Imelin viisauden laji
Juuri kun Ylen sarja ”Kylmän sodan Suomi” alkoi unhohtua, suomettuminen purskahti esiin Ukrainan sodan ja sen seurausten setvinnässä, ja dramaattisinhan noista seurauksista on, ainakin Suomessa ja Suomelle, Nato-jäsenyys. Sotaa ja jäsenyyttä olen kommentoinut useissa kirjoituksissani, ja suomettuminenkin on tullut niissä ohimennen mainittua. Suomettumisteemasta yleisemmin elättelen yhä toivoa saada tilaisuuden myös kattavamman artikkelin julkaisemiseen (vaikka toivo on kyllä hiipumassa). Niinpä rajoitun joihinkin teemaa ”kehystäviin” pointteihin, ja niiden pohjalta kyseiselle ohjelmalle antamaani tuomitsevaan arvioon. Kimmokkeen julkaista asiasta juuri nyt antoi entinen pääministeri Paavo Lipponen ärtyneellä kirjoituksellaan, jossa tosin kyseinen ohjelma taisi olla vain sivujuonne.
Kirjailija Veikko Huovinen luokitteli Konsta Pylkkäsen suulla viisauden eri lajit teoksessaan ”Havukka-ahon ajattelija” (julk. 1952) ja antoi yhdelle niistä, jälkiviisaudelle, tämän määritelmän: ”Kaikista paras ja imelin viisauven laji on jälkiviisaus, sillä alalla saahaan eniten aikaan. … Tässä lajissa ihminen on viisaimmillaan…”.
Ei tämä luonnehdinta tietenkään päde vain suomettumiseen, mutta siihen se sopii erityisen hyvin. Yksi sen käsittelyssä huolettomimmin syrjään viskatuista periaatteista näet on, että kutakin aikakautta olisi arvioitava siitä käsin, mitä silloin eläneet tiesivät ja voivat tietää. Ylen dokumentissa löydettiin, ironista kyllä ihka neuvostotyyliin, ensin syyllinen ja sitten hänelle rikos, tai oikeastaan perisynti, jonka takia kaikki mitä hän teki oli syntiä.
Historia on loputon määrä tapahtumia ja ihmisiä, joista voidaan valita mukaan ne, jotka parhaiten tukevat syystä tai toisesta esitettäväksi haluttua ”narratiivia”, tarinaa, joka korvaa pyrkimyksen totuudenmukaisuuteen. Totuus onkin ehkä mahdoton tavoittaa, mutta kohti sitä voidaan päästä, jos halutaan. Jos ei haluta, historia tarjoaa loputtoman mahdollisuuden myös valehdella tehokkaasti livauttamalla tosiasioiden sekaan todistamattomia tai jopa vääriksi todistettuja väitteitä, ja varsinkin vihjauksia. Kun tähän lisätään verbaalinen nokkeluus kielikuvien valinnassa, on keitto on valmis ja maistuu varsinkin niille, jotka ovat sen makuiseen ravintoon jo ennestään mieltyneet. Sehän on ”informaatiovaikuttamisen”, siitähän nykytermein on kysymys, tehon salaisuus: että se vahvistaa jo ennestään koettuja tunnetiloja, varsinkin kielteisiä.
”Kylmän sodan Suomi” rakentui erilaisten suomettumisteesiä tukevien kielteisten tai sellaisiksi väitettyjen tapahtumien, lausuntojen ja ilmiöiden ympärille. Vastakkainen todistusaineisto ja olosuhteet, joissa Suomi silloin oli, ja niiden historiallinen tausta, pääsivät tuskin sivulauseisiin. Ennen muuta toisen maailmansodan jälkeensä jättämä maailmanjärjestys ja asema, johon liittoutuneet, siis Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Neuvostoliitto, siinä Suomen pistivät, loisti poissaolollaan. On ikään kuin siitä ei olisi saanut Suomessa mitään välittää ja että kaikki tuon aikakauden tuottamat todisteet siitä mitä tapahtui sitä vastaan pullikoineille, olisi pitänyt jättää huomiotta.
