Kaaos ja sen estäminen – ja sen kanssa eläminen
Sinologi ja journalisti Francisco Sisci on pitkään Kiinassa asunut tuon maan asiantuntija, jolla on italialaisen taustansa takia myös sekä kykyä että halua vetää äärimmäisen laajoja ja aika pitkälle meneviä paralleeleja Välimeren alueen kulttuurinpiirin (jonka ydin hänen katsannossaan on, eikä tietenkään yllättävästi, Italia ja Kreikan muinaisuus) ja Kiinan kulttuuripiirin välille. Eikä vain paralleeleja vaan myös kontrasteja. Hänen yleistyksiinsä ei ehkä kannata sellaisenaan uskoa ja nojata, mutta mielikuvitusta kiihottavia ja ajattelemaan houkuttelevia ne ovat. Maalaanpa siis minäkin nyt tosi leveällä pensselillä.
Tässä kirjoituksessa: http://www.settimananews.it/informazione-internazionale/china-odyssey/, kiinnittää ensimmäiseksi huomiota havainto (tai ehkä pitäisi sanoa väite), että demokraattisten maiden johtajat ovat television aikakauden myötä (ja internet someineen ei ole ainakaan tätä trendiä kääntänyt) joko teeskennellen tai aidosti tyhmistyneet kansan keskiarvoon ja sen allekin. Mitä tämä merkitsee demokratioille itselleen, kun autoritääriset valtiot kautta maailman vaanivat tilaisuutta lopettaa demokratioiden, ”lännen”, hegemoninen aikakausi, sitä voi jokainen mielessään kysellä. Autokratioillakin on heikkoutensa ja keskeinen sellainen on Siscin mielestä – kuten myös minun mielestäni – vallanvaihdon vaikeus. Demokratiassa huono johtaja voidaan vaihtaa suhteellisen kivuttomasti ilman, että itse systeemi siitä sortuu, mutta autokratioissa johtaja on lähes yliluonnollinen ominaisuuksin varustettu tai ainakin sellaisena esitetty sankari, ja systeemikin on hänen varassaan. Niinpä hänen ja hänestä riippuvaisten on äärimmäisen vaikea luopua vallastaan ja kun sen lopulta on tapahduttava, se on aina kriisi ja potentiaalisesti tuhoisa sellainen.
Siihen Sisci ei ainakaan tässä kirjoituksessa kuitenkaan vastaa, miten kauan demokratia kestää systeeminä, jos niissä valitaan yhä tyhmempiä johtajia. Ellei sitten eräänlainen vastaus ole hänen viittauksensa antiikin demokratioihin, jotka eivät sitä kirjaimellisesti olleet, koska koko ”demos” ei niissä koskaan osallistunut päätöksentekoon.
Itsekin Kiinassa asuneena ja jossain määrin (vaikka paljon vähemmän kuin Sisci) sen poliittiseen ja kulttuuriseen traditioon pintaa syvemmälle päässeenä ovat (tälläkin kertaa) mielikuvitusta kiihottavia vertailut siihen. Kiinassa ei kysymys ole ollut valinnasta demokratian (sanan antiikin merkityksessä) ja sen vaihtoehdon, oligarkian (vaikka välillä oli yksinvaltiaitakin, tyranneja), välillä, vaan vallanperijän valinnasta joko meriittien tai verenperinnön (sääty) perusteella. Muinainen Kiinakin oli sääty-yhteiskunta, vaikka säädyt ja niiden valtasuhteet eivät olleet aivan samat kuin Välimeren kulttuuripiirissä. Ennen muuta virkamiesluokka, jonka jäsenet alettiin valita (pääasiassa) meriittien perusteella jo noin puoltoista vuosituhatta ennen kuin vastaavaa tapahtui Euroopassa (ja sielläkin ainakin osittain jesuiittojen Kiinasta tuomien vaikutteiden ansiosta), erosi viimemainitusta. Mandariinien, kuten tuon virkamiesluokan johtavia jäseniä nimitettiin, johtava asema yhteiskuntaluokkana tuotti myös sen eron, että sotilasluokka ei Kiinassa koskaan saavuttanut hallitsevaa asemaa kuten Välimeren piirissä ja sittemmin muuallakin.
