Hitaasti mureneva maailmanjärjestys
Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden ilmoitti kiinalaisille sähköautoille asetettavasta 100 prosentin tuontitullista. EU seuraa perässä, tosin lievemmin. Autot ovat saaneet eniten huomiota, mutta tulleja korotetaan suurelle joukolle muitakin tuotteita. Ja tämä tulee aikaisemmin, jo presidentti Donald Trumpin toimikaudella asetettujen tullien jälkeen ja päälle. Trump nokitti lupaamalla nostaa sähköautojen tullin 200 prosenttiin. Tällaisessa pokerissa häntä on mahdoton nokittamalla voittaa.
Kyseisten tuotteiden tuonti Kiinasta Yhdysvaltoihin on melko pientä, joten tämä toimi ei vielä maailmaa järkyttänyt. Silti alkaa tulla mieleen Yhdysvaltojen 1930-luvun alun protektionistinen kauppalainsäädäntö, joka oli yksi ratkaisevista suuren lamakauden koko maailmaan levittäneistä toimenpiteistä. Ja suuri lamakausi nosti valtaan natsit Saksassa. Muitakin syitä siihen oli, mutta vahvempaa todistetta talouden ja politiikan erottamattomasta yhteydestä on vaikea löytää.
Edellä kirjoitettu ei ole ensimmäinen eikä vakavinkaan merkki toisen maailmansodan raunioille perustetun ja sen raunioista kukoistukseen nousseen kansainvälisen järjestyksen murenemisesta kertovista signaaleista, mutta pahaenteinen kylläkin. Koetteella järjestys on ollut ennenkin, kovimmin ehkä niin sanottujen öljykriisien aikaan ja jälkimainingeissa 1970- ja 80-luvuilla. Neuvostoliiton romahduksen jälkeen vallitsi länsimaissa voitonriemuinen tunnelma ja monet uskoivat ”liberaalin demokratian” voittaneen pysyvästi. Tosiasiassa näyttää nyt siltä, että juuri tuo tapahtuma ehkä signaloikin järjestelmän alamäen alkua.
Olisi hyvä joskus syventyä miettimään, mitä ”kansainvälisellä järjestyksellä” loppujen lopuksi käsitteellisesti tarkoitetaan, mutta jääköön se nyt, ja lähden liikkeelle The Economist -lehden jo 9.5.2024 päivättyyn numeroon sisällytetystä useamman artikkelin kokonaisuudessa esitetyistä teeseistä siitä, millä tavalla järjestelmä on vaikeuksissa ja mistä ne ehkä johtuvat. Tämä arvovaltainen julkaisu, joka voidaan laskea vapaan markkinatalouden ja sen siamilaisen kaksosen, demokraattisen poliittisen järjestelmän, vankimpiin kannattajiin, näkee koko kannattamansa järjestelmän olevan eksistentiaalisessa vaarassa. Sen mureneminen on vähittäistä, mutta voi johtaa myös nopeaan romahdukseen, jos jotkut keikahduspisteet ylitetään.
Pari viikkoa artikkelikokonaisuuden julkaisemisen jälkeen The Economistin toimittajat selostivat analyysejään ja johtopäätöksiään myös tilaajille suunnatussa webinaarissa. Siinä muutama havainto nousi keskeisenä esiin. Eniten yllätyin tiedosta, että suorat ulkomaiset investoinnit ovat vähentyneet voimakkaasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Jyrkin tason lasku tapahtui Yhdysvaltain aloitettua presidentti Trumpin kaudella avoimesti kauppasodan Kiinaa vastaan, vaikka pari notkahdusta tapahtui jo aikaisemmin. Toinen sijoituksiin liittyvä uutuus on, että ne tapahtuvat nykyään jo selkeästi geopoliittisten ryhmittymien sisäisinä; niiden välillä ne ovat kuihtuneet. Niinpä Kiinan vaihtotaseylinjäämän sijoittaminen Yhdysvaltain valtionobligaatioihin ei ole enää yhtä suuri riskitekijä kuin kehitysmaihin tehtyjen altistus sille itselleen ja niiden vastaanottajamaille. Yksityisille investoijille tämä kehitys on turmiollista, sillä se lisää investointeihin aina liittyvään normaalin taloudelliseen riskiin uuden poliittisen ulottuvuuden, joka on aivan toista suuruusluokkaa kuin ”normaali” riski on.
Tullit ovat luku sinänsä, mutta erinäisillä avainaloilla valtiot ovat lisäksi alkaneet sekä tukea investointeja avokätisillä valtiontuilla että estää ulkomaisten yritysten toimintaa rajoitus- ja kieltotoimenpitein. Tämä keskittyy ennalta-arvattavasti aloille, joiden arvellaan olevan avainasemassa tulevaisuuden teknologisen ja teollisen suorituskyvyn vahvistamisessa tai joilla on suora tai muuten huomattavaksi koettu yhteys sotilaalliseen suorituskykyyn tai – ja tämä erottaa nykyajan aikaisemmista ajoista – oman väestön mielialoihin ja niihin vaikuttamiseen. Suoranaisia takavarikkojakin on jo nähty.
