Hei, me rahastetaan!
Fortumin johdon palkitsemisohjelman tiimoilta nousi mieleen muutamia mietteitä minullekin. Ne pohjautuvat pääsiassa työurani aikaisiin kokemuksiin ja niiden pohjalta muodostamiini näkemyksiin, jos kohta myös ”yleiseen elämänviisauteen”, sikäli kuin sellaista on ylipäänsä olemassa.
Olin aikoinaan kolmenkin yhtiön hallituksen jäsen, ja lisäksi johtoelimissä muutamassa muussa muussakin organisaatiossa, joissa hallitus/johtokunta oli jossain määrin verrannollisessa asemassa, vaikka ne eivät voiton tuottamiseen tähtääviä yrityksiä olleetkaan. Siitä tuli joitakin oppeja, jotka pohjustavat sitä, mitä kohta sanon Fortumin ”keissistä”.
Ensinäkin, Suomen osakeyhtiölaki on liiketoimintaan erikoistuneiden juristien käsialaa – itse asiassa ymmärtääkseni paljolti yhden tällaisen juristin käsialaa. Sen perusajatus on yritysten omistajien, hallituksen ja toimivan johdon valtuuksien ja velvollisuuksien määrittely ja eriyttäminen. Omistajien rooli on käyttää valtaa yhtiön yhtiökokouksissa, muun muassa valita sen hallitus. Hallitus puolestaan vastaa yhtiön toiminnasta omistajille muun muassa laatimalla sille toimintastrategian, valvomalla sen täytäntöönpanoa ja valitsemalla yhtiön toimivan johdon, ennen muuta toimitusjohtajan (jota laki ei tosin edellytä, mutta joka kaikissa vähänkin isommissa yhtiöissä aina on). Toimiva johto vastaa yhtiön liiketoiminnasta hallituksen päättämien suuntaviivojen mukaan.
Miten tämä malli vastaa todellisuutta? Jonkin verran, mutta ei kylläkään niin paljon kuin pelkistä pykälistä voisi ja kai pitäisikin päätellä.
Jos omistajapohja on hyvin laaja eikä yhtä tai muutamaa hallitsevassa asemassa olevaa omistajaa ole, asiat kääntyvät ja vääntyvät helposti, ja luulisin että useimmiten, niin, että todellinen valta keskittyy toimivalle johdolle, ei siis edes muodollisesti sen yläpuolella olevalle hallitukselle, saati noille omistajille.
Jos on yksi tai muutama hallitseva omistaja, ja varsinkin jos he vielä ovat yrityksen perustaneen ja menestykseen saattaneen henkilön/perheen/suvun jäseniä, todellinen valta keskittyy heille ja hallitus jää koristeeksi.
Vielä on mainittava yksi yrityskategoria: ne joissa hallitseva tai ainakin merkittävä omistaja on valtio tai muu julkisoikeudellinen yhteisö. Niihin liittyy erityispiirteitä varsinkin silloin, kun yhtiö on iso ja sen toiminnalla ja menestytyksellä – ja identiteetillä – on valtiontaloudellista tai valtion imagoon vaikuttavaa merkitystä. Silloin kuvaan voi astua ja kuten on nähty, astuukin, myös politiikka sitä kautta, että omistajan viimekätinen edustaja on poliitikko, ja yhtiön asioiden hoito tai hoitamattomuus muodostuu politikoinnin kohteeksi. Muuten tällaiset yhtiöt ehkä muistuttavat enemmän hajaantuneen kuin keskittyneen omistuksen yhtiöitä todellisen vallankäytön suhteen.
Vielä yksi havainto yhtiöiden hallituksista: havaitsin aika äkkiä niissä toimiessani, että vaikka kaikilla jäsenillä tietenkin on muodollisesti samaa asema, tosiasiassa niissä on ainakin kahden kerroksen väkeä: ne jotka muodostavat ydinryhmän ja joiden kesken asiat tosiasiassa tapahtuvat, ja ”ulkokehä”, jolla olevat eivät todellisuudessa päätöksiin juuri pysty vaikuttamaan. Näin on korostetusti, jos pääomistaja johtaa hallitusta, mutta näin on yleensäkin. Muiden kuin ydinryhmän haaliminen hallitukseen saattaa johtua joidenkin yksilöiden henkilökohtaisesta ammattitaidosta ja kontaktiverkostoista, joista uskotaan hyödyttävän tai joiden vain arvellaan parantavan yrityksen imagoa.
