Oikeus, moraali ja reaalipolitiikka Ukrainan sodassa
Länsimaiden ja länsimaalaisten tuomio Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan on ollut jyrkkä mutta myös tunneperäinen. Tämä sai pohtimaan sitä, miten sodalle esitettyihin perusteluihin voisi vastata rationaalisesti, omat affektinsa hilliten. Ehkä joku sellaisiakin kuuntelisi. Aluksi yleisiä näkökohtia, sitten niiden soveltamista tähän sotaan. Kolme kategoriaa: oikeus, moraali ja reaalipolitiikka.
YK:n peruskirja lienee perustavin (vaikkei ainoa) sodan oikeutusta koskeva kansainvälisen oikeuden normi, ja siinä kielletään yksiselitteisesti sota ja voimankäytöllä uhkaaminen, ellei YK itse, tarkemmin sen turvallisuusneuvosto, sitä valtuuta. ”Oman käden oikeutta” ei ole, oli syy mikä tahansa. Syyksi ei kelpaa esimerkiksi se, että hyökkäyksen kohde on harjoittanut hyökkääjän vastustamaa ulkopolitiikkaa tai sisäpolitiikkaakaan, tai että sen yhteiskuntajärjestys on vastenmielinen. Jonkun kansanosan ”suojelemiseksi” vainolta tai syrjinnältä ei hyökätä omin päin myöskään saa.
Ainoa poikkeus on, että jos kimppuun on kuitenkin käyty, puolustautua saa ilman YK:n valtuutustakin. Jotkut kansainvälisen oikeuden asiantuntijat ovat väittäneet, että hyökkäyksen kohteellekaan ei saa antaa apua, mutta toiset ovat tämän käsityksen kiistäneet. Käsittämätön sellainen ehdoton kielto olisikin.
Ennakoiva (pre-emptive) ja ennaltaehkäisevä (preventive) motiivi on usein käytetty (teko)syy aloittaa sota. Ensin mainittu koskee tapauksia, joissa hyökkäyksen merkit ovat selvät: esimerkiksi joukkojen ja aseistuksen ryhmittäminen sitä varten sekä poliittinen painostus ja uhkailu. En ole tietoinen kansainvälisen oikeuden normista, joka tällaisen nimenomaan sallisi, ja käytännössä voi olla hyvin vaikea erottaa ennakoivaa hyökkäystä ennaltaehkäisevästä. Ennaltaehkäisy taas voi kattaa mitä tahansa aina vastustajan olemassaolon oikeutuksen kieltämiseen asti kuten on juuri nähty, ja on siten selvästi kansainvälisen oikeuden vastainen.
Moraalinormit ovat epämääräisempi käsite kuin juridiset, mutta voivat samalla olla jopa voimakkaampia käyttäytymisen ohjaajia kuin viimemainitut. Pohtiessani tätä muistin luennon, jonka kuuntelin Harvardin yliopistossa loppukesästä 2003. Irakin toinen sota oli käynnissä, mutta silti elettiin vielä auvoista kylmän sodan jälkeistä aikaa, jolloin ”reponsibility to protect” -käsite sai jalansijaa asioihin puuttumisen periaatteellisena oikeuttajana. Luennon pitänyt professori oli päätynyt siihen, että voimankäyttö voi olla tietyin tiukoin kriteerein moraalisesti oikeutettua. Hän oli tehnyt niistä tällaisen luettelon:
– viattomien hengen pelastaminen
– ihmisoikeusrikkomukset
– ”kun hallitsijasta on tullut kaikkien vihollinen”
– kun on oikea valtuutus (kansallinen/kansainvälinen)
– viimeisenä keinona
– suhteellisuusperiaatteen rajoissa
– kun on onnistumisen mahdollisuus
– valtiota/pahantekijöitä vastaan mutta ei koskaan yhteiskuntaa vastaan.
Listasta voinee olla montaa mieltä, eikä voimankäyttö ole aivan sama asia kuin sota. Irakin sota oli kuitenkin hyökkäyssota, sen taustaa vasten luento pidettiin, eikä se sota Harvardissa suurta suosiota nauttinut.
