Toleranssi nolla
Vietin (vaimoni ja vauvani kanssa) vuoden 1977 syksyn New York Cityssä virkamatkalla YK:n yleiskokouksessa. Työpäivät olivat pitkiä, mutta pääsimme me kuitenkin kaupunkiinkin tutustumaan ja sitä tutkimaan. Paljon siellä olikin nähtävää, mutta tämän jutun introna kelpaa tuotavaksi esiin sen silmin nähden havaittava rähjäisyys ja muutenkin kuin visuaalisesti aistittava turvattomuus. Tietyt kaupunginosat, tunnetuimpana epäilemättä Harlem, oli valkoihoisen parasta jättää kokonaan visiteeraamatta (ja niin mekin teimme, muutamaa sen läpi kuljettua metromatkaa lukuun ottamatta). Mutta eivät vain ne olleet vaarallisia: jopa ”ikoninen” Times Square, josta paljon myöhemmin eräs kurssitoveri (kts. jäljempänä) lausahti siellä seisoessamme ”This is it. The pulse of America”, oli hyvin ikäväntuntuinen paikka paitsi sinnekin levinneen rähjäisyyden myös turvattomuuden oloisuutensa takia.
Pikakelaus vuoteen 2003. Olin lyhyellä kurssilla Harvardin kuuluisassa yliopistossa. Kurssin työmetodi oli, kuten käsittääkseni on tavanomaista amerikkalaisessa opetuksessa ainakin yliopistotasolla, ”case studies”. Yhdessä casessa meille esitettiin seuraava kertomus.
Jossain vaiheessa (tarkempi ajankohta ei ole säilynyt muistissani) kaupungin hallinto järjesti New Yorkissa kokeen: parkkeerattiin kallis, hieno auto köyhään, rikollisuuden ja ilkivallan vaivaamaan kaupunginosaan tarkoituksella tutkia, mitä sille tapahtuisi. Oli kai jonkinasteinen yllätys, kun ensin ei pitkään aikaan tapahtunut mitään. Auto sai olla aivan rauhassa: sitä ja siitä ei varastettu, sitä ei töhritty, sitä ei vahingoitettu.
Mutta sitten joku teki jotain; en muista enää mitä; olisiko ollut, että auton pölykapselit varastettiin tai tehtiin jotain pientä ilkivaltaa kuten tuulilasinpyyhkijöiden väänteleminen tai auton kyljen raapiminen. Sen jälkeen tapahtumat etenivät nopeasti. Auto putsattiin kaikesta irti lähtevästä, pyörät (ainakin) varastettiin, sitä naarmutettiin ja sotkettiin, ja kaikki tämä muutamassa päivässä. Ensimmäinen teko laukaisi pois jonkin psykologisen eston, ja sen jälkeen auto oli vapaata riistaa.
Tämä koe toimi pontimena uudelle järjestyksenpitopolitiikalle (englanniksi policing). Sen ideana oli, että poliisi puuttui mahdollisimman nopeasti pienimpiinkin havaittuihin rikkomuksiin, puhtaanapitolaitos kuljetti pois roskat ja putsasi paikat nopeasti, ja niin edelleen. Nimekseen politiikka sai, arvatkaapa minkä? No, nollatoleranssi.
Uusi politiikka ei suinkaan nauttinut jakamatonta suosiota, ja vääjäämättä sen puitteissa syyllistyttiin myös ylilyönteihin, varmaan myös systemaattisempaan kuin satunaiseen poliisiväkivaltaan, eikä tasapuolisesti kaikkiin rikoksiin ja rikkomuksiin syyllistyneihin, vaan perinteisiä rotu- ja muita ennakkoluulorajoja noudattaen. Tämä politiikka ei myöskään varmasti ollut ainoa syy siihen, että New York muuttui parissa vuosikymmenessä yhdestä Yhdysvaltain rikollisimmista ja rähjäisimmistä kaupungeista yhdeksi ”puhtaimmista” suurkaupungeista, niin sanan kirjaimellisessa kuin kuvaannollisemmassa merkityksessä. Times Squaren uskoi mielellään olevan ”the pulse of America” jo vuonna 2003, kun kurssimme Harvardissa teki New Yorkiin päiväretken. Lapsiperheet työntelevät rattaitaan seuduilla, jonne ei pahimpina aikoina uskaltanut nenäänsä pistää. Tämä muistaen, että mikään idylli ei ole täydellinen.
