Kasvojen pelastamisesta
Ranskan presidentti Emmanuel Macron sai aikaan vastalauseiden ryöpyn lausuttuaan haastattelussa äskettäin, että Venäjää ei pidä Ukrainan sodan takia nöyryyttää, jotta taistelujen päätyttyä tie olisi avoin diplomatialle, neuvotteluille rauhan aikaansaamiseksi. Vastalauseita on esitetty eri puolilta Eurooppaa, voimakkaimmin ymmärrettävästi Ukrainasta, mutta tuomio on ollut kutakuinkin yksimielinen myös Suomessa.
En toista tässä noiden vastalauseiden sisältöä ja niille esitettyjä perusteluja, vaan esitän joitakin omia kommenttejani Macronin sanomasta ja ylipäänsä tuosta nöyryyttämisargumentista.
Taustaksi hieman abstraktia tarkastelua. Muinaisten aikojen ja meille vieraiden nykyistenkin yhteiskuntien tarkastelu on opettavaista (edellyttäen että on halua oppia, mikä ei näissä asioissa ole mitenkään varmaa), koska niissä usein näkyvät paljaana asiat, jotka olemme omassamme häveliäästi peittäneet, jopa itseltämme, demokratian ja tasa-arvon verhoon. Niistä paljastuu ihmisyhteisöjen kerrostuneisuus, hierarkkisuus. Rumasti mutta sattuvasti sanoen: ihmiset olivat ja ovat yhä yhteisöissään epätasa-arvoisia eikä sitä pidetä niissä korjaamista vaativana epäkohtana. Sen lisäksi myös noita ihmisyhteisöjä pidetään yhä keskenään epätasa-arvoisina.
Ihmisten välillä epätasa-arvo lienee yhtä vanhaa (tai vanhempaakin) perua kuin alkuperäisten pienten metsästäjä-keräilijälaumojen korvautuminen suuremmilla maatalousyhteisöillä ja vähitellen kaupunki- ja aluevaltioilla. Epätasa-arvo kodifioitiin erilaisilla myyttis-uskonnollisilla selityksillä, joilla oikeutettiin säätyihin (oli niillä mitkä nimitykset tahansa) jakaminen ja niille erilaiset etuoikeudet ja velvoitteet. Karkeasti ottaen, jos pinnalliset erot pannaan syrjään, ylintä valtaa pitivät väkivaltakoneiston haltijat eli sotilaat (aatelisto), toisella sijalla olivat tuon vallan oikeutuksen selittäjät (papisto, myöhemmin myös oppineisto) ja pahnan pohjalla loput, valtaosa, joiden tehtävänä oli totella ja elättää nuo kaksi muuta ja palvella heidän pyrkimystensä toteuttamista.
Pyrkimyksiin kuului muuan muassa muiden yhteisöjen alistaminen. Yhteisöjen (valtioiden) väliset suhteet perustuivat niiden voimaan, jonka puolestaan ratkaisi viime kädessä niiden hallussa olevien resurssien määrä, sillä se asetti rajat väestön koolle ja väkivaltakoneiston tehokkuudelle.
”Me kaikki” (huom. ironiani!) olemme vakuuttuneita siitä, että olemme päässeet kaiken tuon yli. Omat yhteiskuntamme pitävät tasa-arvoa kaikkein korkeimpana arvona ja yhteisöjemme (valtioidemme) väliset suhteet olemme saattaneet periaatteessa samalle kannalle kansainvälisin sopimuksin ja kansainvälisen oikeuden normeilla. Kun kohtaamme tilanteen, jossa tätä järjestystä loukataan, pyöristymme moraalisesti. Joudumme pöyristymään aika usein.
Mitä ylläolevalla on tekemistä kasvojen säilyttämisen ja nöyryyttämisen välttämisen – tai niiden vastakohtien – kanssa?
Oman hierarkkisen aseman säilyttäminen (ja vielä enemmän sen laskemisen estäminen), on yksi tärkeimmistä ihmisen käyttäytymisen motiiveista, se on erottamaton osa hänen olemustaan laumaeläimenä. Sitä se tarve ”säilyttää kasvot” tarkoittaa, ja vaatimus olla nöyryyttämättä toista on ilmaus sille, että hänen statuksensa horjuttamiseen ei haluta pyrkiä. Kuitenkin voisi kysyä (vaikka en kysy tässä kirjoituksessa), päteekö tämä sellaiseenkin, joka yrittää nostaa (alhaista) statustaan kovin näkyvästi.
Entä mitä tällä kaikella on tekemistä presidentti Macronin puheiden kanssa?
Palautan mieleen, mitä kiinalainen sotataidon opettaja Sunzi neuvoo kuuluisassa kirjassaan: vihollisen armeijalle pitää aina järjestää mahdollisuus paeta, kun taas omalta armeijalta se mahdollisuus on estettävä. Kirjaimellisesti, taistelukentällä, Sunzilla ei varmaankaan ollut mielessä tämän neuvon antaessaan vastustajan kasvojen säilyttäminen, vaan hänen taistelutahtonsa heikentäminen. Mutta hänen sotaoppeihinsa kuului myös yleisemmin vastustajan vastarintatahdon murentaminen, ja siihen oppiin sopii hyvin tappion kärsimisen henkinen helpottaminen. Ja siihen taas sen järjestäminen siten, että vastustajaa ei avoimesti nöyryytetä.
Toisenlaisissa tilanteissa taas vastustajan nöyryyttäminen ja kasvojen menetys saattaa sopia hyvinkin omaan sodankäyntitapaan. Jätän kuitenkin ne tilanteet syrjään, koska tarkoitus on kommentoida Macronia.
Muistin tässä yhteydessä myös toisen samankaltaisen lausunnon, Yhdysvaltain aselajikomentajien neuvoston puheenjohtajan ja sittemmin ulkoministeri Colin Powellin mielipiteen, että Venäjä on suuri, ylpeä kansakunta ja että sitä on kohdeltava kunnioittavasti. Se oli sitä aikaa kun Yhdysvallat oli mahtavimmallaan ja Venäjä käytännössä polvillaan. Muistan jo silloin luontoni nousseen tätä lausuntoa vastaan, koska se implisiittisesti kertoi asenteesta, että jos ei ole suuri ja vahva, ei pidä olla ylpeä eikä odottaa kunnioitusta. Powell, rehelliseltä ja kunnialliselta vaikuttanut mies, tuskin tätä tietoisesti tarkoitti, mutta vaikutelmani oli juuri siksi oikeastaan sitäkin vahvempi: karvoistaan ei kunnon mieskään suuren maan edustajana näyttänyt pääsevän.
En väitä olevani syvällinen Ranskan tuntija, mutta olen sen liepeillä ja sielläkin asunut yhteensä parisenkymmentä vuotta ja oppinut tuntemaan heidän ajatteluaan ja maailmankuvaansa. Siitä näkökulmasta Macronin lausunto ei kuulostanut miltään suurelta yllätykseltä (ei myöskään hänen tähänastisen Ukrainan sodan tiimoilta toimimisensa näkökulmasta).
