Mikä se demokratia oikein on ja mikä sitä odottaa?
Huomioni kiinnittyi jokin aika sitten amerikkalaisen Stanfordin yliopiston professori Larry Diamondin esittämään neljään ehtoon, jotka hänen mukaansa ovat kukin erikseen demokratialle välttämättömiä ja yhdessä sille riittäviä: 1) vapaat ja rehelliset vaalit, 2) kansalaisten aktiivinen osallistuminen kansalaisyhteiskuntaan, 3) kansalais- ja ihmisoikeuksien suojelu ja 4) oikeusvaltio joka sitoo kaikkia kansalaisia, kaikkein voimakkaimmat mukaan lukien.
Ensihuomioni tämän listan ja siihen liitetyt ehdot nähtyäni oli, että ääni- ja vaalioikeutta lukuun ottamatta noiden oikeuksien (oikeuksiahan ne nimittäin ovat), pitäisi kuulua kaikille kyseisen valtion – tai oikeammin yhteisön – asukkaille, ei vain kansalaisille.
Seuraavaksi ensihuomion jälkeen syntyneitä ajatuksia. Ne ovat ”anekdoottimaisia”, katkelmallisia, sillä aihe on aivan liian suuri lyhyessä blogikirjoituksessa tyhjennettäväksi. Ensin olisi oltava jonkinlainen selvyys siitä, mitä demokratialla tarkoitetaan. Sillä näytään nykyään voitavan tarkoittaa niin monenlaisia asioita, että tuntuu kuin demokratiaa olisi se, mitä tarkoittaja pitää oman mielensä mukaisena yhteiskuntajärjestyksenä ja epädemokratiaa kaikki muu. Siinä, jos ei missään muussa, mielessä demokratia alkaa olla haukkumasanoina käytettyjen fasismin ja rasismin kaltainen.
Itse pidän keskeisenä demokratiaa määrittävänä asiana – kun yleisperiaatteissa pitäydytään – sitä, että yhteisössä (muussakin kuin valtiossa) määräysvaltaa käyttävä(t) on valittu siten, että kaikki tietyt minimiehdot (esimerkiksi täysi-ikäisyys) täyttävät yhteisön jäsenet saavat vaikuttaa valintaan yhtäläisin oikeuksin, ja myös valita järjestetysti uusia vallankäyttäjiä, jos ovat entisiin tyytymättömiä.
Diamondin ensimmäinen välttämätön ehto, vapaat ja rehelliset vaalit, vastaisi tätä, mutta onkohan asia sillä selvä edes valintajärjestelmän osalta? Jos vallankäyttäjät valitaan tällä tavoin vaaleilla, kyse on edustuksellisesta demokratiasta. Entä niin sanottu suora demokratia, jossa äänioikeutetut äänestävät suoraan niistä asiakysymyksistä, joista edustuksellisessa päättävät valitut edustajat? Itse pidän suoraa demokratiaa suorastaan turmiollisena, mutta sen suosio näyttää kasvavan.
Vapaiden ja rehellisten vaalien konseptiin pitäisi sisällyttää myös se, miten vaaleissa tappiolle jääneitä ja siis vallankäytön ulkopuolelle jääviä kohdellaan. Tämä on minusta aivan demokratiakäsitteen ytimessä. Valtiot, joissa demokraattisesti valitut vallan haltijat ovat kumonneet demokratian, todistavat, että tämä periaate ei synny eikä pysy voimassa itsestään. Tänä päivänäkin todistamme sitä, miten hauras se on.
Entä valittavan edustuksellisen elimen tarkempi muoto? Olisiko parlamentin oltava yksi- vai kaksikamarinen, ja kelpaako sellainenkin ”ylempi” kamari, joka on nimitetty tai yhteiskunnallisen aseman perusteella määräytyvä, vai pitääkö senkin olla äänestämällä valittu? Ja entä jos sen kokoonpanossa ei ole otettu huomioon esimerkiksi liittovaltion osavaltioiden kokoa?
Entä valtiot, joissa valitaan valtionpäämies erillisillä vaaleilla kuten Suomessakin tehdään, ja tällä on valtaoikeuksia, jotka rajoittavat parlamentin valtaoikeuksia? Onko se demokraattista?
Entä vaadittavat enemmistöt päätöksen tueksi? Millä perustella oikeastaan pidetään yksinkertaista enemmistöä riittävänä päätöksen oikeutuksena? Jätetäänhän siinä ääritapauksessa huomiotta käytännöllisesti katsoen puolet yhteisön jäsenistä ja heidän etunsa. Tästä palautuu mieleen Diamondin esittämä lisäehto, että vaalien voittajienkin on voitettuaan kunnioitettava hänen esittämiään demokratiaan edellytyksiä. Luulen hänen kuitenkin tarkoittavan itse järjestelmän säilyttämistä, ei niinkään sen normaalissa toiminnassa käytettävää enemmistöä. Voidaan viitata tehottomuuteen, jos tarvittaisiin paljon tuota suurempia enemmistöjä, mutta onko tehokkuus riittävä syy jättää huomiotta puolet yhteisöstä? Jos ei ole, missä rajan pitäisi kulkea?
Diamond saattaa tarkoittaa aktiivisen kansalaisiyhteiskunnan tarpeella sitä, että vallanhaltijat eivät sitä toimenpiteillään tukahduta. Mutta entä jos se kuihtuu tukahtumattakin, tai ainakin saa muotoja, jotka itsessään alkavat murentaa demokratiaa? Jos tämä pyritään etukäteen estämään, onko siihen olemassa menetelmiä, jotka eivät itsessään ole epädemokraattisia? Yksi aktiivisen kansalaisyhteiskunnan oleellinen edellytyshän on, että kaikki saavat siinä vapaasti toimia tai olla toimimatta, ja ainakin alunalkaen myös ne, jotka haluavat demokratian kaataa. Tämä kiteytyy kolmeen perinteiseen perusoikeuteen: sananvapaus, kokoontumisvapaus ja yhdistymisvapaus, joiden tärkeyttä tai niitä ylipäätään ei paljon enää näe korostettavan verrattuna ihmisoikeuksiin, joihin luetaan milloin mitäkin.
