Pitkä sykli saattaa olla päättymässä
Sekä Helsingin Sanomat että The Economist olivat melkein samanaikaisesti liikkeellä kertomassa, että kokonainen aikakausi on maailmantaloudessa tulossa tai ehkä jo tullut päätökseen. Ensin mainitussa sen kertoi haastattelussa 21.1.2023 maailman suurimman pääomasijoitusyhtiön Blackrockin päästrategi Wei Li, jälkimäisestä ei löydy kertojan nimeä, ei kirjoittajankaan, koska se ei ole The Economistin tyylin mukaista. Blackrock hallinnoi 9 000 miljardin dollarin varoja, joten sen päästrategin sanoilla on painoa (mutta ei hän sen takia aina ole oikeassa). The Economistia monet pitävät maailman johtavana talousasioista kirjoittavana aikakauslehtenä, pitipä sen markkinataloutta pönkittävästä ideologiasta tai ei. Sen toimittajien asiantuntemusta eivät lehden ideologiaa vieroksuvatkaan voi kiistää.
Wei Li katsoo, että viimeiset 40 vuotta vallinnut vakauden aika maailmantaloudessa on päättynyt. Sitä leimasivat jatkuva tuotantokapasiteetin kasvu, väestönkasvu ja globalisaatio sekä puolustusmenojen jatkuva pieneneminen kylmän sodan päätyttyä. Nyt sen sijaan on totuttava korkeaan inflaatioon (jonka matala taso oli myös tuon vakauden aikakauden ilmentymä), jyrkkiin talousshokkeihin, jotka tulevat myös tarjontapuolelta sekä korkeisiin korkoihin, joilla keskuspankit koettavat saada inflaation kuriin, mielellään parin prosentin tasolle, joka oli pitkään tavoite ja joka monin paikoin ylisaavutettiin niin että sitä jopa koetettiin nostaa. Sijoittajille tämä uusi aikakausi merkitsee Wein mukaan ankeampia aikoja, ainakin lyhyellä tähtäyksellä. Pitkälläkään aikavälillä ei kannata odottaa entisenlaista vuosikymmenien nousukautta (vaikka senkin aikana tapahtui lyhytaikaisia notkahduksia alaspäin).
The Economistin 14.1.2023 julkaistussa numerossa povataan varsin synkin värein maailmantalouden tulevia näkymiä, ja pannaan tikun nokkaan julkisen vallan toimet, joita leimaa nyt nollasummapeliajattelu ja sellaisillakin taloudellisilla instrumenteilla käytävä kilpailu, jotka olivat pitkään ellei nyt suorastaan pannassa niin kuitenkin huonossa huudossa. Eritoten tämä koskee tukipalkkioita, joita tosin on aina käytetty, mutta jotka ovat nyt nousseet Yhdysvalloissakin keskeisiksi välineiksi oman elinkeinoelämän pönkittämisessä, unohtamatta muita konsteja. Kohteena ja politiikan motivoijana on eritoten Kiina, jonka nousua Yhdysvaltain johtoaseman haastajaksi on alettu tosissaan pelätä.
Perinteisen protektionismin ohella – sekin on lisääntynyt ja lisääntyy edelleen – ”teollisuuspolitiikka” on tehnyt paluun myös maissa, joissa sillä ehti pitkään olla pahamaineinen valtion talouselämään sekaantumisen, milteipä sosialismin, stigma. Yhdysvallat oli pitkään tällainen maa, kuten myös thatcherilainen Britannia, ja valtiontuki eri muodoissaan on ollut sen konkreettisiin ilmenemismuoto ja sen arvostelijoiden ilmeisin maalitaulu. Nyt on Yhdysvalloissa presidentti Bidenin johdolla suunniteltu ja jo toteutetaan jättiläismäisiä tukipalkkio-ohjelmia, joilla pyritään turvaamaan Yhdysvaltain johtoasema tulevaisuuden avainteknologioiden – tai sellaisiksi oletettujen – kehittämisessä. Tukipalkkiot eivät tosin ole ainoa instrumentti; myös suoranaisia vientirajoituksia tällaiselle teknologialle suhteessa Kiinaan on asetettu ja tultaneen asettamaan lisääkin.