Toinen asia, joka dokumentissa – kuten kyllä suomettumista ylipäänsäkin käsiteltäessä – laiminlyödään, on eron tekeminen Neuvostoliiton suhteen harjoitetun ulkopolitiikan, Suomen sisäpolitiikan ja yhteiskunnassa muuten esiin nousseiden ilmiöiden välillä. Tässä tulee esiin määrittelykysymys: koska ei ole mitään yleisesti hyväksyttyä määritelmää sille, mitä ”suomettumisella” oikein tarkoitetaan, voidaan sen alle lukea, ja luetaankin, milloin mitäkin mikä kulloistakin kommentoijaa kulloinkin keljuttaa. Tässä kohden pitää toisaalta antaa hieman tunnustusta kansanedustaja Ben Zyskowiczille, jonka Ylen Ruben Stillerin kanssa käymän keskustelun satuin kuulemaan radiosta. Hän antoi yllättävänkin – yllättävän muistaen, millä kiivaudella hän tuon aikakauden yleisesti ottaen tuomitsee – paljon tunnustusta varsinaiselle ulkopolitiikalle kylmän sodan aikana. (”Kylmän sodan Suomessa” ei häneltä tällaista kuitenkaan kuultu.) Zyskowiczin omaksi keksinnökseen mainostama ”itsesuomettuminen” on kylläkin minusta epälooginen termi, sillä vain sellaista Neuvostoliiton myötäilyä ja mielistelyä, johon ei ollut todellista pakottavaa tai ainakin kohtuudella pakottavaksi koettua syytä, suomettumistermin alkuperäiset keksijät tarkoittivat, vaikka tätä täsmennystä ei monikaan sen kritisoija tahdo tehdä. Siksi toisekseen, jos todellisia ikäviä seurauksia Neuvostoliiton taholta ei olisi tarvinnut – eikä ainakaan pitänyt – pelätä, miksi ei pantu suomettajia, etunenässä tietysti Kekkonen apureineen, järjestykseen?
”Tehtaankadun” (mikä on eri asia kuin Neuvostoliiton Moskovassa sijanneen johdon) tuen hakeminen ja sillä ratsastaminen (ja ”neuvostovastaisuudella” leimaaminen) pääsi kyllä leviämään, ja ehkä sitä voisi pitää ”kosteusvauriona” kuten historioitsija Henrik Meinander suomettumista kokonaisuutena ohjelmassa luonnehti. Toisaalta tiettyjen poliitikkojen toimintaa voitiin yrittää leimata ja on varsinkin jälkeenpäin leimattukin suomettumissyytteillä, vaikka kyse oli poliittisesta kilpailusta, jota olisi joka tapauksessa käyty, vaikka tämä keino ei olisi ollut käytettävissä.
Muutama dokumentissa esitetty luonnehdinta kyrsii erityisesti. Yksi tutkija piti koko aikakauden tasetta ”nolona menestyksenä”. Pitääkö tosiaan olla nolona siitä, että vuoden 1944 tilanteesta, jossa Suomi Paasikiven mukaan oli syvässä rotkossa, oli vuoteen 1991 mennessä noustu taloudellisesti ja sosiaalisesti maailman hyvinvoivimpien maiden joukkoon, niin että EU:hun, johon liittymisen Jari Tervo julistaa lopulta nostaneen meidät ”länsimaaksi”, sivistysvaltioksi, saatettiin liittyä ilman mitään sellaisia sopeutumis- ja yhteiskunnallisia vastavaikutuksia, joita nyt näemme Itä-Euroopan maissa? Eikö se todista päinvastaista: että siitä paineesta huolimatta, joka Suomeen kylmän sodan aikana kohdistui niin sisältä kuin ulkoa, maa säilyi länsimaisena sivistysvaltiona eikä sen siis tarvinnut ”siirtyä”, ”päästä” tai ”livahtaa” länteen, saati ”lännettyä”, kuten yhä tänäänkin itsepäisesti toistellaan? Joidenkin, ”älymystön” sanan laajassa merkityksessä, ja kulttuuriväen eritoten, kyllä olisi syytä olla nolona siksi, että he pyrkivät lännestä pois.
