Roolit ovat vaihtuneet triangelidraamassa
The Economist järjesti 14.4.2023 tilaajilleen jälleen nettiyhteydellä webinaarin – niitä lehti on järjestänyt eri aiheista aina koronapandemian alkuajoilta lähtien, ja eniten niitä on ollut Venäjän hyökkäyksestä käynnistyneestä Ukrainan sodasta. Webinaarien keskustelijat ovat poikkeuksetta lehden omia toimittajia. Se vaikuttaa niiden luonteeseen, joka on ”journalistinen”, aika lailla nykyhetkeen painottuva, ja jotenkin pintapuolinen, vaikka The Economistin toimittajat ovat erittäin hyvin informoituja ja taitavia ammatissaan. Webinaarien tekninen toteutus on taitava ja tekee niistä helppoja seurata. Nyt aiheena oli Kiinan ja Venäjän suhde, jolla tietenkin on myös tekemistä kyseisen sodan kanssa.
Ehkä aiheen luonteen takia tämä webinaari ei pysytellyt pelkästään Kiinan ja Venäjän suhteissa, vaan rönsyili kattamaan suurvaltasuhteiden, eritoten kahden jo mainitun ja Yhdysvaltain välistä kilpailua laajemminkin. Tämä ”triangeli” on edelleen maailmanpolitiikan tärkein kolmio, vaikka syytä on kysyä kuinka kauan, sillä siihen on uusia kärkiä pyrkimässä, nousevina maina ennen muuta Intia, ja jos kohta ei resursseiltaan niin kuitenkin kunnianhimoltaan riittäviä kuten Brasilia ja muutama muukin.
Sinänsä on varsinkin Euroopan ja eurooppalaisten (Britanniakin sentään kuuluu yhä Eurooppaan, vaikka ei enää ”Eurooppaan” siinä merkityksessä kuin sanalle EU:ssa usein pyritään antamaan) kannalta ymmärrettävää tarkastella asiaa edellä mainittuna triangelina, koska Venäjäkin on yhä suurvalta, Kiina tosin nykyään paljon suurempi, suorastaan supervalta tai ainakin melkein. Venäjä ei ole enää supervalta, mutta kuitenkin maa, joka pystyy taivuttamaan muita tahtoonsa (myös vastoin niiden tahtoa). Tässä vapaasti referoituna ja kommentoituna webinaarissa esille tulleita keskeisiä asioita. Uusia ne eivät juurikaan ole, mutta ehkä niistä hahmottuu hieman uudella tavalla nyansoituva kuva.
Ainakin yksi asia webinaarissa nostatti hieman henkistä vastarintaa: väite että Vladimir Putinilla ja Xi Jinpingillä olisi jonkinlainen henkilökohtainen ystävyyssuhde, joka juontuisi heidän vanhempiensa samankaltaisista sotakokemuksista ja kasvuympäristöstä. Ehkä onkin, mutta on tosi vaikea uskoa, että sillä voisi olla paljon jos yhtään mitään tekemistä heidän johtamiensa valtioiden noudattaman politiikan kanssa. Tavallaan webinaristit tämän näyttivät huomaavankin, kun puhuivat Putinin KGB-koulutuksesta ja siinä hankkimasta kyvystä puhua ihmisille, omia pyrkimyksiään edistääkseen, sitä mitä nämä haluaisivat kuulla. Uppoaisiko tällainen sellaisen henkilöhistorian ja vallantavoittelu-uran jälkeen, jolla Xi Jinping on koulittu? Ei tunnu uskottavalta.
Paljon uskottavampi oli viittaus siihen, miten Yhdysvallat (Henry Kissinger mainittiin, mutta Richard Nixon olisi myös pitänyt mainita) keikautti kylmän sodan suurstrategien asetelman uusiksi 1970-luvun alussa solmimalla suhteet Kiinaan. Silloin Kiina oli nappula, jota siirtämällä pelattiin Neuvostoliittoa, kaksinapaisen maailman toista pääpeluria vastaan. Nyt on puolestaan Venäjä nappula, jota siirtelemällä Kiina pelaa Yhdysvaltoja, päävastustajaansa vastaan. Venäjä ei tosin tietenkään asiaa näin näe, mutta kun teknologia, talous, väestö ja näköala tulevaisuuteen ovat mitä ovat, näin se on. Myös Yhdysvallat, niin paljon kuin sen näkemys maailman menosta ja suunnasta eroaakin Kiinan näkemyksestä, pitää Venäjää nyt nappulana, jota liikutellaan.