Kiinnostava, vaikka hyvin spekulatiivinen, on havainto, että uskonnon vaikutus maailmaankuvaan ja yhteiskuntaan jäi Kiinassa paljon vähäisemäksi ja alkoi haihtua paljon aikaisemmin kuin lännessä. Tai oikeammin, spekulatiivinen on tämän sinänsä kiistämättömän ilmiön selitys: Kiinalaisen kulttuurin alkulähteillä, Keltaisenjoen ympäristössä, ihmisten ponnistelut keskittyivät muinaisimpina aikoina tuon joen virtauksen kontrollointiin, ja erityisesti tulvien estämiseen. Siihen rakentuvat Kiinan historian, oikeastaan jo esihistorian, vanhimmat myytit. Se oli rankkaa, mutta toisaalta jokeen ei sen tuhoisista mutta harvinaisista tulvista ja joenuoman vaihteluista huolimatta liittynyt yhtä suurta ennakoimattomuutta kuin Välimeren arvaamattomiin tuuliin, myrskyihin ja merivirtoihin, joille ei ihmisen voimin mitään mahdettu ja joita siksi pidettiin herkemmin jumalten oikkuina, ja siksi jumalat ja heidän lepyttämisensä muodostuivat Välimeren piirissä keskeiseksi osaksi maailmankuvaa ja -selitystä.
Kiinassa sen sijaan nousi esiin Taivas, eräänlainen persoonaton jumaluus, ja keisari hänen poikanaan, joka hallitsi Taivaan puolesta maan piiriä. Kuten joen tulvia voitiin estää rantavalleilla ja padoilla, ja kuivuutta kastelukanavilla, niin voitiin yhteiskuntiakin kontrolloida ihmisen voimin. Välimeren ihminen kontrollin ulottumattomissa olevat oikut heijastuivat myös siihen, millaisiksi yhteiskuntafilosofiat siinä kulttuuripiirissä muodostuivat. Kiinassa kaaos on jotain, mikä on voitava estää ja joka myös uskotaan voitavan estää, Välimeren piirissä ja sittemmin kaikkialla minne se sivilisaatio ja sen perilliset levisivät, kaaoksen kanssa on ollut pakko oppia elämään ja se on osa elämää. Myyttinen Keltainen keisari kesytti Keltaisenjoen rantavallein ja padoin, kuivasi suot ja ajoi pois petoeläimet mahdollistaen niiden raivaamisen pelloiksi. Välimerellä Odysseus suututti merenjumala Poseidonin ja joutui hänen armoillaan seikkailemaan 10 vuotta ympäri merta ennen kuin jumala salli hänen löytää takaisin kotisaarelleen. Pitkin matkaa hän joutui kätkeytymään mitättömyyden taakse (kuten nykyiset demokraattiset poliitikot!) voidakseen jatkaa matkaansa, ja sama piti tehdä vielä Ithakassa, jotta hän pystyi voittamaan hoviinsa pesiytyneet Penelopen kosijat.
Nykymaailmasta voidaan tällaista ajatusrakennelmaa vasten etsiä selitystä vaikkapa koronapandemian kontrollointiin. Kiinassa omaksuttiin totaalikontrollin periaate, lännessä opittiin – tosin vasta sitten kun oli kehitetty rokote, jolla taudin pahin vaihtoehto estetiin – elämään sen kanssa. Mutta koronavirus on osoittanut, että se ei olekaan Keltaisenjoen tapaan rantavallein kontrolloitavissa. Sen kanssa olisi opittava elämään kuten antiikin kansojen oli opittava elämään arvaamattoman Välimeren kanssa.
Kiinassa on nyt puhjennut ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin laajempia kuin pelkästään paikallisia epäkohtia vastaan kohdistettuja pieniä mielenosoituksia; jopa johtajan eroa on rohjettu vaatia. Kiinalaisen traditioon kuuluu myös käsitys, että kansan kapina on, vaikka se tietenkin on aina koetettu kukistaa ja se on usein vaatinut suunnattomia uhreja, merkki siitä, että ”Taivaan mandaatti”, oikeus hallita, on keisarin tekemien virheiden takia menetetty. Toinen merkki Taivaan suosion menettämisestä ovat olleet luonnonmullistukset ja ulkomaiset valloittajat, jos niitä ei ole pystytty torjumaan.