Mutta palaan nollatoleranssiin. Tuota se siis alun perin tarkoitti, mutta on sittemmin levinnyt viruksen lailla käyttöön kuvaamaan milloin mitäkin asiaa, jota ei voida tai saa suvaita (toleranssi = suvaitsevaisuus). Nyt viimeksi on Suomessa syistä, joita ei tarvitse ryhtyä selostamaan, nollasuvaitsevaisuus pakollinen vaatimus rasismin suhteen.
Piileekö tässä pakonomaisessa muodissa jotain syvällisempää? Poliittisen epäkorrektiuden nimissä ja ostrakismia uhmaten: kun suvaitsevaisuus on niin ehdoton vaatimus niin monella taholla ja monessa asiassa liberaalissa demokratiassamme, ihmiset, jotka laumaeläimen perusvaistojen mukaisesti tarvitsevat ”me” ja ”he”, kokevat akuuttia, ellei suorastaan kroonista stressiä siitä, että tuota tarvetta on yhä vaikeampi hyväksyttävällä tavalla tyydyttää. Tätä he eivät kuitenkaan voi tuoda esiin, ja siksi etsitään koko ajan asioita, joita suvaitsevaisen ei tarvitse suvaita ja joita voi ja päinvastoin pitää olla suvaitsematta.
Tietyt asiat päässevät vuorollaan (yleensä vain yksi kerrallaan mahtuu framille) nollatoleranssin piiriin. Rasismi on nyt sellainen. Toinen suosikki on fasismi, kolmas ”epäasiallinen kohtelu” eli kiusaaminen kouluissa ja työpaikoilla. Naisten huonoa kohtelua en uskalla mainitakaan. Lista ei ole tyhjentävä.
Ja tämä ei nyt sitten tarkoita, että minä kannattaisin sitä, mitä rasismi alun perin ja mielestäni edelleen oikeasti tarkoittaa: eri rotujen pitämistä eriarvoisina ja alempina pidettyjen syrjintää, pahemmasta puhumattakaan (mistä päästäisiin natsismiinkin, mutta en jatka siihen suuntaan). Enkä kannata niitäkään asioita, joita sen nykyään, mielestäni inflatorisesti ja harhaanjohtavasti laajennetun määrittelyn (sikäli kuin mitään riidatonta määritelmää onkaan) halutaan merkitsevän. Ja sama koskee tietenkin noita muita pahoja asioita, fasismia, kiusaamista ja mitä niitä onkaan, joiden kannattamista ei sentään (ainakaan vielä) rasismiksi kutsuta.
Sen sijaan vastustan kielen väärinkäyttöä, eikä enää vain huonomaineista poliittista kielenkäyttöä, vaan kaikkialle tunkevaa väärinkäyttöä, niin tietoista kuin tietämättömyydestä ja löperyydestä johtuvaa. Sanat ovat ajattelun välineitä, ja niiden merkitysten hämärtäminen, saati tarkoituksellinen vääristäminen, johtaa ajattelussa samaan kuin kirvesmiehellä tylsä kirves: sillä ei saa aikaan kunnon jälkeä ja jos korvaa terävyyden iskujen kovuudella, vahinko on sitä suurempi. Sellaista vastaan nollatoleranssia tarvittaisiin, mutta kun termi on jo saastutettu, ei sitä tässäkään oikein voi käyttää.
