittaan sivumennen kulttuurifilosofi Egon Friedellin 1930-luvun alussa julkaisemaansa kulttuurihistoriateokseen sisällyttämään mielipuolen määritelmään: mielipuoli ei ole se, joka on menettänyt järkensä, vaan se joka on menettänyt kaiken muun paitsi järkensä. Määritelmän voi varmaankin kyseenalaistaa nykyisen psykologisen tietämyksen perusteella, mutta se onkin Friedelille ominainen älyllinen letkautus, ja ”kontekstista” kirjassa voi arvella, että ”järjen” puutteella hän tarkoitti oikeastaan kohtuullisuuden tajun puuttumista tai menettämistä eikä asettanut vastakkain älyä ja tunteita. Mutta oivaltava hänen letkautuksensa on yhtenä psykopatian elementtinä; psykopaattikin voitaneen luokitella mieleltään sairaaksi, jos kohta ei ehkä mielipuoleksi. Friedellin mielipuolimääritelmä tosin näyttää sulkevan pois paitsi sympatian myös empatian, joten kysyä voi, millainen henkilö oikeastaan on se jolla on järki (tai äly) tallella, mutta ei kykyä sen enempää empatiaan kuin sympatiaankaan. Tunteiden manipulointi ei sellaiselta oikein onnistu, mutta ehkä heille on löytynyt ja löytyy vieläkin toimeenpanotehtäviä kuten pyöveleinä tai keskitysleirikuljetusten organisoijina. Nimiä tässä mainitsematta.
Älykkyyden kaltaisen ominaisuuden kai katsotaan olevan joko kokonaan tai ainakin valtaosaltaan synnynnäinen, perintötekijöiden suoma tai estämä. Eri asia on, että sellaistakin ominaisuutta voi kehittää, kuten seiväshypyssä lahjatonkin voi parantaa tulostaan harjoitelmalla. Hän vain ei koskaan pääse yli niin korkealta kuin lahjakas, ei ainakaan mikäli lahjakaskin harjoittelee. Psykologiatutkimuksessa on käsittääkseni paljonkin käsitelty teemaa, mitä on tehtävissä psykopaattisten omaisuuksien aisoissa pitämiseksi, mutta ei niitä kovin hyvin ole aisoihin saatu, minkä pintapuolinenkin ympäröivän maailman havainnointi äkkiä paljastaa.
Tieteenalaa paremmin tuntevat voivat paremmin kuin minä arvioida sitä, onko ”tunneäly” sellaisena kuin se tässä kirjoituksessani esiintyy ja kolumnisti Ganesh sitä tarkastelee, yhtään helpommin oppimisella paremmaksi muutettavissa kuin pelkkä äly, sillä perimällä taitaa olla aika suuri osuus senkin komponenttien muodostumisessa. Maallikosta kuitenkin tuntuu, että elämänkokemukset, ja varsinkin ankaran kielteiset, traumaattiset varhaiset kokemukset vaikuttavat niihin enemmän kuin ”kognitiiviseen” älykkyyteen, vaikkapa kielelliseen tai matemaattiseen suorituskykyyn, joissa tunne-elämysten on vaikea nähdä lahjakkuuteen juuri mitenkään vaikuttavan.
Kysymys, jota tässä inspiraationa käyttämäni Ganesh ei kolumnissaan käsittele, on poliittisen vaikutusvallan ja tunneälyn suhde, tai oikeammin siis se, riittääkö toisten tunnetilojen taitava aistimiskyky, siis empatia tässä määriteltynä, kannatuksen hankkimiseen ja säilyttämiseen. Vai pitääkö poliitikolla menestyäkseen olla myös edellä määritellyn mukainen sympatiakyky, siis aitoa myötätuntoa niitä kohtaan, joilta kannatusta hakee. Mitä on ”karisma” suhteessa tunneälyyn, empatiaan ja sympatiaan?