Reaalipoliittisesti katsottuna ensimmäinen huomioni on, että myös oikeudelliset ja moraaliset normit voivat ja niiden pitäisi vaikuttaa reaalipoliittiseen harkintaan, siihen mikä on tarkoituksenmukaista, mikä hyötyjen ja haittojen tase sodassa on. Se näet on reaalipoliittinen perustelu sodalle: että se tuottaa enemmän hyötyä kuin haittaa, että sillä saavutetaan asetetut tavoitteet paremmin kuin muilla keinoilla. Täten se eroaa muista edellä mainituista sodan perusteista, jotka joko kieltävät tai sallivat ilman hyötyharkintaa.
Hyöty/haittataseen arvioinnissa huomioon otettavia seikkoja on lukematon määrä. Tässä on pieni esimerkkiluettelo: vastustajan aineellinen ja henkinen kyky torjua hyökkäys; omien voimien oikea arviointi; muiden valtioiden reaktiot (tukijat, vastustajat, aidalla istujat). Tärkein kysymys olisi esitettävä (itselle) jo ennen sotaan ryhtymistä: Olisivatko tavoitteet saavutettavissa ilman sotaakin? Mikä oikeastaan on pohjimmainen motiivini: ylivalta-asema, signalointi laajemmalle; maani heikkenevän aseman korjauspyrkimys, oman asemani pönkittäminen?
Ukrainan sotaan sovellettuna vastaus on juridisten perusteiden kannalta lyhyt ja ytimekäs: perusteita ei ole. Sillä millainen valtio Ukraina oli tai on, ei ole tässä suhteessa merkitystä, ei vaikka Venäjän Ukrainaa demonisoiva propaganda olisi totta. Ukraina ei ollut hyökännyt Venäjälle, vaan oli päinvastoin puolustautunut jo kahdeksan vuoden ajan Venäjän suoraa (Krim) ja masinoimaa (Donetsk ja Luhansk) hyökkäystä vastaan. Yksi syy Venäjän hyökkäykseen juuri nyt saattoi olla sen (oikea tai väärä) arvio, että Ukraina saattaisi yrittää Venäjän kontrolloimien alueiden takaisin valtausta. Se olisi vaatinut hyökkäystä, mutta olisi silti ollut puolustautumista, siis sallittua sotaa. On irrelevanttia, oliko mitään tällaista tekeillä.
Moraalisia perusteita voidaan arvioida edellä olevan ”checklistin” pohjalta, mutta myös siinä valossa, miten Venäjä on sotaansa käynyt. Oma arvioni on, että mitä puutteita Ukrainan valtiossa ja yhteiskunnassa olikin, sellaista mikä olisi laukaissut ”responsibility to protect” -periaatteen sen suhteen, ei ollut. Venäjän sodankäyntitapa on puolestaan tehnyt raa’alla tavalla selväksi, että sillä ei todellisuudessa ollut mitään tällaisia motiiveja hyökkäykselleen. Päinvastoin, se on tarkoituksella suunnannut tuhoamissotansa siviiliväestöä vastaan, suuremmin erottelematta muka puolustamiaan venäläisiä ja Ukrainan muuta väestöä.
Reaalipoliittiseen vastaukseen vaikuttaa se, mitkä Venäjän todelliset tavoitteet olivat ja ovatko ne sodan kuluessa muuttuneet. ”Äärimmäinen” tavoite oli ehkä tosiaan, presidentti Putinin puheiden ja kirjoitusten mukaisesti, Ukrainan hävittäminen valtiona ja sen kansan sulauttaminen osaksi venäläisyyttä. Jos näin oli, tavoite on jäänyt saavuttamatta ja kun ukrainalaisia on sentään 44 miljoonaa, joista melkein kolme neljäsosaa ei-venäläisperäisiä, on vaikea nähdä miten sellainen alistaminen olisi mitenkään voinutkaan onnistua. Tosiasiassa on jo tapahtunut täsmälleen päinvastainen: Ukrainasta on tullut aito valtio ja kansakunta, mitä se ei Neuvostoliiton hajotessa vielä ihan ollut, ja sen on tuottanut nimenomaan Putinin oma sota.
