Hirtetty, revitty ja paloiteltu
Olen yleensä vastustanut kiusausta ”ampua lonkalta” eli reagoida ensivaikutelmien perustella päiväkohtaisiin tapatumiin, ja varsinkin skandaaleihin. Kansanedustaja Wille Rydmanin väitettyjä naisiin ja alaikäisiin tyttöihin kohdistamia sopimattomuuksia koskevan Helsingin Sanomien jutun kohdalla en tähän pystynyt, vaan reagoin Facebookissa vielä samana päivänä. Niinpä olen joutunut pohtimaan, hätiköinkö kun asetuin sille kannalle, että vaikka edustaja olisi tehnyt kaiken sen ja enemmänkin kuin mitä hänen Hesarin esille kaivamat syyttäjänsä väittävät, hän ei tällaista teilaamista olisi ansainnut.
En muuta johtopäätöstäni, en niiden tietojen valossa, joita asiasta on jutun julkaisemisen jälkeen paljastunut. Itse asiasta, väitetystä ahdistelusta ja häirinnästä ei itse asiassa olekaan mitään alkuperäistä raskauttavampaa paljastunut, ehkä pikemminkin päinvastoin, jos kohta – ja tämäkin on aika tyypillistä kun julkisuusmasiinaan pannaan suurin mahdollinen vaihde päälle – ulkopuolisen on tavattoman vaikea päätellä todellista asiaintilaa. Ensireaktioni kaipaa kuitenkin – siltä minusta tuntuu – hieman täydentämistä, ja olisi ollut viisaampaa lykätä kommenttieni julkaisemista kunnes seuraukset Hesarin julkaisemista väitteistä olisivat tulleet näkyviin.
On jo ehditty epäillä (on Rydmanille nimittäin ehtinyt kertyä puolustajiakin), että kyse olisi Rydmanin lavastamisesta syylliseksi. Poliittisesti motivoituna ja poliittisten kilpailijoiden toteuttamana se tuntuu epätodennäköiseltä. Voi toki olla, että vihjeitä on tarjottu ja usutusta ”oikeille jäljille” tapahtunut. Sekään ei tunnu todennäköiseltä, että yksityiselämässä kertyneet viholliset ja kaunaiset olisivat lyöttäytyneet yhteen lavastuksen tehdäkseen. Jäljelle jää media tai ehkä oikeammin jotkut mediassa. Rydmanin ilmeisen lukuisat naissuhteet, nuorten naisten ja tyttöjen häneen kohdistunut ihastus ja imartelu, ja hänen harkitsematon, kenties tungettelevakin käytöksensä on altistanut hänet sensaatioskuuppien metsästäjille, ja jotkut hänen poliittiset mielipiteensäkään tuskin ovat hänelle ylimääräistä sympatiaa tuottaneet. Riitaisen eron avopuolisosta aiheuttamat sotkut näyttävät yhtä tavanomaisilta kuin surullisilta, ja se näyttää olleen poliisinkin johtopäätös. Hän on kuitenkin menetellyt hyvin tyhmästi, kun ei ole tajunnut poliitikkona olevansa saaliseläimen asemassa, vaikka ei ole ensimmäinen tuon virheen tehnyt. Silloin ei auta, vaikka mitään vähän rehvastelevaa biletysmeininkiä kummempaa ei olisi tapahtunut.
Silti voi kysyä mikä on antanut aiheen nostaa Rydmanin väitetyt tekemiset julkisuuteen näin massiivisesti juuri nyt. Poliittisia salaliittoja vainuavat ovat jo vastanneet, mutta itse tyydyn kysymyksiin. Yleensä minulla ei ole ollut hyvää sanottavaa kansanedustaja Jussi Halla-ahosta, mutta pakko oli panna merkille hänen kertomuksensa siitä, miten yksi Rydman-jutun kirjoittajista oli aikaisemmin kerännyt tungettelevasti esiintyen aineistoa häntä vastaan ilmeisenä tarkoituksena päästä vahingoittamaan hänen asemaansa. Seiska-lehteäkään ei ole ollut tapanani referoida, mutta referoin nyt: sen toimittajalle ei ollut kelvannut tarjottu Rydmania vahingoittava aineisto. Jotain senkin pitäisi kertoa näytön laadusta.
