Pelotejärjestelmä
Tähän kirjoitukseen sain kimmokkeen jokin aika sitten Ulkopoliittisen instituutin nettisivuilta löytämästäni Edward Hunter Christie -nimisen tutkijan artikkelista. Jos Christie löytää tästä joitakin omia ajatuksiaan, ne luultavasti ovatkin hänen ajatuksiaan, mutta olen bloggarin vapaudella leiponut ne osaksi omiani niin, että en taida pystyä enää erottelemaan sitä mikä on hänen, mikä omaani, mikä joltain muulta taholta omaksuttua.
Nyt on muotia sanoa, että Euroopan turvallisuusjärjestelmä on peruuttamattomasti muuttunut, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on murtanut tai pikemminkin murskannut ”sopimusvaraisen” järjestelmän, joka on vallinnut kylmän sodan päättymisestä lähtien. Puhutaan uuden rautaesiripun laskeutumisesta jakamaan Eurooppaa. Yhteistyön, niin poliittisen kuin taloudellisen (ja kaipa se koskee myös yhteistyön inhimillistä ulottuvuutta) ovat korvanneet tai ainakin tulevat korvaamaan voima ja voimatasapaino. Konkreettisesti seuraa sotilasmenojen kasvattaminen niissäkin maissa, jotka ovat tähän asti elelleet ”rauhanosingosta” nauttien. Rautaesiripun vahdiksi lisätään sotilaallista voimaa sen lähellä olevissa valtioissa. Pohjois-Atlantin sopimusjärjestön merkitys on kasvanut uudelle tasolle siitä, mihin se ehti vajota. Yksi dimensio tästä on Ruotsin ja Suomen yhä todennäköisemmäksi käyvä liittyminen Natoon, asia jonka vielä pari kuukautta sitten harva realistisesti ajatteleva tosissaan uskoi tapahtuvan.
Täysimittaisen sodan dramaattisuus peittää sen, että se ei tapahtumana välttämättä ole se varsinainen muutos turvallisuusjärjestelmässä. Euroopassa se alkoi tosiasiallisesti murtua jo presidentti Putinin kuuluisasta puheesta Münchenissä vuonna 2007. Jo sitä ennen, hetkellä jonka ehkä vain hän tietää, hän ja hänen johtamansa valtakoneisto päätti asettaa tavoitteekseen Neuvostoliiton sortumisen myötä kadotetun supervalta-aseman uudelleen pystyttämisen. Käytännön toimeenpano alkoi vuonna 2008 Georgiassa ja jatkui Ukrainassa 2014. Suurhyökkäyksen Ukrainaan pani liikkeelle varmaankin moni ajankohtainenkin liipaisin: Ukrainan sisäiseen kehitykseen havahtuminen, sen pellenä pidetty presidentti, Yhdysvaltain paonomainen vetäytyminen Afganistanista, heikoksi arveltu presidentti Biden, Ranskan vaalit ja Saksan uusi hallitus, ja ehkä moni muukin asia, myös Venäjän sisäinen.
Kaatuneen maidon perään ei kannata itkeä, joten syyllisten etsiminen siihen, että Venäjän transformaatio kaatuneesta neuvostovallasta kaoottisen, jonkin verran demokratiaa muistuttaneen välivaiheen kautta revisionistiseksi diktatuuriksi jäi ajoissa tajuamatta, ei auta yhtään siihen, mitä sen takia olisi tehtävä. Ei vaikka ei tätäkään erehdystä pidä unohtaa.
Pahinta ei sodassa luultavasti ole vielä nähty, sillä Venäjän voimavarat eivät suinkaan ole lopussa, vaikka ovatkin osoittautuneet vaatimattomammiksi kuin luultiin. Ukrainan voimavarat ovat rajalliset, jos kohta lännen apu niitä lisää. Sen henkiset voimavarat ovat kovalla koetuksella, vaikka sodan tuhojen nostattama viha niitä kasvattaakin, ja taloutta uhkaa katastrofi. Ukrainalaisten päättäväisyyttä kasvattaa vimma, jonka siviilien murhaamisen ja kiduttamisen paljastuminen on aiheuttanut. Jokainen Ukrainassa tietää mikä odottaa, jos Venäjä voittaa ja miehittää maan tai osia siitä pysyvästi. Niinpä mikään vähempi kuin voitto – Venäjän työntäminen pois Ukrainasta – ei ole tyydyttävä lopputulos. En ole ihan varma, onko tämä selvää myös Ukrainan tukijoille, sillä taipumusta selittää – itselleen – voitoksi jotain mikä ei sitä oikeasti ole, on jo näkyvissä.
