Hämmästyksen sormi ihmetyksen suussa: intersektionaalinen feminismi
Suomen hallitus julkaisi kesäkuun lopulla 2020 tasa-arvo-ohjelman, jossa ei käytetä termiä ”intersektionaalinen feminismi”, mutta siitä julkaisemassaan tiedotteessa Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo (jolle tasa-arvoasiat eivät hallituksessa kuulu) sitä käytti, jopa korostaen, että kyseisenlainen feminismi on strategian kantava ajatus; ohjelma siis rakentuu sen varaan. Tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist kummasteli asiasta noussutta kohua (sellainenkin siis on jossain ollut), koska tuota sanaparia ei ohjelmassa ollut. Sen sijaan ohjelmassa mainitaan kyllä sanaparin ensimmäinen osa, ”intersektionaalisuus”, peräti seitsemän kertaa. Blomqvistin mukaan sekään ei ole ohjelman pääviesti, ja hän toivoi, että puhuttaisiin ohjelman sisällöstä eikä vaikeasti ymmärrettävistä sanoista.
Päällimmäinen tunne tästä asiasta ensimmäistä kertaa kuullessani oli epäusko. Tasa-arvosta tässä maassa puhutaan ja sitä palvotaan enemmän kuin varmaan mitään muuta ”arvoa”, ja feministi olisi jokaisen oltava ainakin puheissaan ellei halua joutua yhteiskunnalliseen ostrakismokseen. ”Intersektionaalinen” feminismi pääsi kuitenkin yllättämään. Yritin selvittää, mitä intersektionaalisuus tuo lisää feminismiin, mutta nykyajan Encyclopedia Britannicasta, Wikipediasta, löytyneistä selityksistä en tullut hullua hurskaammaksi. Jotain sellaista se kuitenkin tuntuu olevan, mikä mahdollistaa naisen sortamisen paljastamisen silloinkin, kun tavanomaisemmat konstit eivät sitä paljasta.
Maallikossa heräsi kuitenkin heti pari kysymystä. Ensimmäinen oli ihmettely siitä, miten kauas tämä hallitus ja sen käyttämät asiantuntija- ja muut valmistelutahot ovat jo ajautuneet yhteisen kansan ymmärtämistä ja käyttämistä käsitteistä ja kielenkäytöstä yleensäkin. Toinen oli, että onko tosiaan niin, että tasa-arvon puute (sen edistäminenhän kai on ohjelman tarkoitus) on enää ongelma naisten kohdalla. Vai onko kenties jopa niin, että olkoon yhteiskunnassa vaikka mitä epätasa-arvoa, vain naisten epätasa-arvo ansaitsee hallitustason ohjelman sen poistamiseksi? Ministeri Blomqvistin kummastus puolestaan herätti ihmettelyn siitä, miksi hän ei poistattanut, vastuuministeri kun on, ohjelmasta omaa ihmetystään aiheuttanutta termiä.
Myöhemmin (heinäkuussa) löysin The Economist -lehdestä pohdiskelevan artikkelin (niitä lehdessä on useinkin) liberalismista ja rotudebatista. Teesi oli, että valistuksen aateperintöä oleva liberalismi (jonka kirjoittaja muistuttaa merkitsevän ihan muuta kuin termi merkitsee Yhdysvaltain sisäpolitiikassa) on jäämässä tappiolle debatissa – tai oikeastaan taistelussa, jota Amerikoissa käydään rotukysymyksestä. Suomalaiselle lukijalle artikkeli on mielenkiintoinen, mutta ei tuntunut suoraan koskettavan, koska vaikka rotusyrjintää on Suomessakin esiintynyt ja esiintyy vieläkin, asetelmat ja varsinkin historia ovat hyvin, hyvin erilaiset kuin Yhdysvalloissa.
