Tarkoittamattomien seurausten filosofiaa
Ryhdyin yhteiskuntafilosofisiin – tai kai niitä voisi sanoa pelkästään filosofisiksikin – pohdiskeluihin muutaman säännöllisesti seuraamani skribentin viimeaikaisissa julkaisuissa havaitsemieni näkemysten innoittamana. Kyse on ihmisyhteisön toimintaa ja sen jäsenten välisiä suhteita säätelevien lainalaisuuksien etsimisestä ja – kenties – löytämisestäkin.
Yksi tällainen on suhtautuminen ihmisyksilöiden toiminnan tarkoittamattomiin seurauksiin. Tämä käsite, jota voisi kutsua lainalaisuudeksikin, on havaittu jo aikojen alussa, tai ainakin jo antiikissa, käsitettiin se ”läntiseksi” antiikiksi Välimeren kulttuuripiirissä tai laajemmin, muuallakin maailmassa vallinneiksi sivilisaatioiksi.
Oidipus-myytti, josta Sofokles kirjoitti tunnetun näytelmänsä, kertoo tarinan siitä, miten isä (kuningas) pyrkii välttämään poikaansa koskevan kamalan ennustuksen (että tämä tappaa isänsä) toteutumisen tapattamalla tämän, mutta poika välttää kuoleman, kasvaa aikuiseksi ja tappaa isänsä tietämättä sukulaisuussuhteesta, ja nai äitinsä, kamala rikos sekin. Kohtalo, jumalat ovat järjestäneet tällaisen pirullisen juonen, jossa ihmisparka juuri yrittämällä välttää kohtalonsa aiheuttaa sen toteutumisen, mutta ihmisen näkökulmasta kyse on sarjasta tarkoittamattomia seurauksia omista toimista. Kuka on syyllinen vai onko kukaan?
Myytit syrjään pannen, voidaan erottaa kaksi periaatteellista tapaa hallita (yhteiskunnallisesti) tarkoittamattomia seurauksia. Ensimmäinen on ylhäältä päin asetutut sallitun käyttäytymisen normit, joita jokainen pakotetaan rangaistusten uhalla noudattamaan. Tämä, ainakin jo filosofi Platonista johdettavissa oleva periaate johtaa totalitaariseen yhteiskuntajärjestelmään, jollaista itse asiassa Platonin hahmottama valtion malli edustaakin, niin suuresti kuin häntä filosofina demokratioissakin arvostetaan. Toinen suhtautumistapa on konseptuaalisesti päinvastainen: säädetään siitä mikä on kiellettyä, ja jätetään yksilöiden itse päätettäväksi, miten käyttäytyä siltä osin mikä ei ole kiellettyä. Niin paradoksaaliselta ja jopa kornilta kuin saattaakin tuntua, tämän ajattelun juuret voivat olla peräisin Kiinasta, sen muinaisuudesta, taolaisesta filosofiasta. Siinä näet keskeinen periaate on wuwei, ”ei-tekemisen” näkeminen toimintana, mistä idea, että yksilöiden epätäydellinen tieto maailmasta ei ole paha, jota vastaan vallanhaltijoiden on sallittua ja jopa velvollisuus toimia. Pikemminkin se on hyvä asia, joten ylhäältä tulevat säännöt ja pakkovalta eivät ole tarpeen eivätkä siis hyvä asia. Ehkä tähän voisi länsimaisesti todeta, että kukaan ei ole profeetta omalla maallaan, koska tällainen oppi juurtui Eurooppaan, jossa chinoiserie oli 1600- ja 1700-luvuilla lyhyen aikaa muodissa, mutta ei Kiinaan, jossa autokratia ja sittemmin totalitarismi on vallinnut tähän päivään asti.
Tämä viimemainittu suhtautumistapa johtaa, ainakin ihannetapauksessa, siihen mitä nykyään kutsutaan liberaaliksi demokratiaksi. Jumalilta (myöhemmin jumalalta) saatu valta nojaa, kenties tiedostamattomasti mutta nojaa kuitenkin, ajatukseen siitä, että jollakin yksilöllä on täydellinen tietämys siitä, miten yhteiskunnan tulee toimia menestyäkseen ja mitä kultakin sen jäseneltä voidaan sen eteen vaatia. Viimemainituilla ei ole siinä sananvaltaa. Demokratiassa kenelläkään ei ole tällaista täydellistä tietoa, mutta sitä ei myöskään tarvita eikä vaadita, vaan epätäydellisellä informaatiolla varustettujen yksilöiden toiminta yhdessä tuottaa tarpeellisen tiedon ja oikean toiminnan.