Jo annetusta ja luvassa olevasta avusta huolimatta ei ole vakuuttavaa näyttöä siitä, onko lännestä tukemaan Ukrainaa niin paljon, että se pystyy tähän ja pakottamaan Venäjän luopumaan myös poliittisista tavoitteistaan. Ensi vaiheessa tämä koskee itse sodankäyntiin tarvittavaa apua: aseita, tiedustelua, taloudellista tukea. Toiseksi se koskee pakotteita Venäjää vastaan; sellaisia jotka vievät siltä kyvyn käydä sotaa. Taistelukentällä voiton saavuttamiseksi ensin mainittu on lyhyellä tähtäimellä tärkeintä; Venäjän saamiseksi polvilleen, saati pysyvämmin muuttumaan, ei välttämättä riitä viimemainittukaan, ei ainakaan ennen Ukrainan voimien ehtymistä ja ellei pystytä käyttämään kovimpiakin keinoja eli öljyn ja maakaasun tuonnin lopettamista Venäjältä. Siitä puhutaan enemmän kuin tehdään. Vielä tätäkin vaikeampaa on saada Venäjä ja venäläiset hyväksymään se, että sota on ollut väärä teko; tappion selittäjäksi he hyväksyisivät mieluummin tikarinpistoteoriat.
Tästä näköalasta seuraa kysymyksiä siitä, millainen voisi olla uusi turvallisuusjärjestys, joka olisi mahdollista rakentaa nyt sortuneen tilalle. Keskinäiseen luottamukseen edes valtionetuun nojautuvassa reaalipoliittisessa merkityksessä sitä ei voi perustaa. Tärkein edellytys sellaiselle on, että valtioilla on minimimäärä yhteisiä ja yhteisiksi koettuja etuja ja että ne tyytyvät pysymään rajojensa sisällä. Nyt tämä edellytys ei täyty, ja tämä voi jäädä pysyväksi asiaintilaksi. Vaihtoehdoksi jää silloin pelote, voima voimaa vastaan. Aineellisten edellytysten ohella ja ehkä niitä vaikeampaa voi olla sopeutua pelotteen varassa olevaan järjestykseen henkisesti: olisi oltava alituinen valmius tosiaan vaikka sotaan; olisi oltava valmius reagoida nopeasti yllättäviin, ennakoimattomiin tilanteisiin, sovittujen asioiden pettämiseen, eikä ainoastaan reagoida vaan tuottaa niitä itsekin.
Nato pystyy ylläpitämään uskottavaa pelotetta jos ja kun se säilyy toimintakykyisenä. Jos Ruotsi ja Suomi ja vaikkapa vain Suomi yksinkin siihen liittyy, se vahvistuu edelleen. Avainkysymys on kuitenkin Ukrainan ja mahdollisesti Georgian asema: Naton jäsen, neutraali puskuri (onko sellainen ylipäänsä mahdollinen?) vai Venäjän vasalli. Vastaus tarvitaan Euroopassa myös vielä fundamentaalisempaan kysymykseen: mitä tehdä jos itse Nato murenee, vaikkapa Yhdysvaltain seuraavien presidentinvaalien jälkeen.
Ei ole löydetty toimivaa ratkaisua siihen, miten Naton sotilaspoliittinen ja EU:n puuttuva sotilaspoliittinen olemus yhteensovitettaisiin. Jos Ruotsi ja Suomi liittyvät Natoon, ongelma pienenee, ja koska jäljelle jäävät EU:n ei-Natomaat eivät ole Venäjän maalimaita, ehkä se muuttuisi vähäpätöiseksi. Ei ongelma kuitenkaan kokonaan poistuisi. Edessä on myös kysymys Ukrainan EU-jäsenyydestä. Ehdokasmaaksi nimeämistäkään eivät kaikki tunnu kakistelematta nielevän sen ”meidän kaikkien puolesta” taistelemisesta huolimatta. Jäsenyys on siis vielä hankalampi, ja kyseenalaista olisikin toteuttaa vain symbolinen jäsenyys ilman täysiä velvoitteita ja oikeuksia.