Kun tarkastelee vaikkapa näkyvien eturivin suomalaisten poliittisten johtajien kaartia heidän julkisten esiintymistensä ja niiden välittämien vaikutelmien valossa, vastaus ei ainakaan yksiselitteisesti näyttäisi olevan, että empatia ei riitä, tarvitaan myös sympatiaa. Joistakin välittyy vaikutelma, että ei tarvita edes empatiaa, mutta sen täytynee olla väärä vaikutelma, sillä miten voisi saada kymmeniä tuhansia ääniä vaaleissa sellainen ehdokas, joka ei pysty aistimaan toisten tunnetiloja, pelkästään kylmään järkeen vetoamalla? Ainakin kielteisiä tunteita on pakko pystyä aistimaan, ja ehkä se onkin tärkein kyky, niin kielteiseltä kuin tämäkin johtopäätös tuntuu.
Tärkeä kirjoitus. Näyttää siltä, että digitalisaatio ja sen mukanaan tuoma ”some” suosii eri asteisia psykopaatteja ja antaa heille työkaluja menestymiseen. Esimerkkejä olisi paljon mutta viimeisin politiikassa nähty äänestäjien kannatuksen ja luottamuksen hankkiminen ja pettäminen heti tilaisuuden tullen oman edun tähden on mittakaavassaan harvinainen.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, poliitikoita katsellessa porukka voidaan jakaa kahtia. Toiset ovat sydämen äänen perusteella poliittisen kantansa muodostavia. Tunteillaan he oikeuttavat vihansa toisin ajattelevia kohtaan. Heidän reaktionsa on impulsiivinen ja agressiivinen. Fakta ja fiktio sekoittuvat tai ainakaan sillä ei ole väliä. Poliittisella janalla he ovat ahdasmielisiä liberaaleja.
Sitten on tunnekylmiä pragmaatikkoja, jotka analyyttisesti asiaa tarkastellen päätyvät yleensä oikeaan, kaikkien tarpeet huomioivaan johtopäätökseen. Heidän poliittinen kantansa muodostuu sympatian perusteella ja reakointi vasemmistoon on analyyttisyydestä johtuen ymmärtävä ja maltillinen. Poliittisella janalla he ovat suvaitsevia konservatiiveja.
Ilmoita asiaton viesti
Poliittisella janalla he ovat ahdasmielisiä liberaaleja.
—————————
Ihan tiedoksesi, liberaali tarkoittaa ahdasmielisen vastakohtaa, vapaamielistä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Liberaali
Ilmoita asiaton viesti
Millä tavalla liberaali ja arvoliberaali ovat eri asioita. Arvoliberaalit voivat olla talibanistisen suvaitsevia. Vihansa he kohdistavat maltillisiin konservatiiveihin ja erityisesti kaikkia ymmärtäviin kristittyihin. Heitä voi lyödä niin paljon kuin haluaa, kun eivät laita vastaan, vaan kääntävät toisen posken. Kun meistä on päästy eroon, vuorossa ovat seuraavaksi heikoin kohderyhmä.
Ilmoita asiaton viesti
Sulla on vilkas mielikuvitus.
Ilmoita asiaton viesti
Liberaali tarkoittaa nykyään lähes mitä tahansa riippuen keltä kysytään. Luokittelujakin riittää erilaisiin liberaaleihin vaikka kuinka, eivätkä nekään kovin tarkkoja ja/tai käytäntö monilla liberaaleilla tai ”liberaaleilla” näyttää sitten joltain ihan muulta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Puolueet etenkin:
Viherstalinistiliberaalit
Äärivasemmistoliberaalit
Ruåtsalaisliberaalit
Sosialistiliberaalit
Keskustaliberaalit
Kokoomusliberaalit
Loput on natseja, fasisteja ja äärioikeistoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kun olet innokas ”luokittelija”, mihin luokittelet itsesi?
Ilmoita asiaton viesti
Minulla ei ole harmainta aavistustakaan mitä liberalismia Aukee tarkoittaa sillä, että liberaalit ovat ahdasmielisiä ja konservatiivit suvaitsevaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Naulan kantaan, tosin psykopaatti ei ole varsinaisesti empaattinen, koska hän käyttää kykyään lukea muiden ihmisten mieltä manipulaatioon.
