Trumpin toinen tuleminen
Donald Trumpin valinta uudestaan Yhdysvaltain presidentiksi näyttää yhä todennäköisemmältä. Toistuvat uutiset presidentti Joe Bidenin rapistuvasta kunnosta ovat pitkin matkaa vain kasvattaneet sitä. Ehdokkaiden vaaliväittely 27.6.2024 saattoi jo ratkaista tuloksen. Kuitenkin Trumpin sopimattomuus presidentiksi tai ylipäänsä mihinkään julkiseen tehtävään on niin ilmeistä kuin olla voi. Trump oli tunnettu hahmo Yhdysvalloissa jo hyvin kauan ennen kuin ryhtyi presidentiksi pyrkimään ennen vuoden 2016 vaaleja, tuli maailmankuuluksi ensimmäisen kampanjansa aikana, vielä kuuluisammaksi presidenttinä, ja olisi vieläkin kuuluisampi nyt, jos hänen kuuluisuutensa voisi edes periaatteessa vielä kasvaa. Jokaisen kuuluisan henkilön ulospäin näkyvä persoona on vääristynyt – vääristeltykin – verrattuna siihen, mitä hän todella on, mutta Trumpin kohdalla ei voi välttää käsitystä, että julkinen persoona on törkeydessään paljolti aito. Silti hän on taas matkalla maailman tärkeimpään virkaan.
Selittäjiä asiaintilalle ei puutu, ja olen itsekin vuosien mittaan sitä pohtinut, myös julkisesti kirjoituksissani ja pitämissäni puheissa. Tähän kirjoitukseen sain taas kerran inspiraatiota Francesco Sisciltä, italialaiselta kommentaattorilta, jonka erikoisala on Kiina mutta joka silloin tällöin esittää näkemyksiään muistakin aiheista; taannoin siitä, mikä Yhdysvaltoja liikuttaa ja nostattaa esiin tällaisen groteskin hahmon. Ennen hänen inspiroimiinsa (ei siis referoituihin) kommentteihin siirtymistä viittaan kuitenkin amerikkalaiseen Venäjä-asiantuntija Fiona Hilliin, joka palveli jonkin aikaa Trumpin hallinnossakin, mutta ei ole hänen fanittajansa, minkä osoitti esimerkiksi se, että hän todisti Trumpia vastaan tämän virkarikossyytettä Yhdysvaltain kongressissa käsiteltäessä.
Hill arvioi, että Trump osaisi nyt käyttää presidentin asemaa paljon tehokkaammin omien tavoitteidensa ajamiseen kuin ensimmäisellä kaudellaan. Hänen keskeinen tavoitteensa on kosto kuvittelemistaan vääryyksistä ja ylipäänsä siitä, että hän hävisi vaalit Joe Bidenille. Ennen vaaleja hän ja hänen talutushihnassaan olevat republikaanit tekevät kaikkensa estääkseen Bideniä saavuttamasta mitään menestystä, vaikka estämisestä olisi haittaa myös Yhdysvaltojen omille todellisille intresseille. Ukrainan tukemisen puoli vuotta kestänyt estäminen kongressissa on ollut ajankohtainen todiste tästä. Ja äskettäinhän Trump on sanonut julkisestikin, että ei puolustaisi Nato-maita ja antaisi Putinin Venäjälle vapaat kädet näiden suhteen. En tuudittautuisi siihenkään, että hän on sitonut sen liittolaisten puolustusmenojen tasoon. Viittaan tässä Trumpin entiseen turvallisuuspoliittiseen neuvonantajaan John Boltoniin. Kumpusipa Trumpin persoona lapsuuden kokemuksista, geeneistä tai molemmista, hänellä on mafiapäällikön maailmankuva ja asenteet. The Financial Timesin kommentaattori Matin Wolf summeerasi edellä olevan lisäksi Trumpin lupauksia/uhkauksia äskettäin näin: perustaa suuria pidätyskeskuksia paperittomille maahanmuuttajille, määrätä armeija asemiin kotimaassa, määrätä syyttäjät inhoamiensa ihmisten kimppuun, armahtaa 6.1.2020 kapinoitsijat ja miehittää koko hallinto lojalisteillaan, aloittaa (itse sanoisin: kiihdyttää) maailmanlaajuinen kauppasota.
Mikään edellä kuvatusta eivätkä kymmenet rikossyytteetkään, aina vaalituloksen väärentämisvaatimuksiin ja kapinaan yllyttämiseen asti, näytä sitä horjuttavan. Jo saatu rikostuomiokaan ei näytä muuttavan tilannetta juurikaan. On siis valmistauduttava pahimpaan: että tämä mies johtaa Yhdysvaltoja seuraavat neljä vuotta. Ja koska Yhdysvallat on yhä ainoa todellinen supervalta, sen ottama suunta, niin maan sisäisesti kuin ulkopolitiikassa, jonka presidentti pitkälti pystyy määräämään, on kriittisen tärkeä muulle maailmalle.