Toinen tutkija sanoi, että vasta 30-40 vuoden päästä tuota aikakautta voidaan tutkia objektiivisesti. OK, ehkä, mutta ei siitä syystä, että silloin ne jotka sen aikakauden elivät, eivät enää pääse ”selittelemään”, minkä hän sanoi syyksi tähän mielipiteeseensä. Siinäpä onkin oiva periaate: noitaoikeudenkäynneissähän puolustautuminen selitettiin lisätodisteeksi syyllisyydestä, koska perkelehän se syytetyn suulla puhui. Minä sanoisin, että jos yhä odottaa pitää, on syytä odottaa niin kauan, että tämän historioitsijan sukupolvikaan ei pääse isänmurhiaan selittelemään.
Meinanderin kosteusvauriovertauskaan ei minusta satu paikalleen koko suomettumisilmiön vertauskuvana. En ole itse tällaisia metaforia etsinyt, mutta jos sellainen pitäisi kuitenkin esittää, miten olisi paskakuski? Sellaisia ei tosin taida enää nykyisin olla, kun se tavara kulkee muilla tavoin, mutta silloin kun heitä oli, se oli halveksittu ammatti. Välttämätön se silti oli, jotta muiden elo olisi ollut siedettävää. Ylellä meni samoihin aikoihin myös toinen osittain tätä teemaa sivuava sarja, nimeltään ”Lada, Laika, Marx ja mä”. Siinä haastateltiin suurlähettiläs Markus Lyraa, miestä joka teki suuren osan elämäntyöstään Neuvostoliitto-asioiden parissa. Hän totesi, että ”kyllä se työstä kävi kun joka viikko piti ystävyyttä parantaa”.
Myös Tukholman syndroomaan verrattiin. Siinähän panttivangit samaistuvat kaappaajiinsa ja alkavat tuntea sympatiaa näitä kohtaan. Minä kuitenkin vertaisin mieluummin Filippiineillä Jolon saarella olleisiin panttivankeihin, joiden joukossa oli kaksi suomalaistakin. He kertoivat panttivankien selviytymisstrategialle tärkeästä seikasta: on pyrittävä saamaan aikaan inhimillinen yhteys kaappareihin, jotta heillä olisi mahdollisimman korkea kynnys pahoinpidellä ja tappaa. Heidän avoin uhmaamisensa on hengenvaarallista. Ei se kuitenkaan merkitse, että kaappaajien toiminta hyväksyttäisiin. Ensimmäisessä mahdollisessa tilaisuudessa on pyrittävä karkuun, jos se vain näyttää suinkin mahdolliselta. Kauanko Suomi odotti kun tilaisuus tuli, ja eivätkö karkuunlähdön organisoineetkin juuri nuo parjatut suomettajat?
On yleinen ilmiö että menneisyyttä arvioidaan omasta hetkestä käsin.
Esim yliseksualisoituneena nykyaikana tendeerataan ajatella että entisaikaiset naisparit olisivat olleet lesboja. Ei millään lailla välttämättä mielestäni, oikeastaan päinvastoin.
