Rauta on nyt kuumana
Reaalipoliittisesti suuntautuneena ex-diplomaattina olen, samalla kun on olen järjestänyt omia ajatuksiani Nato-jäsenyyden suhteen, seurannut kiinnostuneena, mutta jossain määrin harmistuneenakin perusteluja, joita ihmiset ovat julkisuudessa sen puolesta ja sitä vastaan esittäneet. Päällimmäinen vaikka ei ainoa vaikutelma on tunneperäisten näkemysten ylivalta. Itse olen koettanut olla päästämättä niitä niskan päälle, sillä ei tällaista asiaa pidä tunteella päättää, vaikka varsinkin sota Ukrainassa tunteita realistisissakin herättää.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen sodankäyntitavat eivät ole riittävä perustelu liittyä Natoon, vaikka vaikuttavat kyllä jäsenyyden puolesta, sillä ne kertovat siitä, miten suojattoman ja alivoimaisen voi käydä. Myöskään moraalinen suuttumus oikeudettomasta hyökkäyksestä ja sen aiheuttamasta kärsimyksestä ja tuhosta ei ole reaalipoliittisesti riittävä perustelu. Venäjällä on ehkä ollut naamio kasvoillaan, mutta ei se olisi estänyt ymmärtämästä, millaisen maan kanssa ollaan tekemisissä.
Köykäinen on perustelu, että Venäjän joukkojen ollessa sidottuja Ukrainassa se ei nyt pysty ainakaan väkivaltasin keinoin estämään Suomen liittymistä Natoon. Sekä motiivit liittyä että Venäjän todennäköiset vastatoimet olisi nähtävä paljon perustavammasta näkökulmasta.
Venäjä on aina ollut potentiaalinen uhka Suomen turvallisuudelle ja itsenäiselle toimintavapaudelle. Sekä nykyinen Venäjä, sen edeltäjä Neuvostoliitto että sen edeltäjä keisarillinen Venäjä ovat olleet vähintäänkin potentiaalisesti ja usein aktuaalisesti laajentumishakuisia valtioita, olipa syy puolustuksellinen tai hyökkäyksellinen. Silloinkin kun se ei ole pyrkinyt alueliitoksiin, se on halunnut kontrolloida ympärillään olevia pienempiä valtioita eikä vain niiden ulkopolitiikkaa, vaan myös sisäistä yhteiskuntajärjestystä. Viimemainittua eivät ainakaan suomalaiset Nato-jäsenyyden vastustajat joko ymmärrä tai halua tuoda esille: millaista Venäjän vaikutusvallan alla eläminen voisi olla. Kysymyksen voisi esittää toisinkin: miksi juuri ne maat, jotka ovat Venäjän vallan alla elämisen konkreettisimmin kokeneet, haluavat sen toistumisen kiivaimmin estää.
Presidentti Putinin persoona selvästi kärjistää tällä hetkellä Venäjän imperiaalisia taipumuksia, mutta kuten hänen aikaisempien sotiensa ja tämän sodan suosio Venäjän väestön keskuudessa kertoo, kyse ei ole vain hänestä tai suppeasta ryhmittymästä hänen ympärillään. Historia ei väistämättä määrää tulevaisuutta ja onhan mahdollista, että Venäjän ja venäläisten maailmankuva ja kuva itsestään joskus muuttuu niin, että se ei enää ole uhka eikä riski naapureilleen. Ennen kuin siitä nähdään vakuuttavia todisteita, on suhtautumisen Venäjään kuitenkin perustuttava siihen, mitä historia ja nykyisyys meille todistavat. Uskon, että jotkut tuntevat aitoa ahdistusta pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavien ratkaisujen arvailujen varassa olevista seurauksista, mutta epäilen, että enemmän on niitä, jotka vetoavat tähän peitelläkseen epäsuosituksi tullutta ideologista kantaansa.