Jos taas Putinin todellinen tavoite oli, tai sellaiseksi on sodan aikana muodostunut, pienempi voitto kuten Ukrainan itäosien (Luhansk ja Donetsk) sekä eteläisen, Krimille johtavan kaistaleen liittäminen Venäjään (suoraan tai nukkevaltioina), sen saavuttaminen voisi olla sotilaallisesti mahdollista, vaikka en uskalla riittävien tietojen puutteessa sen onnistumistodennäköisyyttä arvailla. Jäljelle jäisi siinä tapauksessa tynkä-Ukraina, alueeltaan laajempi tai suppeampi. Putin varmaankin tavoittelisi sen alistamista poliittisesti (mihin olisi saatava implisiittisesti mukaan myös läntiset suurvallat) ja pitämistä puolustuskyvyttömänä. Mutta sen kantaman kaunan ja katkeruuden sekä niiden tuottaman revanssihengen sammuttamiseen hänellä ei olisi keinoja.
Venäjä on jo tehnyt itselleen kenties korjaamatonta vahinkoa muilla tavoin. Länsimaiden silmissä ja mielissä se on muuttunut totaalisen epäluotettavaksi, mistään kansainvälisen oikeuden ja yleisten moraalikäsitysten mukaisista normeista piittaamattomaksi hylkiöksi. Tosin meidän ”lännessä” olisi syytä muistaa, että tämä asenne ei ole levinnyt niin laajalle muuanne maailmaan kuin toivoisimme. Siellä laskelmoidaan koko ajan tilanteesta itselle hankittavissa olevia hyötyjä. Venäjän naapurustossa on sille paha poliittinen ja sotilaallista voimatasapainoa koskeva takaisku Ruotsin ja Suomen todennäköisesti toteutuva Nato-jäsenyys. Se on tosin sikäli näennäinen tappio, että eiväthän nämä maat eikä Nato ylipäätään ole Venäjän kimppuun käymässä, mutta Venäjän oman ”narratiivin” kannalta se on omilla toimillaan aikaansaamassa juuri sen mitä lähti estämään. Taloudellinen katastrofi uhkaa eikä taloussuhteiden palauttaminen Venäjän kanssa tapahdu pitkään aikaan. Taloudellisesti raskainta on Venäjän suurimman tulonlähteen, energiatuotteiden viennin loppuminen paljon nopeammassa aikataulussa kuin se olisi hiipunut ilmastosyiden takia.
Joten eipä hyökkäys Ukrainaan kylmän reaalipoliittisestikaan ole tuottamassa mitään positiivista viivan alle.
Sodan oikeutus? Eiköhän ole muuttumaton. Motiiveja ovat kuninkaan tms. suuruudenhulluus, ryöstöretki ja muut taloudelliset motiivit, valloitussota jotta oma imperiumi laajenee, voiman osoitus alamaisille, aatelistolle jotta oma henki säilyy ja heidän huomionsa siirtyy muualle jne.
Bellum omnium contra omnes – mallinen ajattelu, jossa on hyökättävä ennen toista kun se kuitenkin hyökkää. Sodan julistus kun joku on jo hyökännyt.
Venäjän toiminta nyt on suoraan vanhoilta ajoilta, jossa ryöstetään, raiskataan, kidutetaan ja tapetaan kaikkea mikä liikkuu ja jonka motiivit ovat myös ikivanhat. Eivät ne blogistin kauneilla kategorioilla aukene.
Ilmoita asiaton viesti
Joukkojen ja aseistuksen ryhmittäminen rajalle on kansainvälisessä oikeudessa mm. 1967 Israelin kohdalla tunnustettu oikeudeksi puolustautua. Tämä on muistinvaraista kylläkin, ja jos joku epäilee, googletukset todennäköisimmin tuottavat hakutuloksia juuri päinvastaisesta, nimittäin kansainvälisen oikeuden rikkomuksesta tuolla kohtaa.