Samalla uskonnollisuuden merkitystä väheksytään. Oman voiton pyyntiä pidetään luonnollisena. Ei ymmärretä että vala ja tunnustus on tehty siinä mielessä että ei pääse taivaaseen jos ei puhu totta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos joku niin juuri Paavo Lipponen on 60 vuoden aikana ehtinyt liukastella poliittisen kartan puolelta toiselle, enkä ainakaan minä hänen tuoreen mielipidetekstinsä perusteella ymmärtänyt, missä Lipponen on juuri nyt. Demarina vasemmalla, kovaotteisena talouspoliitikkona oikealla, opiskelijana Yhdysvalloissa, ”Putki-Paavona” Putinin intressejä edistämässä ja niin edelleen.
Kun Lipponen käyttää käsitettä ”Nato-uho”, mitä hän tarkoittaa? Kuka uhoaa, mistä asiasta ja kenelle?
PS. Ylläolevat ajatukset eivät varsinaisesti kommentoi blogikirjoitusta, mutta saivat siitä inspiraationsa.
Ilmoita asiaton viesti
Onko Lipponen jossain sanonut olevansa Putinin koira, kuten Turkin Erdoganin väitetään olevan? Toki Lipponen on uskonut Venäjän hyväntahtoisuuteen Nordstream-2 putkityöryhmässä, mutta niin uskoi moni muukin nykyinen ja entinen poliitikko Suomessa ja Saksassa.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Lipposella oli tapana kumarrella Itään ja Länteen, ja pyllistää suomalaisille.
Hesarin selvityksen mukaan hän onkin Ruotsista tulleen Sursill-kantaisän (suom. hapansilli) jälkeläisiä.
Lipponen lähetti Hesarille kiitoskirjeen sukutaustansa selvittämisestä.
Lipposen itsensä mukaan hänellä on sukutaustaa myös Saksassa. Ehkä jopa Saksan keisareissa?
Ilmoita asiaton viesti
Jokaisen tämänpäiväisen Puheenvuoron kommentoijan sukulaisuus Paavo Lipposeen viimeisen tuhannen ajalta löytyisi nykykonstein helposti (ja olisi ihmiskunnan historian valossa melko läheinen).
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaiset ja meidän poliittiset päättäjät ovat olleet Ukrainan tilanteen takia paniikissa, mutta toisenlaista ajattelua esittää Paavo Lipponen. Annan täyden tuen Lipposen kritiikille Nato-kiiman suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Muistan aikanaan suomettumistermin ensi kertaa ulkomaiden poliitikoilta kuultuani tunteneeni kiukkua ja loukkaantuneeni moisesta hölynpölystä. Sittemmin vaikkapa Alpo Rusin kirjaa lukiessa tunne on syvä närkästys miten tuon ajan suomalaiset poliitikot olivat totaalisen rähmällään Neuvostoliiton suuntaan. Ei siitä siihen aikaan puhuttu omille kansalaisille. Päinvastoin korostettiin Suomen puolueettomuutta ja itsenäistä päätösvaltaamme.
Rusin kirjassa mainitaan myös Paavo Lipponen. Tavalla joka panee ihmettelemään hänen pokkaansa tiuskia nykymenolle.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen kirjoitus taas Antti Kuosmaselta.
Mielestäni on kuitenkin tehtävä ero sen välillä, miten Suomi joutui ottamaan Neuvostoliiton toiveet huomioon ”vaaran vuosina” 40-luvulla, 50-luvulla ja vielä 60-luvun alkupuolella sekä sen välillä, mitä tapahtui 70-luvulla ja 80-luvun alkupuolella. Oliko tosiaan välttämätöntä jatkaa Kekkosen presidenttikautta poikkeuslailla 1973, jotta saatettiin solmia vapaakauppasopimus Euroopan talousyhteisön kanssa? Eikö Soltsenitsynin ”Vankileirien saaristoa” voitu tosiaan julkaista Suomessa ilman Neuvostoliiton kostoa? Ja niin edelleen. Tämä on sitä ”suomettumista” jota on kritisoitu, ei sitä että oltiin varovaisia kun Neuvostoliiton valvontakomissio piti majaa hotelli Tornissa.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka elelemmekin nyt suomettumisen sijasta lännettymisen aikaa niin aivan sama vanha toimintamalli on ja pysyy eli juoksennellaan hattu kourassa anelemassa, tosin nykyään vain eri ilmansuunnissa.