Rasismiin vielä palaten: on siinä jotain ironista, että rotuun pohjaava termi kelpaa kuvaamaan ties minkälaista tuomittavaa käytöstä, mutta samalla rotujen olemassaolo halutaan kieltää, ja siinä on onnistuttukin, vaikka epäilen kyllä, että suun tunnustus on tässä laajemmassa käytössä kuin mitä todelliset mielipiteet ovat. On nimittäin aika vaikea kiistää sellaisen asian olemassaoloa, joka kävelee vastaan kaikkialla, missä ihmisiä on enemmälti liikkeellä. Mutta siinä onkin kyse toisesta laajalle tunkeutuneesta harhaisesta ajattelusta: jos joku asia aiheuttaa syrjintää, halutaan sen olemassaolo kiistää. Ikään esimerkiksi rotusyrjintä sillä loppuisi, että kiistetään rotujen olemassaolo. Samaan ilmiöön liittyy sanamagia, jossa uskotaan syrjinnän katoavan kieltämällä sitä aiheuttavan ominaisuuden nimen käyttö. Rotu on tässäkin hyvä malliesimerkki, joskaan ei ainoa. Tummaihoiset (en uskalla käyttää heistä alun perin neutraaliakaan nimitystä, vaikka paljastan tällä luonteenlujuuden puutetta), uusnimettiin Amerikassa ensin mustiksi, sitten Afrikan-amerikkalaisiksi, mutta niin vain heitä yhä syrjitään. Vielä en ole nähnyt, millä sanalla heitä seuraavaksi on lupa kutsua.
Mitä jos olisi keskitytty siihen syrjintään, koetettu löytää sen syyt ja käydä niihin käsiksi? Ei sekään helpolla onnistu, sillä erilaisuuteen kohdistuva torjunta on syvällä laumaeläimen olemuksessa, mutta ainakin olisi keskitytty ongelman todellisiin syihin, joten toivoa olisi enemmän.
”X:ää en uskalla mainitakaan” on hauska tapa mainita x. Viimeksi Trump sanoi jotain sentapaista kuin että olisi ilkeää sanoa Chris Christietä (republikaanista vastaehdokasta esivaaleissa) lihavaksi siaksi, joten emme sano sellaista.
Ilmoita asiaton viesti
–Saako poliisia sanoa siaksi?
Ei.
–no saako sikaa sanoa poliisiksi?
ööö…kyllä kai.
–Näkemiin, herrä konstaapeli.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän on saatu paljon melua tyhjästä, olen henkilökohtaisesti kokenut ” rasismin ” Afrikankeikoillani, eka 1976 ja Kenia, viimeinen Libya noin 15 v sitten. Nytkään EI käsitellä tätä käänteistä ilmiötä, vaikka maailmassa on tummia / keltaisia, noin 10 kertaa enemmän, kuin valkoisia.
Ilmoita asiaton viesti
Kuvauksesi New Yorkista on hyvin osuva. Suomalaisillahan oli vielä 70-luvulla pitkälti käsitys, että kaupunki on niin rikollinen ja vaarallinen, ettei siellä kukaan uskalla liikkua.
Mennessäni 1978 kesätyöhön Floridaan työvoimaministeriön opiskelijoille järjestämän kansainvälisen työharjoitteluohjelman kautta opiskelijaryhmälle oli järjestetty yhteinen lento ja hotellimajoitus New Yorkissa muutamaksi päiväksi ja sen muutaman päivän aikana jokaisen piti itse järjestää matkustaminen omaan kohdepaikkaansa.
Meillä oli alkajaisiksi vastaanottavan viranomaisen briifaustilaisuus koko ryhmälle ja siinä tilaisuudessa kerrottiin hiukan mitä New Yorkissa voi tehdä ja mitä ei suositella. Times Squareista varoitettiin sanoen, että siellä ei illalla ole syytä pysähtyä, jos joku yrittää alkaa ottaa kontaktia. Sen sijaan Greenwich Villagea suositeltiin vapaa-ajan viettopaikaksi.