Trumpin valinnan seurauksista on karkeasti ottaen vallalla kaksi ajatussuuntaa. Toinen on synkkä, joillakin melkein apokalyptinen: arvellaan hänen ajatustensa vain jyrkentyneen siitä mitä ne olivat kun hänet ensi kertaa valittiin, minkä lisäksi hän on tällä kertaa paremmin valmistautunut niitä toteuttamaan (vrt. Fiona Hillin näkemykset edellä, eikä hän ole ainoa tai edes apokalyptisin). Toinen on tyynnyttelevä; vakuutetaan, että hänen puheensa ovat tälläkin kertaa rajumpia ja tyhjempiä kuin mitä teot tulisivat olemaan. Itse kallistun ensin mainitun suunnan kannalle, vaikka kaikkein apokalyptisimmät pelot eivät toteutuisikaan. Vähempikin olisi kuitenkin aivan riittävän kaameaa, ja mikä vielä kaameampaa, suunta, jolle hän maataan kampeaisi, voisi jäädä pysyväksi.
Trumpin demagogikykyjen ohella hänen personifioimansa ilmiön nousuun ja menestykseen voi varmasti löytää lukemattomia yhteiskunnallisia syitä, ja samoin tapoja ryhmitellä niitä kategorioihin. Yksi tapa on suurin piirtein tällainen.
Ensiksi, hän oivalsi oikein, mikä on ollut massamittaisten muuttoliikkeiden vaikutus, sekä Yhdysvaltoihin eteläisen rajan yli tapahtuvan että idästä etelään ja länteen Yhdysvaltojen sisällä tapahtuneen. Yhdysvallat on tosin maahanmuuttajien valtakunta par excellence, maahanmuutosta syntynytkin, mutta silti tästä on tullut polttava kysymys, joka tuottaa ”tektonisia” väestöllisiä, kulttuurisia, taloudellisia ja lopulta poliittisia siirtymiä.
Toiseksi, Trump pystyy ratsastamaan Yhdysvaltoja piinaavalla pessimismin aallolla, jolla on materiaaliset perusteensa. Tätä voi kuvata vaikka rikostuomion saaneiden suurella määrällä (12 prosenttia aikuisesta miespuolisesta väestöstä), yhä harvempien mahdollisuudella saavuttaa vanhempiensa elintaso (ja tämän tajuaminen), työllisyysasteella joka ei ole noussut Barack Obaman ajoista, tulo- ja omaisuuserojen kasvulla, köyhempien väestöryhmien elinajanodotteen laskulla ja viimeksi inflaatiolla. Retorisesti ilmaisten, amerikkalaisen unelman karkaamisella ulottuvilta.
Kolmanneksi, puolueetonta asiantuntemusta edustavat instituutiot kuten yliopistot ja media ovat menettäneet arvostustaan. Erityisesti medialle kävi niin, koska se oli avoimesti puolueellinen vuoden 2016 presidentinvaaleissa, ja myös akateeminen maailma osoitti avointa vihamielisyyttä, ei vain konservatismia vastaan, vaan ylipäänsä kaikkea, minkä koettiin olevan vastoin edistyksellistä ortodoksiaa (tämä viimemainittu ei ole ainakaan vähentynyt tähän hetkeen tultaessa). Nyt on uhkana, että Bidenin sanoma Trumpista uhkana demokratialle ei vetoa maltillisiinkaan äänestäjiin.
Ongelmat, joilla Trump ratsastaa, ovat todellisia, mutta hänen ratkaisukeinonsa, populistien tapaan, eivät niitä ratkaisisi. Isot katastrofit voivat nostaa johtajat arvoonsa, mutta myös kaataa heidät. Bideniä auttoi voittoon Trumpin kieltäytyminen, denial, hyväksymästä koronapandemian vakavuutta. Biden on toiminut kaudellaan monessa suhteessa paremmin, mutta hän ei ole saanut siitä ansiota, ja siksi on kysyttävä, miksi ei. Perimmäiset syyt ovat jossain syvällä yhteiskunnan kehityksessä ja historianfilosofit voivat kaivaa niitä esiin jälkeenpäin (joitakin oireita niistä mainitsin edellä), mutta ajankohtaisia voi yrittää etsiä. Inflaatio ja maahanmuutto nousevat väistämättä esille, eikä niihin ole yksinkertaisia vastauksia. Bidenin ikääntymisen ilmeisyys tulee tämän kaiken päälle.