Jos halutaan omaksua hyväntahtoinen tulkinta, voitaisiin arvella Macronin(kin) tarkoittaneen, että vastustajaa, siis Venäjää/Putinia, pitää auttaa hyväksymään tappionsa sodassa ja että tämän takia sitä/häntä ei pidä avoimesti nöyryyttää. Toinen, englantilaisen The Economistin toimittajan esittämä tulkinta on, että Macron varautui jo siihen, että Donald Trump voittaa Yhdysvaltain seuraavat presidentinvaalit, mikä hajottaisi lännen yhteisrintaman ja siten pakottaisi myönnytyksiin Venäjälle. Ensin mainittu olisi järkevää taktiikkaa, viimemainittu defaitismia, mutta ehkä realistista.
En ole vakuuttunut, että Macron ja hänen maansa on valmis siihen, mitä ensin mainitun proposition ehdoton edellytys, tappion aiheuttaminen Venäjälle taistelukentällä ennen kuin ryhdytään sen kasvoja pelastamaan, Ukrainaa auttavilta vaatii. En ole edes vakuuttunut siitä, että hän ylipäänsä ajattelee kasvojen pelastamisen olevan järkevä tavoite vain, kun sillä helpotetaan vastustajaa hyväksymään tappionsa.
Ylenmääräinen tarve tehostaa omaa ja maansa imagoa maailmanpolitiikan ”isona poikana” on motiivi, jonka Macron maanmiehineen tietenkin kiistäisi jyrkästi, jos sellaista heille väitettäisiin. Tuskin se yksistään motiiviksi riittäisikään, mutta osamotiivina sitä pidän. Tähän liittyy erottamattomasti, Ranskasta kun on kysymys, ainakin latentti Amerikka-vastaisuus – tai jos ei suoranainen vastaisuus niin ainakin tarve nostaa omaa häntää sen rinnalla.
Vuosisataisen suurvallan edustajan on vaikea kuvitella elättelevän sellaisia haavekuvia, että tällaisilla puheilla oikeasti vaikutettaisiin Venäjän siten, että se suostuisi omalta kannaltaan huonompiin rauhanehtoihin. Pienemmänkin valtiollisen (esimerkiksi suomalaisen) menneisyyden antamalla viisaudella johtopäätökseksi muodostuu vastakkainen: että ne motivoivat tehostamaan sotatoimia ja vaatimaan enemmän.
Entä jos motiivina olikin Venäjän hyvittelyn asemesta Ukrainan epäsuora painostaminen hyväksymään sellaista, mitä sille ei suoraan kehdata esittää (ei ainakaan julkisesti)? Lipsauttihan Macron jo sodan alkuvaiheessa – vaikka sen heti kielsikin – jotain siihen suunaan, että Ukrainalle sopisi samankaltainen asema kuin Suomella oli kylmän sodan aikana. Henry Kissingerhän on edustanut tätä kantaa jo vuosikaudet ja höysti sanomaansa juuri äskettäin kehottamalla Ukrainaa hyväksymään alueluovutuksia rauhan aikaansaamiseksi. Macronilla motiivi voisi olla rauhantekijän viitan saaminen harteilleen, ja jos se vaatisi toisen maan suvereniteetin ja sen kärsimien inhimillisten ja aineellisten menetysten uhraamista, mitä siitä sitten?
Lopulta on vielä yksi mahdollinen selitys, tai jos ei selitys niin seuraus: Putinin kasvojen säilyttämisen sijaan kyse voi olla omien kasvojen säilyttämisestä tavalla, joka mahdollistaa Ukrainan (ja siis oman) tappion selittämisen parhain päin. Tapahtumat taistelukentillä ja mielialojen kehitys lännessä valitettavasti puhuvat sen puolesta, että tähänkin voi tulla tarve.
No, taisinpa olla tässä kirjoituksessa aika kyyninen. Mutta elämä on opettanut, että niin osuu oikeaan, ei aina mutta usein.
Oma tulkintani Macronin lausahduksesta on ollut se, että Venäjän pitäisi antaa saada jonkinlainen palkinto sotimisestaan – siis se ’voitto’, jolla sota voitaisiin kotimaassa väittää oikeutetuksi.
Ja kun katsoo läntistä aseapua, niin tuntuma vahvistuu. Ukrainalle annetaan aseita apteekkivaa’alla annostellen, ja juuri sen verran että se pystyy hidastamaan Venäjän etenemisen juuri ja juuri tapahtuvaksi. Mieleen nouseekin kysymys: Toivovatko läntiset johtajat yhä sitä, että Donbassin valloittaminen riittäisi Putinille, ja sen ’voiton’ saatuaan Putin lopettaisi sodan?
Ilmoita asiaton viesti
Donbassin valtaaminen on aika pientä verrattuna Pietari suuren tekoihin. Eiköhän Putinin tavoitteena ole koko Ukraina, mutta eväät eivät taida riittää siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Ja on tässä sodassa isommista asioista kyse kuin Putinin kasvojen säilyttämisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Putten naama alkaa olemaan jo niin turvonnut ettei sitä voi siistiä enää millään muulla, kuin kuolinnaamioon lätkittävällä vahvasti peittävällä meikillä. Eli mitä pikemmin balsamoitavaksi ja Kremlin muurin varjoon lepäämään sen parempi.
Ilmoita asiaton viesti
Mieleen tulee suoran käytännöllinen tulkinta Macronin vaikutteista.
Kun valtaa, ja Venäjä toimii selvästi ongelmia säteilevästi,.. aika relevanttia edistää suoraan toiminnan tauottamista.
Motiivi lähtee paljon suoraan seurauksista, joita ei voi olla ajattelematta.
***
Täytys ehkä tuntea enemmän ranskalaista toimintatapaa. Jos asioiden käsittelyyn liittyy selkeämpää barrikaadismia, voisiko olla näkymättä enemmän kauttaaltaan.
Macroniin voi liittää monenlaisia vaikuttumia, samoin Putiniin, jne. Tässä on valintamyymälä melko avoin, melkein jokaiselle tarvitsevalle.
Ranska voi toimia (johtajansa kautta), paljon omien perinnesuhtautumisten varassa. Vaikka kokonaisuus alla, olisi hyvin monimuotoista, terää erityislaatuisena on, jokaisessa eri tavoin kokonaisuuteen sijoittuvassa.
***
Tässä on minusta samalla teema ja työkenttä, jolla pärjääminen korostuu. Kyse on erilaisuuden haasteesta ja siitä, mitä aito ja tasapainoinen linja näissä on, miten voi löytyä.
Voi sanoa, että ihminen enemmän reaalisesti vasten sitä tilannetta, jossa oma kulttuuri, voi tulla arvioiduksi osana muita vastaavia, sekä toisaalta miten yksilönä sijoittuu, tai sopivaa sijoittua kentälle.
Ennen näitä aikoja, on voitu leikkiä, jopa sotaisasti, uteliaasti… ja ajastaan tämä voi alkaa tuntua tylsältä, ja vähän antavalta, isoine tragedioineenkin, joista mässäily voi päätyä olemaan tylsää, tai merkki täydellisemmästä vieraantuneisuudesta.