Euroopassa mieliala teollisuuspolitiikkaa kohtaan ei ole – mainittua Britanniaa ja ehkä joitakin pieniä manner-Euroopan maita lukuun ottamatta – ollut samalla tavalla kielteinen kuin Yhdysvalloissa, ja onpa sitä pidetty suorastaan positiivisena toimintana. Näin muistan Suomessakin olleen, jopa niin, että vähintäänkin valtion myötävaikutuksella ellei suorastaan johdollakin, on kerätty ja käytetty suuria pääomia sellaisen teollisuuden rakentamiseen, jota on pidetty maan tulevan kehityksen kannalta tärkeänä (pääoma)köyhässä maassa. Toisaalta on kyllä myös ollut pakko havaita ja lopulta myöntääkin, että yritystuista on, kun niihin on kerran totuttu, erittäin vaikea luopua silloinkin, kun niiden hyödyllisyys mainittujen tavoitteiden suhteen on osoittautunut kyseenalaiseksi.
Koko EU:n tasolla viimeaikainen kehitys on lisäksi ongelmalista sisämarkkinoiden tasapuolisten kilpailuolosuhteiden kannalta. Yhdysvaltain tukipolitiikka vääristää kilpailuolosuhteita transatlanttisesti, mutta kun ja jos EU:n jäsenmaat ryhtyvät tekemään samaa, seurauksena on kilpailuolosuhteiden vääristyminen itse sisämarkkinoilla, ja se on myrkkyä koko konseptin tulevaisuudelle, konseptin, jota yleisesti ja ansiosta pidetään EU:n sisäisen integraation suurimpiin saavutuksiin kuuluvana. Ikään kuin tässä ei olisi tarpeeksi, nostavat taas päätään myös pyrkimykset luoda uusia yhteisrahoitettuja EU-tuki-instrumentteja.
Tukiaisetkin ovat protektionismia, mutta rajoitukset ovat sitä vielä suoraviivaisempia vaikutukseltaan. Suoraan tuotteisiin kohdistuvat ja rajoituksetkin ovat yhä käytössä, mutta uudempia ovat tuotantoteknologian ja tuotannon kilpailijamaihin siirtämistä säätelevät toimenpiteet. Investoinnit ovat olleet maailmanlaajuisten tuotanto-, toimitus- ja arvoketjujen ytimessä. Nyt ketjut supistuvat ilmankin hallitusten toimenpiteitä, koska poliittiset vastakkainasettelut jyrkkenevät ja toimitusturvallisuus hupenee, ja omistusoikeussuoja on uhanalaistunut sielläkin, missä siihen jo opittiin luottamaan.
Maailmankaupan sääntöpohjaisen järjestelmän perusta on Maailman kauppajärjestössä. Sitä ovat murentaneet jo parin vuosikymmenen ajan suurimpien talousmahtien kiistat ja niiden säännöistä vähät (tai ainakin vain vähän) välittävät toimenpiteet. Niiden myötä hävisi ensin halu kaupan esteiden poistamiseen tähtääviin kauppaneuvotteluihin ja sitten järjestön kyky pitää yllä edes jo sovittuja sääntöjä. Viimeistään presidentti Trumpin toiminnan myötä – eikä presidentti Biden ole tässä suhteessa ollut yhtään parempi muuten kuin käytöstavoiltaan – ei WTO:sta, jonka edeltäjän, GATT-sopimuksen, kanssa itsekin diplomaattiurani aloitin, ole paljon jäljellä.
Kiinan nousu talous- ja sitä mukaa poliittiseksi mahdiksi, joka on onnistunut jo kolmen-neljänkymmenen vuoden ajan yhdistämään kommunistisen diktatuurin markkinamekanismiin perustuvaan talouteen ja menestynyt siinä erinomaisesti, on epäilemättä keskeisin yksittäinen syy sääntöpohjaisen talousjärjestyksen murenemiseen. Se on ironista, koska tämän järjestyksen olemassaolo on mahdollistanut sen, että Kiina on nykyiseen mahtiinsa noussut. Se ei ole viaton siihen mitä on tapahtunut, sillä se on taitavasti ja häikäilemättömästi käyttänyt hyväkseen sääntöjärjestelmää, jonka perusteet luotiin aitojen markkinatalousmaiden väliseen vaihdantaan. Mutta ei se ole ainoa syyllinen. Toinen pääsyy on noiden aitojen markkinatalousmaiden, jotka lähes kaikki ovat myös aitoja demokratioita, sisäisen yhteiskunnallisen koheesion mureneminen. Siihen ei syypää löydy diktatuureista, vaan noista demokratioista itsestään.