Yhdysvaltain dollarin asema niin liiketoimi- kuin reservivaluuttana on kuitenkin edelleen horjumaton. 85-90 prosenttia kaikista rajat ylittävistä transaktioista tehdään yhä dollarilla, valuuttareservit ovat 60-prosenttisesti dollareissa, enemmistö luotonannosta tapahtuu dollareissa. Vastakkaiset esimerkit, esimerkiksi Kiinan ja Venäjän välisen kaupan lisääntyvä käynti Kiinan valuutalla, ovat maailmanmitassa vähäisiä. ”Dedollarisaatiosta” ei näy merkkejä, ja tämä on ehkä Yhdysvaltain vahvin ase taloudellisin keinoin käytävästä poliittisesta kamppailusta valta-asemasta maailmassa. On kuitenkin lisättävä: vielä. Alkaen Aasian finanssikriisistä 1990-luvun lopulla Ukrainan sodan ja Yhdysvallat-Kiina -vastakkainasettelun tuottamiin sanktioihin ja niiden uhkaan Amerikan dollarista irti pyrkivät maat rakentavat sille vaihtoehtoja.
Poliittisista syistä asetetut sanktiot ovatkin lisääntyneet moninkertaisiksi siitä mitä ne olivat vuosikymmen pari sitten. Ne eivät kuitenkaan ole osoittautuneet kovin tehokkaiksi saamaan aikaan sitä mitä niillä tavoitellaan, ja se taas on johtanut niiden aukkojen paikkailuun uusilla, ”sekundaarisanktioilla”, ja kun nekään eivät riitä, yhä uusiin, entisiä täydentäviin sanktioihin, kierteeseen, joka murentaa järjestelmää edelleen.
Kansainvälisen maksuliikenteen hallitseva tekninen alusta on niin sanottu SWIFT-järjestelmä, ja myös se on osa murenemiskehitystä. Ei tosin niin, että itse SWIFT olisi hajoamassa, mutta siksi, että lännen valta-asemaa haastavat maat ja maaryhmät ovat kehittämässä rinnakkaisia maksujärjestelmiä. Tämä ei ole pelkästään huono asia, eikä varsinkaan sikäli kuin on kysymys esimerkiksi Intian sisäisestä kaikki, köyhimmätkin väestöryhmät saavuttavasta maksujärjestelmästä. Kilpailu on ollut terveellistä myös SWIFTille, mutta jos ja kun rinnakkaiset järjestelmät ottavat yhä suuremman osuuden maksuliikenteestä, järjestelmien väliset transaktiot muuttuvat yhä monimutkaisemmiksi ja murentavat siten järjestelmää.
Maailmankaupan kansainvälisoikeudellinen sääntöjärjestelmä ja sen ylläpitämisestä huolehtiva Maailman kauppajärjestö WTO on henkihieverissä, koska Yhdysvallat on jo vuosia estänyt sen kauppariitojen ratkaisemista varten perustetun mekanismin toiminnan. WTO:n ja sen edeltäjän, GATT-sopimuksen tavoitteisiin kuuluva kaupan esteiden vähentäminen on ollut lamassa tätäkin kauemmin. Myös Kansainvälinen valuuttarahasto ja Maailmanpankki ovat kriisissä eri suuntiin vetävien intressien paineessa mutta myös siksi, että Kiinan johdolla ollaan hitaasti hivuttaen rakentamassa niiden kanssa kilpailevia organisaatioita.
Kansainvälinen järjestys ei rajoitu talousjärjestykseen, eikä rajoitu sen murenemisuhkakaan. Myös valtioiden väliset poliittiset instituutiot ovat vaikeuksissa, alkaen YK:sta ja sen turvallisuusneuvostosta, joka halvaantuu aina, kun joku tai jotkut veto-oikeuden omaavista viidestä suurvallasta ovat osapuolia (tai osapuolten takapiruja). Koronapandemian aikana kyseenalaistettiin Maailman terveysjärjestön toimintaa, jos kohta useimpien YK:n teknisluontoisten erityisjärjestöjen asema on kaiken kaikkiaan säilynyt. Sekä Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) että Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) ovat joutuneet sotivien (kirjaimellisesti ja kuvaannollisesti) osapuolten toisiaan vastaan nostamien kanteiden ja suoranaisten kiristysyritysten pyöritykseen.