Oli miten oli, Yhdysvallat on keskellä suurta muutosta, joka panee koetteelle sekä sen sisäisen yhteiskuntarauhan (mitä esimerkiksi mielipidetutkimusten paljastama varsin suuri sotilasvallan kannatus indikoi) että kansainvälisen aseman. Johtajan olisi pystyttävä esittämään uskottava visio Amerikan tulevaisuudesta ja sen olisi oltava voittava visio, kuten aikoinaan voittoon neuvostoimperiumista johtanut visio. Nyt olisi voitettava Kiinan visio, jota se on yrittänyt toteuttaa silkkitiealoitteellaan (nykyään nimeltään vyö ja tie -aloite). Sen avulla se pyrkii palauttamaan maailman Yhdysvaltain valta-asemaa edeltäneeseen tilaan – villeimpien kuvitelmissa jopa Amerikan löytämistä edeltäneeseen valtiollisten suhteiden tilaan.
Jos Yhdysvallat ei onnistu kansallisen yhtenäisyyden palauttamisessa, tuo visio voi toteutua. Eri puolilla maailmaa valtiot ja niiden johtajat laskelmoivat jo miten toimia maailmassa, jossa nykyisen kansainvälisen järjestelmän keskus eli Yhdysvallat ei sitä enää olisikaan. Sitä tekevät tietenkin Yhdysvaltain mahtia haastavat mutta sitä on pakko tehdä myös niiden, jotka ovat siitä riippuvaisia. Ja niinpä voikin loppunousuna todeta, että mekin olemme siitä riippuvaisempia kuin koskaan, minkä seuraukset 1.3.2024 valtion vierastaloon muuttanut mies toivottavasti ymmärtää ja pitää kirkkaana mielessään.
Trumpin poliittinen ura osoittaa, että patologisella valehtelulla ja vääristelyllä pääsee USA:n presidentiksi, ehkä jopa toisen kerran.
Ilmoita asiaton viesti
Pääsee monen muunkin maan presidentiksi tai isoihin muihin virkoihin ja johtoasemiin. Mitä se sitten kertookaan ihmisistä….
Ilmoita asiaton viesti
Lähes yhtä pahaa on alatyylisen narsistinen käytös, sivistymättömyys ja arvaamattomuus.
Ilmoita asiaton viesti
Miksikäs narsistin käytöksestä kuitenkin seuraa erittäin hyviä poliittisia tuloksia, ei vain kotimaassa, vaan siellä ja täällä, kuten rauhansopimuksia, vakaita rauhanjaksoja, aggressiivisen ydinasevallan vakautta harjoitetulla pakotepolitiikalla jne. Toisin kuin seuraajansa.
Ilmoita asiaton viesti
On hyvä, jos Trump valitaan. Jos ei valita syttyy sisällissota. Jos valitaan, muuten niin fiksut amerikkalaiset tajuavat, kuinka suuria kusipäitä he ovat, äänestäessään trumpia.
Ilmoita asiaton viesti
Harvoin virheen tehneet tunnustavat syyllisyyttään. Syyllinen löydetään jostan muualta. Niin tälläkin kertaa.
Ilmoita asiaton viesti
Trump -mikäli valitaan- ei ole kovinkaan monta vuotta enää Amerikan ja maailman riesana. Toki hän ehtii tekemään paljon tuhoa, mutta hänen jälkeensä USA palaa lähemmäs normaalia ja normaaliutta.
Ilmoita asiaton viesti
”Toki hän ehtii tekemään paljon tuhoa, mutta hänen jälkeensä USA palaa lähemmäs normaalia ja normaaliutta.”
RNC ja Trump yhdessä pystyvät muuttamaan niin paljon poliittista kenttää, ettei sitä ihan heti korjata ja nyt ei ole enää harjoittelukierros. Trump omien sanojensa mukaan aikoo siirtää kaikkiin tärkeisiin pesteihin tuomareista lähtien hännystelijöitään, ei nämä mihinkään katoa vaikka Trump olisikin poistettu vallasta. Tässä on paljon isommista asioista kyse kuin yhdestä kaudesta ja yhdestä presidentistä.
Ilmoita asiaton viesti
Omien sanojensa mukaan Trump aikoo lopettaa Ukrainan sodan vuorokaudessa.