Sattuvasti on sanottu, että Putin ei ole luonut Venäjän systeemiä, vaan Venäjän systeemi on luonut Putinin. Niinpä olisi väärin sanoa, että Ronald Reagan lopetti Yhdysvaltain sodanjälkeisen talous- ja muuta yhteiskuntapolitiikkaa hallinneen linjan, jota keynesiläisyydeksikin on kutsuttu. Hänen presidenttikautensa alkamiseen tuo mullistus kuitenkin ajoittui. Sen keskeisiä piirteitä olivat 1970-luvulla sitkistyneen korkean inflaation brutaali kukistaminen nostamalla Yhdysvaltain keskuspankin ohjauskorko yli 20 prosenttiin. Se oli jo sinällään seurauksiltaan raju toimenpide, mutta pidemmät ja syvemmät olivat vaikutuksiltaan silloin toteutetut veronalennukset, joilla tulon- ja omaisuudenjakoa muutettiin pysyvästi rikkaiden hyväksi (ja luotiin myös pankkisäätelyä löysentämällä houkuttimet finanssikriisiin, joka iski vajaat 30 vuotta myöhemmin) ja sosiaalipolitiikan muuttaminen pysyvästi köyhien haitaksi. Kun tähän lisätään teknologiset ja muut, valtiovallan toimista riippumattomat kehityskulut, jotka ovat vaikuttaneet samaan, yhteiskuntaa niin alueellisesti kuin sosiaaliluokittain polarisoivaan suuntaan, ovat ainekset koossa mielipide-ilmastolle, jossa ei tukea löydy ”run faster” -tyyppiseen, oman kilpailukyvyn parantamiseen perustuvaan uskoon menestyä kansainvälisessä kilpailussa, vaan voiton saavat protektionismia saarnaavat, populistista retoriikka menestyksellä käyttävät poliitikot. Ei tämä kaikki tietenkään rajoitu Yhdysvaltoihin, vaikka on siellä kärjistyneintä. Ketkä kärsivät eniten? No, pienet maat, jotka ovat eniten riippuvaisia avoimesta taloudesta.
Aikoinaan puhuttiin niin sanotuista Kondratjevin (Nikolai Kondratjev, 1892-1938) sykleistä, tavanomaisia suhdannevaiheluja paljon pidemmistä maailmantalouden vaihteluista. Nyt Kondartjevin nimeä ei näe missään mainittavan, vaikka 40 vuoden pituisen aikakauden loppua ennustetaankin. Loppuiko se todella, se selviää varmuudella ehkä vasta 40 vuoden päästä.
Juuri tämän takia pidän erittäin naurettavana hiljakkoin ilmestynyttä Roslingin kirjaa jossa väitetään kaiken aina menevän parempaan päin. Ei todellakaan mennyt vuosina 1914 tai 1930 tai 1939 kaikki parempaan päin. Kymmenien vuosien shokki taloudelle.
Vuoden 1930 shokista pieni talous, Suomi selvisi nopeammin kuiville kuin iso, vaikkapa USA.
Jos mennään kauemmas historiaan, on joskus menty satojenkin vuosien ajan kravunkäyntiä, takaisin menneisyyteen. Näin esim. keskiajan loppuessa Suomessa. Kansalaisten hyvinvointi väheni radikaalisti pitkään.
Rajoituksista puheen ollen, merkittävin itsellemme asettama rajoitus on fossiilisen energian käytöstä rankaiseminen. Se ei haittaa yhtään Kiinaa eikä kehitysmaita eikä näytä haittaavan USA:takaan joka avaa uuden suuren öljykentän.