Mutta Sodan laeistahan tämä nousee ja koen myös helpottavana Kuosmasen pyrkimyksen etsiä tätä kiihkotonta laillisuuspuolta!
Ilmoita asiaton viesti
Pointti nyt on ettei kukaan edes näistä uutuuksista ihmiskunnan historiassa piittaa. Jostain sodan laeista. Tai onhan niitä aina ollut kunnes niitä sitten rikotaan. Ja sitä joutuu altavastaajaksi helposti jos on se osapuoli joka niitä noudattaa. Oikeat sodan ’lait’ nyt löytyvät jo jostain vanhasta testamentista, historiasta. Joitain sodan lakeja länsimaat vähän ovat vältelleet toki eli vaikka systemaattista poltetun maan taktiikkaa taikka kaikki siviilejä kohdistuvaa systemaattista terrooria. Voi niitä koittaa sanoa yksittäistapauksiksi vaikka aika vaikeaa se on kun joku USA nyt on kuitenkin satoja tuhansia siviilejä viime sodissaan tappanut (collateral damage, siviiliuhrit siinä sotimisen oheistuotteena). Vähän suurempi tabu on sitten ryöstely, kidutus ja nyt median lööppien raiskausjutut jotka nyt ovat normi. Noh ainoa ero mitä menneeseen tulee mieleen on suorainaisen orjuuden, orjakaupan harjoittaminen
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä lait ovat enemmänkin vasta rauhanaikaisessa arvioinnissa käytössä. Mutta pelotevaikutusta niillä saattaa kuvitella olevan, niin kuin muillakin laeilla. Maailmansotien kauhut ovat varmasti olleet synty- ja kasvupohjana niille.
Mutta varsinaisesti syntyä ovat olleet saamassa aikaan seuraavat henkilöt:
Nykyaikaisen kansainvälisen lainsäädännön pohjan loi hollantilainen 1600-luvun oikeusfilosofi ja lakimies Hugo Grotius teoksessaan De Jure Belli ac Pacis (”Sodan ja rauhan laeista”).
Grotiuksen teos perustuu luonnonoikeuteen ja se sisältää mm. Ciceron, kirkkoisä Augustinuksen ja Tuomas Akvinolaisen teorioita sodan etiikasta ja sodan oikeutuksesta.[14]
Ilmoita asiaton viesti
”Ehkä lait ovat enemmänkin vasta rauhanaikaisessa arvioinnissa käytössä.”
Primitiivioloja, ja niiden vaikutuksia ihmiseen, ei välttämättä voi tosiaan säätää.
Osa ei mene primitiiviseksi, myöskään sodissa. Osa ei mene primitiiviseksi, isojen joukkojen vaatimuksissa, vaikka suuri osa toimii näin.
Tähän perustuu syyntakeettomuus, josta itse puhunut.
Äärirjoilla liikkuneet, mm kuolemantuomitut, ovat tämän monesti joutuneet toteamaan, tyynesti. Tilanteessa ei voi tehdä muuta, sillä ilmiö on sen verran selkeä.
Tuominta primitiiviläisiä kohtaan, on kuin tuomitsisi lehmiä ja lampaita.
Ilmoita asiaton viesti
Jakub Grygiel on pohtinut Ukrainan sodan oikeutusta: https://www.thepublicdiscourse.com/2022/03/81091/
Mitä tulee Venäjän tavoitteisiin, niin yhä selvemmin vaikuttaa siltä, että sen alkuperäinen tavoite oli suorastaan megalomaaninen: Ukrainan valloitus ja sen sulauttaminen osaksi Venäjää. Nyt kun tilanne rintamalla on se mikä on, niin Venäjä näyttää pyrkivän riistämään Ukrainalta pääsyn Mustalle merelle – saaden samalla itselleen suoran maaväylän Moldoviaan.
