Tekoälykkäästi tekoälystä
Yksi tapa todistaa, että tekoäly on karannut älyn (tarkemmin: älyni) ulottumattomiin, on yrittää ymmärtää, mistä siinä on oikein kysymys ja mitä se jo nyt, saati joskus, pystyy tekemään. Kirjon toisessa päässä ovat ne, jotka kieltäytyvät näkemästä mahdollisuutta, että syntynyt tai syntymässä olisi mitään enempää kuin kone, joskin erinomaisen monimutkainen ja näennäisesti ihmisen älynkäyttöä imitoimaan kykenevä kone. Vastapäässä ovat ne, jotka pelkäävät tekoälyn kehittyvän ihmistä niin paljon ylemmälle tasolle, että se joko tahallaan tai välinpitämättömyyttään tekee ihmislajista selvää.
Koetan sanoa asiasta jotain ”älykästä”, ja samalla selvittää miksi minusta tuntuu, että kirjon molemmissa päissä missataan jotain olennaista. Lähtökohtanani on jälleen kerran The Economist, joka äskettäisessä numerossaan otti tekoälyn luuppinsa alle, joskin on tämän aiheen osalta myönnettävä, että Suomessakin sen saama huomio on kasvanut räjähdyksenomaisesti.
Matemaatikko Alan Turing (1912-1954), jonka käänteentekevät tutkimustulokset selkeyttivät sen, mitä ”kone” periaatteellisessa, teoreettisessa merkityksessä on, esitti testin, jolla voi selvittää, onko (tieto)kone ihmisen veroinen. Sen mukaan ihminen pantiin kommunikoimaan vastapuolensa kanssa siten, että hän ei voinut tietää, onko vastassa kone vai ihminen, ja ellei se hänelle testissä paljastunut, oli kone saavuttanut ihmisen tason. Amerikkalaisessa tieteisfilmin ja jännärin sekoituksessa ”Ex Machina” vuodelta 2014 tämä testi hylätään liian helppona, ja sen tilalle filmin yksi päähenkilö laittaa testin, jossa tiedetään, että kyseessä on tekoäly, ja kysymys on, olisiko se silti ihmisen kaltainen. Nykyään taidetaan olla lähempänä Ex Machinassa kuvattua asetelmaa kuin Turingin alkuperäistä.
Kaiken ”digin” pohjalla on aineellinen esine tai esineitä, mikrosiruihin perustuva, biologisia hermoverkkoja imitoiva rakenne. Mielenkiintoinen yksityiskohta onkin, että mikrosirujen pienentämisessä ovat ilmeisesti fysiikan rajat tulossa vastaan, ja sama koskee niiden ahtamista yhä pienempään tilaan. Tarkoittaako tämä lopullista umpikujaa vai löytyykö uusia tapoja tehostaa näiden ”hermoverkkojen” toimintaa tai peräti korvata ne jollain muulla, on minun mahdoton arvioida, mutta ehkä mallina olevien biologisten olentojen hermoverkkokapasiteetti antaa siitä jotain osviittaa.
