Leijonien eteen!
Antiikin Kreikan mytologiassa Kreetan saarella olevaan labyrinttiin teljetylle hirviölle, Minotaurukselle, uhrattiin joka yhdeksäs vuosi 12 ateenalaista (tai ehkä 14, mutta sama se). Myytille on monia selityksiä ja siitä on monia versioita, mutta ne eivät kuulu siihen, mikä tämän kirjoitukseni jäljempänä ilmi tuleva pointti on, joten ei niistä enempää.
Minotaurus ja hänelle uhraaminen ovat myytti, mutta ihmisuhrit eivät ole. Ne ovat kuuluneet muinaisaikojen ihmisyhteisöjen uskonnollisiin rituaaleihin ilmeisesti kautta maailman. Yksi esimerkki, johon Amerikkaan rantautuneet eurooppalaiset törmäsivät, oli atsteekkien kulttuuri, jossa voitiin uhrata tuhansia ihmisiä yksien ja samojen palvontamenojen aikana. Myöhempinä, mutta meidän kannaltamme katsottuna silti varhaisina aikoina ihmisuhrit vähenivät ja katosivat, mutta niiden tilalle tulivat eläinuhrit ja myös erilaisten tuotteiden, niin ruuan kuin muidenkin, uhraaminen, johon liittyi uhrattavan tuotteen nauttiminen ateriaksi, jos se oli ruokaa.
Lähemmäksi varsinaista aihettani siirtyäkseni: kysymys joka tulee mieleen, on miksi? Miksi piti uhrata ihmisiä, miksi piti uhrata eläimiä ja miksi piti ja ehkä pitää vieläkin uhrata tuotteita? Sosiologisesti (vaikka en sosiologi olekaan) katsottuna kyse voisi olla kahdenlaisesta ”puhdistautumisesta”. Kun ihmisen omat keinot ymmärtää uhkien ja jopa koko yhteisön olemassaoloa uhkaavien koettelemuksien syitä, saati vastata niihin, olivat perin vähäiset, selitystä niihin tultiin etsineeksi yliluonnollisista voimista, jumalista ja kaikesta sellaisesta. Niinpä näitä, noiden koettelemusten alkuunpanijoita, oli jotenkin hyviteltävä, ja uhrien antaminen niille valikoitui keinoksi (ei varmaankaan ainoaksi) tavoitella näiden hyväksyntää ja anteeksiantoa, jos heidät oli jollain tavalla suututettu.
Toinen, ei kokonaan edellä mainitusta irrallaan oleva ilmiö muinaisissa yhteisöissä oli rangaista väärin- tai rikoksentekijää sulkemalla hänet yhteisön ulkopuolelle. Jos se tehtiin kirjaimellisesti, se merkitsi niissä olosuhteissa varmaa kuolemantuomiota. Mitään Robinsoneja, yksin pärjääviä, ei todellisuudessa voinut olla eikä heitä ennen valistuksen järjenpalvontaa edes voitu kuvitella. Myös tällaiseen saattoi liittyä hyvityksen hakeminen ja tunne hyvityksen saamisesta suhteessa jumaliin, jotka ihmisen kohtaloita hallitsivat.
Kaikki tällainenhan on tietysti meidän yhteiskunnistamme kadonnut, eikö niin? Tosinhan Jeesus uhrasi isänsä tahdosta itsensä, jotta ihmiskunta (tai tarkemmin sanoen Jeesukseen uskovat juutalaiset) pelastuisivat, ja oli siis ihmisuhri hänkin, mutta emmehän me kai häntä voi atsteekkien sotavankien joukkoteurastukseen verrata? Ei ainakaan pääsiäisenä.