Webinaristien mielestä Kiinan johtajilla on edelleen kauhukuva siitä, mitä tapahtui 1980-90-lukujen vaihteessa: Neuvostoliitto ja kommunismi sortuivat heidän silmiensä edessä. (Tietenkin heillä oli käsissään myös opiskelijamielenosoitukset Tiananmenilla, eikä sekään ihan mitätön juttu ollut, vaikka noiden mielenosoitusten kukistaminen oli uhrimäärältään pikkujuttu Kiinan kommunismin verisessä historiassa.) Nyt argumentti on, että Kiinan johtajat eivät halua toista kertaa nähdä Venäjän johdon sortuvan, koska se nostaa esille oman aseman menettämisen mahdollisuuden. Sortuminen voisi merkitä sitäkin, että Venäjällä nousisi valtaan länsimielinen johto (ja mikä vielä pahempi, länsimielinen yhteiskuntajärjestelmä). Tässä pilkottaa kyllä taas idealistis-harhainen näkemys, että epädemokraattiset johtajat pelkäävät erityisesti demokratioita, koska heidän kansojensa oletetaan automaattisesti sellaista kaipaavan. Ne jotka ovat sitä saaneet maistaa, ehkä kaipaavatkin, vaikka Venäjän 1990-luku kyllä todistaa sitä vastaan. Tosin se mikä Venäjällä vallitsi 1990-luvulla, oli tosiasiassa kaukana todellisesta demokratiasta.
Venäjän puolestaan on nähty (ja nähtiin tässäkin webinaarissa) valmistautuneen jo pitkään valtapiirinsä palauttamiseen, missä Ukrainan kukistaminen on kriittisen tärkeää. Niinpä Putin olisi tämän argumentin mukaan jo aikapäivää sitten alkanut suunnata maataan kohti Kiinaa. Totta onkin, ja kiinnitin itse jo monia vuosia sitten ja yritin kiinnittää raporttieni vastaanottajien huomiota siihen, että Putinin Venäjä ei koskaan isotellut, mahtaillut eikä arvostellut Kiinaa. Se sen sijaan jäi ainakin itselleni tuolloin epäselväksi, oliko syynä valmistautuminen yhteenottoon lännessä ja liittolais- tai tukisuhteen hakeminen Kiinasta, vai yksinkertaisesti se, että Venäjä, itse sitä tosin avoimesti myöntämättä, aisti että voimasuhteet olivat kerta kaikkiaan muuttuneet ja siksi käyttäytyi siivosti Kiinaa kohtaan. Se jos mikä on nimittäin iso asia Kiina-Venäjä -suhteessa, suurin sitten 1700-luvun, jonka lopulta lähtien Kiina menetti mahtinsa ja joutui niin Venäjän kuin länsivaltojen alistamaksi. Vielä kommunistivallankumouksen onnistuttua se oli alisteisessa asemassa Neuvostoliittoon nähden, minkä Stalin pani Mao Zedongin konkreettisesti tuntemaan. Nyt osat ovat vaihtuneet, ja aina voi kysyä, eivätkö nuo vanhat nöyryytykset naapurin taholta ole vieläkin muistissa. Sekin yksi syy epäillä, että Xin ja Putinin henkilökemiat eivät paljon paina, vaikka positiivisia olisivatkin.
Venäjällä on siis pääsiassa välinearvoa Kiinalle nykypäivänä. Yksi välinearvo liittyy siihen, miten suhtautua Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan. Venäjältä sodan takia asetettujen sanktioiden ansiosta halvalla saatavat öljy ja maakaasu ovat siinä epäilemättä tärkeässä osassa, mutta eivät ainoa asia. Sodan pitkittyessä ja Venäjän epäonnistuttua maan nopeassa valloittamisessa Kiinan on ratkaistava, miten paljon se on valmis Venäjää tukemaan. Putinin regiimin romahtamisen estäminen on epäilemättä voimakas motiivi, mutta lännen tukeman Ukrainan voiton estäminen palvelee Kiinan tavoitteita Venäjän regiimin kohtalosta riippumatta. Niin toisaalta palvelee myös Venäjän voiton estäminen. Mitä heikompi ”junioripartneri” (siinäkin typerä ilmaisu), sitä parempi.
Yhdysvaltain ja Kiinan valtakamppailun kiristyminen (kuvaavasti parhaaksi skenaarioksi jo nostetaan katastrofin välttäminen) on nostattanut entistä enemmän näkyviin myös Taiwanin aseman ja kohtalon. Sen kukistaminen ja liittäminen Kiinaan väkivalloin näyttää nousseen yhä selkeämmin konkreettiseksi tavoitteeksi (rauhanomaista yhdistymistä tuskin kukaan enää uskoo mahdolliseksi). Venäjän tavoite Ukrainassa on sama, joten tietynlainen paralleelisuus tässä Kiinan näkökulmasta vallitsee, vaikka täysimittainen asettuminen Venäjän puolelle toimisikin Kiinan suurpoliittisia etuja eli potentiaalisten ja aktuaalisten vastustajien kilpailuttamista vastaan.