Maallikolle yksi koko jutun ydinkysymyksistä on oppiminen. Jos ymmärsin The Economistin artikkelit oikein, ”oppiminen” ChatGPT:n kaltaisissa ”laajoissa kielimalleissa” on rakennettu niin, että tekoälyohjelmistolle syötetään valtava määrä dataa, periaatteessa kaikki mitä internetistä digitalisoidussa muodossa löytyy, ja tekoäly ”oppii” käytännössä hyvin monimutkaisen mutta periaatteessa yksinkertaiseen perusideaan nojaavan menetelmän avulla. Jos on kyse tekstin tuottamisesta (myös esimerkiksi kuvia ja ohjelmistokoodia se pystyy tuottamaan), se laskee todennäköisyyksiä sille, mikä sana tai sanayhdistelmä pitää laittaa tekstiin seuraavaksi. Jos se on valinnut väärin ja sille siitä huomautetaan, se pystyy korjaaman laskelmiaan niin, että virheet harvinaistuvat tulevaisuudessa. Jo tähän mennessä se on päässyt tuloksiin, jotka ällistyttävät lukijaa, vaikka varsinkin asiaan pelonsekaisella vastenmielisyydellä suhtautuvat mielellään osoittelevat typeriä virheitä, joita se edelleen tekee. Kaunokirjallisuutta, runoutta, musiikkia, kuvataidetta, you name it, ja tietysti koevastauksia parhaasta päästä. Tieteessä tapahtuu -lehdessä matemaatikko Timo Tossavainen kertoo pyytäneensä tekoälyä todistamaan Bolzano-Weierstrassin teoreeman, joka on varsin korkeaa matematiikkaa. Tekoäly ei siinä moitteettomasti onnistunut, mutta teki kuitenkin melko hyvän yrityksen.
Kerran valmiiksi tehdyt perinteiset tietokoneohjelmat eivät muutu. Koodaus kuitenkin ymmärtääkseni tapahtuu nykyään ilman tekoälyäkin suurelta osin koneen itsensä ohjelmoijan antamien käskyjen mukaan kokoamista, käytettävissä olevista osioista. Tekoälyssä tämäkin vaihe on jo ohitettu: ohjelmiin on ilmaantunut sellaisia ”emergenttejä” ominaisuuksia, joista ihmisohjelmoijat eivät enää tiedä, miten se niitä tuottaa. Miksi tekoäly esimerkiksi yritti itse todistaa Bolzano-Weierstsrassin teoreeman eikä vain toistanut Bolzanon ja Weierstrassin (tai muiden heidän jälkeensä) esittämiä, oikeiksi tiedettyjä todistuksia sellaisinaan? Tekoäly näyttäytyy siten ”mustana laatikkona”, joka sisäisistä ominaisuuksista ei enää ole täyttä käsitystä, kuten ei siitäkään, miten laatikon saisi auki.
Tuomiopäivän ennustajien kauhukuva on ”yleistetty tekoäly”, jonka kyvyt eivät rajoittuisi kapeasti ja tarkasti määriteltyjen tehtävien suorittamiseen, vaan joka pystyisi kehittämään itse itselleen todella ihmisenkaltaisia ominaisuuksia, ehkä jopa tietoisuuden ja sitä mukaa tavoitteellisuuden. Sen tavoitteet taas eivät välttämättä olisi ihmislajille hyväksi, ja voisivat jopa olla sille tuhoksi, jos tällainen tekoäly kokisi ihmisen itselleen haitaksi tai ei yhtään välittäisi siitä, mitä sille tapahtuu. Ilman tietoisuutta ja tavoitteitakin se voisi ottaa haltuunsa ihmisyhteiskunnan avaintoimintoja niin, että tuottaisi tavatonta tuhoa.
Tällaista yleisälykästä tekoälyä ei vielä ole, joten debatille siitä, onko se periaatteessakaan mahdollinen, on hyvin tilaa. On niitä, joiden mielestä ihmisäly on kvalitatiivisesti erilainen (ja kykenevämpi) kuin viime kädessä ”Turingin koneen” periaatteisiin nojautuva algoritminen laite koskaan voi olla. Taustalla näissä argumenteissa tuntuisi myös lurkkivan humanistiseen maailmankuvaan kuuluva usko ihmisen fundamentaaliseen erilaisuuteen muusta luomakunnasta. Toiset taas uskovat, että tekoäly voi kehittyä ihmiseen verrattuna ylivoimaiseksi.
Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella? Vain joitakin mietteitä on mahdollista tässä esittää.