Me emme tietenkään myöskään karkota rikollisia ja muita väärintekijöitä, saati nyt laillisesti mutta mielestämme sopimattomasti toimivia, yhteiskuntamme ulkopuolelle. Me pidämme heitä syyttöminä kunnes ja edellyttäen, että heidän syyllisyytensä on pitävästi riippumattomassa tuomioistuimessa todistettu. Senkin jälkeen me pyrimme kaikin keinoin siihen, että he rangaistuksensa (joka ei suinkaan ole esimerkiksi sydämen irti leikkaaminen rikollisen vielä eläessä) suoritettuaan voivat palata yhteiskuntaan sen täysivaltaisina jäseninä kaikkea sitä arvostusta ja kunnioitusta nauttien, minkä tasavertaisesti kaikille suomme.
Eikö niin?
Olisiko kuitenkin niin, että tästä on joitakin poikkeuksia? Isänsä palkkamurhan tilannut mies ja siihen palkattu nauttivat tosin yksityisyyden suojaa niin, että vasta kun tuomio on julistettu, heidän nimensä voidaan yhdessä asiaa koskevan lehti- tai TV-jutun lauseessa mainita ja sitten kiireesti taas unohtaa. Kaverinsa julmasti kiduttamalla surmanneiden alaikäisten nimiä ei ehkä kerrota koskaan.
Mutta annas olla, jos kyse on eräistä tietyistä ammateista tai tehtävistä tässä yhteiskunnassa. Esimerkiksi virkamiehistä, poliitikoista, viihdemaailman julkkiksista ynnä muista sellaisista. Heillä ei ensinnäkään ole tosiasiallista yksityisyyden suojaa, vaikka heitä ei edes epäiltäisi mistään (paitsi, että heitä epäillään aina periaatteella että jos syyllinen on löydetty, kyllä sitten rikoskin löytyy). Jos heitä aletaan epäillä jostain, heihin kohdistuu kokonaisvaltainen, hyökyaallon tavoin kaiken alleen peittävä hyökkäys, jossa ei paljasteta ainoastaan nimiä vaan kaikki mikä heistä saadaan kaivettua esiin. Tietenkin kaikki koskien heidän tehtäviään ja väitettyjä virheitään, laiminlyöntejään ja rikkeitään, mutta myös kaikki koskien yksityiselämää ja aikaisempaa uraa (josta ihme kyllä aina tuntuu löytyvän jotain vilunkia), eikä mitään tarvitse todistaa todella tapahtuneeksi tai muuten paikkansapitäväksi.
Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikari on saattanut tehdä kaiken sen mistä häntä nyt näköjään epäillään, johtanut virastoaan huonosti, matkustellut liikaa ja käynyt kauneushoitoloissa valtion piikkiin. Tai sitten ei. Mainettaan varjelevat tiedotusvälineet (kaikki eivät kyllä varjele) muistavat kyllä kirjoittaa häntäkin koskeviin juttuihinsa sanan ”epäillään” ja myös yhden lauseen, jossa hänen ilmoitetaan kiistävän toimintaansa kohdistetut syytökset. Mutta kun katselee koko sitä valtavaa juttusumaa, joka päivästä päivään vatvoo asiaa, hänen joka paikkaan leviteltyä kuvaansa, hänen uransa ja perhe- ja ystävyyssuhteidensa rääpimistä, ei voi tulla mihinkään muuhun johtopäätökseen kuin että hänet on heitetty ulos yhteisöstä, jo tuomittu, ja tuomittu kuolemaan, jos ei kirjaimelliseen niin kuitenkin yhteiskunnalliseen.
Hän ei tietysti ole ainoa. Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarniokin tuomittiin jo paljon ennen kuin hänet tuomittiin tuomioistuimessa, ja olisi siis tuomittu, vaikka tuomioistuin olisikin hänet lopulta vapauttanut. Entinen perussuomalainen paikallispoliitikko Teemu Torssonen on tuomittu murhayrityksestä ilman, että hän joutui edes syytteeseen. Puhumattakaan niistä poliitikoista, joiden nimi on yritetty tahrata ja pystyttykin vuosien mittaan tahraamaan erilaisin väärinkäytössyytöksin ja -vihjailuin. Leimallista on armottomuus eritoten niitä kohtaan, joita ei ole saatu suistettua asemastaan – sellaisiakin on joitakuita. Hämmästyttävä – ainakin päällisin puolin – poikkeus on suurlähettiläs Alpo Rusi, jonka yhteydessä aina muistetaan mainita häntä aiheettomasti epäillyn vakoilusta. Mutta onko tämäkään vapauttava maininta lopulta vapauttava? Eikö siitäkin muistuttamalla ainakin hieman kylvetä epäilyä: se Rusi jota epäiltiin vakoilusta …?