Oikeusvaltioperiaate (jota sattuvampi termi on englannin ”rule of law”) sisältää, tai sen tulisi sisältää, ainakin kolme keskeistä asiaa: 1) vallan kolmijako, jossa tuomioistuimet ovat riippumattomia sekä toimeenpano- että lainsäädäntövallasta, laillisuusperiaate, jossa julkista valtaa on käytettävä lakien mukaisesti, ja 3) periaate, että lait sitovat myös korkeimpia vallankäyttäjiä, lainsäätäjiä itseäänkin. Teoriassa voisi ehkä ajatella, että tätä periaatetta voisi soveltaa myös epädemokratioissa, mutta käytännössä absoluuttisen vallan haltija ei ole pidemmän päälle koskaan taipunut alistumaan itse säätämiinsäkään lakeihin.
Demokratian käsitteeseen tai sen edellytyksiin ei ole perinteisesti luettu yhteisön vauraustasoa tai vaurauden (omaisuus ja tulot) jakautumista yhteisön jäsenten kesken (Diamond ei näitä muista tai halua mainita). Sikäli tämä on ymmärrettävää, että kaikki yhteiskunnat olivat köyhiä tahi ainakin melko köyhiä, kun ensimmäiset demokratiat nostivat päätään. Intiaa voisi pitää todisteena siitä, että köyhäkin maa voi olla demokratia, ja kieltämättä siellä eräät keskeiset demokratian piirteet ovatkin olleet voimassa. Mutta on pakko hieman kyseenalaistaa tätä ”narratiivia”, sillä kuinkahan paljon Intian satojen tuhansien kylien asukkaat ovat tosiasiassa ymmärtäneet siitä, mitä he kyläpäälliköiden ja vastaavien neuvojen ja käskyjen mukaan äänestäessään ovat päättäneet? Siksi toiseksi, demokratia näyttää olevan siellä murenemassa.
Jos jo pelkkä aineellisen elintason alhaisuus ja siitä kumpuava kyvyttömyys/mahdottomuus nostaa katse oman välittömän elinpiirin yläpuolelle on este todellisen demokratian syntymiselle ja säilymiselle, vielä suurempi este sille lienee alhainen tai olematon koulutustaso. Se on toisaalta väistämättä sidoksissa vauraustasoon varsinkin siellä, missä viimemainittu on lähellä henkiinjäämisminimiä. Aito markkinatalous, johon ei riitä pelkkä elinkeinovapaus, vaan joka edellyttää omistusoikeuksien pysyvyyttä ja markkinakilpailun tehokkuutta, on ollut ylivoimainen järjestelmä vaurauden tuottamisessa. Sekin kuitenkin kantaa povessaan käärmettä: markkinatalouden tuottama vauraus näyttää jakaantuvan erittäin epätasaisesti, ellei julkisen vallan toimin siihen vaikuteta. Halu ja kyky noihin toimiin vaihtelee, mutta ei näytä missään olevan riittävä, ja sen puutetta paikataan demokratioissa kroonisella velkaantumisella. Kiina ja jotkut pienemmätkin epädemokratiat ovat toisaalta osoittaneet kykenevänsä tuottamaan vaurautta, kunhan vain antavat markkinamekanismin toimia.
Olipa kyse perustavanlaatuisesta edellytyksestä tai edellä mainittujen tekijöiden tuottamasta korollaarista, demokratian kannalta oleellista on myös se, että enemmistö yhteisön jäsenistä on mielipiteiltään suhteellisen maltillisia. Se edellyttää, että melko suuri enemmistö väestöstä on kohtalaisen tyytyväinen vallitsevaan järjestelmään ja oloihinsa, ja että tyytymättömätkin uskovat parannusta voivan tulla sen avulla. Tässä suhteessa näkymät eivät demokratioissa ole hyvät. (Huonoa) esimerkkiä näyttävässä Yhdysvalloissa yhteiskunnallinen polarisaatiokehitys alkoi jo vuosikymmeniä sitten ja on vauraista maista pisimmälle ehtinyt, mutta niin on käymässä muuallakin. Yleispuolueiden nimellä tunnetut poliittiset liikkeet, joiden varassa poliittinen toiminta on viimeiset runsaan vuosisadan demokratioissa levännyt, ovat vaikeuksissa, ja suurimmissa vaikeuksissa ovat ne, jotka eivät ole itse suunnanneet kohti äärilaitoja. Jo antiikin aikana turmiollisuutensa osoittaneet, demagogien ja tyrannien väärinkäyttämät suoran demokratiaan muodot ovat hivuttautuneet edustuksellisen demokratian suojakuoren sisälle sitä murentamaan. Uusi teknologia ei ole tämän kehityksen juurisyy, mutta sen takia vauhti poispäin tästä demokratian edellytyksestä on kiihtynyt kiihtymistään eikä näytä hidastumisen merkkejä.
”Vapaiden ja rehellisten vaalien konseptiin pitäisi sisällyttää myös se, miten vaaleissa tappiolle jääneitä ja siis vallankäytön ulkopuolelle jääviä kohdellaan.”
Olen samaa mieltä, että tuo on ydinasia. Jos vähemmistöjä sorretaan, ei vapailla vaaleilla valinta ole mikään arvo. Demokratiaksi kutsuisin vain järjestelmää, joka perustaa toimintansa yksilöiden yhdenvertaisuudelle.
Ilmoita asiaton viesti
Yksilöideen yhdenvertaisuus ei koskaan toteudu täydellisesti, vaikka heillä on samat oikeudut ja mahdollisuudet. Yksilöillä vain on niin erilaiset lahjat ja henkiset voimavarat.