Perimmäiset syyt kaikkeen tähän ovat vaikeasti hahmotettavissa, mutta jollakin tavalla ne tuntutuvat kumpuavan kasvavasta epäluottamuksesta demokraattiseen yhteiskuntajärjestykseen, jonka ekstrapolaatiota sääntöpohjaisuus valtioidenkin välillä on. Sääntöpohjaisuus valtioiden suhteissa ei voi nojata niiden yläpuolella olevaan täytäntöönpanovaltaan. Ihanteellisesti asennoituvat tahtovat tämän unohtaa ja tuomita voimasuhteisiin perustuvan järjestelmän poissulkevana vaihtoehtona ensin mainitulle. Kyyniset reaalipoliitikot antavat piut paut säännöille tai käyttävät niitä raa’an propagandistisesti hyväkseen. ”Arvopohjainen realisti” (en tosin ole vakuuttunut että minun käsitykseni siitä on aivan sama kuin nykyisellä presidentillä) tunnustaa, ettei ilman jonkun tai joidenkin voimaa ja mahtia valtioiden välille olisi ylipäänsä sääntöjä saatu aikaan. Toisaalta, ne jotka nykyisen systeemin pystyyn pistivät, arvioivat hyötyvänsä enemmän siitä, että säännöt ulotetaan koskemaan kaikkia, heitä itseäänkin, kuin raa’asta voimastaan. Se on ollut voittava strategia – tai oli, kunnes muu maailma, ”the rest”, alkoikin pärjätä niillä säännöillä niin hyvin, että nousivat uhkaamaan sääntöjen ylläpitäjien asemaa. Niinpä ne nyt murentavat niitä valikoivasti itsekin.
Mielestäni sääntöpohjainen maailmanjärjestys sai kuoliniskun 9-11-2001 terroriteossa, jota ei tutkittu asiallisesti.
Ja joka johti kansalaisoikeuksien kapenemiseen sekä kahteen hyökkäykseen maihin joilla ei ollut asian kanssa mitään tekemistä.
George W. Bush näki Putinissa kivan heppulin jolla on samat tavoitteet. Ei onnistunut näkemään pohjattoman epärehellistä ja kavalaa juippia jolla on ollut pahat mielessä koko valtakautensa ajan.
Kiinan kommunistipuoluetta on autettu tiellään maailmanvaltiaaksi jo liikaakin. Ruostevyöhykkeen jenkit kiroavat tapahtuneen kehityksen.
Mitä tulee 30-luvun lamaan, harvemmin on esitetty sen johtuneen protektionismista. USA:n talous on ollut siihen aikaan niin iso että se on voinut tuottaa ja kuluttaa kaiken maan sisällä, tarvitsematta kovinkaan merkittävää ulkomaankauppaa menestyäkseen.
Ilmoita asiaton viesti
Sanotaan nyt vielä että 400 päivää tutkintalautakunnan perustamiseen ei ole asiallinen aika.
Todistusaineiston (teräsrakenteiden) lähettäminen Aasiaan sulatettavaksi ei ole asiallinen toimi ennen niiden tutkimista.
Jälkikäteinen arvelu siitä olisiko WTC7:n lukitustapit unohtuneet rakenteesta on omituista puhetta. Olishan tuollaiset asiat pitänyt varmistaa kun todistusaineisto oli vielä paikan päällä.
Ainoa asiallinen tutkimus tornitalojen sortumisesta on MIT:n tutkimus, kuinka paljon runkopalkkeja pitää poikkeuttaa ennen kuin rakennus sortuu (yhden metrin). Yhtään ei tiedetä, poikkeutuivatko ne sen metrin verran.
Tutkimus koskettelee vain yhden kerroksen sortumista. Koko rakennuksen sortumista ei ole tutkittu. Yhden kerroksen sortuminen ei mitenkään selitä koko rakennuksen sortumista. 90% rakenteesta kun on sortuneen kerroksen alapuolella ja pannukakkuteoria on todistettu paikkansapitämättömäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Fakta on se, että lentokoneen törmäys torniin oli suunniteltu, mutta sitähän sabotaasin suunnittelijat eivät tienneet että koko torni, ja vielä viereinenkin torni rojahtavat. Kysymys oli siis ilmeisesti rakennuksen heikosta suunnittelusta ja rakenteesta ja sitä tietoa halutaan salata. Toki sekin on hyväksyttävä, ettei suunnittelijat ole voineet ottaa huomioon matkustajakoneen törmäystä ja muutaman tonnin kerosiinin palamista kerroksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Luin jostakin, että kukaan alumiinin ominaisuudet tunteva ei ihmetellyt tornien romahdusta. Lujuuslaskelmissa ei ilmeisesti ollut huomioitu alumiinin räjähdysominaisuutta. Kerosiini alkoi palaa alumiinin päällä, ja kun sprinklerit käynnistyivät, päälle valui valtavasti vettä. Pum.
Ilmoita asiaton viesti
Alumiini oli hyvin tuuletettuna julkisivun rakenteissa. Yritäpä sytyttää alumiinia, ei syty.
Sen sijaan termiitissa jota käytetään teräsrakenteiden hajottamiseen, on jauhemaista alumiinia sekoitettuna muihin tehoaineisiin. Romahduksesta kertyneestä pölystä on analysoitu että on käytetty sotilaslaadun nanotermiittiä mikä on paljon nopeatoimisempaa kuin tavallinen termiitti.
Myös lentokone on ollut alumiinia suurelta osin mutta ei selitä romahdusta. Alumiinin jakaminen sopiviin paikkoihin ja jauheeksi puuttuu.
Ja eikös tämä tällainen kuuluisi selvittää? Sitä ei tutkijalautakunta edes yrittänyt tehdä.