Kaiken tämän lisäksi meillä on uudempi ilmiö: somessa toimivat lynkkausporukat, niin spontaanisti syntyvät kuin ilmeisen organisoidut. Tällainen rikkaruohosto on tosin varmasti aina ollut olemassa, mutta tekniikka on mahdollistanut sen näkyvyyden räjähdysmäisen kasvun ja myös tehnyt siitä vaarallisemman kuin aikoinaan, kun se rajoittui huolto- ja linja-autoasemien baareihin.
Ei siis mitään uutta auringon alla tässäkään suhteessa. Ikivanhat käyttäytymismallit elävät ja vellovat, vain niiden esilletuomistavat ja vaikutusvoima vaihtelevat. Yhä uhraamme ihmisiä, yhä surmaamme heitä sulkemalla heidät yhteisön ulkopuolelle, yhä vapautamme itseämme omasta syyllisyydestämme sijaiskärsijöillä.
Naulan kantaan!
”Ristiinnaulitse” huutajia löytyy, ei ainoastaan riittävästi, vaan paljon, joukkolynkkauksen laillistamiseen asti!
Tämän näkemiseen ihminen tavitsee roomalaiskirjeen, jobin kirjeen, korinttolaiskirjeen, jesajan kirjeen, hoosean kirjeen, apostolien teot, jeremian kirjeen, jne ….. peilikseen!
Ilmoita asiaton viesti
Paitsi että nyt näytät puolustavan roomalaista alistajaa. siinä ei taida säkeet auttaa
Ilmoita asiaton viesti
Mutta varsinaisen ihmisuhrin Raamattu käsittelee kohdassa, joka tapahtui historiassa nykyisen Kalliomoskeijan (Moorian vuoren)päällä:
Ihmisuhrin nimittäin:
Isak palveli opetusmateriaalina, ja niin pitkälle, että vasta kun Aabrahamin veitsi kohosi ylös, taivas puuttui peliin ja HUUSI! ”Älä koske poikaan!”
Ilmoita asiaton viesti
Pientä Britanniaan verraten, missä lehdet palkkaavat yksityisetsiviä ja maksavat suuria summia julkisuuden henkilöiden mahdollisten aiempien epäselvyyksien ja ikävien puolien paljastamiseksi. Meghanilla lienee näitä taustojen tutkijoita perässään useampiakin.
Aarnio ja Yli-Viikari ovat asemissaan melkoisen huonoja esimerkkejä virkamiehinä. Huumepoliisin ei tulisi olla huumekauppias ja tarkastusviraston johtajan tulisi ymmärtää edes alkeet siitä, mihin virkaan on asetettu – ikään kuin pahentavina asianhaaroina.
Ilmoita asiaton viesti
Me ihmiset olemme julmia, julmimpia koko luomakunnassa. Kuka ei olisi syyllistynyt pahan puhumiseen? Muutos lähtee itsestä, peiliin katsomisesta. Minä itse olen ollut herkkä syyttelemään – viime aikoina olen tullut varovaisemmaksi, sillä olen nähnyt omat puutteeni selkeämmin kuin ennen. Kuitenkin haksahdan kun tunteet käyvät kuumana. Hyvän ja pahan kanssa joutuu siis painimaan päivittäin. Välillä ihminen onnistuu pyrkimyksissään välillä taas ei.
Ilmoita asiaton viesti
Itse en osaa ottaa asiaa yhtä humaanisti kuin blogisti.