The Economistin artikkelissa otetaan kutenkin myös esille tuo intersektionaalisuus-käsite, ja se provosoi kommentoimaan artikkelin esiin kirvoittamia ajatuksia, ja saman tien Suomen hallituksen mainittua aikaansaannosta. Ensimmäinen kommentti on, että intersektionaalisuus näyttää nousseen käsitteenä esiin nimenomaan amerikkalaisessa yhteiskunnassa aina polttavana rotukysymyksenä, joskin kyllä feministisestä näkövinkkelistä. Naistenkin sortaminen lienee Yhdysvalloissa rotuun kytkeytynyttä, ainakin enemmän kuin Suomessa, koska meillä ei ole sellaista rotusorron historiaa kuin Yhdysvalloissa. Mistä siis etsiä ”intersektionaalisuuden” avulla sorron lähteitä meillä? Jos ei löydy (enää) riittävästi naisten sortamista pelkästään siksi että he ovat naisia, mitä muita ominaisuuksia heistä voisi löytyä, joka paljastaisi riittävän määrän sortoa, jotta siitä voisi käynnistää kriittisen (en tohdi sanoa leimaavan) debatin? Että on somali? Sorretaanko Suomessa naissomaleja enemmän kuin miessomaleja? Romani? Sorretaanko Suomessa enemmän naisromaneja kuin miesromaneja? Saamelaiset? Sorretaanko Suomessa naissaamelaisia enemmän kun miessaamelaisia? Jos sorretaan, sortaako näitä naisia valtaväestö vai miessomalit, miesromanit ja miessaamelaiset? Vai ehkä molemmat?
No, sarkasmi sarkasmina. Löysin intersektionaaliselle feminismille tällaisen määrittelyn – jos sellaista sanaa voi kyseistä kuvauksesta käyttää: ”Intersektionaalinen feminismi pyrkii erottamaan itsensä feminismin traditiosta, jonka keskiössä on ollut valkoinen nainen. … Laajempana käsityksenä tasa-arvosta intersektionaalinen feminismi korostaa ihmisten moniulotteisuutta myös eriarvioisuudessa. Ihmisten kokemusta ei tule palauttaa vain yhteen ulottuvuuteen, kuten sukupuoleen, vaan tulee tarkastella erilaisten tekijöiden yhteisvaikutusta ihmisten elämään. Tästä näkökulmasta tulee tarkastella myös laajempia yhteiskunnallisia rakenteita.”
Tunnustan, että asia ei tästä tullut itselleni ihan selväksi, mutta se saattaa tietysti johtua paitsi oppimattomuudesta myös syvälle juurtuneista sovinistisista asenteista, joita en itsessäni tiedosta. Tai sitten kuvaus vain yksinkertaisesti on niin kieliasultaan kuin sisällöltään kertakaikkisen hämärä.
Samasta lähteestä (Wikipedia, mikäpäs muu) löytyi vielä lisää selitystä: Intersektionaalisuus on sen mukaan muun muassa vahvasti sidoksissa standpoint-teoriaan eli näkökulmasidonnaisuuden teoriaan. Mitä se lieneekin varsinaiselta sisällöltään, jotain siitä kertoo Patricia Hill Collins -nimisen tutkijan (?) toteamus, että siinä ei ole kysymys yrityksestä löytää totuutta, vaan ”tieto on keskeinen keino ylläpitää epäoikeudenmukaisia valtajärjestelmiä”. Niinpä totuuteen ei pidäkään keskittyä, vaan on keskityttävä valtaan, ja arvioitava ”näkökulmia sen mukaan, selittävätkö ne epäoikeudenmukaisuutta vai haastavatko ne sitä”. Tiede on siis tämän teorian mukaan – niin on pakko olettaa – poliittista valtakamppailua eri teorioiden välillä, ei totuuden etsimistä. Mikä olikaan se ideologia, joka julisti opistonsa ovella, että täällä ei etsitä totuutta; totuus on jo löydetty?
Kun intersektionaalisuus siis on vahvasti sidoksissa tähän teoriaan, nousee mieleen herkästi epäilys, että niin on intersektionaalinen feminismikin. Silloin siinäkin suhtautuminen totuuteen ja tietoon saattaa olla samalla tavalla alisteista epäoikeudenmukaisuuden (jonka olemassaolon intersektionaaliset feministit ehkä olettavat aksiomaattisesti) haastamiselle. Toisin sanoen, kyseessä on militantti poliittinen ohjelma.
Ohisalon mukaan hallituksen tasa-arvotoimissa halutaan jatkossa huomioida, että ihmisen asemaan vaikuttavat muutkin tekijät kuin sukupuoli. Se kuulostaa itsestään selvältä, mutta kun se yhdistetään feminismiin, syntyy vaikutelma, että tavoitteena on todistella, että nämä muut tekijätkin ovat merkityksellisiä vain, jos ne voidaan osoittaa naisten syrjintää tuottaviksi ja siis tuomittaviksi. Tulee mieleen kenties pahanilkinen epäilys, että tarkoitus on löytää yhä uusia tapoja todistaa, että naisia yhä syrjitään. Esimerkiksi: firma osoittaa että se ei syrji naisia. Firma osoittaa että se ei syrji mustia. Mutta ilmenee että firma syrjii mustia naisia. Voi olla että se syrjii myös mustia miehiä, mutta tämä ei varmaankaan haasta epäoikeudenmukaisuutta, joten siitä ei tarvitse eikä pidäkään välittää.