Suomi on Venäjän rajanaapuri ja ”maantieteelle emme voi mitään” tässä merkityksessä, mutta se ei merkitse, että asemallemme emme voisi mitään. Tällaista valtiota vastaan ainoa tehokas turva on vastavoima, joka estää sitä toteuttamasta pyrkimyksiään. Euroopassa ainoa tehokas vastavoima on Nato, jonka jäsenyys siis edellä olevan päättelyn mukaisesti lisää Suomen turvallisuutta riippumatta siitä, mitä Venäjä tiettynä ajanhetkenä on tekemässä. Naton antaman turvan ydin ei kuitenkaan ole avun saaminen, jos kimppuun käydään. Silloin turva on jo oikeastaan epäonnistunut ja sotaa käydään hyökkäyksen kohteen maaperällä. Turvan ydin on hyökkäystä havittelevan vakuuttuneisuus siitä, että koko Nato todella pitää sellaista hyökkäystä itseään vastaan kohdistuvana, ja siksi pidättyy siitä, koska Naton yhteiset voimavarat ovat niin ylivoimaiset.
Kylmän sodan aikana Suomella ei ollut liittoutumisvaihtoehtoa, koska se olisi ollut vastoin suurvaltojen, Neuvostoliiton, Yhdysvaltain ja Ison-Britannian, maailmansodan loppuvaiheissa eksplisiittisesti ja implisiittisesti sopimaa valtatasapainoa. Suomen säästi Neuvostoliiton satelliitiksi joutumiselta ja sosialistiselta pakkovallalta se, että Neuvostoliitto ei kokenut Suomen kautta itseensä kohdistuvan sellaista akuuttia uhkaa, joka olisi pakottanut Suomen alistamiseen, ja että se päinvastoin pelkäsi Ruotsin liittyvän Natoon, jos se sellaiseen ryhtyisi. Sodanaikainen vastarintakin on voinut jotain vaikuttaa. Hienovaraisempi, vuosikymmeniä jatkunut hivutus siihen suuntaan kuitenkin jatkui miltei Neuvostoliiton hajoamiseen asti.
Neuvostoliiton hajottua tilaisuus liittoutumiseen olisi ollut, mutta sitä ei käytetty hyväksi. Jos olisi käytetty, Suomen Nato-jäsenyys olisi osa jo yli kaksi vuosikymmentä jatkunutta Euroopan sotilaspoliittista status quo’ta, vakiintunutta asiaintilaa. Siihen puuttuminen (kuten Venäjä on nyt yrittänyt viime joulukuisilla vaatimuksillaan Natoon vuodesta 1999 lähtien liittyneiden maiden suhteen) olisi status quo’n horjuttamista, mikä on aina koettu kansainvälisessä politiikassa häirikkökäyttäytymiseksi.
Kaatuneen maidon perään on kuitenkin turha itkeä, eikä valintatilanne silloin tietenkään näyttänyt yhtä selvältä kuin jälkeenpäin. Itsekin olin kahden vaiheilla, vaikka varmaan olisinkin liittoutumista kannattanut, jos siihen olisi ryhdytty. Ukrainan sodan merkitys on siinä, että se antaa uuden tilaisuuden, sillä päinvastoin kuin Venäjän uhkaileva esiintyminen pintapuolisesti tarkastellen näyttäisi osoittavan, status quo’n muuttaminen on helpompaa murrosvaiheessa kuin ”vakiintuneissa” oloissa.
Syitä tähän on useita:
Myös Ruotsin Nato-jäsenyys on noussut todennäköiseksi (vaikkei yhtä todennäköiseksi kuin Suomen). Molempien maiden Nato-jäsenyys muuttaisi koko Pohjois-Euroopan (mukaan lukien Itämeren alue) ja myös Arktisen alueen strategista voimatasapainoa radikaalisti Naton hyväksi. Tästä syystä sitä koskevien epäilyjen ja jopa vastustuksenkin Nato-maissa voidaan olettaa laskevan siitä mikä se muuten voisi olla.
Myös symbolisemmin Naton laajeneminen nyt on houkutteleva asia Nato-maille, koska se alleviivaisi Venäjän epäonnistumista sodanpäämäärissään Ukrainassa; Naton laajeneminenhan on yksi keskeisimmistä, ellei keskeisin, Venäjän vastustama asia (jättäen syrjään puhtaasti propagandistiset selitykset) ja peruste hyökätä Ukrainaan.