Venäjän tapa käydä sotaa on raaka. Se käyttää hirveän määrän tulivoimaa tuhotakseen kaiken joukkojensa edessä olevan. Joukkojen edettyä kohteeseensa, ne pyrkivät tuhoamaan kaiken mikä (ketkä) voisivat uhata niitä selustasta tai voisivat kohteessa tehdä vastarintaa ja sissisotaa. Noita tavoitteita vasten kun tarkastelee venäläisjoukkojen raakuuksia, niin alkaa paremmin ymmärtää mistä on kyse.
Ilmoita asiaton viesti
Viestin sisältö summattuna, edustaa minusta näkemystä, johon käytännössä nojataan, mutta joka on mustavalkoinen, eikä tee oikeutta todellisuudelle.
Jos oikeutta reaalisimmin jakava toimii karkeasti, karkeuteen jollain tapaa nojaten, ei oikein voi odottaa, että muissa yhteyksissä toimittaisiin paremmin, huonommilla edellytyksillä. Itsesuojelu tilanne tässä on äärimmäinen esimerkki, isomman jatkumon päädystä.
Tästä tullaan siihen, mikä maailmaa vie, ja millä luonteella. Tästä voi jokainen arvella jotain. Minkä käsityksen puolesta laittaisi likoon jotain henkilökohtaista, jos todellisuus olisi se juttu.
Vaikka ylempiä ei voi suoranaisesti vastuuttaa alhaalta, on sopivaa viitata vallitsevuuteen, siinä kun sitä ilmenee.
Raamattu kirjana taitaa olla sitä, millä perustellaan järjestystä, yksinapaisena ja täsmäsovellettuna ohi todellisuuden. Kirja on minusta eräs perustuki, jota käytetään sopivasti tulkiten. Ollaan paljolti kasvettu tähän.
”Yhden kirkon malli” tiettyjä asioita koskien, voi olla mahdollinen, mutta mitä malli koskee, ja millainen voi olla… tästä voi olla eri mieltä.
Oikeudenmukaisuus on ”valitettavasti” vaikea asia. Oikeasti, tämä ei ole haitta, vaan etu, ts normaalia elämää.
Ilmoita asiaton viesti
No Sodan laeissa, joista humanitäärinen laki on toinen pääosa, pyritään juuri soveltamaan oikeutta ja inhimillisyyttä niinkin mielivaltaiseen asiaan kuin sota, sanoin ja oikeuskäsittein.
Viimeistään kansainvälisen oikeuden käyttämiä määreitä sodasta käytetään solmittavassa rauhasopimuksessa.
Ilmoita asiaton viesti
”No Sodan laeissa, joista humanitäärinen laki on toinen pääosa, pyritään juuri soveltamaan oikeutta ja inhimillisyyttä niinkin mielivaltaiseen asiaan kuin sota, sanoin ja oikeuskäsittein.”
On tämä jotakin.
Jos sota kuitenkin aina seuraa, laki sotaa koskevasti on omituinen, jos toimia ja odotuksia verrataan tulipalojen tilanteeseen.
Ennaltaehkäisy on se juttu, paloissa. Sama koskee esim lento-onnettomuuksia, ja pienempiä tragedioitakin.
Tuntuu jotenkin siltä, että joskus näitä urakoidaan. Tässä yhteydessä, voitaisiin ennakointien sijaan painottaa sitä, miten on hyvä jatkaa siitä, kun sota saadaan ajoiksi.
Jokin ei tässä ihan täsmää.
Ilmoita asiaton viesti
Toinen heikkous mitä kirjoituksessa on, se luotaa sopivaa tulkintaa ja tulkintapohjaa sovellettavaksi nykyhetkeen ja tulevaan.
Tavoite on hyvä, tosin nykyhetki ja tuleva määräytyvät paljolti sen perusteella, miten maailmaa on pitkän ajan kuluessa rakennettu.
Joskus aiempi aika tekemisineen ja olemassaolon pohjaa tuovana, riittää perusteluksi jollekin, joskus ei oikein.
Vaikka kokonaisuus on vaikeaa, sen huomioimatta jättämiselle voi odottaa seurauksensa, vailla erillisihmettelyjä ja palaverejä.