Jos vastakkain asetetaan lipevä manipuloiva psykopaatti, tai sitten autistisia piirteitä omaava henkilö, joka täräyttää asiat suoraan ilman small talkia tai gift wrappingiä ollen samalla yltiörehellinen, mutta ei osaa olla ihmisille mieliksi, niin ensin mainittuja ihmisiähän äänestetään eduskuntaan. Jälkimmäiset ovat siellä helisemässä. Minulla on tästä ammattia harjoittaessakin saatua tietoa.
Saksalainen kirurgi Liek totesi, että totuuden soihtu välillä kärventää partoja.
Ilmoita asiaton viesti
Kokemusta on ihan perustasolta.
Pidät toisen puolia töissä,taloyhtiössä,harrastuksissa jne.
Ja olet se hankala tyyppi,koska tuot toisten näkemykset esiin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi-Finland on niin omituinen kulttuurihegemonistinen sekasikiö sitä ja tätä, että pitäisi keksiä kerrassaan uusia käsitteitä solmuja aukomaan, vaikka sellainenhan on jo nähtykin näissä some-jutuissa, nimittäin ”tunnekieli”. Se kun on rannikkoseutujen ja Ahvenanmaan ihmisillä ihan omansa, niin kuin meillä maalaisillakin omamme.
Jotkut italialaiset ovat selittäneet maanosan ääripäiden tunnelmia nimenomaan tunnekielellä. Heillä niitä on maakunnissa aina läpi historian ollut vaikka kuinka monta, nykyisin suosittuja periaaatteella ”mitä kevyemmät ideologiset hallintorakenteet kansalaisilla on yläpuolellaan sitä tyytyväisempiä he ovat”, mutta Suomessa vain kaksi mitä raskain lainsäädäntö yläpuolella.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä on sympaattisen ja empaattisen ero?
Jos sympaattinen näkee, että joku putosi kaivoon, hän hakee köyden tai tikkaat, jotta voi saada kaverin sieltä ylös.
Samassa tilanteessa empaattinen hyppää itse kaivoon, jotta voisivat yhdessä sieltä yrittää ylös.
Ilmoita asiaton viesti
”Samassa tilanteessa empaattinen hyppää itse kaivoon, jotta voisivat yhdessä sieltä yrittää ylös.”
Varmaankin juuri tuosta syystä esimerkiksi puoluejohtaja Riikka Purra sanoi, että empatia ei kuulu politiikkaan. Jos joku putoaa kaivoon, niin hänet saa kyllä pelastaa kunhan sitä ei tehdä politiikan keinoin eikä yhteiskunnan kustannuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Mikset sitten tee mitään?
Ilmoita asiaton viesti
En ole nähnyt kenenkään putoavan kaivoon.
Ilmoita asiaton viesti
Blogin kirjoittaja ja kommentoijat vaikuttavat naamakuvan perusteella, sanoisiko, kypsiltä ihmisiltä. – tieto on vastauksessani tärkeä, sillä käytän sitä kertomaan millaiseen käsiteavaruudelliseen maailmaan olemme nuoruudessamme kasvaneet!
Katsotaanpa:
Blogistin virittämää asiaa tieteenmetodologista taustaani vasten. Perustaltani olen kovien metodien käyttäjä – erityisesti faktorianalyysin. Jestas miten aikoinani osasin faktorianalyysin rotaatiotekniikoista laustua jotakin – nyt muistan ortogonaalisen akseliston (siis suorakulmaisen akseliston) nimityksen. Se on tuo ortogonaalinen, mutta vinorotaation vieraskielinen nimitys ei nyt tuppaa mieleen
Siis:
Me Naamakuvien ”heimolaiset” olemme kasvaneet maailmassa, jossa uskottiin kuvauksellisten akselien poissulkevuuteen (jos x -akselilla arvo kasvaa, se Y -akselilla on riippumaton… tällöin faktorit ovat käsitteellisesti ”puhtaita”).