Vaihtoehto sille että media kirjoittaa väärinkäytöksistä luonnollisesti on, että se vaikenisi niistä. Siitä taas on meilläkin kokemusta historiasta, ja naapurimaasta nykypäivältä.
Media on availlut Yli-Viikarin matopurkkia kiitettävällä tavalla ja hyvä niin, se on sen tehtävä. Huolena on että jos ei, asiat painettaisiin villaisella ja rakenteellinen korruptio vain jatkuisi.
Tuossa pari viikkoa sitten Höblä kertoi Pohjola-Nordenissa paljastuneista väärinkäytöksistä verotarkastuksen yhteydessä. Artikkeli ilmestyi perjantaina ja sunnuntaina puheenjohtaja määräsi erityistilintarkastuksen ihan kuin asia olisi tullut tietoon vasta kun se lehdessä lukee. Voi vain arvailla, olisiko sekin painettu villaisella jos lehti ei olisi kirjoittanut ja jos puheenjohtaja ei olisi pormestariehdokas.
Rusin tapauksesta samaa mieltä, mutta olisi ollut kummallista jos media ei olisi asiasta kirjoittanut. Syyllisiä saanee etsiä muualta ja valitettavasti nyt jo haudan takaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta oletko ajatellut, mitä tapahtuu, kun kohteena on yksi ihminen?
Tuomio julistetaan ennen oikeutta.
Ilmoita asiaton viesti
Olen, yksilön ja hänen läheistensä kannalta varmasti kammottava tilanne. Jos ja kun verovaroja käytetään rakenteelliseen korruptioon, syypäätä on kuitenkin turha etsiä medioista tai somesta vaan yksilöstä itsestään.
Moraaliton toiminta ei ole jotain joka ratkeaisi vain oikeusasteessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä johtajana toimivalla yksilöllä on ollut yksilöitä alaisenaan. Näistä monet ovat tehneet tunnollisesti heille asetettuja tehtäviään vuosikymmeniä. Sitten johdon vaihtuessa nämä alaisina olleet yksilöt ovat joutuneet tilanteeseen, jossa heidän lojaalisuutensa yhteiskuntaa kohtaan , heidän ammattitaitonsa ja toisaalta lojaalisuutensa uutta esimiestään kohtaan on johtanut vakavaan ristiriitaan.
Eihän tuomiota tietenkään pidä julistaa millään julkisuuden ja median ”sotamiesneuvostolla”. Suomalaisessa oikeuskäytännössähän ”ensin tutkitaan ja sitten vasta hutkitaan”. Siihen meillä on lainsäädäntö ja selkeät oikeudelliset työkalut.
Se ei kuitenkaan saa estää sitä, että asioista voidaan käydä vapaata ja avointa kansalaiskeskustelua. Jokainen johtaja, joka lähtee johtamisen tehtävään, asettaa demokraattisessa yhteiskunnassa itsensä myös arvostelun kohteeksi. Se on osa niitä työn tuomia ”etuisuuksia” .
Äärimmäisenä esimerkkinä tähän liittyen voidaan nostaa esiin presidentti Ryti, joka sai kesällä 1944 Suomea pelastaessaan jälkikäteen laaditun lainsäädännön ”etuna” kymmenen vuoden vankeustuomion. No, me tiedämme, että asia ei ollut meidän suomalaisten käsissä silloin. Heitettiinkö Ryti itänaapurin leijonille uhriksi ? Monessa muussa maassahan nämä idän leijonien uhrit ihan oikeasti tapettiin ja leijoninan toimivat ko. maiden omat kansalaiset.
Meillähän tietääkseni ei nykyjään vielä media, poliittinen eliitti ja julkinen keskustelu ohjaa rikostutkijoiden, syyttäjien, puolustuksen ja oikeuden toimintaa. No Rusin tapaus on ehkä kysymysmerkki ja siitä ei ehkä kaikkea ole vieläkään avattu.