Ilmoita asiaton viesti
Bidenin hallinto päätti tukea vihreää siirtymää 364 miljardilla dollarilla, mutta kyllä sitä Euroopassakin osataan. Yksin Saksan valtio päätti tukea talouttaan ja teollisuuttaan vihreän siirtymän suuntaan joulun alla 300 miljardilla eurolla muiden euromaiden närästykseksi. USA vain nokitti Saksan tykipakettiin pakotetusti. EU: n vihreän siirtymän investoinnit mm. akkutehtaat investoidaan todennäköisesti suurin osin juuri Saksaan.
Raha tuskin on ongelma nyt murroksen aikana ja senkin jälkeen, vaan luonnonvarat ja niiden hallinta nousevat yhä tärkeämmäksi näin ikävästi EU: kannalta katsoen. Tästä selkeänä esimerkkinä mm. harvinaiset maametallit. Putinin sotakin on pohjimmiltaan ryöstöretki luonnonvarojen mm. Ukrainan erinomaisten peltomaiden hallintaan naamioituna erikoisoperaatioksi natseja vastaan.
Huolestuttavia ovat myös aiemmin luodut tuotannolliset sidonnaisuudet mm. lääkemolekyylien valmistuksen keskittäminen Kiinaan ja Intiaan. Jo tänä päivänä EU: n jäsenillä on vaikeuksia ylläpitää lääkevarantojaan, koska omaa valmistusta ei itse EU: n alueelta löydy.
Köyhyys ja holtiton väestönkasvu jatkuvat edelleen suurena ongelmana luonnon ja lajien kadoksi monilla alueilla siirtäen elintasopakolaisuutta pohjoisen suuntaan.
Maailma on nyt ottamassa askeleen uuteen ja tuntemattomaan Kiinan ja USA:n johdolla EU: n hämmästellen ainakin nyt vielä nyt sivusta.
Ilmoita asiaton viesti
Suhtaudun varauksella tuonkaltaiseen syklianalyysiin.
Ei se talous vakaalla tolalla ole ollut viimeisen 40 vuoden aikana kaiken aikaa. Muistellaanpa vaikkapa 90-luvun lamaa tai finanssikriisiä viitisentoista vuotta sitten.
Muistan jo nuorena lukeneeni 70-luvun puolivälissä lehdistä otsikoita, joiden mukaan silloinen taantuma oli osoitus täydellisestä talouden kurssin muutoksesta sotien jälkeisen nousun jälkeen. Kysehän oli tosiasiassa vain ohimenevästä öljykriisistä, jonka OPEC oli päätöksellään aiheuttanut.
Tällä hetkellä Ukrainan sota vaikuttaa globaalisti, koska energiakriisi on aiheuttanut ketjureaktion, joka vaikuttaa myös sellaisiin paikkoihin, jotka eivät ole mieltäneet olleensa riippuvaisia Venäjän luonnonvaroista.
Wei Li on vielä nuori ja hänen käsityksensä aikaperspektiivistä tulee iän myötä muuttumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Saahan se Temmes arvioida kaikenlaista mutta ei 90-luvun lamassa ole merkkiäkään thatcherismista.
Nimittäin Reagan ja Thatcher edistivät yrittäjyyttä, Suomessa yrittäjyys oli vapaata riistaa.
Ensin keinotekoisesti ylläpidetty korkea valuutan arvo ja sen jälkeen hyvin keinotekoisia määräyksiä joiden perusteella joutuivat maksumiehiksi nekin jotka olivat syyttömiä tähän valtiovallan synnyttämään onnettomuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Ronald Reaganin ja Margaret Thatcherin hallintokulttuurisen ajattelutavan ajatellaan rantautuneen Eurooppaan ja erityisesti Suomeen 1990 -luvun laman vuosina.
– Neuvostoliiton romahdus poisti pitkäksi aikaa mahdollisuuden kuvitella yhteiskuntakehityksen ohjattavuutta. Tie oli auki markkinavoimien ohjaamalle globalisoitumiselle. Näin siis arvioi asiaa aikoinaan hallintotieteen professori Markku Temmes.
Pikku hiljaa usko kehityksen ohjattavuuteen yhteiskuntapoliittisin toimenpitein on taas palannut.