Ilmoita asiaton viesti
Nea Uusitalo, hyvä kommentti teillä. Se onkin asia, jota Suomessani häpeän. Aina kumarrellaan, aina tehdään moisesta kumartelusta hyve.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kommentti. Ensimmäistä kertaa taidamme nähdä osan historiastamme samalla tavalla. 1970 -luvun kotimainen vääntö oli aikamoinen alennustila. Ja Eino Uusitalon ehdotus laista piste iin päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Varsinkin poikkeuslakitapaus on nykyään suorastaan vaikeata uskoa. Tammikin oli saanut ihan rauhassa julkaista Solzhenitsynin kaikki romaanit siihen yhteen asti.
Olen kuitenkin monesti näillä palstoilla muistuttanut siitä, että rakenteilla oli ETYK, joka toteutuikin vuonna 1975. Vähän kaikensorttiset suomalaiset olivat valmiita uhraamaan vaikka mitä sen eteen, että koko maailma kumartaisi rauhanrakentamisen suurvaltaa ja sen itsestään selvästi Nobelilla palkittavaa presidenttiä 🙂
Tosiasiassahan maailma suhtautui Helsinkiin ja Helsingin henkeen lähinnä siten, että jossakinhan ne kokoukset täytyy pitää.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitoksia!
Ilmoita asiaton viesti
Tiettyyn rajaan asti oli ihan viisasta mielistellä Neuvostoliittoa; se on samaa viisautta ja itsesuojeluvaistoa kuin se, että on samaa mieltä öisen taksijonon aggressiivisimman korston kanssa siitä, että Tappara paras.
Mutta välillä mentiin tarpeettoman pitkälle. Oli aivan turhaa vaikkapa kirjoitella koulujen historiankirjoihin ”nerokkaasta” Leninistä. Mitään pahaa ei olisi tapahtunut, jos tuommoiset olisi jättänyt pois. Se oli imelää jos mikä.
Eikä tämä nyt ole jälkiviisautta, kun tuommoista jo yläkouluikäisenä ihmettelin. Myöhemmin kirjoittelin teemasta vähän enemmänkin:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/arnokotro/218761-uskomaton-oppikirja/
Ilmoita asiaton viesti
Olen itse ollut aina sitä mieltä, että suomettumispolitiikka oli tiettyyn rajaan saakka varsin onnistunutta; täytyi vain katsoa tilannetta Neuvostoliiton muissa länsinaapureissa ja verrata sitä Suomeen. Mutta ilman riittävää itsekontrollia asia menee helposti överiksi, josta hyviä esimerkkejä ovat tv-sarjan mainitsemat 1 000 Lenin-tapahtumaa tai paljon vakavampana presidentinvaalien poikkeusjärjestelyt. Omasta hyvin epäpoliittisesta opiskeluajastani 1980-lopulla muistan edelleen hyvin, millaista myötähäpeää sain osakseni, kun esitin v. 1987 eräässä opiskelijatilaisuudessa, että Neuvostoliitto hajoaa omaan mahdottomuuteensa 5 vuoden sisällä.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle on jäänyt epäselväksi, mikä oli Neuvostoliiton osuus Kekkosen poikkeuslakivalinnassa. Minusta se on puhtaasti suomalaisten poliitikkojen keksintö. Miksi muuten olisi palattu normaaliin käytäntöön seuraavissa vaaleissa ja jonka Kekkonen myös voitti. Kertokaapa perustelut ja näytöt NL:n osuudesta poikkeuslakiin. Painostivatko kotiryssät ja suurlähettiläs ja ketkä ovat tunnustaneet, että näin kävi?