Nato-jäsenyyden alhainen kannatus Suomessa ja Ruotsissa on ollut pysyvä este jäsenyydelle, ja tämä este on nyt molemmissa maissa poistunut.
Riskitön hanke Natoon liittyminen ei tietenkään ole:
Vaikka on syytä suhtautua skeptisesti presidentti Putinin etäpsykoanalysointiin ja siitä vedettyihin johtopäätöksiin hänen mielentilastaan, on tietenkin mahdollista, että hän turvautuisi irrationaalisiin liikkeisiin Suomea vastaan liittymisvaiheen aikana. Eri asia on, pitäisikö tämän riskin takia hankkeesta luopua. En luopuisi, sillä sehän todistaisi hänelle, että hänen taktiikkansa toimii.
Yhdysvalloissa voi valta vaihtua tavalla, joka johtaa samankaltaiseen menoon kuin presidentti Trumpin aikana. Nato voisi silloin heikentyä oleellisesti ja siten myös se turva, jota jäsenyydellä hankitaan, mutta ei hankkeesta senkään takia pitäisi nyt luopua. Nato olisi yhä olemassa ja antaisi turvaa, joka ei-jäseneltä puuttuu. Eikä trumpismin voitto ole kirkossa kuulutettu.
Kansan kannatus ei välttämättä säily nykyisellä korkealla tasolla, varsinkin jos Ukrainan sota päättyy Venäjän nopeaan (osittaiseenkin) voittoon. Kompromissirauha, jossa Ukraina joutuisi tekemään poliittisia myönnytyksiä Nato-jäsenyydestä luopumisesta, demilitarisoinnista ja muusta vastaavasta, voisi johtaa Naton laajenemista kohtaan tunnetun kannatuksen hiipumiseen myös nykyisissä jäsenmaissa, ja mikä pahempaa niiden johdossa. Sitä tärkeämpää olisi viedä prosessi päätökseen nopeasti Suomen osalta.
Ruotsi saattaa vastakkaisista indikaatioista huolimatta lopulta päätyä luopumaan jäsenyyshankkeesta. Jäsenyys olisi silti Suomelle edullista, mutta ei yhtä edullista, ja nykyisille jäsenmaille vähemmän kuin jos molemmat liittyvät. Sitä tärkeämpi toimia kun rauta on kuumana.
Luotan ex-suurlähettiläs Kuosmasen juttuihiin. Yhtenä tekijänä sekin, että pääsääntöisesti eläkkeelle päässeillä ei ole pomoa sanomassa, mitä saa sanoa.
”Päällimmäinen vaikka ei ainoa vaikutelma on tunneperäisten näkemysten ylivalta.”
Tuohon varmaan olen sortunut. Oman arvioini mukaan Suomi olisi vielä melko pitkään selvinnyt yksinkin, mutta jos naapuri alkaa kansanmurhailemaan Naton vuoksi, niin onhan siihen sitten liityttävä, vaikka edut ja haitat menisivät tasan. Miten muuten Putinille voi antaa ymmärrettävää palautetta?
”…joka olisi pakottanut Suomen alistamiseen…”
Kaipa Venäjän toiminnan voisi tiivistää alistamiseen. Jopa alistamisperusteinen uskonto on Neuvostoliiton alueella saatu melko pitkälle alistettua.
”…on tietenkin mahdollista, että hän turvautuisi irrationaalisiin liikkeisiin Suomea vastaan liittymisvaiheen aikana.”
Kun Venäjän Suomen rajalle kokoamat joukot ovat melko pitkälle tuhoutuneet suomalaisen käden koskematta, niin toivoa sopii, että Kirill kertoo Putinille, että kyse on ylemmältä taholta tulleesta vihjeestä: älä ala Suomen viholliseksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Riskitön hanke Natoon liittyminen ei tietenkään ole”
Ei olekaan, sillä saadaan pienennettyä riskiä ehkä vain 90%.
