Navalnyi ja tviittailu-ulkopolitiikka
Alexei Navalnyin paluu Venäjälle, välitön pidättäminen ja sitten näytösluontoinen tuomitseminen kirvoitti jyrkkiä reaktioita aina valtionjohtoa myöten Suomessakin, ja hänen kannattajiensa mielenosoittamiset ympäri Venäjää ovat pitäneet asian valokeilassa. Aiheeseen ilman ideologista kiimaa suhtautuvan – kuten minä – mieleen se nostattaa seuraavanlaisia ajatuksia, sekä itse tapaukseen liittyviä että yleisempiä.
Navalnyilla on pitkä historia Venäjän hallitusregiimin vastustajana, mutta mitä tulee itse tapaukseen, peruskysymys on edelleen myrkytettiinkö hänet vai ei. Sitä, että hän sai myrkkyä, ei järkevin perustein kannata epäillä. Mitä tulee myrkyttäjään, amerikkalaista lakiterminologiaa käyttääkseni ”beyond reasonable doubt” -tasoista näyttöä Venäjän valtiovallan syyllisyydestä ei ole, mutta ”preponderance of evidence” -näyttöä kylläkin. Varsinkin Navalnyin itse harhauttamalla hankkima vahvistus on paljonpuhuva. Sellaisen lankeaminen panee sivumennen sanoen naurettavaan valoon Venäjän ”erikoispalvelujen” ammattitaidon.
Presidentti Putinin letkautusta, että jos he olisivat asialla olleet, kyllähän kaveri olisi hengiltä saatu, on aiheesta kauhisteltu, mutta Orwellinsa lukeneet eivät siitä hämmästyneet. Saatiinpa kohde hengiltä tai ei, murhayritys palvelee tarkoitustaan, joka on signaloida ennen muuta omaan yhteiskuntaan mutta myös koko maailmalle, mikä odottaa vastaanpanijoita. Tappamismenetelmätkin ovat osa tätä signaalia, ja siksi niinkään erikoinen keino kuin hermomyrkky ei ole niin absurdi ja epätarkoituksenmukainen kuin ensi tuntumalta voi vaikuttaa. Samaa sarjaa on pidättäminen, näytösoikeudenkäynti ja vankilaan paneminen Venäjälle paluun jälkeen orwellilaisella uuskielellä tekaistuin perustein.
Toiseksi, mitä voidaan/pitäisi sanoa siitä, miten Navalnyin välittömään kiinni ottamiseen reagoitiin Suomessa? Pääministerin kiirehtiminen tviittaamaan ensimmäisenä ja sopimatta jättäminen presidentin kanssa siitä kuka sanoo mitäkin ja missä järjestyksessä voi olla seurausta ”tietokatkoksesta” (joka tuntuu olevan standardiselitys aina kun jotenkin mokataan). Se voi kertoa heidän henkilökohtaisista väleistään. Se voi kertoa myös jommankumman tai molempien halusta laajentaa perustuslain heille määrittelemää pilttuuta ulkopolitiikan hoidossa. Oli kumpi tahansa tai vaikkapa molempia, se joka tapauksessa kertoo tviittailukulttuurin turmiollisesta vaikutuksesta ulkopolitiikankin hoitamiseen, missä ”ajattele mitä sanot ennenkuin sanot mitä ajattelet” olisi erityisen tärkeää.
Viimekätinen syypää on kuitenkin itse perustuslaki, jossa presidentin ja hallituksen toimivallat on EU-jäsenyyden alkuajoista asti (ja vuoden 2000 perustuslakiuudistuksessa kodifioituna) määritelty niin, että selkeyden sijaan on pikemminkin taattu sekaannusten ilmaantuminen. Ongelma on osaltaan määräys siitä, että presidentti johtaa ulkopolitiikkaa ”yhteistoiminnassa” hallituksen kanssa – tauon kanssa tai ilman. Vielä pahempi ongelma on se, että EU:n yhteisen ulkopolitiikan kehitystä ei siinä huomioitu, ei silloin eikä myöhemmin. Kun pääministeri johtaa EU-politikkaa, hänelle silloin loogisesti pitää kuulua myös Suomen toiminnan johtaminen EU:n ulkopolitiikan määritellyssä ja toteuttamisessa. Sellainen että pääministeri johtaa Suomea EU:n ulkopolitiikassa ja presidentti ”muussa” ulkopolitiikassa ei toisaalta toimi, sillä EU:n ulkopolitiikka voi kattaa mitä ulkopolitiikan osa-alueita tahansa. Näihin aikoihin asti tämä ristiriita ei ole aktualisoitunut vakavaksi avoimeksi konfliktiksi presidentin ja hallituksen/pääministerin välillä, mutta kuten nyt nähtiin, kulisseissa se on koko ajan kuplinut ja kuplii niin kauan kuin perustuslain pykälät ovat ne mitkä ovat.
