Rauhansuunnitelma Keskustan valtakunnasta
Aina on hyvä pyrkiä alkuperäislähteille, opettavat historiantutkijat, mutta sen lisäksi niitä on tarkasteltava kriittisesti, kuten he myös muistuttavat. Olen pyrkinyt tätä vaatimattomien kykyjeni mukaisesti noudattamaan ja niinpä etsin myös Kiinan 23.2.2023 esittämän sotaa Ukrainassa (en jaksa joka kerta lisätä, että se on Venäjän oikeudeton, laiton, julma ja ties mitä hyökkäys, vaikka niinhän se on) koskevan rauhansuunnitelman (virallisesti ”Kiinan kanta Ukrainan konfliktin poliittiseksi ratkaisuksi”) tekstin, joka löytyikin ilman vaivaa Kiinan ulkoministeriön nettisivuilta: https://www.mfa.gov.cn/eng/zxxx_662805/202302/t20230224_11030713.html.
Siinä siis tulos pyrkimyksistä alkuperäislähteelle tässä asiassa. Entäpä sen kriittinen arviointi? Sitä varten olisi varmaankin pitänyt hankkia paljon muutakin lähdeaineistoa Kiinan tähänastisesta suhtautumisesta sotaan, ja jotta tätäkin tekstiä osaisi oikein arvioida, olisi muutenkin tunnettava Kiinaa syvällisesti. Ensin mainittuun en nyt ryhtynyt, mutta kokemukseni ja aikaisemmin Kiinasta opiskelemani pohjalta uskaltaudun kuitenkin analysoimaan tämän 12-kohtaisen ”rauhansuunnitelman” (sitaatit ovat siinä tarkoituksella) todellista sisältöä ja seurauksia siitä, että sitä alettaisiin toteuttaa – mikä kyllä on enemmän kuin epätodennäköistä. Eihän se näköjään kelpaa edes Venäjälle.
Kohta 1: Respecting the sovereignty of all countries. Tämän voi hyväntahtoisesti tulkita tarkoittavan, että Ukrainan kimppuun ei olisi pitänyt hyökätä eikä ainakaan tavoitteella tuhota sen itsenäisyys, puhumattakaan sen kansallisesta identiteetistä Venäjästä erillisenä kansakuntana. Mutta samalla pitäisi muistaa, että Kiinan kansantasavalta pitää Taiwania osana Kiinaa ja kiistää sen erillisen valtiollisen ja kansallisen olemassaolon. Niinpä kaikkien maiden suvereniteetin kunnioittaminen, kun Kiina sitä julistaa, tarkoittaa myös, että Kiinalla on oikeus liittää Taiwan takaisin itseensä ja että sitä on kunnioitettava.
Kohta 2: Abandoning the Cold War mentality. Kukaan tuskin kiistää (sisäpolitiikassa touhuavia populisteja kenties lukuun ottamatta) tähän sisällytettyä toteamusta, että monimutkaisiin ongelmiin ei ole yksinkertaisia ratkaisuja. Mutta kun Kiina sanoo, että alueen turvallisuutta ei pitäisi saavuttaa vahvistamalla tai laajentamalla sotilaallisia blokkeja, se on selvästi ilmoitus, että Kiina vastustaa Naton laajenemista ja vahvistamista. Tämä koskee tietysti Ukrainan pyrkimystä Natoon, mutta on (vastustava) kannanotto myös Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyteen, puhumattakaan yleisestä pyrkimyksestä vastustaa Yhdysvaltoja, jonka käsikassarana Kiina Natoa pitää.