– tuo tuotti tieteellisen kielen, jota arvon blogisti Kuosmanen taitaa nyt syvimmiltään tavoitella.
No:
Tekniikan ja laskentatehojen kasvaessa keksittiin vinorotaatio. Pyrittiin tilannespesifiin, tiheään kuvaukseen. Tällöin sallittiin ajatus, että faktorit voivat kollaboroida (käytännössä korreloida) toisiinsa.
– perustaltaan tuo oli tekninen uudistus. Sitä motivoi se, että selittävillä muuttujilla saavutettiin suurempi selitysosuus. Siitä tutkimuksen tekijä sekä palkanmaksaja pitivät.
Mutta:
Hintana oli se, että puhdas ortogonaalisten avaruuksien kieli menetettiin ihmistieteellisessä kuvauksessa.
Nyt:
Laadulliset menetelmät ovat vielä vieneet enemmän subjektiivisen totuuden suuntaan. Niitä olen itsekin tehnyt määrällisesti eniten. Kokemukseni perusteella pidän niitä tieteellisten metodologioiden joukossa paitsi a) tosi olemuksen joskus tavoittavina, b) niin valtaosin eli lähes aina pelkkinä satuilun menetelminä.
Tunneäly =
Ihan ok termi, jos käsitteiden käytön otteemme on muuta kuin ortogonaalinen. Vinorotaation ja laadullisten metodien maailman tuottaman tunneäly -termin etuna on suurehko paikallinen selittävyys. Tai toisin ilmaistuna ”konkreetin tuntuinen selitys” (tyyliin ”ei se runkkari olis lyöny naistaan, ellei se olisi tunneälyltään niin paljon heikompi et jää aina häviölle”).
Vinorotaation ja laadullisten metodien maailmassa tuotetuin käsittein on minun uskomukseni mukaan erittäin vaikeaa saavuttaa sellaista psykologista teorianmuodostusta, joka kykenisi ylittämään ajan ja paikan rajat.
Päätäntä = Blogisti tavoittaa ihmistieteessä tapahtuneen käsitteiden muodostamistavan muutoksen. Ja ilmaisee sen ymmärrettävästi.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten tälle alustalle kirjoittajat tietysti tietävät, kirjoittaja voi ”Ohjausnäkymästä” nähdä, kuinka monta lukijaa on tekstille kertynyt. Minulla on yleensä vaikeuksia arvioida suosiotani etukäteen. Tällä kertaa luku kuitenkin poikkeaa niin radikaalisti odottamastani, että epäilen tekniikan pettäneen. Kehottaisin siksi ylläpitäjiä tarkistamaan asian.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla aivan sama juttu muutama tunti sitten kirjoittamassani blogissa.
Heinäkuussa yhdelle kirjoitukselleni tuli 80 000 lukukertaa, joka ei varmasti pidä paikkaansa. Kirjoitin siitä silloin pari blogiakin.
Ilmoita asiaton viesti
Psykopaateista vielä: psykopatia on synnynnäinen ominaisuus, mitä ei millään psykoterapialla voida muuttaa. On esitetty, että missään tapauksessa sitä ei pidä yrittääkään, koska psykopaatti siinä oppii vain tehokkaampia manipulaation menetelmiä.
Psykopatia ei varsinaisesti ole sairaus.
Sosiopatia on sitten eri asia, ja sitä voidaan hoitaa psykoterapialla, jos on motivaatiota.
Ilmoita asiaton viesti
Voiko psykopaatti tulla uskoon? Tietääkseni voi. Tulokset on olleet erinomaiset. Poikkeuksena he, jotka vain esiintyvät olevansa uskossa.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en ole esiintynyt.Minun elämässä on tapahtunut aivan todistettavia muutoksia. Jokainen joka minut on tuntenut voi todistaa asian.
Heitän vastapallon, onko ateistin omatunto koskaan herännyt?Yleensähän se tapahtuu uudestisyntymisessä?
Liekö suututan yhä niitä Kauniaisten porukoita, kun minusta tulikin lestadiolaiskristitty, vaikka ei pitänyt.