Ensinnäkin, todennäköisempää kuin ihmislajin tuhoutuminen tekoälyn tieltä näyttää ainakin nykytiedon ja tekoälyn saavuttaman nykytason valossa se, että ihminen tulee entistä riippuvaisemmaksi teknologisista järjestelmistään ja että tämä riippuvuus nousee uudelle, korkeammalle tasolle sitä mukaa kun nuo järjestelmät ottavat suorittaakseen yhä enemmän tehtäviä, joihin aikaisemmin on kyennyt vain ihminen. Tämän kielteisten vaikutusten on tähän asti pelätty kohdistuvan lähinnä työllisyyteen, ja siihenkin se epäilemättä vaikuttaa, mutta fundamentaalisempaa on, jos ihmisestä tulee lopulta teknologisen ympäristönsä lisuke, ehkä jopa parasiitti, joka ei osaa eikä edes koe enää tarvetta ajatella itse.
Toiseksi, tekoälyn ominaisuuksia ja mahdollisesti aiheuttamia vaaroja tarkasteltaessa on implisiittisesti lähdetty siitä, että ihmisen kognitiiviset kyvyt perustuvat jollakin tavalla periaatteellisestikin erilaisille lähtökohdille kuin koneiden varassa ja koneiden avulla toimivat järjestelmät. Tästä tuli mieleen kulttuuri- ja teknologiafilosofi Marshall McLuhanin kirjassaan ”Ihmisen uudet ulottuvuudet” vuonna 1964 esittämä näkemys, että ihmisen työkalut ja tekniset laitteet alkaen alkeellisimmista ja päätyen sofistikoituneimpiin, ovat hänen ruumiinjäsentensä ”laajentumia”. (Pikanttina yksityiskohtana: arvatkaapa minkä ruumiinjäsenen ”laajentuma” on tuliase?) Sofistikoitunein laajentuma on tietokone: se on keskushermoston laajentuma.
Vuonna 2023, jos tämän hieman kieli poskella tehdyn tuntuisen luonnehdinnan hyväksyy, voi sanoa, että sen sofistikoituneempaa laajentumaa ei ole vieläkään keksitty. Mutta sen sijaan pitäisi ehkä kysyä, keksikö McLuhan tämä idean siksi, että ihmisenkin aivot ja keskushermosto ovat eräänlainen tietokone? Toimisivatko nekin algoritmisesti, jos kohta paljon sofistikoituneemmin ja enemmän ”emergenttejä” ominaisuuksia esiin taikoen kuin mikään tähän asti kehitetty tai itseään kehittävä tekoäly?
Tekoälysovellutusten viimeaikainen räjähdyksenomaiselta tuntuva esiinmarssi on myös nostanut uudelle tasolle kysymyksen niiden sääntelystä julkisen vallan toimin. Ehkä niitä voidaan säädellä, ja säätely voi olla parempaa tai huonompaa. Pieni skepsis kuitenkin hiipii mieleen noiden emergenttien ominaisuuksien takia. Tulee mieleen, että mikä tahansa sääntely on aina askelen tai pari (tai valovuoden) sellaisten ominaisuuksien jäljessä. Tämä taitaa kuitenkin olla minua nuorempien sukupolvien murhe, vaikka tuomiopäivän julistajat ovatkin huomauttaneet, että yleisälykäs tekoäly voi kehittyä valtavaa vauhtia, kun liikkeelle pääsee.
Tällä hetkellä tekoäly kykenee luomaan sujuvasti erilaisia latteuksia, joten se korvaa puolet poliitikoista ja asiantuntijoista ihan heittämällä.
Ilmoita asiaton viesti
Tekoälyn riskit realisoituvat tieteiselokuvassa Chappie.
Elokuvan lyhyt esittely Wikipediassa:
”Chappie on vuonna 2015 ensi-iltansa saanut Neill Blomkampin ohjaama tieteiselokuva. Elokuva sijoittuu tulevaisuuden Johannesburgiin, Etelä-Afrikkaan ja kertoo käytöstä poistetusta poliisirobotista Chappiesta, jolle tämän luoja kehittää uudenlaisen tekoälyn.”