Alumiini ei sano pum palaessaan, Sotilaslaadun nanotermiitti voi hyvinkin sanoa pau-pau kun radiosytyttimet sytyttävät ne yksi panos kerrallaan. Palomiehet juurikin kuvailivat pau-pau.ääntä tuoreissa haastatteluissa.
Ilmoita asiaton viesti
Lukemassani artikkelissa sanottiin, että kyse oli nimenomaan kolmen aineen yhdistelmästä, eli kerosiini alkoi palaa aluminin päällä, mikä vielä ei ole vaarallista, mutta kun päälle lasketaan vettä, käy hullusti. Tuosta asiasta kerrottiin myös jossakin dokumenttielokuvassa. Yritin googlata aiheesta, mutta en löytänyt tähän hätään luotettavaa linkkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Alumiinin syttymislämpötila on 600 asteen tienoilla. Ei syty tulitikuilla eikä kerosiinilla. Pitää olla kuumempaa,liekkiä, vaikkapa hitsausliekki.
Vesi nyt varsinkin sammuttaa palon alkuunsa. Eli sinulla on epätarkkaa tietoa.
Jos näin olisi kuten olet kuullut, eikö sellainen olisi pitänyt selvittää lentoturmatutkinnassa?
Ja vielä paremmin, onnettomuustutkinnassa missä tuhoutui ennalta-arvaamattomalla tavalla parin miljardin
talot (jos ne olisivat olleet saneerattuja, nythän ne olivat parin miljardin asbestisaneerausta vaille).
Ilmoita asiaton viesti
Väitteen ongelma on siinä että kerosiini paloi pääasiassa koneen
törmätessä rakennuksen ulkopuolella isona tulipallona kuten jokaisesta videosta voi todeta jotka tilanteesta on kuvattu.
Sisällä olisi näin pitänyt olla vain kalusteiden palamista, ei se kerosiinin palaminen mitä rakennuksen sisään pääsi kestä kuin hetken.
Ilmoita asiaton viesti
Villikarin kommentissa on pari heikkoa kohtaa. Rakennus ei ollut suinkaan heikosti suunniteltu vaan edusti aikansa parasta suunnittelua ja laatua. Tornin oli määrä kestää 707.n törmäys joka on samankokoinen kuin törmännyt kone. Käytännössä torni olisi kestänyt useiden koneiden osuman koska rakenne on verkon tapainen. Reikä verkossa ei heikennä verkkorakennetta toisaalla.
Teräsosat olivat japanilaista erikoisterästä, palonkestävää. Päällystettynä asbestivaahdolla.
Kerosiini pääosin paloi tulipallona törmäyksessä. Kerosiinipalo ei heikentäisi rakennusta. Kerosiinia ei ole ollut missään tapauksessa riittävästi, rakennus oli 400 metrin korkuinen.
Rakenne on samantapainen kuin Eiffelin tornissa, materiaali on sitä paksumpaa mitä alempana se on. Sortuisiko koko Eiffelin torni jos sen huipun lähelle osuisi lentokone tai sen huippu muuten katkeaisi?
Ilmoita asiaton viesti
”Tornin oli määrä kestää 707.n törmäys joka on samankokoinen kuin törmännyt kone. Käytännössä torni olisi kestänyt useiden koneiden osuman koska rakenne on verkon tapainen”
Kun nyt ei kuitenkaan kestänyt, mistä se johtui?
Ilmoita asiaton viesti
Tällaisen asian poiminta vaatis eniten sijoittamista, jotta voisi arvottua ja saada sopivan suhtautumisen.
Toimi ja saavutus on elintärkeä, jatkon kannalta, ja yleisen jatkuvaikaisesti samalla.
Koska menty niin toisenlaiselta, toimi johon viittaan… on toismaailmallista, ja siten lähestytään mahdotonta, mitä käytäntöön tulee.
Näin arvioin.
…
Hitaasti mureneva maailmanjärjestys
Otsikko voidaan toki tulkita monella tapaa.
Esim ensimmäinen sana, voi joillekin tarkoittaa toivottomuutta. Vaikka sana vaihdettaisiin nopeaan… ei kuitenkaan suoraan merkitse mitään.
Nostetun tulkinnan voi jokainen allekirjoittaa tavallaan.
Mielestäni koko elämän kehkeytymisen nopeus maapallolla, on ollut ripeää, kun alkuun lähtenyt. Tässä mielessä vauhti ei yllätä, kun arvioitavia skaalaa suuremmalle.
Kommenttini aloitus liittyi toisoletettuihin arvoihin, mutta tuo tarkastelupohja johon viittaan (kattavuus-arvo, vakaus, turvallisuus, !)… on minusta nykyihmiselle entistä selkeämmin liittytävän mahdollinen.
Tässä on tosiaan pohjapotentiaalia, ei vain reagointi- ja reaktiivi -sellaista, josta mahdollistuu lähinnä kujanjuoksua (KJ-käsite), eri valmiustasolta soveluen.
Itsestään nämä eivät mene, ja vaikka näin pääosin… se osuus, jota ihmisen on laittaa … merkitsee. Analyysi vaikea tästäkin kohdasta.
