Kun syyllinen on keksitty, kyllä rikoskin löydetään
Ennen kuin aloitan tämän kirjoituksen, tahdon sanoa, että eivät kaikki toimittajat sentään tällaisia ole, eivät ainakaan näin suuressa määrin. Eivät edes kaikki ne, jotka tekevät politiikan journalismia, mutta varsinkaan eivät ne, jotka tekevät muuta journalismia. On minulla toimittajaystäviäkin, enkä heitä tahdo seuraavassa olevalla kieltämättä karulla kuvauksella suututtaa.
Graalin malja on myyttinen esine, meillä luterilaisissa maissa huonosti tunnettu, mutta esimerkiksi anglosaksisessa kulttuurissa keskeinen metafora vielä nykyäänkin. Kirjaimellisesti sillä tarkoitetaan viinimaljaa, josta Jeesus jakoi ehtoollisviinin ristiinnaulitsemistaan edeltävänä iltana, ja siitä juomisen uskotaan tekevän kuolemattomaksi. Symbolisesti se tarkoittaa korkeinta tavoiteltavaa asiaa; tässä väitän politiikan journalisteille Graalin maljan olevan korkeassa asemassa olevan poliitikon suistamisen asemastaan. He itse sen tietysti kiistävät, ovathan he korottaneet itsensä jalon oikeudenmukaisuuden, demokratian ja siihen kuuluvien vapauksien puolustajaksi, ”vallan vahtikoiraksi”. (Sivumennen sanoen huvittava ilmaisu, koska vahtikoirahan vahtii omistajansa puolesta, ja vallan vahtikoira siten vahtii vallan haltijan puolesta, tai korkeintaan toimittajien työnantajan puolesta.)
Historiasta löytyisi luultavasti aikaisempiakin esimerkkejä, mutta asetan itse alkupisteen Yhdysvaltain presidentti Richard Nixonin kaatamiseen, josta jälkimaailma antoi kunnian kahdelle maailmankuuluksi nousseelle toimittajalle unohtaen, että heitäkin ohjailtiin journalismin ulkopuolelta käsin: heidän keskeinen, salainen lähteensä oli hallinnon sisällä toimiva, asemaansa katkeroitunut virkamies. Graalin malja -teesin kannalta se ei kuitenkaan ole oleellisinta, vaan oleellisinta on, että tuo saavutus loi ihanteen siitä, mitä toimittaja voi ja hänen pitää yrittää saavuttaa. Suomessa jotain vastaavaa, joskin paljon vaatimattomammissa puitteissa, syntyi pääministeri Anneli Jäätteenmäen kaatamisesta, mistä journalistit myös ottivat kunnian, vaikka siinä todelliset aiheuttajat olivat vielä paljon suuremmassa määrin muita kuin journalistit Nixonin tapauksessa, etunenässä Jäätteenmäki itse. Sen jälkeen Suomessa ei olekaan ollut yhtään pääministeriä, jota journalistit eivät olisi yrittäneet kaataa tai jonka kaatamisyrityksiin he eivät olisi innolla osallistuneet.
Välittömänä pontimena tälle kirjoitukselle oli elinkeinoministeri Mika Lintilän väitetty mutta todistamatta oleva alkoholin väärinkäyttö virkatehtävissä, ja sen avulla hänen ja hänen puolueensa vahingoittaminen. Alkuunpanijat voivat olla muita kuin journalisteja, mutta innokkuudesta osallistua ja edes pieni Graalin malja (Lintilähän on vain ”tavallinen” ministeri) saada, ei ole epäilystä.
En kuitenkaan käy läpi Lintilän tapausta (saapa nähdä jatketaanko sitä vaalien jälkeenkin), vaan koetan esittää joitakin itse ilmiötä laajemmin ja syvemmin valaisevia näkökohtia. Viime vuosilta niitä on kertynyt useista tapauksista, joista mielessäni ovat erityisesti pääministeri Juha Sipilä, pääministeri Sanna Marin ja kansanedustaja Wille Rydman. Vanhempia tapauksia olisivat jo mainittu Jäätteenmäki ja hänen seuraajansa Matti Vanhanen, miksei myös ministeri Ilkka Kanerva. Toteennäytettyihin väärinkäytöksiin syyllistyneidenkin (nimiä tässä maninitsematta) kohtelu on ollut täysin epäsuhtaista heidän tekoihinsa nähden.