Sitten kohti Fortumia, ensin pohjustavan havainnon myöstä. Kun minut oli nimitetty Suomen lähettilääksi Kiinaan, valmistauduin tehtävään muun muassa haastattelemalla eniten Kiinassa toimivien suomalaisyritysten johtoa. Kuvaavaa oli Kiinan nousulle jo silloin (vuosina 2004-5), että se oli sama joukko kuin Suomen suurimmat yritykset ylipäätään, ja että niiden kaikkien korkeimmalla johdolla oli Suomen tulevalle lähettiläälle aikaa. Mutta se siitä. Mitä tämän kirjoituksen kannalta oleellista noista tapaamisista jäi mieleen?
Viidestäkymmenestä Suomen suurimman yrityksen toimitus- tai pääjohtajasta tasan yksi osasi vastata kysymykseeni siitä, mitä he yrityksensä liiketoimista Kiinassa saamansa kokemuksen valossa pystyisivät sanomaan maan laajemmasta yhteiskunnallisesta tilanteesta ja tulevaisuudesta. Kysyin tätä siksi, että arvelin heille kertyvän käytännön toiminnan kautta sellaista tietoa, jota virallisista lähteistä ja valtion virallisilta edustajilta oli vaikea ellei mahdoton saada.
Mikä vielä merkillepantavampaa, mainittua yhtä (jääköön nimi lukijoiden arvattavaksi) lukuun ottamatta he eivät edes olleet asiaa miettineet eivätkä pitäneet sitä yrityksilleen tarpeellisena. Ymmärsin tämän pienempien yritysten kohdalla (niihin tutustuin myöhemmin jo Kiinassa olessani), mutta suurempien kohdalla tämä oli ikävä ja pahaenteinen yllätys. Olisin kuvitellut, että ainakin Kiinan tapaisessa maassa, jossa on yksipuoluejärjestelmä ja demokraattisissa maissa luonnollinen, lakien antamiin oikeuksiin ja säätämiin velvoitteisiin perustuva turva puuttuu, yritysten toimintaedellytyksiin syvällisesti vaikuttavia valtaregiimin toimia ja suunnitelmia seurattaisiin tarkasti ja yritettäisiin niihin vaikuttaa. Mutta ei, sellaisiin suhtauduttiin ulkoa annettuina, kuin ne olisivat salamoita taivaalta, ”acts of god” kuten englanniksi sanotaan (anteeksi uskonnollinen vertauskuva ateistisesta maasta).
Samat suuret yritykset toimivat myös Venäjällä, joten ei ole kaukana ajatus, että sama kyvyttömyys ymmärtää kohdemaan yhteiskuntaa ja sen valtaregiimin toimintatapoja, toimia ja tavoitteita vallitsee niissä myös Venäjän suhteen. Erona on, että ”ajan merkit” ovat Venäjällä olleet niin paljon selvemmät kuin Kiinassa, ja että viimeistään vuoden 2014 jälkeen on ollut anteeksiantamatonta, että niitä ei ole osattu tai haluttu lukea. Paitsi metsäteollisuudessa, jolle on tässä asiassa annettava pisteet. Yhtään miljardiluokan sellu- tai paperitehdasta se ei Venäjälle pystyttänyt, vaikka siihen muun muassa puun vientikielloilla aikoinaan venäläiset karkeasti ja kömpelösti painostivatkin.