Ranskan presidentin Kiinan matkansa jälkeen antamat lausunnot olisi nähtävä tätä asetelmaa vasten. Hän saattoi tarkoittaa hieman muuta kuin sanoi, mutta epäonnistui siinä tapauksessa sanomisissaan. Euroopan eli EU:n olisi kyllä tavoiteltava ”strategista autonomiaa” eli itsenäistä kykyä puolustaa itseään paitsi teknologisesti ja taloudellisesti myös sotilaallisesti, mutta ei kerrottava kaikelle maailmalle, että Taiwanin kohtalo ei kiinnosta. Kyse on enemmästä kuin Taiwanin sinänsä tärkeästä teknologisesta ja taloudellisesta merkityksestä. Eikä juuri nyt missään tapauksessa ole oikea aika irtaantua edes verbaalisesti Yhdysvalloista tässä asiassa. Niinpä, kuten The Economistin webinaristit sanoivat, Macronin puheet eivät olleet ainoastaan moka, vaan todiste virheellisestä ajattelusta.
Xi’n isähän oli CCP:n ihan niitä korkeimman tason pamppuja, joka pariinkiin kertaan puhdistettiin ja rehabilitoitiin.
Menetti siis asemansa ja lähetettiin maaseudulle – henkensä sai kuitenkin pitää.
Ilmoita asiaton viesti
Julkaistujen henkilöhistorioiden mukaan Xi on sentään yrittänyt kansan parasta kun jää epäselväksi onko se ollut koskaan Putinin tavoite.
Xi on vanginnut uigiireja hyvässä tarkoituksessa, estää terroritekoja ja samahan se on jos valtiolle vaarallisiksi katsotuilta Falun gongin jäseniltä myydään elimiä, parantavathan ne valtion finansseja. Xin hyviksi katsomat ja kansalle otollisiksi katsotut tavoitteet ovat ohjanneet Xin toimia.
Putinin puoluetta on kutsuttu varkaiden ja huijarien puolueeksi ja jää epäselväksi onko Putin koskaan etsinyt kansan parasta vai pelkästään oman viiteryhmänsä, KGB:n miesten ja itsensä parasta.
Ilmoita asiaton viesti
Junioripartneri on hyvä nimitys Venäjälle tuossa kolmikossa.
– Rooli sopii, muuttujat muuttaen myös Eu:lle.
Ilmoita asiaton viesti
Paitsi, että Venäjä ei ole sen enempää juniori kuin partnerikaan. ”Heikompi osapuoli” kuvaisi suhdetta paremmin, mutta kun meillä ei enää osata käyttää suomen kieltä…
Ilmoita asiaton viesti
Ranskalla on kova halu vaikuttaa maailmanpolitiikkaan, mutta kyvyt puuttuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Olenko väärässä, mutta tuntuu vain siltä, että Kiinan ja Taiwanin välillä on kauppaan ja sen mukanaan tuomiin rahavirtoihin ”lännestä” yhteinen etu. Ei siellä mitään sulkua ole. Rahavirrat Tai Pein ja Sanghain välillä liikkuvat vallan mainiosti. Samoin kuin siirtomaa vallan aikaan 1800-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
No, jos uskomme Euroopan yhteisön ”perustajaisien” ideologissävytteistä näkemystä kaupan ja vaihdannan siunauksellisista voimista, näiden maiden jotka kumpikin huomattavassa määrin hyötyvät nyt ja jatkossakin yhteistoiminnastaan, ei koskaan pitäisi kaivaa tuliluikkuja, saati ojentaa niitä toisiaan vastaan!
Elävät realiteetit vain eivät edelleenkään taipuvan kauniiden teorioiden ja ideoiden edellyttämään formuun.