Ilmoita asiaton viesti
Tämäkin blogi käsittelee asioita kuvittelukuplassa – ettei ihmiskunnan ja luonnon järkkynyt suhde muuta kaikkea – aivan kaikkea.
Jonka valossa kaikki blogissa käsitellyt asiat ovat niiden kvasikäsittelyä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina on järkyttänyt luontoa eniten ja päättäjien myötävaikutuksella. On hyväksytty se että tuotanto on siirretty Kiinaan jossa ei makseta päästöoikeuksista maksuja.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrankin kirjoitat jotain fiksua
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni erittäin hyvä referaatti koskien maailmanjärjestykseen liittyviä muutostekijöitä. Poliittisten riskien arvo ja todennäköisyys otetaan huomioon yritysmaailmassa aivan eri tavalla kuin kymmenkunta vuotta sitten. Erityisesti teollisuuden ja energiasektorin investoinneilla on aina perusteena takaisinmaksuaika (välillä 5…..30 vuotta). Jos poliittinen riski uhkaa merkittävästi vakavaraisuutta, kassaa tai rahan saatavuutta – ei investointia tehdä. Kiinalla olisi mahdollisuus kasvaa sisämarkkinoillaan (liiketoiminnan omavaraisuus lienee edelleen alle 50% kun se Yhdysvalloissa huitelee 70%:n kieppeillä), mutta riittääkö rahat ja piileekö siinä riski kommunistisen järjestelmän ylläpidolle?
Ilmoita asiaton viesti
”Hitaasti mureneva maailmanjärjestys”
Monessa kohdin samaa mieltä, mutta itse otsikkoasista tasan päinvastaista.
Mielestäni ja ymmärrykseni mukaan maailmanjärjestys murenee nyt huimaa vauhtia.
Viimeksi maailmanjärjestys mureni 1991 ja nyt noin 2025 se murenee jälleen. Uusi Maailmanjärjestys tulee, – oletko valmis? – Eikä tämä ole hidasta, vaan historialliseti huiman nopeaa muutosta. Ennenkokemattoman nopeaa.
Ja mikä pahinta, me täällä Lännessä, kollektiivinen Yhdysvallatkeskinen osa maapalloa, on itse voimistanut ja toimillaan nopeuttanut rajulla tavalla maailman hegemonian muutosta, siirtymää isoon itään.
Maailmanjärjestys murenee, mutta uusi maailmanjärjestys syntyy simultaanisti murenemisen keskellä, kolisee, murisee ja rakentuu että kohina käy.
Kaksinapainen kylmän sodan maailmanjärjestys, joka todella perustui epäsymmetrisesti ja historiallisetsi ottaen täysin järjettömästi II Maailmansodan ”voittajavaltojen” voimaan ja aseisiin, murtui Neuvostoliiton ideologisen valtiomahdin romahdettua 1991, ”arvasi” väärin historiallisen kehityksen ja panosti vääriin hevosiin.
Vapaudet, demokratia ja vapaa kauppa ovat hienoja ideoita, mutta vain ideatasolla, mutta eivät menestyksellisiä sillä lyhytnäköisellä brutaali-ulosottomenetelmällä, jolla Post Cold War -maailmaa ”hoideltiin”.
Yhdysvallat ja EU tekivät Kiinasta maailman tehtaan lyhytnäköisin hyötymispyrkimyksin: siitä seurasi Karisen kommentissaan mainitsema saastumisen ekspansio Itään, temppu jota täällä meillä raskain panoksin ja hätäisin ratkaisuin ollaan viimeistään Pariisin paperista ja Fukushimasta lähtien häsäilty.
Hyvä indikaattori heilahdusliikkeelle ja uuden maailmanjärjestyksen muotoutumisesta on YK. Kirjoitin siitä täällä jo vuosia sitten, että suursodan jälkeisille askelmerkeille rakennettu YK on aikansa lapsi, täysin epäkelpo uuteeen maailmaan, jossa nyt 2020-luvulla elämme. YK on rampa ankka, ja sitäpaitsi monin tavoin ja sitein Kiinan kammitsoima. Suomessa on YK unohdettu, ja sikäli kuin muistetaan, ei huomata, että YK on nyt jo Kiinan taskukssa, on ollut jo kauan. Liittyy Kiinan strategiaan tehdä kauppaa, diilejä ja hyötyperusteisia liikkuja ”kenen kanssa tahansa”, etenkin ei-Amerikkakeskiseen kuvitteelliseen mutta monin tavoin blokkiinsa umpeutuneeseen ”ensimmäiseen maailmaan”, kuulumATTOMAN maan kanssa. Kuka se tässä muutama päivä sitten kirjoittikaan: Globaali etelä on Kiinan…
Pahin futuristinen maailmankuva: Kiinakeskinen globaali maailma, jossa yhdistynyt ”globaali etelä” käy Kiinan johdolla ”menneen maailman Lännen” kanssa kisaa, ja ehkäpä jopa sotaa. Siinä asetelmassa määrää Kiina. Aivan pian Kiinaa ei ohiteta millään alalla. Kuristusote on jo valmis, puristusta vasta viritellään. Maailman kauppatavat, lait ja säädyllisyydet määrää Kiina. Siis kaiken.