Ei siis pidä ottaa hänen lupauksiaan toteutuvina faktoina – ei USA:n presidentillä ole sisäpolitiikassa(kaan) vapaita käsiä tehdä mitä haluaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei koskaan ole ollut vastaavaa tyyppiä joka jo etukäteen on kertonut murskaavansa nykymallin ja tuovansa omat pelurit pääpaikoille. Jos republikaanit saavat kolme salia, voimme alkaa hyvästelemään USA:n demokratiaa, sillä vaikka välivaaleissa vielä valittiin järkeviä, Trumpia vastustaneita, nyt niitä ei ole haastamassa yhtään. Sinä näet tämän vain Trumpin kautta, takana on isot voimat.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä siellä puuhataan, Trump on vain keulassa (mitä dokumentissa myös ihmetellään, mutta hyvin se myös selitetään miksi näin on).
Todella kova suositus tälle dokumentille.
”Bad Faith: Christian Nationalism’s Unholy War on Democracy (2024)
Exposes how Christian Nationalism has become the most powerful anti-democratic force in America. Leaders join forces to defend our country from this march to fascism, but American citizens seem unaware of the threat.”
https://www.imdb.com/title/tt21247172/
Ilmoita asiaton viesti
Trumpin ja republikaanien ajatusmaailman ”groteskisuus” hämmentää itseään mielellään valistuneena pitävää eurooppalaista, noin keskimääräisesti.
Blogissa yritetään – ehkä itseasiassa – hakea selitystä tuolle ilmiölle.
I Ensimmäinen syytaso vaikutti olevan geologis-historiallis-ekonominen. Itse pidän tätä tasoa tärkeimpänä selittäjänä. Trump tavoitti massat ja löysi ”unohdetun poliittisen voiman”.
– Hillary Clinton kuvasi tuota väkiainesta julkisesti toteamalla jossakin esityksessään tuosta väkijoukosta ”deportatives”, naureskellen, ilkeillen ja vähätellen siis. Jenkkien demarikunta taisi todellakin kunnioittaa ja ymmärtää vain ja ainoastaan omaa porukkaansa.
II Toinen syytaso, jo edellisten seuraus, oli instituutioiden arvostuksen rapautuminen. Joo, taitaa yliopistoväki edelleen jenkeissä halveksia republikaanien väkeä.. ja yliarvostaa erilaisia. Jos ei muusta syystä, niin pysyäkseen niiden suosiossa. Viime kädessä siis julkisuuden tukemana.
– samalla taisi humanistis-valtiotieteellisen aineiden tieteenteon ja tutkimuksen kentässä edelleen vain keskimäärin, tulokset ja metodit rapautua.
Edustamani ihmistieteiden suunnassa tutkimukset politisoituivat. Sanon sen karkeasti: ”roska käy kaupaksi kunhan on sanoja oikea ja metodien käyttö tarkoituksenhakuista”.
= Koulutuksen arvostuksen taso laskee kautta Jenkkilän ja Suomen. Yliopistojen olisi pitänyt tavoitella vain ”tieteenteon arvokkuutta” eikä politisoitua.
III Kolmantena syytasona pitäisin some-maailman väkevöittämää sosiaalista malli-oppimista, samaistumista ja sitoutumista.
*** *** ****
Joukkotietoisuus! – se on ehkä marxilaisittain arvioiden Trumpin hahmon edellisten vaikutteiden kokonaisuuden ilmaisu.
– Tietoisuus ei ole valmiina vaan tunteena. Sitä vielä herätetään… riittänee jos äänestyskoppiin.
Mikä se tunne on? Trump edustaa aitoa rakenteiden muokkaamista, muuttamista. Kaaoksen kautta Washingtonin ja maailman suo kuivitaan – ja samalla meidän ihmisarvomme palautetaan! Ehkä tuo on se tunne siellä jenkkirepublikaanien taustalla.
Perinteinen kiihtyvä joukkotunne siis – toivo paremmasta ja porukan yhteenkuulumisesta!
Siinä se. Kiitoksia blogistille ajatuksia antavista referoinneista. Uskoisin teidän kuitenkin itsenäisesti kirjoittaen pystyvän vielä parempaan. Tai voi sen toisin sanoa: luottamukseni blogistin ajatteluun on väkevämpi kuin uskoni ”kaiken maailman kolumnisteihin”.
– noin Sipilän aikanaan esittämää poleemista dosentti-höpinää tämän soveltaakseni tässä yhteydessä.
Ilmoita asiaton viesti
Trumpin valinta tulee aiheuttamaan ”puhuria” Euroopassa ja meillä täällä Suomessa, joten on varustauduttava pitämään ”lakeista kiinni.”
Onneksi olemme Natossa, joten käsitykseni mukaan vältämme näin ollen uuden ”Molotov-Ribbentrop”-sopimuksen. Ilman sitä saattaisimme olla aivan toisessa tilanteessa. Mene ja tiedä.