Kohta 3. Ceasing hostilities. Kiina ei sentään esitä, että sovittaisiin välittömästä tulitauosta, kuten asiaa koskevista mediaraporteista olisi voinut päätellä, mikä merkitsisi Venäjän tähänastisten valloitusten de facto hyväksymistä. Se sanoo, että vihollisuudet olisi asteittain hiljennettävä, jotta aikanaan voitaisiin sopia ”kokonaisvaltaisesta” (mitä se merkinneekään) tulitauosta. Nämä pehmennetytkin sanamuodot kuitenkin lähtevät siitä, että Venäjä hyökkääjänä ja Ukraina puolustajana asetetaan ikään kuin konfliktin yhtäläisiksi (ja siis yhtä syyllisiksi) osapuoliksi, ja pehmeätkin sanamuodot kuitenkin implikoivat tulitaukoa, joka ei merkitsisi Venäjän velvoittamista vetäytymään rajojensa taakse sen ehtona.
Kohta 4. Resuming peace talks. Huomio kiinnittyy sanontaan “The international community should stay committed to the right approach of promoting talks for peace”. Muistuu mieleen Putinin (vai oliko se Lavrov, samantekevää) lausunto, että Ukrainan ja lännen olisi hyväksyttävä ”uudet realiteetit” eli että Venäjän aluevaatimukset ja sen vaatima, Ukrainan alistava turvallisuusjärjestys Euroopassa on uusi realiteetti, jolta pohjalta rauhanneuvottelut olisi käytävä.
Kohdat 5.-7. Resolving the humanitarian crisis. Protecting civilians and prisoners of war (POWs). Keeping nuclear power plants safe. Nämä osiot Kiinan suunnitelmassa näyttävät suhteellisen ongelmattomilta, joskin niissä jätetään huomiotta sotarikokset, joihin Venäjän joukot ovat Ukrainassa siviiliväestöä vastaan syyllistyneet, samoin kuin sen brutaali siviili-infrastruktuurin tuhoamiseen perustuva sodankäyntitapa, joka sekin saattaa täyttää sotarikoksen tunnusmerkit.
Kohta 8. Reducing strategic risks. “Strateginen riski” näyttää tarkoittavan ydinaseita. Ukrainalla ei niitä ole eikä “länsi” ole niillä uhannut, ei edes implisiittisesti, joten tämä, muotoilultaan sinänsä ydinaseita (ja muita joukkotuhoaseita) ja niiden käyttöä yleisesti vastustava kohta on selvästi suunnattu Venäjää vastaan. Mieleen tulee kuitenkin Venäjän viime vuoden joulukuiseen kirjelmöintiin sisältynyt vaatimus, että Yhdysvaltain olisi vedettävä Eurooppaan sijoittamansa ydinaseet omalle maaperälleen. Ei olisi yllätys, jos tämäkin sisältyisi implisiittisesti tähän rauhansuunnitelmaan.
Kohta 9: Facilitating grain exports. Näyttää ensi silmäykseltä ongelmattomalta, jos kohta sisältää Kiinan omakehua.
Pyklälä 10: Stopping unilateral sanctions. On aikamoista tekopyhyyttä vaatia, että vain YK:n turvallisuusneuvoston hyväksymiä sanktiota saisi käyttää, kun niiden kohde, hyökkääjä, on turvallisuusneuvoston pysyvä, veto-oikeudella varustettu jäsen. Paitsi, että tämä osa ”rauhansuunnitelmaa” suosii räikeästi hyökkääjää, se myös – yllätyksettömästi – suosii Kiinaa ja kiinalaisia yrityksiä, joita uhkaavat sanktiot, jos se valtiona ryhtyy avoimesti tukemaan Venäjää tai jos sen yritykset ryhtyisivät laajamittaisesti auttamaan Venäjää sanktioiden väistämisessä.
Kohta 11: Keeping industrial and supply chains stable. Tämä kohta ja siihen sisältyvä vaatimus – ehkä oikeammin vetoomus – näyttäisi liittyvän vain löyhästi Ukrainan sotaan, ja heijastaa enemmän Yhdysvaltain ja Kiinan suurstrategista kilpailua, joka on johtamassa teknologis-taloudelliseen eriytymiseen suurten talousvyöhykkeiden välillä. Voi sen panna merkille siinä mielessä, että Kiina ehkä näkee itsensä pikemminkin kärsijänä kun voittajana tässä ”megatrendissä”.