Kiinan dynastiat ovat monia kapinoita kukistaneet, paljon useampia kuin mihin ne ovat lopulta kaatuneet, ja on vaikea uskoa, että koronapandemian kaltainen vastoinkäyminen tai sen torjumiseksi käyttöön otetut toimenpiteet ankaruudestaan huolimatta vertautuisivat dynastioita kukistaneisiin onnettomuuksiin ja/tai virheisiin. Tarvitsee vain luoda pikainen katse mullistuksiin, joita kansantasavallan sentään vielä aika lyhyen historian (aikaisempiin dynastioihin verrattuna) on ehtinyt tapahtua. Äkkiä mielenosoitukset tukahtuivatkin, ja regiimi näyttää reagoineen myös joitakin rajoituksia lieventämällä, mikä ei ole epätyypillistä kiinalaisessa systeemissä.
Kaiken kaikkiaan Kiina on edelleen matkalla ylöspäin, niin teknologisesti, taloudellisesti kuin poliittisesti ja sotilaallisesti, ja keinot valvoa ja kontrolloida omaa väestöä ovat ennennäkemättömän tehokkaat. Toisaalta, juuri tuo kontrollikoneisto, sen täydellisyys ja kaikkialle tunkevuus, voi olla taustalla valtakoneistoa vastaan nousseissa mielenosoituksissa, vaikka päällimmäinen ja ihmisten itse tiedostama syy voi olla koronaviruksen leviämisen estämismenetelmät. Ne ovat siksi pahaenteinen signaali valtaregiimille. Puoluesihteeri ja presidentti Xi Jinpingin kolmas kausi on alkanut tavalla, jonka hän varmaankin olisi halunnut välttää.
Väite demokraattisten valtioiden johtajien tyhmistymisestä kansan tasolle tai alle on mielenkiintoinen. Sitä olisi ehdottomasti tutkittava enemmän.
TV:n ja internetin nousun myötä tämä ilmiö on selvästi nähtävissä ja on looginen seuraus näistä. Tutkimuksen tulisi selvittää kuinka yleistettävä väite on. Kaikissa demokratioissa ei välttämättä näin ole tapahtunut(?).
Voisi aloittaa tutkimalla itsenäisen Suomen päättäjiä. Tyhmentymisen sijasta ehkä kannattaisi tarkastella yleisemmin kyvykkyyttä johtaa valtiota, jonka osana on myös tyhmistyminen. Esimerkkinä voisi vertailla kyvykkyyksiä ryhmässä ennen nykyaikaa: Ståhlberg, Mannerheim, Ryti, Paasikivi, Kekkonen, Tuomioja, Fagerholm, Sukselainen, Fieandt ja toisaalta ryhmässä TV:n ja somen vahvana aikana: Halonen, Ahtisaari, Niinistö, Kiviniemi, Stubb, Sipilä, Katainen, Rinne, Marin. Kaksi ryhmää eri ajoilta (Kekkosen aikana tosin TV tosin jo vaikutti hieman.)
Kyllä kai hypoteesiksi tuosta voisi valita, että kyvykkyys on laskenut ja paljon. Selittäisi paljon Suomen alkuvaiheen nousua ja nyt hidasta rappeutumista.
Ilmoita asiaton viesti
No jaa, tulee mieleen vertailukohtina television valtaan nostama Mauno Koivisto ja Lapuan liikkeen saappaita nuollut Lauri Relander.
Ilmoita asiaton viesti
Kekkonen ja Koivisto ja eräät muut sellaiset poliitikot ovat tässä hankalia, että heidän juurensa ja valtaosa elämästä on ennen TV:n valta-aikaa, mutta TV jo vaikutti heidän loppuaikanaan kovin. Siksi olisi ensin parempi valita vertailuryhmät siten, että olisi puhtaasti ryhmä, joka ei enää osallistunut vaaleihin 70-luvulla ja sen jälkeen (siis toimi aiemmin) ja toinen vertailuryhmä puhtaasti vain 2000-luvulla vaaleihin osallistuneet.