Ukrainan puolustustaistelu on mullistanut siitä vallinneen mielikuvan. On unohtunut, että ei se mikään mallimaa ole ollut. Ei ole niinkään kauan siitä kun sitä pidettiin joissain suhteissa jopa kehnompana tapauksena kuin Venäjää, jos ei poliittisen demokratian niin kuitenkin yhteiskunnallisen ja taloudellisen tilanteen osalta. Sota tuntuu hitsanneen Ukrainasta aidon kansakunnan, mutta aikanaan puutteet tulevat väistämättä taas näkyviin. Tarvittava valtava jälleenrakennus paljastaa esimerkiksi sen, mitä osaa oligarkkinen harvainvaltatalous, korruptio ja poliittisen elämän riippuvuus näistä ilmiöistä vielä näyttelevät Ukrainassa. Pahoin pelkään että ei kovin pientä osaa.
Kylmän sodan aikainen turvallisuusjärjestys Euroopassa oli pitkälti, vaikkakaan ei kokonaan, koko maailman turvallisuusjärjestys. Euroopan uusi ”pelotejärjestys” ei sitä enää olisi, vaan maailmanmitassa sivunäyttämö. Euroopassa on pidettävä alituiseen silmällä sitä, miten paljon Yhdysvallat joutuu tai haluaa keskittyä päänäyttämölle Aasiaan ja miten paljon päänäyttämön toinen päätekijä, Kiina, on halukas tukemaan Venäjää. Vaikkei vielä, ajan mittaan ilmaantuu vielä uusia päänäyttelijöitä, Intia etunenässä. Näkyvän ja otsikot saavan sodan taustalla käydään hellittämätöntä kamppailua uusien, sekä taloudellisen että viime kädessä myös sotilaallisen voiman tuottamiseen välttämättömien teknologioiden kehittämisestä. ”Kamppailu” lisääntyy, luottamukseen ja yhteisiin etuihin nojaava yhteistyö vähenee. Se on valitettavaa, se on surullista, mutta siltä ei auta sulkea silmiään, ei täälläkään, missä olemme tähän asti makailleet kuin oravainen sammalvuoteellansa, hallin hampaan ulottumattomissa. Nyt se jo haukkuu puun juurella, vainun saatuaan.
Kyllä tässä on paljon arvailun varassa.
Venäjä ei kykene nujertamaan Ukrainaa perinteisellä kaiken rakennus rakennukselta tuhoavalla tulenkäytöllään; Ukraina on aivan liian suuri maa sellaiseen. Läntinen tuki -ainakin näin lyhyellä aikavälillä- sopeutetaan Ukrainan tarpeisiin. Ja samalla myös Lännen tarpeisiin heikentämään Venäjää, joka on nyt omassa Vietnamissaan.
En osaa nähdä ulospääsyä sodasta. Venäjä tarvitsee edes jonkinlaisen ’näyttävän’ saaliin, ja Ukraina taas menestyksensä voimistamana ei ole halukas Venäjälle saalista luovuttamaan. Ehkä tässä pitää sotia niin kauan, että molemmat osapuolet haluavat jättää kunniakysymykset toiselle sijalle, ja sopia molempia osapuolia jäytävän rauhan. En usko Ukrainan talouden romahtavan – Länsi jatkaa rahan pumppaamista.
Mutta millainen on sodan jälkeinen Venäjä? Katkeroitunut ainakin. Ja näillä näkymin rahavirraltaan huomattavasti köyhtynyt Euroopan leikatessa energiaostojaan jo pari vuosikymmentä odotettua nopeammassa tahdissa. Entä millainen johto Venäjällä sodan jälkeen on? Putinin hallinto saattaa tehdä silmiemme edessä itsemurhaa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tälllaisia kirjoituksia olen jo jonkin aikaa odottanut teiltä, hyvä suurlähettiläs Antti Kuosmanen!
Valtapolitiikan näkyviin tulosta vaihdoimme noin vuosi sitten eräässä yhteydessä ajatuksia. Niinistö tavallaan paalutti asian toteamalla ”naamiot ovat pudonneet”. Mutta mutta… naamioita ne vain ovat.
Uusi turvallisuusjärjestys tulee aikanaan. Ja se vastaa joka tapauksessa paremmin Uutta Maailmaa kuin vanha, joka nyt pakon edessä rakentuu laadultaan uudeksi.
*** **** *****
Itselleni hyvin tärkeä hallinnollinen perusohje oli: ”mitä aikaisemmin käynnistyvään prosessiin vaikutetaan, sen helpompaa kaikki on”.
Tulevan valta-turva-hallinnollisten prosessien paremman onnistumisen näkökulmasta painottaisin sen pohtimista, mitä me voimme oppia vielä äsken voimassa olleen rakenteen rapautumisesta. Siirtäisin katsetta noin 20 vuotta taaksepäin. Ja kysyisin, mitä hiljaisia signaaleja mahdollisesti jäi huomiotta? – sillä niissä hetkissä vielä olisi ehkä mahdollista saavuttaa pieninkin eväin merkittävä ohjauvaikutus tuleviin prosesseihin.