Kohta 12: Promoting post-conflict reconstruction. Kohdan muotoilu on yleinen ja viitaa kaikkien konfliktien jälkeisten jälleenrakennusponnistelujen tärkeyteen. Tällä tasolla teksti näyttää ongelmattomalta, mutta siitä – tietenkin – puuttuu kokonaan hyökkääjän, Venäjän, vastuu aiheuttamansa tuhon korjaamisesta. Sitä ei tietenkään kannattanut odottaakaan Kiinalta, mutta on sekin yksi asia, joka tekee tästä ”rauhansuunnitelmasta” kelvottoman.
”Jälleenrakennukseen” voisi ja pitäisikin ottaa mukaan myös moraalinen jälleenrakennus, ja silloin ei voida välttää jo mainittujen sotarikosten lisäksi myöskään kysymystä sotasyyllisyydestä. Se taas tuo kuvaan mukaan sen mentaliteetin, jonka siivittämänä Venäjä tähän sotaan ryhtyi. Näidenkin asioiden pitäisi näkyä rauhanehdoissa, vaikka ensimmäinen ja välttämätön ehto niiden mitenkään täyttymiseksi onkin Venäjän selvä ja perusteellinen tappio taistelukentällä.
Siis kelvoton suunnitelma, mutta eri asia on, onko se kelvoton Kiinan omien etujen, sellaisina kuin se ne näkee, näkökulmasta. Epäilemättä sen esittäminen on tässä vaiheessa pääasiassa propagandaele, mutta rauhaan ja varsinkin toisen osapuolen selvään voittoon päättyvä sota ei reaalipoliittisessa katsannossa asiallisestikaan ole tavoiteltava lopputulos Kiinalle. Sille ihanteellinen lopputulos on pitkään jatkuva, sotaakäyvät osapuolet ja Ukrainan tukijat uuvuttava ja niitä poliittisesti ja sotilaallisesti heikentävä konflikti, mukaan lukien Venäjän joutuminen yhä riippuvaisemmaksi Kiinasta. Venäjän heikkeneminen on sinänsä hyödyksi Suomellekin, mutta kaiken kaikkiaan Kiinan ”rauhansuunnitelma” on selkeästi Suomen edun vastainen eikä muuta tarvetta tukea Ukrainaa mahdollisimman voimakkaasti, jotta se voittaisi sodan.
Kirjoituksen tärkkein pointti on sen lopussa:
Kiina hyötyy siitä, että USA joutuu keskittämään poliittista ja sotilaallista voimaansa Ukrainan sotaan. USA joutuu kuluttamaan resurssejaan eikä sillä riitä kapasiteettia suunnata kaikkea voimaansa Kaakkois-Aasiaan. Samalla Kiina tarkkailee millä tavoin Venäjä pystyy rajoittamaan Lännen pyrkimyksiä avustaa Ukrainaa.
Veikkaan että itäisen Ukrainan ja Krimin lähivuosikymmenien tulevaisuus on kovasti Karabahin oloinen – ellei Ukraina suorita sotakentällä pientä ihmettä.
Ilmoita asiaton viesti
Haluaisin lisätä seikan, joka on täällä Lännessä ymmärretty ainoastaan asiantuntijoiden piirissä.
Niin Kiina kuin Venäjäkin näkevät sääntöpohjaisen maailmanjärjestyksen olevan pelkkä työkalu, jolla USA (ja pienemmässä määrin Länsi) pitävät yllä globaalia hegemoniaansa.
Heidän silmin siis Länsi sanelee normit ja säännöt, jotka palvelevat Lännen etuja ja ovat Kiinalle/Venäjälle epäedullisia.
Siksi molemmat haluavat kumota nykyisen maailmanjärjestyksen ja palata viidakon lakiin.
Ilmoita asiaton viesti
Arvoisa blogisti! Kiitoksia hyvin toteutetusta erittelysta.