Ilmoita asiaton viesti
En ole se pallotohtori, vaan syvästi tietoinen uskoon tulemisen vaikutuksista ihmiseen. Tiedän mistä muutos johtuu ja siksi väitän uskoon tulemisen pystyvän muuttamaan myöskin psykopaatit, vaikka terapia ei heitä auttaisikaan. Tätä yritin koppatohtorilta tiedustella, kuullakseni millaisia kokemuksia hänellä on asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Voiko lääkäri ihan laillisesti kirjoitella toisesta ja mikä helvetin tarve sinun on päteä täällä.
Kai ymmärrät, että minä olen melko puolustuskyvytön , kun minulla ei ole alan koulutusta.
Voin kertoa sinulle, että olet hiiltä ja vettä suurimmaksi osaksi. Maasta sinä olet tullu, maaksi sinun pitää jälleen tuleman.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen sitä sanottiin, että psykiatrin erottaa sairaalassa vain valkoisesta takistaan. Mutta muistan myöhemmin lukeneeni tutkimuksista, että ammateista juuri lääkäreissä olisi toiseksi eniten psykopaatteja. Mutta onhan se lopulta ihan loogista, koska psykopaatti haluaa sitä valtaa.
Ilmoita asiaton viesti
According to Kevin Dutton, the ten careers with the highest proportion of psychopaths are:[17]
CEO
Lawyer
Media (TV/radio)
Salesperson
Surgeon
Journalist
Police officer
Clergy
Chef
Civil servant
Dutton on psykologi, ja psykopatian asiantuntija. Hänen kirjojaan voi ostaa esim. Amazonista.
Kirurgin työhön kontrollissa olevat psykopaattiset piirteet sopivat mainiosti, ei pelota, eivätkä kädet vapise.
Ilmoita asiaton viesti
Autismikirjon omassa keskustelussa tukeudutaan nykyään uudempaan näkemykseen nimeltään Double Empathy Problem tai ”myötätuntokuilu” – tuossa siis empatia on käännetty myötätunnoksi (Clara Törnvall 2023).
Tämän uudemman näkemyksen mukaan neurokirjon ihmiset ovat keskenään ihan (?) yhtä hyvin vuorovaikutuksessa kuin neurotyypilliset keskenään ja kommunikaation ongelmat syntyvät neuroerityisten ja neurotyypillisten välillä. On olemassa empiiristä tieteellistä tutkimusta, joka antaa näkemykselle vahvistusta. Vahvistus ei kuitenkaan todista oikeaksi selittävää teoriaa empatiasta tai sen puutteesta syynä.
Empatiaperustainen näkemys voi olla joillekin asianosaisille haitallinen, jos se johtaa vääriin ennakointeihin. Esimerkiksi omassa laajan neuropsykologisen tutkimuksen lausunnossa todetaan ”muun muassa sosiaalisten tilanteiden ja toisten tunteiden ja aikomusten tulkitsemisen selvää vaikeutta” (lausunto 6.3.18). Tästä voisi päätellä, etten pystyisi ajamaan autoa kuten Saksan autobahneilla ennakoimaan edessä ajavien tai takaa tulevien liikkeitä ja aikomuksia. Tuota olen kuitenkin tehnyt vuosikymmeniä ja lukuisien toisistaan riippumattomien ihmisten mukaan sangen hyvin. On myös marginaalisempia aloja, jotka oman keskustelun mukaan, sekä nykyään myös tieteellisen tutkimuksen valossa, erityisen hyvin soveltuvat joillekin kirjonasianomaisille mutta joilta perinteinen näkemys haluaisi pitää heidät poissa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Missään tapauksessa asd-ihmiset eivät ole epäempaattisia, vaikka monet ammattilaisetkin tuntuvat niin luulevan. Asd-ihmisillä on vaikeuksia tavoittaa nt-ihmisten tunnetilaa ja mielen sisältöä. Empatia edellyttää paitsi halua, myös kykyä. Psykopaateilla on kyky, mutta ei halua. Asd-ihmiset ovat hyvin empaattisia toisiaan kohtaan. Asd-ihmisten tunnereaktiot ovat erilaisia, joten nt-ihmiset eivät välttämättä pidä niitä empatian osoituksina.