Kuljeskelimme jo ensimmäisenä iltana kuitenkin missä sattui ja oikeastaan olin yllättynyt siitä, että se oli illallakin vilkas ja vireä kaupunki lukuisine kaduntallaajineen. Kukaan ei näyttänyt pelkäävän mitään. Huumediilerit kyllä pysäyttelivät kahdeksannella avenuella kävellessämme kohti Greenwich Villagea ja ulkoasu oli jotenkin rähjäinen, kun kaikki jätteet oli rahdattu jalkakäytävälle kadun varteen.
80-luvun lopun ja 90-luvun New Yorkin käynneilläni sen sijaan oli tunnelma aivan toinen. Kaupunki oli siisti eikä rikollisuudesta puhunut kukaan mitään. Nykyään suomalaiset ovat matkustelleet jo sen verran enemmän, että New Yorkin mystinen aura on kadonnut ja se mielletään normaaliksi turismikaupungiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Antti Kuosmanen, olet viisas mies. Kirjoituksestasi tuli mieleeni keskustelu naisten ja miesten olemuksesta. Nykyään on väärin sanoa että naiset ja miehet ovat erilaisia, koska sen uskotaan halventavan ja eriarvoistavan naissukupuolen. Itse olen eri mieltä – naiset ja miehet ovat erilaisuudestaan huolimatta samanarvoisia ja täydentävät toisensa. Aina on kuitenkin myös ollut olemassa miehekkäitä tyttöjä ja naisellisia poikia ja sekin on ihan hyvä asia. Erilaisuutta on nykyään vaikea sietää ja siksi erilaisuus kielletään kokonaan.
Ihmiset ovat kehittyneet erilaisiksi vuosituhansien aikana riippuen siitä millaisissa olosuhteissa he ovat eläneet. Esimerkisi Pohjoismaissa asuu paljon vaaleita ihmisiä, koska täällä ei ole tummalle iholle riittävästi auringonvaloa. Vaalea ihminen on saanut suurinpiirtein riittävästi D-vitamiinia elääkseen ja lisääntyäkseen pohjoisessa. Afrikassa taas ihmisten iho on hyvin tumma, koska se suojaa paahtavalta auringolta. Pohjolassa musta ihminen ei saa riittävästi D-vitamiinia. D-vitamiiniä onneksemme saa nykyään purkista. Myös valkonaamat hyötyvät pohjoisessa D-vitamiinilisästä, mutta mustille se on aivan välttämätöntä.
Ilmoita asiaton viesti
En muista onko ”esimiehelle” keksitty jo jokin toinen nimike, mutta jos muuttaisin nimikkeeksi vaikkapa ”esivalvoja” tai ”työnohjaaja”, niin kuinka paljon kokisit nimikkeenmuutoksen vaikuttavan ”esimiehen” arvovaltaan?
En liioin tiedä onko jo nimikkeet ”palomiehelle” käyneet läpi jo muutosta, mutta miten olisi vaikkapa ”palotaistelija?”
Ilmoita asiaton viesti
Mulla on ainakin ”esihenkilö”. Kuulostaa teennäiseltä, mutta kaikkeen kai tottuu.
Ilmoita asiaton viesti
Pidän esihenkilö epäonnistuneena sanana, työnohjaaja olisi mielestäni erittäin kuvaava eikä vain nopeasti etsitty vastine, jossa sukupuolimääre piilotetaan.
Ilmoita asiaton viesti
En ole koskaan tutustunut New Yorkiin, mutta autoillessani Kaliforniassa ja lähiseuduilla tutustuin vastaaviin ilmiöihin.