Mitä tästä kaikesta oikein olisi ajateltava – siis ajateltava sellaisen, joka ei ole valmis nielemään nahkoineen ja karvoineen intersektionaalista ”totuutta” naisvastaisuudesta ja naisten sorrosta yhteiskunnallisen tasa-arvon suurimpana puutteena? Some-raivon uhkan uhallakin on pakko kysyä, onko naisten syrjinnän ja huonon kohtelun syiden laari jo jotenkin tyhjenemässä, ja onko siksi ollut pakko alkaa etsiä noita syitä yhä kauempaa ja yhä oudompien ja keinotekoisempien päättelyketjujen takaa? Miksi ei riitä yksinkertaisesti identifioida väestöryhmiä, joihin syrjintää yhä kohdistuu ja kohdistaa korjaavat toimenpiteet sen mukaisesti? Jos esimerkiksi (edellä olevaan kuvitteelliseen esimerkkiin nojautuen), havaitaan, että mustiin naisiin kohdistuu syrjintää, mihin siinä intersektionaalisuutta, saati standpoint-teorian avoimesti militanttia tiedon haastamista ja sen tuottamisen hylkäävää politiikkaa tarvitaan?
Jos vaikeasti ymmärrettävistä sanoista ei saa puhua, niin miksi hallitus käyttää niitä?
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se ihan selvää, että ”intersektionaalista ja feminismistä” saa puhua, mutta ei ”haittamaahanmuutosta, turvapaikkashoppailusta ja Välimeren taxipalvelusta” ei saa puhua koska ne ovat rasismia, natsismia ja fasismia – eivät feminismiä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ei kai kukaan tolkun ihminen haittamaahanmuutosta puhu, korkeintaan joku haittanationalistinen tollukka.
Ilmoita asiaton viesti
Intersektionaalisuus on vielä paljon hämmästyttävämpää kuin mitä voisi luulla ja mitä poliittiset päätöksentekijät luulevat. Jos joku on kiinnostunut alan kansainvälisestä teoretisoinnista, kannattaa suomalaisessa tietokirjallisuudessa lukea ensisijaisesti professori Leena-Maija Rossin teosta Muuttuva sukupuoli – Seksuaalisuuden, luokan ja värin politiikkaa (Gaudeamus 2015). Tunnustuksen politiikkaa, joka liittyy asiaan koska intersektionaalinen käsitys ryhmistä edellyttää tunnustuksen tavoittelua, käsitellään tuoreessa teoksessa Tunnustuksen filosofia ja politiikka – Hegelistä nykypäivään (toim. Onni Hirvonen, SKS 2020). Kumpikin teos sisällössään, teosten sisällä, kyseenalaistaa tai kumoaa ne intersektionaalisuuden tai tunnustuksen oletukset, joita takakansiteksteissä tai Hirvosen alku- ja loppuluvuissa esitetään.
Hirvosen alkuluvussa ”Johdanto” esitetään tunnustussuhdeteoriaa, jossa yksilöiden ja ryhmien poliittiset kamppailut ymmärretään kamppailuiksi tunnustuksesta ja että ”koemme tärkeäksi, että meidät tunnustetaan sellaisten identiteettiryhmien edustajina, joihin koemme itse kuuluvamme” (Hirvonen 2020, 15). Teoksen sisällä koko ajatusmalli sitten kyseenalaistetaan: ”Hakemalla tunnustusta tietyltä taholta tulemme itse jo lähtökohtaisesti samalla tunnustaneeksi tuon tahon auktoriteetin ylitsemme [—] Erityisesti kulttuuristen vähemmistöjen tapauksessa vapauden ja tasa-arvon päämääriä voidaan hänen [McBride] mukaansa paremmin edistää luopumalla kokonaan tunnustuksenhalusta suhteessa valtaa pitäviin tahoihin.” (Koskinen 2020, teoksessa Hirvonen (toim.), 163.)
