Miehemme Pietarissa
Kun tässä on nyt muutama päivä mennyt ulkoministeri Haaviston ja Venäjän ulkoministeri Lavrovin keskusteluista Pietarissa, ja pöly on laskeutunut, sallin itsellenikin muutaman kommentin. Kaksi viikkoa sitten tällä samalla alustalla julkaisemassani kirjoituksessa Alexei Navalnyistä on yhtymäkohtia tähän, vaikka pääpointti olikin toisaalla, joten mainostan tässä sitäkin niille, joiden ”attention span” kuten ulkomaankielellä sanotaan, on pitempi kuin parin päivän mittainen.
Ensinnäkin, kyllä on maailma ja ulkopolitiikan teko muuttunut ainakin tyyliltään. Kun presidentti Kekkonen aikoinaan lähti Novosibirskiin selvittämään noottikriisiä, hän ajoi autolla Luumäelle ja astui vasta siellä junaan, jotta kansa ei kerääntyisi Rautatieasemalle laulamaan Jumala ompi linnamme. Haavisto sen sijaan kertoi julkisuteen etukäteen, mitä aikoi Lavroville Navalnyin tapauksesta sanoa. Kansa kerääntyi, sen verran kuin kerääntyi, Twitteriin, eikä siellä virsiä veisannut.
Toisekseen, vaikka tapaaminen etukäteen aiheutti sellaista jännitystä, ja kohinaa, jota edes parhaiden jääkiekkoilijoiden edesottamusten ennakointi tuskin Suomessa tavallisesti aiheuttaa (jalkapalloilija Litmasen, tuon kuninkaan, syntymäpäivä pois lukien), sen aiheuttama ”pöly” Suomen ulkopuolella ainakin läntisissä tiedotusvälineissä näyttää pikaisen (ja pintapuolisen, se myönnettäköön) tsekkauksen perusteella jääneen aika pieneksi (eikä se Venäjälläkään mikään pääuutinen ole ollut). Siihen nähden Ylen uutistoimituksen itseään haastatellessaan vetämä johtopäätös, että Haavisto on saanut aikaan EU:n maineenpalautuksen ulkosuhde-edustaja Borrellin epäonnistumisen jälkeen, vaikutti raskaasti vedätetyltä.
Pelkään pahoin, että EU:n maine ei suuressa maailmassa Haaviston ansiosta paljon muuksi muuttunut. Se kyllä suuressakin maailmassa noteerattiin, että Borell epäonnistui, vaikka oma vaikutelmani oli ja on edelleen, että hänenkin kohdallaan kyse oli enemmän tyylistä ja esiintymistavan heiveröisyydestä kuin asioista, joita hän sanoi. Kokonaisen EU:n maineen muuttamiseen tarvitaan kuitenkin enemmän kuin yhden miehen yhdenkertainen epäonnistuminen. Niin tosin kyllä myös maineen parantamiseen, ei vain sen pahentamiseen. Mutta kuten vanha viisaus toteaa: politiikassa niin on jos siltä näyttää, ja siksi tämäkin pieni nolaus antoi lisää vettä myllyyn EU:n kimpussa muutenkin oleville.
Kirjoitin joitakin päiviä sitten toisella forumilla, että en ole koskaan paljon arvostanut sellaista protestia joka saa yhteydenpidosta kieltäytymisen muodon. Yhteydenpidossa on kuitenkin pystyttävä pitämään puolensa, niin silloin kun ei olla julkisessa tilassa kuin silloin kuin ollaan. Haaviston päälle on valeltu ylistystä ja oltu tyytyväisiä. En minäkään väitä vastaan, vaikka ylistäminen ei luonnostaan oikein suju. Sitä miten meni varsinaisissa keskusteluissa eivät tiedä muut kuin ne jotka olivat huoneessa (ja ehkä ne joille jaetaan keskusteluista laaditut raportit, jos kohta nekään eivät koskaan kaikkea pysty kertomaan), mutta tiedotustilaisuudessa hän esiintyi hyvin, ei ollut pieksettävän oloinen kuten Borrell mutta ei toisaalta harhautunut myöskään defensiivis-aggressiiviseksi, mihin lankeaminen olisi voinut tapahtua, ottaen huomioon paineet, joita etukäteisen spekuloinnin ja hehkutuksen on täytynyt aiheuttaa. Sen verran voi julkisen tiedotustilaisuuden nojalla ehkä päätellä varsinaisista keskusteluistakin, että eivät ne ihan pieleen ole voineet mennä, ja ehkä menivät ihan hyvinkin. Jos eivät olisi, jotain siitä olisi varmasti heijastunut siihenkin, mitä julkisesti sanottiin. ”Hyvin” tässä tarkoittaa suomalaisesta näkökulmasta, että pidettiin kiinni omista kannoista mutta niin, että ei pakotettu vastapuolta konfliktiin arvovaltansa säilyttämiseksi.