Toisella lukemuskerralla tuli seuraava kysymys, joka koskee kaikkien vastaavien asiakirjojen laajempaa tulkintaa.
Valttaakseni akateemista sanahelinaa kysymykseni on lyhyt, selkea ja konkreettinen:
Kysymys: Asteikolla 1 – 10 kuinka erilaisen tulkinnan samasta sopimuksesta uskoisitte seuraavien maiden emeritus-suurlahettilaiden kirjoittavan:
– malesialainen
– brasilalainen,
– kuubalainen ja
– nigeralainen
Lahtokohta-oletuksena on tietysti etta te kaikki olisitte tiedoiltanne ja taidoiltanne samantasoisia.
Ilmoita asiaton viesti
Oletan, että tarkoitatte näiden maiden suurlähettiläitä ettekä suomalaisia (entisiä) suurlähettiläitä näissä maissa. Oletan myös, että ”sopimuksella” tarkoitatte tätä Kiinan rauhansuunnitelmaa, joka ei tietenkään ole mikään sopimus, ei edes luonnos sellaiseksi, sisältääpähän vain joitakin periaatelinjauksia, joihin rauhansopimuksen tulisi kenties Kiinan mielestä pohjata.
On mahdoton arvioida miten vilpittömästi oman mielipiteensä asianomaiset olisivat valmiit paperille panemaan ja kuinka paljon he kirjoittaisivat sen mukaan mikä heidän maansa virallinen kanta on. Mehän ilmeisesti puhumme tästä julkisuuteen saatettavista kirjoituksista. Suomenkaan suurlähettiläät tuskin usein kykenevät täysin vapautumaan maansa virallisista näkökannoista arvioissaan, vaikka uskon, että heillä on siihen sekä kyky että lupa paremmin kuin mainitsemillanne.
Emeritukset, siis ne, jotka eivät ole enää virkansa sitomia, varmaan voivat ottaa suurempia vapauksia, vaikka maansa ei siihen aivan niin vapaamieslisesti suhtautuisi kuin esimerkiksi Suomi.
Sikäli kuin kaikkien näiden varaumien ja ehtojen jälkeen ylipäänsä mitään arvioitavaa jää, sanoisin, että tuskin kukaan näistä ottosi samaa peruslähtökohtaa ja päätyisi samaan johtopäätökseen kuin minä, ja ero olisi siihen suuntaan, että Venäjän otteita kohtaan tunnettaisiin suurempaa ymmärtämystä. Toisaalta ehkä vain kuubalainen asettuisi selkeästi sen kannalle; muut luultavasti olisivat enemmänkin aidalla istujia.
En siis mene antamaan numeroarvioita millään asteikolla siitä, miten erilaisia näiden suurlähettiläiden tulkinnat olisivat omaani verrattuna.
Sympatiat ja antipatiat sivuun pannen, eivätköhän kaikki kuitenkin arvoisi jotakuinkin samaan tapaan sodan kulkua ja sitä, kuinka siinä lopulta käy. Kyky nähdä asiat sellaisina kuin ne ovat, on diplomaatin pätevyyden edellytys.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitoksia vastauksestanne. Juuri noin arvelinkin sen olevan.
A) Nakokulma, viitekehys, positio – mita ilmausta halutaankaan kayttaa – luo tulkintaan sisallollisesti arvottavan elementin (teilla ”meikalainen”, muilla ”heikalainen”).
– moraaliksi moraliteetiksi tms… moni sita kutsuisi kait. Itse kutsuisin sita vain tyovalineeksi.
B) Substantiaalinen hahmotus on sitten varsinainen dipin ammattitaidon kiteytys: monitasoinen tulkinta ja ennuste siita mita ”yhteiskunnallis-hallinnollisesti on tapahtumassa ja mahdollista”.
Mielenkiintoista.