Rossin mukaan ”Feministitutkija Leslie McCall on eritellyt kolme toisistaan jossain määrin eroavaa intersektionaalista lähestymistapaa, joita määrittää nimenomaan asenne identiteettikategorioihin: antikategorinen, interkategorinen ja intrakategorinen moninaisuus.30 Kaikki kolme lähestymistapaa pyrkivät ottamaan huomioon sosiaalisen elämän monimutkaisuuden. Antikategorinen lähestymistapa on hyvin lähellä jyrkimmin dekonstruktionistisia queer-näkemyksiä. Se hylkää kategoriat analyysiperustana ja pyrkii käsittelemään subjektipositioiden monimutkaisuutta muilla keinoilla. Tässä prosessissa myös identiteetti – kategorisointiin perustuvana – jätetään sivuun ainakin teoriassa.” (Rossi 2015, 103-104.) Tässä erityisen radikaalissa antikategorisessa intersektionaalisuuden lähestymistavassa, jossa ihmiset eivät tavoittele tunnustusta identiteettiryhmien edustajina, esitetty intersektionaalinen feminismi ei voi toimia.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ymmärtänyt intersektionaalisuudesta sen verran, että suomalainen valkoinen heteromies Helsingin leipäjonosta sortaa värillistä monimiljonääri Lewis Hamiltonia. Suomalaisen miehen naiskumppani samaisessa leipäjonossa sortaa värillistä Meghan Markia. Kait se on niin kun tohtori Ohisalokin on asialle syttynyt. Ja kun hän on köyhyystutkija.
Lisäksi kaikki valkoihoiset suomalaiset ovat sotkeutuneet kolonialismiin ja orjakauppaan, joten meidän tulisi tunnustaa tämä rikos ja katua. Ehkä maksaa korvauksia orjien jälkeläisille niistä tervatynnyreistä, joita rahdattiin Oulusta Englantiin ja Hollantiin orjalaivojen köysien tervaamista varten. Vai riittäisikö, jos mentäisiin pesemään näiden orjien jälkeläisten jalat, kuten nuoret valkoiset naiset tekivät amerikoissa?
Ilmoita asiaton viesti
Orjakauppaa käydään vieläkin, ja eniten nimenomaan Afrikassa. Miltei kaikki kansat historian saatossa ovat käyneet orjakauppaa, niin mustat, valkoiset, ruskeat kuin keltaisetkin ihmiset. Suomalaiset ovat luultavasti niitä viattomimpia orjakaupasta puhuttaessa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin ketkä myivät Afrikan päässä satamakaupungeissa mustia orjiksi valkoisille orjien välittäjille, jotka rahtasivat näitä mustia Amerikan puolelle ?
Ketkä nyt tappelevat keskenään Sahelin alueella verissäpäin ?
Ilmoita asiaton viesti
Niin mutta… me suomalaisetkin kuulumme kuitenkin siihen rappeutuneeseen länsimaiseen kultuuriin, johon kaikkialta muualta maailmasta halutaan tulla jostain kumman syystä ”lihapatojen ääreen”. Siis siihen rappeutuneeseen kulttuuriin, joka nyt mm. kerää resursseja Beirutin akuutin tilanteen auttamiseksi.
Saas muuten nähdä ketkä tulevat rahoittamaan Syyrian tuhottujen kaupunkien ja kylien uudelleen rakentamisen, jotta saadaan miljoonat pakolaiset takaisin omille asuinsijoilleen ( ettei heidän tarvitse jäädä asumaan rappeutuneen länsimaisen kulttuurin piiriin ). Siinä uudelleen rakentamisessa puhutaan sadoista miljardeista. Mahtaisiko Syyriän liittolainen, joka oli aktiivisesti hajottamassa Syyrian infrastruktuuria, olla ensimmäisenä rahoittamassa tuota jälleenrakentamista ? Vai keskittyykö se jo seuraavaan operaatioon ja sen kohteiden murentamiseen ?
Muistaako kukaan miten Länsi-Euroopan uudelleen rakentamista rahoitettiin toisen maailman sodan jälkeen ? Jos ei, niin googlatkaa: Marshall-apu.