Vahvat hypoteesi on edelleen, että saataisiin osoitettua selvää tyhmistymistä ajan myötä. Vuorelan täytyy muistaa, että nyt puhuttaisiin keskimääräisestä tyhmistymisestä tarkastelujoukossa, joten omien suosikkiyksilöiden kehumisen voi tässä unohtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jälleen mielenkiintoinen kirjoitus, kiitos.
Sen mitä länsimedioista olen lukenut, niin Kiinassa on koronatoimenpiteitä vähennetty todella isolla kädellä. Nyt odotellaan millainen terveyskaaos siellä ryöpsähtää silmille.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoin kerrankin itseäni, sillä mieleeni palautui tämän kirjoituksen julkaisemisen jälkeen asia, jonka eräs Kiina-asiantuntija esitti ollessani siellä lähettiläänä. Nimittäin, viranomaiset siellä harjoittivat (ja harjoittavat varmaan vieläkin) toimintaa, josta käytettiin englanniksi nimitystä ”repressive responsiveness” (en mielelläni käytä englanninkielistä jargonia, mutta tälle en tähän hätään keksinyt napakkaa suomennosta). Sillä tarkoitetaan yhtäältä, että valtaregiimi tukahduttaa häikäilemättömästi kaiken sitä kohtaan nousevan vastarinnan kuten mielenosoitukset ja etsii käsiinsä sen johtajat (jos niitä on) ja rankaisee heitä. Toisaalta regiimi kuitenkin etsii (ja varmasti myös löytää) ne paikallishallinnon viranomaiset, joiden olisi pitänyt pystyä havaitsemaan tyytymättömyyden nousu ja hoitaa asiat niin, että vastarintaa ei synny. Myös heitä rangaistaan. Se on tämän termin ”repressive”-puoli. Mutta myös kyseiseen tyytymättömyyden syyhyn tai syihin voidaan puuttua, enemmän tai vähemmän vaivihkaa poistamalla tai ainakin lieventämällä sitä. Se on termin ”responsiveness”-puoli.
Näin siis Kiinassa toimii valtaregiimi älykkäimmillään. Onko se aina näin älykäs ja onnistuuko tällainen taktiikka, jos mielenilmaukset ehtivät kasvaa kovin suuriksi ja tyytymättömyyden kohteeksi muodostuu koko regiimi, se on eri asia. Tätä ei kuitenkaan ole Kiinassa vielä nähty, ja jää nähtäviksi, nähdäänkö sitä lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla että tuo kokemus tulvien hallintaan saamisesta on aiheuttanut sen että kontrolloinnista on tullut itsetarkoitus. Kiina on aina ollut kykenemätön sopeutumaan muuttuviin tilanteisiin ja uudistumaan. Sen kontrollinhalu jähmettää sen paikalleen kuten on käynyt koronankin kohdalla.
Koska merien aaltoja ei voi kontrolloida, Kiinasta ei kaikkeen kontrolloimattomaan vastenmielisesti suhtautuvana aikanaan tullut merimahtia ja kun siitä ei tullut merimahtia niin sitä paljon pienemmät mutta joustavat ja tilanteeseen sopeutuvat länsimaat voittivat sen.
Ja kun se on pelännyt epäonnistumista ja kasvojen menetystä, se ei ole kyennyt ottamaan riskejä ja tuottamaan innovaatioita. Kiinan teollisuuden aineeton pääoma on miltei kokonaan peräisin lännestä.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteiskunta ei ole ihmistensä summa. Se kietoutuu menneisyyden harsona kasvuumme. Ja tulevaisuutemme toivona katseemme kohteiksi.
On hyvä että maantieteen luoma yhteiskunnan puite tulee näkyviin.
– ja päättelyn tasona blogissa oli yhteiskunnan instituutiotason olemus.
Syntyjä syviä pohdittaessa muistutan kuitenkin yksilötason omalakisuudesta.
Pyrimmekö me – identiteettipoliittisen aikakauden ihmiset – välttämään elämään kuuluvaa ahdistusta kietomalla itsemme pympuliin?
– ja kun me kiedomme itsemme pumpuliin, nostamne samalla subjektiivisen kokemuksen jumalan rooliin: ”sä et saa sanoo noin”
Luommeko itse asiassa tiukemman kontrollin ihmisten välisiin suhteisiin kuin blogissa kuvattu mahtikontrolli koskaan pystyisi?