Samaa olisi kuppikuntaiseen nyhräilyyn päätyminen. Toimintaan sopivassa kontekstissa, voisi vielä liittää jotain normaalia, mitä ihmisenä olemiseen ei voi olla liittymättä. Jotain tämäkin.
L…
Vaikka aiheena tässä on hiukkasfysiikka: https://www.youtube.com/watch?v=Y3PcZ30bzEc , suhtautumisellisuutta ajatellen, ei mitää syytä jättää käymättä tarkastelureittejä, tätäkin kautta, … mikäli tällaisesta on jotain ammentaa. Ei tarkoita, että olisi ainoa, tuovuutta sisälläänpitävä.
Harvinaisen hyvä paketti.
Ihminen ja toimija on terve, jos hurahtaa,… tosin jos jonkin verran tietää tästä, ja osaa arvioida hurahtaneisuuttaan,… se on yhtä kekoonkantamisen siltaa. Ei muuten, ellei jatkossa käänny, ja sille ole tilaa, ja vastaanottoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ukraina ei voi sotaa voittaa, on pakko neuvotella ja suostua ehtoihin jotka Venäjä asettaa ja joita muotoillaan useita kertoja kun kompromissia hiotaan. Ne ehdot eivät ole mitkään hyvät, mutta menettelee. Eivät ne ole täysin mieluisat Venäjällekään.
Toinen vaihtoehto tälle on, että toinen osapuoli saa hyvät ehdot ja se edellyttää toisen totaalista tappiota.
Ihmiset ovat ristiriitatilanteessa, jossa on kunnia kysymyksessä aika huonoja neuvottelijoita. Riitelevät hyvin helposti keskenään. Sitten ei haluta antaa periksi. Näin valtiotkin toimivat.
Kovasti nyt uhotaan, ettei Venäjälle saa antaa periksi. Ukraina ja Venäjä joutuvat antamaan toisilleen periksi ja myös länsi joutuu antamaan Venäjälle periksi, kuten Venäjä lännellekin.
Ainoastaan totaalisella sodalla ja valtavilla kärsimyksillä voi yrittää saada sitten sitä itselleen hyvää neuvotteluratkaisua.
”Sunzilla ei varmaankaan ollut mielessä tämän neuvon antaessaan vastustajan kasvojen säilyttäminen, vaan hänen taistelutahtonsa heikentäminen.”
Sunzi ei ilmeisesti ollut yksi henkilö, vaan teoksella on useita kirjoittajia. Tämä maininta on teoksen esipuheessa jos oikein muistan.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttisi luettuani oli spontaani ajatus että ”ympäri käydään….”
Että lopultakin on kysymys vain henkilön Putin kunniasta.
Että hänelle, Venäjälle joksi hän itsensä samaistaa, tulisi antaa kunniallinen pakotie taistelukentältä. Niin että se näyttäisi ja voitaisiin omille esittää jonkinlaisena voittona.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolla on hyvä teksti, joka liippaa läheltä Kuosmasen pohdintaa:
https://thehill.com/opinion/international/3539481-victory-in-ukraine-could-mean-a-stalemate/
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen kirjoitus, joka kertonee paljon kirjoittajansa maailmasta, sen maailman synnystä ja ylläpysyvyydestä. Siis yhdistettynä sosialisaatio- ja toisaalta reflektion sekä elämänkokemuksista oppimisen kehittymisväylistä.
– teksin kirjoittajansa historiallisuus siis näkyy piilevinä rakenteina. On läsnä väkevästi, mutta rakenteissa enemmän kuin lauseissa. No, se siitä kun ei ole kommenttini pääaiheita. Kunhan viestiksi tarkoitettu ja positiivisessa merkityksessä.
*** ***
Tasa-arvo, yhdenvertaisuuden abstraktit ihanteet saattavat olla nykyajan syöpätauti. Tauti, joka kalvaa monella tasolla. Turvattomuus lienee yksi yhdenvertaisuuden ihanteen tuoma psyykkinen kvaliteetti, eksistentiaalinen pettyminen(kin)?
Kauan sitten eräs vasemmistolainen assistenttini kysyi ”miten voimme samanaikaisesti peruskoulujärjestelmässä tavoittaa kaksi tavoitetta? – toisaalta vaatia yhdenvertaisesti mitattavia oppimissuorituksia ja toisaalta vakuuttaa hänet, joka jää kaikissa mittauksissa hännille että ”iloitse ja ole itsestäsi tyytyväinen vaikka olet kaikessa huono”?
– Korkeaan humanistiseen kasvatustulokseen pyrkivässä yhteiskoulujärjestelmässä tuo kysymys oli vuosikymmeniä sitten keskeinen? Löytyykö tasapainoa yhdertaisesti toteutettavan perusopetuksen sekä humanistisen filosofian edustaman persoonallisuuden syvän ja tasapainoisen kehittämisen välille?
En viitsi asiaa sen tulenarkuuden vuoksi edelleenkään paljoa avata. Usein kuitenkin näennäistoimenpiteet tuottavat synkemmän lopputuloksen kuin rehellinen ja karu todellisuuden kohtaaminen.
Olemmeko vuosikymmenten koulupolitiikassa onnistuneet tuottamaan a) kotikasvatuksen maailman sekä b) koulukasvatuksen jota lapset eivåt enää pysty kokemaan rehelliseksi ja turvalliseksi?
– rehellisyys ja turvallisuus ovat eri asioita kuin yhdenvertaisuus. Ne ovat toisistaan riippumattomia ulottuvuuksia. Yhdenvertainen järjestelmä voi olla äärimmäisen kilpailtu ja turvaton samalla. Vaikka kaikki näyttäisikin ulkoa katsoen (koululuokan ikkunsasta sisää) kivalta.
*** **** *****
Ihmisyhteisöiden keskeinen elementti on hierarkia. Ilmeisesti se on myös turvallisuutta tuottava. On niin hauska seurata kun me ”Biden puhuttelee Erdoganin, Usa ärähtää Turkille” – tyyppisesti hyväksymme kriisitilanteessa hierarkian.
– olletikin jos se hierarkia ja mahdolliset piilevät valtarakenteet olisivat meidän puolellamme.
**** *****
Johtamisen ja kasvatuksen syvin kysymys lienee yllättävän sama: ”miten saamme johdettavan/kasvatettavan ajattelemaan toivomallamme tavalla”? – tai vieläkin syvemmin ”haluamaan oikeita asioita”?
**** *****
Trump rikkoi valtarakenteiden, hierarkian ja kasvojen säilyttämisen kuvioita kovinkin pahasti. Hän oli sadun keisari vailla vaatteita. Ja juuri sen vuoksi hän olikin yllättävän rehellinen.
– Hän oli Läntisen politiikan nokkamiehenä vaikka kaikki näkivät ja kuulivat hänen toimintansa yllätyksellisyyden ja sanojensa valheellisuuden. Mutta tuliko juuri sen vuoksi totuus paradoksaalisesti esille?
Ja totuus siis sellaisena syvinä yhteisön ominaisuuksina, joita Antti Kuosmanen kuvaa blogissaan yhteisön ominaisuuksina?