Sitä vähän ihmettelen miksi kaikista muista kulttuureista, jotka kuulemma ovat monien mielestä syystä tai toisesta korkeammalla tasolla, halutaan tulla tähän länsimaisen rappion piiriin, joka on tuhoamassa maapallion ylettömällä kulutuksellaan. Johan Rooman klubikin varoitti meitä länsimaalaisia maailmanlopusta n. 50 vuotta sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus intersektionaalisesta feminismistä.
Kuosmanen: ”Että on somali? Sorretaanko Suomessa naissomaleja enemmän kuin miessomaleja? Romani? Sorretaanko Suomessa enemmän naisromaneja kuin miesromaneja? Saamelaiset? Sorretaanko Suomessa naissaamelaisia enemmän kun miessaamelaisia? Jos sorretaan, sortaako näitä naisia valtaväestö vai miessomalit, miesromanit ja miessaamelaiset?”
En usko että Suomi valtiona tai suomalaiset kansana sortaa enemmän vähemmistöjen naisia kuin miehiä. Sitä vastoin sekä somali- että romaniyhteisöjen sisällä on paljon käyntäntöjä, jotka sortavat tyttöjä ja naisia. Mutta myös pojat näiden yhteisöjen sisällä kokevat sortoa, koska heidät pakotetaan sortamaan tyttöjä. Sorto on siis suurinta yhteisöjen sisällä. Tämän toteamiseen ei tarvita intersektionaalista feminismiä.
Totuuteen pyrkiminen on tieteessä tärkeintä, muuten analyysit menevät täysin pieleen. Totuus ja tiede kuuluvat yhteen, ilman totuutta ei edes ole tiedettä. Identiteettipolitiikka ei ole tiedettä, se liittyy ihmisen arvovalintoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Tuon kuvion voi nähdä niin, että halu käyttää tuollaista uuskieltä (normaalin kaikkien ymmärtämän kielen sijaan), viestittää hallituksen halua tukea sellaisia noihin termeihin liittyviä poliittisia aatevirtauksia ja aktivismia, jotka ovat selvästi nousseet pinnalle länsimaissa viime vuosien aikana. Ehkä noita virtauksia voisi kutsua ”uusvasemmistolaisiksi”.
Noille aatteille on tyypillistä, että kamppailu erilaisten ihmisryhmien (voimaltaan vahvempien ja heikompien) ja niiden ajatusmaailmojen välillä nähdään koko teorian keskeisenä elementtinä. Nuo aatteet poikkeavat perinteisestä valistusajan ajattelusta, jossa tiedemiehet ja kaikki muutkin tähtäävät yhdessä ihmiskunnan ongelmien ratkaisemiseen avoimen, toisia kunnioittavan keskustelun kautta.
Valistusajan ihanteisiin verrattuna noiden uusien ajattelutapojen ongelma ja erilaisuus syntyy siis siitä, että eri ryhmien jatkuva kilpailu nähdään yhteiskunnan perusrakenteena. Tämä voi kääntää perinteiset roolit jopa niin, että tiedemaailman teoriatkin nähdään eri intressiryhmien toisilleen tyrkyttäminä oppeina, ja niistä tulee näin poliittisia (kuten blogikirjoituksen kuvaamassa tilanteessa). Tiede ei enää tutki intressiristiriitoja, vaan tiede ja sen teoriat ovat osa intressiristiriitoja.
Kun nuo erilaiset ajattelutavat eroavat toisistaan noin perustavanlaatuisissa asioissa (noin 300 vuoden perinne länsimaissa), ei ole ihme, että eri tavoin ajattelevat ihmiset kokevat toistensa ajattelun olevan usein jotain vallan käsittämätöntä ja normaalin ajatustenjuoksun vastaista.
Ilmoita asiaton viesti
Niissä osissa maailmaa (Kiina ja Vietnam lähinnä), joissa minun intressini ovat, pyritään saamaan taloutta kuntoon. Suomessa ja ilmeisesti muissa kehityksestä jälkeenjäävissä (en viitsi käyttää sanontaa ”uudet kehitysmaat”) ongelmaksi on tehty jotain sellaista, joka kuulostaa hienolta, mutta jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.
Vouhottajat vouhottavat tasa-arvosta ja rotusorrosta maassa, jossa tasa-arvo on varmasti pisimmällä maailmassa ja jossa rotusortoakin esiintyy lähinnä ihmisten kuvitelmissa. Ja kaikki tällainen kirjoittamani dementoidaan sillä yksinkertaisella ja vastaansanomattomalla argumentilla, että olen vanha, ärtynyt, etuoikeutettu, valkoinen heteromies.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä. Tasa-arvosta vouhkaaminen on turhaa. Melko vaikeaa on löytää maailmankolkkaa, joka olisi enemmän tasa-arvoinen kuin Suomi on. Meillä on jopa nimitetty virkamiehet erikseen valvomaan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista jne.