Ilmoita asiaton viesti
Onko meillä edes reaalista vaihtoehtoa nykytilanteessa?
Ilmoita asiaton viesti
Julkisessa keskustelussa on jäänyt vaille huomiota se, että me parasta aikaa huomaamattamme todistamme Naton pelotteen toimivuutta.
Ukrainalle Lännestä toimitettava aseapu kuljetetaan -pääosin lentäen- ensin Ukrainan Natoon kuuluvaan naapurimaahan, ja sieltä maakuljetuksina Ukrainan puolelle. Venäjän kannalta apu on suoraan sen intressien vastaista, ja on tosiasiallisesti estänyt sitä jo voittamasta tätä sotaa.
Venäjä ei kuitenkaan ole uskaltanut iskeä apukuljetuksiin siellä missä se olisi helpointa; siis silloin kun aseet ovat kuljetuslentokoneiden mukana tulossa kohti Nato -valtion lentokenttiä.
Ilmoita asiaton viesti
Suurlähettiläs (emeritus) Kuosmanen kirjoittaa analyyttisen pohdiskelevasti ajankohtaisista aiheista.
Etenemään pyrkivän ja totuushakuisen pohdinnan sudenkuoppa ovat itsestäänselvyydet. Monesti olen kuullut seuraavan retorisen ilmauksen eri tavoin asetettuna: ”miksi juuri ne maat, jotka ovat Venäjän vallan alla elämisen konkreettisimmin kokeneet, haluavat sen toistumisen kiivaimmin estää.”
– Tuo kysymys on retorinen. Se houkuttaa kuulijan vastaamaan myös itsestäänselvästi kyllä. Mutta mutta… todistuksen pätevyyden tuo vastaus kuitenkin saavuttaa vasta sitten kun tiedämme miten vertailukelpoisissa muissa tapauksissa on toimittu.
Voisitteko, arvoisa Antti Kuosmanen, hieman avata tuota asiaa kun minulla itse ei poliittisen / sotilaallisen historian tuntemus tuohon riitä.
Ilmoita asiaton viesti
No Suomi halusi kyllä kiivaasti pois Venäjän vallan alta ja onnistuikin siinä vuosina 1917-1918. On aika tunnettua ns. sortokausi ja kaikki se mitä se toi mukanaan.
Tunnettua on myös se tyytymättömyys Baltian maissa mikä aiheutui Neuvostoliiton miehityksen aikaan Baltiassa. Vaikka kyse olikin neukkulan miehityksestä, tuskin venäläinen miehitys olisi sen mieluisampaa.
Ilmoita asiaton viesti
En oikein ymmärrä, mikä sudenkuoppa kysymykseeni liittyy, enkä myöskään sitä, mikä siinä houkuttelee itsestäänselvästi vastamaan ”kyllä”. Itse asiassa siihen ei voi vastata ”kyllä”, vaan vastauksessa olisi joko kerrottava, mikä vastaajan mielestä on pannut neuvostovallan alla olleet maat haluamaan keinolla millä tahansa estää sen toistuminen. Tai jos vastaaja kiistää sen, että ne ylipäätään haluavat estä sen toistumisen, kertomaan, millä perusteella hän näin väittää.
Itse olen päätynyt esittämään tämän kysymyksen siksi, että olen havainnut monilla Naton (ja Suomen Nato-jäsenyyden) vastustajilla asenteen, jonka mukaan Nato ylipäänsä ja sen laajeneminen on ollut Yhdysvaltain aggressiivista sotapolitiikkaa, johon Neuvostoliiton valtapiiristä irronneet maat on joko vastoin tahtoaan pakotettu tai ymmärtämättömyyttään houkuteltu, ja että tavoitteena on Venäjän heikentäminen, jopa tuhoaminen. Uskonkin, että Yhdysvalloille ei Venäjän valtapiirin patoaminen ole ollut mikään vastenmielinen asia, mutta Naton laajentumiseen sen ei ole tarvinnut mitään pakottavia keinoja tai edes houkuttelua käyttää. Muistan päinvastoin aivan hyvin – itsekin nuo ajat eläneenä – varovaisuuden, jopa vastahakoisuuden, jolla Naton laajentumiseen alun perin johtavissa länsimaissa suhtauduttiin. ”Driving force” ovat olleet nuo maat itse.