Oli niin tai näin motiivien ja motivoitujen suhteen, Rydmanin kohtalo osoittautui vain parissa päivässä vieläkin karummaksi kuin miltä se 19.6.2022 näytti. Hänen oma puolueensa hylkäsi hänet pakottamalla eroamaan niin eduskuntaryhmästä kuin Helsingin kaupunginvaltuuston kokoomusryhmästä ja muista luottamustehtävistä, (teko)syynä, että että Rydman ei ollut kertonut kaikkea. Tutunkuuloinen selitys. Tuskin hylkäämiset jäävät tähän. Poliittiset seireenit (etten vain kutsuisi heitä haaskalinnuiksi) tosin saattavat jo houkutella Rydmania vaihtamaan puoluetta. Eri asia on, urkenisiko moisesta uusi ura. Epäilen, että ei urkenisi. Ainakin tässä vaiheessa Rydmania kuitenkin ympäröivät pääasiassa toisenlaiset haaskalinnut, ne jotka saavat ravintonsa raadonsyönnistä.
Kuitenkin on kokoomustakin pakko hieman, joskin kyynisesti, ymmärtää: kuten aikaisemmista samankaltaisista tapauksista on ollut pakko oppia, nopea ja totaalinen jyrän alle joutuneen hylkääminen tarvitaan hänen viiteryhmänsä suojaamiseksi ”tartunnalta”.
Poliisi on sittemmin ilmoittanut alkaneensa selvittää paria aikaisemman esiselvityksen ulkopuolelle jäänyttä tapausta, mutta pitää edelleen kiinni alkuperäisestä päätöksestään, että aihetta edes esitutkintaan ei ollut. Sitä se ei tutki, mikä on sopimatonta ja mikä ei, ja tekee siinä aivan oikein, mutta kuka sitten päättää mikä on sopimatonta? Ja lisäksi: mikä on sopimatonta kenellekin?
Olen itse arvostellut jyrkästi sitä valitettavasti yleisesti hyväksyttyä juridistakin käytäntöä, että julkisissa ja muissa johtotehtävissä on yksityisyyden suoja muita heikompi. Samoin arvostelen nyt sitä, että kuten tästä(kin) tapauksesta käy ilmi, myös sopimattoman käyttäytymisen rajat ovat heillä ahtaammat kuin muilla. Edelleen arvostelen sekä eksplisiittistä että implisiittistä taipumusta pitää näyttönä syyllistymisestä pelkästään syytöksen esittäjän subjektiivista, jopa vain väittämää kokemusta. Tässä tosin myös toimittajien subjektiivista käsitystä. Se muistuttaa minua ainoasta työpaikkakiusaamisjutusta, johon jouduin työurallani mukaan. Työntekijä väitti kokeneensa epäasiallista kohtelua (ei tosin seksuaalista), ja sekä hän itse että asiaa tutkineet tuntuivat ajattelevan, että kun on kokenut, niin on täytynyt olla. (Viranomais)tutkimuksen tulos oli kuitenkin, ettei mitään epäasiallista kohtelua ollut tapahtunut. En koskaan saanut vastausta kysymykseeni, eikö sen, että epäasiallisesti ei ollut kohdeltu, pitäisi johtaa siihen, että näin kokeneen pitäisi korjata omaa käsitystään.
Hesari, vakuutettuaan ensin, että se ei jutussaan väittänyt Rydmanin syyllistyneen rikoksiin, ilmoitti siinä olevan ”kyse siitä pohdinnasta, millainen toiminta on hyväksyttävää merkittävältä poliittiselta vallankäyttäjältä.” Niinpä se pohti ja päätyi pohdinnassaan neljän sivun mittaiseen perusteelliseen syytös- ja vihjailukertomukseen, josta näkyy sekä riveiltä että rivien välistä toimittajien päättäneen, että sopimatonta on miehen käytös ollut. Englanninkielessä on termi ”character assasination”, joka sopii tähän paremmin kuin suomenkielen pliisu ”mustamaalaaminen”. En voi millään välttää johtopäätöstä, että kun oikeusjärjestelmä ei ollut tehnyt sitä mikä Hesarin toimittajien mielestä olisi Rydmanille kuulunut, he olivat päättäneet itse hoitaa asian.
Tähän liittyy laajempi kysymys mediasta yhteiskunnallisena instituutiona. Se julistaa rooliaan vallan vahtikoirana, joka tuo esiin epäkohtia ja siksi(kin) on demokratialle korvaamaton. Jos se siihen tyytyisi, niin olisikin, mutta kuten toimittaja Sanna Ukkola (kerrankin pääsen kehumaan häntäkin, vaikka hänen paasaava tyylinsä käy usein hermoille), totesi kolumnissaan, tosiasiassa media ei tyydy tuomaan esiin epäkohtia ja väärinkäytöksiä. Se syyttää, tuomitsee ja (vaikka Ukkola ei sitä maininnut) myös teloittaa. Puolustus ei pääse edes paikalle; kuten entisajan noitaoikeudenkäynneissä, puolustautuminen on raskauttavaa sen silmissä: Rydmanin julkaisema puolustuskirjoitus oli kuulemma ”kylmäävä”. Olen lukenut sen; oikea adjektiivi olisi ”epätoivoinen”.