– minun oma kontribuutioni mietintään on se, että jos kauniit arvot ”yhdenvertaisuus”,
”tasa-arvo” sekä
”valinnanvapaus”
pakottavat meidät näkemään maailman valheellisten silmälasien lävitse, niin tuotammeko me silloin yhteiskuntaan kvaliteetteja (ominaisuuksia, sisältöjä) joita me tosiasiassa emme haluaisi missään tapauksessa tuottaa?
– niin yksilö-, organisaatio kuin yhteiskuntien sekä kansainvälisten järjestöjen tasolla?
Ilmoita asiaton viesti
Tjaa, kaikki mitä ihminen sanoo, ainakin kaikki sellainen mikä saatetaan tai pääsee muiden tietoon, kertoo jotain sanojastaan. Mutta jos siihen kohdistetaan huomio, silloin jää huomiotta se mitä ihminen itse asiassa haluaa sanoa, ja sen perustelut. Se on tai sen pitäisi olla pääasia. Henkilöön keskittyminen on tapa – tahaton tai tahallinen – ohjata huomio pois tästä pääasiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Ja hyvin yleinen keino silloin kun keskustelu menee omasta mielestä ”väärille raiteille”.
Sen huomaa, ei vähiten, täällä Puheenvuorossa.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, täällä on eräs dosentti jolla on välillä korkki auki ja kommentointi kiinni, välillä toisinpäin. Ja sitten on myös luutamummoja jotka lakaisevat toisinajattelevien kommentit piiloon. Mainittakoon että mummo ei tässä viittaa sukupuoleen eikä välttämättä edes ikään.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kannattaa katsoa :: https://www.youtube.com/watch?v=lELmVHuQcnw :: Studia Generalia Hyvän tiedon resepti: Tiedon ja tieteen rajat
Kyse ensimmäisestä osuudesta, jonka pitää humanistiksi itseään ajatteleva.
Alku oli lupaava, ja riittää minusta linkin suosittelemiseen. Jatkotarina on höttöisempää vaeltelua, mikä on tavallista, kun asiaa viritellään enemmän.
Ohimarssiksi nuo voi tulkita helposti menevän, vaikka toki ne seikkalevat osuudetkin ryteikössä, ajastaan tarkentuu, tai voivat tarkentua.
Tuo rönsyilevä piirre, hyvä nähdä jokaiseen kokonaisvaltaisempaan toimijatahoon kuuluvaksi. On tarve toimittaa näkemysten kattavuutta laajalle, ihmisen tapauksessa.
Kulttuurit ovat samassa mielessä sekasikiöitä, vaikka tunnetummat vahvuudet ja terät, olisi globaaliarvostuksen veroista kamaa.
Luonnontieteitä ja julkisempaa järkäletasoa on minusta relevanttia tuoda tällä tavoin, vähän samaan niputtaen. Kyse on uskottavuudesta ja vakuuttavuudesta, hiukan arvokkaamman oloisella tavalla odotettuna. Tässä on samalla riski.
Tulee mieleen henkilö, jonka elämänkaari toi mieleen välittömästi sen,.. että juuriaan on hyvä vaalia:
https://www.youtube.com/watch?v=zZafdCxxW_Q ((Christina Hoff Sommers & Sir Roger Scruton: Free speech, philosophy, and art))
https://www.youtube.com/watch?v=jPwo1XsKKXg ((Paul Dirac and the religion of mathematical beauty))
Scruton itselleni uusi tapaus, ja edellistä linkkiä katsonut vasta vain 2 minuuttia, mikä riittää siihen tulkintaan, että voi katsoa loputkin joskus.
Diracin polku on aivan toinen, kuin mukavasta asetelmasta lähtevällä, länsimaisella, käytännön sivistyneeksi määritetyllä ihmisellä.
Voi aika surutta olla sanomassa ja tuomassa mitä vain, kun on pohjaa, joka vaarannu, sammoikoi mitä vain. Puolensa toki tässä.
Ilmoita asiaton viesti
Hierarkisuus on helposti aika lailla ajatuksia sumentava käsite. Voisi olettaa, että sopiva yhteys vaikuttaviin asioihin, onnistuu paremmin, ilman näin latautunutta, käytännössä törkyistä käsitettä.
Hierarkian voi nähdä tosi kauniisti, ja palvelevastkin. Sanan ankkuroiminen sopivaan käyttöön, varmasti mahdollista. Eri asia, miten tässä onnistuu.
Eräs suoraan puheeseen siirtyminen, voisi tarkoittaa saman tien sitä, että mainitaan rikkoontuminen, mikäli sitä jossain järjestelyssä toteutuu, tai ei käytännössä voi olla toteutumatta.
Rikollisuuskin on tuohon nähden jälkijunaista viisastelua.
Rikkominen on se, mikä aiheuttaa välittömän toimimisen tarpeen, vaikka sitä olisi selkeä pidättäytyminen, kaikista toimista sillä perusteella, ettei ole ajateltavissa suoraan, mikä voisi olla tämän parempi toimi.
Ihmisen kun ajattelee vuorovaikuttavana, ja voimien kanssa pärjäävänä, siinä missä muukin osa luontoa on vuorovaikuttava… ei näistä tarvitse alkaa tehdä älyttömiä järjestelmiä, jotta voi alkaa reagoida tarvitusti.
Sama koskee näkemyksiä, joihin tulisi monissa yhteyksissä saattaa selkeää sovellettavuutta.
Näkemysten kehittely muussa mielessä, voi nähdä sen tukemisena, jolla on draivi pitää yllä rikkomista, ja vähentää ratkaisullisuutta sillä, joka tätä kokee tarvitsevan.
Ilmoita asiaton viesti
Länsimaiden käsitysten mukaan kasvojen menettäminen ja säilyttäminen on jotenkin oleellista ristiriitojen ratkaisemiseksi. Molempien osapuolten on koettava kauppa kannattavaksi, ennen kuin se voi syntyä.
Vastaava periaate ei Venäjän kohdalla toimi ollenkaan. Venäjä on valmis myymään luonnonvaransa puoli-ilmaiseksi saavuttaakseen etulyöntiaseman ja päästäkseen kukkulan kuninkaaksi. Aselepo ja rauha ovat Venäjälle välineitä sodan jatkamiseksi.
No, mikä sitten toimii Venäjän kohdalla? Jos Venäjälle kumartaa, se potkaisee. Jos potkaisee, Venäjä kumartaa. Tämä tarkoittaa sitä, että Ukraina on aseistettava niin, että se kykenee voittamaan sodan. Venäjä on valmis sodan päättämiseen heti, kun se tietää häviävänsä.
Tämä nähtiin Suomen NATO-jäsenyyden kohdalla myös. Seurauksia piti tulla, mutta vähiin ovat teot jääneet. Niin kauan, kuin Suomi pysytteli NATO:n ulkopuolella, Venäjä jatkoi provosoimista ja painostamista. Kun voitettavaa ei enää ole, härkkiminen loppuu.
Ilmoita asiaton viesti
Piti tulla kommenttina, mutta on alla.