Oikeuden käynnithän ovat edelleen joitakin poikkeuksia lukuunottamatta julkisia. Joten toki niistä ja niiden valmisteluista voidaan ihan vapaasti vapaassa maassa käydä keskustelua.
Tietenkin on muistettava, että on kaksi eri asiaa:
1. Henkilön ei katsota enää nauttivan työnantajansa luottamusta ja siksi hänet voidaan melko lyhyelläkin varoitusajalla ja näköjään jopa sähköpostiviestillä irtisanoa.
2. Sitten henkilön toimintaa voidaan tutkia lain rikkomisena ja siitä sitten, jos riittäviä perusteita on, voidaan henkilö asettaa syytteeseen. Jos oikeus toteaa henkilön syylliseksi, niin siitä seuraa tietenkin rangaistus ja myös yleensä tehtävästä irtisanominen ( koska luottamus on mennyt ).
Toki kolmas vaihtoehto on tietenkin se, että henkilö katsoo tilanteen olevan sellainen, että hän ei voi omasta mielestään jatkaa tehtävässään ja silloin hän itse irtisanoutuu tehtävästään ( näitähän meilläkin on ollut ministeritasolla ). Tämähän ei kuitenkaan vapauta kyseistä henkilöä mahdollisesta rikosepäilystä, jos sellaiseen on aihetta.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa, mutta joskus tässä ajojahdissa mennään liian pitkälle. Esimerkiksi Kanervan tapaus, kun tämä oli lähettänyt viestejä eräälle rouvalle. Aivan ylimitoitettua ajojahtia. Viestittely ei edes liittynyt itse työhön ulkoministerinä.
Kyllä median pitää tietysti olla hereillä, mikäli virkamiehet ja poliitikot käyttävät valtaansa väärin. Viime aikoina olen huomannut myös yhden huolestuttavan seikan, nimittäin sen että virkamiehet politikoivat. Esimerkiksi oikeuskanslerin, THL:n johdon ja valtakunnansyyttäjän on pysyttävä asialinjalla, he eivät saa osallistua politiikan tekoon. Suomessa ollaan menossa väärään suuntaan, tulee mieleen lähinnä Unkari, jossa virkamiehet ja tuomioistuin on poliitikkojen liekanarussa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos oikein muistan niin Kanerva kaatui, ei tekstareihin, vaan siihen että valehteli niistä. Mikä oli aika helvetin tyhmää häneltä koska ne jo olivat jollakin julkkistyrkyllä ja samalla 7-päivällä.
Muuten samaa mieltä siitä, Ile on ihan hyvä ulkoministeri mutta en ole varma että ihminen jolla on niin huono harkintakyky sopii ulkoministeriksi. Koska jos joku Tuksu ja roskalehti onnistuu saamaan tyypin nk. seksiansaan, maailmalla on pätevämpiäkin tahoja tekemään saman.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeastaan ikävintä tuossa tapauksessa oli se miten Tuksun kävi. Aina noissa kuuluisa vanhempi mies ja nuori nainen käy niin että naisen maine (tai henki) menee ja mies sen kun porskuttaa. Ile ja Tuksu, Vanhanen ja Ruusunen, Danny ja Armi…
Ilmoita asiaton viesti
Siitä tuli mieleen, miksi Mika Lamminpää kutsuit minua pupuksi? Eikö se ole vielä pahempi kuin tytöttely?
Itse asiassa sanoit ”pupuseni” eli sinun pupu?!!?!?!?!?!?!?!!?!!? Ääritörkeää. Ja mikä hauskin ta, Sini Lappalainen tykkää kommentistasi!
Eli naisviha, tytöttely, puputtelu, jne, on ihan ok, jossei kohde ole vihervasemmistolainen?? Vai miten toi teidän sairas leikki menee?
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jukkanieminen11/erotetaanko-kansanedustaja-ano-turtiainen/#comment-3384449
Pokkana kutsut minua pupuksesi ja Sini Lappalanen tykkää.
En ole pupu etkä omista minua! Sairas mies kun julkisesti tommosia puhuu..