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä, mutta joku historioitsija tietänee paremmin. Minusta poikkeuslaki osoittaa kuitenkin sen, että suomettumispolitiikka oli saavuttanut itseohjautuvan tason: joku suomalainen (ehkä Kekkonen itse) keksii tällaisen idean, ja muut eivät uskalla vastustaa, koska se voidaan tulkita neuvostovastaisuudeksi.
Ehkä suomettumisen ongelma tiivistettynä oli se, että osa porukasta alkoi uskoa omiin valheisiinsa, ja osa ei koskaan edes tajunnut, että tämän piti olla vain peliä.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän se oli, että Kekkonen sanoi, että ei suostu presidentinvaaleihin 1974 mutta jos joku keksii jonkin muun tavan virkakauden jatkamiseen, se ei ole hänen asiansa.
Psykologia oli sama kuin diktatuureissa usein: ei tarvitse antaa suoraa käskyä, vihjekin riittää niin mielistelijät kyllä totetuttavat toiveen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuona aikana eläneenä ja politiikkaa seuranneena asia on juuri noin.
Tuota aikaa -50 – 80 parjaavat täällä (-kin) eniten ne jotka eivät asiasta mitään tiedä.
Suomi pyristeli koko tuon ajan Neuvostoliiton valtaa vastaan ja onnistui siinä varsin hyvin. Mitä sitten jos Kekkosen valintaan ehkä vaikuttikin? Kekkonen osasi hoitaa venäläiset ja piti heidät riittävän kaukana mutta siinä luulossa että ovat lähellä.
Meidän ei pidä unohtaa realiteetteja jotka vallitsivat tuohon aikaan. Neuvostoliitto oli voimainsa tunnossa ja jos se olisi halunnut niin se olisi ottanut Suomen eikä kukaan olisi tullut apuun. Eurooppalaiset eivät olisi kyenneet edes ja USA:lla oli temeimistä muuallakin aivan riittämiin.
Ei pidä unohtaa Euroopan jakoa ja siinä jaossa Suomi luettiin aivan varmasti Neuvostoliiton etupiiriin. Jo geopoliittisen asemansa takia.
Unkari yritti irtaantua Neuvostoliiton otteesta -56, kuinka kävi? Tankit tulivat. Tsekit yrittivät samaa -68, kuinka kävi? Tankit tulivat. Näiden lisäksi sekä Puolassa että ainakin itäisessa Saksassa oli kapinahenkeä joka tukahdutettiin voimalla.
Neuvotoliitto esitti Kekkoelle konsultaatioita ja sittemmin yhteisiä sotaharjoituksia. Molemmat olisivat vääjäämättä johtaneet siihen että Suomesta olisi tullut Neuvostoliiton satelliittivaltio. Kekkonen kieltäytyi kunniasta ja osasi tehdä sen niin että venäläinen uskoi että asiat hoituvat muutoinkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei siitä pääse yli eikä ympäri, että hallituksen ministerit hyväksytettiin neukkulassa. Tehtaankatu ja kotiryssämeininki ei ollut itsenäinen ilmiö, vaan kytkennässä KGB:hen ja keskuskomitean linjaan. Jokainen eliittiin kuuluva, maan tavan mukaan toiminut, tiesi tämän. Ei sillä toiminnalla mitään yhteistä hyvää ja Suomen etua edistetty, vaan edistettiin omaa etua ja urakehitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Esitettyjen kommenttien provosoimia lisäpointteja.
