Mitä huonommat kokit, sitä huonompi soppa
Pistänpä minäkin lusikkani rokotusjärjestyssoppaan. Kaksi erilaista joskin mutkan kautta toisiinsa liittyvää pääpointtia.
Ensimmäinen koskee väitteitä syistä, joilla rokotusjärjestyksen alueellisen painotuksen muuttamista vastustetaan. Iltalehden toimittaja Tommi Parkkosen mielestä keskustapuolue (virallisesti Suomen keskusta, mutta olkoon), vastustaa sitä, koska se tekee aina kiusaa Helsingille kun vain voi. Yhteiskunta-ajattelija, tohtori Osmo Soininvaara sanoo saman sivistyneemmin, mutta asenne ei ole oleellisesti erilainen. Äskettäisessä blogkirjoituksessaan hän esittää tuon puolueen Helsinki-vihamielisyyden ikään kuin kaikkien tietämänä ja hyväksymänä tosiasiana, aksioomana, jota ei tarvitse perustella eikä maksa vaivaa edes arvostella. Niinpä hän suuntaa rokotusjärjestyksen muuttamista koskevaan hallituksen päätökseen kohdistuvan raivonsa – hänen oma ilmaisunsa – sen sijaan muita hallituspuolueita, ennen kaikkea demareita vastaan. Nämä ovat varsinaiset petturit, joiden hän ilmeisesti ei olisi uskonut rupeavan kepulaisten asialle; näin on pakko Soininvaaran raivon syytä tulkita.
Toiseksi, tuo rokotusjärjestys sinänsä. Kun olen itsekin (Soininvaara muistuttaa omasta taustastaan usein) matematiikkaa ja tilastotiedettä opiskellut ja arvosanankin niistä suorittanut, koetan Soininvaaran aikaisemmissa blogikirjoituksissaan harrastamaan tapaan tarkastella asiaa näiden tieteiden avulla. Oletetaan että meillä on maa, joka jakautuu kahteen alueeseen: A ja B (vaihtoehtoisesti kriteeri voisi olla joku muukin, esimerkiksi ikä tai ammatti, mutta se ei muuta seuraavassa olevaa tarkastelua perusteiltaan). Koronavirustaudin ilmaantuvuus alueella A on selvästi suurempi kuin alueella B, mutta alueella B on suhteellisesti runsaammin ihmisiä, joilla on A-alueen asukkaita korkeampi riski sairastua siihen vakavasti, vammautua ja jopa kuolla. Lisäksi alueen B väkiluku on paljon suurempi kuin alueen A.
Maa on päättänyt jakaa rokotteet alueilleen siten, että lähtökohtana on asukasluku korjattuna riskifaktorilla siten, että alue B saa suhteellisesti jonkin verran enemmän rokotteita kuin alue A. Jakosuhdetta aletaan arvostella, koska rokotteita on käytettävissä vähemmän kuin mihin rokottamiskapasiteetti antaisi mahdollisuuden, joten niistä on siis niukkuutta. Vaaditaan, että alueen A pitäisi saada niitä enemmän kuin noudatettu jakokaava tuottaa, ja tätä perustellaan edellä mainitulla korkeammalla ilmaantuvuudella.
Mitä seuraisi, jos jakosuhdetta muutettaisiin alueen A hyväksi? Yhdeksi lähtökohdaksi pitää ottaa, että kullakin ajanhetkellä rokotteita on käytettävissä sata prosenttia kokonaismäärästä. Argumentit, jotka nojaavat rokotteiden absoluuttiseen määrään, eivät kerro oikein siitä, mitä tapahtuu jakosuhdetta muutettaessa. Jos alue A on saanut esimerkiksi 30 prosenttia rokotteista, alue B on saanut 70 prosenttia. Jos alueelle A aletaankin antaa 40 prosenttia rokotteista, alue B saa enää 60 prosenttia. On siis loogisesti mahdotonta muuttaa rokotusjärjestystä ilman, että entistä enemmän saavaa aluetta ei suosittaisi ja vähemmän saavaa syrjittäisi. Eri asia on, löytyykö suosimiselle ja syrjimiselle perusteita.