***
Lyhyesti ja suomeksi: Kokonaisuuden suhteen ollaan kuten elettäisiin Venäjällä, joka on osa kokonaisuutta, mutta joka nostettu määräävimmäksi tekijäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Hmm.. ehkä tämä suurlähettiläs Kuosmasen kirjoitus on oiva esimerkki diplomaatille vuosikymmenten kuluessa kertyvästä tiedollisesta ja sivistyksellisestä näkökulmasta.
Oikeus ja moraali eivät kai kuulu sodan olemukseen. Sota lienee ontologisesti tarpeelliseksi arvioitujen toimien tekemistä arvoista ja moraalista vapautetussa todellisuudessa.
– Tuo on siis sodan syvin olemus. Se edustaa inhimillistä toimintaa rationaalisimmillaan. On vain päämäärä ja kohde. Kohde on muokattava toivotulla tavalla. Arvot, normit, kohteen laatu jne… eivät pidättele!
Sota on sosiologisesti inhimillisen toiminnan yksi muoto, rationalismin juhlatanner. – tuo sodan ontologia yritetään sitten ihmisten maailmassa muokata hyväksyttävämmäksi, mutta se jää tavallisesti paperinmakuiseksi luetteloinniksi.
Nyt suulähettiläs Kuosmasen kynästä tuli näkemyksiä sodan oikeutuksesta monellakin eri tasolla. Sosiologisesti ja valtapoliittisesti tarkastellen jää kuitenkin ehkä sodan oikeutus sittenkin tavoittamatta. Tieteilijän tehtävä on pelkistää ilmiö alkutekijäänsä.
– Sodan oikeutus syntyy kun jossakin on tilanne: ”perkele, nyt se laitetaan järjestykseen… tuhotkaa ja tappakaa tarpeeksi että järjestys palaa”.
Sota rationaalisen toiminnan muotona edellyttää ”kustannus-hyöty” -laskelman viimeisen päälle. Sitä ei aina tehdä, vaan rationaalinen toiminta käynnistyy puhtaan arvopohjaisesti ajatellen ”maksoi mitä maksoi”. Sen jälkeen onkin sitten vallassa sodan todellisuus. Venäjä näyttää laskeNneenn Läntisen liittouman näkökulmasta pahasti pieleen. Meidän olisi laskelman osuvuuden kannalta tiedettävä sodan todellinen tavoitet tai päämäärä.
*** ***
Ihmistieteilijänä en kovin paljoa osaa sanoa sodasta. Minun ajatteluuni vaikutti voimakkaasti Oxfordin / Cambridgen yliopiston tutkijan X:n kirja sodasta. Se tarkasteli sitä sosiaalisen toiminnan yhtenä muotona. Painovuosi oli kait 2008. Jossain pölyttymässä se on, mutta ei kirjahyllyssäni joten bibliografiset tiedot jäävät uupumaan.
Minulle tuli tunne, että suurlähettiläs Kuosmasen lainaama jenkkiprofessori (?) listasi oikeutetun sodan syitä. Mutta mutta… jaottelu on väljä. Ja sota on kait aina oikeutettavissa vallanhaltijan suunnasta katsottuna.
– Kaikki muu taas taitaa olla abstraktiota, spekulointia verukkeellisten asioiden maailmassa?
*** ***
Pohtiessani suurlähettiläs Kuosmasen kynänjälkeä, kysymykseni muodostuu seuraava: ”Jos tarvitsemme sodan oikeutukseen kansainvälistä yhteisöä edustavan organisaation, miten sen oikeudenmukaisuus ja sisäinen vallankäyttö vaikuttavat asiassa”?
Suora toiminta – mellakointi, pisteaggressiot, prosessien kiihdytys – saattavat olla valtioiden sisällä ainoita keinoja luoda muutosta. Yhteiskunnat, kuten organisaatiotkin, kykenevät yleensä toteuttamaan ennakoivan ja määrällisen muutoksen omin voimin.
Laadullinen muutos/murrosvaade järjestelmän ulkopuolelta virittää pääsääntöisesti ryhmän, organisaation tai valtion muutosvastarinnan. Samoin on tietysti yksilötasolla. Jos ”sinua vaaditaan muuttamaan arvosi, yleensä et kovin myönteisesti vaatimukseen suhtaudu”.