*** ****
Emeritus-lähettilään edellinen juttu kaupungistumisesta pani mietteliääksi. Noinko siitä olisi pysyväksi olotilaksi? Suuret kaupungit vaativat kyvyn ja ennakoitavuuden maaseudun antimiin – tulivat ne sitten kaukomailta tai naapurista.
– Siis hierarkian. Ja kenties jopa riiston. Entisinä aikoina kaupungit kehittyivät väkevimpien rosvojoukkojen liepeille, sukupolvi sukupolvelta.
Globalistuminen edellyttää erinomaisen ennustettavuuden toimitusketjuihin. Se taas edellyttää hierarkiaa. Kaupunkien voima vankentui.
– Jenkkilässä syrjäseutu köyhtyi. Obama ja Clinton H. olivat tuon aallon huipulla. Väheksyivät köyhtien alueiden unohdettua kansaa. Trump tuli ja palautti heidän poliittisen toimeliaisuutensa, lopettu kastijaottelun.
*** ***
Kuka sitten nakersi ja mitä? Minusta nimenomaan ”suvaitsevaisuuskansan” pyrkimykset hyvesignalointiin käynnistivät poliittisen vastareaktion syrjäytetyissä. Demokratia toimi… ja on edelleen myllerryksessä. Oikeuslaitos on Jenkkilässä menettänyt uskottavuuttaan vakavasti. Ja sen uskottavuuden palauttaminen onkin sitten pitkä prosessi. Näin siis professori Koskenniemeä vapaasti tulkiten.
– HS -lehden jutussa professori Koskenniemestä käsitellään oikeuslaitoksen siirtymistä kaltevalle pinnalle – tai sitten ei! Isoja asioita. Ohessa linkki.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009455580.html
Ilmoita asiaton viesti
Sääntöpohjaisuus on kuollut ja kuopattu oletettavasti vuosikymmeniksi. Se on hyvä juttu. Kehitys maailmassa on kait aina ollut luonteeltaan melko ennustamatonta.
– Säännöt kahlitsevat kehitystä. Sen vuoksi ne on aika ajoin romutettava. Ja rakennettava sitten uudet tilalle.
Tuo kehityksen kriisiytyminen ja ”uuden muodon haku” on kait eräänlainen luonnonlaki yhteiskunnissa. Säännöt kun palvelevat toisia paremmin kuin toisia. Ja aika kulkee sääntöjen ohitse. Siksi murroskausina ne on rakennettava uudelleen.
Ei tämä sen kummempi juttu taida olla. Mutta iso meille, jotka sitä elämme.
Ilmoita asiaton viesti
1982 and 2024 are almost identical – wasteful spending by left causing inflation hurting disadvantaged and crime rising schools politicized – Reagan to the rescue and soon same in U.S. Canada Germany France
Ilmoita asiaton viesti
Kondratjevin pitkät syklit pitävät paikkansa tänäkin päivänä, tosin syklien pituus on lyhentynyt.
Olemme siirtymässä
K-talveen.
”K-talvi
_Tämä ajanjakso alkaa K-syksyn velkaantumisen päätöspisteestä, jossa yhteiskunta ei enää pysty järkevästi velkaantumaan lisää. Assettien arvot ovat huipussaan. _
Yhteiskunta ajautuu hiljalleen, yhä nopeampaan kiertoon alaspäin, jossa disinflaatio muuttuu deflaatioksi ja assettien arvot putoavat velan pyyhkiytyessä väkivaltaisesti pois yhteiskunnasta – takaisin järkeviin rajoihin. Samalla deflaation myötä hinta- /palkkarakenne joustaa takaisin, protektionismi on huipussaan. Kyseessä on 15-25v kestävä vaihe, josta aikanaan siirrytään takaisin K-kevääseen. Velat ovat pyyhkiytyneet konkurssien ja taloudellisten katastrofien kautta, samoin hinta/palkkarakenne palautunut takaisin siihen, missä työtä tekemällä vain ja ainoastaan voidaan ylläpitää yhteiskuntaa. Asset-painotteinen talous on tipotiessään.”