Ilmoita asiaton viesti
Kun siellä koitetaan saada taloutta kuntoon,niin osaatko kertoa millainen talous silloin on,kun se sitten on kunnossa?
Anna jotain näkemyksiä niistä maista ?
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, no vaikkapa n. 8:n prosentin talouskasvun myötä elintason nousu, koulutusmahdollisuuksien lisääntyminen ja periaatteessa täystyöllisyys.
Ilmoita asiaton viesti
Ja homma valmis sitten vai?
Silloinhan vasta niistä alkaa muodostumaan jälkiteollisia kansakuntia ja silloin vasta talouden kuntoon laittamisen perään huudetaankin.
Eli..ei se talous tule kuntoon milloinkaan vaan sitä vain idioottimaisesti hoetaan iskulauseena.
Ilmoita asiaton viesti
No, noilla molemmilla mainitsemillani valtioilla on vielä pitkä matka siihen jälkiteolliseen aikaan ja niissä tulevaisuutta ei suunnitella yhden vaalikauden puitteissa. Paljon ehtii tapahtua.
Ainoastaan idiootti vertaa esim. Kiinaa ja Vietnamia ns. länsimaihin millään tavoin.
Ilmoita asiaton viesti
Aika näyttää..itse en usko ollenkaan Esim. Kiinasta puhuttaessa yhtä hitaaseen muutokseen kuin euroopassa vaan teknologinen harppaus on paljon suurempi ja paljon vaikuttavampi.
Se myös kirittää jälkiteollistumista kertoimilla.
Ilmoita asiaton viesti
Hehheh, Kiinan 800 miljoonaa maaseudulla asujaa eivät ole vielä edes mukana teollistumisen vaiheessa.
Tottakai teknologinen harppaus on ollut Pekingin-itärannikon osalta valtava. Kun muutin Shanghaihin 1996, useimmissa asuinkortteleissa oli ehkä pari puhelinta. Muutamassa vuodessa kaikilla shanghailaisilla oli kännykät, ja Nokian osuus niissä parhaimmillaan lähes 35%.
Mutta edelleen, ne 800 miljoonaa…
Ilmoita asiaton viesti
Ongelma on enemmän terminologinen. Tasa-arvon näkökulmasta intersektionaalisuus on tieteen tekijöiden kielestä lainattu turhake. Tasa-arvo riittäisi hyvin. Feministit ovat yrittäneet karistaa sukupuolisidonnaista tasa-arvokäsitettään liittämällä termit yhteen. Samalla ovat tehneet karhunpalveluksen asialle. Tasa-arvon käsite on pilattu tuomalla feminismi toiseen pääosaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo nyt on ihan hevonkukkua. Uimosen puolueen kovasti kannattamalla (Intersektionaalisella) feminismillä ei ole minkään valtakunnan tekemistä tasa-arvon kanssa, vaan se on jonkinlaiseen pseudotieteelliseen kaapuun puettu tapa tehdä syrjinnästä ja suoranaisesta rasismista salonkikelpoista.
Kenkkumaista tosin, että välillä tulee laki hyvien tarkoitusten esteeksi. Kaliforniassa on yrityksistä huolimatta edelleen laissa pykälä, joka kieltää syrjinnän etnisen taustan perusteella, ja viimeksi Yalen yliopisto sai tukistuksen Yhdysvaltain oikeusministeriöltä, joka totesi että ihonväri ei nyt varsinaisesti ole tasa-arvoinen opiskelijan valintaperuste.
Lyödäänkö vetoa, kauanko menee ennen kuin puolueesi ehdottaa samanlaisia pölhöyksiä Suomeen? Minä veikkaan, että alle viiden vuoden ehditte.