Ilmoita asiaton viesti
Voisitteko yksilöidä mitä nuo härkkimiset ovat olleet, vaikkapa tällä vuosituhannella. Neljästä viiteen esimerkkiä riittänee konkretisoimaan väitteenne sisällön: ”Niin kauan, kuin Suomi pysytteli NATO:n ulkopuolella, Venäjä jatkoi provosoimista ja painostamista. Kun voitettavaa ei enää ole, härkkiminen loppuu.”
Ilmoita asiaton viesti
Lapsiasiakiista
Ilmatilaloukkaukset
Vakoilulennot Suomen ilmatilassa
Tullikiistat
Paikannussatelliittien signaalin häirintä
Kyberhyökkäykset
Pakolaisten käyttö hybridivaikuttamisen välineenä
Sotilaallisilla seurauksilla uhkailu
Sotilastukikohtien rakentaminen Suomen alueelle
Kiinteistöjen hankinta Suomesta
Laaja-alainen näennäisliiketoiminnan harjoittamisen rahoitus
Hämärät omistusjärjestelyt ja rahavirtojen ohjailu järjestöjen rahoittamiseksi
Yritys ujuttaa Venäjän hallitsema pöytälaatikkoyhtiö Fennovoiman omistajaksi
Ei tuo lista täydellinen ole, mutta antaa kuvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Gospodin Varilahan pyysi vain ”neljää-viittä esimerkkiä”, odottaen että et mitenkään pystyisi esittämään ensimmäistäkään. Tällaisia 13+ esimerkkejä kannattaakin käyttää. Täyslaidallinen tekee aina hyvää näissä tapauksissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitoksia paneutuneesta vastauksesta. Lista antaa kuvaa ja se on monipuolinen. Härkkimistähän on, vaikka verbi onkin itselleni uusi.
Muutamassa kohdassa Suomella on silti tarvetta itsereflektioon.
a) Lapsiasiakiistan tunnetuin tapaus oli Anton -pojan salakuljetus Venäjältä Suomeen diplomaattiautoon piilotettuna. Suomi rikkoi sopimuksen ja väärinkäytti diplomatiaa. Emme kyenneet itsekritiikkiin.
– Sosiaaliviranomainen taisi suhtautua eri tavalla venäläisten lasten ja ”etelämmästä” tulleiden lasten asiohin?
b) Tullikiistat ja puukiistat: härkkimistä Venäjältä esiintyy paljon. Mutta ei Suomi aina ole syytön. Myimme sinne sopimusten vastaista antibioottilihaa aikoinaan. Ja syyllinen oli Suomen yleisen mielipiteen mukaan muualla: ”Venukilla on niin saakelin tarkat vehkeet…”.
c) Pakolaisten käyttö…. Venäjä päästi viisumia vailla olevat ihmiset passin kanssa oman rajapuominsa toiselle puolelle. Muistaakseni silloin oli umpeutunut sopimus siitä, että viisumia vailla olevia ihmisiä ei päästetä Suomen rajalle. Voisi myös kysyä että ”miksi ei saisi turvapaikanhakijaa päästää rajapuomin ylitse sinne minne hän on menossa”? – toiselta puolen siitähän oli kyse.
d) Sotilaallisista seurauksista tulee mieleen ainoastaan kenraali Makarenkon käynti. Hän taisi todeta tyyliin: ”Jos Suomi liittyy Natoon, perustamme uusia sotilasjoukkoja Aunuksen alueelle ja Kuolaan”. En nähnyt silloin tuota härkkimisenä vaan ainoastaan itsestäänselvänä totuutena ja rehellisyytenä. Käänteisessä tilanteessa Suomi olisi toiminut tietysti samoin. Ja se olisi ollut aivan normaalia.
e) Sotilastukikohtia Venäjä ei ole Suomeen rakentanut sitten autonomian ajan?
f) Kiinteistöjen hankinta Suomesta – laillista ja sallittua toimintaa. ¨
g) Näennäisliiketoiminta – tapahtuu kyllä, mutta kait ollut laillista? Miten tuo nyt niin härkkimistä olisi?
h) Fennovoimassa yritettiin kait ratkaista Suomen suunnasta muutettua poliittista tilannetta – kuka härkki? Fennovoiman suomalainen puoli vai venäläinen puoli? Yritys oli kömpelö tapa reagoida Suomen tuottamiin vaikeuksiin, muttta kait reaktio eikä sorkkimista?
Ilmoita asiaton viesti
Mukava kun Blogistaniassa pääsee keskustelemaan konkreettien esimerkkien avulla.
Pyrin katsomaan Suomen ja Venäjän toimia samojen kriteereiden avulla. Kummankin maan suunnasta vuorotellen. Lähtökohtaisesti en pidä Suomen toimintaa virheettömänä, enkä liioin Venäjän.
Lapsiasioista muistan parhaiten Anton -pojan tuonnin Venäjältä isänsä luokse. Äiti jäi sitten lapsetta.
Kommenttini härkkimistapausten listaan tulevat ”yksittäistapausten” pohjalta. Kaksi muistin muita selvemmin eli Anton pojan tuonnin ja antibioottilihan.
– Niissä kohdin mielestäni ”hyveellisyyttä ja rehellisyyttä vakuutteleva Suomi” jäi kiinni housut kintuissa.
Pakolaisten käyttö on tietysti ollut härkkimistä! Vaikka aiempi rajasopimus olikin ”asylum” -sanan käyttöä ehkäisevä. Suomen pyynnöstä Venäjä suostui uudestaan vaatimaan viisumin kaikilta rajalle tulijoilta.
– Vähän paljon vaadittu ”asylym” -sanan käyttäjältä hakea Suomen konsulaatista viisumi jotta pääsee sen sanan Suomen rajalla sanomaan. En ole ollenkaan varma, käsitinkö rajasopimuksen silloin oikein. Jos käsitin, niin nythän se on hyvä oikaista Blogistaniassa. Mielelläni korjaan mielipiteeni.
*** ****
En tunne näitä(kään) asioita. Niinpä nyt kahdessa kommentissani esiintyvät huomautukset ovat pikemmin keskustelun avaajia edelleen tyyliin ”onkohan muistikuvani oikeassa”?
– Muistaakseni katselin nimeämiäni asioita silloin myös Venäjän median silmin. Vai päättelinkö vain Suomen median informaatiotarjonnasta toisin kuin oli tarkoitus?
Mukava kun Blogistaniassa syntyy tällainenkin väittely. Minä liikun vain hämärissä muistikuvissa. Sen vuoksi oppimishalukkuuteni tai tasokkaampien päättelyiden teko on toiveeni. Korjaan mielipiteeni mielelläni. En julista niitä faktoina.
PS. Olen näissä kahdessa kommentissani kertonut suoraan tietojeni epävarmuuden. Niiden avulla kokonaiskuva härkkimisestä ei muutu. Heikki Aukean lista konkretisoi hyvin sen, mitä Suomen suomalainen tarkoittaa kun puhuu härkkimisestä. Kyse on nyt osaltani eräiden yksityiskohtien käsittelystä. Ja ehkä sen osoittamisesta ettei Suomi täysin puhdas pulmunen näissäkään asioissa ole.