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka moni suomalainen on joutunut täysin aiheetta median hampaisiin rikosepäilystä?
Aniharva.
Ilmoita asiaton viesti
Yhtä Tytti Yli-Viikaria kohti löytyy vuosittain tuhansia, ellei kymmeniä tuhansia syrjään sysättyä. Useimmiten nämä eliminoidut eivät ole syyllistyneet mihinkään konnuuksiin, vaan perusteena ovat tarkoituksenmukaisuussyyt, ehkä kyse on uudelleenorganisoinnista, yrityskaupasta, tuotannollis-taloudellisista syistä tms.
Näillä pois sysätyillä ei useinmiten lisäksi ole turvaverkkoa, jollainen ylijohtajalla on. Todennäköisesti Yli-Viikari siirretään vain toisiin hyväpalkkaisiin tehtäviin.
Tuhannet heitetään ihan aidosti susille, tai kuten Kuosmanen dramatisoi, leijonille.
Näiden muiden tuhansien kohtaloa eivät kuosmaset sure, näitä ei edes huomata.
Em. perustein en nyt jaksa kovasti tuntea empatiaa juuri Yli-Viikaria kohtaan – ainakaan tämä tapaus ei kirvottaisi blogistin tapaan tapauksen rinnastamista universaaliin, ihmisen raadolliseen kivittämis-refleksiin, kreikkalaisen mytologian uhrimenoihin – jopa pääsiäisen kärsimysnäytelmään.
Ilmoita asiaton viesti
Ajatus, että Yli-Viikarin jutun tapaisissa asioissa odotettaisiin tuomioistuimen päätöstä ennen kuin halaistua sanaa sanottaisiin, johtaisi moraalikadon kiihtymiseen. Tuomio ja moraali ovat kuitenkin pitkälti eri asioita.
En osaa kuvitella, etteivät Yli-Viikarin edesottamukset olisi totta. Ja kun ne ovat totta, hän on kärsimyksensä ansainnut olipa se sitten miten kurjaa tahansa. Ylin moraalinvartija osoittautui moraaliltaan tehtäväänsä sopimattomaksi. Vastaavien muiden tapausten olemassa olo lienee selviö, mutta Yli-Viikarin kohtalo toimii ainakin pienenä rajoittimena.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on hyvä esimerkki siitä miksi median nimenomaan pitää valvoa asioita. Eduskunnan omat tilintarkastajat eivät ole raportoineet mistään kummallisuuksista ja asiat olisivat varmaankin jatkuneet.
Nyt kun lehdessä lukee, tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja heräsi.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/6a6f5f1e-888a-4c4b-8cf0-556a6908dd29
”Olennainen kysymys tässä on se, että kuka valvoo pääjohtajaa. ”
Jaa-a, Alanko-Kahiluoto. Hyvä kysymys. Ai niin mutta sehän olet sinä itse!
Ilmoita asiaton viesti
On tässä tuomiossa ilman todisteita asiassa vielä yksi vivahde: Perhedynamiikassa ei mikään lainsäädäntö pysty siihen, että syyllinen on vain sellainen, joka on puolueettomasti ja perusteellisesti todettu syylliseksi. Tuomioitahan voi tulla esimerkiksi jatkuvina moitteina ja ensivaikutelman seurauksena, vaikka puolueetonta oikeudenkäyntiä ei ole tapahtunut ja usein ei voi tapahtuakaan. Tämän vivahteen huomiointi tässäkin keskusteluketjussa saattaa olla merkittävää.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös tässä ole kyse ainoastaan median yleiseen julkisuuteen tuomista epäilyistä? Eihän näitä valtiovalta Virallisessa Lehdessä tai muuallakaan rummuta.
Ilmoita asiaton viesti
”Hämmästyttävä – ainakin päällisin puolin – poikkeus on suurlähettiläs Alpo Rusi, jonka yhteydessä aina muistetaan mainita häntä aiheettomasti epäillyn vakoilusta. Mutta onko tämäkään vapauttava maininta lopulta vapauttava? Eikö siitäkin muistuttamalla ainakin hieman kylvetä epäilyä: se Rusi jota epäiltiin vakoilusta …?”