Marssilaisille voidana ripustaa silloin pilviin iso kyltti:
Tämä on maapallo. Täällä määrään minä. Allekirjoituksena: KIINA
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti, siis todella valitettavasti uuden maailmanjärjestyksen peruspilareita ei ole yhteisesti hyväksytty ”arvopohja” vaan edelleen talouteen ja aseisiin perustuva valta.
Siksi on hyvä, että Suomi on saanut julkisuutta Euroopan parhaiten varustautuneista asemahdeista ja kun vielä talous saataisiin kuntoon, olisimme kärkikaartissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kisalla ja sodalla on melkoinen ero. Ei Kiina ole valloittamassa Puolaa. Suunnitelmat 200 prosentin tuontitulleista merkitsevät, että myönnetään Kiinan voittavan, koska se on parempi.
Ilmoita asiaton viesti
Sodan monet muodot. Kirjoitin siitä jopa kirjan joskus vuosituhannen alussa.
Ja aina niin luotettava Kotuksen Sanakirja kannattaa vilkaista:
substantiivin ”Sota” selitysmuoto n:o 3 kertoo:
Ks. linkin takaa (versiot avaten): https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/#/sota?searchMode=all
Voimakkaamman tahtoon alistaminen ei tarkoita aina ruudin tai muiden paukahtavien aineiden käyttöä. Jo Sun zu totesi selviö: paras taistelu on se jota ei tarvitse käydä.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan media tietenkin täynnä ”kauppasodan” kaltaisia termejä. Kai Yhdysvallat nyt sellaisen on aloittanut ja hävinnyt siis jo valmiiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se menee.
”Demokraattisten vapauksien ajan” (n. 1991-2020…) aseettoman taistelun tuoksinoissa länsimainen ammattitaitoinen teollisuustyöväki ja muut ”globalisaaton häviäjät” hävisivät suhteellisesti, absoluuttisesti ja reaalisesti. Ei heitä muisteta erään ”ikuisen taistelun”, maailmanjohtajuutta koskeneen taistelun veteraaneija saati uhreina.
Eurooppalaisessa mitassa ja sen kautta laajemminkin, Suomi, me siis täällä lähellä Venäjää ja Jäämerta, joudumme ikäänkuin upoksiin; historiallinen kohtalomme on palautua sinnepäin, mistä me oivallisen rakenteellisen ja ideolgisen työn myötä, ansaitusti, kohosimme kontinentaaliseen kärkeen. Ikävä tosiasia, mutta ikävintä on se, että jälleen ”Suomessa ei oikein nykyään[kään] tajuta, mitä maailmassa tapahtuu”.
Ilmoita asiaton viesti
Syvennän näkökulmaa: Poliittis-taloudellinen näkökulma maailmamme tulevaisuudesta on aivan liian suppea. Se on itseriittoisen ihmisen näkökulma, ikäänkuin nykyihminen voisi hallita tätä maailmaa. Jos maailmanjärjestyksemme olisi vain ihmisen varassa, meillä ei olisi mitään toivoa. Kaikki on sittenkin ”korkeimman kädessä” ja Hänen hallinnassaan. Tarvitaan filosofis-uskonnollista näkökulmaa ymmärtääksemme tämän.
Niin utopistiselta kuin se aikamme poliittis-taloudellisen tilanteemme tuntijoista saattaa kuulostaakin, Raamattu antaa paremmin todellisuutta vastaavan kuvan ihmisestä ja tästä maailmastamme ja sen tulevaisuudesta. Ihminen on perusolemukseltaan henkinen olento. Ulkoiset olosuhteet ovat aina vain henkisen ilmausta.
Kaikki maailmanvallat murenevat aina siihen asti kunnes muutos tapahtuu ihmisessä itsessään. Ts. vasta kun ihminen nöyrtyy tekemään yhteistyötä Luojansa kanssa, ihmiskunta voi päästä elämässä eteenpäin. Ja tämä tapahtuu – ikävä kyllä – vain ”kantapään kautta” Ts. edessä ovat vielä suuret kärsimykset, mutta niiden jälkeen Raamattu toteaa lohdullisesti: ”He (ihmiskunta) eivät enää opettele sotimaan”. Toivo paremmasta muuttuu vielä kerran todeksi. Jaksaakseen elää, ihminen tarvitsee toivon näkökulman, jonka vain Luojamme voi meille antaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei hätää tekoälytulee maailma pelastuu.kiäh kiäh.
Ilmoita asiaton viesti
On kiinalainen, amerikkalainen, eurooppalainen, venäläinen jne kielimallin ’tekoäly’.
Kenen (kielellinen ajattelu) ideologinen ’tekoäly’ voittaa?
Ei ole yhden ideologian mukaista totuutta maailman toimintatavasta, eikä ’tekoälyn’ !