1) Mainitsitte että Putinin puhe 2007 oli ilmaus järjestelmän rapautumisesta. Mitä tapahtui sitä edeltäneinä vuosina 2006-2006? Missä oli ne alkuärsykkeet / reaktiot / päätelmät, jotka käynnistivät turvallisuusrakenteen rappion?
– hiljaisia signaaleja olisi osattava metsästää tarkemmin kuin tehtiin. (pääsin olemaan tuolloin kuulolla pienen pienistä prosesseista ja umpisuomalaisena jouduin kovasti reflektoimaan…. kyllä se lähti pienestä liikkeelle, mutta kuinka ohjatusti… no, turhaa horisen umpimutuilua).
2) Millaisia uudistuksia ylipäätään voitaisiin tehdä siihen, että myös tulevassa turvallisuusarkkitehtuurissa huomattaisiin ”omalta puolelta” kertyvät hiljaiset signaalit? Ja mikä todellisuudessa olisi EU -maailman syvin vahvuus?
– vahvuuden varaan kait voidaan myös neuvotteluita rakentaa? ”Niin vahva, että voi antaa periksi” – on varmaan ei-sotilaallisissa asioissa keskimäärin tulosta tuottavampi kuin suora painostus?
**** ****
No, tuossa omia hajatelmia tekstinne perusteella! Kiittää täytyy vielä toistamiseen.
Tämä sota päättyy aikanaan. Paljon vaikeampaa on rauhassa eläminen! Ja tekstinne antaa siihen hyviä aineksia.
– juuri tuollaisia kysymyksiä täytyisi hyvä tulevaisuuden rakentamisessa miettiä.
Kysymyksiä, jotka määrittävät valtioiden, järjestelmien ja liittoutumien elinkelpoisuutta vuosikymmenestä toiseen.
– Se on se todellinen ammattitaidon areena. Rauha ja rauhassa eläminen on taitolaji.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos myönteisestä reaktiosta kirjoitukseeni. Kysytte millaisia ”hiljaisia signaaleja” turvallisuusjärjestelmän murtumisesta olisi ollut havaittavissa jo ennen presidentti Putinin vuonna 2007 Münchenin turvallisuuskonferenssissa pitämää puhetta. Jälkeenpäinhän niitä tietysti löytyy vaikka kuinka paljon, jos kohta sitä, milloin Putin päätti aloittaa Neuvostoliiton valtapiirin uudelleen pystyttämisen, en ainakaan minä jälkeenpäinkään pysty sanomaan.
Jos alan luetella omia, jo noina aikoina havaitsemiani asioita, annan helposti vaikutelman kaukonäköisyydestä, jota en omannut. Korostan, että en sitä omannut enempää kuin useimmat muutkaan. Jotkut jutut kuitenkin ikään kuin särähtivät korvaan tai pistivät silmään jo paljon aikaisemmin kuin vuosina 2006-7. Joskus 1990-luvulla spekuloitiin kahvipöytäkeskusteluissa kollegojen kesken UM:ssäkin, että Venäjä saattaisi heilahtaa entisestä kommunistisesta systeemistä suorastaan fasistiseksi, mutta se jäi silloin siihen, vaikka olihan siinä sekasorrossa joka siellä silloin vallitsi, samankaltaisuutta vaikkapa Italian tilanteeseen ensimmäisen maailmansodan jälkeen ja Saksaan suuren lamakauden aikana.
Mitä taas tulee presidentti Putinin valtakauteen, jo aivan sen alkuaikoina jäi korviini soimaan kaksi hänen käyttämäänsä ilmaisua: ”suvereeni demokratia” ja ”lakien diktatuuri”. Jotain niissä oli outoa, vaikka molemmat oli mahdollista selittää silloisessa tilanteessa myös parhain päin: demokratian ylivertaisuuden tunnustamiseksi ja oikeusvaltioperiaatteen korostamiseksi. Mutta varsinkin tuo sana diktatuuri… siinä oli jotain mikä jo silloin kuulosti pahaenteiseltä.