Varsinainen vastaus kysymykseenne on neuvostojärjestelmä ja sitä seurannut Venäjän yhteiskuntajärjestelmä ja Neuvostoliitto/Venäjän suhtautuminen pieniin naapureihinsa. Totalitarismi, kaiken vapauden tukahduttaminen, karkotukset, joukkomurhat, pakkotyöleirit, ikuinen toivottomuus ja stagnaatio. Siksi juuri ne jotka sen kokivat ja ovat nyt kokeneet myös länteen kuulumisen, haluavat kiivaimmin estää sen toistumisen. Niillä oli epäilemättä alun perin liian ruusuiset käsitykset lännestä, ja siitä on seurannut myös turhautumista, mutta eipä näytä ketään houkuttavan paluu entisen herran alle.
En ymmärrä mitä tarkoitatte ”vertailukelpoisilla muilla tapauksilla”, joita pitäisi odottaa ennen kuin ”vastaus saa todistuksen pätevyyden”?
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä olen taustani vuoksi liian taipuvainen etsimään yleisiä teidän kirjoituksistanne yleisiä tieteellisiä lainalaisuuksia tahi päätelmiä. En huomannut omaa yleistämisen suuntaani varoa.
Tulkitsin lauseenne seuraavasti:
– Tutkimuksellisena yleistyskohteena ovat kaikki maailmassa suuremman valtion ”kyljestä” vapautuneet valtiot.
– Kuitenkin otoksenne käsitteli vain Venäjän vierestä vapautuneita valtioita.
– Tuossa viitekehyksessä johon ajatteluni hakeutui, olisi tarvittu muunkinlaisia tapauksissa joukkoon kuin pelkät Venäjän vapautuneet reunavaltiot.
**** *****
Kirjoittajana tunteeni on, etten nytkään osannut kovin selvästi asiaani ilmaista. Mutta yritin sentään. Sopikaamme siis että yleistin ajatuksenne väärin hallintotieteellis- sosiologiseksi päätelmäksi tai yleiseksi historialliseksi lainalaisuudeksi.
Ilmoita asiaton viesti
OK, luulen ymmärtäväni nyt paremmin mitä ajoitte takaa. Tuntuu vain siltä, että vertailukohtia ei kovin helpolla löydy. Suurvaltoja on historian kuluessa sortunut ja vaikkeivat olisi sortuneetkaan, ovat menettäneet valtapiirinsä; viimeksi näin kai kävi läntisille siirtomaavalloille 1950-60-luvuilta lähtien. Valtakuntia on kokonaan hajonnut kuten Jugoslavia. Mutta sellaista tapausta kuin Venäjä/Neuvostoliitto, joka olisi toteuttanut niin totalitääristä systeemiä ja joka sorruttuaan olisi noussut uudelleen tavoittelemaan entistä valtapiiriään, ei oikein tule mieleen. Sitä paitsi, minulla oli vaatimattomammat aikeet kuin tällainen historiatieteellinen kokonaisanalyysi: halusin vain todistaa, että Neuvostoliitosta eroon päässeet maat, olivatpa entisiä neuvostotasavaltoja tai Varsovan liiton maita, ovat kaikkein kiivaimmin halunneet estää sen valtapiirin uudelleen joutumisen. Siihen ei tarvita muita todisteita kuin niiden käyttäytymisen havainnointi.
Ilmoita asiaton viesti
Nato-jäsenyys on välttämätön, sillä Venäjän kanssa ei voi ylläpitää hyviä suhteita. Hyvillä suhteilla ei voi ostaa liikkumatilaa ilman, että tekee samalla kohtuuttomia uhrauksia. Venäjä ei piittaa hyvistä suhteista.