Kilpailua ei voida välttää ja vahvat menevät heikompien edelle vaikkapa pyrkiessään oppilaitoksiin tai hyville työpaikoille.
Menneinä aikoina vahvimmat ja varakkaimat uroot naivat halutuimmat naiset ja periyttivat vahvoja lapsia ja näin yhdenvertaisuus hävisi maailmasta.
Motto. Heikot sortuu elontiellä, ja jätkä senkun porskuttaa
Ilmoita asiaton viesti
Puhut lopputulosten tasa-arvosta. Minä puhun pelkästään siitä, ettei järjestelmä syrji yksilöitä tai ryhmiä, heidän kyvyistään tai ominaisuuksistaan riippumatta. Annetaan siis sama lähtötilanne, eikä määrätä oikeuksia tai velvollisuuksia esimerkiksi sukupuolen tai etnisyyden perusteella. On toki selvää että lahjakas ja ahkea saa enemmän aikaan kuin lahjaton ja laiska.
On yhteiskunnan etu, että vahvimmat pärjäävät mahdollisimman hyvin. Olisi kaikille kauhistus, jos mentäisiin aina heikoimman mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa! Nyt ymmärrän mitä tarkoitat. Annetaan kaikille samat lähtökohdat ja sitten paras voittakoon.
On harmillista jos joku saa toisia paremman lähtöaseman tai etumatkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Siksi monissa maissa, myös Suomessa, on perustavien lakien ja päätösten osalta usein määräenemmistövaatimuksia. Näillä pyritään välttämään ”enemmistön diktatuuria”.
Ilmoita asiaton viesti
Demokratia on vain ja ainoastaan vallan jaon mekanismi. Se ei, käsittääkseni, toimintaperiaatteena mitenkään määritä jakamisen lopputulosta.
Muut kolme ”demokratiaan” liittyvää periaatetta ovat pikemmin käytännöllisiä ratkaisuita turvaamaan demokratian ajallista toimivuutta sekä suojelemaan heikompiosaisia liian kovalta kohtelulta.
*** ****
Tässä mielessä Hitlerin lausahdus teoksessaan ”Maailmankatsomukset ovat tosia. Sen vuoksi ne eivät voi sopia keskenään. Poliitikot ovat pragmaattisia ja valehtelevat” on osuva. Luojan kiitos poliitikot sovittelevat, ehkä vähän muunneltua totuuttakin tarjoten. Muuten maailma olisi raaka.
– lienee ihmisten maailmaa kuvaava kuitenkin.
Me tarvitsemme demokratia -vallanjakomekanismin taakse nuo suurlähettiläs Kuosmasen blogissaan esittävät periaatteet.
Mutta ne periaatteet eivät itsessään loogisesti sisälly demokratiaan vaan ovat rajoituksia, joiden avulla ihmisyhteisöjä oletetaan suojeltavan lähinnä yhteisöltä itseltään ja/tai kanssaihmisiltä.
Koska periaatteet määräytyvät konkreetisti, ovat siis käsin kosketeltavia aivan toisella tavalla kuin demokratian ydin… niiden yhteydessä poliitikot harrastavat valtapolitikointia ja kamppailua.
– kuka enemmän, kuka vähemmän valehdelleen. Ja enemmistö kait kuitenkin aatteeseensa uskoen, joka on sopiva ”lisämauste” tuomaan demokratialle elämänläheisyyttä.
**** *****
Tulipahan kokeiltua tätäkin näkökulmaa. Noista esille nostamistani hahmotelmista kestävin lienee tuo ”demokratia on tapa jakaa yhteiskunnallinen valta mahdollisimman tasa-arvoisesti demokratian -hallintomekanismin piiriin oikeutettujen kesken”.
– Se kun lienee itsestäänselvyys. Mutta onko kaikki muu siihen ympättävä sitten vain ”kivaa ja suhteellista”.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä mielessä Hitlerin lausahdus teoksessaan ”Maailmankatsomukset ovat tosia. Sen vuoksi ne eivät voi sopia keskenään. Poliitikot ovat pragmaattisia ja valehtelevat” on osuva. Luojan kiitos poliitikot sovittelevat, ehkä vähän muunneltua totuuttakin tarjoten. Muuten maailma olisi raaka.
Tästä voi ajatella eri tavoinkin.
Maailmassa on pysyvän oloisesti otettavia asioita. Tuosta maailmasta muodostuu erilaisia otantoja, eri tavoin rakentuneita ajatellen.
Kukin rakentuma mätsää tietyn todellisuus-osuuden kanssa, ja tässä erotaan, millä tavoin voimme liittyä todellisuuteen, ja tämä liittyminen koskee tietoisempaa tasoa, sekä suorasuhteista maailmaanliittymistä.
***
Käytännössä jos toteat noin, olet jonkin verran pragmaattinen, ja sopivuutta painottava.
Jotain voi kuitenkin helposti mennä pieleen, tässä kohden. Voi todeta, vaikka kuvaus olisi vaikeaa siitä, mitä näiden liepeiltä yleensä ongelma-arvoisesti toteutuu.
Maailmaa otetaan vastaan rikkomattomimmin rakentumaperusteisesti. Aina kun poiketaan mätsäysmaksimista, poikkeama on suorassa suhteessa rikkimenemiseen.
Kompromissit… niin hyvältä kuin ne kuulostavatkin… ovat (myös!) rikkomista.
Kompromissien ja yleisemmin ottaen yksinottamisellisten avulla voidaan saavuttaa jotain suurempaa.
***
Puhuttelevin esimerkki tuosta äärimmäisenä on addiktio, ja jotta voi havaintua selkeiten, kannattaa mainita nimenomaisesti yksilöaddiktiot, koska yksilöihin kiinnitetään huomiota aivan toisella tarkkuudella. Miksi näin… monipuolinen tarkasteltava teema.