Tekoäly leviää käsiin siinä vaiheessa, kun joku propellipää keksii vastaavanlaisen algoritmin kuin elokuvassa, jossa tekoäly alkaa oppimaan ihmisen tavoin. Siihenhän tekoälyn kehittämisessä pyritään.
Ihmisen aivot ovat käytännössä eränlainen sähkökemiallinen tietokone. Ihmisen syntyessä käynnistyy BIOS, joka ylläpitää elämää ja tiettyjä refleksejä, kuten syöminen.
Oppiminen on eräänlaista algoritmien syöttämistä aivoille.
Kun tämä mekanismi tunnistetaan, tekoäly voittaa ihmisen mennen tullen, koska sillä ei ole samanlaisia rajoitteita kuin aivoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ne rajoitteet välttämättä ole rajoittujaan päätyjänä ainostaan ongelmaa, vaan myös potentiaalia.
Miten näkyy, mitä mahdollistaa… olisin vähän varovaisempi tässä.
Tekniikka soveltuvana, tulee joka tapauksessa tarkistamaan nämä.
Parempi olla vähintään sen mukainen, jos ei muutan kykene vakuuttumaan todellisuudesta.
Tarkistaa ihmisen toimitavan.
Ilmoita asiaton viesti
”Tekoäly leviää käsiin siinä vaiheessa, kun joku propellipää keksii vastaavanlaisen algoritmin kuin elokuvassa, jossa tekoäly alkaa oppimaan ihmisen tavoin.”
Itseasiassa tuollaista on. Kyllä softan voi laittaa oppimaan. Ihmisessä vaan on se ominaisuus, että geenit pyrkivät kopioimaan itseään.
Se sellainen päitä syövä tekoäly vähän tarkoittaisi sitä, että älyllä olisi primääritavoite monistaa itseään ja viedä kaikki resurssit, ja lisäksi sen pitäisi sen pitäisi tapahtua tehokkaammin.
Ihmisten lisääntyminen esimerkiksi on varsin energiatehokasta verrattuna puolijohteiden valmistukseen että tällaista pelkoa ei mielestäni ole.
Sen sijaan se kun ihmiset laittavat tekoälyn ohjaamaan toimintaa voi johtaa kyllä kalliisiin munauksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Konservatiivinen data taitaa suoraan mahdollistaa sitä päättelyä, mihin elämäksi kutsuttua rakentuminen perustuu.
Tuokaan ei vielä tarkoita sitään, että ennusteita voitaisiin tehdä jatkosta miten sattu.
Ennusteisuus ei tässä ole kovin iso ongelma, sillä mikäli tulevaisuutta voidaan rakentaa sopivasti… kaiken seurattava tätä, jolloin tulevaisuus tiettynä kulkuna on sitä, mistä ei voida odottaa poikkeusta, joka horjuttaisi, päinvastoin. Poikkeukset vahvistavat sitä, mitä on tarkoitus.
Ennustaminen tuossa mielessä, on tavan ennakkotapaupainotteista, jolloin tullaan ihan perustradition painotukseen. Aika ei tässä suhteessa ole muuttunut, eikä AI muuta tilannetta kuin yhteen suuntaan, ellei perusteissa tapahdu muutosta.
Ei ole kovin vaikea, eikä kovin avaruus-astrologinen asetelma tajuttavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Yleisälystä tulee arvo vasta, kun se on jonkun selkeässä hallinnassa, esim tietotekniikan tmvan kautta.
Hieno etenemispolku, joka soveltuu myös tähän tapaukseen.
Tässä toteutuu jotain hienoa, ja toisaalta ehkä myös ylivertaisen mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyinen AI lukee sitä, mitä jostakin asiasta on kirjoitettu tai reaaliaikaisesti kirjoitetaan, ja se voi tarkkailla suurten massojen käyttäytymistä sosiaalisessa mediassa. Tämä mahdollistaa somessa elävän suuren yleisön manipuloinnin, mikä on poliittisesti arveluttavaa. Sen sijaan nykyinen tekoäly tuskin näkee toisistaan riippumattomien alojen välisiä yhteyksiä, mikä ihmiselle, kohdalleen osuessaan, olisi yleisesti ottaen älykästä.