San Fransiscossa oli joitain katuja jotka olivat ilmeisesti pyhitetty huumeiden käyttäjille. Siellä kadulla näky oli todella ankea. Ihmiset vaikuttivat sairailta ja päihtyneiltä, vähän kuin niissä jossain zombie- elokuvissa, jotka toki ovat täyttä mielikuvitusta, mutta joiden kuvauksiin olisi hyvin voitu ottaa vaikutteita niiltä huumehörhökaduilta.
Toiset paikat jotka näyttivät tosi kurjilta, olivat ne ns, intiaanireservaatit. Asunnot näyttivät kyllä amerikkalaistyylisiltä, mutta kunto oli venäläistä. Ympäristö oli sellaista nokkospuska- horsma- tyylistä pusikkoa. Sieltä täältä kasvillisuuden keskeltä saattoi erottaa erilaista romua.
No, ei tuolla itärajan takana tilanne paljon paremmalta näyttänyt. Roskahuolto siellä näyttää sellaisesta että mitä tahansa kaunista rantapaikkaa siinä ihan tien vieressä, saatettiin käyttää yleisenä kaatopaikkana, jossa näkyi kaikenlaista kotitalousjätettä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei siis ole tunnistettu ilmiötä ja haitallisen käytöksen aiheuttamia ongelmia, tartutaan vain käsitteisiin, esimerkiksi kuvitellaan rasismin olevan katuväkivaltaa eikä järjestelmällistä syrjintää, eli ”omakuvan suosinta.”
Eli pitäisi tunnustaa jo aikoinaankin havaittu tutkimustulos, jossa ihminen kaikkein mieluiten istuutuu jonkin sellaisen ihmisen viereen linja-autossa, joka muistuttaa omaa ulkoista olemusta.
Ihmisen luontainen taipumus puolueellisuuteen – ja puolueellisuuden tunnustaminen, on avainasemassa siihen, että tunnustaa erilaisuutta, mutta myös samanarvoisuutta. Eli yksinkertaisesti tunnistaa omat puolueelliset taipumukset, tunnustaa oman todellisuuden eroavaisuudet suhteessa muihin, sukupolvet, tunnekokemukset ja uskomukset.
Ehkäpä ihmisen parhaimpia hetkiä on saada jokin kosketuspinta toiseen, jotta ei kokisi olevansa itse niin ulkopuolinen, sillä kuitenkin suurin osa ajasta meistä jokainen tuntee tasan tarkkaa vain omat tuntemukset.
Uskontojen olemus liittyy tähän niin ”hyvässä kuin pahassa”, jossa rukoillaan yhdessä tai harjoitetaan jotain toistoa, mutta pahimmillaan luodaan sääntöjä, jotka tunkeutuvat ihmisen yksityiselämään. Kaiken takana kai ihmisen kyvyttömyys kestää erillisyyttä, laumaeläimen taipumukset ja alkukanta, vaikeus hyväksyä epävarmuutta, joka johtaa epätoivoiseen pyrkimykseen hallita, vaikka ihminen ei hallitse edes omia tunteitaan, vaan onnistuu vain säätelemään voimakkuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Iso käänne New Yorkin turvallisuudessa tapahtui jo 1985-86, kun suuressa mafiaoikeudenkäynnissä saatiin telkien taakse rajuimmat mafiapomot, ja nk. viisi mafiaperhettä.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mafia_Commission_Trial
Nollatoleranssikampanja oli varmasti tärkeä myös, ja käsitettä sopii mainiosti pohtia eri konteksteissa. Yksi jättihaaste siinä on tietenkin soveltaa sitä tasapuolisesti. Yksittäisessä kampanjassa tämä voi olla tovin mahdollista, mutta kun nollatoleranssia tuodaan trendikkäästi eri elämänalueille, eikä ihmisistä silti tule täydellisen vanhurskaita, mielivaltaiset moraaliset tai juridiset tuomiot lisääntyvät.
Joiltain osin voi jopa lisääntyä syrjintä, jota ei alunperin pitänyt sietää yhtään.