Entä sitten reagointi konkreettiseen asiaan, Navalnyin pidättämisen ja vangitsemiseen? Kannattaa kysyä, miksi Venäjän johto, siis viime kädessä ja ehkä ensi kädessäkin presidentti Putin, toimii niin kuin toimii – ja katsoo voivansa niin toimia. Länsimaissa, myös meillä, on yleistä leimata autoritääristen johtajien vastustajiinsa ja ylipäänsä hallitsemaansa yhteiskuntaan suunnatut voimatoimet sisäisesti tuntemansa heikkouden ja/tai pelon merkiksi, mutta vaikka heikkous olisi todellistakin, mikä ei ole suinkaan aina totta, ei meillä ole oikeastaan mitään kunnon perusteita väittää, että he itse niin asian kokevat.
Tällä on merkitystä kun arvioidaan sitä, millaiset ulkomaailman reaktiot voivat vaikuttaa ja millaiset eivät. Putinilla on runsaasti todistusaineistoa siitä, että hyvinkin raaka ja kova voimapolitiikka aiheuttaa vain laimeita vastatoimia. Jos hän pystyy käymään valloitussotia (Georgia ja Ukraina!) ja mullistamaan Lähi-idän tilannetta voimatoimilla ilman, että hänelle pannaan todella vastaan, miksi hänen pitäisi välittää sellaisista vastatoimista, joita on odotettavissa yhden miehen murhayrityksestä tai vankilaan panemisesta? Viimeistään muutaman vuoden kuluttua hän voi odottaa syntyneen ”uuden normaalin”, enemmän tai vähemmän kaikkien hiljaisesti hyväksymän asiaintilan. Ja kun yksi saavutus on vakiinnutettu, katse kohdistuu aina seuraavan saavutuksen tavoitteluun. Niin kauan kuin eteenpäin pääsee, niin kauan hän ja hänenlaisensa etenevät.
Millaiset toimet sitten tehoavat tällaiseen toimijaan? Vastaus on, että vain konkreettinen pakko, tai vähintään kokemus pakosta. Jos tilanne on päässyt eskaloitumaan sotilaallisen voiman käytöksi, vain sotilaallinen voima. Jos ei, vähempikin voi riittää, mutta voimaa sen on oltava, niin kovaa voimaa, että hänen laskelmansa toimintansa eduista ja haitoista osoittavat kiistatta jatkamisen tulevan kalliimmaksi kuin pysähtymisen ja perääntymisen. Todella tehokas saattaa olla vain sellainen vastavoima, joka vaarantaa hänen oman asemansa.
EU ei ole eikä siitä nähtävissä olevassa tulevaisuudessa ole syntymässä sotilaallisen voiman käyttöön pystyvää toimijaa. Tehoaviakin taloudellisia keinoja olisi periaatteessa, mutta nimenomaan Venäjää vastaan niitäkin on vaikea saada koottua, koska vain energiatuonnin voimakas vähentäminen pysyvällä pohjalla olisi niin kova isku, että se Venäjään tehoaisi. Keskeisten EU-maiden, ennen muuta Saksan, riippuvuus Venäjän energiasta on kuitenkin niin suuri, että tätä keinoa ei voida käyttää. Kansainvälisen finanssi- ja maksujärjestelmän mahdollistamat keinot, joiden täysimääräinen käyttö tuottaisi oikeasti vakavaa haittaa, taas ovat viime kädessä yhä vain Yhdysvaltain tehokkaasti käytettävissä, eivät EU:n.
Mitä siis jää jäljelle? Jää jäljelle se, mitä on tehtykin: toisaalta lähinnä poliittisen mielenosoituksen tasolle jääviä, vaikkakin ärsyttäviä talouspakotteita, toisaalta enemmän tai vähemmän periaatteellisluontoisia julkilausumia. Sellaiset eivät Venäjään tehoa, ja todennäköisesti se tulkitsee ne vain heikkouden merkeiksi. Eikä siinä väärässä olekaan.