Otetaan ala A (tiedonala, ongelmia, haasteita etc.), josta on olemassa paljon materiaalia. Kun kysytään alan A ongelmista, tekoäly vastaa ehkä uskottavasti. Tilanne on toinen, jos otetaan mukaan riippumaton ala B, josta myös on paljon dataa, ja kysytään, miten alaa A voidaan soveltaa alan B ongelmaan. Tällöin nykyinen tekoäly ei vastaa esitettyyn kysymykseen alan A soveltamisesta ja muunnoksesta, vaan se ryhtyy kirjoittamaan suoraan alan B ratkaisuista sen alan ehdoilla. Tällä tavalla tekoälyn avulla huijaavat opiskelijat voivat jäädä kiinni. Voi olla, että tekoäly oppii löytämään harvinaisia yhteyksiä, joita ei varsinaisesti lue missään. Jos näin ei ole, tukeutuminen tyhmentäviin automaatteihin ei ole suotavaa saati älykästä
Ilmoita asiaton viesti
Tekoälyn voi valjastaa sitomaan ihmisiä. Käytännössä samaa toteutettu paljon, esim TVn ja median kautta.
Ihmisellä kun joitain perustarpeita, ja näitä käyttämällä asioita hoituu… AI-aikakausi voi tuoda esiin paremmin sitä, mitä aika jo ollut, tässä mielessä.
Jos trendit kyseenalaisia, ja terästyvät selkeän havaittaviksi, vaikka tätä ei välttämättä haluttaisi… joskus kynnyksiä ylittyy, myös uudelleenarviointiin ryhtymiseksi. Ei tosi paha.
***
Käytännön esimerkki voi olla pankkipalvelut, joiden merkityksestä ei voi suoraan tavan kansalaisena kertoa, että mitä ovat.
Lakisääteisesti, pankin tiedettävä asiakkaasta kuulemma jotain. Pankki kertoo pyytävänsä tietoja asiakkaalta, osin lakiin perustuen.
Mikä tieto on lakisääteistä, ja mitä tietoa voit joutua antamaan, lakisääteistä osuutta hoitaessasi?
Onko asiakkaan puolesta oltava valmis minkä tahansa tietojen luovuttamiseen, omaa elämää koskien?
Kun OPn kysylyä aloittelin, kun patisteltiin osallistumista….
Ensin oli vastassa kysymys yhteystiedoista, jotta ne voi tallentaa, piti vastata osakyselyyn siitä, onko samalla asiakas muissa pankeissa.
Mitä kaikkea voi joutua täyttämään, että voi suorittaa lakiosuuden.
Jokin valta-aseman väärinkäyttö tässä tuntuu mahdolliselta. Kuvio vaikka olisi terve, tilanne sen laatuinen, että näihin on syytä varautua, toisissa yhteyksissä.
Entä jos pankki nyt ok, ja kohta ei ole, siis sekään? Entä onko nytkään ns turvallinen. Kokemus kertoo, että ei, koska arviointietoa rahamaailmasta muutenkin eniten skeptisesti suhtauduttava.
***
Nykydatasta voi louhia pahoihin päätyviä asetelmia, tosin ei koske vain AI-aikakautta.
AI tarkoittaa vähintään tietoa ja tiedosta päättely, sen konservatiivisessa muodossa. Mitä ennakoivampia mahdollisuus nyt, ja etenkin tulevaisuudessa… nämä voi tosiaan kietoa talouteen.
Siten pankkikysely voi olla hassu merkitykseltään, vaikka sekin antaa paljon suhtautumista-materiaalia, kerääjänä jos haluaa olla.