Se itsekritiikki kun on meille niin kovin vaikeaa. Suomen silmäätekevät kohtaavat Osmaniassa vuosisatoja ellei tuhannenkin neuvottelemaan tottuneen kansakunnan edustajat. Ja Suomi -poika kuvittelee että ”väljillä ja epäselvillä sopimuksilla vedettiin Turkin presidentti kölin alitse”.
– mielestäni tuo prosessi ja sen onnistuttamattomaksi osoittautunut hämäysyritys on myös ”härkkimistä”. Mutta emme me kyllä ole itsekritiikkiin kyenneet.
Minun taholtani tuo Turkki -esimerkki taas on härkkimistä Heikki Aukean listaa kohtaan. Sanottakoon se sitten päätteeksi vielä kerran. Lista on hyvä. Kiitoksia arvoisalle Aukealle suuresta vaivannäöstä listan tuottamiseksi. Venäjä on härkkinyt Suomea kohtaan tällä vuosituhannella, heti kun voimia rupesi Sovjetin sortumisen jälkeen olemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjälle ei pidä antaa mitään mahdollisuutta kasvojen säilyttämiseksi. Ei sitä annettu natseillekaan Nuernbergissä.
Venäjä on viikon sisällä tappanut tahallisesti siviilikohteisiin suunnatuissa iskuissa enemmän tavallisia kansalaisia kuin Breivik omassa terroriatakissaan Norjassa. Puhumattakaan lukemattomista muista vastaavista Venäjän iskuista kolmen kuukauden aikana.
Kyseessä on yksiselitteisesti terrorismi brutaaleimmasta päästä. Sitä on turha selittää miksikään muuksi. Kasvojen säilyttämisen sijasta Putin, Lavrov, Shoigu ja kumppanit pitää saattaa elinikäiseen pakkotyötuomioon. Tämä pitää toteuttaa kustannuksista ja uhreista riippumatta. Murhaajien kiristykseen ei pidä alistua milliäkään. Muutoin joutuu maailmanloppuun asti olemaan heidän armolllaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ensiksi, tuo lienee täysin mahdotonta.
Siinä vaiheessa kun tuo toteutuisi, saattaaisi olla että ei ole Nurnbergiä.
Länsi teki suuren virheen jo aloituksessa tai oikeastaan jo ennen sitä.
Lännen tiedustelu tiesi aivan varmasti ukon tarkkuudella paljonko venäläinen oli keskittänyt joukkoja ja aseitusta Ukrainan rajoille jo ennen hyökkäyksen aloittamista 24.2.
Tuossa vaiheessa Venäjälle olisi tullut tehdä julkisesti ja yksiselitteisen selvästi se että jos Venäjä ei vedä jo ukkojaan, ne tuhotaan ennen kuin ne ehtivät lähteä liikkeelle. Tämän vahvistamisesksi olisi pitänyt kesittää strategisia pommikoneita, valmistella ohjusten laukaisua ym. sekä luonnollisesti kutsua väkeä aseisiin.
Jos noin olisi menetelty, olisi Venäjälle jäänyt blogistin mainitsema, kunniallinen pakomahdollisuus ja hyökkäys olisi peruttu. Venäjä olisi voiunut julkisesti vain todeta että ”sotaharjoitukset” Belarussian kanssa päättyvät ja lähteä kotiin. Näin tapahtui Kuuban kriisin aikana.
Nyt ei tehty näin koska Saksa, Ranska ja Italia pelkäsivät taloutensa puolesta. Bidenia ei kannata edes mainita.
Nyt on löydettävä uusi pakotie venäläisille jos halutaan että sota loppuu ennen kuin se eskaloituu suursodaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jos nyt hieman muisteltaisiin, mikä oli motiivi sotaan Irakia, Afganistania, Libyaa, Syyriaa ja vähän joitakin muitakin vastaan? Aivan, läntisen sotaelinkeinon ja Israelin valtion yhtynyt intressi. Nämä halusivat Ukrainan sodan, ja vuosikausien provosoinnilla se saatiin. Venäjä ei olisi sotaa tarvinnut. Putin erehtyi surkeasti. Muuten sotaelinkeinon ja Israelin tarve on nytkin yhtä pitkään (tai ikuiseen) projektiin kuin Irakissa ja Afganistanissa. Venäjä sidotaan näännyttävään sotaan niin, että eipä ole tukemassa Israelin vihollisia ja sotabisnes voi hyvin. Ja kuten joku kirjoitti, me säätelemme tuella sodan jatkumista. Suomikin on sodassa, proxy-sodassa. Ukrainalaiset ja Ukrainan yhteiskunta välikappaleina.
Vaikka Suomikin oli Naton joukoissa häviämässä Afganistanin sisällissotaa, niin ei sillä väliä. Projekti oli pitkä ja onnistunut. Viimeiset suomalaiset taisivatkin poistua maasta samassa kuussa kuin Ukrainan laajempi sota alkoi. Jatkuvuus oli taattu.
G Orwell ikuisen sodan idean oli tajunnut.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjälle ei pidä antaa mitään mahdollisuutta kasvojen säilyttämiseksi. Ei sitä annettu natseillekaan Nuernbergissä.
Päätöksen teon tärkeyden tällaista seikkaa koskien, voisi ajatella olevan omituinen.
Jos toimii tosi ala-arvoisesti, … eiköhän ole selvää, että jotain vaikutusta toimilla on siihen, miten suhtautuminen jatkuu, tai mitä voi olla.
Tilanteista, merkittävän oloisista tapahtumista ja käänteistä,.. halutaan usein, tavan sanallistus, kuka tarvetta kokeekin, kun puhelee ja kirjoittelee.
Merkinanto ihmiskokonaisuudessa, ei jää vain verbaaliseksi, tai siihen voi ajatella liittyvän erilaisia tasoja, joista osa tulee samalla tapaa tarpeelliseksi toteuttaa.
Aihe on enemmän sitä, mikä merkitys Venäjä-keissille halutaan luoda, julkisemmin ilmaistuna. Vaikka kyse on kielellisyydestä, ei vain tästä.
On toiminnan taso, tyyliin vaikka Venäjän painottamana. On asiaa, tuohon nähden, faktaa ja käytännön toimia huomioivaa. Sitten on jotain suoraan toimijuuteen liittyvää.
Asiatasoon nähden, sovellettavuutta voi ajatella relevantiksi. Sama koskee julkisempaa toimijuusarviota, johon nähden sopivasti sointuvat toimet, ovat yhdenmukaista.
Rehellisyys ja todenmukaisuus vakuuttaa. Voi pyrkiä miellyttämään, ja olemaan kiva, ja kun odottaa sopivaa vastapalvelusta,… voi tuntua epäreilulta jos tulee ihan muuta.
Miten kävi Venäjän sanotuille odotuksille siitä, mitä olisi vastaanotto Ukrainassa, jos nyt tuo oli jotain muuta, kuin Lännen luomaa todellisuutta.