Tiettylinjaisuus on tunnetusti jotain mitä varten tarvitsee tietää soveltuvuuksista paljon erilaisia mahdollisia kokijoita ajatellen. Tätä painotuksen puolta ilmenee politiikassa monella tapaa.
Politiikka on jonkin verran samalla tapaa ideaalista kuin tiede, ja koska ideaali, ja tosiaan perusteltavuusmahdollisuus ihmisille yleisellä ja merkityksellisellä tasolla… lähestymitavan tietty laatuominaisuus korostuu kuten syytä, mutta toisaalta kokonaisuus on muutakin kuin tätä tajuamisen ja tiedostamisen puolta, niin tärkeää kuin onkin.
On parasta ideaalisesti, joskin esim demokratia käytännössä on sitä, että menetelmää ei edes yritetä määrittää samalla tapaa, kuin tieteellisemmän toimintakentän yhteydessä.
Demokratia-määritelmän puuttumisen vuoksi, ensireaktio blogikirjoituksesta oli hajatelma, ja vaikutelma selittyy ehkä paremmin, YOn kerronnan kautta.
Suurin ongelma demokratiassa on kuitenkin ihanteenomaisuus, ja yleinen perusteltavuus, joka toteutuu vain julkismahdollisen kautta, koska toimijuus vaatii tiedollisena julkisemman puolen. Mitä on tuohon nähden se kokijuus, joka on viime kädessä sitä, josta järjestelmän osuvuus, ja suora-vaikutus ja mahdollinen koennallisuus syntyy.
Kyseessä tosi hässäkkäpotentiaalinen alue, johon toisaalta liittyy tällaisen puolen vahvaa erittelyvalmiudettomuutta (tai paremmin veikaten e-esteellisyyttä). Mitä on luonteeltaan ja tarkemmin ottaen… ei edes jaksa ajatella, tällaista avaruutta.
Sitten otetaan nämä käytännössä itsestäänselvänä, ja vain korkeakulttuurisin lähdöin tutkailtavana. Älytön tilanne, vaikka tätä on vaikea puhuttevasti tuoda esiin.
Ilmoita asiaton viesti
tupla
Ilmoita asiaton viesti
Vastustan demokratiaa ja pidän sitä vääränä. Se ei johda missään muodossa välttämättä kansan parhaaksi. Kuka tahansa voi periaatteessa päästä vaikuttamaan koko kansan asioihin, vaikka kyseisellä henkilöllä ei olisi ymmärrystä mitä hän on tekemässä tai tekee sitä jonkin oman ideologiansa ja itsensä pönkittämiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kenelle se valta sitten pitäisi antaa? Sille joka onnistuu sen kaappaamaan?
Ilmoita asiaton viesti
”Teknokraattisessa yhteiskunnassa valtaa käyttävät asiantuntijat.”
Mielestäni valtiota pitäisi hallita ministeriöiden yläpuolella maan älykkäimmät ja koko kansaa sekä sen hyvinvointia ymmärtävät henkilöt. Nämä olisivat työsuhteita ja niihin valitaan tietyin perustein ja heille maksetaan korkeaa palkkaa siitä, jotta kyetään kilpailukykyisesti palkkaamaan parhaat osaajat. Kyseessähän on KOKO kansan etu.
Ilmoita asiaton viesti
Miten nämä päättäjät valittaisiin?
Ilmoita asiaton viesti
Niin kuin yleensä työnhakijat käsitellään. Hakemus ja haastattelut. Tätä varten täytyisi olla erillinen riippumaton taho tekemään valintoja, ettei pääse tapahtumaan hyvä veli kähmintöjä. Jos kuitenkin sellaista ilmenee, niin riippumaton taho vaihdetaan heti ja he joutuvat maksamaan valtavat korvaukset.
Valtion täytyy voida olla tulosvastuullinen teoistaan ja näistä tehtävistä saa nopeasti potkut(ei 4 vuoden päästä), jos siihen näyttää olevan syytä.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mikähän sellainen ”riippumaton taho” olisi? Kuten huomaat, minkä tahansa hallintomallin tulisi saada jonkinlainen mandaatti kansalta, muuten se on pelkkä diktatuuri. Eikä minulle tule mieleen yhtään diktatuuria, joka ei sortaisi kansalaisiaan.
Demokratiasta on joskus sanottu, että huono hallintomallihan se on, mutta ainakin sitä saa haukkua huonoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa. Kansa antaa mandaatin tälle ”Valtioneuvostolle”, joka valitsee tämän riippumattoman tahon esim. joku rekrytointiyritys, joka on aina vaihdettavissa.
Perustuslaissa täytyy määrittää, että kansa voi käyttää tarvittaessa valtaa kansanäänestyksellä erottamaan koko ”Valtioneuvosto” ja Korkeinoikeus määrää rekrytointiyrityksen joka valitsee henkilöt uudelleen.
Valitettavasti hyvää diktatuuria ei ole. Vallalla on taipumus turmella kaikki hallitsijat.
Yritänkin tässä hahmotella mallia, joka voisi toimia.
Politiikoilla on niin paljon muita päämääriä kuin pelkästään kansan edustaminen sen parhaaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää ja laajaa pohdintaa demokratian perusteista.
Itse ymmärrän demokratialla juuri sitä mitä sillä on alkujaan tarkoitettu, kansan valtaa. Tämä tarkoittaa sitä että kansa päättää enemmistöperiaatteella. Tämä ei tarkoita kommunistien / sosialistien ajamaa proletariaatin diktatuuria jossa enemmistö, siis proletariaatti, päättää yksinvaltaisesti, kyllä, yksinvaltaisesti, yhteiskunnan asioista.
Mielestäni demokratia tarkoittaa sitä että enemmistön mielipiteen mukaan toimitaan mutta että enemmistö ottaa huomioon vähemmistön mielipiteen ja tarpeet. Eli siis kun päätöstä tehdään niin keskustellaan kaikkien ryhmien kanssa. Tämä on meillä lähes kaikkialla Länsimaissa kadonnut. Ja se näkyy yhteiskuntien polarisoitumisena monissa maissa.