Trumpin valinnan myötä USA:n ja Venäjän presidentteinä tulevat olemaan ”Herrat Arvaamattomat.”
Ilmoita asiaton viesti
”Biden on toiminut kaudellaan monessa suhteessa paremmin”
Ennen venäjän hyökkäystä Biden paljasti korttinsa kertomalla että USA ei tule puuttumaan sotilaallisesti jos venäjä vähän hyökkää. Tämä poisti putinilta pidäkkeet.
Biden vähensi resursseja Meksikön vastaiselta rajalta ja vaalikampanjassaan toitotti Harrisin kera että raja on auki. Seuraus: 9 miljoonaa laitonta maahantunkeutujaa!
Ilmoita asiaton viesti
”Ennen venäjän hyökkäystä Biden paljasti korttinsa kertomalla että USA ei tule puuttumaan sotilaallisesti jos venäjä vähän hyökkää. Tämä poisti putinilta pidäkkeet.”
Laitatko tuolle väitteelle lähteen, kiitos.
Viimeksi kun tarkistin, republikaanit patosivat kuukausitolkulla Bidenin vaatimaa ja hyväksymää USA:n sotilaallista apua Ukrainalle sillä seurauksella että Ukraina menetti lisää maa-alueita invaasion tehneelle Venäjälle. Onneksi rintama ei päässyt romahtamaan, kovin kaukana ei ollut sekään vaihtoehto. Kiitos tästä menee takapiru Trumpille ja häntä tukeville itsekkäille idiooteille republikaanien riveissä. Nyt apua on taas tullut, ja rintamalla voimasuhteet tasoittuneet. Ukraina on jopa pystynyt pohjoisessa ja koillisessa vastahyökkäykseen.
https://www.scribblemaps.com/maps/view/The-War-in-Ukraine/091194
Ilmoita asiaton viesti
https://www.npr.org/2022/01/20/1074466148/biden-russia-ukraine-minor-incursion
Biden also announced he was moving additional troops and equipment to ”strengthen” US allies in the Baltic nations on NATO’s eastern flank, but made clear they would not be there to ”fight Russia.”
https://amp.cnn.com/cnn/2022/02/22/politics/biden-invasion-sanctions
Ilmoita asiaton viesti
”Biden also announced he was moving additional troops and equipment to ”strengthen” US allies in the Baltic nations on NATO’s eastern flank, but made clear they would not be there to ”fight Russia”
Jep. Asia oli kuten ounastelinkin: Hytölä hallusinoi ihan omiaan.
Et kai sinä ihan tosissasi luule, etteivät Yhdysvaltojen sotajoukot olisi NATO:n rintamassa, jos artikla 5 mukainen invaasio kohdistuisi johonkin NATO-maahan?
Trump vastaavasti kertoili, että voisi antaa Venäjän niin halutessaan valloittaa Euroopasta jotain alueita.
Se natsien väittäminen vasemmistolaisiksi jo viittasi siihen että kykenet kääntämään harhaisessa päässäsi kaiken ihan päälaelleen.
Nyt sitten tämä.
Trump on väläytellyt mahdollisuutta että USA eroaa NATO:sta. Biden on sitoutunut Yhdysvaltojen osallisuuteen NATO:ssa. Pullakädi Trump näkee NATO:n vain kulueränä. Siksi hän haluaisi lopettaa myös Ukrainan tukemisen.
Tuoreessa muistissa on myös se, kuinka Trump kehui diktaattori Putinia johtajana. Käsittämättömän epäisänmaallista, typerää ja tietämätöntä puhetta Yhdysvaltain johtajalta.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.heritage.org/global-politics/commentary/joe-bidens-minor-incursion-russia-remark-history-proves-it-was-mistake
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Bidenin kämmähdys jäi tuoreeltaan mieleen silloin. Luulisi että jos edes jollain tasolla seuraa maailman tapahtumia, niin olisi siitä tietoinen.
Ilmoita asiaton viesti
Edellisen Trumpin kauden aikana kirjoitin, että hän on Yhdysvaltojen viimeinen presidentti.
Jos hänet uudelleen valitaan, niin mitä luultavimmin niin käy. Kansaliset ovat jakautuneet rajusti, eikä sitä voi yhdistää itsekeskeinen johtaja.
Toivon toki olevani väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Tilanne on kaikin puolin vakava ja ainutlaatuinen koko demokraattisen sivistyneen maailman tulevaisuuden kannalta. Nyt on amerikkalaisten äänestäjien käsissä, valitaanko maailman vaikutusvaltaisimpaan virkaan ikääntynyt ja kognitiivista kapasiteettiaan koko ajan menettävä demokraatti, vai narsistinen ja kaikkia moraalisia pidäkkeitä ja loogista harkintakykyä vailla oleva syntymähullu republikaani.