Kun asiaa tarkastelee ”globaalisti” (vaikka tuota sanaa ei armeliaasti ollut vielä kyseisenä aikana keksitty), havaitsee, että ympäri maailmaa tapahtui 1960-luvulla henkistä irtiottoa traumatisoituneiden sotasukupolvien ajatusmaailmasta, heidän tärkeinä ja vaikeina pitämistään asioista. Muotivasemmistolaisuus kanavoitui ja huipentui eri tavoilla eri maissa, kuten Yhdysvalloissa Vietnamin sodan vastaisissa mielenosoituksissa, Ranskan vuoden 1968 opiskelijamellakoissa, Saksassa ja Italiassa terrorismiksi kärjistyneissä liikkeissä. Meillä se kanavoitui naapurimaan kommunismin ihannoimiseksi, muualla Euroopassa muun muassa maolaisuudeksi. Itse asiassa Kiinan kulttuurivallankumouksenkin voisi lukea saman ilmiön piiriin. Suomalaiseen yhteiskuntaan jossain määrin (mutta vain jossain määrin) levinnyt neuvostolaisen järjestelmän ja elämänmenon ihannointi infantiileine palvontamenoineen sopi tietenkin venäläisille hyvin. ”Suomettumisen” tämä aspekti, sikäli kuin se ylipäänsä pitäisi lukea tämän käsitteen piiriin, selittyy paljolti tällä taustalla.
Vuonna 1958 oli kulunut kymmenen vuotta siitä kun kommunistit oli pidetty poissa hallituksesta. Vuoden 1948 hallitus pysyi pystyssä Neuvostoliiton kovasta painostuksesta huolimatta. Taustalla oli paitsi ”vaaran vuosien” väistyminen rauhansopimuksen myötä myös kommunistien suuri vaalitappio. Vuoden 1958 vaaleissa SKDL tuli eduskunnan suurimmaksi ryhmäksi. Kaksi vuotta aikaisemmin Neuvostoliitto oli tukahduttanut brutaalisti Unkarin kansannousun. Tanner oli noussut SDP:n johtoon ja oli punainen vaate Neuvostoliitolle. Neuvostoliiton suurlähettilään poistuminen maasta ja kauppaneuvottelujen jumiutuminen olivat vakavia diplomaattisia mielenosoituksia. Uhkan vakavammasta oli todellinen tai ainakin on ymmärrettävää että se siltä tuntui.
Yöpakkashallitus oli kokoonpanoltaan sellainen, että sen menestyminen uhkasi Kekkosen silloin vielä aika huteraa asemaa ja myös ennakoi vaikeuksia seuraavissa presidentinvaaleissa. Kekkosella ei ollut henkilökohtaista intressiä sitä tukea. Aikalaistodistajat kuitenkin kertoivat, että hän oli kriisin ajan suuresti ahdistunut; venäläisten ja kotimaisten tahojen painostaessa ei ollut helppoa. Sekä hänen että hallituspuolueiden johtajien syyksi luen tästä huolimatta sen, että kun hallitusvaihdos katsottiin välttämättömäksi, siihen ei etsitty sisäpoliittista syytä. Ei niitä ministereitä senkään jälkeen ”neukkulassa” hyväksytetty, mutta taitavammin menettelemällä olisi tämä varjo jäänyt syntymättä.
Kekkonen oli valittu vaaleilla vuosina 1956, 1962 ja vuonna 1968, ja valittiin vaaleilla taas vuonna 1978. Ei ole mitään syytä uskoa, etteivätkö venäläiset tienneet, että hän olisi voittanut vaalit myös vuonna 1974. Kekkosen he halusivat, mutta eivät he siihen poikkeuslakia tarvinneet. Max Jakobson, jonka terävänäköisyyteen ja tietolähteisiin luotan, on kertonut, että Kekkonen oli suunnitellut väistyvänsä, mutta että kun luopumisen hetki lähestyi, se olikin liian vaikeaa. Ylpeys (ja ehkä vallantäyteys) esti asettumasta ehdolle, kun oli toisin ilmoittanut. Se oli väärin, mutta miksi tätä näytelmää pidetään Neuvostoliiton mielistelynä? Kekkostahan siinä mielisteltiin, ja jos poikkeuslaille ei uskallettu sanoa ei, pitäisi se lukea noiden uskaltamattomien syyksi.
Ilmoita asiaton viesti