Keskeinen taustaselittäjä on, että politiikkaa käsittelevä journalismi on tosiasiassa, jos ei kokonaan niin kuitenkin suureksi osaksi, todellisilta tavoitteiltaan jotain muuta kuin mitä se tehtäväkseen julistaa eli tärkeiden yhteiskunnallisten asioiden selostamista ja politiikan tekijöiden niihin liittyvien suoritusten arviointia, samoin kuin heidän kykyjensä, heikkouksiensa ja tarvittaessa väärinkäytöstensä paljastamista. Näiden sijaan se keskittyy toisaalta ”politikointiin”, politiikkaan sinänsä erottamattomana osana kuuluvan kilpailun ja siihen liittyvien lieveilmiöiden reposteluun, toisaalta skandaalien etsimiseen edellä mainitun Graalin maljan saamiseksi. Missä määrin tämä johtuu journalistien kyvyttömyydestä hahmottaa monimutkaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä ja siltä pohjalta kumpuavasta kyvyttömyydestä arvioida mikä olisi ”oikeaa” ja mikä ”väärää” politiikkaa, ja missä määrin se kumpuaa heidän tuntemastaan kateudesta ja kaunasta siitä, että eivät itse ole kyenneet poliitikoiksi nousemaan, on vaikea ulkoapäin arvioida. Molempia siihen sisältynee. Ehkä tämä tausta selittää myös sitä arroganssia, joka on näille journalisteille luonteenomaista, sitä korostuneempana mitä vahvempi mahtiasema heillä poliitikkoihin on.
Mitä nämä mainitut skandaalit ja muut, joita en luetellut, saattaisivat paljastaa sensaatio- ja skandaalijournalismista nimenomaan poliitikkoihin sovellettuna?
Yksi aspekti on se, mistä skandaali kulloinkin saa alkunsa ja kuinka se kehittyy siitä eteenpäin. Esimerkiksi Lintilän tapauksessa on väitetty, että alkulähde olisi ollut hänen omassa puolueessaan ja varsinkin hänen omassa vaalipiirissään, jossa hän kilpaili ankarasti edustajanpaikkansa uusimisesta ja sitä kautta poliittisesta tulevaisuudestaan. En tiedä, onko tässä tapauksessa näin, mutta oli tai ei, se että skandaali niin nopeasti ja massiivisesti paisutettiin niin suureksi (siis julkisuudeltaan suureksi, asiaahan ei tätä kirjoittaessani ole oikeastaan ollenkaan paljastunut), ei ole Lintilän kilpailijoiden aikaansaannosta, vaan se on yksinomaan politiikan journalistien tuottamaa. Lintilän tapaus on pahimmasta päästä paitsi tässä suhteessa myös siihen liittyvän, hänen henkilöönsä kohdistuvan ivaamisen ja ilkkumisen takia. Olen verrannut tällaista tapahtumasarjaa entisaikojen vallasväen Britanniassa harjoittamaan ketunmetsästykseen, missä poliitikko on tietenkin se kettu. Harvoin jos koskaan kettu selviää metsästyksestä hengissä.
Luonteenomaista on myös ihmisten välistä kanssakäymistä koskevien normien, olivatpa ne oikeusvaltiossa sovellettuja nimenomaisia normeja tai epävirallisia, aikojen alusta sovellettuja soveliaisuussääntöjä, hylkääminen. Syytökset voivat perustua ja usein perustuvatkin nimettömiin ilmiantoihin, joiden lähdettä ei tarvitse paljastaa; onpa jopa luotu lakinormi, jonka mukaan juuri nimettömiin ilmiantoihin nojaaminen on journalistien ydinoikeuksia. Lähdesuoja on sinänsä hyvä asia, mutta jotta se olisi moraalisesti oikein, pitäisi voida luottaa sitä käyttävien integriteettiin. Tosiasiassa, vaikkei periaatteessa, kohteeksi valitun on itse todistettava syyttömyytensä eikä hänen syyttömyytensä tueksi hankkimiaan todisteita ole tarpeen ottaa huomioon, vaan metsästys jatkuu niin kauan kuin journalismi katsoo sen itselleen hyödylliseksi (hyötyjä on ainakin kaksi: journalistien oma status ja heidän välineensä levikki ja sitä kautta saatu taloudellinen voitto). Jos journalismi jossakin räikeimmässä tapauksessa itse joutuu syytettyjen penkille, seuraa hirveä huuto ja valitus sananvapauden, demokratian ja kaikkien muiden pyhien arvojen tuhoamisesta.