Konkreettisempi pahaenteinen signaali oli oligarkki Hodorkovskin bisnesimperiumin tuhoaminen ja hänen henkilökohtainen kohtalonsa vuonna 2003. Ei sekään tosin ollut niin yksioikoinen asia silloin kuin miltä se näyttää jälkeenpäin. Oligarkkeja pidettiin lännessäkin – eikä ihan aiheetta – joukkiona, joka oli epärehellisin keinoin hankkinut omaisuutensa ja joka ”pyöritti” myös Venäjän valtiota tahtonsa mukaan, ja se että Putin pani heidät järjestykseen, nähtiin myös myönteisenä asiana. Siinä yhteydessä tai hieman sen jälkeen, mieleeni jäi kuitenkin Putinin lausuma, että ”varkaan kuuluu olla vankilassa”. Ei puhettakaan sitä, että hän tuomionsa kärsittyään sieltä vapautuisi, ja niinhän hänen tuomiotaan pidennettiinkin tekaistuin perustein, kun ensimmäinen alkoi lähestyä loppuaan. Samoinhan tehdään nyt Navalnyille.
Tällaisia minä pidän ”heikkoina” signaaleina, mutta tietenkin oli myös hyvin vahvoja signaaleja kuten Tšetšenian brutaali murskaaminen, Beslanin koulun vallanneiden terroristien tuhoaminen välittämättä vähääkään siellä olleista lapsista, ja paljon muuta. Toisenlaisia signaaleja, jotka suoremmin liittyvät Putinin tavoitteisiin Venäjän kansainvälisestä asemasta, löytyy vaikkapa niiden ideologien ja politiikkojen puheista ja kirjoituksista, joissa avoimesti julistetaan ainakin Neuvostoliiton mutta myös Venäjän keisarikunnan rajojen palauttamista. Ehkä varsinainen ”signaali” niissä on ollut se, että he ovat vapaasti saaneet julistaa asiaansa maassa, jossa kaikkinainen regiimin arvostelu on asteittain tukahdutettu ja sen esittäjiä yhä kovemmin vainottu.
Ilmoita asiaton viesti
Vastasitte huolellisesti. Ja omankin muistikuvieni perusteella allekirjoitan kuvaamanne tapahtumat. Särö oli olemassa varhain. Ja erilaisuutta ei haluttu nähdä. Mutta mutta…
– Keskimäärin on niin, että jos täysipäinen ihminen kummastelee kontaktin/tapahtumien jälkeen saamaansa vaikutelmaa, siihen pitää suhtautua kovin mietteliäästi.
Se kuitenkin edellyttää täysipäisyyttä, sillä tulkintavirheet tilanteista / koetusta kohtaamisesta ovat vaarallisen houkuttelevia. Vain rehellisyys itseään(kin) ja omia virheitään kohtaan kantaa.
**** ****
Prosessin hallinnasta oppimiseen kuuluu myös se, että ottaa toisen osapuolen vakavasti ja on valmis itse myös joustamaan. Onko meidän – Eu-puolen neuvottelijoina – toimissamme huomauttamista?
– Kertoiko toinen osapuoli meille mitään vihjeitä meidän toimistamme, jonka vuoksi prosessit ovat menossa ”hiljaa virraten” tyysti eri suuntaan kuin näennäisesti toivottiin?
Tangossa oli varmaan 2000 – 2007 mukana kaksi osapuolta. Jotakin kokemuksia neuvotteluprosessista sain kuulla ”keittiöpuheena” (venäläisittäin käytetty termi nyt).
– Ja sinisilmäisenä suomalaisena ällistyin, että voiko tuo kuvattu pitää paikkansa. Onko niin, että neuvottelut olivatkin länsipuolelta enemmän vain julistusta… tilannetta jossa toiselle osapuolelle ei jäänyt juuri muuta tilaa kuin hammasten kiristely ja raivon nouseminen.
Kuulemissani ”keittiöpuheissa” sanojina oli mielestäni maltilliset, täysipäiset ja tasapainoiset ihmiset. Se kuva oli yksinkertaisesti niin toinen uskomani kanssa.
– Neuvottelut pitäisi kait aina hoitaa niin, vaikka oltaisiin kuinka tiukkoja, että osapuolet kokevat itse tilanteessa tulevansa kunnioitetusti ja arvostavasti kohdelluiksi.
*** *** ***
Minä en nyt halunnut selitellä millään tavalla Venäjän tekemisiä. Kusipäiseen lopputulokseen vedättivät, kun eivät neuvotteluissa pärjänneet siten että olisivat saaneet lieventymistä näkemyksissä missään vaiheessa aikaiseksi.
Mutta olisiko meillä – Lännen ritarikunnalla – mitään opittavaa prosessien hallinnasta? Kun ei lopputuloksia pysty Irakin, Afrikan, Afghanistanin eikä Venäjän suunnallaKAAN ainakaan vielä Länsiritarien voitoksi lukemaan?