Samalla kun luomme kansainvälisiä järjestelmiä, saatamme luoda suuren määrän erilaisia ja eritasoisia resistiivisiä toimintamalleja. ´Niiden vaikutus kasautuu…. ja paiseet sekä märkäpisteet muodostuvat meidän sitä huomaamatta.
Mahtaisiko tuossa olla jotain selitystä sille, miksi ”jostain kummasta sota maailmaamme hiipii, vaikka vannomme ettei koskaan enää”.
*** ****
Kenties rauhan takaamiseksi olisikin ”kansainvälisen yhteistoimintaelimen” kyettävä luomaan esteetön toiminnan oikeutus niin Maidanin, Katalonian kuin kaikille muillekin mikrotason ”vallankaappauksille”.
Ehkä pysyvää rauhaa ei tuoteta keskittymällä sotien ehkäisyyn! Ehkä pysyvä rauha tuotetaan parhaiten tukemalla niitä hiljaisia muutossignaaleja, jotka viestivät siitä että ”järjestelmän syvin olemus on joutumassa haastetuksi”?
– Suomessa tuo muurroshetki olisi kait viimeksi ollut vuosina 1906-1911? Siis aika ennen kuin käynnistyivät toisaalta Venäjän vallasta vapautumisen vaateet kunnolla… sekä samanaikaisesti säätyläistön etuoikeuksien alasajo ja taloudellisen demokratian edistäminen”?
Ovat nuo sodan ja rauhan kysymykset vaikeita! Ja koko katsantomalli niihin ilmeisesti olisi muututtava. Mutta miten… ”nyt on fiilis kuin entisellä sähkömiehelle eli ”oomi kertaa käämi, pimeeksi meni koko lääni”.
Ilmoita asiaton viesti
Sota on laiskuuden osoitus (mukavuuden halu, jopa l-ekonomisuus).
Kasataan ongelmia, jotka joku ratkaisee, tai lupaa ottaa ratkaistavaksi. Kohta onkin pakko, jolloin sivukysymykset jää, oikeasti.
Mikä näitä edeltää, sitä tosiaan painotan, koska tietyssä vaiheessa, jokainen ei tee primiteeveistä poikkeavaa, vaikka kynnykset vaihtelisi, eri tekijöistä riippuen.
Jos jysäytellään useammin, osuvammin,… kun tarvis, elämä ja ristiiridat voisi tuoda elämästä elettävää.
Vaihtoehto on tylsyys ja kärsimys, ja sitä varten haetut helpotteet, aina atomitasoa myöten. Jos on ollut kovin elotonta, niin sen suhteen, ei suurtapahtumissa tule oikein muutosta.
***
Sellainen yksityiskohta voi olla herättävä, joskin pieni …
Oikeuskäytännön ulkoistaminen on sanottu johtavan tasapuolisuuteen, ja toisaalta koston kierteen katkaisuun.
Kun oikeuden kautta sitten tehdään näitä, … mitenhän nuo perustavoitteet oikein toteutuvat.
En tarkoita, että mitä sattu tulisi soveltaa, mutta kyseenalaistaminen toimimattomiin yhä uudestaan päätyessä, voisi tehdä ihan terä.. siis tervettä ja elävää, ei kuollutta.
Ihmisille on luvattu helppoa, joten pakko kun on antaa jossain vaiheessa, tehtävä tavalla, joka mahdollinen, ja jota ei voida välttää.
***
Tarvitsee puhua ihmisestä suoraan, eikä tämän kaukaisemmista.
Ilmoita asiaton viesti
Toteatte: ”Tarvitsee puhua ihmisestä suoraan, eikä tämän kaukaisemmista.”
Ehkä noin, mutta sanoisin sen toisin. Ihminen on kyllä viimekätinen ajuri, mutta kyllä ihmisten yhteenliitynnässä (lauma, joukko, ryhmä, tiimi ja organisaatio) syntyy jotakin omalakista.
– Jotakin joka ei ole palautettavissa yksilöihin.