Ilmoita asiaton viesti
Kondratjevin sykleistä löytyy tosiaan aika paljonkin puhetta myös viime ajoilta, kun muistaa kirjoittaa r:n ja a:n oikein päin 🙂
Kun keskustellaan siitä, ovatko syklit lyhentymässä vai pidentymässä, muistuu aina mieleen Pekka Korpisen kommentti asiaan: Raamatun aikoina oli seitsemän laihaa ja seitsemän lihavaa vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Touché. Korjasin pränttivirheen.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Korpisen ”sikasyklit”, muistan hyvin, juttelin hänen kanssaan muutamia kertoja, vain hieman kontraten.
Lainaan tähän erästä katsausta:
”Pekka Korpinen sai mainetta asuntomarkkinoiden tuntijana, kun hän vertasi joulukuussa 1989 silloista asuntojen hintojen nousua sikasykliin ja ennusti hintojen kääntyvään voimakkaaseen laskuun.
Sikasyklillä tarkoitetaan sitä, että markkinat eivät ole koskaan
tasapainossa, koska tarjonnan lisäykset ja vähennykset vaikuttavat vasta noin vuoden päästä. Pian sikasykli-analyysin jälkeen asuntojen hinnat romahtivat vuodesta 1990 alkaen.
Korpisen kanssa samoilla linjoilla korkeista asuntohinnoista ovat
olleet myös monet vakuutusyhtiöt, jotka ovat alkaneet myydä
vuokra-asuntojaan.”
”Sikasykli” ilmaisuna tuli kai siitä, että sika on sesonkiruoka: joulukuussa siihen kohdistuva kysyntä on olennaisesti korkeampaa kuin kesäkuussa.
Itse syklistä toteaisin, että jos korostetaan yhtä markkinavaiheen aktoria ylitse muiden, puntaroimatta niiden vaikutusvoimia, joudutaan hakoteille.
1980-luvun jälkipuoliskola vaikutti useampiakin markkinamekanismeja häiritseviä tekijöistä, joista merkittäväin oli rahoitusmarkkinoiden järjetön nopeatempoinen avaaminen, siten että ulkkomaiset näennäisesti matalakorkoiset lainoitukset mahdollistuivat yrityskentälle ja yksityistalouksille. Tuo oli kovanmarkan vaalijoiden merkittävä virhe, vastuuton teko, joka johti mahtaviin häiriöihin ja onnettomuuksiin.
Korpisen sikasykli häipyi sittemmin nopeasti käsitteiden hautausmaalle, kun isommat voimat järisyttivät suomalaista yhteiskuntaa j a valtiojärestystä. Venäjän henkitoreet tietysti kurittivat meitäkin, mutta aivan tarpeettoman paljossa 90-luvun alun lama oli kotikutoista ”väärää politiikkaa”.
Ilmoita asiaton viesti
Jos jaksaisi, voisi kaivaa jostakin pari Korpisen kirjaa, joiden ilmestymisen välillä on 36 vuotta:
1981: Kriisit ja pitkät syklit (väitöskirja)
2017: Suomi kääntyy länteen. Talouden tarina sisäpiiriläisen kertomana
Ilmoita asiaton viesti
”…sekä puolustusmenojen jatkuva pieneneminen kylmän sodan päätyttyä.”
Analyysin tästä kohdasta huomautettakoon, että puolustusmenojen (vai pitäisikö globaalisti puhua sotilasmenoista, eihän vaikka Venäjän menoja puolustusmenoiksi voi kutsuta?) määrä on suhteessa BKT:n globaalisti reilusti alhaisempi kuin kylmän sodan vuosina ja itse asiassa reaalisesti laskussa. Merkkejä kylmän sodan loppupuolenkaan tasosta ei ole nähtävissä.
Esimerkkejä:
Puolustusmenot verrattuna BKT:n
1989 2023
USA 5,9% 3,1%
Kiina 2,5% 1,7%
Asevoimien henkilöstö väkiluvusta
1989 2019
USA 0,9% 0,4%
Kiina 0,3% 0,2%
https://ourworldindata.org/military-personnel-spending
Ilmoita asiaton viesti
Mistä tiedät numerot tilastollisesti oikeiksi Kiinan osalta.