Sellaisessa tilanteessa kuin nyt ollaan Venäjän ja EU:n välillä ja itse asiassa Venäjän ja niin sanotun lännen välillä yleisemmin, tällaiset keskustelut ovat eräänlaista asemasotaa, jossa molemmat osapuolet tietävät, että niillä ei mitään varsinaisia ratkaisuja avoimiin kiistakysymyksiin saavuteta eikä edes yritetä saavuttaa.
Varsinaisessa sodassa tunnetaan termi ”väkivaltainen tiedustelu”, jossa pienillä tarkoitukseen koulutetuilla joukoilla tehdään hyökkäyksiä vastapuolen kimppuun varsinaisena tarkoituksena selvittää, millainen sen joukkojen ryhmitys ja toimintakyky on. Selvitetään heikot ja vahvat kohdat ja pidetään yllä jatkuvaa painetta. Diplomatiassa ei käytetä väkivaltaa, mutta varsinkin Venäjä toteuttaa samaa perusajatusta esiintyessään tarkoituksellisen kopeasti ja hyökkäävästi, ja siitä Borrellin ja Lavrovin yhteenotto oli kuvaava esimerkki. Haaviston kohdalla hän ei ”tiedustellut” yhtä väkivaltaisesti, vaan ehkä pikemminkin odotti, kuinka Suomen puolelta vastataan siihen tilanteeseen, jonka hän oli luonut Borrellin kanssa, pyrki – kuten aina – hajottamaan rivejä divide et impera -tyyliin korostamalla tiiviitä suhteita yksien (mukaan lukien Suomi) kanssa ja haukkumalla pystyyn muita (tällä kertaa Saksan). Looginen johdonmukaisuuskaan ei näytä olevan tarpeen: EU voidaan samalla kertaa leimata päällepäsmäriksi, joka kirjoittaa vuorosanat niitä toisteleville jäsenmaille, ja yrittää häivyttää se olemattomiin nostamalla esiin vain suhteet yksittäisiin EU-maihin. Ei sekään tietenkään johdu intelligenssin puutteesta, vaan on tarkoituksellinen toimintatapa.
Toinenkin vaikutelma syntyi. Omalta uraltani muistan moniakin korkean tason keskusteluja, joissa oli otettava ja otettiin esiin vastapuolta ärsyttäviä kiusallisia asioita, usein ihmisoikeuksiin liittyviä. Ajan oloon niiden käsittelyyn ilmaantui elementti, jota kutsuisin ritualistiseksi. Se tarkoitti käytännössä, että vastapuoli tiesi tätä kritiikkiä Suomen (ja yleensä läntisten keskustelukumppanien) puolelta esitettävän, vastasi siihen omalla, usein varsin jyrkkäsanaisella puheenvuorolla, ja sen jälkeen odotti – eikä turhaan – että asia oli sillä kertaa sillä kuitattu. Haaviston ja Lavrovin keskusteluissa ei varmaankaan ollut saavutettu tätä ritualistista tasoa – asiat ovat liian tuoreita ja kivuliaita – mutta jonkinlaista tarkoituksellista toistensa ohi puhumista kyllä oli havaitsevinaan. Esitetään hyvinkin jyrkästi vastakkaisia kantoja, mutta jätetään asia sitten siihen, jotta pystyttäisiin jatkamaan asioiden hoitamista sillä pitkällä ”arkisten” asioiden listalla, joka on olemassa, ja jonka romuttaminen vasta merkitsisi välien todellistakin poikki panemista.