Missä meidän puolella olisi opittavaa? Sillä siihen me pystymme ainakin vaikuttamaan – toisen tahdosta riippumatta.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea on kuvitella miten kavalan, valehtelevan ja ihmisiä salamurhaavan hallitsijan kanssa voisi luoda hedelmällistä mielipiteenvaihtoa. Että siinä mielessä lattialle läikkyneessä maidossa ei ole mitään katumista.
Oikeastaan ainoa kuviteltavissa oleva keino olisi ollut tarttua toimeen jo aikaisemmin. Mutta olisihan voinut käydä niinkin että hullu ja mielisairas johtaja olisi rauhoittunut jolloin se ei olisi ollut tarpeen.
Esimerkiksi Medjedevin ollessa presidenttinä tilanne näytti hiukan rauhoittuvankin ja näytti siltä että Venäjä voisi palata hyödyllisen kehityksen uralle. Se toive osoittautui turhaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Koska tässä on näköjään tilaisuus käydä älypitoisempaa keskustelua kuin yleensä, esitän vielä joitakin ajatuksia, ennen kuin lopetan kommentoinnin omalta osaltani. Tulkitsen sanojanne niin, että ”länsi” ei mielestänne ole ottanut Venäjän tavoitteita ja toiveita riittävän vakavasti ja että neuvottelut sen kanssa ovat lännen puolelta olleet pikemminkin julistamista, joka on saanut heidät kiristelemään hampaitaan ja raivon valtaan. Tai ainakin he niin ovat teille asian esittäneet.
En tiedä mitä neuvotteluja nämä ovat tarkkaan ottaen olleet, enkä välttämättä pystyisi vahvistamaan tai kumoamaan tällaisia väitteitä vaikka tietäisinkin. Tästä riippumatta olisi pidettävä mielessä, mistä lähtökohdista tässä puhutaan.
Taisi olla Jaakko Iloniemi joka aikoinaan sanoi, että Putin ei ole luonut Venäjän systeemiä, vaan systeemi on luonut Putinin. Olen samaa mieltä, vaikka yksinvaltaisissa järjestelmissä johtajalla on kyllä valtaan päästyään mahdollisuuksia vaikuttaa myös systeemiin, joka on hänet valtaan nostanut. Perustavampi kysymys kuitenkin on, mistä tuo systeemi sitten on ilmaantunut. Siihen vastausta etsittäessä on porauduttava Venäjän historiaan aina sen syntymiseen saakka ja ehkä vielä kauemmas. Keskeinen selitysmalli, jonka itsekin pitkälti hyväksyn, on, että vuosisatainen taistelu ulkoisia valloittajia vastaan on muokannut heidän käsitystään siitä, mitä turvallisuus vaatii, mutta myös heidän omakuvaansa.
Mutta miten tämä pitäisi meidän nyt ottaa huomioon? Sitenkö, että heidän turvallisuutensa takia vaatimansa alistettujen naapureiden vyöhyke olisi hyväksyttävä? Siinäkin tapauksessa että – kuten asia on ollut kylmän sodan päättymisen jälkeen – me (=länsi) emme tosiasiassa ole heitä uhanneet? Paitsi esimerkin voimalla.
Mutta ei turvattomuuden tunne ulkomaailman hyökkäysten edessä taida olla ainoa asia, joka venäläistä omakuvaa on muovannut. Siihen on kuulunut ainakin osana ja usein hallitsevana osana imperiaalinen hallitsemistarve. Voidaan hymähdellä Iivana Julman puheille Moskovasta kolmantena Roomana, jonka jälkeen ei neljättä tule, mutta jotain tuosta asenteesta on säilyttänyt elinvoimansa näihin päiviin saakka. Slaavilaisten kansojen ylivaltiuden vaatimuksena se on aivan konkreettisesti esillä Putinin tämänhetkisessä retoriikassakin. Ja sotaretkessä Ukrainaa vastaan.
Venäläiset eivät ole koskaan hyväksyneet sitä, että he hävisivät kylmän sodan. Tai ehkä pitäisi mieluummin sanoa, että he eivät ole koskaan tunnustaneet sen hävinneensä. Ei edes Gorbatshov sitä täysin tunnustanut, eikä Jeltsin. Vielä vähemmän he ovat tunnustaneet, jos ovat tunnistaneetkaan, syytä miksi he sen hävisivät. Tietenkin osittain varustelukilpailun takia, mutta ratkaiseva tekijä oli Neuvostoliiton yhteiskuntamalli, joka ei pystynyt eikä halunnutkaan tuottaa vapautta ja oli täysin kykenemätön tuottamaan taloudellista vaurautta ja voimaa, jonka varaan varustelukin on rakennettava.