Ilmoita asiaton viesti
Tuon ”nollatoleranssin” tai itse asiassa ”stop & frisk” – politiikan aloittivat 1990-luvun alussa NYC:n poliisipäällikkö Bratton ja silloinen pormestari Rudi Guiliani. Viimeksi mainittu oli luonut maineensa aluesyyttäjänä juuri tuossa viiden mafiaperheen jutussa.
1991 tilaston mukaan murhia tehtiin 31/100 000, kun luku vuonna 1960 oli 4,7.
No, murhaluvut saatiin alas, aseita takavarikoitiin kuorma-autolasteittain.
Jo 1991 silloinen pormestari David Dinkins oli toteuttanut sanottaisiinko ”lähipoliisiperiaatetta” lisäämällä poliiseja ja jalkautramalla näitä levottomille alueille. Varsinainen ”s&f” alkoi kuitenkin 1993 Guilianin tultua valtaan.
Vuoteen 2012 mennessä, joka oli Bloombergin viimeinen pormestarivuosi (hän jatkoi Guilianin aloittamaa politiikkaa) murhaluvut olivat laskeneet niin, että ne olivat 3,3/100000, eli 335 henkirikosta per 8 miljoonaa asukasta. Chicagossa luku oli 415, väestöä vähemmän kuin puolet NYC:n väestöstä.
Mitä tästä kaikesta seurasi? Mustat ja hispaanot saatiin vankilaan eri pituisiksi ajoiksi ja pääsivät sitten vapaiksi, jos pääsivät. Nyttemmin NYC kamppailee peräti 100000:n asunnottoman kanssa, ja suuri osa on luonnollisesti sitä porukkaa, johon ”s&f” iski. Olin viimeksi New Yorkissa 2018 ja kyllä siellä Times Sguarella ihan turvalliselta vaikutti, noin turistina pyöriä, kun poliisejakin oli silmänkantamattomiin…
USA:n järjetön kriminaalipolitiikka ja sota huumeita vastaan, sekä muut älyttömät sodat ovat johtaneet asunnottomuuden räjähdysmäiseen kasvuun. Ystäväni, joka asuu Seattlessa, kertoi, että sinne on lyhyen ajan sisällä muodostunut asunnottomien valtaamia alueita, ja asunnottomia arvioidaan olevan n. 30 000.
Los Angelesissa asunnottomia arvioidaan olevan 100 000.
Bloomberg ilmoitti presidentinkampanjassaan, että ”stop&frisk” oli täysin rasistinen, poliisi harrasti profilointia ja jopa ”löysi” aseita sellaisilta, jotka eivät asetta kantaneet.
Ilmoita asiaton viesti
Kun kirjoituksessa on tuo auto-esimerkki, niin kerron anekdootin:
Kun The Beatles esiintyi ”The Ed Sullivan Show’ssa” ensimmäistä kertaa vuonna 1964, New Yorkin poliisi raportoi, että sinä iltana ja yönä ei varastettu yhtä ainutta pölykapselia.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri autoesimerkki oli mulle uusi, mutta jotenkin luulisin, että kyse ei ole vain psykologisesta estosta.
Voi olla kyse myös rationaalisesta pelosta koskien sitä riskiä, että kyseessä on mafiapomon tmv. auto. Sen kun ryöstät, niin kadut.
Jos joku tekee siihen kuitenkin pienen testinaarmun ja selviää seurauksetta, riski pienenee. Ja sitten tulee jo kiire päästä apajille ennen muita.
Tämä on tietenkin yksi hypoteettinen selitysmalli. Tilanteen yksityiskohdat voivat tukea jotain muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Kun kerran vastasit minun kommenttiini, vastaan sitten:
73 miljoonaa amerikkalaista katseli tuota Sullivanin ohjelmaa. Oli siis parempaa tekemistä kuin nyysiä pölykapseleita.