Kaikki kanssakäyminen on FSB masinoimaa tai soluttamaa toimintaa. Se, mikä suomalaisille yrityksille näyttää pelkältä kaupalta, venäläiselle osapuolelle se on Suomen taloudellisen riippuvuuden kasvattamista, korruption edistämistä ja tieteellis-teknis-taloudellista vakoilua. Sama koskee kaikkia muitakin suhteiden ja yhteistyön osa-alueita.
Ei riitä, että Putin poistuu, jos muut voimakeskukset jäävät.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on Putinin ja hänen kaaderinsa johdolla laajentumishaluinen ja imperialistinen valtio. Armeijaa on rakennettu tätä silmällä pitäen mm. öljy- ja kaasutuloilla viimeiset 20 vuotta. Siihen tarvitaan hyökkäysarmeijaa. Stalinissa ja Putinissa on mm. samaa se, että molemmat ovat rakennuttaneet hyökkäysarmeijan.
Krimin valtaus 2014 herätti minut huomaamaan ns. Duginin opin, jota professori Aleksandr Dugin tuo esille kirjassaan ”The Foundations of Geopolitics: The Geopolitical Future of Russia” vuodelta 1997.
Olen tuonut esille tätä asiaa lukemattomissa kommenteissani aina vuodesta 2014 lähtien. Pidän tätä ns. Duginin oppia vaarallisena Suomen turvallisuudelle.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli juuri tämän Duginin oppien mukainen. Siihen perustuen olin 100 % varma siitä, että hyökkäys tulee. Ihmettelen sitä, että se tuli yllätyksenä monelle poliitikolle.
Suomen tilanne on sama kuin Ukrainalla ja sen takia on äärimmäisen tärkeää, että Suomi liittyy Natoon. Mitä nopeammin tämä tapahtuu, sen parempi se on Suomelle. ”Aikaikkuna” on rajallinen.
Duginin kirjassa Suomi tulisi liittää Venäjään.
Venäjä ydinasevaltiona ei pelkää Naton laajentumista, vaan sitä, että se vaikeuttaa sen omaa laajentumista.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Osnovy_geopolitiki
https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Dugin
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka ydinasevalta, eniten pelkää(vät) demokratiaa, kansalaisten mahdollisuutta vaikuttaa, vaihtaa vallanpitäjät – tämähän on päivän selvää! Vaikka silovikit olisivat miljardöörejä kykenemättömiä käyttämään tai hallitsemaan omaisuuksiaan, eniten pelkäävät, että jonkun toisen käsi tule ”heidän taskuihinsa” Koko kupru on ”mafioso -tyyliin rakennettu feodaalisysteemi – läänityksiä jne . . . Näkyykö loppua koskaan, jollei kansa ryhdistäydy?
Ilmoita asiaton viesti
Jaksanu lukea enempää.
”Venäjän sodankäyntitavat…..!.”
Mitäpä jos minä tulen pistämään talosi paskaksi !.
Ja jos mutiset,niin totean,että minulla on käytössä Venäläiset sodankäyntitavat??.
Ilmoita asiaton viesti
Tulee mieleen se, että kun ballististen ohjusten ns. isoympyräreittejä ( lyhin matka pallopinnalla pisteestä A pisteeseen B, toki korkeussuunnassa
maapallon pintaan nähden avaruuden ja ilmakehän rajapinnalla käyden ) tarkastelee esimerkiksi perinteisellä pallokartalla ja mittakaavaan leikatulla villalangalla tai sitten helpommin Google Earth sivustolla, niin kyllähän Pohjois-Euroopan ja siinä mukana Suomen alue ( Suomen yläpuolella oleva alue ) ovat melko lailla geopoliittisesti tärkeämmässä asemassa kuin Ukrainan alue.
Toki Välimereltäkin ( jonneka pääsyn Nato voi sotilaallisesti kiistää Venäjältä milloin vain) voidaan ballistisia ohjuksia ampua Venäjän Moskovan suuntaan ja muihinkin kohteisiin Venäjällä. Toisaalta, Moskovan suuntaan ja muuallekin Venäjälle voidaan pitkälle kantavilla ja lyhyemmälelkin kantavilla alustoilla ampua ydinaseita Venäjän kohteisiin.