Sanoisin, että pelkkää arvailua valheiden verkossa näiden pitkäaikaisten autoritääristen totalitääristen diktatuurien oman tilastointien uskottavuus.
USA on kuitenkin aina paha, paha, paha… Vaikka alkaa turvata läntiseksi valtioksi itsensä olettavan kulttuuripiirin Suomen turvallisuutta jo ensi kuusta lähtien. Saksa ja johtavat EU- maat eivät välittäneet asiasta aiemmin hevon pa..aa.
Ilmoita asiaton viesti
SIPRI:n lisäksi tuota luokkaa – itse asiassa hiukan alhaisempi – on muun muassa CIA:n arvio jolla organisaationa tuskin olisi mitään syytä esittää todellisuutta alhaisempaa arviota. Detaljit vaihtelevat jo laskutavasta riippuen mutta liikkuvat 1,5%-2% haarukassa.
https://www.cia.gov/the-world-factbook/field/military-expenditures/
China 1.5% of GDP (2021 est.)
Maan asevoimien vahvuuden suhteessa väestöön CIA arvioi olevan 0,14%, eli myös alhaisemman kuin SIPRI.
Kiina on korruptioindeksissä (65) kaukana USA:n (24) tai vaikkapa Suomen (2) takana joten voi olla että ostovoima ei käytännössä ole samaa luokkaa varustuksen osalta vaikka toki henkilöstökustannukset ovat alhaisemmat. Olemmehan Ukrainassa nähneet mitä jälkeä korruptio tekee diktatuurien asevoimissa.
https://www.transparency.org/en/cpi/2022
Ikävää, jos sinusta USA on paha valtio, liittolaisemme se on silti ja hyvä niin, aivan kuten Saksa, Puola ja monet muut Alankomaista Viroon. Itse pitäisin USA:a länsimaisena demokratiana.
Ilmoita asiaton viesti
Eräs maailmanlaajuinen voimatekijä, joka ei ole sykli, vaan hieman erikoinen lenkki tai silmukka, on maailman taloudellisen keskipisteen vaellus Aasiasta Euroopan halki Pohjois-Amerikkaan ja takaisin Aasiaan (juurikaan heikkenevää Euroopan asemaa vahvistamatta, se vain ”loikkaa” ylitsemme).
”Evolution onf the Earth`s Economic Center of Gravity 1 AD to 2025”
Lähde:
McKinley Global Institute, Angus Maddison: Georgetown University.
Vuosilukua minulla ei tässä ole, mutta jostain noin 10 vuoden takaa. Kuvan olen tallentanut 2013.
Yritän saada kuvalinkin toimimaan: https://get.google.com/albumarchive/113679801467129695575/album/AF1QipNGW0JAZPNRZ8ELfEe_sqdy0fW7rgLtbQXobWu6/AF1QipMkcjZSDu1LSDrFZRc0hUETc-i3uLZ38Rm2A3rJ
Tämän ”taloudellisen painopisteen” siirtymän kytkennät maailmanhistoriaan ovat kaiketi helposti havaittavat. Sen sijaan se, miten voimapiiriien muotoutuminen ja siirtymät syntyvät, mitkä tekijät tämän aikaansaavat on pitemmän pohdinnan paikka. Yksi tekijä on varmaan kulttuurien, dynastioiden ja imperiumien ”elinkaaret”, mikään ei ole ikuista, eivät edes hegemonistiset vallat ja keskittymät.
Itse lähden siitä, että talouden (väestö ja tuotantojärjestelmä) painopiste tuo taloudellista mahtia ja sitä suojelevaa sotilaallista voimaa. Joskaan siirtymät eivät aina tapahdu verisesti,mutta eivät kuitenkaan ilman kitkaa. Heikkenevä valta kipuiluttaa ja nouseva mahtius aiheuttaa kukkoilua ja näyttämisen tarvetta. Elämme todella muutoksen aikaa. Läntinen hegemonia menettää voimaansa ja vaikutustaan: vastaavasti itä nousee ja sen hegemonia alkaa säätää elämää maailmassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se painopiste Euroopan yli loikkaa, vaan Havaijin yli.
Ilmoita asiaton viesti