On vain yksi totuus ja se on vallassa olevan totuus. Ja se voi vaihtua jos valta vaihtuu. Vaikka tosiasiathan eivät muutu.
Joskus aikanaan, kauan sitten Suomessakin osattiin tehdä kompromisseja, kuunneltiin eri mieltä olevia ja keskustelemalla saatiin aikaan päätöksiä joiden takana myös oppositio saattoi olla. Perustettiin ns. parlamentaarisia komiteoita pohtimaan asioita.
Nykyään hallitukset ajavat oman kantansa läpi välittämättä opposition mielipiteistä. Tämä on mielestäni jo lähinnä demokratian irvikuvaa.
Meillä on hyvä esimerkki ajattelemani demokratian mallin vastaisesta toiminnasta viimeiset hallitukset ja erityisesti Marinin hallitus.
Jo pääministerin kielenkäyttö osoittaa että hänellä, ja niin muodoin koko hallituksella, on käsitys että he voivat toimia ”demokraattisesti” yksinvaltiaan tavoin.
Jos nyt ajatellaan nykyhallitusta tai edellistä niin hallituksessa ei päätä edes puolueen kansanedustajat vaan muutama henkilö puolueen sisällä. Puolueet (hallitus-) käyvät sitten kauppaa siitä millä ehdoilla tuetaan jotain toisen puolueen ehdotusta. Asioista voidaan aivan hyvin keskustella puolueen sisällä mutta se jää vain keskusteluksi. Puoluejohdon mielipiteen mukaan toimitaan joka tapauksessa. Jos puolueessa asettuu oppositioon lentää ulos puolueen työskentelystä ja seuraavissa vaaleissa on hankalaa päästä enää ehdokkaaksi.
Joissakin puolueissa, taitaa olla useimmissa puolueissa, puoluejohdon valitsee puoluevaltuusto tai jokin vastaava, valittu elin. Näin taataan puolueen linjan ”jatkuvuus”. Jatkuvuudella tarkoitetaan tietenkin sitä että sama linja olisi jatkossakin, sanotaan. Käytännössä tämä kuitenkin on kaukana demokratiasta. Muistuttaa enemmän monarkiaa jossa valta periytyy.
Joissakin on vapaat vaalit joilla kaikki jäsenet voivat osallistua vaaliin ja jopa asettua ehdolle. Käytännössä ei ole ketään edeltä ”valittua” puoluejohdon suosikkia. Edellisen johdon valitsema suosikki ei välttämättä pääsekään johtoon.
Jälkimmäinen toimintamalli mahdollistaa sen että puolue elää mukana ajassa ja muuttuu maailman mukana. Ei jämähdä jonnekin aikaan jota ei enää ole. Meillä lähinnä ”työväenpuolueet”, jotka eivät pääse irti menneisyydestään.
Mitä yhdenvertaisuuteen kansalaisten ja sukupuolten, aivan, sukupuolten kesken tulee, niin nykytilasta antaa hyvän kuvan se kuinka yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon ajaja Eva Biaude’n sanottiin lausuneen kun joku oli esittänyt että ”tasa-arvopöydässä” pitäisi kuulla myös miesjärjestöjä: ”Tässä on kysymys tasa-arvosta eikä miehillä ole siellä mitään tekemistä.”
https://www.youtube.com/watch?v=L2s9GwY4iyw
Ilmoita asiaton viesti
Jocke, millä tavoin viimeaikaiset hallitukset ovat toimineet demokratian vastaisesti, miten se on käytännössä ilmennyt?
Ilmoita asiaton viesti
Jos luit kommenttini ja harrastat hieman ajattelua niin kyllä se selviää.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo että ”eivät välitä opposition mielipiteistä” on aika yleisluontoisesti todettu. Mistä hallituksesta lähtien ei ole välitetty ja millä tavoin on aikaisemmin otettu huomioon?
Ilmoita asiaton viesti
We are a constitutional republic.
An agreement made between 13 states 1776 ready to die to eliminate the occupation by colonial Britain.
Others joined making us 50 but were allowed to join under this agreement.
Our bill of rights give citizens freedoms and rights a short democratic majority can’t take away as no absolute tyranny of majority over the minority exists like in Finland and EU.
Constitution specifies how to change constitution and it has been amended 19 times.
Balance of power to avoid new dictator
1 Unless specified for federal rule remains as state rule
2 equal power judiciary executive and legislative
3 legislative in 2 chambers
4 judiciary independent for life appointed by president approved by senate
And much more
No – everybody does not have same rights as citizens nor same obligations nor should they – why? We have more illegals than you have Citizens
We are a sovereign nation we have borders we have military to protect citizens and we should
We have freedom of speech not politically condemned “hate” speech where politicians decide what is hate
You just joined NATO because we are last resort to stop dictators like China NKorea Iran Venezuela Russia taking over
We are strongest because our model made us strongest over 250 years our model is constitutional Republic and capitalist economy
We have biggest risk capital market because of this thus Google Apple Amazon Twitter Facebook all are here
Ilmoita asiaton viesti
Ensihuomioni tämän listan ja siihen liitetyt ehdot nähtyäni oli, että ääni- ja vaalioikeutta lukuun ottamatta noiden oikeuksien (oikeuksiahan ne nimittäin ovat), pitäisi kuulua kaikille kyseisen valtion – tai oikeammin yhteisön – asukkaille, ei vain kansalaisille.
NO ABSOLUTELY NOT / UNLESS A VAST MAJORITY CHANGED CONSTITUTION TO DO THIS BUT NOT OTHERWISE
Ilmoita asiaton viesti
Constitution gives freedom and right to pursue happiness NOT guaranteed happiness!
Government is to serve citizens not citizens to serve government!