Tyypillistä on kohdepoliitikon henkilökohtaisten ominaisuuksien rääpiminen ja yksityisyyden suojan häikäilemätön riistäminen, senkin vähäisen minkä oikeusjärjestelmä heille vielä suo – se seikka että supistamalla se muita ihmisiä pienemmäksi on rikottu tasa-arvoisuutta lain edessä, on kauan sitten autuaasti unohdettu. Tähänkö vai jonkin muuhun nojaa myös näiden toimittajien yhä häikäilemättömämmäksi kasvanut inkvisiittoriluonteinen, noitaoikeudenkäynneistä muistuttava kuulustelutapa? Niissähän syyllisyyden osoitukseksi riitti, kun pysyi pinnalla veteen heitettäessä, ja syyttömyyden todisti se, että upposi ja hukkui.
Pisimmän piinan joutuvatkin kokemaan ne, jotka eivät kaadu: Graalin malja jää saamatta. Sellaista vainotaan vielä vuosikymmenten kuluttuakin: pekkaroija-Mauri, lautakasa-Masa. Kannattaa seurata, kuinka tullaan suhtautumaan Lintilään ja Rydmaniin, joiden kaataminen ennen vaaleja epäonnistui; entä Mariniin, kun hänenkin hohtonsa nyt himmenee. Ja kuinka pian ja kuinka paljon ”sensuroimaton” Päivärinta saa maksaa siitä, että loikkasi omien joukosta saalistettaviin?
Päinvastaisellakin tavalla vinksahtanutta journalismia on. Urheilujournalismi tulee mieleen: siellä ei paljon puutu kohteiden palvonnasta; epätervettä sekin. Tekisikin mieli soveltaa ehdotusta, joka joku irvileuka teki vanhoina aikoina Ylen Lontoon kirjeenvaihtaja Eeva Lennonista ja Moskovan Aarre Nojosesta: vaihtakoot urheilujournalistit ja politiikan journalistit joksikin aikaa paikkaa: saisivat ensin mainitutkin joskus puhua kohteistaan pahaa ja viimemainitut hyvää.
Itse olen ajatellut vallan vahtikoiran tarkoittavan, että vallan – jolla hallitaan ihmisten elämää – täytyy olla oikeudenmukaista ja vahtikoirat vahtivat sitä, että niin myös on.
Ilmoita asiaton viesti
”Viime vuosilta niitä on kertynyt useista tapauksista, joista mielessäni ovat …… pääministeri Sanna Marin ….”
Itse pidän tapausta pääministeri Sanna Marinin kohdalla muihin mainittuihin henkilöihin erillistapauksena, sillä havaittavissa oli monissa medioissa toimittajia jotka nostivat jalustalle Marinin ja toisia taas jotka osasivat tuoda julkisuuteen sellaiset töppäilyt joiden ei pidä kuulua pääministeriasemassa olevan henkilön toimintatapoihin. Ei edes vapaa aikana virkaan kuuluvan asunnon julkisissa tiloissa.
Ilmoita asiaton viesti
jotka osasivat tuoda julkisuuteen sellaiset töppäilyt joiden ei pidä kuulua pääministeriasemassa olevan henkilön toimintatapoihin. Ei edes vapaa aikana virkaan kuuluvan asunnon julkisissa tiloissa.
————————————
Minusta on aika erikoista pitää pääministerin ihan normaalia, kaikkien muidenkin yleisesti harrastamaa bilettämistä moraalittomana.
Ilmoita asiaton viesti
Pääministerin virka-asunnossa valtion laskuun tapahtuva tarjoilu julkkisvieraille ei ole yleisesti harrastettavaa bilettämistä.
Marin toimi poikkeuksellisesti pääministerikaudellaan. Olisi ollut väärin, jos näistä bileistä ei olisi kerrottu julkisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta jos ajatellaan Marinin yleisiä elämän arvoja, mitä hänen touhuisssaan loppujen lopuksi oli kovin erilaista keskiverto-suomalaisen 2020-luvun nuoren urbaanin aikuisen biletyksiin.