Ilmoita asiaton viesti
Taiwan, jota portugalilaiset (ja myöhemmin länsimaissa yleisesti) kutsuivat Formosaksi, oli osa Kiinaa 1400-luvulta alkaen (tosin välillä oli jokunen vuosikymmen hollantilaisvaltaa), kunnes Japani valloitti sen sodassa Kiinaa vastaan vuonna 1895. Se palasi Kiinalle vuonna 1945 Japanin tappion jälkeen, ja kun kommunistit ottivat vallan manner-Kiinassa vuonna 1949, Guomingdang vetäytyi Taiwanille. ”Siirtomaa-aikaa” ei siis ole ollut 1800-luvulla, vaan Taiwan oli (paitsi vuosisadan viittä viimeisät vuotta) osa Kiinan keisarikuntaa. Kauppaa Taiwanin ja kansantasavallan välillä on olut pitkään ja samoin paljon investointeja molemmin puolin, vakka saaren valtio-oikeudelinen asema on perustavanlaatuisen riidan alainen.
Ilmoita asiaton viesti
Economist once was neutral and not biased but resources to obtain information always good but they should let readers decide not them selling a view
China is fascist with concentration camps body harvesting own people stealing lying claiming ownership of others territories and must be isolated as money fuels their military power
Putin same NK Venezuela Iran same
Ilmoita asiaton viesti
Antti kirjoittaa mielenkiintoisesta maailmanpolitiikan teemasta ”Roolit ovat vaihtuneet triangelidraamassa”
Tästä teemasta kirjoitti myös Foreign Affairs, Toukokuu/Kesäkuu 2023, Stephen Brooks ja William Wohlforth, artikkelissaan ”Myytti moninapaisuudesta”
Tässä artikkelista poimitut pääkohdat:
1) Kuluvan vuosisadan alkuun saakka USA:n globaalia yksinapaista dominanssia ei juuri asetettu kyseenalaiseksi, eivätkä tyytymättömät Kiina, Venäjä tai muutkaan maat voineet tälle asialle mitään.
2) Nyt USA:n yksinvalta näyttää kuitenkin huomattavastikin supistuneen. USA on monessa asiassa kärsinyt vakavia tappioita; epäonnistuneet Irakin ja Afganistanin sodat, vakava finanssikriisi, repivä sisäpoliittinen polarisaatio ja Donald Trumpin nelivuotinen eristäytymis-politiikka. Samaan aikaan Kiinassa on jatkunut sen uskomaton talouskasvu ja lisääntynyt aktiivisuus maailmanpolitiikassa.
3) Venäjän hyökkäystä Ukrainaan monet pitävät USA:n dominanssin kuoliniskuna, sillä USA ei nyt näytä kykenevän pitämään aisoissa nousevaa revisionismia, eikä pysty enää ylläpitämään rakentamaansa globaalia voimapoliittista järjestelmää.
4) Tässä tilanteessa monet ovat julistaneet USA:n yksinapaisen järjestelmän loppuneeksi ja Kiinan valtavan talouskasvun merkitsevän kaksinapaisen maailman alkua.
5) Tämä näkemys on kuitenkin väärä: Maailma ei ole enää yksinapainen, mutta ei myöskään kaksinapainen, eikä siitä ole edes tulossa kumpaakaan. USA on kyllä merkittävästi heikentynyt, mutta se on siitä huolimatta pysynyt maailman ylivoimaisena johtajana. Sitä eivät muut maat pysty haastamaan, vaikka muodostaisivatkin erilaisia alliansseja ja kasvattamalla sotavoimiaan.
6) Tätä uutta tilannetta pitää tarkastella uudesta perspektiivistä käsin. On otettava huomioon valtioiden tärkeimmät voimarakenteet, sekä niitten muodostama kokonaisuus. On huomioitava se millä mittareilla näitten tekijöitten voimaa mitataan.
7) Mittaamalla BKT:tä Kiina on 28 % USA:ta pienempi, mittaamalla puolustusbudjettia Kiina on 70% USA:ta pienempi. Tässä on kuitenkin huomioitava se, että Kiinan ilmoittamiin talouslukuihin ei juuri kukaan usko.
8) Uudessa teknologiassa Kiina on vielä pitkään kaukana USA:sta jäljessä. Ekonomisti Sean Starrs tutki maailman 2000 suurimman yhtiön voittoja: USA:n yhtiöt kirjasivat 74% ja Kiinalaiset 11% voitoista.
9) Mitä tulee ratkaisevan tärkeisiin high-tech yhtiöihin, USA:n yhtiöt ottavat 53% voitoista, kun muut maat saavat vain yksinumeroisia prosentteja.
Paras tapa tässä on kuittenkin tarkastella sitä, miten paljon maksetaan high-tech lisenssimaksuja: Kiinaan maksetaan vähemmän kuin kymmenesosa siitä mitä USA:lle.
10) Johtopäätös: Maalimassa on nyt uudentyyppinen, osittain yksinapainen järjestelmä. Siinä USA johtaa taloudessa, sotilaallisesti ja teknologiassa, ja järjestelmä pysyy stabiilina USA-johtoisten globaalien, vapaaehtoisten maiden muodostamien allianssien varassa.