Ilmoita asiaton viesti
Muutoksessa mukana myös Suomi, eli olimme kilvan viemässä työpaikkoja esim Kiinaan jne jonka seurauksena nyt kituutamme työttömyysluvuilla.
Ilmoita asiaton viesti
”Yhdysvaltain dollarin asema niin liiketoimi- kuin reservivaluuttana on kuitenkin edelleen horjumaton. 85-90 prosenttia kaikista rajat ylittävistä transaktioista tehdään yhä dollarilla, valuuttareservit ovat 60-prosenttisesti dollareissa, enemmistö luotonannosta tapahtuu dollareissa.”
Ja syy kuuluu:
Yhdysvaltojen keskuspankilla, Federal Reserve Systemilla, on hallussaan yli 8 000 tonnia kultaa, mikä on enemmän kuin millään muulla maalla.
Yhdysvaltojen asema maailmanjärjestyksessä on edelleen määräävä, mutta Yhdysvaltojen sisällä oleva liikehdintä – MAGA liike ja äärioikeisto – on se huolestuttavin piirre, sillä se todella uhkaa syödä Yhdysvallat sisältä päin, joka kääntää asetelmat nurinkurin. Itsevaltaisuus kiihottaa, sillä se antaa näennäisen tunteen hallinnasta, siksi en ihmettele diktatuurien uutta tulemista.
Mutta niin kuin toisen maailmansodan rippeilläkin, tulee myös lasku perässä mätänevinä ruumiina ja kurjuutena, silloin ydinsota ei kuulosta enää ollenkaan hassummalta suhteessa siihen, mitä todennäköisesti on tarjolla.
Syvin ongelma tulee Yhdysvaltojen sisältä – rahoitusjärjestelmästä -, joka on käytännössä lamaannuttanut tavankansalaisten mahdollisuuden vaikuttaa suurituloisten määrätessä Yhdysvalloissa tahtia. MAGA-liike on oire ei syy, mutta sen kerrannaisvaikutukset uhkaavat nyt koko maailmanjärjestystä toisin sanoen.
Eli korjausliikkeen pitäisi alkaa Yhdysvaltojen sisältä, alkaen rahoitusjärjestelmästä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Vietnamin sota oli olennaisesti demokraattipuolueen projekti. Se oli samaan tapaan kulutussota kuin mihin suuntaan Biden on vienyt Ukrainassa käytävää sotaa.
Kennedy yritti aloittaa rahoitusjärjestelmän muutoksen ja ehti painattaa 4 miljardin edestä seteleitä joissa lukee United States Note, mutta Kennedylle kävi köpelösti. Republikaanit eivät olleet osallisina Kennedyn murhassa.
Ilmoita asiaton viesti
Olipas hienosti käännetty keskustelu aiheesta avaruuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Otsikko on hieman optimistinen, Islamin toinen maailman valloitus on jo pitkällä ja useimpien hallituksien suojelema.
Arvioita esitetty että Englanti on parin vuoden päästä ensimmäinen ydinase valtio joka islamin hallussa, kovaa tahtia siellä johtajat vaihtuvat kun maahanmuuttajien äänestäminen on organisoitua.
Ei ole vaikea arvata mihin tämä on muissa maissa menossa, USA, Kiina, Venäjä ja Intia ovat pitäneet kiinni rasismistaan ja ovat välttyneet näiltä ongelmilta joista eurooppa kärsii kun ovat leikkineet maailman pelastajaa.
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa olla että Ranska on ensimmäinen ydinasevaltio mikä on Euroopassa islamistien hallussa. Michel Houellebecqillä on tästä spekulaatio kirjassa Alistuminen.
Pakistan on muslimijohtoinen valtio ja sillä on ydinase.
Ilmoita asiaton viesti
Britannian johto ei vaihdu viiteen vuoteen, enkä ole huomannut Kiinan ja Intian kiistatta rasistisissa johtajissa erityistä islamismia 🙂 Se olisi vähän kuin Hitler juutalaisvaltion johdossa.
Ilmoita asiaton viesti
Tähänastiset kommentit kirjoitukseeni ovat olleet – kiltisti sanoen – aika vaihtelevia sekä sisällöltään, tyyliltään että kieliasultaan. En esimerkiksi oikein pystynyt ymmärtämään, mitä World Trade Centerin tornien rakennusmateriaaleilla on tekemistä sen asian kanssa, jota käsittelin. Mutta sanahan on vapaa. En malta olla vastakommentoimatta kahta asiaa.
Otsikossani oli sana ”hitaasti”, ja siitä oli ainakin yksi kommentoija eri mieltä; hänen mielestään mureneminen on nopeaa. No, ”maailmanjärjestys” on aika iso asia ja sellaiset ovat historian saatossa toisinaan murenneet vuosisatoja, toisinaan kaatuneet muutamassa vuodessa. Viimeksi mainitusta voi esimerkkinä esittää ensimmäisen maailmansodan lopun, kun Romanovien, Hohenstaufien, Habsburgien ja Osmanien valtakunnat kaatuvat nopeassa tahdissa. Koska Eurooppa silloin hallitsi koko maailmaa, voi puhua maailmanjärjestyksen kaatumisesta. Siihen nähden se, mitä nyt on tapahtumassa, on ollut hidasta ja mehän emme tiedä, miten hitaana tai nopeana se jatkuu.