Ilmoita asiaton viesti
Olisin taipuvainen hiukan kyseenalaistamaan tuon kontrollikoneiston täydellisyyden ja kaikkialle tunkeutuvaisuuden Kiinassa.
Kiina on suuri maa sekä alueeltaan, väestömäärältään että kulttuuriltaan.
Lakien noudattaminen ja tulkinta on tyystin erilaista Kiinan eri provinsseissa. Paikallisviranomaisten lahjonta tuottaa myös erilaisia lakitulkintoja jopa kuntatasolla. Pekingin näkövinkkelistä katsottuna tilanne näyttää tyystin toisenlaiselta kuin koko valtakunnan perspektiivistä tarkastellen.
Ilmoita asiaton viesti
Kaaoksen määrittely ja hallinta on ”sosiaalista konstruointia” jos mikään. Hesarissa oli aiheesta juttu. Maksumuurin takana, mutta laitetaan ketjun historialliseen muistiin.
Rötöksen ja hyväksytyn välinen raja on paitsi huokoinen, myös skaalallaan siirtyvä.
– Hyväksytyn toisella puolella on jotakin, jota on vastustettava. Määritelläänpä se nimellä rikos tai yleisnimityksellä kaaos!
Tuo raja on avain! Sitä voidaan osaksi hallita sosiaalisesti (laki, konventiot jne). Mutta toimiakseen nuo ovat vain ”liikennemerkkejä”.
Sosiaalisessa liikkeessä herkistymme toisille liikennemerkeille luultavasti kuin hometaudissa. Yhä pienempi liikennemerkki havaitaan sosiaalista maisemasta. Ja tämä selittää monia tilastoasioita (esimerkiksi rikosilmoituksia).
Toimiakseen tuo ”yhteiskunnallinen herkistyminen” edellyttänee kuitenkin yksilön sisäisen muutoksen. Se taas tapahtunee kahdessa ulottuvuudessa
a) Ihminen voi herkistyä ”rajan” havaitsemiseen ja varomiseen. Kyse on samasta ilmiöstä kuin homeallergiassa. Syntyy evaluatiivisesti yleistynyt taipumus kokea ulkomaailmasta uhkaa heti valonvälähtäessä. Pääsääntöisesti tuo ”homeallergia” opitaan solutasoisena prosessina, johon kykenee myös laakamato.
– miten ja millä tavoin yksilö kykenee pitämään ”integriteettinsä” kunnossa ja itsensä muunakin kuin ”uhkareagointiautomaattina” ei ole tämän kommentin asiaa.
b) Ihminen voi yliherkistyä hyvin spesifeihin ärsykkeisiin, jotka esiintyessään aiheuttavat todella vakavat reaktiot. Fobiat taitavat kuulua tänne, mutta entäpä raivoaggressiot?
– joka tapauksessa tämä yliherkistyslaji on yleensä hoidettavissa. Ja se havaitaan paremmin.
**** ****
Kaaos – uhka – rajat – kontrollikeinot – avaruudessa on kait Kuosmasen blogi liikkunut. Aihe nivoutuu yksilöllisen ja yhteisöllisen rajapintaan. Sen mallinnus saattaisi avata mahtavan tieteellisen valtatien… mutta mutta toisaalta tieteessä pieni tiiliskivi on suurta ilmapalloa arvokkaampi!
Ps. Parikymmentä vuotta sitten keräsin ison aineiston ihmisten kokemista ”silloin matto vedettiin jalkojeni alta” – tilanteista. Kokemukset olivat ihmisen maailmasuhdetta järkyttäviä.
– valitettavasti olin silloin väsynyt noin neljännesvuosisadan yhtäjatkoisesta tutkimusputkesta. Ei riittänyt henkinen voima eli ”stamina” tuon aineiston kohtaamiseen. Vääntömomenttikin saattoi olla liian heikko.
Aihealue on tärkeä ja monen tieteenalan solmupisteessä. Kyllä Risto Kuosmanen osuvasti valitsi bloginsa aiheen. Nuoret ihmistieteelliset tutkijat – käykääpä töihin ja mallintakaa näitä asioita.
https://www.hs.fi/tiede/art-2000009246777.html
Ilmoita asiaton viesti