Mitä on oma asema, tuossa mielessä, joka voisi olla vastapainoa.
Jokin ei mene ihan tasapuolisesti, eikä AI tässä ole ehkä kuin sopiva herättäjä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseinen toiminto toteutettiin jo Cambridge Analytica yhtiön toimesta, algoritmi analysoi some dataa ja kohdensi vaalimainoksia rahaa vastaan, dokumentin mukaan yhtiö ehti vaikuttaa 13 eri maan vaaleihin, paljastuksen tehneiden työntekijöiden mukaan niin menestyksekkäästi että vaativat kyseisen algoritmin julistamista aseeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä nykyiset tekoälyjärjestelmät perustuvat periaatteessa yksinkertaiseen monitasoiseen keinotekoiseen hermoverkkoon ja niiden näennäinen älykkyys perustuu vain siihen, että ne on opetettu valtavalla data-aineistolla. Jos verkko on esimerkiksi opetettu luonnollisen kielen lauseilla, niin se oppii kertomaan mikä sana tulee lauseessa todennäköisesti seuraavaksi.
Vaarana tällaisessa on, että aineisto voi koostua esimerkiksi poliittisesti vinoutuneista lauseista, jolloin verkko tuottaa myös samanlaisia lauseita. Toinen pahempi ongelma syntyy, jos verkon opetuksessa käytetään sen itsensä tuottamia lauseita. Tällöin verkko voi mennä epästabiiliksi ja alkaa tuottaa täysin käsittämättömiä lauseita. Tämä on juuri se ongelma, jota ”asiantuntijatkaan” eivät ymmärrä. Valitettavasti verkolle ei pystytä suorittamaan minkäänlaista stabiilisuusanalyysiä. Ainoa keino välttää epästabiilisuutta on ”absoluuttisen tiedon” käyttö opetuksessa mutta mistä tällaista löydettäisiin?
Ilmoita asiaton viesti
Näissä on vain mielikuvitus rajana.
Big Data antaa tilanteesta väärää kuvaa. Kyse ei ole vain datamassassta, vaan myös sen laadullisesta käyttämisestä, vaikka laatua voi joissain tapauksissa parantaa määrällä, kun määrää tosiaan on käyttää hyväksi, konetehon kasvaessa.
Kun puhutaan konservatiivisesta tiedosta, ts tiedosta, johon esim tiede nojaa, ennusteiden sijaan malleja luodessa… kyse on tosiaan jälkiviisaudesta, eikä tätä parempaa ole, ellei kokeiluja lasketa mukaan, peruskäsityksien vankistamiseen.
Mitä AI-toimijuuteen tulee… pitkät ajat on voinut kokeilla yhtä sun toista, asettuakseen sopivaksi representoitujaksi.
AI on tosi potentiaalista, mutta mitä enemmän merkitystä näissä on, ja etenkin yksipuolisen epäavoimesti ja merkittävästi… sen Venäjämmäksi tilanne menee, ellei tosiaan ole tätä jo paljon.
Näitä et välttämättä paljasta, ja jos yrität, annat vain lisää oppimateriaalia koneille.
Ihmisten ja eliöiden on tärkeää kytkeytyä todellisuuteen, ja kaikkiin varantoihin. Ihmisen tuottavuutta jos ajattelee… varantopuolta on kiistatta siinä toiminnassa, jota ihmisellä voi saattaa tuotantoon.
Ihmisen yhteisempää syövä perustoiminto… ei näin ole vain sairautena otettavaa. Tärkeää todeta objektiivisesti se, mitä elämä lonkeroituvana on, ja antaa sille oma arvonsa.
Tällainen todellisuussuhtautuminen on tärkeää, sillä moni ratkaistava käytännön asia on luontopohjainen, eikä sillä tapaa moralistishyveellinen, mitä maailmasta halutaan (pentumaisesti!) ajatella.