Koska ei ole rikosta, ei edes rikosepäilyä, ei Rydmania syyttävien tarvitse todistaa väitteitään. Samainen Ukkola arvelee, että Rydmanilla ei ole muuta keinoa kuin itse viedä asia raastupaan. Hän voi ja ilmeisesti aikookin niin tehdä, mutta naiivia on luulla, että se, tai edes voittaminen oikeudessa, häntä pelastaisi.
Kuten Facebook-postauksessani totesin, en tunne Rydmania, en ole koskaan tavannutkaan häntä, elävänä en ole häntä edes nähnyt kuin muistaakseni jonkun teatterin tai konserttisalin katsomossa. Eivätkä ”jotkut hänen poliittiset mielipiteensä” minua miellytä. Silti hänen kohtalonsa säälittää.
Halla-aho lyttäsi kyseisen Hesarin toimittajan käyttäen perusteluna omaa tapaustaan, jossa toimittaja oli kaivellut epämääräisen vihjeen saatuaan hänestä ja perheestään lisätietoja. Kun toimittaja ei saanut vihjeelle vahvistusta, hän ei julkaissut minkäänlaista juttua.
Eikös tuollainen ole nimen omaan vastuullista journalismia?
Ilmoita asiaton viesti
Väärä todistus. Halla-aholta ei vaan ole löytynyt mitään kelvollista mitä olisi voinut alkaa vääristellä. Halu olisi ollut kyllä kova.
Koulukiusaaminen olisi ollut kova juttu. Mutta kun Halla-aho ei ole kiusannut niin siitä ei saa aikaan juttua.
Viinanjuonti, naisten nipistely, pyllylle läimäyttäminen, biletys. Voi harmi kun mitään ei löytynyt.
Jos Rydmanista löytyy tikusta asiaa, niin eihän se ole mikään todistus vastuullisesta journalismista.
Ilmoita asiaton viesti
Omasta mielestäni Wille Rydman on poliittisen ajojahdin uhri.
Normaali nuorimies josta HS sai epämääräisillä vihjailuilla luotua ties mitä.
Kenen varpaille hän astui, ketä tai mitä vastusti jää nähtäväksi. Omat hylkäsivät, sekin kertoo jotakin.
Tsemppiä Wille!
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on hyvin loogisesti ja vivahteikkaasti perusteltua syvällistä pohdintaa Rydman-keissiin liittyen. Olen ptkälti samoilla linjoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Tulee kuitenkin mieleen jokin hyvin epänormaali meno. Toisaalta, aivan kuin mentäisiin pseudoillen.
Tässä yhteydessä tekisi mieli sanoa, että joillakin on vara. Överit paukkuu, sen verran punaisella, että aivan kuin olisi pahempi rysäkkä.
Ilmoita asiaton viesti
Kelpo yhteenveto asiasta.
Eniten minua koko casessa on (toistaiseksi) masentanut se raadollinen poliittinen realismi, jota kokoomuksen (johdon) ulostulot edustavat.
Koska tämän päivän ns. yleinen mielipide (tai pitäisikö sanoa ”yleistetty” mielipide) on se, että seksuaaliseen häirintään tai naista loukkaavaan käytökseen syyllisyydestä riittää pelkkä epäily tai ilmianto, vähän kuin Stasin DDR:ssä tai KGB:n NL:ssä pelkkä leimaaminen johti tuomioon, kokoomus laski heti että Rydman pitää uhrata puolueen edun nimissä.
Riippumatta totuudesta, ko. casea ei voi nyky-Suomessa voittaa, ei ainakaan massojen äänistä riippuvainen puolue.
Näin ovat ajojahdin käynnistäneet ”liberaalitkin” laskeneet.
Ilmoita asiaton viesti
Boris Johnson totesi eropuheessaan hienosti tätä aikaa:
”Kun laumakäyttäytyminen pääsee irti, sitä ei pysäytä mikään.”
Noam Chomskyn ohje yhdessä haastattelussa tähän aikaan kriittisestä ajattelusta (jotenkin tämän suuntaisesti):
”Jos jostain asiasta on 90% konsensus, pitäisi kriittisen ajattelijan päässä soida hälytyskellot. Asioista löytyy aina kritisoitavaa. Keskustelua asiasta ei saa lopettaa koska konsensus …”
Asiat ja esineet ovat aina suhteessa toisiin asioihin ja esineisiin. Ns ”tapahtumien suhteellisuusteoria” …
”Laumassa (joukossa) tyhmyys tiivistyy”, keltainen lehdistö ja somemaailma on erinomainen laumahysteriaviruksen kasvualusta …
Ilmoita asiaton viesti
Jos tuommoinen 90% konsensus pitäisi pistää kellot kilisemään niin entäs sitten sen 100% konsensuksen kohdalla mikä vaaditaan näissä NATO-jäsenyys ratifioinneissa?