Tästä päästään Fortumiin, joka on Venäjälle investoinut enemmän kuin mikään muu suomalainen yritys ja nimenomaan sektorille, jonka Venäjän johto, presidentti Putinin suulla, jo kauan sitten julisti ”strategiseksi” eli aseeksi, jolla hän painostaa muita valtioita tahtoonsa. Osansa Fortumin abysmaalisiin virhearvioihin on tietenkin ollut myös sen pääomistajalla ja omistajanvaltaa käyttäneillä poliitikoilla, mutta päävastuu lankeaa kyllä yhtiön johdolle, sekä nykyiselle että aikaisemmille.
Kaiken kruunaa – orjantappurakruunulla kuten nyt on käynyt ilmi – yhtiön ja sen omistajaohjauksesta vastaavien ällistyttävä sokeus sille, miltä sen johtajien palkitseminen bonuksilla juuri nyt, kun edellä mainitusta Venäjää koskevasta sokeudesta ja naiiviudesta koituneet seuraukset lankesivat maksettavaksi, näyttää kaiken kansan silmissä. Ahneudella voi olla osansa, vaikka vaikuttaa kyllä kummalliselta, että edes 700 000 euroa olisi siihen riittävä motiivi toimitusjohtajalle, kun normaaliansiot liikkuvat useissa miljoonissa.
Ahneuskaan ei selitä – saati että tietenkään oikeuttaisi bonuksia yhtiön historian pahimman tappion hetkellä – selittämään sitä mitä yhtiön johdossa, hallituksessa ja palkitsemisvaliokunnassa, jossa pääomistajan edustajakin oli mukana, on ajateltu ja jätetty ajattelematta. Jo pelkän kyynisen laskelmoinnin ja hoksnokan olisi luullut varoittavan, että minkäänlaiset johdon bonukset eivät ole paikallaan, vaan että kiitollisia pitäisi olla siitä, että pikapotkuja ei ole jaeltu. Kirsikkana kakussa – jos näin herkullinen ilmaisu tässä on paikallaan – on, että yhtiön tavallisilta työntekijöiltä on bonukset tappioiden takia peruttu.
Ongelmiin reagoiminen vaatimalla päitä putoamaan on yleensä huono tapa niitä ratkoa, mutta tässä tapauksessa ja tämän episodin muodostaman näytön perusteella tulee pakosta mieleen, että joidenkin päiden olisi kyllä Fortumissa ja sen valvojien joukossa syytä pudota.
Eivätköhän taustalla ole olleet demareiden omistajaohjausministerin Tytti Tuppuraisen ja kepun elinkeinoministerin Mika Lintilän siunaukset ja myönteiset kannat megaluokan miljarditappioihin ja veronmaksajien omaisuusmenetyksiin Venäjä- Saksa businesseikkailuista aiheuttaneiden Fortumin johdon palkitseminsen superkorvauksin tuloksista riippumatta.
Vain lmarinen on edes hieman täysjärkisten luokassa.
Ilmoita asiaton viesti
Sanoisin kyllä, että vain näiden kahden poimiminen esiin on paitsi epäoikeudenmukaista myös harhaanjohtavaa, sillä Fortumin strategiset virheet ovat paljon vanhempaa perua kuin heidän ministeriuransa, ja niiden seuraukset johtuvat sen jo kauan sitten tekemistä päätöksistä sijoittaa niin paljon Venäjälle. Myös Uniper, vaikkakin saksalainen yhtiö, kuuluu laajemmassa katsannossa samaan sarjaan, koska sekin oli niin suuresti venäläisestä energiasta riippuvainen yhtiö.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkastelin tässä Fortumin johdon bonuksia ja sitä, että oliko näihin olemassa mitään aihetta miljarditappioin. Ja vielä lisää miljarditappioita on tulossa Venäjän toiminnoista voimalaitos ja tuulipuistojen myötä.
Ilmoita asiaton viesti
Osaava ja tiukka johtajaministeri Tyttihän se. Tuppurainen.