Ilmoita asiaton viesti
Demokraatit ehdottanevat Bidenin tilalle parempaa ehdokasta, ja hänet valitaan presidenttiehdokkaaksi puoluekokouksessa. Biden on jääräpää, mutta seuraavat gallupit kääntänevät myös hänen päänsä. Ja jos ei käännä, ei muuta kuin rehdit vaalit ehdokkaasta ja Biden ulos.
Ilmoita asiaton viesti
”Rehdit vaalit”? Esivaalit pidettiin jo. Bideniin sitoutuneet puoluekokousedustajat eivät varmasti siirrä ääntään vastoin hänen tahtoaan.
Ilmoita asiaton viesti
””Rehdit vaalit”? Esivaalit pidettiin jo. Bideniin sitoutuneet puoluekokousedustajat eivät varmasti siirrä ääntään vastoin hänen tahtoaan.”
Demokraatit pissaavat omiin muroihinsa ja pahasti, jos eivät vaihda presidenttiehdokasta pikaisesti. Tai sitten siellä halutaan Trump valtaan, jotta ei tule sisällissotaa. Osalla demokraateilla saattaa olla ajatuksena, että antaa tietämättömän demagogin sekoilla sen neljä vuotta ja kannattajien huomata että ei ollutkaan messias. Sitten vaihtuu taas valta.
Ellei Trump sitten ala toimimaan kuten Putin. Siitäkin toki ollut viitteitä. Trumpilla on ollut todistettavasti suuria vaikeuksia luopua vallasta, eikä siinä vaiheessa säännöt ja lait kiinnostele pätkääkään.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa nyt ottaa vähän tiukalle, kun haastattelu meni Bidenin kohdalla vähän kiville. Trump onnistui yli odotusten ja ero kisaajien välillä näkyi räikeästi.
Eikös Trumpin aika presidenttinä ollut USAssa hyvää aikaa. Yhtään uutta sotaa ei aloitettu niinkuin yleensä on ollut tapana, suhteita luotiin jopa Pohjois-Koreaan, vähemmistöjä huomioitiin ja taloudessa meni hyvin.
Trump osaa olla särmikäs ja loukkaavakin. Ne ovat henkilöön liittyviä asioita, joilla on kuitenkin vain vähän tekemistä viran hoidon kanssa. Näinhän arvioitiin meillä tapaus Rydmanniakin, henkilökohtaiset asiat on eri kuin viranhoito.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten eräs jenkki kollega totesi ”Trump on ääliö mutta hän teki oikeita asioita”.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki on suhteellista. Populistinen demagogi voi hetkessä lopettaa vuosia kestäneen työn esim. ympäristön suojelemiseksi. Trump on itsekäs utilisti ja todellisuudesta täysin irtaantunut henkilö.
Vaikka Trump ei sodi (ei armeijaa vältellyt pullakäsi sellaista osaa), Trump melkein aiheutti sodan Iranin ja USA:n välille tapattamalla korkea-arvoisen iranilaisen kenraalin ohjusiskussa. Trump on niin lapsellinen ja kateellinen Barak Obamalle Osama Bin Ladenin nappaamisesta, että joku piti hänenkin saada tapetuksi että pääsisi paukuttelemaan henkseleitä.
Seurauksena oli että Iranin vallankumouskaarti tiputti hermostuksissaan torjuntaohjuksella Teheranista Kiovaan lähteneen siviilimatkustakoneen, kun olivat liipaisin herkällä Trumpin uhittelun vuoksi. Luulivat konetta amerikkalaisten ohjukseksi. Kaikki koneessa olleet 176 siviiliä kuolivat. Kiitos Donald. Hieno saavutus.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ukraine_International_Airlines_Flight_752
Ilmoita asiaton viesti
Joo Trump se ampui sen koneen alas. Ja venäjän hyökkäys Ukrainaan oli Naton syytä.
Ilmoita asiaton viesti
”Joo Trump se ampui sen koneen alas.”
Miksi valehtelet, Hytölä? Sinulla on vaikeuksia pysyä tosiasioissa samalla tavalla kuin ihailemallasi Trumpilla.
Trump aiheutti päätöksellään Iranin ja USA:n suhteiden kiristymisen äärimmilleen. Matkustajakonetta ei olisi ammuttu alas, ellei Trump olisi tapattanut iranilaista kenraalia.