11) Riskinä on kuitenkin se, että sisäpoliittisista syistä USA vetäytyy tästä roolista, josta seuraa monenlaista turbulenssia…
Ilmoita asiaton viesti
Tämähän on teksti, jonka olisi voinut julkaista omana blogikirjoituksenaan (ottamatta kantaa sisältöön, josta en ihan kaikilta osin ehkä ole samaa mieltä).
Ilmoita asiaton viesti
Antti hyvä,
Tämä bogisi on mielenkiintoinen ja korkeatasoinen. Siinä näkyy kokemus ja asioihin perehtyminen. Tällaista saisi Suomessa olla enemmänkin.
Kiinnostaisi kuulla, mistä kirjoitukseni kohdasta et ”ole ehkä ihan kaikilta osin samaa mieltä?”
Ilmoita asiaton viesti
Ennen kuin vastaan: kiitos kiitoksista.
Kun katsoin kirjoitustasi uudestaan, aloin ihmetellä, olenko eri mieltä Sinun kanssasi vai noiden Foreign Affairsin artikkelin kirjoittajien kanssa. Heitähän näytät referoivan. Mutta oli miten oli, kolme seikkaa siinä pisti silmään, ja tässä ne ovat pienimmästä suurimpaan.
Ensiksi, Donald Trumpin ulkopolitiikan kuvaaminen eristäytymispolitiikaksi on minusta liian lempeä ilmaus. En itse ylipäänsä kutsuisi hänen toimintaansa politiikaksi, en sisä- enkä ulkopolitiikassa, enkä ylipäänsä missään hänen julkisessa toiminnassaan. Sellainen sekopää hän näyttää olevan.
Toiseksi, kuvauksesi perusteella (en ole lukenut kyseistä artikkelia) keskitytään liikaa vain kahteen maahan, Yhdysvaltoihin ja Kiinaan. ”Moninapaisessa” maailmassa on muitakin napoja kuin nämä kaksi, enkä tarkoita vain Venäjää, vaan pikemminkin joukkoa nousevia ja jo nousseita kolmannen maailman maita. EU:takaan ei pitäisi unohtaa, vaikka sillä ei olekaan kykyä toimia valtion tapaan.
Kolmanneksi, olen alkanut tuntea oloni yhä epämukavammaksi koko nämä ”napa”-käsitteen kanssa kansainvälisen järjestelmän hahmottajana. Ikävä vain, että en ole vielä keksinyt, mikä sen tekee vääräksi, saati, että olisin keksinyt, millä se pitäisi korvata. Ehkä Sinä onnistut siinä, jos ryhdyt toimeen.
Ilmoita asiaton viesti
Antti, kiitos kommentistasi.
Teknologian vientityöni johdosta olen pitkään seurannut globaalia politiikkaa ja talouden kehitystä.
Olen tässä yhtrydessä huomannut, että Foreign Affairs on useimmiten aivan erinomainen ja korkeatasoinen julkaisu, joka tarjoaa ”täysjärkisen” kiteytyksen monimutkaiseenkin ilmiöön.
Näin tässä moninapaisuus-asiassakin.
Mitä tulee noihin kolmeen kommentoimaasi kohtaan:
1) Olen samaa mieltä kanssasi Trumpin sekopäisyydestä. Sen seurauksena myös USA ulkopolitiikka oli niin sekopäistä, että maa paljolti poistui maailmanpolitiikan näyttämöltä ja äijä pääosin huseerasi sisäpolitiikassa.
2) Keskitytään liikaa USA:han ja Kiinaan.
Pääpointti tässä kuitenkin on se tosiasia, että käytännössä ainoa todellinen globaali-kilpailija USA:lle on Kiina.
Kiinallakin on nyt merkittäviä ongelmia Xi:n paranoidisen vallanhimon / diktatuurin johdosta; talouskavu köhii, covid-katastrofi ja teknologiafirmojen raunioittaminen, epäonnistuminen palveluyhteiskuntaan siirtymisessä, keskiluokan hylkääminen, jne.
Lisäksi: Sekavasti johdettu Eurooppa, Intia ja muut maat eivät pysty mitenkään haastamaan USA:n uskomattoman dynaamista taloutta ja teknologiajohtajuutta.
Kannattaa muistaa sekin, että maailmantalous todellisuudessa pyörii USA:n dollareilla, eikä se päivä ole näkyvissä, että tämä tilanne muuttuisi.
3) USA on nyt ja tulevaisuudessa se napa!
Ilmoita asiaton viesti