Niin, jos ei sitten olla paneuduttu asiaan syvällisemmin.
Rusitahan tuli vasta koko SUPO:n tutkinnan ja syytteen nostamisen jättämättä ( = eri asia kuin että todettaisiin ”ei ole syyllinen” ) jälkeen Sveitsin suurlähettiläs ==> valtovallan ” anteeksi pyyntö” ? Mannerheim vietti viimeiset vuotensa Sveitsissä, mutta Rusi ei jäänyt kuolemaan Sveitsiin, vaan alkoi kirjoittaa.
Tuohon voi kevyesti tutustua Wikipedian kautta Alpo Rusi , https://fi.wikipedia.org/wiki/Alpo_Rusi#Syyteharkinta :
Lainaus em. Wikistä:
”Valtionsyyttäjä Jarmo Rautakoski päätti jättää syytteen nostamatta. Rautakoskea on arvostelu usein ja toistuvasti siitä, että hän jätti toteamatta, että Alpo Rusia ei voitu mitenkään kytkeä mihinkään rikokseen. ”
– Lainaus päättyy.
Syvällisemmin asiaan voi tutustua Alpo Rusin laajan kirjallisen tuotannon aineiston kautta, joissa on mm. Rusin hyvinkin tarkka lähdeviitteisiin perustavat lähdeluettelot.
Ilmoita asiaton viesti
Oman kirjoituksensa kommentointi on erikoista enkä sitä muista tehneenikään, mutta ei sääntöä ilman poikkeusta. Ennen kuin sitä kommentoin, kuitenkin vastaus niille muille, jotka ovat tätä kirjoitustani kommentoineet. He ovat paljolti ajautuneet kommentoimaan (vähemmänkin kilttiä verbiä voisi kyllä käyttää) toisiaan, mutta sikäli kuin he kommentoivat minua, kirjoitukseni pääpointti näyttää kokonaan missatun. Sehän oli – ja on – että hieno oikeusvaltiomme ja sen luonut yhteiskuntamme ei suinkaan tyydy rankaisemaan sitä vastaan rikkoneita lakiensa ja muiden sääntöjensä mukaan tuomioistuimissa tapahtuneen tutkinnan tulosten mukaisesti. Sitä mikä milloinkin saa sen karkottamaan jonkin jäsenensä yhteisöstä ja heittämään tämän leijonien eteen en osaa sanoa, mutta kun se sen tekee – ja se tekee sen usein – tuomio tulee julmana ja lopullisena. Se voi tulla sellaiselle, joka on syyllinen, mutta se voi tulla sellaisellekin joka ei ole syyllistynyt mihinkään. Eräät kommentoijistanikin paljastivat sen sillä, että katsovat tiettyjen ihmisryhmien jo asemansa takia etukäteen täytyvän suostua siihen, että heillä ei ole samaa suojaa kuin muilla.
Varsinainen kommenttini itselleni on, että muistin vasta jälkeenpäin yhteiskuntaamme hiipineen ilmiön, jonka olisin voinut ja olisi pitänytkin sisällyttää jo alkuperäiseen kirjoitukseen: moninaiset pelit, joissa pääpointti ei enää olekaan voittajan hakeminen, vaan häviäjien ulosheittäminen. Onhan meillä tosin ollut varmaan vuosisatoja tuolileikin kaltaisia pelejä, joissa musiikin yhtäkkiä lakatessa osanottajien on istuuduttava mahdollisimman nopeasti ja yksi jää seisomaan, koska tuoleja on tarkoituksella yhtä vähemmän kuin osanottajia. Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana näitä pelejä on kuitenkin tullut lisää ja ne ovat muuttuneet yhä ilkeämielisemmiksi, ”hävinnyttä” alentavammiksi. Tunnetuin on varmaankin Donald Trumpin ansiosta ”Diili” (Amerikassa nimellä The Apprentice) ”you are fired! -julistuksineen, mutta parhaiten lajityyppiä kuvaavat ne pelit, joissa osanottajat itse äänestävät jokaisessa jaksossa yhden joukostaan ulos. Se jos mikä paljastaa, mistä on kysymys: yhteisön ulkopuolelle sulkemisesta. Koristeena kakun päällä ovat ne versiot, joissa tällä ulos sulkemisella suorastaan herkutellaan erityisen kalsean ja halventavan retoriikan avulla.