Tämän yleisperiaatteen mukaisena voidaan nähdä myös Adam Smithin nimiin pannun ”näkymättömän käden” konsepti: omaa etuaan sinänsä itsekkäästi ajavien yksilöiden käyttäytyminen tuottaa yhteiskuntaa kokonaisuutena hyödyttävän lopputuloksen. Merkantilismi, jota vastaan Smithin talousteoria kohdistui, puolestaan liittyi elimellisesti poliittiseen yksinvaltaan ja sen säätämiin sallitun taloudellisen käyttäytymisen normeihin.
Teollinen vallankumous ja sitä edeltänyt ”ajatuksellinen” – jos tuollaista termiä voi käyttää – vallankumous ei ollut ensimmäinen mullistava muutos ihmislajin historiassa. Jo kymmeniä tuhansia vuosia sitten syntyi jotain, mistä antropologit ovat käyttäneet nimitystä ”kompleksi sosiaalinen käyttäytyminen”. Silloin syntyi ilmeisesti myös se mitä nykyään nimittämme ”kulttuuriksi”, sanan laajassa merkityksessä, ja myös kulttuuria sanan ahtaammassa merkityksessä, taidetta, jos kohta ilmeisesti uskonnollisiin tarkoituksiin. Mutta niinpä uskontokin on katsottava ”kompleksiksi sosiaaliseksi käyttäytymiseksi”. Maanviljely oli seuraava mullistus ja kirjoitustaidon mahdollistama suurten, monikerroksisten yhteis- ja valtakuntien synty seuraava. Ne levisivät kuitenkin hyvin hitaasti. Vasta muutaman sadan vuoden ajan käynnissä olleesta teollisesta vallankumouksesta on siksi mahdoton vielä sanoa, miten mullistavaksi se voi vielä kehittyä – mullistavasti se ilmiselvästi on jo tähän mennessä vaikuttanut.
Viimeistään siitä lähtien, kun suuria, monimutkaisia yhteisöjä alkoi muodostua, ovat hallinneet ylhäältä ohjatut yhteiskuntamallit. Niilläkin ihmiskunta on siis pystynyt säilymään ja menestymään kilpailussa muiden lajien kanssa. ”Kehitys”, mitattiinpa sitä biologisella mittarilla (populaation koko ja kasvu) tai saavutetulla elintasolla, oli kuitenkin hyvin verkkaista aina viime vuosisatoihin saakka. Elintasokin merkitsi oikeastaan elossa pysymistä, ainakin melkein kaikille, ja oli siten kiinteässä yhteydessä populaation lukumäärää sääteleviin luonnonolosuhteisiin. Suuriakin sivilisaatioita kyllä syntyi, mutta irtaantuminen muusta eläinkunnasta pääsi todella vauhtiin vasta maanviljelyn myötä, ja radikaali hyppäys tapahtui vasta teollisen vallankumouksen myötä.
Ensimmäisiä tunnettuja yrityksiä poliittisen demokratian suuntaan tehtiin ja tuloksiakin syntyi joissakin antiikin Kreikan kaupunkivaltioissa. Vaikka uskonnollinen maailmankuva oli niissäkin hallitsevana, on tietenkin mahdollista, että samaan aikaan kehittynyt luonnonfilosofia, jossa maailmaa ja sen tapahtumia katsottiin havaintojen pohjalta eikä jumalien oikkujen tuloksena ja tehtiin siitä johtopäätöksiä loogisen päättelyn avulla, oli rinnakkaisilmiö ja ehkä konseptuaalinen edellytyskin tälle poliittiselle katsomustavalle.
Toisaalta, nykyisin demokratiaksi kutsumaamme poliittista järjestelmää muistuttava Rooman tasavalta syntyi karkeasti ottaen samoihin aikoihin, vaikka Roomassa ei koskaan syntynyt sellaista tieteelliseksi kutsumaamme maailmankäsitystä kuin Kreikassa. – En malta olla laittamatta tähän aikoinaan tuttavan kirjahyllystä löytämästäni teoksesta ”History of mathematical thought” havaitsemaani viisautta: koko Rooman valtakunnan tuhatvuotiseen (Itä-Roomassa kaksituhatvuotiseen) historiaan ei sisälly ainuttakaan matemaattista keksintöä. Silti siitä tuli maailmanvalta. Ehkä asiaa auttoi se, että kreikkalainen kolonisaatio saavutti suuren osan Italian niemimaata, ja roomalaisten valloitettua sen Kreikan sivilisaatio siirtyi osaksi Rooman omaksumaa sivilisaatiota. Kummatkin demokratiat kuitenkin kaatuivat, Kreikassa lyhyen, Roomassa pidemmän ajan kestettyään, ja sen seuraavaa nousua piti odottaa pari vuosituhatta.