Ilmoita asiaton viesti
Kovin vähän esitutkintaviranomaisetkaan hyödyntävät esitutkintalain 3 luvun 3§ 2.mom.
”Ennen esitutkinnan aloittamista esitutkintaviranomaisen on tarvittaessa selvitettävä 1 momentissa tarkoitettuun rikosepäilyyn liittyvät seikat erityisesti siten, että ketään ei aiheettomasti aseteta rikoksesta epäillyn asemaan ja että asian sitä edellyttäessä voidaan tehdä 9 §:n 1 momentissa tai 10 §:n 1 momentissa tarkoitettu ratkaisu esitutkinnan toimittamatta jättämisestä. Esitutkinnan aloittamista edeltäviin toimenpiteisiin sovelletaan soveltuvin osin tämän lain säännöksiä.”
Aika harvalta rikoksesta epäillyltä taidetaan kysyä ennen esitutkintaa siitä, mitä mieltä tämä on itseensä kohdistuneesta rikosepäilystä.
Ilmoita asiaton viesti
En ole Rydmanin tapausta oikeastaan seurannut enkä siten ota siihen kantaa, mutta kirjoituksessa oli yleisemmälläkin tasolla kiinnostavia näkökohtia.
Kuosmanen: ”Samainen Ukkola arvelee, että Rydmanilla ei ole muuta keinoa kuin itse viedä asia raastupaan. Hän voi ja ilmeisesti aikookin niin tehdä, mutta naiivia on luulla, että se, tai edes voittaminen oikeudessa, häntä pelastaisi.”
Oikeudessa voi valitettavasti käydä noin, että edes voittaminen ei ”pelasta”, tai korvaa läheskään mustamaalaamisen tmv. aiheuttamaa vahinkoa. Suurin vahinko tapahtuu nimittäin helposti juuri ajojahdin aikana.
Joskus syytetyllä voi olla myös vaikeuksia saada asiaansa käsittelyyn oikeuden kohtuuttoman viivyttelyn takia, mitä ei toki länsimaissa pitäisi tapahtua. Justice delayed is justice denied, sanotiin ainakin joskus.
Siten journalistien on erityisen tärkeää noudattaa Journalistin ohjeita, kuten näitä:
”12. Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus.
13. Uutisen voi julkaista rajallistenkin tietojen perusteella. Raportointia asioista ja tapahtumista on syytä täydentää, kun uutta tietoa on saatavissa. Uutistapahtumia on pyrittävä seuraamaan loppuun saakka.”
https://journalistiliitto.fi/fi/pelisaannot/journalistin-ohjeet/
Ilmoita asiaton viesti
Yksi esimerkki on kirjailija Veijo Baltzar, jonka kohdalla vapauttava tuomio äärimmäisen raskaista syytteistä tuskin laajan yleisön keskuudessa on hänen mainettaan palauttanut.
Baltzar vangittiin 21. marraskuuta 2019 Helsingin käräjäoikeudessa todennäköisin syin törkeästä ihmiskaupasta, pahoinpitelystä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäiltynä. Rikosnimikkeisiin lisättiin esitutkinnan aikana ihmiskauppa, raiskaus ja törkeä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja laiton uhkaus.
Oikeudenkäynti päättyi kesäkuussa 2021 ja syyttäjä vaatii Baltzarille 10 vuoden vankeustuomiota. Käräjäoikeus hylkäsi kaikki Baltzariin kohdistetut syytteet helmikuussa 2022.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pelasta ei koska yleensä näistä ajatellaan että ”ei savua ilman tulta” ja jotain se kumminkin on tehnyt.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei savua ilman tulta” on yksi sananlaskuista, mutta toinen ja uudempi sellainen on 30-luvulta peräisin oleva ”Jäljet johtavat sylttytehtaalle”.
Ilmoita asiaton viesti
Baltzarista tehtiin ” true crime”- dokumentti, jossa hääri syyttäjän roolissa tämä samainen toimittaja Teittinen, joka Rydmania vainoaa. Taisin kirjoittaa tuosta bloginkin.
Ilmoita asiaton viesti
Balzarin juttu ei ole lainkaan tässä asiassa esimerkki. Juttu taitaa vielä olla kesken ja menossa Hoviin. Balzar on myös tuomittu virkavelvollisuuden rikkomisesta, kun syyllistyi rikollisesti asiattomiin seksuaalisiin lähestymisiin. Täysin eri asia Rydmanin asiaan, jossa mitään laitonta ei ole poliisin tutkinnassa havaittu. Voihan asia vielä muuttua, mutta tällä hetkellä Rydmanin rinnastaminen Balzariin on aika kaukaa haettua.