Toiseksi, 1930-luvun suuri lamakausi alkoi Yhdysvalloista ja, kuten eräs kommentoija oikein huomauttaa, sen alkusyyt olivat siellä. Mainitsemani kauppalainsääntö kuitenkin oli mielestäni tekijä, joka levitti sen muuanne maailmaan, mikä silloin tarkoitti käytännössä Eurooppaa, ja oli tärkeä joskaan ei ainoa syy siihen, että natsismi pääsi valtaan Saksassa, jossa oli jo vuosikymmentä aikaisemmin koettu hyperinflaatio.
Ilmoita asiaton viesti
Antti kirjoittaa hyvin ja tärkeästä asiasta.
Tämä kaikki pitäisi nyt ottaa huomioon Euroopan ja varsinkin pysähtyneen Suomen MEGA-kriisin ratkaisussa.
Nyt näyttää siltä, että USA ja veroparattiiseista käsin toimivat globaaliyhtiöt voittavat käynnissä olevan markkinoitten uusjaon ja uusien teknologioitten kilpajuoksun!
Itse-aiheutetussa stagnaatiossa oleva Suomi-parka ei taida saada yhtään mitalia talous-olymialaisissakaan 🥵
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus ja kommentit, kiitos kaikille!
Tätä kokonaisuutta lukee alle promille suomalaisia, siis alle 5500. Heistä ehkä alle 100 mieltää kokonaisuudesta suuren osan. Vaaditaan ainakin 20 vuoden tai jopa 35 vuoden seuranta maailman tilanteen muutoksista. Siis jostain 1989 eteenpäin.
Voinee siten sanoa, että Suomea viedään suurten pelureiden arpapeleissä. Suomen taloudessa suuri muutos tapahtui 1980-luvulla ulkolaisten rahahanojen vapauttamisella. Muutaman henkilön päätöksellä. Mitä siitä seurasi. Sotien jälkeen länsimaiden suurin lama suhteutettuna maan kokoon. Maailmanlaajuisesti suuri murros alkoi viimeistään labrassa kehitetystä koronasta (FBI:n tutkimuksen mukaan), josta on seurannut mm. pyrkimys lyhentää tuotantoketjuja ja vetää niitä pois Kiinasta. Tämä vain yhtenä tekijänä miksi maailma on jossain määrin menossa kohden kylmän sodan tilannetta. Tosin monta kertaa monimutkaisempaa kuin mitä yksinkertainen kahden valtion kylmä sota oli, joka loppui 1980-luvun lopulla.
Miksi sitten ei tullut USA:n johtamaa länsimaisen liberalismin ja demokratian hallitsemaa maailmaa. Ehkä yksi merkittävä tekijä oli, kun USA YK:ssa valhetta käyttäen perusteli menoaan Irakiin 2003. USA:n silloinen ulkoministeri Collin Powell on tätä jälkikäteen harmitellut. Miksi sitten USA halusi mennä Irakiin ja mikä oli neokonservatiivien perustelu Irakiin menolle. Suurena syynä se, että Venäjä oli heikkouden tilassa ja USA:lla oli neokonservatiivien (uuskonservatit) näkemyksen mukaan ottaa Lähi-itä paremmin hallintaan. Pekka Visuri on kirjoittanut muutama kuukausi sodan jälkeen arvion kokonaisuudesta. Suosittelen tätä.
https://journal.fi/ta/article/view/47869
Tiedämme vallan hyvin mitä tuloksia USA:n panoksella, 6000 – 8000 mrd $ saatiin aikaan yli 20 vuoden aikana. Lähi-itä on taas suuren sodan partaalla. Ehkä suurin syy Lähi-idän tilanteen kehittymiseen on ollut lännen ymmärtämättömyys, joskin myös lännen mittavien resurssien käyttömahdollisuudet. Se on tahtomattaan toiminut kuten norsu posliinikaupassa.
Varsin paljon arvostamani talouden analyytikko John Mauldin on kirjoittanut kymmeniä arvioita eri näkökulmista katsoen maailman ja erityisesti USA:n muuttumisesta. Usea analyytikko arvio Suuren Muutoksen olevan suunnilleen vuosien 2028 – 2033 välillä. Siis kymmenen vuoden sisällä. Kuinka moni henkilö Suomen valtio- ja yritysjohdossa tähän todella valmistautuu. Ehkä alle 50 ja varsin suurella todennäköisyydellä alle 100 henkilöä.
Suomen johto on valinnut USA:n, johon se turvaa tai ainakin hakee turvaa. Emme ole ajopuuna vaan tietoisesti päättäneet mistä haemme turvaa ja vakautta. Samalla tavoin kuin teimme päätöksen turvata Saksaan talvisodan jälkeen. Ehkä jo 2035 voimme arvioida tehtyjä päätöksiä.
Ilmoita asiaton viesti