Samaa voidaan kysyä Lintilän viestistä,
Ilmoita asiaton viesti
Olisi ollut väärin, jos näistä bileistä ei olisi kerrottu julkisuudessa.
————————-
Kyllä siitä kertoa saa mutta moraalinen paheksunta on eri juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää pohdintaa!
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä blogistin kanssa. Kyllä vaikeaa on ollut median seuraaminen minullekin, vanhahkolle miekkoselle, tuskallista välillä. Eihän niistä tarvitsisi välittää, mutta ne hyppivät silmille väkisin. Ja, kun monet ottavat ne lähes ainoina tiedon lähteinä politiikasta ja politiikoista tietämättä yhtään taustoista ja henkilöistä sinänsä.
Muistan toki Kekkosen ajan ja senaikaiset juorut ym. Mutta kyllä minulle oli jokseenkin järkyttävää Matti Vanhasen vainoaminen, se oli hyvin vastenmielistä. Tästä se varmaan alkoi yhdessä somen lisääntymisen kanssa.
Ihan oma lukusa oli viime hallituskausi. Ei kai ketään ole koskaan niin räävitty kuin Sanna Marinia ja hänen ” tyttö/punahuuli hallitustaan”, siihen ovat monet blogistitkin sortuneet. Tosin paljon puolesta puhujiakin ollut.
Kuinka nämä kohteena olleet selviytyvät, riippuu heidän henkisistä voimavaroistaan. Yleensä politiikkaan lähtevät ovat luullakseni lähtökohtaisesti kovapintaisia ja pystyvät käsittelemään nämä asiat, mutta jotain arpia se jättää.
Tuleeko sitten Petteri Orposta samanlainen pompottelun kohde? Enpä usko, koska hän on vastakohta näille edellä mainituille, oikeistolainen konservatiivi. Tälle tuntuu nyt olevan tilaus median taholta.
Ilmoita asiaton viesti
Näihin voi liittyä omat suosikkinsa.
Toimintapiirre tosiaan tuntuu näkyvältä. Mihin kokonaisuuteen se tulisi sijoittaa, osa mitä toimintaa on.
Paavo Väyrynen tulee myös mieleen. On punainen vaate myös täällä.
Noin muuten otsikko vaikka kansanviisautta sen negatiivisessa muodossa (Kun syyllinen on keksitty (=äkätty), kyllä rikoskin löydetään), löydöksen ja toimitavan perusta on sillä tavoin hyvä, että viittaa johonkin kokonaisempaan, ei-epäoleelliseen.
Mitä tulkintaa toimitavasta voi tehdä… tämä on oma juttunsa, ja varmasti myös monipuolisesti suhtauduttava.
Mieleen tulee luopiollisuus, myyryys, joukkoon kuulumattomuus, …
Hyviä asioita voi olla ajamassa, ja yrittää olla sopivuuden mukainen, … mutta etenkin tiukan paikan tullen, asemapaikaksi oletettu ei kestä tarkastelua, jolloin jotain ongelma-arvoisen mukaista voidaan ottaa siivoiluun.
Kun paikan tienaa jollain selkeällä ja mahdollisesti luvatulla, tämä tarkoittaa suvaittua ja hyväksyttävyyttä, kun hyväksyttävyyden ja palvelevuuden osuus kokonaisuudessa on kuin säätila.
Kun ajoittain tarve puhdistella kokonaisempaa kenttää jostain,… siivouksen kohteeksi voi päätyä, mikä riittävän likaiseksi osoittautuu, paikoilleenasetettavan merkitys puhtautta tuovana on riittävä.
Toimenpiteet joista puhutaan, voi nähdä vuoropuheluna, … vastauksena ajan tarpeisiin. Joku voisi puhua Moolokista. Palkitsevuustoimet yhtä tärkeinä, on sitä samaa, ja tässä avautuu toisaalta paikka suorittaa se päinvastainenkin, jossain vaiheessa.
Elämäntavoiksi ja perushyveiksi ja paheiksi kerrotut asiat ovat samantyyppisiä.
Mikä tuntuu arveluttavalta… siihen kohdistetaan sanktioivaa ja kontrolloivaa otetta, jos vain tälle muuten olemassa tarvetta.