Ilmoita asiaton viesti
Hauska ja relevantti anekdootti. Tosin en kyennyt tarkistamaan ajankohtaa, eikä anekdootin Sullivan-ohjelman ollut ehkä tarkoituskaan osua alkuperäisen autotestin kanssa samaan ajankohtaan.
Kuosmasen tekstistä sain vaikutelman, että auto sai olla rauhassa oleellisesti kauemmin kuin yhden illan (”…ensin ei pitkään aikaan tapahtunut mitään. Auto sai olla aivan rauhassa…”).
Tämä on kuitenkin hyvä esimerkki siitä, miten asioita voi selvittää vähitellen ihan järkevästi:
– Tapahtumalle esitetään selitys, jota testataan.
– Esitetään (keksitään tai löydetään materiaalista) muita mahdollisia selityksiä, ja testataan niitä.
– Vähitellen jokin selitys, tai joidenkin selitysten yhdistelmä, voi nousta muita perustellummaksi.
Onnistuin sentään löytämään tähän hätään kiinnostavan näköisen selvityksen Zero Tolerance: Policing a Free Society (William J . Bratton et al., 1998, https://civitas.org.uk/pdf/cw35ol.pdf)
Norman Dennis (1998, 1) kirjoittaa toimittajan johdannossa, että ehkä yllättäen zero tolerance -strategian ytimessä on poliisiin luottamuksellisuus ja luotettavuus mieluummin kuin suvaitsemattomuus.
”The essence of the badly-named zero-tolerance crime strategy is not intolerance but confidence. It is marked in the first place by the confidence of the police officer in handling situations that come within his lawful purview, down to the lowest level of subcriminal, quality-of-life, offences.”
Dennis jatkaa, että pikkurikkeiden tekijöitä voidaan kohdella hyvinkin kevyellä kädellä, ja tilannetajuisesti hyväntahtoisella huumorillakin. Päämääränä on juuri lisätä suvaitsevaisuutta, mikä kulkee käsi kädessä lisääntyneen turvallisuuden kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa’a, onko kenellekään epäselvää, millaisia eroja poliisin ”käytöksessä” on kun verrataan USAn ja UK:n poliisivoimia?
Esimerkiksi Englannissa vain erityiset ”firearms officers” kantavat asetta, ”tavallisella” poliisilla ei ole tuliasetta. Pohjois-Irlannin poliisi on aseistettu.
Viittaan nyt tuohon psykologiseen merkitykseen.
New Yorkissa tuli tulosta, mutta jälkeenpäin stop & friskiä on kritisoitu ankarasti.
Vuonna 2014 pormestari Bill de Blasio, lähes ensimmäisenä virkatoimenaan, asetutti 150 valonheitintä 15:n eri ”public housing”-projektin ympärille. Näillä alueilla on runsaasti rikollisuutta.
Kun katsoo valonheitintorneja, ja olen nähnyt niitä, mieleen nousee lähinnä Auschwitz tai Neuvostoliiton työleirien vartiotornit. Torneissa on poliisimiehitys.
Ja mitähän porukkaa näillä valvotaan?
Maailman vapain maa…
https://www.newyorker.com/culture/the-new-yorker-documentary/the-controversial-floodlights-illuminating-new-york-citys-public-housing-developments
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin katsoin tuota Sullivan-showta Helsingissä mustavalkotelkkarista vajaa kahdeksanvuotiaana. Siitä puhuttiin myös koulussa seuraavana päivänä. ”All My Loving” oli se superbiisi.
Ilmoita asiaton viesti
Faijan kanssa laulettiin sitä, ja pimpputettiin pianoa. Neljä biisiä riitti sekoittamaan Yhdysvallat.
Suomen Levyrasdissa Jaakko Jahnukainen totesi, että ”näistä pojista tuskin kuullaan enempää”.
Kuvaavaa Suomelle…Matti ja Teppo eivät valloittaneet maailmaa…
Ilmoita asiaton viesti