Ilmoita asiaton viesti
Käräjäoikeus kumosi hänen kaikki syytteet viimeisessä keississä. Aikojen takaa on muita keissejä, joissa on tuomittu virkavelvollisuuden laiminlyönnistä y.m.
Rinnastus Rydmanin tapaukseen tarkoittaa median vaikutusta suuren yleisön näkemykseen syyllisyydestä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin Rydman mihinkään lainvastaiseen on syyllistynyt, mutta aika nilkkimäiseltä hänen käytöksensä kuitenkin vaikuttaa.
Maailma on muuttunut. Jos harkitsee poliitikon uraa, niin kannattaa muistaa että pesän saaminen nuorilta naisilta vaikutusvallan ja aseman avulla ei vuosien päästä olekaan vain itselle hymynkareen huuliin tuova muisto, vaan se voi tuhota koko uran.
Ilmoita asiaton viesti
👌
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan Näränen myös nilkki?
Tuosta voisi kehittää ajan hengen mukaisen verbin:
minä nilkin, sinä nilkit, hän nilkkii, me nilkimme…
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys Bild fanaatikolle. Onko Julian Reichelt nilkki ?
Ilmoita asiaton viesti
Erämetsä, sinun mielestäsi epäilemättä olen, kun olen kaiketi tästä ja ehkä jostain muustakin asiasta eri mieltä sinun kanssasi. Ota nyt vaan ihan nilkisti …😁
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen ilmiö on tuo, että mitä avoimemmaksi ilmapiiri seksuaalisuuteen ja sen ilmenemismuotoihin ylipäätään menee sitä tiukkapipoisemmaksi tuntuu suhtautuminen ja lainsäädäntökin menevän kaikkeen sellaiseen mitä on harjoitettu kautta aikojen.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä tiedä. Aikoinaan naisten ”vapaamielisyyteen” taidettiin suhtautua hyvinkin tiukkapipoisesti. Miehillä oli luonnollisesti eri standardit.
Suurin osa ihmisistä onnistuu pariutumaan ja jopa parittelemaan ilman Rydmanin osakseen saamia syytöksiä. Suurin osa poliitikoistakin. En oikein usko, että kymmenkunta naista olisi päättänut muodostaa jonkinlaisen salaliiton Rydmanin pään menoksi … jokin heitä on tuon kaverin käytöksessä hiertänyt. No, kyllä hän voi vielä tuosta taas nousta, nousihan Ikekin.
Ilmoita asiaton viesti
Binga Tupamäki twiittasi noin 15 twiittiä asiaa koskien, koska hänellä on sisäpiiritietoa parista syytteestä ja niihin liittyvistä henkilöistä:
https://twitter.com/bingatupamaki/status/1538606611006210051
Tietämättä mitään todelliseta totuudesta noista(kin) twiiteistä saa sellaisen kuvan, että Hesarin toimittaja on tehnyt hartiavoimin työtä kootakseen juttuun porukan, jonka todistus vaikuttaisi mahdollisimman paljon yhteneväiseltä ja keinot siihen ovat olleet kyseenalaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Noinkin voi olla. Mietin kuitenkin, mitä syytä Hesarilla olisi käynnistää ajojahti Rydmania vastaan. Tämän oikeistolaisuus? Halla-aholla oli vuosia kestänyt salasuhde ja avioton lapsi suhteesta eikä siitä sen kummempaa kohua noussut. Oma puolue otti rauhallisesti, muut puolueet eivät yrittäneet hyötyä, media ei käynyt kimppuun, seiskapäivässä vain taisi olla jotain. Tähän vaikutti varmasti myös Jussin oma suhtautuminen, myönsi tapahtuneen reilusti eikä ruvennut selittelemään.
Rydmaninkin olisi kannattanut vaan todeta, että nuorena on vähän tyhmä ja pahoitella aiheuttamaansa. Eikä ryhtyä vastahyökkäykseen, jonka tulee häviämään.
Ilmoita asiaton viesti
”Eikä ryhtyä vastahyökkäykseen, jonka tulee häviämään.”
Mutta kun emme tiedä totuutta. On mahdollista, että hänellä on aito syy ryhtyä vastahyökkäykseen totuuden ilmoille saattamiseksi ja häviötäkään emme vielä tiedä.
Mitä tulee siihen toimittajan motivaatioon, niin siinäkin kohden on mahdollisuus, että kyseessä on yhden toimittajan henkilökohtainen fiksaatio tämänkaltaisiin asioihin eikä lehti ole sellaiseen usuttanut. Toisaalta Hesarikin tarvitsee lukijoita ja lööppejä.