Samoista syistä Neuvostoliitto menetti alistamansa maat ja siksi juuri nuo maat eikä suinkaan länsimaiden aggressiivinen, Venäjän heikentämiseen ja tuhoamiseen tähtäävän politiikan takia, kaikin keinoin pyrkivät eroon sen varjon alta, Natoon ja EU:hun. Osa ei ole luottanut edes Natoon, vaan on halunnut suoraan Yhdysvaltain turviin.
Voin psykologiselta kannalta ymmärtää, että tällaisen totuuden tunnustaminen ja hyväksyminen on ollut useimmille venäläisille mahdotonta. Toteutunut historia viimeisten 30 vuoden ajalta todistaa, että se on ollut mahdotonta. Mutta ainakaan minä en keksi, miten heitä olisi pitänyt kohdella, jotta he tuntisivat itsensä kunnioitetuksi ilman, että olisi annettu periksi heidän vaatimuksilleen: kieltäydytty ottamasta Natoon (ja ehkä EU:hunkin) sinne melkein epätoivon vimmalla pyrkineet maat. Itse asiassa olisi pitänyt hajottaa Nato, jotta Venäjän ympärille olisi jäänyt vain joukko sisäisesti rikkinäisiä maita, heikompia kuin se itse heikkoudentilassaan on ollut.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä pitäisiköhän kirjoittaa mitään mutta kirjoitan kuitenkin.
Kun on kysymyksessä kahden tai useamman osapuolen neuvottelut / keskustelut olemassa olevista oloista ja tulevaisuudesta, ainakin lähitulevaisuudesta niin kanssakäymisessä Venäjän / venäläisten kanssa on nähdäkseni jäänyt yksi asia täysin pois. Tuo on voinut tapahtua ilman tarkoitusta tai tarkoituksella en ala arvaamaan.
Länsi ei aivan ilmeisesti ole paneutunut, tai ei ainakaan vaikuta siltä, siihen kuinka venäläinen ajattelee. Venäjänmaa on, kuten on mainittu, ollut lähes aina jonkinlainen valloituskohde, Ruotsi, Ranska, Saksa, Hitler. Onko ihme jos venäläinen on epäluuloinen lännen aikeiden suhteen?
Mielestäni on hyvin oleellista kun neuvotellaan, yrittää selvittää muiden osapuolten ajatukset ja se mihin ne perustuvat.
Länsi on ymmärtääkseni lähtenyt Neuvostoliiton aikaisesta kommunistisesta maailmanvalloituksesta eikä ole välttämättä huomannut että Venäjä ei siihen tähtää? Länsi on siis yhtälailla ollut epäluuloinen Venäjän aikeiden suhteen ja se on ehkä näkynyt, liiankin selvästi.
Ei ole siis pyritty luomaan yhteisymmärrystä vaan yritetty sanella ratkaiut Lännen mallin mukaiseksi eikä ole huomioitu tai huomattu Venäjän tarpeita ja siitä on seurannut että ei ole oikeasti yritetty löytää Venäjää tyydyttävää tai rauhoittavaa ratkaisua.
Tästä on ikäänkuin seurannut kierre joka on johtanut nykytilanteeseen.
Venäjähän oli, kuten on mainittu, matkalla jonkinlaiseen demokraattiseen olotilaan, tilaan joka on ja oli Venäjälle ja venäläisille käytännössä täysin tuntematon käsite. Maa ei koskaan ole ollut aikaisemmin muuta kuin kovalla kädellä hallittu diktatuuri lukuunottamatta lyhyttä aikaa 1995 – 2000.
Ilmoita asiaton viesti
Oma poisto.
Ilmoita asiaton viesti
Et nyt ymmärrä yhtään mitään.
Olen aikaisemminki yrittänyt kertoa sanan ”ymmärtää” merkitystä. En tarkoita sillä ymmärtää-hyväksyä vaan yksinkertaisesti tajuta mitä ja kuinka toinen ajattelee.
Se olisi voinut tai ei olisi, saada aikaan jotain järjellistä.
Sitä kautta olisi, ehkä, voitu saada venäläinen ymmärtämään paremmin tai edes vähän, lännen tarkoitusperiä.
Enkä tällä tarkoittanut mitään enkä minkäänlaista Venäjän toimien puolustelua tai oikeutusta.
Ilmoita asiaton viesti
Oma poisto.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvät Antti Kuosmanen ja Jocke Rantanen, Mukavan pohdiskelevaa ja parempaa tulevaisuutta luovaa keskustelua täällä nyt. Hyvä startti vapun viettoon.