Viimeiset nelisen vuosikymmentä ovat osoittaneet – Kiinan ollessa tässä etujoukko – että totalitaarinen järjestelmä voi menestyä myös nykyaikana. Tosin Kiinan esimerkki osoittaa myös, että sen menestyksen perustana on ollut antaa yksilöille tilaa toimia oman harkintaansa mukaan (kunhan he rajoittuvat alueille, joissa poliittisen vallan haltijan asemaa ei kyseenalaisteta). Viimeisen vuosikymmenen aikana Kiina myös todistaa, että kiusaus supistaa tätä vapautta on ollut liian suuri vastustettavaksi, koska sen on alettu pelätä johtavan tuon valtamonopolin murenemiseen.
Kiusausta supistaa yksilön vapaan harkinnan aluetta voi tietenkin syntyä myös niissä yhteiskunnissa, jotka ovat syntyneet ja kehittyneet tuon toisen lähtökohdan pohjalta ja joita kutsumme demokratioiksi. Niihin tuntuu sisältyvän sisäänrakennettu taipumus laajentaa yhä enemmän ”kielletyn” tai vähintäänkin moitittavan käyttäytymisen aluetta vapaan harkinnan kustannuksella.
Näiden kahden mallin kamppailusta on tullut hallitseva ilmiö kautta maailmaan eikä sen voittajaa pysty ennustamaan. Historia puhuisi ensin mainitun puolesta, mutta kuten tiedetään, menneisyyden menestys ei ole tae tulevasta.
Suo siellä, vetelä täällä?
Taolaisuus ei sovellu Adam Smithin talousopin aatehistorialliseksi taustaksi. Taolaisuuden tekstien mukaan luonnossa vallitsee tasapaino, mutta yhteiskunnassa sitä ei itsestään ole vaan ihmisten maailmassa otetaan niiltä, joilla ei ole, ja annetaan lisää niille, joilla jo on. Tarvitaan tasapainottavaa sääntelyä. Taolaisuus vastusti legalistien ajamia äärimmäisen ankaria rangaistuksia, jotka legalistien mukaan olivat ainoa keino ylläpitää rauhaa. Kungfutselaisuudesta taolaisuus eroaa yhteiskunnallisesti siinä, että sosiaalisia suhteita ja eettisiä sääntöjä ei pidetä elämää perustavina tekijöinä vaikka niiden arvoa ei kokonaan kiistetä.
Wu wei tai wei wu wei on meditatiivinen konsepti, jossa harjoittaja voi suurella työmäärällä tahdistua kaiken takana olevan prinsiipin tai tien kanssa, jolloin toiminta tapahtuu spontaanisti ja vaivattomasti. Tällöin odottamattomat seuraukset eivät synny sosiaalisten prosessien kautta, jos toimija ei ajattele mitään eikä kukaan ole niihin vaikuttanut.
’
Nyky-Kiinan suhtautuminen omaan rikkaaseen perintöön on vaihteleva. Taijiquanin alkuperäisen Chen-sukulinjan Suurmestarin ja sukulinjan haltijan solvaamisesta lähtee sosiaaliset luottamuspisteet ja voidaan määrätä viikko yhtäjaksoista anteeksipyyntöä. Toisaalta esimerkiksi Sun and Moon Qigong -koulukunta sijoitettiin vuonna 2020 evil cult -listalle, mikä voi olla sangen haitallista, vert. Falun Gong (oma jäsenyys maailmanliitossa, ja sen myötä liitännäisyys UNESCO:n aineettoman maailmanperinnön luetteloon, on ilmeisesti päättynyt keväällä 2023). Kiinalaiset valjastavat oman kulttuuriperinnön poliittisiin tarkoituksiin, kuten että 5 000 vuotta yhtäjaksoisesti jatkuneesta sivilisaatiosta seuraa aina ja väistämättä tuki yhden Kiinan politiikalle (China Daily 2023).