Ilmoita asiaton viesti
Paha sanoa missä kohtaa olet havainnut, ettei intersektionaalinen feministi kuvittelisi olevansa puhtaasti tasa-arvon asialla. Termi vaan on sen verran hanurista, ettei sitä voi olla käsittämättä väärin. Mutta niin vain yrittävät ajaa sitä kuin käärmettä pyssyyn ja tekevät karhunpalvelusta tasa-arvoasialle.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, onhan se toki mahdollista, että porukka joka housuihin kurkkimalla tai naamaa Tikkurilan värikartan kanssa syynäämällä määrittelee kenelle kuuluu etuoikeuksia ja kenen kuuluu milloinkin pitää turpansa kiinni, ihan vilpittömästi kuvittelee olevansa tasa-arvon asialla.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi kohteliasta ministerin ilmaista asiansa suomeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, se on harmi että ministeri käyttää vaikeita sanoja. Mutta vielä harmillisempaa on kun feminismin kritiikkiä esittää hassusti nimetyssä kirjassaan Totuus kiihottaa tuplavahinko Hankamäki joka ei ymmärrä siitä enempää kuin seepra Salvador Dalista.
”Silkkaa kuraa”, kommentoi Hankamäen naisnäkemyksiä perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra.
”Emme tienneet, että kirja sisältää sellaista materiaalia kuin se sisälsi”, selitteli puheenjohtaja Jussi Halla-aho (pers) Suomen Perusta -ajatuspajan julkaisemasta pamfletista Perussuomalaiseten puoluevaltuustossa 13.6. No, onhan se käsienpesu tärkeää näin korona-aikaan.
”Näkemäni otteet julkaisusta ovat julmia ja huolestuttavia”, kommentoi tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) Twitterissä 10.6.
”En vihaa mitään, vaan olen esittänyt feminismin kritiikkiä”, kommentoi Jukka Hankamäki STT:lle 11.6.
On mielenkiintoista, että feminismin kritiikkiä esittää mies joka paasaa asiasta sillä uskonvarmuudella, jonka vain täydellinen tietämättömyys voi ihmiselle antaa. Hän ei selvästikään tiedä feminismistä mitään eikä haluakaan tietää, hän pitää feminismiä vaarallisena ja hänen mielestään olisi parempi ettei feminismiä ollenkaan olisi. Kuulostaako tutulta? Jep, feminismin tilalle voi yhtä hyvin vaihtaa maahanmuuton, ja kas, persujen maahanmuuttokritiikki on sillä määritelty ja tyhjentävästi kuvattu.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/timanttia-vai-ruostetta/
Ilmoita asiaton viesti
On yleistä, että kun asian esittäjä ei itsekään ole ihan varma mistä oikeastaan puhuu ja mitä ajaa takaa, hän piiloutuu jonkun kehittämän teoreettisen ja vaikeasti ymmärrettävän sekä tulkinnanvaraisen terminologian,jonka on sitten julkaissut suosituksi tulleessa kirjassan, suojaan. Tulee mieleen 1970 -luvun suomalainen poliittinen keskustelu.
Itse olen sitä mieltä, että jos asian esittäjä tuntee asian perinkotaisesti, hän pystyy sen esittämään konkreettisesti selvällä suomen kielellä. Ammattiterminologia on sitten kullakin ammattiryhmällä erikseen. Mutta siinäkin asiansa osaava ammattimies tai -nainen osaa tarvittaessa kuvata asiat ulkopuoliselle ymmärrettävästi.
No, jos asiat olisivat liian selviä ja yksiselitteisiä, niin mistäs me sitten rakentaisimme teoreettisia väittelyitä asioista joista emme aina itsekään ymmärrä mitään ja mistä on kysymys? Vaarana olisi, että keskittyisimme jopa olennaiseen.
Ilmoita asiaton viesti
”Miehet selittävät minulle asioita” – on Rebecca Solnit’in kirjoittama kirja joka raapaisee läheltä. Kieli esimerkiksi eriarvoistaa sukupuolia. Terminologia viittaa uskontojen maailmaan.
https://kustantamo.sets.fi/kirja/miehet-selittavat-minulle-asioita/
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvalloissa jokaisella isommalla firmalla on divercity officer, joka on yleensä itse musta. Hänen tehtävä on pitää koulutuksia diversiteetistä ja omalla läsnäololla todistaa ettei yritys voi toimia rasistisesti rekrytointien tai henkilöstö politiikan suhteen. Yrityksille tulee halvemmaksi palkata yksi poppamies (tai nainen) taikomaan rasismia pois kuin jatkuvat oikeudenkäynnit, joissa mietitään, että kuka sanoi ja mitä ja johtuiko palkkaamattomuus ihonväristä vai ei.
Ilmoita asiaton viesti