Pitäisikö tästäkin politiikasta siis luopua? Ei, sillä niin vähän kuin sillä saavutetaankin, vaihtoehto olisi vielä huonompi: periksi antaminen vaiti ollen. Suomenkin on oltava tällaisessa politiikassa mukana, ja niin pitää olla myös tässä Navalnyin tapauksessa. Asianomaiset voisivat kyllä kysyä itseltään, olivatko valitut sanamuodot juuri oikeat, ja siinä astuu kuvaan edellä arvostelemani tviittauskulttuuri nollan pituisine harkinta-aikoineen. Tärkeintä on kuitenkin olla uskottelematta ainakaan itselleen (muille kai on pakko uskotella), että tällaisin toimin pystytään Venäjän kaltaisen toimijan käyttäytymiseen vaikuttamaan. Tai muidenkaan sellaisten, jotka katsovat maailmaa reaalipolitiikan linssien läpi. Euroopan ulkopuolella ei juuri muunlaisia olekaan.
Raadollisempikin syy on: myös meidän ja kaltaistemme maiden poliittisten johtajien on pystyttävä säilyttämään kansalaistensa kannatus, ja ilman tällaista arvoja, ihmisoikeuksia, oikeusvaltiota ja muita mainioita asioita korostavaa ja markkinoivaa retoriikkaa heidän olisi vaikea siihen pystyä, niin syvälle tällainen maailmankuva on yhteiskuntiimme iskostunut. Ikävä vain, että niihin ei ole iskostunut oivallus siitä, että ilman voimaa ei pärjää voimaa käyttävien kanssa.
Toisinaan viimemainitut tosin sortuvat omiin heikkouksiinsa. Regiimien sortumisen ennakoinnin vaikeudesta huolimatta en kuitenkaan panisi vähiä rahojani likoon Putinin ihan lähiaikoina tapahtuvan sortumisen puolesta. Sitä paitsi, sortuneiden sortajien tilalle nousee aina uusia eikä mikään takaa, etteivätkö he olisi kaatamiaan pahempia. Useimmiten he ovat olleetkin. Historia ei lopu tässäkään mielessä.
Ehkä vielä Navalnyi-twiittiä merkittävämpi on pääministeri Marinin tuore Kiina-twiitti. jossa hän survoi Kiinan politiikan maan rakoon. Hesarin juttu aiheesta päättyy kolkkoon lauseeseen: ”Lähiaikoina nähdään, haluaako Kiina näyttää, minkä kokoinen se on Suomeen verrattuna.”
Venäjälle uskalletaan toivoa demokraattisia uudistuksia vähintään pitkällä tähtäimellä, mutta Kiinan kommunistien diktatuurista ei yleensä uskalleta edes puhua. Marinin twiitti oli rohkea ja viisas teko.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007783360.html
Ilmoita asiaton viesti
En Marinin Kiina -tviittiä kehuisi ainakaan viisaaksi teoksi. Kiina tuon kostaa sen verran isosti, että vähän Marinia sääliksi käy.
Ilmoita asiaton viesti
Siis oikeasti? Vievätkö leirille? Vai joutuuko vaikeuksiin Mika Niikon kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
No sieltähän tulee jokin asymmetrinen ja voimakkuudeltaan täysin epäsuhtainen vastatoimi, joka hyvinkin saatetaan kohdistaa Kiinassa toimivaan suomalaisyritykseen – tai yksilöön.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan tapaiset diktatuurit käyttävät hyväkseen sitä että lammasmaisesti pidättäydymme arvostelemasta niitä, jotta ne eivät vain ”kostaisi” meille. Niillä on silloin valtit käsissään, ja tämä vain motivoi niitä vastaamaan entistä tiukemmin kaikkeen arvosteluun viittaavaankin.
Jos sen sijaan länsimaat, niin isot kuin pienetkin, ilmaisevat välittömistä ”seurauksista” huolimatta aina suoraan näkemyksensä Kiinan ihmisoikeusrikkomuksista ja politiikasta, niin Kiina menettää mahdollisuutensa uhkailla kostolla. Se kun sittenkin tarvitsee länttä enemmän kuin länsi sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä voi katsoa miten Ruotsin ja Kiinan välinen kiista on laajentunut.
Kiina on erityistapaus, koska -toisin kuin Venäjä- se on äärimmäisen sensitiivinen maineestaan.