Ilmoita asiaton viesti
Mediatiivinen vaikutus ihmisen päätöksentekoon on suuri, hänen itsensä sitä ymmärtämättä. Piilotajunta toimii nimensä mukaisesti piilossa.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti taolaisuudesta: ”…yksilöiden epätäydellinen tieto… [.] Pikemminkin se on hyvä asia, joten ylhäältä tulevat säännöt ja pakkovalta eivät ole tarpeen eivätkä siis hyvä asia.”
Kun sain parilla Kiinan-reissullani tavata myös taolaisia, niin suunnilleen tällainen käsitys minullekin muodostui. Siis karkeasti sanoen kungfutselaisuus on tukenut harmonisoivaa ja totalitarististakin politiikkaa, mutta taolaisuus on kyseenalaistanut pakkovaltaa. Toki se on ihan erilaista kuin Smithin markkinatalousoppi (ks. Kiema yllä), mutta kuitenkin liberaaliin yhteiskunta-ajatteluun kallellaan konteksti huomioiden. (Marxilaisuus toi sitten Maon tulkitsemana maahan uudenlaisen totalitarismin käsitteen, joka vaikuttaa nykyisin yhdessä kungfutselaisen perinteen kanssa ainakin minulle melko haastavasti sanoitettavalla tavalla.)
”Tao, josta voidaan sanoin puhua, ei ole ikuinen Tao”, muistan Tao-te-kingissä lukevan. Näkisin tässä myös jotain samaa nöyryyttä Pyhän edessä kuin niissä kristinuskon suuntauksissa, joiden vaikutuspiirissä liberaalidemokraattinen länsimaisuus saattoi vähitellen kehittyä, vaivalloisesti toki.
Ilmoita asiaton viesti
Lisätään nyt vielä nimenomaan tarkoituksettomien seurausten filosofiaan liittyen Hegelin käsitys liberaalin ajattelun noususta Euroopassa reformaation seurauksena. Hänen mukaansa keskeiset reformaattorit (uskonpuhdistajat) olivat kyllä suvaitsemattomia esimoderniin tapaan. Kuitenkin aikakauden uskonnollisten käsitysten vastakkainasettelu juuri herätti tarpeen ajattelutavalle, jossa yhteiskuntarauha ei perustu uskonnolliseen yhteisymmärrykseen.
En muista tarkkaan Hegelin käsitystä reformaation jälkimainingeista. Joka tapauksessa reformaation aikaa seurasi ensin cuius regio eius religio -vaihe (kenen maa, sen uskonto). Moninaisuutta ei uskottu mahtuvan paljoa samaan kansaan. Silti ajattelutapaan oli tullut mukaan uskonnosta riippumaton poliittinen taso.
Kyllä kai liberaalidemokratia sitten otti isoimman askeleensa Pohjois-Amerikan siirtokunnissa. Koska sinne muuttaneet olivat paljolti Euroopassa vainottuja kristittyjä, he nimenomaan halusivat perustaa vapaan maan. Nähdäkseni tämä oli pääosin ihan aiottua.
Joukossa oli toki kalvinistisia teokratian kannattajia, mutta keskeisimmät Yhdysvaltain perustajat olivat enemmän deistejä. Deistien Jumala oli antanut ihmisille järjen ymmärtää asettamiaan luonnonlakeja. Yhteiskunnallisella alueella deistit omaksuivat paljolti John Locken filosofian, jossa yhdistyivät luonnolliset oikeudet ja yhteiskuntasopimusajattelu. Jälkikäteen katsoen jo reformaattorit olisivat voineet hypätä paljolti lockelaiseen yhteiskunta-ajatteluun suoraan, mutta niin kypsiä, viisaita ja aikaansa edellä he eivät valitettavasti olleet.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Antti . Ihminen on erikoinen laji.
Ilmoita asiaton viesti
Jälkikäteen järjestelmän kehittymispolussa on helppo määrittää tapahtumista ajalliset pisteet, joissa rapautuminen käynnistyi.
Järjestelmä, olipa kyseessä yksilo- tai yhteisöjärjestelmä, ohjautuu yhä selkeämmin kohti kohtaloaan.
Kohtalo -näkökulma mielestäni puuttui blogistin kirjoituksesta. Kuitenkin taitaa olla niin, että kohtalon polku altistaa tiettyyn sattumatodellisuuteen.
– sattumia on siis kahdenlaisia: ennustettavia ja ennustamattomia.
***.
Historian kannalta kaikki.sosiaaliset järjestelmät lahoavat ajassa. Ja lopuksi romahtavat. Tuossa kisassa Intian kastilaitos taitaa edustaa voitokkainta ”,mahtia”. Se on säilyttänyt teräänsä kait ainakin kolme tuhatta vuotta?