Välimeren alueella ei ole kovinkaan merkitystä siihen, jos Venäjä haluaa ampua ballistisia mannerten välisiä ohjuksia ( ICBM, InterContinentalBallisticsMissiles ) USA:n itärannikon kohteisiin.
Siis kyseessä on USA:n kyky torjua Venäjältä ammuttavia ICBM -ohjuksia. Tällaisten ohjusten torjunnassa on kyse minuuttipelistä siitä, kun ensimmäisen ohjuksen laukaisut havaitaan ja siitä, missä ne laukaistut ohjukset saadaan havaituksi, otettua seurantaan ja niitä kohden ehditään laukaisemaan riittävä määrä ohjusten-torjunta-ohjuksia ja että ne ehtivät torjumaan ICBM -ohjukset ajoissa, ennen kuin ne ovat tulossa monikertaisella yliääninopeudella kohti kohdetta ja vielä hajautumaan useiksi erillisiksi ydinkärjiksi. Toki tähän aikaväliin pitää mahtua vielä päätös vastaiskusta.
Nuo hypersooniset liito-ydin-pommit ovat vielä asia erikseen, kunhan ne saadaan ihan oikeasti toimimaan joskus. Ja kai niillekin on alettu jo kehittelemään vasta-asetta. Jostakin avaruudesta käsin ehkä.
Tuleekin mieleen, että miksi Ukraina oli ensimmäinen Venäjän kohde ? Onko Ukraina testikohde Venäjälle ? Että jos tuo ”konsepti” toimii, niin sitten sitä sovelletaan seuraavassa kohteessa. Vielä ei tuo Venäjän ”konseptin” toteutus näytä toimivan oikein kunnolla.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä sitten?
Ilmoita asiaton viesti
Suomen liittyminen Natoon on venäjän nykyjohdolle pahuksen iso takaisku myös sisäpoliittisesti ja juuri tässä tilanteessa. Selvä viesti suoraan kansalle, että mitenkäs nyt noin, kun rauhaisa naapurikin on liittymässä nykykremlin vastaiseen liittymään. Luupäisimmänkin maatuskan aivokopassa voi nousta ainakin pieni epäilys.
Ikävä olla väärässä, mutta olin varma sodan alkuvaiheessa, että putin kavereineen saa opposition vahvistumaan ja venäjälle syntyy toinen, sisäinen rintama. En tajunnut kuinka syvälle järjestelmä oli kansalaisten pään sisään kulkeutunut. Mutta, mutta toivoa on. Nyt vain mennään pidemmän kaavan mukaan, koska kremlissä töpättiin ja pahasti. Koko hyökkäys on ollut suuri virhearviointi tai useamman sellaisen summa. Tässä maailmassa on mahdotonta estää tiedon leviämistä. Odotettavissa onkin eräälainen lumipalloefekti Venäjällä, kun totuus hyökkäyksestä aukenee.
Jos ja kun maamme liittyy Natoon olisi hyvä, että viestimme siitä kohdistuisi venäjän kansalle koko sillä arsenaalilla mitä on käytettävissä. Motiivina on kremlin agressiivinen politiikka, joka on eskaloitunut sotaan ukrainassa ja tästä syystä tarvitsemme lisää vipuvartta puolustaakseemme demokratiaa ja maatamme. Ihan kuten totuus on. Ei täältä kukaan hyökkää venäjän puolelle. Maamme nato jäsenyydellä aikanaan on tosi tärkeä rooli koko sotkun selvittämisessä, veikkaisin.
Ai nuo ruåttalaiset. Mahdanko olla oikeassa, mutta olisiko nyt aika antaa eduskunnaltamme selvä viesti sinne päin, että olisi toki hienoa, jos mentäisiin samaan aikaan, mutta meitä ei häiritse, vaikka pähkäilisitte pitempääkin. Tervetuloa sitten joskus perässä, jos vielä kiinnostaa.
Ruåttissa ei vielä puhuta, mutta joku valopää voi hokata, että hetkinen jos Suomi liittyy, niin Ruåtti olis kuin herran kukkarossa natomaiden ympäröimänä
Ilmoita asiaton viesti