Psykopaatit eivät ole empaattisia, koska toiset ihmiset ovat heille vain pelinappuloita.
Ilmoita asiaton viesti
En tule koskaan hyväksymään, että lastenrahat viedään viinakauppaan.
Pidän alkoholijuomien juomista syntinä ja erityisen tuomittavana tämän kaltaisissa tilanteissa.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti kiinnittää tarpeellisella tavalla huomiota tunneälyn nurjaan puoleen: tunneälykäs henkilö pystyy havaitsemaan toisen tunnetilat ja myös ”manipuloimaan niitä, ja siten toisten käyttäytymistä, mieleisekseen”.
Miten sitten osaisimme erottaa hyvällä tavalla ja manipuloivalla tavalla tunneälykkäät? Nykyisin moni kiinnittää huomiota esimerkiksi käytettyihin sanoihin ja ehkä eleisiin. Juuri taitavat manipuloijat osaavat kuitenkin muunnella sanojaan ja eleitään sellaisiksi, etteivät he käyttäydy ilmeisen lipevästi. Eikä nykyajan ’Hitler’ huutaisi sillä tavalla mikrofoniin kuin 1930-luvun Hitler.
Itse pyrin yleensä arvioimaan enemmän tekoja, kehityskulkuja ja argumentteja kuin persoonia. Relevantti todistusaineisto tulee tosin usein ilmi vasta viiveellä. Mutta ainakaan koko ajan emme saisi olla vain tarinakylläisten vaikutelmien vietävissä.
Akateemisen taustani myötä totuin tarkastelemaan tunteiden roolia poliittisissa hyveissä joissain määrin jo Platonista, Aristoteleesta ja stoalaisista alkaen. Cicerosta kirjoitin jotain tänne Usariinkin (https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/villepaivansalo/ciceron-politiikan-filosofiaa-ja-joulun-ihme/). Tunteiden vaikutusta poliittiseen päätöksentekoon ja myös myötätuntoa pohdittiin seikkaperäisesti jo silloin.
Oman aikamme myötätuntokäsitysten kenties suurimpana haasteena näen niiden suhteen oikeudenmukaisuuteen. Myötätuntoa kyllä tarvitaan paljon. Se kuitenkin kohdistuu helposti epätasapainoisesti. Kun näemme kärsivän lapsen, meissä herää jo luonnostaan voimakasta myötätuntoa. Opitut arvomaailmamme ja omaksumamme narratiiviset myytit sitten ohjaavat usein paljonkin lisää sitä, keihin myötätuntoinen huomiomme erityisesti kiinnittyy.
Manipuloinnin mestarien lisäksi lukemattomat ’tavalliset’ kaupalliset ja poliittiset mediatoimistot ja somevaikuttavat hyödyntävät taipumuksiamme myötätuntoisuuteen. Siten tarvitsemme alati tällaisten vaikuttamisyritysten kritiikkiä oikeudenmukaisuuslähtökohdista.
Usein on jo paljon, jos onnistumme tarjoamaan kaikille osapuolille mahdollisuuden tuoda häiritsemättä esiin oman näkökulmansa kiistanalaisiin asioihin. Esimerkiksi tämän periaatteen kautta Eurooppa ylipäänsä pinnisti modernin oikeusajattelun puolelle, paikoin jo antiikissa mutta pysyvämmin myöhäiskeskiajalta lähtien.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta Kuosmasen tuoma merkitys empatialle on virheellinen?
Empatia tarkoittaa ’kykyä asettua toisen asemaan; kykyä kokea tilanne toisen ihmisen näkökulmasta’. Se siis nimenomaan ei tarkoita kykyä haistella toisten tuntoja ja mielialoja oman etunsa maksimoimiseksi!
Nimimerkillä ’intrapersoonallisesti lahjakas’.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, psykopaatti nimenomaan ei ole empaattinen. Asd-ihmiset ovat erittäin empaattisia toisiaan kohtaan. Asd- ja nt-ihmisten välistä empatiaa ymmärtämisvaikeudet haittaavat molemmin puolin.