Kohtalon polku ja sattuma – sieltä se elämän suola kuitenkin löytyy. Ja muu sen liepeillä on pientä puuhastelua välttämättömyyden edessä
PS. Ehkä hyvän hallinnan ydin on kaksitasoinen: katso peiliin ja peilin taakse. Rakenna kuitenkin erityisesti katveen taakse jäävää näkemätöntä.
Sillä: missä Nimetön kulkee, siellä kohtalo ja sattuma kihlautuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyihmiselle voi tuntua kummalliselta ajatella, miksi ennen varoiteltiin ”uhmaamasta kohtaloa”. Varoitukseen liittyi usein taikauskoa tai turhaa elämisen pelkoa, mutta sitä voidaan analysoida järjenkin kannalta.
Nietzsche ylisti Napoleonia siitä, että tätä ei rajoittanut minkäänlainen kohtalonusko, eikä usko jumaliin, Jumalaan eikä sen koommin luonnolliseen moraalilakiin. Hän oli ’yli-ihminen’, joka loi itse oman moraalinsa.
Lopulta realiteetit tulivat kuitenkin vastaan Moskovan porteilla ja osin kaduillakin. Napoleon oli tullut omassa uskossaan syösseeksi koko Euroopan kaaokseen. Historiassa on paljon sattumaa, ja meitä ohjaavat myytit enemmän kuin usein ymmärrämme. Meidän ei useinkaan tarvitse olla näiden vankeja. Silti liioitellut pyrkimykset vapautua niistä voivat johtaa pahoihin virhearvioihin realiteeteista, ja joskus täydelliseen eettiseen piittaamattomuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Kohtalo – Miksi taistella jos on jo lämpöiset tuoksahdukset housuissa?
Jos uskoo kohtaloon se tarkoittaa, että ”Jumalan määräämää ei voida muuttaa”, eli paikkasi maailmassa on sinetöity etkä voi siihen vaikuttaa hyvällä tai pahalla.
Jos sen sijaan et usko kohtaloon ja olet vakuuttunut olevasi täydellisen vapaa, on jumala todennäköisesti kyvytön ja valehtelija – tai jumala on mielikuvituksen tuote.
Ehdoton varmuus ja vakaus on houkuttelevia ajatuksia, mutta samaan aikaan ne kieltävät mahdollisuudet, joka on aikalailla sama asia kuin olisi jo kuollut.
Ilmoita asiaton viesti
Marttila ja Päivänsalo,
Kiteen lapsi ja Kaivopuiston lapsi syntyvät erilaisiin sosiodemografisiin todellisuuksiin. Siispä heidän tajuntansa, habituksensa, rakenteistautuvat erilaisiksi.
Päiväsalo: Napoleon oli hyvä veto. Hänen nousuaan ei voine yhteiskuntateorioin selittää. Entäpä suurmies teoria?Kyllä, mutts silloin lähestytään ”kohtaloa painottava selitys mallistoa.
– sattuma ja uskomaton onni. Todennäköisyyksien mukaisesti joidenkin on oltava onnenpoikia.
***. ***
Kohtalo, sattuma vai tinkimätön tahto… Olisiko selitysmallien valinta tehtävä a) mahdollisimman lempeästi vai b) mallien sisäkkäisyyttä painottaen?
-Oma näkemys: tieteessä valittava A ja konkreetissa elämässä B.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. kommentista. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Marttila ja Päivänsalo,
Kiteen lapsi ja Kaivopuiston lapsi syntyvät erilaisiin sosiodemografisiin todellisuuksiin. Siispä heidän tajuntansa, habituksensa, rakenteistautuvat erilaisiksi.
Päiväsalo: Napoleon oli hyvä veto. Hänen nousuaan ei voine yhteiskuntateorioin selittää. Entäpä suurmies teoria?Kyllä, mutts silloin lähestytään ”kohtaloa painottava selitys mallistoa.
– sattuma ja uskomaton onni. Todennäköisyyksien mukaisesti joidenkin on oltava onnenpoikia.
***. ***
Kohtalo, sattuma vai tinkimätön tahto… Olisiko selitysmallien valinta tehtävä a) mahdollisimman lempeästi vai b) mallien sisäkkäisyyttä painottaen?
-Oma näkemys: tieteessä valittava A ja konkreetissa elämässä B.
Ilmoita asiaton viesti