En tohdi spekuloida sillä, millä jotkut ovat kyllä julkisesti tohtineet spekuloida: että Lavrov – tai ne jotka hänelle sanat suuhun panevat – oli päättänyt päästää Suomen edustajan vähemmällä, koska katsoo, että ne keskustelut, joissa asioita ratkotaan, käydään toisella tasolla toisenlaisten kumppanien kanssa. Olemmehan me sentään voittaneet Venäjän jääkiekossakin useaan kertaan.
Haaviston kunniaksi on sanottava sekin, että hän tapasi tässä ilmapiirissä myös Venäjän opposition edustajia Suomen pääkonsulaatissa Pietarissa. Venäläismedioissa nousi siitä pariksi päiväksi hirveä haloo, joka kyllä sitten nopeasti laantui
Ilmoita asiaton viesti
Ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr) ei käynyt niin kuin EU-pomo Joseph Borrelille. Hän ei joutunut Pietarissa Sergei Lavroin kyynärpäätaklaamaksi. Bryssän pöydälle nostanut Haavisto pulttasi Suomen kannat EU:n linjauksiin niin lujasti, että kollegan korvia raastoi. Haavisto on kyllä Lavrovin täydellinen vastakohta. Haavisto on puolueensa ideologisena edustajana vapailla vaaleilla eduskuntaan valittu ja sieltä hallitukseen noussut pitkän linjan liberaalipoliitikko, joka on julkisesti läpivalaistu. Lavrov ei ole koskaan ollut ehdolla vaaleissa. Lavrov on pysynyt virassaan vuodesta 2004. Lavrov ei ole vihreä, punainen eikä sininen. Lavrovilla ei ole muuta puoluekantaa kuin uskollisuus maansa johtajan mafioso Putinin linjalle. Haavisto kertoi tapaamisessa selvin sanoin EU:n kannat, konkreettisesti ja kiertelemättä. Minähän sanoin että se mies tekee kotiläksynsä. Ehkä edes koko viime vuoden Haaviston punteissa roikkunut räksyttäjä, Ilta-Sanomien Timo Haapala, ei sitten loppujen lopuksi ihan hyödytön toimittelija olekaan. Koulutti Haaviston pärjäämään hyvin vaikka vastassa olisi valehteleva molopää. Hoopola, Appelsin ja muut Ilta-Sanomien mädät hedelmät ovat nyt varmaan hätää kärsimässä kun eivät voi nillittää mistään.
Vielä 1990-luvulla minäkin olin Nato-vastainen – tai kuten nykyään sanottaisiin, Nato-kriittinen. Putinin aikana Venäjä on kuitenkin järjestänyt niin monta kovaa kampanjaa Natoon liittymisen puolesta ensin Georgiassa, sitten Ukrainassa, että minäkin käänsin takkini. Krimin laiton miehitys oli viimeinen pisara.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/haavisto-toi-esiin-kaiken-oleellisen-hyva-suoritus/#comment-3352625
Ilmoita asiaton viesti
Tiedotustilaisuudessa Haavisto osoitti vain hyvää sisälukutaitoa. Kaikki esitetyt asiat oli jo moneen kertaan julkaistu suomalaisissa medioissa, eivätkä varmasti olleet Lavroville minkäänlaisia yllätyksiä. Päinvastoin, hän oli valmistautunut hyvin ja esiintyi ikään kuin Haavistolla ja hänen syytöksillään ei olisi mitään vaikutusta Venäjän toimiin (”Mitä sitten?”, kuten Speden mainiossa sketsissä syytökset kuitattiin) . Haavistolla ei ollut mitään kirjoitettua vastausta Lavrovin puheisiin.
Ilmoita asiaton viesti
> ne keskustelut, joissa asioita ratkotaan, käydään
> toisella tasolla toisenlaisten kumppanien kanssa
Sen takia Sanna Marinin tweettiäkään Venäjä ei nootteerannut (tahallisesti kirjoitettu vihjaileva sanamuoto), koska eivät ota Marinia vakavasti relevanttina keskustelun osapuolena. Se on Niinistö ja Putin jotka keskustelevat mitä keskustelevat, ja kertovat julkisuuteen mitä kertovat.