Lue, opi ja ymmärrä:
”The incident occurred five days after the United States carried out the assassination of Qasem Soleimani and some hours after Iran retaliated with Operation Martyr Soleimani, in which the IRGC fired dozens of ballistic missiles on American-led coalition forces; both the assassination and the missile strikes took place in Iraq.”
https://en.wikipedia.org/wiki/Ukraine_International_Airlines_Flight_752
”Ja venäjän hyökkäys Ukrainaan oli Naton syytä.”
Yritätkö sinä valehtelva trumpisti muka vihjailla, että minä muka olisin tuota mieltä? Kun ei osaa puhua totta (tai ei tiedä miten asia oikeasti on), on puhuttava paikkansapitämätöntä palturia. Niin kai se teidän trumpistien kanssa on.
Tuollainen on ihan yhtä säälittävää toimintaa, kuin se että vihlailit minun olevan vaarallinen äärilaidan edustaja. Tuttuja toimintatapoja sekä trumpisteille että Kremlille leimata kaikki eri mieltä olevat ihmiset antifan edustajiksi, kommunisteiksi, äärivasemmistolaisiksi, terroristeiksi, isänmaan pettureiksi tai ulkomaisiksi agenteiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Itse väitit et 176 siviilin kuolema oli Trumpin syytä. Iran sen koneen pudotti ei Trump.
Ilmoita asiaton viesti
”Itse väitit et 176 siviilin kuolema oli Trumpin syytä. Iran sen koneen pudotti ei Trump.”
Yritetään vielä kerran: matkustajakonetta ei koskaan olisi ammuttu alas, ellei Trump olisi tappopäätöksellään aiheuttanut ihan helvetinmoista hässäkkää Iranin ja USA:n välille. Iran kosti Yhdysvalloille kenraalin kuoleman tekemällä ohjusiskun Yhdysvaltojen tukikohtia vastaan Irakissa. Iran odotti, että Yhdysvallat vastaa iskuun, traagisin seurauksin.
Ymmärrätkö? Jos Trump ei olisi tapattanut iranilaista kenraalia, ei olisi ollut Iranin kostoiskua ja heti sen jälkeen iranilaisten hermoheikkoutta äärimmilleen kiristyneessä tilanteessa.
Ymmärrän toisaalta erittäin hyvin senkin, että sinun on täysin mahdotonta nähdä Trumpin toiminnassa mitään virheitä. Ei messias tee virheitä.
Ilmoita asiaton viesti
Aika pelottavan aggressiivista kommenttia sinulta tulee. Mutta siis Trump provosoi Iranin ampumaan alas matkustajakoneen ja ihkuissa iranilaisissa ei ollut mitään syytä tapahtuneeseen? Ihan samoinhan voidaan vastuu välttää missä tahansa. Nato provosoi venäjän hyökkäämään jne. Kyllä se kuule tekijä on aina vastuussa teoistaan oli kuinka muslimi tai kommunisti tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
Jarkko Nikkilä, nyt olet väitteessäsi että ”siviilikonetta ei ole koskaan ammuttu alas” täysin väärässä.
Putinin ”vihreät miehet” innostuksissaan meni losauttamaan Malaysia Airlinesin koneen BUK-ohjuksella alas taivaalta Ukrainassa Putinin ensimmäisen ”erikoisoperaation” aikana. Mutta se varmaan sitten oli Obaman syytä kun silloin pressana. Sitä ennen aiemmin joskus 80-luvulla neukkujen hävittäjät kävi losauttamassa 747:n taivaalta alas kun he oli eksyneet reitiltään neukkujen päälle. Olikohan se Carterin vai Reaganin syytä sitten? En nyt musta kumpika juuri silloin oli pressana, jompi kumpi. Ja Iranin äärimilitantit taas kiihkoissan ihan oman koneensa tuolloin taannoin, ei kukaan muu kuin Iranin ajatollahit.
On niitä muitakin vastaavia ollut, mutta ei niin selviä tapauksia, että satavarmasti tiedettäisi kuka teki ja mitä vai tekikö kukaan mitään vaan kyse olikin teknisestä ongelmasta. Jossain Italian yllähän joskus 90-luvulla matkustajakone losahti alas myös ja siitä tapauksesta suuria epäilyksiä, että olisi ollut alueella olevien NATO:n lentoharjoitusten harhalaukaus ja, että ranskalaispilotti olisi sen mennyt tiputtamaan. Mutta se tapaus yhä vähän epäselvä kun tiedot ovat ”classified” tai siis silleen että ”government denies knowledge”.
Vaan joillakin on kovin valikoiva muisti, tai sitten valikoivat tiedot, kuten Nikkilällä näköjään nyt näistä tapauksista.