Fortum puuhaili vastoin omia ohjeitaan sijoitusbisneksissä Irlannissa . Rahoja tallennettiin Irlantiin, Luxemburgiin ja Belgiaan. Fortum maksoi vähemmän veroja Suomeen kuin Irlantiin. Kun ko maita nimitettiin veroparatiiseiksi, niin Lintilä oli ottanut selvää asiasta ja oikaissut väärän kuvitelman. Eivät olleet veroparatiiseja.Hiukan myöhemmin EU kehotti ko maita korjaamaan veropolitiikkaansa, jotta yritykset eivät kykenisi kiertämään veroja ko. m,aissa. Kysymys kuuluu, miksi meidän pitää sietää tällaisia ministereitä? Tulee mieleen Yli-Viikari, jonka Eero Heinäluoma valitsi virkaansa. Kun eukko kärysi väärinkäytöksistään, niin Outi Alanko-Kahiluoto, Anu Vehviläinen ja Juhana Vartiainen eivät vielä tammikuun lopussakaan uskoneet totuutta, joka oli heille jo joulukuussa osoitettiin ja joka oli heidän silmiensä edessä. Murheellinen on poliittinen ja taloudellinen tilanne tässä maassa. Vain korruptio voi hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
”yritysten toimintaedellytyksiin syvällisesti vaikuttavia valtaregiimin toimia ja suunnitelmia seurattaisiin tarkasti ja yritettäisiin niihin vaikuttaa.”
Tässä kannattaa muistaa, että maassa maan tavalla tai maasta pois.
Ilmoita asiaton viesti
Valtionyhtiöiden, yli 50%, ehdoton rajoitus esim. yhtiöjärjestyksessä tulee olla toimintarajoitus kotimaahansa, EI seikkailuihin / rahastuksiin ulkomailla ! Niihin voi mennä mukaan osaomistajina ja alta 34% 🌞
Ilmoita asiaton viesti
Hieno kirjoitus. Kiitoksia. Allekirjoitan myös omalta osaltani tuon johtokuntatyöskentelyn olemuksen.
Lähestyn nyt asiaa aivan toisesta. Ja kenties yllättävä suunnasta. Brysselin ja Suomen suunnassa on havaittavissa näennäisedustuksellisten elimien kasvua. Sekä säätelyn ja kontrollin lisääntymistä.
Kannattaa katsoa ”aatelisluokan” nousua. Paikallistason hallintohimmelit ja varsinaisen keskusvallan otteiden tiukentuminen eivät käy sattumanvaraisesti ajallisesti käsi kädessä.
– niille on ilmeisesti yhteiskunnallinen tilaus olemassa. Tilausta ei ole kukaan suunnitellut, mutta polut siihen suuntaan avautuvat ”tarjoumina”.
Palstaveljien joukossa on useampi historian maisteri ja ainakin yksi alueen tutkija.
– Ammattimiehet voisivat arvioida josko esimerkiksi 1600 -luvulla tapahtunut aateliston väkevä esiinmarssi Suomessakin noudattaa samanlaisia luokkateorettisia metodeja kuin nykyään yhä väkevämmäksi käyvässä hallinnossa on tapahtumassa.
Segregaatio-ilmiöt ja koulutuksen palautuminen aiempaa enemmän luokkaperustaiseksi toiminnaksi ovat ehkä tuon yleisemmän yhteiskuntaluokkien välisen dynamiikan seurauksia.
Syvimmältään tietysti kysymys kuuluu että haluammeko aatelisluokan takaisin yhteiskuntaan? Elokuvateollisuus on aika hyvin heijastanut ja ennakoinut tulevia – Nälkäpelikö palaa uudessa muodossaan?
Ilmoita asiaton viesti
Fortum -toki voidaan tuossa yhteiskuntaluokkien dynamiikaan kehityksellisessä katsanossa arvioida siten, että se on paikka ja läänitys jossa ”entisajan knaapit hilluvat” nykyajan nimikkein.
Ilmoita asiaton viesti
Näin naapurissa…eikun sehän tapahtuukin täällä!
Ilmoita asiaton viesti
Siitä olen Kuosmasen kanssa samaa mieltä, että palkitseminen juuri nyt tekee huonoa Fortumin imagolle.
Mutta palkitsemisen perusteet taitavat olla pimennossa? Yhtä kaikki; Fortumin johto joutui menneenä vuonna tekemään töitä ihan sikana pelastaakseen yhtiön.