Ilmoita asiaton viesti
”…mitä syytä Hesarilla olisi käynnistää ajojahti Rydmania vastaan”
Sen verran olen itsekin aikoinani toimittajantöitä tehnyt, ja toimittajia ja toimialaa tunnen, että tällaisista paljastuksista saa kunnioitusta ja arvonantoa toisilta toimittajilta. Skuuppi! Silloin kun Ilkka Kanervaa erotettiin, toimituksissa lyötiin hai-faiveja kun eroilmoitus tuli, tyyliin ”me tehtiin se”. Toiset toimittajat haluavat kokea työnsä merkityksen enemmän, toiset vähemmän, mutta asioihin vaikuttaminen on ihan osa ammatti-identiteettiä.
Avioton lapsi? Noi voi hellanduudelis, olisko puolet lapsista nykyään ”avioliiton ulkopuolisia? Minulla ei ole mitään Halla-aho -sympatioita mutta jättäkää edes lapset rauhaan, kukaan ei tiedä asian taustoja ja ”avioton lapsi” ei ole mikään taakka. Itselläni on kaksi, rakkaimpia ihmisiä maailmassa. Tai jos joku on joskus pettänyt puolisoaan, hirttäkää se!
H-a:n lapsella retostelu on vaan täysin matomaista.
Ilmoita asiaton viesti
Halla-ahon tapauksessa sivuvaimo lienee kimpaantunut siitä, että Mestari unohti lapsiensa lukumäärästä yhden.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti niin. Sitä minä en ymmärrä miksi kukaan muu olisi kimpaantunut asiasta.
H-a:n ja yhden lapsensa suhteesta tai suhteestaan lapsem äitiin minä en tiedä mitään eikä minun kuulukaan tietää. Jos katkeroitunut kumppani haluaa käyttää yhteistä lastaan hyväkseen jossain tarkoituksessa tulemalla julkisuuteen niin en oikein diggaile. Pidän vain mauttomana että asiaa edelleen tuodaan framille mm. keskusteluissa, kuten Näränen ylempänä.
Mitään tekemistä Rydmangaten kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Janne, jos Jussin vaimon mielestä kaikki meni ok ja on ihan avioliiton peruskauraa niin mikäpä minä olen siihen mitään sanomaan. Tällainen vanha käppänä nyt vain on toivoton arvokonservatiivi. Taidan kohta vetää vertoja Juha Hämäläiselle.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän ei pysty kuin Räihä!
Ilmoita asiaton viesti
Janne, kun en ole toimittajan töitä tehnyt, niin en tiennyt että toimituksissa pidetään aina juhlat kun joku poliitikko saadaan eroamaan. Hyvä kun kerroit! Olenkin tähän asti käsittänyt median merkityksen vallan vahtikoirana aivan väärin.
Kyllä media tulisi saada poliitikkojen tarkempaan valvontaan. Ei se oikein passaa, että teistä kansaa pyyteettömästi palvelevista kirjoitetaan rumasti. Toiset politiikan palveluksessa olevat uhraavat jopa vapaa-aikansa nuorten seuraajien kanssa kahvitteluun ja muuhun seurusteluun. Sitä pitäisi arvostaa eikä mennä lyttäämään.
Ilmoita asiaton viesti
Sarkasmisi ei oikein pure kun ainakaan minä en hyväksyisi median poliittista ohjausta. JSN ja tarvittaessa tuomioistuimet ovat hyvä sääntelyelin.
Ylipäätään suomalainen media on aika laimeaa ja hyväkäytöksistä. Jossain Isossa-Britanniassa poliittinen agenda on paljon selkeämpi.
Ilmoita asiaton viesti
Näin se totuus muuttuu, kun siitä ei välitetä. Osa noista Rydmanin asiassa haastatelluista eivät kokeneet Rydmanin tehneen mitään väärää.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen tietää, mikä ”voi olla sukupuolista häirintää”. Nilkitkin.
”Häirintä voi ilmetä esimerkiksi asiattomina vihjailuina, jotka kohdistuvat ikään, sukupuoleen,ihonväriin, mielipiteisiin tai vakaumukseen. Häirintää on myös loukkaava käytös sanoin, toimintai asentein. Häirintä voi olla sukupuolista häirintää tai ahdistelua. Työnantajalla ja oppilaitok-sella on velvollisuus puuttua työpaikalla tai oppilaitoksessa tapahtuvaan häirintään saatuaansiitä tiedon.”
https://www.uwasa.fi/sites/default/files/2020-06/ta_ja_yv_sanasto.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa Liisa, määritelmä muuttui. Taannoin linkkasit miten häirintää on kaksimielinen vitsi tai ilme.