Kannattaa myös huomioida miten Kiina suhtautuu suoriin naapureihinsa: Se aktiivisesti hakee Venäjää ja P-Koreaa ja Mongoliaa lukuun ottamatta konfliktia – vieläpä aktiivisimmin isoimpien kanssa. Samaan aikaan Kiina toteaa Aasian maiden kokouksissa suoraan ”me olemme iso valtio – te olette pieniä”.
Nykyinen Kiina on jotain toista kuin Venäjä tai mikään muukaan vastapuoli. Se on valmis käyttämään koko valtiollista voimaansa. Koska se on aidosti vahva.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyään on tullut suoranaiseksi mantraksi hokea Kiinan vahvuutta. Kiina voi yrittää pelotella pienempiä eurooppalaisia valtioita, mutta jos EU:n tasolla vastataan Kiinan toimiin, se on kauppasodassa altavastaaja, kuten se on ollut Yhdysvaltojenkin kanssa. Kiina on paljon riippuvaisempi EU:n ja Yhdysvaltain markkinoista kuin nämä Kiinan markkinoista. Ei kiista Kiinan kanssa ole Ruotsin talouteen vaikuttanut, jokunen ruotsalainen firma on saattanut menettää kauppoja.
Mitä tulee sotilaallisiin konflikteihin, niin Kiina ei voi uhata Eurooppaa. Lähialueen maat, mm. Vietnam ja Filippiinit, joiden kanssa Kiinalla on aluekiistoja, voivat kyllä olla vaaravyöhykkeessä. Kiina ei tule toteuttamaan uhkaustaan hyökätä Taiwaniin, koska se merkitsisi sotaa Yhdysvaltain kanssa.
Bidenin hallinto tulee suhtautumaan Kiinan uhkaan yhtä tiukasti kuin Trumpin hallinto, mutta diplomaattisemmin sanakääntein. Hallinnolle ovat tärkeitä suhteet liittolaisiin, ei vihollisiin Kiinaan ja Venäjään.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tuota eniten pelkäisin. Kiinan hallinto voi halutessaan aiheuttaa suomalaisille yrityksille paljon vahinkoa. Mitään uusia lakeja ei edes tarvitse laatia, tilaukset vaan loppuvat, toimitukset ja laatu tulevat nykyistäkin epäluotettavimmiksi. Näin vaan tapahtuu eikä kukaan osaa sanoa miksi. Suomalaislla yrityksillä ei ole mitään kriittisen tärkeitä liiketoimia Kiinassa, Kiinalaisten kannalta katsottuna, kaikki voidaan korvata nopeasti ja helposti.
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa myös käydä niin että Kiina ei kosta, koska katsoo Marinin olevan pieni tekijä? Mutta jos Niinistö sanoisi saman asian, kosto luultavasti todennäköinen? Kiina on arvaamaton, vaikea tietää mitä päättäjät siinä maassa kussakin tilanteessa ajattelevat.
Ilmoita asiaton viesti
Asuessani Kiinassa siellä muisteltiin vielä hyvällä Suomea niinkin pienestä eleestä, että ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen ensimmäisenä länsimaisena valtiomiehenä vieraili Pekingissä Taivaallisen Rauhan Aukion tapahtumien jälkeen 90-luvulla. Kiinalaiset ovat siis hyvin herkkiä reagoimaan ja tässä tapauksessa tuo herkkyys tarkoitti Suomen tulkitsemista Kiinan valtiojohdon ystäväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Olivatkohan kommunistit painaneen tuon viralliseen seinälehteensä…aika kammottavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Okey, saatat olla oikeassa. He taitavat olla hyvinkin herkkähipiäisiä? Minä mietiskelin jotenkin niin, että Kiina haluaa vielä säilyttää ystävyyden Suomen kanssa ja siksi ei reagoi Marinin lausuntoon, mikäli pressa pysyy hiljaa. Suomi on nimittäin tähän asti suhtautunut Kiinaan yllättävän myötämielisesti kaikista Kiinan kammottavista teoista huolimatta.
Voiko demokratiat hiljaa mutta varmasti vähentää kaupankäyntiä diktatuurien kanssa? On selvää että Euroopan ja muiden demokratioiden on nostettava omavaraisuusastetta nykyisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä sitten?
Ei kannattaisi pullistella Kiinalle. Vetävät vielä Valmetin Uudenkaupungin autotehtaan omistuksensa Pekingiin.