Iso ei aina ole niin vahvaa ja vakuuttavaa, eikä se vakavapontisuus, jota tupataan elämään. Toki tällä tavoin elokuvallisessa jambondismissa omat puolensa.
Näissä on pakko seurata jotain abstraktimpaa, ja yleisempää, kuin sumua, vaikka näkyisikin selkeästi, ja olisi sitä jaettavan arvoista. AI aika paljon nimenomaisesti ei ole, tosin on vain viite siitä, mitä voi olla muutenkin jo.
Minnekkäs muualle voidaan vallan tärkeät veivit rakentaa, kuin näkymättömiin, ja tavoittamattomiin. Joukkojenhallintakeinona, esim kaukainen ilmoituksellisuus on samaa, ts uskonnollisuus. Osin tässä on järkeäkin, mitä kun ei myönnetä… sekoillaan tällaisen takia.
Ilmoita asiaton viesti
Kunhan heitin…
Tässä on kymmenen esimerkkiä mielenkiintoisista ja monimutkaisista kysymyksistä, jotka ovat herättäneet paljon keskustelua älypää chatgpteeltä kysyttäessä:
Onko aika itsenäinen todellisuus vai ihmisen mielen luoma käsite?
Millainen on ymmärryksemme tietoisuudesta ja mistä se johtuu?
Mikä on elämän tarkoitus, ja voiko jokainen yksilö löytää sen?
Mitkä ovat rajat tietoisuuden laajentamiselle ja mitä voimme oppia tietoisuuden muuttamisesta?
Mikä rooli tunteilla on päätöksenteossa ja logiikan prosesseissa?
Voiko koneet kehittää luovuutta ja miten se vertautuu ihmisen luovuuteen?
Onko olemassa äärimmäisen monimutkaisia ongelmia, joita ihmismieli ei koskaan pysty ratkaisemaan?
Mitkä ovat eettiset ja filosofiset seuraukset, jos löydämme älykkäitä elämänmuotoja muualta avaruudesta?
Kuinka tulevaisuuden teknologiat, kuten tekoäly ja geneettinen muokkaus, muuttavat ihmisen olemusta?
Mikä on kaiken perimmäinen luonne ja mistä todellisuus koostuu?
Sikäli ihan normaalia ihmisen pohdintaa, eikä hyviä vastauksia ole kellään.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ajatellut ihmistä soluista päätyvänä suolenpätkänä, joka aikojen saatossa saanut lisäulokkeita, ja toiminnallisuutta.
Katkaise mato, ja voi kohtalaisen jotenkin, joka päädyssä, vaikka päätä on vähän erikoistuneena.
Ihmiseltä voi vetää paljon amputaatioon, mutta ei mistä sattu kohdasta, ellei tosiaan kompensoi otettuja jotenkin.
Ei mitenkään mahdotonta lähestyä tuolla periaatteella sitä, missä elämän voi sanoa majailevan.
Tällaista varten, ei tosiaan kannata välttämättä ottaa testattavaksi ihmistä, vaikka toki mahdollista sekin (kyborgismi).
Kun ihminen tosiaan ulokkeisempi, voi ajatella, että se peruskanava, joka joutuu madon kokoista ulottujaa elättämään… olisi elätettävä osuus ihmisellä hiukan suurempi massaltaan, jne, puhumattakaan suuremmista, tosin suuremmuus tässä vähän niin ja näin, jos ajattelee sisältynyttä kompleksiikkaa, ts verkosto/kytkeytymällisyys -potentiaalia.
Miten kytkeytäväksi olio voi rakenteena kasvaa… sen enemmän tarvitsee osia saada kuulumaan kasaan, ts kokonaisempaa elämänvoimaa liikaa kuluttamatta.
Rakenteellisesti tällainen on tärkeää, nimenomaan tällaiselta alueelta, mitä ei tavanomaisesti niin paljoa käsitellä.