Ilmoita asiaton viesti
Onko Roposella näppituntumaa siitä kuinka moni hiippailija on intrasti lahjakas? Ihan noin leveällä pensselillä arvioiden?
Ilmoita asiaton viesti
Sorry, en tiedä, mitä hiippailija tarkoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Yritin olla humoristi, ja viitata sierainpariin – siis ihmisyksilöön.
Ilmoita asiaton viesti
Seuraava kysymys: mitä tarkoittaa intrasti lahjakas?
Ilmoita asiaton viesti
Joo, muistan kun joskus amiksessa tankkasin innoissani lukion psykologian kirjoja ja olin olevinani vähän joka asiassa lahjakas. Nyt luulot on karissu.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tostakaan ole kun 20 vuotta aikaa.Aika monella on ollut jo ihan muut tuntuvat vuosi kymmenet.
Niin tiiän et juoru kiertää, et oon hyvä sängyssä. Kokoomuksessa hekumoidaan tällä. Janne se oli, mutta ei saanu. Oli niitä muitakin, mutta suutelua pidemmälle ei juuri edetty. Totta se on kun on lehdessä.
Ilmoita asiaton viesti
Auta sinä kun kerta olet lääkäri.
Ilmoita asiaton viesti
Politiikkaan liittyen…
Omissa silmissäni populistien kannattajat näyttäytyvät -suoraan sanoen- masokisteilta. He hakemalla hakeutuvat sellaisen viestinnän äärelle (ja nyt tarkoituksella en käytä sanaa informaatio, joka tarkoittaa totuudenmukaista viestintää), joka saa heissä aikaan epämiellyttäviä tunteita.
Se sama viestintä sisältää saman aikaisesti myös ’syyllisen’ populistin kannattajan epämiellyttävään tunteeseen, mikä on ratkaisevan tärkeää! Populisti siis osaa herättää negatiivisia tunteita siten, että hän tarjoaa tunteen kokijalle kuvitellun syyllisen koettuun ikävään tunteeseen.
Populisti taas on henkilö, joka on havainnut moisen viestinnän tuottavan hänelle itselleen henkilökohtaista hyötyä.
Ilmoita asiaton viesti
Aidosti empaattinen henkilö omaa vahvan oman kokemuksen toisen ihmisen elämäntilanteen mukaisesta tilasta ja sikäli olen eri mieltä Antti Kuosmasen kirjoituksen kanssa. Lisäksi kirjoituksessa saattaa olla asiavirhe, koska psykopaatti ei tunne empatiaa eikä juuri edes myötätuntoa missään tilanteessa muita ihmisiä kohtaan. Voin itse tuntea aitoa empatiaa itsetuhoisia kohtaan, koska omaan vahvan kokemuksen itsetuhoisuudesta omassa nuoruudessani, mutta tuskin voin sanoa olevani varsinaisesti empaattinen ainakaan vielä somaattisesti vaikeasti sairastuneita kohtaan, vaikka tunnen myötätuntoa sitä enemmän mitä läheisempi sairastunut henkilö itselleni on. Empaattinen on syvällinen toisen ihmisen ymmärtäjä positiivisessa mielessä ja ikävää, että Kuosmasen kirjoituksesta saa kyseenalaisen käsityksen empatiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Nimenomaan Repetitio est mater studiorum: autistisia piirteitä omaavilla ihmisillä on halu empatiaan, mutta kyky on puutteellinen, paitsi toisia asd-ihmisiä kohtaan. Neurotypaalisilla ihmisillä on sama ongelma toiseen suuntaan.
Psykopaatilla ei ole halua empatiaan, vaikka onkin hyvä näkemään toisten läpi ja manipuloimaan.
Ilmoita asiaton viesti
Itse puhuin ihan aidosta empatiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Tulee vain Leena Meren ja avustajan keissi mieleen ja mikä siinäkin oli taustalla.
Ilmoita asiaton viesti