Ja siinä se onnistui.
Ilmoita asiaton viesti
Vai onnistui? Yhtiön johto, sen hallitus ja Suomen hallitus olisi voineet yhtiöittää Uniperin ja pelastaa Fortumin miljarditappioilta, mutta sitä Fortumin johto ja Suomen hallitus eivät tehneet. Asia oli niin iso, että Saksan puolelta neuvottelemassa oli liittokansleri Scholtz, mutta meidän Marinilla oli muuta tärkeämpää tekemistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Saksan lehdistöviraston mukaan liittokansleri Olaf Scholz keskeyttää lomansa esitelläkseen Uniperin pelastuspaketin.”
https://www.n-tv.de/wirtschaft/Uniper-Rettungsplan-liegt-vor-article23481826.html
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ei Scholz tietenkään neuvottelemassa ollut. Puheenvuorolaiset taas olivat silloin jokseenkin yhtä mieltä siitä, että ihan ministeritason Tytti Tuppuraisen puuttuminen asiaan on noloa, kun Saksan puolella neuvottelevat vain virkamiehet ja osastopäälliköt.
Ilmoita asiaton viesti
Käytännössä korkeimpien johtajien ei tatvitse kantaa mitään vastuuta tekemisistään. Palkkioita ja kädenpuristuksia tulee yhtä lailla johdon onnistuessa kuin epäonnistuessa. Alempana olevilla työntekijöillä on paljon konkreettisempi vastuu työstään kuin näillä johtajilla. He joutuvat oikeasti vastaamaan virheistään. Palkkajohtajille maksetaan suuryrityksissä aivan liikaa, se on mennyt kaiken kohtuullisuuden yli. Kuten näemme suuret rahat eivät houkuttele niitä parhaita osaajia.
Ilmoita asiaton viesti
Valtion yritykset ovat aina olleet johdon lypsylehmiä, ja johtajat ovat aina kehittäneet itselleen muhkeita palkkiojärjestelmiä.
Poliitikon planttujen hallinnoima valtion omistajaohjaus ei tee ryöstöille koskaan mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä Fortumin bonus-episodilla on nimikin, mitä ei oikeuden pelossa voida käyttää. ”Oikeus suojelee meitä väärinkäytöksiltä” on niin valtionyritysten johtajien kuin ministerienkin lempilause. Oikeus estää heitä joutumasta vastuuseen mistään.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi tietää kuka tässä on konsultoinut? Niitähän on Hanken-taustaisia konsulttiyhtiöitä tekemässä ”kansainvälisen tason” ansiolaskelmia yllytyshulluille suomenkielisille päättäjille jotka ujostelevat hallintoelimissä panna pilkkuja oikeille paikoilleen jopa omissa palkkiolaskelmissaan, elleivät muuten vaan torku odotellessaan Allsång pä Skansenia.
HS itkee ja nauraa osuustoimintaisen Metsä Groupin jättimäiselle pomoeläkkeelle.
Yksi lisäperuste muuttaa Suomi-Finland omakieliseksi yhteiskunnaksi muiden EU-maiden tapaan, esim. Ruotsi ja Viro!
Onkohan euroministeri Tytti Tuppurainen lukenut, tai edes kuullut ristiinnaulitsemisesta alkaneen kristittyjen ja juutalaisten välisen kamppailun älykkäimmän asemasta johtaneen Euroopan ajattelun täysromahdukseen, ja sen seurauksena syntyneisiin EU-ajan omakielisiin valtioihin?
Ilmoita asiaton viesti
Kaiken tapahtuessa virkavastuulla EK on palkannut evp. kenraalin jollainen Milttonilla oli jo aikaisemmin tunnistamassa vihapuheita. Kerran veri lensi 1918, niin miksei taas, mitäpä muuta osataan kuin matkia?
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa harvat haluavat vapautta, useimmat etsivät vain reilua mestaria
— Salustio 50 e.Kr
Ilmoita asiaton viesti