Ilmoita asiaton viesti
”Haavisto toi esiin kaiken oleellisen – hyvä suoritus!” (Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ulkoministeri Pekka Haaviston ja Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin tiedotustilaisuudesta, Twitter 15.2.)
”Ei jäänyt epäselvää siitä, että tulkinnat olivat erilaisia.” (UPIn tutkija Jussi Lassila Lavrovin ja Haaviston tiedotustilaisuudesta, Kauppalehti 15.2.)
”Tämä päivähän on ollut informaation kannalta erinomainen.” (Ulkoministeri Pekka Haavisto, Iltalehti 15.2.)
Ilmoita asiaton viesti
Sen kun näkisi, mistä Niinistö ja Putin oikeasti keskustelevat ja mihin sävyyn, kun lehdistö on jätetty suljetun oven toiselle puolelle. Tai mistä Haavisto ja Lavrov keskustelivat tällä kertaa. Oikeasti. Siis se osuus jota lehdistölle ei mainita.
Ilmoita asiaton viesti
No mitä muuta presidentti voisi sanoa?
Haukkua ja parjata ulkoministeriä?
Voi pyhä yksinkertaisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Heh, Kekkonen kuoli kauan sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Antti Kuosmanen puhuu kokemuksen antamalla asiantuntemuksella. Minulla ei tietenkään ole tässä kohden enempää kompetenssia.
Suomen-Venäjän historiasta pitkään kiinnostuneena, Venäjällä yli 30 vuotta kauppaa tehneenä ja muutaman vuoden siellä asuneena, lisäisin kuitenkin tämän näkökohdan: Kun puntaroi Venäjää, sen nykyistä toimintaa ja sen motiiveja, on syytä pitää myös mielessä historian pitkä linja.
Venäjä on valtavan kokoinen liittovaltio, joka on jakaantunut 83 ”itsenäiseen” talousalueeseen, joilla on oma edustuslaitos, hallinto ja etninen taustansa. Niistä on taloudellisesti kannattavia vain parikymmentä ja loput elävät Kremlin jakamien avustusten varassa.
Kreml ja Venäjän kansa pelkäävät ”Смутное время”, tilannetta, jolloin maassa on hallinto romahtanut, vallitsee anarkia ja ruplat loppuvat. Tällöin koko Venäjä voi hajota ja lakata olemasta.
Tuollainen tilanne oli kesällä 1990 ja Neuvostoliiton kadotessa maailmankartalta 25.12.1991. Tämä jatkui aina 2000-luvun alkuun saakka, kunnes Venäjän turvallisuusorganisaatiot saivat tilanteen stabilisoitua, presidentti Vladimir Putinin johdolla.
Jälkeenpäin on pidetty ihmeenä sitä, että Venäjä selvisi tuosta 90-luvun turbulenssista melko vähällä verenvuodatuksella ja ilman nälänhätää, eikä hajonnut enempää kuin minkä nykytilanne näyttää.
Kun arvioi Venäjän nykytilannetta, on pidettävä mielessä 90-luvun kokemukset ja se, että yleisen käsityksen mukaan ”Смутное время” toistumien johtaisi huomattavasti vaarallisempaan tilanteeseen.
Tätä taustaa vasten on selvää, että Venäjä ryhtyy kaikkiin tarpeellisiin toimiin maan sisällä ja ulkoisia uhkia vastaan, jotta tällaista tilannetta ei pääsisi syntymään, vaikkapa silloin kun Putin siirtyy joskus eläkkeelle…
Suomalasten kannattaa kuunnella monesti epävakaankin Venäjän kanssa toimiessaan kokeneita miehiä:
Winston Churchill määritteli aikanaan Venäjän näin: “Russia as a riddle, wrapped in a mystery, inside an enigma”.
Juho Kusti Paasikivi puolestaan sanoi, että ”…pyydän välttämään liiallista juridikointia, sillä Kreml ei ole mikään kihlakunnanoikeus”.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti et tarkoita, että ”turvallisuusorganisaatiot” ja Putin olisivat ainoa vaihtoehto kaaokselle ja ”smutnoe vremjalle”, jolla viitataan 1600-luvun alun tilanteeseen.