Toimijuus tällä tavoin nostavana ja alasvetävänä… pitänee varmasti sisällään överyyttä, ja on useimminten mielivaltaa, ja sen osoittamista.
Toimintarakenne kerrotaan toisaalta realismina, ja on tavan peruskamppailuna kuvattua. Näillä voi olla jokin tarkoituskin.
Peliä itsessään voi myös arvioida, ja tällaiseen liittyviä toimijoita. Avoin yhteiskunta pitää sisällään monenlaisia toimijoita ja Areenoita, eri vaiheineen, ja että nämä erottuvat… jotain täydentävääkin voi tuoda.
Jaon tekeminen on ihmisen perustoiminnallisuutta.
Koska kyseessä samalla primitiivisen oloinen toiminta, ja siten automaattisesti ilmenevää vastatoimea … jotain maltillisempaa pakko olla myös mukana. Muuten menee jojo-poukkoiluksi, tai pitempiaikaiseksi ongelmatilaksi.
Objektiivisesti jos ajattelee… tällaiset ovat toki lupaavia, ja nojaa antavia toimia, kun selkeästi näkyvät. Toimijatapauksia ajatellen, elämyksellisyyttäkin on, ja erilaisen kokemisen mahdollisuutta.
Tällaista toimijuutta jos on, avatut paikat voi nähdä omanlaisena työläisyytenä. Yleisempi ja kohdennetumpi palvelevuus ei ihan suoraan sitä tavanomaisen helposti tulkittavaa (ellei ajatella näiden toimien välittömämmin tulkittavia merkityksiä).
Ilmoita asiaton viesti
Mainio kirjoitus blogistilta.
Luin aikanaan Bernsteinin ja Woodwardin (artikkeleista kootun?) kirjan Watergate-skandaalista. Olin vaikuttunut.
Sittemmin olen usein kaivannut lisää rohkeaa tutkivaa journalismia. Sitä olisi tarvittu esim. silloin, kun Yhdysvallat esitti erikoisen heppoisia perusteita Irakin joukkotuhoaseista ennen sotaretkeään sinne.
Aivan liian usein saamme kuitenkin tyytyä verrattain pienistä asioista ja poliittisesti innoitetuista huhuista kyhättyihin ajojahteihin. Kokeneiden yhteiskunnallisten ajattelijoiden tulee kritisoida tällaisia kuten blogistikin juuri tekee.
Tärkeän tutkivan journalismin ja ajojahdin erottaminen voi tosin olla hyvin vaativa tehtävä. Kutakin tapausta koskevassa keskustelussa tulisi välttää provosointia ja keskittyä lähteisiin, molemmin puolin esitettyihin argumentteihin ja niitä kehystäviin narratiiveihin sekä näiden kaikkien kriittiseen analyysiin.
Tärkeää on pyrkiä johdonmukaisuuteen: eri poliittisten kantojen edustajille tulisi olla yhtäläisesti suopeita (benefit of doubt) ja samojen kriteerien mukaan kriittisiä. Myös johdonmukaisuus ajassa on tärkeää: ennakkotapaukset luovat poliittisille toimijoille oikeutettuja odotuksia siitä, mitkä ovat laillisesti tai eettisesti hyväksytyn rajat.
Ilmoita asiaton viesti
Paljolti samaa mieltä blogistin kanssa, mutta en usko journalistien olevan kateellisia poliitikoille. Heille vain on sulka hattuun – tai se Graalin malja – kun saavat taas ”tutkivalla journalismillaan” paljastettua poliitikkojen ”rötöstelyä”.
Toisaalta parempi näin kuin että tiedotusvälineet kertoisivat vallanpitäjistä vain pelkkää hyvää, kuten … no vaikkapa tuolla itänaapurissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos tästä korkeakulttuurituotoksesta, jossa puolustetaan ihmistä!
Sitä ei tietysti edes uskalla sanoa, kenen värjäämiseen on käytetty eniten paukkuja, ja yli mannerlaattojen.