That of 8 billon 5.6 billion want to move and 3 billion to US proved pursuit of happiness and freedom safety is what people want and badly enough to walk through deserts climb across walls swim across rivers
Private people of America give more help to the rest of the world than even government of EU and of course US government even more
Ilmoita asiaton viesti
Erinomaista pohdintaa taas Antti Kuosmaselta!
Ilmoita asiaton viesti
Professori Diamondin neljä ehtoa kiteyttävät monimutkaisesta asiasta paljon. Niistä kaikkein oleellisimpina pidän näitä kolmea:
”1) vapaat ja rehelliset vaalit, […]
3) kansalais- ja ihmisoikeuksien suojelu ja
4) oikeusvaltio joka sitoo kaikkia kansalaisia[.]”
Ehto 2), ”kansalaisten aktiivinen osallistuminen kansalaisyhteiskuntaan”, ei taida yltää aivan samaan tärkeysluokkaan. Jos vapaissa, rehellisissä ja laillisissa vaaleissa keskustelu jää vähän vaisuksi ja äänestysprosentti alhaiseksi, kaikki voi olla vielä ihan hyvin. Ehkä useimmilla ei ole hallituksen politiikassa mitään valittamista. Ne osallistuvat kansalaisyhteiskuntaan aktiivisesti, jotka niin haluavat.
Itse nostaisin neljänneksi ehdoksi mieluummin kohtuullisen laaja-alaisen sivistyksen. Tällöin kansalaisilla on perusvalmiudet ymmärtää,
– mistä he äänestävät
– mitkä ovat heidän keskeiset lailliset oikeutensa ja vastuunsa
– miten vallanpitäjiä voi kritisoida perustellusti
– millaisia eettisiä arvoja ja periaatteita yhteisten asioiden hoidossa tarvitaan
– miten kiistanalaisiin asioihin voi löytää vähintään kohtuullisia ratkaisuja järkevästi keskustellen.
Tällaisilla kansalaisilla on halutessaan valmiudet äänestää uusi hallitus valtaan ja vieläpä fiksusti.
Tosin kyllä myös aktiivinen osallistuminen (Diamondin ehto 2) olisi tyrkyllä viidenneksi ehdoksi. Nimittäin pelkät valmiudet eivät kanna pitkälle, jos niitä ei harjoita. Ja jos huono hallitus ehtii jo lipsutella korruption, valheiden, sananvapauden rajoittamisen ja muun laittomuuden harmaille alueille, ihan perustasoisella sivistyksellä kelkkaa ei enää käännetä.
Tarvitaan jo varsin juurevaa demokratian ymmärtämistä sekä rohkeutta ja kykyä nousta myös valtavirtaa vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä, vaan vain luulen, että demokratia sinällään, sellaisena kuin se sotketaan eriliaisiin vaalijärjestelmiin on vapaalippu niille, jotka havittelevat diktatuuria, yksinvaltaa ja valitettavasti ”geopolitiikka” mikä sanahirviö se onkin, tukee tällaisia pyrkimyksiä toisen valtion sisäisiin asioihin puuttumiseen.
Eka toka maailmasota olivat iso juttu, rakensivat pohjan Korean ja Vietnamin sodille, jotka olivat täysin turhia. Pohjoinen korea on malliesimerkki, jäänne siitä miten sosialistinen, valtion ehdoilla luotu demokratia toimii. Vietnam loppujen lopuksi pärjää jo aika hyvin omillaan. Tästä on hyvä vetää aasinsilta ja mitata se kestävyyttä demokratian suhteen. Demokratia on oikeasti vain sana, jota käytetään sitä sovelletteassa, omiin käyttötarkoituksiin. Ei sen kummempi.
Isoista kuvioista saattaisi vetää yhden johtopäätöksen näihin pienempiin, joita juuri nyt säätytalolla kärvistellään. ”Kuule hei funtsitaan nyt, miten oppositio ja ne muut kansalaiset ajattelevat asiasta.” No sitähän siellä oikeasti tehdäänkin, ihan varmasti koska demokratia toimii kohtuullisen hyvin maassamme. Vaikka se onkin pelkkä sana. Toivottavasti kukaan ei aloita viinitarjoulua vanhan Ateenan malliin.
Ilmoita asiaton viesti
Olemme maailman onnellisin kansa, koska saamme olla olemassa. Historian kulussa on näet montakin tapausta jolloin olisimme voineet hukkua Venäjään, päätteli Mauno Koivisto.
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäinen kirjoituksesta mieleentuleva luonnehdinta oli se, että siinä kun on olemassa hajatelmia, enempää ei kirjoitus voi olla hajatelma, kuin mitä nyt on.
Havainnon vuoksi, enempää en yksityiskohtiin enää ruvennut paneutumaan.
Suhtautuminen kirjoitukseen on mielestäni perusteltu, ja perustelevuuden voi myös ilmaista tarkemmin.
***
Todellisuudessa, vaikka hajatelma-suhtautuminen (HS) olisi ihan relevantti-osuma luonnehdintana, ja tosiaan vinkkeli, jota tulisi painottaa tavallista enemmän tässä, ja tämänkaltaisissa …
HS ei ole ainoa merkittävä tarkasteluvinkkeli, kirjoituksen sisältöä, ja kirjoitus-kontekstia arvioidessa.
Voi sanoa, että hajatelmat ovat ihan potentiaalisia, tarpeellisia… tosin ehdottomasti kyettävä joskus toteamaan… että rajansa tässäkin.
***
Kirjoituksen kyseenalaisarvon toiselle puolelle kuuluvia kohtia, ei tässä tarkemmin ole käsitelty, tällä erää, eikä ole ollut tarkoituskaan.
Tähän tarkastelupuoleen (HS), en kuitenkaan suostu yksinoimaisesti sitoutumaan, jos ajattelen sitä tilaa, jota arviointiin haluaisin itselleni ja muillekin suoda.