Kun alue A saa entistä enemmän rokotteita, siellä voidaan rokottaa enemmän ihmisiä kuin ennen, tai ehkä pikemminkin entistä nopeammassa aikataulussa, koska kaikki on kuitenkin tarkoitus rokottaa. Päinvastainen tapahtuu alueella B. Kun rokotetaan enemmän, seuraa aikaisempaa vähemmän sairastumisia, vammautumisia ja kuolemia – kaiken kaikkiaan vähemmän kärsimystä. Päinvastainen tapahtuu alueella B.
Eli ceteris paribus: alueen B koettelemuksia lisätään, jotta alueen A koettelemukset vähenisivät. Näin ollen kysymykseksi muodostuu, onko oikein kustantaa yhden alueen kärsimysten väheneminen toisen alueen kärsimysten lisäämisellä, ja jos on, mikä sen voisi oikeuttaa.
On varmaan helppo arvata, millainen tulos tulisi mielipidetiedustelusta, joka tehtäisiin alueella A ja alueella B. Tilannetta ulkoa päin – esimerkiksi eksoplaneetalta – tarkasteleva huomioitsija havaitsisi kuitenkin monia monimutkaistavia tekijöitä edellä kuvatussa asetelemassa.
Esimerkiksi, oliko alun perin valittu jakokriteeri oikeudenmukainen, kun alueella A tautia esiintyy selvästi enemmän kuin alueella B? Vastaukseen vaikuttasi varmasti se, missä määrin alueen A asukkailla on ollut tosiasiallisia mahdollisuuksia omalla käyttäytymisellään vaikuttaa taudin ilmaantuvuuteen. Joka tapauksessa siltä tuntuisi eksoplaneetalta käsin katsottuna, mutta entä kyseisessä maassa?
Koska taudin ilmaantuvuus vaihtelee alueiden sisälläkin huomattavasti, eikö rokotusjärjestystäkin olisi syytä muuttaa vastaavasti ensin alueiden sisällä ja vasta jos se ei riitä, muuttaa sitä alueiden välillä?
Vähentäisivätkö alueen A saamat lisärokotteet kärsimystä enemmän kuin alueen B kärsimykset lisääntyisivät; toisin sanoen, vähenisivätkö tautitapaukset ja eritoten vammautumiseen ja kuolemaan johtavat tautitapaukset alueella A enemmän kuin ne lisääntyisivät alueella B? Kompensoisiko alueen B suurempi asukasluku sen, että siellä on ilmaantuvuus pienempi, kun taudin uhrien määrää lasketaan? Kuinka paljon enemmän alueen A kärsimysten olisi vähennyttävä, jotta alueella B pitäisi hyväksyä lisääntynyt kärsimys? Oikeammin: jotta alue B voitaisiin pakottaa siihen alistumaan, sillä tuskin siellä sitä missään tapauksessa hyväksyttäisiin.
Kuinka paljon alueen A rokotettujen ja siis immuunien asukkaiden mukanaan viemä tartuntariski vähenisi heidän liikkuessaan alueelle B (ja sama koskisi käänteisesti alueen B asukkaita, jotka liikkuvat alueelle A), jotta sitä voitaisiin käyttää perusteena aluetta A suosivalle rokotusjärjestyksen muuttamiselle?
Listaa voisi jatkaa esimerkiksi taloudellisia vaikutuksia tarkastelemalla ja arvioimalla sitä, miten rokotusjärjestyksen muuttaminen olisi uusien kriteerien mukaisesti käytännössä toteutettavissa vastaamaan rokotteiden saatavuutta ja tautitilanteen mahdollisesti nopeitakin muutoksia alueilla A ja B. Pääpointti on kuitenkin selvä: rokotusjärjestyksen muuttaminen merkitsee vääjäämättä sen alueen/ryhmän suosimista joka saa niitä enemmän kuin on aikaisemin saanut, ja yhtä vääjäämättä sen alueen/ryhmän syrjimistä, joka saa niitä vähemmän. Kun palokuntavertausta on käytetty, kyse ei ole yksinkertaisesti siitä, että lähetetään se sinne missä palaa; kyse on siitä, että monessa paikassa palaa ja jotta se voidaan lähettää yhdelle palopaikalle, se on jätettävä lähettämättä jonnekin muuanne. Tai vielä brutaalimin: yksien pitää kuolla, jotta toiset (joita kyllä on todennäköisesti enemmän), voisivat elää. Päätöksentekijä joutuu tekemään valinnan tämän vääjäämättömyyden hyväksyen tai siihen alistuen, tunnustipa tai tiedostipa hän sen tai ei.