Mutta Antti, mikä siinä on, että jostain kohteena olleesta ei totuuden esille tuomisen jälkeenkään meidän päivinämme korvaa lotkauteta, vaan jatketaan täysin samaan malliin. Jotakin ajassamme on erityistä, ei ole mitään sisäistä vaatimusta tarkastella esiintuotuja seikkoja, tai edes hiljetä, vaan jatketaan aivan kuin ennenkin
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki ajojahdit eivät toki mahdu samaan kirjoitukseen, mutta myös Yhdysvaltoihin Kuosmanen viittasi. Itse kaipaisin edelleen kunnon päivitysanalyyseja siitä, juonitteliko siis Trump Kremlin kanssa vuoden 2016 vaalien alla vai ei? Noin kolmen vuoden tuolloista mediarummutusta asiasta pitäisi pystyä arvioimaan nykyisin tiedossa olevien lähteiden valossa paljon paremmin kuin silloin, kohun tuoksinnassa.
Viime viikkoina ’ensin syyllinen, sitten syyte’ -periaatetta on kritisoinut ehkä kaikkein vaikutusvaltaisimmin Harvardin oikeustieteellisen tiedekunnan emeritusprofessori Alan Dershowitz. En ole varma, olenko valmis seuraamaan hänen argumentaatioitaan loppuun asti. Kaikkien poliittisista ajojahdeista huolestuneiden kuitenkin kannattaa tsekata, mitä hänellä on ollut sanottavaa muutamasta usein melko yksipuolisesti esitetystä aiheesta.
https://youtu.be/Ej_odJXjDHY
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä puheenvuoro!
Alusta on ehkä aikoinaan ajateltukin perustaa juuri tällaisille avauksille.
Ilmoita asiaton viesti
Siihenhän tämä tietysti perustuu, että väestössä on tarpeeksi ihmisiä, jotka ikänsä, tai muun syyn puolesta ovat alttiit ottamaan puhtaana totuutena sen mitä tuutista tulee.
Olis kiva kuulla Antti ajatuksesi siitä, mikä tähän erityisesti altistaa.
Onhan nuo lautakasat jääneet omaankin mieleen pysyvästi. Siitä muuten varmasti tulee tuo tietty Matti Vanhasen ylihillitty ulosanti.
Ilmoita asiaton viesti
Luulenpa, että pyyntösi on mahdoton täyttää itseäni tai Sinua tyydyttävillä tavalla. Ajattelen kuitenkin, että vaikka aina on ihmisiä, jotka ottavat totena sen mitä tuutista tulee, se ei ole tässä oleellisinta, vaan se, että on niin paljon ihmisiä, jotka ovat valmiiksi sillä tavalla asennoituneita, että nimenomaan kaikki kielteinen otetaan innolla vastaan. Psykologit taitavat jopa tutkimuksiinsa vedoton väittää, että tämä on ihmisluonnon yleinen ominaisuus.
Toiseksi, tällaista on varmasti aina ollut, ja usein muistutetaan esimerkiksi Urho Kekkosesta levitettyihin juoruihin ja hänen panettelemiseensa 1950-luvulla ja myöhemminkin. Uusi teknologia on kuitenkin tehnyt mahdolliseksi tämän ennen näkymättömiin jääneen moraalisen rikkaruohon tulon näkyviin ja leviämisen ennennäkemättömän laajalle ja nopeasti. Se on varmaan myös kiihdyttänyt ja syventänyt ilmiötä.
Kolmanneksi, politiikka ja poliitikot ovat jostain syystä valahtaneet julkkiksia hyväksikäyttävän mediateollisuuden saaliiksi, eräänlaisiksi prostituoiduiksi. Aikaisemmin siihen jo kuuluivat viihdetaiteilijat ja muu sellainen joukko. Miksi näin on poliitikoillekin käynyt, on hyvä kysymys. Yksi välitön ja raaka syy siihen on, että myös poliitikot tarvitsevat julkisuutta asialleen, jotkut myös psyykelleen. Sen saamiseksi he joutuvat myymään itseään kuten muutkin julkkikset.
Noille muillekin julkkiksille se on henkilökohtaisesti kallista, monille traagista. Mutta politiikan ja poliitikot erottaa se, että he tekevät päätöksiä suurista asioista, valtakunnan tasolla Suomen kohtaloihin ja kansan hyvinvointiin syvästi vaikuttavista. Tämän toiminnan muuttuminen karnevaaliksi, jota seurataan kuin tositvtä on siten paljon kohtalokkaampaa kuin pelkän julkisuuden takia ja ansiosta julkkiksiksi nousseiden toilailut.
Ilmoita asiaton viesti