Ilmoita asiaton viesti
Oletetaan että kaikki nuo suurlähettiläät ymmärtävät eri maiden poliittiset kannanotot ja tekemiset hyvin. Jos näin, kaikki suurlähettiläät ymmärtäisivät (= tulkitsisivat) tilanteen realiteetit suunnilleen samalla tavalla. Noiden omien, aika yhtenevien tulkintoijen pohjalta julkisuuteen lähetetyt kommentit (= julkisuuteen esitetty ”tulkinta”) voisivat kuitenkin olla hyvinkin erilaisia.
Oman maan harjoittama politiikka olisi tärkein substanssieroja aiheuttava tekijä. Joku on suurvaltavetoisen intressipiiriajattelun kannattaja, toinen kannattaa sääntöpohjaista maailmanjärjestystä. Joku kannattaa sodassa yhtä osapuolta, toinen toista. Joku ajaa oman maan itsekkäitä intressejä, toinen puhuu yleisinhimillisten tavoitteiden puolesta. (Emeritus-suurjähettiläät voivat tietenkin kirjoittaa vähän enemmän omien ajatustensa mukaan kuin vielä virassaan olevat.)
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin niin, hyva Juho Laatu. Luojan kiitos etta teknisessa avustajistossa (dippikunta) taitoa ja yhteinen mallinnus tilannekohtaisesti onnloydettavissa.
****
Kova mutta rehellinen vaanto palkoista tuskin on sita, mita pidetaan vaikeanana neuvottelutilanteena. Enta jos neuvotellaan ”tuntemattomassa tilanteesssa”?
Sillloin taytyy kait tyytya tilanteen osittais ratkaisuun.
Yksilollistymisen ideologia todennakoisesti vie kehitysta kahteen haaraan. Hyvin syvalla ihmisyyden tasoilla kohtaanispohjat perhe-, klaani- ja kollektiivipohjaisen maailman kanssa haurastuu.
Ja kuitenkin, kehittyakseen omimmakseen olisi ihmisen ensiksi kollektisoiduttava (kiinnityttava) johonkin. Ja vasta sitten yksiloidyttava.
***
No joo… Oomi kertaa kaami, meni pimeeks koko maakunta .
Ilmoita asiaton viesti
Neuvottelu- ja sovittelutilanteessa sillä voi olla suuri merkitys, että osapuolet löytävät yhteisen kielen ja mallinnuksen, jonka puitteissa toisen osapuolen ymmärtäminen ja tulevaisuuden hahmottaminen on mahdollista. Pelkän köydenvedon sijaan saatetaan löytää mahdollisuus vetää köyttä ainakin osittain samaan suuntaan (molemmille positiiviseen, tai edes molemmille hyväksyttävissä olevaan).
Ihmiset ovat sosiaalisia, ja kiinnittyvät ja elävät omissa kulttuureissaan / kollektiiveissaan. Kun puhutaan neuvotteluista, ja yleensäkin toisten ihmisten kanssa toimeen tulemisesta, noiden kulttuurien muodostamat ymmärryksen ja toiminnan tavat muodostavat kehikon, jonka puitteissa yhteinen ymmärrys löytyy. Silloinkin kun osapuolet kuuluvat mielestään eri kulttuureihin, heillä tulee olla myös yhteistä kulttuuripohjaa, jonka puitteissa yhteisen ymmärryksen saavuttaminen on mahollista.
Johonkin kulttuuri- ja tapapohjaan nojautuminen on siis välttämtöntä. Tämä ei tietenkään sulje pois sitä, että myös yksilöllistyminen on mahdollista ja toivottavaakin. Yksilöllistymisen voi tässä nähdä avaimena kehitykseen (sen lisäksi, että erilaiset vapaudet voivat olla jo arvo sinänsä). Yksilötason ja kollektiivitason ymmärrys toimivat yhdessä niin, että samaan aikaan säilytetään sekä kollektiivitason tuoma vakaus ja yhteinen ymmärrys, että annetaan tilaa ykslötason tai pienryhmätason tuomille uusille ajatuksille, ja myös kollektiivitason mahdolliselle kehitykselle.