Pysy näissä sitten perässä. ”Jokainen tietää” kun tuo muuttuu koko ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Auta minua, en muista missä yhteydessä.
Ilmoita asiaton viesti
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sofia-syvaoja/rydmankohu-kertoo-nykyajasta-totuutta-tarkeampaa-on-naytelma-omasta-moraalisesta-paremmuudesta/#comment-3696065
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tässä mikään ole ”muuttunut”.
Ilmoita asiaton viesti
No on se siinä mielessä muuttunut että viimeksi asiasta keskusteltaessa panit linkin jonka mukaan mm. ilme tai vitsi voi olla seksuaalista häirintää. Mikä poikkeaa tuosta määritelmästä mitä edellä kirjoitit.
Ilmoita asiaton viesti
Etsin…en löytänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Ai hitto. Vaikka juuri linkkasin sen keskustelun jossa tuon linkkasit.
Ehkä en osaa enempää auttaa jos heittäydyt avuttomaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Avuttomuudesta puheen ollen ja ilmeestä. Pari viikkoa sitten tutulla metsälenkillä, tuli vastaan kaksi aikuista miestä, jotka pysähtyivät eteeni kädet puuskassa ja katselivat minua päästä jalkoihin ilkeä ilme kasvoillaan. Koin tilanteen uhkaavana ja käännyin takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Koitko että kädet puuskassa seisominen ja ilkeäksi tulkitsemasi ilme oli seksuaalista häirintää?
Minkälainen on ilkeä ilme?
Ilmoita asiaton viesti
Tilanne taju ja kyky asettua toisen ihmisen asemaan, olisi tärkeää näissäkin jutuissa.
Ilmoita asiaton viesti
Väistit kuitenkin kysymykseni.
Ilmoita asiaton viesti
Taidat olla ylireagoinut. Jos miehet antoivat sinun mennä, niin heillä on ollut täysi oikeus toimia kuten toimivat. Siitä herneen nenään vetäminen on todella onnetonta. Syyllistät noita miehiä ilman perusteita. Eikö se ole asiatonta syyttämiä kohtaan?
Jos kaltaistasi tulkintaa haluaa toteuttaa, niin silloin pitää myös hyväksyä, että nuo miehet kokivat sinun katselun heidän suuntaa asiattomaksi ja siksi toimivat suojautuvasti. Syyllistyit siis siihen mistä nyt noita miehiä syytät.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa. Noin satakiloisilla miehillä oli täysi oikeus suojautua ja astua uhkaavasti vastaan tulevan – noin puolta pienemmän naishenkilön eteen – pelätessään mahdollista katsekontaktia.
Ilmoita asiaton viesti
Koska ei ole rikosta, ei edes rikosepäilyä, ei Rydmania syyttävien tarvitse todistaa väitteitään.
—————————————
Jos on valheellista tietoa levitetty kunnianloukkauksesta voi haastaa oikeuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Onnea vain oman haasteen kanssa. Mielenkiintoista, että juristi peukuttaa tuota.
Poliisi taas ei tutki tuollaisia juttuja, vaikka niissä olisi perusteita. Liian vähän poliiseja sekä ns. ”tehokkuus”. Rydmanin tapauksessa julkisuus muuttaa tilannetta, joten varmaan tutkitaan julkisuuden vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Oman haasteen osalta on myös hyvä muistaa, että hävitessä, siinä on korvausvelvollisuus vastapuolen oikeudenkäyntikuluihin. Syyttäjän nostamassa kanteessa sitä riskiä ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Oman haasteen osalta on myös hyvä muistaa, että hävitessä, siinä on korvausvelvollisuus vastapuolen oikeudenkäyntikuluihin.
—————————————-
Tämä vain siinä tapauksessa jos oikeus katsoo, että kunniaa ei ole loukattu.
Ilmoita asiaton viesti
Taisin tuossa kirjoittaa ”,että hävitessä”.
Ilmoita asiaton viesti
Taisin tuossa kirjoittaa ”,että hävitessä”.
——————-
Mutta et näyttänyt ymmärtävän, että silloin mitään kunniaa ei ole loukattu.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä muuta tuo ”hävitessä” voi tarkoittaa kuin, että rikosta ei ole näytetty toteen ja syytetty on syytön?
Olisi outoa, jos ”oikeus katsoo, että kunniaa ei ole loukattu.”, mutta silti tuomitsee. Sama toisin päin.
Ilmoita asiaton viesti
”Hänen oma puolueensa hylkäsi hänet …”
Mitään en Rydmanin asiasta tiedä, ainakaan sellaista, mitä en mediasta olisi lukenut, mutta toteanpahan vaan, että nyt on Kokoomuksessa oikea aika alkaa jakamaan mininsterin paikkoja. Willelle ei tällä kertaa taida paikkaa aueta?