Demarien ministerinaiset ovat ilmoittautuneet tannerilaisiksi antikommunisteiksi. Se on hyttysen ininää Kiinan ja Kiinan kommunistisen puolueen korvissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinalle on helpompi pottuilla kuin Venäjälle. Mitenkähän Jouni twiittaisi kun 1300km pitkän Venäjän rajamme kautta alkaa tulla taas”pakolaisia” ? Viimeksi presidentti sai sen pysäytettyä.
Entäs Jounin ja Sannan tiukat komentit kun rajalle ilmestyy tankkeja, jotka suunnistusvirheen vuoksi ajautuvat Suomen puolelle samalla kun Suhoit ilmassa eksyvät tänne ?Lapissakin sattumalta 100000 naapurin sotilasta siirtyy harjoittelemaan meille. Auttaako Jounin ja Sannan rohkea twiittaus?
Ilmoita asiaton viesti
Jaakko Ilkan tiedetään sanoneen: ”Kauniimpi orjan elämää on kuolo hirsipuussa”. (Mutta sivumennen sanoen NATO olisi tässä kohden poikaa…)
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän Leppälahden kohdalla kysymys ole pelosta ja vainoharhasta.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, myönnän, en ole läheskään yhtä rohkea kuin sinä. Historiaan perehtyneenä näen eräitä muita kehityskulkuja, joille olet sokea. Kaltaisia uhoajia löytyy historiankirjoista paljon.
Niin, pitää kysyä uudestaan. Mitä twiittaisit kun veli venäläinen ylittää rajan?
Ilmoita asiaton viesti
Minä en twiittaisi mitään. Luultavasti minulla on suuri hätä perheestä ja muista sukulaisista. Yrittäisin ainakin saada tyttäreni Ruotsin puolelle ja sieltä eteenpäin mahdollisimman turvalliseen maahan. Jos turvallisia maita nyt enää löytyy.
Myönnän avoimesti olevani pelkuri, olen joskus nuorempana nähnyt unta sodan syttymisestä ja unessa haen tyttäriäni joka paikasta – haluan heidät turvaan. Tähän uneen liittyi vielä sellainen kohtaus, että olin työvuorossa sairaalassa ja lähdin sieltä luvatta pelastaakseni tytöt. Toimin siis unessa väärin, koska minulla ei ollut lupaa lähteä tällaisessa tilanteessa mihinkään. Eli minä taidan toimia vaaratilanteessa läheisten ihmisten puolesta ja unohdan kaiken muun. En siis ole erityisen hyvä kansalainen.
Ilmoita asiaton viesti
Добро пожаловать в Финляндию, jos kysymys olisi Putinin vainoamista pakolaisista.
Ilmoita asiaton viesti
J.S:”..jos kysymys olisi Putinin vainoamista pakolaisista.”
Ja jos Putin..?
Ilmoita asiaton viesti
Ei uskalla hyökätä Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai sitten kun täällä on noin rohkeita miehiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kielimiehiä tuo Jouni….-)
Ilmoita asiaton viesti
Norja lopetti pakolaisvyöryn sulkemalla rajansa, meillä Niinistö lähti kerjäämään Venäjälle. Siinä Nato-maan ja edelleen puolittain Venäjän vaikutuspiirissä olevan Suomen ero.
Ei auta twiittaus, vaan panssarintorjunta ja ilmatorjunta. Siksi puolustus täytyy pitää kunnossa, mieluiten Naton jäsenenä. Leppälahti voi mennä maton alle piiloon.
Ilmoita asiaton viesti
Jouni sanoi tuossa etteivät ne uskalla hyökätä tänne.
Ilmoita asiaton viesti
115, 450, 1000, 4000, 5000, 10 000, 12 300.
Ei, ei. Kyse ei ole Helsingin Pörssin pisteluvun noususta.
Kyse on ylen kiihkeän russofobin Erkka Mikkosen kertomista Venäjän pidätysluvuista. Mikkosen Navalnyi-paisuttelu saa jo koomisia piirteitä. Mutta uskokoon ken tahtoo.