Ilmoita asiaton viesti
Nama kasitellyt asiat eivat ole samantasoisia. Kollektiivijarjestelmien on ensiksi siirryttava yksilon tajunnallis-kehollisiksi luontumiksiksi.
Sen jalkeen on individuaatiolla tilaa.
Jaatkokeskustelu valitettavasti menisi blogin aiheen sivusta.
Ilmoita asiaton viesti
Sellaisista kollektiivijärjestelmistä, jotka estävät yksilöiden kehittymistä, on tosiaan hyväkin päästä eroon, tai eteenpäin. Kiinan hahmotteluihin ja diplomatian toimivuuteen tämä liittyy enää vain heikosti, mutta ehkä niin, että dogmaattisen yhden opin ajattelun, tai tiukasti muuttumattomien ajattelutapojen kanssa voi olla vaikea löytää uusia, molempia osapuolia tyydyttäviä polkuja. Kiinaa voi kuitenkin pitää käytännön- ja maanläheisenä maana, joten ehkä noista teemoista voi löytyä jotain yhteistä pohjaa keskusteluille.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä analyysi. Tässä muutama pieni huomio.
Kohta 8. tuntui osuvan länteen yhtä paljon kuin Venäjään, mikä sopii yhteen sen kanssa, että Kiina suosii ydinasevaltojen inresspiiriajattelua, ja suurvaltojen oikeutta omiin puskurivyöhykkeisiin. Kai tuo tarkoittaa myös sitä, että Kiinan mielestä lännen ei tulisi lähestyä Taiwania (”strategisten riskien minimoimisen nimissä”).
Kohdassa 12 Kiina tavoittelee ehkä sitä, että Ukrainan jälleenrakentaminen tapahtuisi paljolti kiinalaisten toimesta, vähän samaan tapaan kuin Kiina on jo nyt merkittävin peluri Afrikassa.
Jos yritän etsiä tuosta paerista Kiinan tausta-ajatuksia, enismmäisinä tulevat mieleen suurvaltojen intressipiiriajattelun edistäminen, ja Kiinan kauppapoliittisten intressien edistäminen ja siihen kohdistuvien pakotteiden pelko.
Mitään viittauksia sodan epäsymmetrisyyteen ei tosiaan ollut, eli ei huomioitu mitenkään sitä, että Venäjä hyökkäsi laittomasti, ukrainainalaiset puolustavat maataan tuolta laittomalta hyökkäykseltä, ja länsi avustaa Ukrainaa YK:n peruskirjan ohjeiden mukaisesti. Paperi näyttäisi tähtäävän siihen, että rauha tulisi saavuttaa pian (en tosin ole vakuuttunut tuon kiireen asteesta), ja Venäjälle pitäisi antaa kukaties puolet siitä, mitä se tavoitteli. Meidän politiikkamme pitää tietenkin olla täysin toinen.
Länsi voisi olla hieman tiukempi Kiinan suuntaan. Mahdolliset yritystason boikotteja laajemmatkin boikotit tulisi pitää esillä yhtenä mahdollisena toimena. Samoin olisi hyvä osoittaa, että Taiwaniinkin ollaan jonkinlaisissa yhteyksissä, ja myös sitä avustettaisiin, jos joku valtio hyökkäisi laittomasti sen kimppuun. Kiinalla on enemmän hävittävää Kiinan ja lännen välisessä boikottikisassa kuin lännellä.
Olisi kai viisasta myös hieman vähentää lännen Kiina-riippuvuutta pitkällä tähtäimellä – siis myös muista kuin tähän nykyiseen sotaan liittyvistä syistä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolla on Gabuevin ansiokas analyysi samasta aiheesta:
https://carnegieendowment.org/politika/89172
Ilmoita asiaton viesti
Kiina odottaa, että Venäjän kaukoitä putoaa sille, kuin kypsä hedelmä. Baikalin vesivarat, Siperian muut luonnonvarat, kenties Manzuria. Kiinalla ei ole kiirettä.
Ilmoita asiaton viesti