Koska aloitin poliittis-yhteiskunnallisella pointilla, miksen lopettaisikin sellaiseen? Kuntavaalit ovat tulossa ja se on varmasti yllyttänyt niitä, jotka uskovat tai ainakin esittävät rokotusjärjestysväittelyn olevan politisoitunutta. Ehkä se jossain määrin onkin, mutta jotenkin tuntuu, että tämä politisoitumis- tai pikemminkin politisoimissyytös kohdistetaan pääasiassa vain niihin, jotka ovat esittäneet epäilyksiä rokotusjärjestyksen muuttamisesta (vrt. puheet keskustan Helsinki-vihamielisyydestä). Ikään kuin niillä, jotka haluavat muuttaa rokotusjärjestystä HUS-aluetta ja Varsinais-Suomea suosivaan suuntaan, ei olisi ollenkaan mitään poliittista etua saavutettavissa ja siis siihen suuntaan vieviä motiiveja. Silmiinpistävää on ollut sekin, ketkä saavat julkisuutta tässä väittelyssä: nekö joita muuttaminen hyödyttäisi vai nekö joita se vahingoittaisi?
Ilmaantuvuusluvut ovat tätä kirjoitusta viimeistellessäni olleet jonkin aikaa laskussa ja ehkä tämä, jos se osoittautuu kestäväksi trendiksi, johtaa asian katoamiseen päiväjärjestyksestä (koska sillä ei enää voisi lyödä mynttiä). Oli miten oli, se ehti paljastaa jotain ikävää, päällisin puolin poliittisesti korrektista yhteiskunnastamme. Ikään kuin tunkiota olisi pöyhäisty, paitsi että tunkiohan on ekologisesti hyödyllinen, vaikka haiseekin pahalle; muuta yhteistä sen kanssa tällä asialla ei ole kuin paha haju.
Rokottaminen pitäisi suorittaa ennen tautia.
Menee rokotetta hukkaan jos se injektoidaan jo sairastaneisiin tai sairaana oleviin. Sairaiden rokottaminen ei muutenkaan ole hyvää politiikkaa.
On jossain mielessä huono idea keskittää rokottamista alueille jossa jo paljon sairastetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Valtioneuvoston asetusta vapaaehtoisista covid-19-rokotuksista valmisteltaessa asiaan on havaittu liittyvän yhdenvertaisuuskysymyksiä (s. 3/8):
”Terveydenhuollossa yleisenä eettisenä lähtökohtana on hyvän tekeminen ja vahingon välttäminen, sekä välttämättömän hoidon ja huolenpidon antaminen kaikille. Perustuslain 6 §:n 1 momentin mukaan ihmiset ovat
yhdenvertaisia lain edessä ja 6 §:n 2 momentin mukaan ”ketään ei saa ilman hyväksyttävää syytä eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.” Perustuslain 19 §:n mukaan julkisen vallan velvollisuus on turvata, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä.
– – –
ETENE toteaa, että THL:n laatima alustava suositus koronarokotusten ensimmäisistä kohderyhmistä on lääketieteellisesti ja epidemiologisesti perusteltu. Asettamalla terveydenhuollon henkilöstö etusijalle voidaan
turvata terveydenhuollon kantokykyä. ETENE:n käsityksen mukaan on esitetty perustuslain 6 §:n 2 momentissa tarkoitettu hyväksyttävä peruste asettaa etusijalle ne, joilla on iän tai sairauden vuoksi merkittävästi muita suurempi riski kuolla tai sairastua vakavasti koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen. On tärkeää, että kansalaisille tarjotaan riittävästi tietoa, että rokotuksen ottaminen on vapaaehtoista ja että kaikille rokotteen haluaville aikanaan tarjotaan rokote. Lasten rokottamisen aloittaminen vaatinee vielä tarkempaa tutkimustietoa. Lapsilla vakavan koronavirustaudin riski on hyvin pieni.”