Sama koskien diilejä, jotka kivaksi ajateltuja, mutta täysin sopimattomia, toisen kokonaisuudesta arvioituen.
Ilmoita asiaton viesti
Eivätkös nyt kuitenkin historian tutkijat yleensä tarkoita kasvojen menettämisen seurauksella sitä, että pahasti hävitty sota on seuraavan siemen. Tunnetuin esimerkki Ensimmäinen maailmansota, jonka rauhassa Saksaa nöyryytettiin ja luotiin pohja natsismin ja Hitlerin nousulle.
Ilmoita asiaton viesti
Pahasti hävitty sota ja ”epäoikeudenmukainen rauha” ovat usein siemen seuraavaan sotaan.
Tuo tietenkin totta että WW1:n rauhansopimus aiheutti katkeruutta Saksassa ja oli osasyynä WW2:n alkuun.
Tässä pitää kuitenkin mennä kauemmas historiaan.
WW1:n kovat rauhanehdot Saksalle juintavat juurensa vastaavista vuoden 1870-71 Ranskan – Saksan sodasta jossa Saksa (-laiset) nöyryyttivät Ranskaa.
Saksalaiset valtasivat Pariisin, Ranska menetti alueitaan Saksalle ja joutui maksamaan valtavat sotakorvaukset Saksalle.
Samalla kaiken huippuna Saksan keisarikunta perustettiin Veraillesissa, ranskalaisille lähes ”pyhä” paikka.
WW1:n rauhan kovat ehdot olivat ehkä kostoa ranskalaisilta?
Ilmoita asiaton viesti
Aivan, sellainen kierre sodasta ja nöyryytyksestä helposti seuraa.
Jos nyt Venäjää nöyryytetään kunnolla, niin muutaman vuosikymmenen kuluttua se haluaa revanssin ja varmaankin merkittävien liittolaisten kuten esimerkiksi Kiinan kanssa, joka mahdollisesti silloin nappaa Taiwanin. Ja kun V tietää suursodan tulevan, niin ensimmäisenä, etukäteen ja varoittamatta, se hyökkää Naton eteen lähelle Pietaria työnnettyyn tukikohtaan, eikä siihen iskuun mikään Naton pykälä ehdi avuksi. Jos lopulta muuta kuin villasukkia saamme tueksemme, niin sota käydään Suomen maaperällä ja rannikolla.
Jos taas Länsi ja sotaelinkeino ja Israel joutuvat nöyrtymään, niin se antaa näille pohjan uuteen sotaan tulevaisuudessa. Kun Venäjällä ollaan uuden laajan sodan tulemisesta vakuuttuneita, niin Venäjä iskee etukäteen ja yllättäen lähellä Pietaria olevaan natomaahan. Samalla V suojelee Muurmanskia ja muutakin luoteisosaansa. Jos sitten Nato tulee ns. avuksi, niin taistelut käydään Suomen maaperällä ja rannikolla, ei Pietarin esikaupungeissa kuten viimeksi. Viimeksi Pietarissa kuoli nälkään yli 600 000 ihmistä, ja sen ei haluta toistuvan. Suomen Nato-jäsenyys ei siis houkuttele Venäjää iskemään, vaan vastuuntuntoinen johtaja on siihen sotatilanteessa pakotettu.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, mutta Hitler ja natsit lyötiin sen verran perusteellisesti, että sen jälkeen Saksa ei ole uhkaillut naapureitaan. Sama pitäisi tehdä Putinille ja putinisteille.
Ilmoita asiaton viesti
Sen jälkeen Saksa ja Lännen suuryritykset ja media ovat valloitaneet Suomen. Suomella on Saksan valuutta, eikä valta ole enää Suomen kansalaisten käsissä.
Ilmoita asiaton viesti
Kasvojen pelastamisesta juolahti tuossa juuri uusi ajatus.
Entä jos kasvojen pelastaminen on erityisen tärkeä motivaattori valehtelijalle?
– entäpä kollektiivinen valhe?
Esimerkki: Olin heinäkuun lopussa 2017 tilaisuudessa seurata erään toimittajan kirjoitustyötä salaa. Hän istui junassa edessäni etuoikealla ja oli taittanut selkänojansa niin alas kuin mahdollista. Näin suoraan hänen kannettavalleen sen kummemmin ”kuikuilematta”.
– kahdessa tunnissa syntyi aukeaman juttu. Hän leikkasi ja liimasi iltapäivälehtien, viikkolehtien kappaleita hakutoimintojensa ohjaamana.
– Kun raakamateriaali oli kasassa, hän poisti vähän lauseita, kirjoitti jotain uudestaan. Juttua ei voinut väittää vanhaksi, mutta kyllähän se huokui sieltä lävitse.
Tuon kokemuksen jälkeen menetin tyystin luottamukseni suomalaiseen lehtimediaan. Kyseessä oli lehti, joka oli joko Hbl/Hesari tai maakunnan lehdistön ykköstykki. Tietysi tiedän mikä lehti oli kyseessä, mutta sitä en tule yksilöimään enkä toimittajan nimeä.
*** ****
Nyt kun me ajattelemme ihmistä / lehteä / järjestelmää joka valehtelee, niin onko totuuden kohtaaminen paljon vaikeampaa kuin jos olisi aina rehellisyyteen aidosti pyrkivä?
Yksilötasolla lienee selvää, että valehtelija vastustaa kasvojensa menetystä enemmän kuin rehellinen ihminen. Valehtelija on saavuttanut tai kuvitellut saavuttaneensa jotakin, jota hän ei sisimmässään ansaitse.
– Häpeä olisi moninkertainen.
Entä sitten lehdistön osalta? Hesarilla oli sentään vuosia sitten rohkeus tunnustaa että eräs sen toimittaja oli käyttänyt apuna kuviteltuja haastateltavia.
– kunnia siitä Hesarille.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo yllä oleva valehtelijan kasvojen säilyttämismotivaatio tuli esille kun heräsin miettimään kun YLE toi hätkähdyttävän pohdinnan, mietinnä Ukrainan viranomaisten ”totuuksista” näkyville.
https://yle.fi/uutiset/3-12517607
Kuka valehtelee ja mitä? Ukrainan viranomaisten kunniaksi on sanottava, että taitavat yrittää tosissaan selvittää totuutta tuonkin uutisen suhteen.
– jos tuollainen on ollut totta, niin mitä minun tai valveutuneiden suomalaisten, tietysti kaikki Usarin blogistan kansalaiset mukaan lukien, pitäisi tuosta päätellä? Miten ihmeessä totuus löytyisi?
No, senpä vuoksi olenkin henkilökohtaisesti yrittänyt pysyä moraalisesta huutamisesta ja tuomitsemisesta mahdollisimman kaukana. Totta itselleni on tällä hetkellä lähinnä se, että Venäjä aloitti sodan jota ei olisi todellakaan pitänyt aloittaa.
Ilmoita asiaton viesti
En ole koskaan uskonut erilaisia kauhutarinoita vastustajasta, kuten esim. nämä vauvojen raiskaukset.
Pidän tästä aina esimerkkeinä kun vähän toisella kymmenellä ollessani löysin vanhan kaupunkipuutalon vintiltä laatikollisen sota-aikana painettuja kirjoja.