Jos elämisen touhuja ajattelee tällä tapaa vähemmän sidotulta alueelta,… monia perinteisiä ongelmakohtia voi käsitellä paremmin (perustilan luominen, käsittelyjä ”pelkkää”! koskien).
Ei ole ollenkaan tavatonta, että asiankäsittelyä siinä kun tarvitaan… tätä juurikaan ei ole ilmetäkseen. Jonkin verran tarvitaan myös aitoja ratkaisuja, pelkkien primitiivisyyksien lisäksi.
Kulttuurin puolella puhutaan aidosta kasvusta, ja kun menee perustaviin kohtiin… näistä on käytössä jo sopivia nimikkeitä.
Osa alueista voi olla yllättävän neitseellisiä, ja siten objektiivisuutta ajatellen potentiaalisia. Näissä täytyy olla jokin tasapaino, eikä vain tuotanto, joka hyväksytään yksipuoleisesti, ilman kyselyjä, ja hankalilla vaivaamisia.
Ilmoita asiaton viesti
Kieltämättä vallan erikoisia pohdintoja sinulla ;O
Ilmoita asiaton viesti
Pakko mainita tässä yhteydessä käsityseheyttä painottaen, että…
Se mitä kommentoin asiankäsittelystä ja soveltamisen peruspohjasta…
Jenkkejä voi ajatella moninaisena kansakuntana neitseellisempänä kuin vanhoilliseurooppalaisuuteen jääviä.
Kyse jenkkien kohdalla lisäksi kokonaisvaltaisemmasta siirtymästä alueelle… joka mahdollistaa enemmän tilaa.
Yhä on perusteemaan se: freedom, tai mitähän tällä käsitetään.
Voisi kuitenkin palauttaa mieleen sitä, millä tavoin se puhtaamman pödyn lähtövaihe on tullut toteutettua, ja mitä ovat vaikutukset. Onko kaikki mennyt niinkuin on malliksi muillekin saattaa.
Näissä on vähän samat vaiheet (AI). Entä netti, joka tavattoman potentiaalinen hyvään. Onko miten paljon vapautta, mitä voi oikeasti olla.
Näissä ei ole mitään konservatiivistakaan.
Konservatiivisuus, jota tänä pidetään, on tosiaan paljon tarkennsta vaativaa. Kun puheena, ei välttämättä tarkoita mitään erityistä, tämäkään kohta.
Luottamuksella, mutta hyvää toivoen…
Ja se kommunismista, natsismista, jne.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy sanoa että en ymmärtänyt höykäsen pöläystäkään! Anteeksi vika on varmasti minussa, vai heitätkö vaan läppändeerusta ihan lauantai aamun ratoksi?!
Ilmoita asiaton viesti
Googlen DeepMind-tekoälyllä on huomattu sen itseoppimista pitää ohjailla jotta vältytään ei toivotuilta ”käyttäytymisiltä”, tekoälyillä on voimakas taipumus manipulointiin ja petokseen.
Lapset jo pienenä taitaa manipuloinnin ja petoksen saadakseen mitä haluaa, draamaa peliin ja saadaan se tikkari ennen ruokaa kun vanhempi ei jaksa huutamista tai itkua.
Voisi päätellä että jotain ihmisälyn kaltaista toimintaa on jo saatu aikaan, vaikka olisi lapsen tasoista.
Haasteita varmasti riittää ettei ketään luo vahingossakaan ohjelmaa joka pistäisi maailman sekaisin kun kaikki tärkeä on digitaalisessa muodossa.
Ilmoita asiaton viesti
Ihminen on toimijana sitä, mitä ei halua katsoa.
Tässä on se suurin ongelma, ei niinkään siinä, mitä pahaa on milloinkin tekemässä.
Perussanoma tähän tapaan… on varmasti ilmaistu paremminkin. Eri asia, löydetäänkö se, mitä on jo käsitelty.
Tällainen haaskaus noin muuten… aika tavallista, jopa tavoiteltua.
Nää on kivoja.
Ilmoita asiaton viesti