Mikkosen luvut on kauhottu epämääräisen OVD-porukan laskurista. Sinne voi ilmoittaa tulleensa pidätetyksi, siis kuka tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
Pidän Kuosmasen blogeista koska niistä paistaa strateginen ajattelu. Tämä on harvinaista herkkua. Ennen kuin valitsee tietyissä tilanteissa keinot ja tekee päätöksiä pitää ymmärtää mitä päätöksistä seuraa. Euroopassa strategiset valinnat eivät viime vuosina ole aina olleet onnistuneita. Eurooppa ei selviä ilman Yhdysvaltoja ja sen strategista apua ja voimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Navalnyitä hoitanut lääkäri on kuollut täysin yllättäen,,-seuraavaksi kuolee välilaskun tehnyt lentokapteeni,,-sitten voikin käydä listimässä saksan puolella lääkärit ja hoitajat !
Ilmoita asiaton viesti
Juu, oli mielenkiintoinen sattuma tuo lääkärin kuoleminen. 56-vuotias hyvässä kunnossa ollut kaveri. Mutta sellaistahan voi sattua …
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ja tieto siitä kuolemasta on tietenkin levitetty tarkoituksella, pelottelumielessä. Tieto olisi kyllä ollut helppo salatakin. Sehän oli vain yksi lääkäri, yksi sadoista tuhansista, niitä nyt kuolee päivittäin, eikä se yleensä ole kansainvälinen uutinen.
Mitä Marinin twiittailuun Navalnin pidätyksestä tulee, niin tietenkin Marinin pitää nostaa omaa profiiliaan jos aikoo erottua joukosta ja tulla noteeratuksi ulkopolitikkona.
Sitäpaitsi, on hyvä että Niinistöä vähän haastetaan ja olisi hyvä jos Niinistö ei pitäisi ulkopolitiikkaa yksinoikeutenaan. Niinistö luovuttaa paikkansa muutaman vuoden päästä lopullisesti ja on parempi ettei Suomen ulkopolitiikkaan jää Niinistön jälkeen turhan suurta aukkoa ja turhan isoja saappaita joihin Niinistön seuraajan pitäisi sovittaa pienet hennot jalkansa.
Ilmoita asiaton viesti
Mieleen tuli Niinistön suutahtaneen, kun myyjätyttönen ehti tviittaamaan ensin Suomen linjan julkisuuteen ja tuli astahtaneeksi niiden isojen saappaiden sisällä olleiden varpaiden päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Se tauti mikä Saulia vaivaa on tuttu tauti kaikille hallitsijoille ja tarttuvampi kuin koronavirus. Se tauti vaivaa maailman hallitsijoita kuten populismi vaivaa hallittavia.
Koronavirus on yhteinen risti sekä hallitsijoille että hallittaville.
Ilmoita asiaton viesti
No tämähän oli odotettavissa, että jossain vaiheessa pääministeri ja presidentti ottavat yhteen, sillä Sipilän aikaan Niinistö sai yksinään melskata rauhassa, koska Sipilä ei ollut kiinnostunut ulkopolitiikasta. No tässä kävi nyt niin että ”villi aikamiespoika veti ns. herneen nenäänsä.”
Ilmoita asiaton viesti
Mitenkäs tämä tieto, että Navalnyita hoitanut lääkäri on äkisti kuollut???
(MTV3 uutisnauhassa)
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi vihdoin päivittää perustuslaki ja poistaa koko ongelma. Presidentti joutaa olemaan seremoniamestari ja mielipidevaikuttaja vailla todellista valtaa. EU-maana ulkopolitiikka, etenkin suurvaltojen osalta, kannattaa hoitaa Unionin kautta.
Venäjällä alkaa olemaan veret seisauttava track record kansainvälisistä säännöistä piittaamattomasta hevostelusta. Ellei se olisi niin tavattoman brutaalia, niin se voisi jopa naurattaa. Sana ”ryssiä” on tanakasti ansaittu kun katselee venäläisten murharyhmien jatkuvaa tyrimistä ja toilailua. Veikkaan, ettei FSB:n kokouksissa ole paljon naureskeltu, kun on katsottu Bellincatin paljastamia roistomaisuuksia.
Venäjällä on tietenkin totuttu siihen, että virkamiehet varastavat ja politiikot varastavat ja valehtelevat. Navalnyn paljastukset Venäjän eliitin varastelusta ovat kyllä huimaa tavaraa. Aivan uskomatonta meininkiä miten esim. vanha, upea kerrostalo Moskovassa rempattiin täysin uusiksi ja asunnot käytännössä lahjoitettiin Moskovan pormestarin lähipiirin virkamiehille. Yhtäkkiä vaatimatonta palkkaa nauttivat virkamiehet omistavatkin miljoona-asunnot. Talon alkuperäiset asukkaat sen sijaan häädettiin ulos.