Venäjän verrattain vapaaseen 1990-lukuun liittyvät talousongelmat olivat alkaneet jo 1980-luvulla. Ne liittyivät kommunismin romahtamiseen talousjärjestelmänä ja vain toissijaisesti siihen, ettei maassa ollut ”vahvaa” hallintoa. Elintaso ja varsinkin kaupunkien yleisilme on kohentunut merkittävästi kommunismin ajoista, ja Putin ja hänen yksinvaltansa kannattajat yrittävät tietysti ottaa siitä kaiken kunnian.
Väitän, että demokraattinen Venäjä olisi nykyistä vauraampi ja vakaampi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisena liikemiehenä minulla ei ole erityistä tarvetta ”make statements” siitä mikä on oikea tai väärä vaihtoehto Venäjälle, eikä myöskään mihinkään moraaliseen ”grandstangin-performanceen.” Jätän nuo mieluummin besserwissereille.
Koen tehtäväkseni myydä venäläiselle asiakkaalleni maailman parhaita suomalaisia tuotteita ja tuoda työtä + ruplia isänmaahani.
Siitä olen kuitenkin riitautunut venäläisten kanssa, että sellaista kuin venäläinen sauna (banja баня) ei ole olemassakaan, sillä se on suomalainen sauna. Ja siitä, että Venäjän kuuluuisin marsalkka, Aleksandr Suvorov (1730-1800, voitti kaikki johtamansa 63 taistelua), ei ollut venäläinen vaan suomalainen, ja että maailman paras snaiperi oli Simo Simuna Häyhä (500 kpl), eikä venäläinen Vasily Grigoryevich Zaitsev (vain 225 kpl).
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se hienoa että me suomalaiset saamme olla ylpeitä ulkoministeristämme. Haavikko sanoi jämäkästi ja kiertelemättä miten asiat ovat. Venäjällä tietysti uutisoidaan siitä miten Haavisto tapasi opposition edustajia ja RT leikkasi kaiken Haaviston Krimiä ja Navalnyin kohtelua koskevan kritiikin pois. Uutinen ei tietysti maailmalla ollut niin suuri kuin Suomessa. Venäjä haluaa lipoa jokaista Natoon kuulumatonta EU-maata erikseen. Itse en ymmärrä miksei Suomi voi kuulua kaikkiin järjestöihin joihin muutkin normaalit länsimaat kuuluu.
Ilmoita asiaton viesti
Täysin blogin aiheeseen liittymättä kysyisin miksei venäläistä saunaa ole mielestäsi olemassa. Kun itse olen varsinkin Murmanskin alueella pyörinyt niin paikallisten isäntien kunnia-asiana oli saada sauna ainakin yli 140 asteen lämpötilaan jossa sitten rentouduttiin huopahatut päässä useampaan otteeseen illan ja yön aikana muiden viihdykkeiden lomassa. Tätä siellä sanottiin venäläiseksi saunaksi kun taas suomalaisella -vastavierailujen kokemuksella – ymmärrettiin 90 asteista tai sitten savusaunaa (ja vähemmillä viihdykkeillä).
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisilla oli saunoja jo tuhansia vuosia sitten.
Slaavit alkoivat siirtyä pohjoiseen Balkkanin alueelta vasta joskus 500 -700 jKr vaiheilla.
Ei slaaveilla mitään saunaa ollut…
Ilmoita asiaton viesti
Ajattelinkin vain nykyajan luonnehdintoja eli kun ruotsalaisbastussa oli usein vain 60 astetta, suomalaisessa 90 ja venäläisessa 140 niin erot ovat kulttuurien välillä aika suuria. Kerran venäläisten kanssa yritimme epätoivoisesti lämmittaa Ruotsissa saunaa ja palohälytyshän siitä tuli.
Ilmoita asiaton viesti
Tasapainoista, asiantuntevaa analyysia.
Miellyttävää lukea, useiden ei niin miellyttävien joukossa.
Ilmoita asiaton viesti