Ne olivat lähes kaikki kertomuksia suomalaisten urotöistä sodassa ja tietenkin venäläisten hirmutöistä.
Jo tuolloin osasin laskea sen verran että saatoin melkein ajatella että kaikki venäläiset olivat kuolleet sodassa ainakin kahteen kertaan. Niin ylivoimaisia olivat suomalaiset mukaanlukien ilmataistelut ym.
Koskaan ei yhtään suomalaista konetta ammuttu alas mutta venäläisiä satamäärin lähes joka ”ilmataistelussa”.
Kuitenkin todellisia, sodasta kertovia kirjoituksia kun vertasin niin jäi omituinen tunne että minne ne suomalaiset koneet hävisivät?
Ilmoita asiaton viesti
Valehtelemisen takana, voi olla jotain melko tavallista, ja toisaalta ymmärrettävää.
Kun valehtelua lähtee arvioimaan näin, ts objektiivisesti,… lähestymistapaa, voidaan pitää helposti tuomittavana, mitä tämä voi olla.
Näissä voi kuitenkin piileä piru. Sinänsä hyvä, ja sen takana täysillä,… johan menty lankaan, ja pullon henki valloillaan (Saatana X).
Rehellisyys, ja todellisuudenmukaisuus, eivät ole niin helppoja asioita, mitä yhteinen jaettavuus, antaa mahdollisuudeksi tälle linjalle asettaa kriteeriksi.
Reaalimaailman kriteerit, ovat paljon tarkempia, ja siitä kivoja, että joka-ainoasta rikkomisesta, tulee takuuvarmat seuraukset.
Valehtelemisen avaamista, ei kannata tässä yhteydessä avata enempää, vaikka on mahdollista tehdä tätä toimitusta, hyvin perustein.
Jutun muodostaminen tältä pohjalta, olisi toisaalta asianajamista, jokaista ihmistä koskien. Voisiko jäädä asianomaiselle itselleen?
Ilmoita asiaton viesti
Ranskan presidentti Emmanuel Macron edustaa Venäjän myötäilyä huolimatta sen aloittamasta hyökkäyssodasta.
Ilmoita asiaton viesti
Haluaisin pohtia tätä asiaa tarkastelemalla maan poliittisen kentän ja sen rakenteiden luonnetta ja lujuuksia. Nythän Venäjä on diktartuuri, mutta varsin erilainen diktatuuri kuin Leninin-Stalinin ja vielä Brezhnevinkin aikaan. Silloin oli kuitenkin puolue, tosin vain yksi ainoa, NKP, mutta oli kuitenkin ja sen rakenteet: vahvimassakaan voimansa tilassa ollut Stalin ei ollut aivan riippumaton Puolueesta, sen ylimmistä elimistä ja mahdollisista ristiriidoista niiden kanssa, mahdollisine seurauksineen.
Nyt Putinin presidiumin aikana maan puoluerakenne on käytännössä nollannutettu, ei ole hallituspuoluetta mutta vielä vähemmän oppositiopouolueita (vaikka ”oppositiojohtajasta” puhutaankaan, Navalnyistä).
Ukrainan sota on osittanut, että puoluetta ei de facto valtakunnan johtohommissa ole eikä tarvita: johtoryhmänä ja ”vaikutajana” toimii rosvogangsterismin tyvikivinä toimivat oligarkit, ja hallinnon kivipesussa pyöritetyt ja kierrätetyt hallintoihmiset, siis politiikan, talouden ja tehdassektorin ylimmät pomot ynnä sotaväen varsin mitäänsanomaton lähinnä tiedustelu-valvonta -systeemin miehet. Missään näistä ei näytä tehtävän Venäjää koskevia ratkaisevia valtiollisia tai sotilaallisia päätöksiä. Ne tehdään jonkinlaisessa kaleidoskooppimaisessa avaruudellisessa tilassa voimaryhmittymien origossa, jossa e.m. ”kivipestyt” tyypit taipuvat Päällikön tahtoon heidän kannaltaan edullisen jatkuvuuden ja etuusosuuksien nimessä.
Kun sota 24.2.2022 alkoi tunnustan olleeni niin naivi, että uskoin vielä, että professorien ja yliopistoväen ja opettajien sekä eräiden vahvojen ja kunnioitettavien ammattiryhmien avantgarde-kerroksia edustavien älykkäiden ja moraaliltaan kunnioitettavien ihmisten sanalla olisi painoa, ja heidän näyttämällään urhoollisella esimerkillä olisi vipuvoimaa Venäjän sivistyskerroksissa – mutta pah. Pelon ja kurin ja rautaiseen häkkiin pakottamisen politiikka tepsi. Yhtään merkittävää todella näyttävää demonstraatiota saati voimannäyttöä, ei hyvässä, muttei myöskään pahassa, nähty eikä koettu. Pieniä, rohkeita yrityksiä kyllä, mutta pelossa kasteltu maa ei ottanut tulta. Ei kansannousua, ei edes kansanryhmien nousua nähty.
Eniten mielestäni tärkeiden Euroopan läntisen osan valtiojohtajista Putinin asemaa, lujalla kannattajapohjalla seisovaa, mutta taikuuden lakatessa täysin tyhjälle putoavan valtionpäämiehen habitusta imitoi ja ilmentää Ranskan nykyinen Päällikkö, entinen demari, joka loi tyhjästä, mutta painavien yhteiskunnallisten virheiden ja väärinvalintojen tosia-asiapohjalle rakennellun protestin, vastalauseen, joka ei ollut tyhjä, mutta kun se seisoo/ja seisoi rakenteettomassa vapaassa ilmassa, se on yhtä tyhjän kanssa kun sen kantovoimana toimineet vääryydet ja nosteet lakkavat – eivät kyseisten ongelmien raketessa tai lievetessä, siitä ei ole kysymys, vaan kun uudet, entistä kauheammat vitsaukset ja poltot käyvät päälle, ne vain mitätöityvät näiden uusien roihujen tulessa. Mihin rakenteeseen Macron nojaa? Tätä olen kauan kysynyt näkemättä oikeaa vastausta. En siksi että näkisin huonosti, vaan siksi, että sellaista rakennetta ei yksinkertaisesti ole. Hajonneessa puolue-, luokka- ja samaistumistunteessa ei ole mitään. Macronia ylläpitää vain vähääkään jykevämpien ryhmärakenteiden puuttumisen ohella hänen henkilökohtainen aktiivisuutensa, attraktisuutensa ja röyhkeän häpeämätön idelinkoutensa. Kun lumo lakkaa, mies on pelkkä mies, eikä mikään häntä nosta, kanna, pidä yllä.
Siksi ei ole ollenkaan ihme, että juuri Macron, osin tiedostaen, osin vain vaistollaan toimien ja tulevaan tähdäten, haluaa ”puolustaa” Putinia, suojata hänelle pienen palan kunniaa, tarjota hänelle mahdollisuuden ”kunnialliseen rauhaan”. Mitä raskasta roskaa!
Ilmoita asiaton viesti