Mutta Asiaan!
Yhtä mieltä olemme siitä että a) 1991 alkanut demokratiaprosessi päättyi katastrofiin, b) Venäjän sota Ukrainaa kohtaan on hanurista sekä c) Venäjän kanssa neuvottelut eivät ole lopputuloksen perusteella onnistuneet missään vaiheessa.
Tulevaisuuden varalle seuraavat kaksi muodollista eli lähinnä prosessin hallintaan liittyvää huomiota.
(1) Väistämmekö huonoa lopputulosta selittämällä liikaa vastapuolen ominaisuuksien avulla. Olen kiinnittänyt huomiota siihen, että annamme Venäjästä essentiaalisen tulkinnan.
– Pieni myönnytys omien taitojen suhteen saattaisi olla paikallaan. Kiinnitin Antti Kuosmasen vastauksessa huomiota siihen, että katse ei kääntynyt kertaakaan itse ”prosessin muotoihin”.
– Reflektoimmeko ainoastaan ”jakamisen lopputuloksen” onnistumista? Emmekä pohdi sitä mitä ”itse neuvotteluprosessissa olisi voinut tehdä toisin ilman että heti olettaa tappion tai voiton eli läsnäolon”.
Siis: Jos kysymme ”missä olisimme voineet antaa periksi Venäjälle, jotta se olisi toiminut toisin” niin tuo kysymys on vain sisällölliseen lopputulokseen keskittyvä.
– Se näkee todellisuuden voitto-tappio -pelinä! Mutta kun neuvotteluprosessi on muutakin kuin ”jakamisen tapaa”.
Me tiedämme moraalipsykologisista tutkimuksista että hyvin toteutettuna nollasummapelissä on mahdollista saavuttaa tilanne, jossa hävinnyt osapuoli on myös tyytyväinen.
Moraalipsykologisesti: ”Jakamisen lopputulosta tärkeämpi on monissa tilanteissa jakamisen tapa”.
– Itämaisittain: anna toisen säilyttää aina ja kaikessa kasvonsa!
Joskus neuvotteluita kannattaa käydä vain sen vuoksi, että neuvotellaan. Pelkkä neuvotteluprosessi itsessään varmistaa toisen osapuolen kuulemista.
– ja luo odotuksia ja toiveita.
2) ”Tunne oma tilasi, anna arvo toisellekin”!
Ihmiset elävät erilaisissa todellisuuksissa maailman eri nurkilla. Kollektiivinen maailmankäsitys ja indivudualisinen maailmankäsitys tuskin ovat kuin vesi ja tuli! Pikemmin Mars ja Venus!
Entisessa maailmassa sellainen ammattimies oli kait väkensä valioita, josta todettiin: ”siinä on mies, joka hoitaa omat asiansa viimeisen päälle eikä ole kiinnostunut muiden tekemisistä”.
Maailma ja ihmiset muuttuvat paremmin, jos emme yritä koko ajan muuttaa heitä. Elämme omaa elämäämme. Kunnioitamme heitä. Ja ymmärrämme aidosti: ”meidänkään tavat eivät ole ainoita oikeita”.
Kärsivällisyyttä, pitkäjänteisyyttä… kenties sitä voisimme oppia kiinalaisesta perinteestä.
***
Rauhassa eläminen on siis taitolaji. Onko nyky-Lännen sisäisen tilan pahin uhka se, että kuluttaja maksaa mediataloille asiallisen informaation sijasta tunnereaktioista!
– Tunnereaktioita näyttää synnyttävän erityisesti ”minä vastaan pahikset” tai ”me vastaan pahikset” -tyyppisesti tuotettu tarina, juttu,
Samalla kun sosiaalipsykologisesti saavutamme heimomme sisäistä kiinteydenkokemusta, määrittelemmä kait maailman yhä enemmän mustavalkoiseksi. Ja tunnereaktiot välittömäksi totuudeksi.
Politiikan tutkimuksella olisi empiirinen tutkimushaaste tuon todellisuuden selvittämisessä: onko noin tapahtunut, ja miten sen näkyy lävitse poliittis-globaalisen kentän?
PS. Niin. Ja viihtyisää vapun aikaa… erityisesti kaikille heille, joita tämä viestini tavoittaa sillä kärsivällisyys riitti loppuun asti! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti ette pahastu, jos heitän viimisen virkkeen johdosta kielenkäyttöä koskevan vinkin:
http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/488
Ilmoita asiaton viesti