Ilmoita asiaton viesti
No harvapa enää tällaista viisautta huomaa ääneen lausua, ja niin välttämätöntä kuin se juuri nyt olisikin.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on tärkeä kuulla:
”Eräät kommentoijistanikin paljastivat sen sillä, että katsovat tiettyjen ihmisryhmien jo asemansa takia etukäteen täytyvän suostua siihen, että heillä ei ole samaa suojaa kuin muilla.”
Ilmoita asiaton viesti
Jos henkilö menee valtion virkaan ja mokaa, niin se on jo oma häpeänsä se.
Tässä verrataan turhaan oikeita rikollisia ja näitä hyväsisko-velijärjestön ihmisiä. Valtion leivissä me, veronmaksajat maksamme palkat ja oletamme, että siellä istuu ammattitaitoisia työntekijöitä, ei ketään kumminkaimansiskoja, jotka ovat saaneet hyvinpalkatut virat vaan siksi että ovat jonkun kavereita.
Jos on julkisuuteen pyrkinyt ja päässyt, taitaa olla vapaata riistaa sille, että arvostellaan enemmänkin.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten sinulla ei varmaan ole mitään sitä vastaan että mestarisikin epärehellisyydestä muistutetaan. Vuosina 2007-2008 Halla-aho vastaanotti 35 000 euroa verotonta apurahaa Kulttuurirahastolta. Hänen ukraina-suomi-sanakirjansa ei valmistunut kun työaika meni blogin suoltamiseen. Blogissa ilmestyi noina vuosina 125 tekstiä, joihin hän tykitti 135 000 sanaa eli 1,2 miljoona merkkiä, parin paksun kirjan verran. Mahtaako kellarikirjoittelija palauttaa joskus stipendin? Syytä olisi, etenkin kun on poliitikko, joka toistamiseen paheksuu rahan turhaa ”lapioimista” sinne tänne.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/mestari-ja-jaaprinsessa/
Ilmoita asiaton viesti
nyt ei ole aika puolustella huonon johtamistaidon omaavia henkilöitä, koska heidän tekosensa vaikuttavat moniin ihmisiin ja kansalaisiin heidän johtamisensa kautta.
Syylliseen ei kannata käyttää filosofista myönteisyyttä, vaan oikeuslaitoksen nuijaa, vastaus on joko syyllinen, tai syytön.
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä minkä takia Rusi vedettiin tässäkin yhteydessä esille. Eikö hän ole jo saanut tekemättömien asioiden vuoksi kärsiä aiheettomasti enemmän kuin ”lääkäri määrää”?
Ilmoita asiaton viesti
Tätä entisen suurlähettilään tekstiä lukiessani tuli mieleen toisen entisen suurlähettilään, Ralf Fribergin, kertoma mielipide suurlähettilään tärkeimmästä tehtävästä. Se oli hänen mielestään syöminen.
Ilmoita asiaton viesti
Myös tärkeimpiä tarvittavia ominaisuuksia on listattu. Erään listan mukaan niitä on kaksi: kyky haukotella ilman että se näkyy päällepäin (ja nukkua silmät auki) sekä iso rakko. Itse en näitä kyllä koskaan tarvinnut. Pelkästään noilla kahdella ei myöskään vielä pärjää, senkin voin kokemuksesta todistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ainahan ne, jotka ei tiedä mitään, tietää paremmin. Parhaita kasvattajia ovat lapsettomat.
Ilmoita asiaton viesti