https://stm.fi/documents/1271139/48660695/22.12.2020+Muistio+rokotusasetus+Covid_19.pdf/f67b7df6-6471-a86f-30b0-19f103fa3323/22.12.2020+Muistio+rokotusasetus+Covid_19.pdf?t=1608636631125
Yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunnon mukaan on taasen mahdollista muuttaa rokotusjärjestystä alueellisestikin yhdenvertaisuus huomioon ottaen. Kynnys tosin on korkea:
”Arvioitaessa näiden kriteerien täyttymistä asuinpaikkaan perustuvaa rokottamista harkittaessa, yhdenvertaisuusvaltuutettu toteaa kriteereistä seuraavaa:
Yhdenvertaisuusvaltuutettu katsoo, että jos rokotusten kohdentamiseen päädytään, tämä tulee toteuttaa vähintään muuttamalla valtioneuvoston asetusta vapaaehtoisista COVID-19-rokotuksista. Asetuksen 2 pykälä ei näyttäisi sisältävän sellaista selkeää, tarkkarajaista perustetta alueelliselle kohdentamiselle, joka täyttäisi erilaisen kohtelun perustelun vaatimukset. Pelkästään hallinnollisilla määräyksillä toteutettu kohdentaminen ei täytä lakiperusteisuuden vaatimusta. Lisäksi valitun kohdentamisperusteen tulee käydä ilmi riittävällä tarkkuudella asetuksenantovaltuuden sisältävästä pykälästä eli tässä tapauksessa tartuntatautilain 54 pykälästä.
Valtuutetun arvion mukaan hyväksyttävänä tavoitteena voidaan pitää sellaisia tavoitteita, jotka tukevat asukkaiden oikeutta elämään ja terveyteen. Tällaisia ovat ainakin yleisvaarallisen ja laajalle levinneen tartuntataudin leviämisen ehkäiseminen väestön terveyden suojelemiseksi, vakavien tautitapausten ja kuolemantapausten väheneminen Suomessa sekä terveydenhuoltojärjestelmän kantokyvyn turvaaminen.
Jotta näiden tavoitteiden toteuttamiseksi olisi asianmukaista kohdentaa rokotteita asuinpaikan/oleskelupaikan mukaan, tulisi samalla osoittaa, että alueellinen kohdentaminen todennäköisesti ehkäisee kyseisen tartuntataudin leviämistä ja näin turvaa ihmisten terveyttä ja terveydenhuoltojärjestelmän kantokykyä tehokkaammin kuin kohdentaminen tasaisesti koko väestöön. Jos tällaista selvitystä ei ole, estää syrjinnän kielto rokotusten alueellisen kohdentamisen. Tämän lisäksi alueellisen kohdentamisen tulee olla myös oikeasuhtaista myös siinä mielessä, ettei vähemmän yhdenvertaisuutta rajoittavia keinoja, joilla hyväksyttävä tavoite voidaan edelleen saavuttaa yhtä tehokkaasti, ole käytettävissä.
Yhteenvetona yhdenvertaisuusvaltuutettu toteaa, että jos rokotusten alueellisella kohdentamisella voidaan paremmin suojella väestön terveyttä ja elämää, niin erilainen kohtelu on perusteltua ja yhdenvertaista.”
https://syrjinta.fi/-/yhdenvertaisuusvaltuutetun-lausunto-yhdenvertaisuusperiaatteen-soveltamisesta-rokotusjarjestykseen
Hallituksen jo suorastaan säännölliseksi muodostunut tapa kompuroida (perustus)laillisissa kysymyksissä johti selvästikin siihen, että rokotusjärjestyksen muuttamista koskeva asetusluonnos lykättiin lausunnolle. Tästä ovat monet eteläsuomalaiset muun muassa Parkkosen tapaan ”riemastuneet”.
Kysymyksen näkeminen pääkaupunkiseudun kiusaamisena on siis asioiden yksinkertaistamista ja tarkemmin mietittynä osoittaa vain halua jatkaa hallituksen tähän asti laillisuuskysmyksiä vähätelleellä linjalla.