Ilmoita asiaton viesti
KORJAUS…
Voi sanoa, että hajatelmat ovat ihan potentiaalisia, tarpeellisia… tosin ehdottomasti kyettävä joskus toteamaan… että rajansa tässäkin.
Epäjohdonmukaista kerrontaa, omasta puolestani tämä osuus, kun meni peruskalkisteluksi, ja tavanomaismoralistiseksi tuubaksi.
Ajattelua jostain järkevämmästä suhtautumisesta ääripuolen olemassaoleviakin kohtaan… tuli tuotua ajatusjatkoille, joita Kaiman kommenttiin tuli postailtua.
Muuten virhe oli hyvä, todennäköisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on sitten selvitetty mitä se demokratia on. Ja asiasta vallinnee jonkinlainen konsensus palstaveljien joukossa.
Mitä demokratialle tapahtuu tulevaisuudessa?
1. Demokratian vallan jakamisen välineenä on kehityttävä. Nykymuotoinen demokratia (rapiat saa vuotta Euroopan mantereella) kehittyi heikomman yleisen tietämyksen tilanteessa.
2. Nykymuotoinen demokratia kehittyi vaikeammin saatavan väestöpoliittisen tiedon (gallupp) maisemissa.
3. Kehityksessä muka painottuu toisaalta alueellisuus ja osallistavuus,
toisaalta yleismaailmallinen vuorovaikutus.
Miten siis toteuttaa valtioiden demokraattinen hallinto? Entä isot liittoumat ja valtiotason liittoumat (en tarkoita Natoa vaan Unionia) noin yleensä.
***** ******
Tekninen kehitys on uskomattoman hienosti harppaillut vuosikymmenestä toiseen.
Olisiko perinteinen edustuksellisuus menettämässä oikeutuksensa? Jos ei muusta syytä, niin siitä että vallan jakomekanismit ovat nyt aivan toisella tasolla kuin silloin kun ”Ruikonperän Jalmari punaisen viivan vaalilappuun veti”?
Vaalitapojemme vanhanaikaisuusko (?) pitäisi purkaa? Vai onko vanhanaikaisuus sittenkin hyve ja muistuttaa instituutioiden jatkuvuudesta?
I
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä kysymyksiä Varilalta. Demokratialle edellisessä kommentissani kuvaamassani merkityksessä näen kolme jättimäistä haastetta:
– Valtaviksi jo kehittyneet tuloerot, sekä useimmissa maissa että globaalisti: talouseliitin niin suuri valta, ettei sitä noin vain vaaliuurnilla haasteta.
– Teknojättien valta kontrolloida viestintää yhdessä sopivien muiden jättiyritysten ja myötämielisen poliittisen eliitin kanssa. Tämä joukko ei välttämättä muodostu yhtenäiseksi, mistä ainakin Elon Muskin käänteet todistavat, mutta välineitä kontrolliyhteiskuntaan on jo melkoisesti.
– Kiinan nousu. Ajattelutapa ei ole siellä koskaan ollut erityisen demokraattinen. Nyttemmin merkkejä huonommasta kehityksestä (uiguurien tilanne) ja vaikutusvallan kasvusta on.
Ilmoita asiaton viesti
Vähänkään vasemmistolaisesti, edes joskus, ajatelleet käyvät vappuna viemässä kukkasen muistona 1918 haudoille jonne olivat hukanneet ”vapaus” -sanan. Sen koommin suomenkielen ilmavuudesta ei olekaan kuultu, saati tekstin keveydestä, vaikka kirjoitettu ajattelu on syrjäisemmätkin Suomen sopukat tavoittaneen vapauden, pikemmin kuin Pelastajan, sanomana himmentänyt yhtenäiskulttuurin loistoa.
Olin vastavalmistuneena muutaman vuoden kauppa- ja teollisuusministeriön virassa josta jäi päällimmäisenä mieleen kansliapäällikkö Bror Wahlroosin neuvo kuunnella aina Etelärantaa jos haluaa virkauralla menestyä. Toisena vinkkinä muistan Suomea ohjattavan järjestöjen, erityisesti urheilustoiminnan kautta.
Juha Sipilän häkäpönttömiehet ja EK:n häkämiespöntöt, korj. Rönkkö, ennen kuin Etelärantaan muuttanut Kotimaa-lehti huomauttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tähänkö valtion demokratia on tarkoitettu?
Helsingissä 25v. tarjoilija joutuu maksamaan 20m2 yksiössä vuokraa 800euroa ja kulkee ratikalla töihin ja raataa yötä pitkää saadakseen vuokransa maksettua ja ostaa tarjouksesta Saarioisten silakkalaatikkoa.
Pitäisi päästä lääkärille saadakseen B-lausunnon terapiaan, mutta terveyskeskuslääkäreille on 3kk jono.
Takahikiäpäässä 25v. autokorjaaja vuokraa 100m2 omakotitalon 500eurolla ja kulkee mersulla töihin, kun on niin kauheaa kun matkat on pitkiä.
Hän vaatii, että takapihalle pitää saada Sote sairaalla, johon hän pääsee jonottamatta ja se nimetään hän mukaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo eriytymisen ongelma erityisesti Yhdysvalloissa voidaan mahdollisesti liittää koulutuksen puutteeseen Yhdysvalloissa, eli tunteet puhuvat lujempaa kuin johdonmukaisuus ja tosiasiat.
Yhdysvalloissa yleissivistävä peruskoulutus lienee kuitenkin huomattavasti heikommilla kantimilla kuin esimerkiksi Suomessa, joka todennäköisesti johtuu jo suurvallan-oireyhtymästä, eli siellä katsotaan luonnontieteiden painotuksen niin kuin Britanniassakin ajavan ohi menneisyyden ja yhteiskuntien välisten kiistojen.