Ilmoita asiaton viesti
Wille ei ole saanut tuomiota mistään tä ssä tapauksessa. Silti hän erosi eduskuntaryhmästa ja valtuustoryhmästa. Miksi noin meni tekemään?
Ilmoita asiaton viesti
Jotta Orpo pääsee hallitukseen kommunistgimmojen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Tilanteen rauhoituttua palaa takaisin syksyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos vaikka selviääkin,ettei Rydman ole tehnyt mitään sallituista rajoista poikkeavaa,niin vastuu on jatkossakin Kokoomuksella.
Sehän Rydmanin heitti ulkokehälle ilman sen suurempia miettimisiä.
Kokoomuksen kohdalla tuon hyvin ymmärtää,jos/kun kaverin habitus on lähempänä perussuomalaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Nythän on jokainen taho jo myöntänyt, ettei Wille ole tehnyt mitään lainsäädännöllisistä sallituista rajoista poikkeavaa, joten sitä ei enää tutkita.
Kyse on puhtaasti siitä onko Hesarin artikkelissa jotain paikkansapitämätöntä, joka on tulkittavissa kunnianloukkaukseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Vihapuheissahan tosiväitteetkin voivat johtaa syytteeseen. Kunnianloukkaaminen on perskohtaista vihapuhetta, mutta toki siellä on eri pykälät laissa.
Ilmoita asiaton viesti
Noinkohan lienee?
En ole lainkaan vakuuttunut tuosta. Ei kokoomuslaiset koskaan ennenkään ole ollet mitään enkeleitä.
Ilmoita asiaton viesti
En kyllä olisi tuosta ihan varma. Voin toki olla väärässäkin. On kokoomuslainen pystynyt paljon pahempaankin.Tämä ihan sen takia,ettei kultakehä pään päällä kasvaisi liian isoksi. Onhan niitä tapauksia. Hieman kummastuttaa tämä takajaloilleen nouseminen. Eihän tämä ollut lähellekään pahin moka kokoomukselta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos, siis jos aikuiset harrastaisivat koulukiusaamista työyhteisössä ( näinhän ei tietenkään tehdä ) niin Rydman tapaus on aikuisten koulukiusaamista pahimmillaan.
Maine, asema, ystävät, perhe. Kaikki vaakalaudalla ja kiusaajat pomppivat laudan toisessa päässä.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen tästä asiasta jo heti alusta lähtien sanonut, että Rydman on tarinan pahis. Hän on nuoruudessaan toiminut ajattelemattomasti ja harkinta on pettänyt useammin kuin kerran.
Rydman on myöntänyt tämän ja pyytänyt anteeksi, koska ei ole jokaisessa tilanteessa tullut toimineeksi oikein eikä ole osannut lukea tilannetta oikein. Hän on loukannut joitain naishenkilöitä.
Hesarin jutun osalta on selvää, että toimittajilla on ollut vähän liikaa höyryä. Toimittajat ovat soitelleet näitä poliisin haastattelemia henkilöitä samaan aikaan kuin poliisit ovat tehneet omaa puhutteluaan. Toimittajat ovat samalla sotkeneet poliisin tutkimusta.
Rydmanin erottaminen eduskuntaryhmästä ja luopuminen luottamuspaikoista on ollut tarpeetonta. Mikään esitetyistä syytöksistä ei ole ollut niin törkeä, etteikö hän olisi voinut politiikassa jatkaa. Hänen toimiaan on syytä jonkin aikaa seurata, ettei toimintamalli ole enää käytössä. On selvää, että ilmoituskynnys on matala jatkossa. Se riittää, tai siis sen pitäisi riittää.
Ilmoita asiaton viesti
Todennäköisesti olet ymmärtänyt asian oikein.
Ilmoita asiaton viesti
Rydman on vähän aikaa jäähyllä ja tulee sitten taas takaisin politiikan parrasvaloihin. On saanut kosolti uusia kannattajia ja sympatisoijia, saattaapa vetää samalla persuista porukkaa kokoomukseen. Ikekin kuoli arvostettuna vanhempana valtiomiehenä tekstiviestikohusta huolimatta.
Olemme siirtyneet poliitikkojen yksityiselämän repostelussa anglosaksiseen kulttuuriin, en tiedä onko hyvä vai paha asia. Ranskalaisessa, venäläisessä ja Kekkosen ajan suomalaisessa poliittisessa kulttuurissa poliitikkojen yksityiselämään ei puututtu. Eikä usein muuhunkaan toimintaan.
Ilmoita asiaton viesti