X
Ilmoita asiaton viesti
Missä oltaisiin, jos oltaisiin seurattu Lintilän linjaa.Kepu ei pistäisi yhtään hanttiin Pohjois-Suomi ensin strategialle.
Ilmoita asiaton viesti
Siinäkin aspektissa on edessä yhdenvertaisuuskysymys, jolle hallitus ei enää näillä näytöillä voi viitata kintaalla.
X
Ilmoita asiaton viesti
Tuolla näkymiä Italiasta:
https://www.washingtonpost.com/world/europe/italy-vaccines-death-toll/2021/04/08/2d621f12-971a-11eb-8f0a-3384cf4fb399_story.html
Ilmoita asiaton viesti
Jos rokotuksia kohdennetaan alueellisesti, niin silloin maakuntarajojen välinen liikkuminen pitää estää, jotta ei käy niin kuin pääsiäisenä.
https://yle.fi/uutiset/3-11874003
”Etelä-Suomesta tullut koronavirus levisi ärhäkästi Kajaanissa – ainakin kuusi tartuntaa yhdestä vierailusta
Koronaa epäillään virusmuunnokseksi.
Keskiviikkona uutisoitu matkailijan tartunta on aiheuttanut altistuneille ja jo karanteenissa oleville useita koronatartuntoja. Aluksi asetettiin kymmenen henkilöä karanteeniin. Nyt karanteenissa olijoista on sairastunut jo kuusi. Kainuun sote kertoo, että karanteeniin on jatkotartuntojen vuoksi asetettu seitsemän henkilöä. Kaikki ovat kajaanilaisia.
Tartunnanjäljitys selvittää edelleen kontakteja ja mahdollisia altistumisia, jotka näyttävät rajoittuvan pääosin lähipiirissä oleviin henkilöihin.
Tapauksessa on kyse tämän hetken tietojen mukaan muualta Suomesta kotoisin olevan henkilön Kainuun vierailusta, jonka yhteydessä tavattuja ihmisiä on altistunut koronalle.
Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari kertoo, että tartunta on pääkaupunkiseudulta, joten virusmuunnoksen todennäköisyys on 70 prosenttia.
Koukkari vertaa tapausta Samoojan kuntoutuskodin ryppääseen, jossa yksi vierailu johti laajaan tautiryppääseen. Samoojan virustyyppi tutkittiin vuoden alussa, ja se ei ollut virusmuunnosta.
– Lähikontaktien välttäminen on edelleen tarpeen vaikka yleistilanne onkin helpottumassa. Herkästi leviävää virusmuunnosta on Suomessa runsaasti, joten tilanne ei ole ohi Kainuussakaan.”
Ilmoita asiaton viesti
Varsin kattava näkemys rukotustarpeesta, mutta onko rokotusjärjestyksen muuttamisen sijaan mitään muuta tehtävissä ? Miksi jollain alueella on liki pysyvästi enemmän mahdollisia tartunnan saaneita. Rauman telakka, Turun opiskelijat, Helsingin grynderit ja pian varmaan myös kausityöläiset ? Iso määrä Suomeen haalittuja mahdollisia tartuttajia. Onko nuo kaikki pakko päästää maahan ? Rauman telakalta karanteeniin määrätyt olivat livenneet karanteenista ja lähteneet tartuttamaan Turkuun. Pitäisikö kaikille karanteeniin määrätyille pistää jalkapanta ? Ilmeisesti pitäisi. Miksi ei ? Lisäksi innolla parveileva oma väki kuka milläkin syyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kaikille, on tullut perusteellisesti käsiteltyä oikeudenmukaisuusasiat ja kun vielä saataisiin kehitettyä oikea rokote, ettei tarvitsisi kaikenkarvaisia liemiä sisuksiinsa ottaa, joskin sadoin selityksin 😂
Ilmoita asiaton viesti
Yksi analyysi on sekin, jonka mukaan yli 65 -vuotiaita ei kannata rokottaa, koska heillä on liian suuri riski sivuvaikutuksista, ja alle 65 -vuotiaita ei kannata rokottaa, koska heidän sairastumisriskinsä on liian pieni. Tällainen asiantuntijapäättely oli ihan yleinen vielä nollakymmenluvulla.
Ilmoita asiaton viesti