Olen nieleskellyt tätä asiaa vähä Suomenkin kehityksen – ja miksei koko Euroopan, osalta, että kuinka ymmärrys kansainvälisten sopimusten merkityksestä perustavanlaatuisina lähtökohtina ja jonkinnäköisenä rauhantakeena on menettänyt merkitystä.
Varsinkin Suomen koulutuspolitiikalla on mitä ilmeisimmin pyritty kasvattamaan äänestäjien ymmärrystä kansainvälisen politiikan merkityksestä, mutta ilmeisesti ei riittävästi kun katsoo irtiottoja ja kyvyttömyyttä ymmärtää sopimusperustaisen maailmanjärjestyksen tärkeydestä.
Liittoutuminen on pienen maan etu – esimerkiksi NATO, kansainvälinen kauppa myös luo kasvun mahdollisuuksia, jossa Euroopan unioni on keskeinen toimija.
Winston Churchill aikoinaan lausui jotain sellaista, missä osoitti tietynlaista halveksuntaa äänestäjiä kohtaa juuri siksi, että olivat tietämättömiä, mutta viimeaikoina olen lähtenyt itsekin Churchillin jäljille.
On käsittämätöntä, että ainoa edellytys äänestäjälle Suomessa on se, että on täysi-ikäinen. Eikö kansainvälistyvässä maailmassa pitäisi ihan peruskoulutasolla pitäisi opettaa kansainvälisen kaupan merkitystä ja sopimuksia, joita ilman kolmas maailmansota – viimeinen maailmansota, on todellisuutta?
Ja tätä viestiä pitäisi terottaa kyllä vanhemmallekin väelle ennen kuin ryhtyvät kannattamaan Euroopan unionin vastaista politiikkaa tai hakemaan kansainvälisisistä perussopimuksista irtiottoja.
Ilmoita asiaton viesti
Läjätään jotain ainesta sellaiseen koontaan, josta ei edes tiedetä, mitä on tarkoitus rakentaa.
Hakkerointia vastaan voidaan joskus rakentaa tuollainen ympäristö, ja tarkoituksella.
Lähdetään suoraan hakkeroimisen olemassaolon mahdollisuudesta ja olemassaolosta, mutta sen sijaan että annettaisiin työskentelyliittymä päätoiminnallisuuteen… ohjataan hakkeri sivuraiteille, työskentelmään niiden saavutusantien kanssa… jotka johtavat hölynpölymaailmaan.
Jos demokratia olisi jotain todellisuuspohjaista, mitä se voisi olla… mitähän moni ajattelee näin, tai on valmis lähtemään tällä tavoin objektiivisesta tarkasteluvinkkelistä, ja millä perusteilla. Ei auta toisaaltakysyä, koska vastaus voi olla mitä vain.
Mutta jos se demokratia olisi jotain todellisuuspohjaista, ja tästä ei tiedettäisi kunnolla… ei oikein voitaisi ajatella, mitkä toimet sitä edistää, ja mitkä eivät.
Mukaan olisi tietysti liittää sitä puolta, joka kertoisi osuuden tilasta, ja siitä, mitkä askeleet lähentävät meitä suhteessa demokratiaan.
Koko viritelmä on sairas.
Miten puhuttelevasti kerrot tämän… on tärkeää. Ilmaisellisuus puhuttelevana korostuu. Vaikka kyseessä ei ole koodaus koneelle, jotta kone tekee tarkoituksenmukaisesti asioita,… ihminen toimija-, hahmottaja-, … kokonaisuutena, on samalla tapaa ajateltavissa sopivaa koodia (=ilmaisu) vaativaksi, jotta jotain järkevää voi mahdollistua.
Käytännössä, ihmiseltä odotetaan liikaa. Ihmisen vahvuus on paljon sitä, että hyvin vähästä ymmärretään kantavat ja varteenotettavat linjat. Kun toisaalta ilmaisut eivät saa olla tällaista ymmärrysmahdollisuuteen nojattavaa, eri syistä johtuen,.. ihmisyyden perusvoimavarojen kytkentää toimintaan, ei voida tehdä, eikä tähän nojata.
Toteutuneen ja sen mahdollisen tutkailusta tässä mitään kokonaisempaa saa. Tärkeää ehkä todeta, että ei ihan heti edes kannata yrittää. Tietty keskeneräisyys (vaikka ihan perusanalyysissa) kunniaansa, jos ei olla valmiita.
Käytännössä tunnutaan olevan tosi valmiin oloisia tällaisen (viritelmän) pohjatalta… melkein mihin tahansa. Ei varmaan kovin ihme toisaalta.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä kun tärkeää on oppia erottamaan tiedeismi tieteestä, sama koskee kaikkea samantyyppistä jämähtäneisyyttä.
Demokratismi on eri tila, kuin mitä on demokratia. Usko on eri asia kuin uskonnollisuus.
Kussakin eliössä, ja eliölle mahdollisessa näkemysten muodostamisessa, varmasti tärkeää osuutta sillä suunnalla, josta elettävyys on todetusti tullut saavutetuksi.
Kun se saavutus, muuten oikeasuuntaisesti, ja tietysti myös sopivapohjaisesti, ja päästy sopivalle askelmalle… millähän tavoin pohja muuttuu… sitä jatko-askelta ajatellen, vai onko tarkoitus, että jotain jatkoja tarvitsee ottaa, ja jos, niin kenen.
Ota näistä selvää. Ensitulkinta voisi tällaista pohtiessa olla jotain. Entäs tarkemmin ottaen?
Mikähän kerronta osuisi näinviitatun ytimeen, vähän paremmin mahdollisuuksin, ettei jätä kylmäksi, ja edelleen paikalleen, tai tätä tilaa tukevoittamaan, tai pois siitä, missä ehkä aivan välttämätöntä kypsentyä. ?
Arkiesimerkit on varmasti jotain. Toisaalta, voiko noin ajatella mentävän, ja millä ehdoin?
Ilmoita asiaton viesti