On mahdollista, että venäläisiltä jossain vaiheessa menee hermot ja sitten onkin piru irti. Navalnylle on kyllä nostettava hattua – peloton mies.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä Wileniuksen kanssa. Pääministeri ja valtioneuvosto johtakoon ulkopolitiikkaa, niin loppuisivat reviiririidat. Presidentti-instituutio on aikansa elänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Pääministeri Marinin ulostulot ovat aika kaukana suomettumiskauden liturgiasta, Vaikuttaa aivan, että hän pystyy itsenäiseen tarkasteluun ja lausuu myö mielipiteensä suoraan. Kokoomuksen kannattajana annan Sannalle täydet pisteet.
Tietenkin Sanna huomaa, että nyt olisi paras hetki hallitukselle lähettää jäsenhakemus Natoon ja tälläkin tavoin haastaa presidentti ulkopolitiikan hoidossa.
Se vielä Sannalle vihjeenä, että mahdollisen Kremlin reagointiin voisi vastata, että eikö Venäjää ymmärtävän Suomen ääni olisi Naton yksinielisyyttä vaativassa päätöksenteossa tärkeä. Suomihan pystyyisi yksin torppaamaan Venäjän vastaiset päätökset Natossa. Tätä ei monikaan suomalainen ymmärrä. Suomen Natojäsenyys olisi siis äärimmäisen venäjäystävällineen rauhaa edistävä teko.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on kyllä hyvä huomio. Siitä kyllä minultakin pisteet Sanna Marinille.
Ilmoita asiaton viesti
Voidaanko tulevaisuudessa aloittaa sota twiittamalla? Olisihan tämäkin eräänlaista edistystä.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistön ja Marinin viestit osoittivat suomalaispoliitikoilta hyvää ymmärrystä. Kummallakin oli tiedossa, millä tavalla Suomi ottaa osaa EU:n yhteiseen rintamaan ja sinällään Suomen kanta tapahtumiin oli selvillä.
Marin nosti asian esiin, koska EU:n ulkopolitiikka on pääministerin hallinnassa, yksin. Suomen perustuslain mukaan taas Suomen ulkopolitiikan johdossa on presidentti yhteistoiminnassa Marinin johtaman valtioneuvoston kanssa. Näin ollen viestittämisen marssijärjestyskin oli ihan oikea, mutta presidentin kannalta toki kiusallinen.
Niinistöllä on ollut tapana erottaa Suomen ulkopolitiikka EU:n yhteisestä. En tiedä, millä tavoin Niinistö sopi Sipilän hallituksen aikaan Putinin tapaamisesta Krimin valtauksen aikaan, jolloin EU-tasolla oltiin sovittu pidättäytymisestä. Niinistö rikkoi EUn yhteisrintamaa tavalla, joka ei näyttänyt hyvältä.
Mutta kaiken kaikkiaan sekä Niinistö että Marin ansaitsevat täydet pisteet kovista linjauksista twiiteissään. Niinistö tosin tapansa mukaan heikensi viestiä ystävällismielisellä puhelulla, jossa varmasti halusi ”keskustella Navalnyin tapauksesta”, eli pyydellä anteeksi ankaralta kuulostavia lausuntojaan.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä tuleeko Navalnyistä koskaan presidenttiä tai jääkö hän edes henkiin, mutta yhdestä asiasta maailma tulee hänet muistamaan: hänen ansiostaan Putin jää historiaan Vladimir Kalsarimyrkyttäjänä.
Ilmoita asiaton viesti
Mietin vain että kannattaako meidän puolustella Navalnyita? Mitä iloa meille olisi siitä jos hän pääsisi vallan kahvaan? Hän on isänmaallinen venäläinen, eikö niin. Eikö juuri sellaiset halua liittää Suomen Venäjään?
Kannattaisi kysyä häneltä palauttaisiko hän Venäjän ryöstämän Karjalan?
Ilmoita asiaton viesti
Tuntuu tosiaan siltä, että Navalnyin puolustaminen lähtee usein siitä, että tilanne hahmotetaan niin, että vihollisen (tässä tapauksessa kai Putin) vihollinen on aina ystävä. Toivottavasti Suomen ulkopolitiikkaa ei johdeta noin olemattomin perustein.
Ilmoita asiaton viesti