Teet sitä tai tätä, sodan olemus tuntuu valuvan käsistä. Ehkä sen ymmärtää vasta kentällä. Mutta onko siitäkään hyötyä?
Ilmoita asiaton viesti
Ei käy kiistäminen.
Jos ajattelee tarvittavaa, eräs yksilössä tapahtuva muutos on se, mitä tuossa esität. Näitä on olemassa, tosi paljon, toteutuneena.
Mikä yksilömuutos sitten on sopiva, esim tällaiseen tilanteeseen liittyen, kun viimekätisesti yksilöstä nämä lähtee… vai lähteekö?
Jos ei, niin sitten jotain tulisi palauttaa tasolle, jossa jotain voidaan tehdä toisin, ja edetä sitten varovammin tällaiseen, mistä seurauksena on näit.
Järjestelyt jatkuneena, eivät tuo, eivätkä anna mahdollisuutta sopivaan harmoniaan.
Tämä viesti on täysin yllätyksellinen itselleni. Keskustelu tuo tätä.
Olen itse puhunut kriittisesti isoista ”yhteistalouksista” (sidonnaisuudet). Sama koskee umpioitumista, liikaa kytkeentymättömyyttä. Jotain on sopivaa, kullekin tasolle. Eheysrikko, jos vaihtoehtoisesti ilmaisisi.
Näen nämä enemmän arkkitehtuurina, jossa tosiaan viime kädessä yksilöt ovat tärkeässä roolissa. Vaikka voimat vie, etenkin kun niitä haetaan, eikä voida olla hakematta, havahtumiset ja kokemiset tapahtuu yksilössä, vuorovaikutuksena.
Eheysrikko jonka manitsin, on siitä hyvä, että on vaikea olla ajattelematta sen syntymistä, oloja tuntevalle. Siten potentiaalinen sana.
Tärkeää, että tämä on meidän juttu. Ei mitään avaruusteknologiaa, tai kaukaisempaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mahtaako tämä edes sivuta blogin aihetta… Pyydän blogistilta anteeksi, jos ei.
”…totaalisen epäluotettavaksi…”.
Tuosta ideani tai mutuni sai alkunsa. Länsi oli kuvitellut busineksen olevan turvassa, mutta ensin venäläiset varastivat jääpoijut, mutta nyt jo lentokoneita ja isojakin yrityksiä. Pikkufirmojahan venäläiset ovat varastaneet iät ja ajat, kuten mm. Sergei Magnitski huomasi.
Mediasta muistan lukeneeni, että syy liittyä vaikkapa johonkin jengiin, on joku voiman näyttäminen. Kuvitellaan, että jos pystytään ryöstämään jotain, ollaan muka jotain. Isossa mittakaavassa venäiset luulevat itsestään liikoja, luulevat olevansa jotain.
Nyt ukrainalaiset ovat näyttäneet, että niin on. Liikoja venäläiset luulevat. . ”Kunnioitetut” rosvot ovatkin pelkkiä varkaita. Voisiko tuota havaintoa käyttää vähentämään venäläisten liian suuria luuloja ? Olisi varmaan eduksi kaikille.
Ilmoita asiaton viesti
Lännen ryntäys perustuu yhtä kuvitteelliseen ja hypoteettiseen. Koska näihin on reagoitava, se tuo oikeutuksensa, niin täällä, kuin siellä.
Kun nämä viedään hallinnan ohi menevälle tasolla, saadaan hallitsematonta, ja siihen on reagoitava.
Jenkit maantieteellisesti, edustavat erityisen vahvaa irtiotollisuutta. Ainahan sitä on ollut, mutta että reaalisesti otettavana.
Vertaisperiaatteen totuudet ovat totuuksia, mutta sovaltamisalue, jota näiden perusteella käyttää, ei välttämättä ole kattava.
Irrationalismi on hankalaa. Jos sen mukaisesti eletään täysin, menee aidommin hankalaksi. On parempi sietää vaikka täyskahjoja, kuin tehdä heistä koko maailmaa.
Ilmoita asiaton viesti