Ilmoita asiaton viesti
USA:n sotalaivakin ampui aikanaan alas iranilaisen matkustajakoneen, kun Irak oli Persian lahdella hyökännyt ilmasta-maahan ohjuksella USA:n sotalaivaa vastaan. USA ei suostunut edes pyytämään anteeksi, vaikka Iran oli täysin syytön tapahtuneeseen. Bulgarian ilmatorjunta ampui 40-luvun lopulla alas israelilaisen matkustajakoneen. Jugoslaavit ampuivat sotaharjoituksissa alas vahingossa oman matkustajakoneensa, ja syyttivät kroatialaisia separatisteja. Kyllä näitä sattuu.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, varmaan näitä tapauksia on aika paljonkin? Lähinnä toi MH17 jäänyt mieleen kun sattumoisin oli niin, että silloin n. viikkoa aiemmin lensin BKK:sta Lufthansalla Berliiniin ja tuo kone lensi juurikin Ukrainan sotatantereiden yli. Silloin kun päivä paistoi niin ikkunasta katselinkin että näkyykös siellä sodan merkkejä, mutta en niitä itse ainakaan huomannut. Mutta silloin tuli mieleen, että huonolla säkällähän se olisi voinut olla juuri se omakin lento, jonka kosauttavat.
Sen 747:n tapauksen kanssa muistan jo ihan sen aikaisesta uutisoinnista (vaikka silloin lapsi olinkin) kun siitä joka tuutista jo silloin jatkuvasti raportoitiin. Sitten noissa muissa tapauksissa lähinnä sen Nat Geon Aircrash Investigation sarjan tietojen varassa olen.
Tuosta USA-Iran losautuksesta jotain muistoja myös on, mutta noista kahdesta muusta, jotka mainitsit, niin niistä en tiennytkään. Hyvä, että toit esille. Mutta varmaan niitä aika paljon muitakin vastaavanlaisia löytyisi jos alkaisi penkomaan?
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa siviililiikenteen jatkumisessa yli sota-alueen oli jotain uskomattoman kuvaavaa ajallemme. Ukrainassa oli korruptoitunut -uhm- liikenneministeri tms., joka sai osingot ylilentomaksuista. Moni lentoyhtiö koukkkasi Ukrainan puolelta. Tilanne jatkui samanlaisena sangen pitkään vielä koneen pudotuksen jälkeenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Amerikkalaiselle evankeliselle kristitylle Trump on uusi Jeesus, joka johdattaa valitun kansan kohti Armageddonia. Siinä mielessä ”toinen tuleminen” on ihan osuva ilmaus.
Ilmoita asiaton viesti
Seniiliys, dementia ja veivin heitto lähenevät myös 78-vuotiasta Trumpia
Ilmoita asiaton viesti
Biden on edelleen presidentti, vaikkakin ’huonossa hapessa’!
On outoa, että valtapolitiikkaan kuuluu ylläpitää henkilöä, jonka kyvyt eivät enää ole tehtäviensä vaatimalla tasolla.
Oletan, että nyt demokraattien piirissä järjstelyjä tehdään, että varapresidentti Harris ei saisi roolia.
Taktikointi on meneillään.
Joe Biden ei voi olla enää kilpaileva presidenttiehdokas.
Ilmoita asiaton viesti
”Biden on edelleen presidentti, vaikkakin ’huonossa hapessa’!”
Kuka ottaa Bideninpuheet vakavasti tämän jälkeen. Totuus tuli ilmi kovasta preppauksesta ja lääkityksestä huolimatta.
Ei kai hänen ehdokkuuttaan noin vain vaihdeta. Hänestä on tullut normaalin valintamenettelyn kautta presidenttiehdokas. Olisihan se melkoinen demokratian irvikuva, jos hänet nyt lempataan ulos ja tilalle valitaan toinen pienen porukan toimesta.
Ilmoita asiaton viesti
Tosin porukka ei ole pieni. Demokraattien puoluekokouksessa on nelisen tuhatta edustajaa.
Ilmoita asiaton viesti
Meinaat, että jäsenistön päätöksen yli voi puoluepamppujen porukka kävellä vapaasti yli. Melkoinen demokratiakäsitys, kun ei ainakaan toistaiseksi ole kysymys ylivoimaisesta esteestä Bidenin kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ihmettä höpiset? En meinaa mitään tuollaista. Kuten eräässä toisessa blogissa totesin, ei ole ajateltavissa, että Biden syrjäytettäisiin vastoin hänen tahtoaan.
Pointtini oli, että kyseessä ei ole pieni puolupamppujen porukka. Tällä on olennainen merkitys esim. siinä tapauksessa, että Biden itse luopuu ja pitää valita toinen ehdokas.
Ilmoita asiaton viesti
Kysyin jo edellisissä presidentinvaaleissa serkultani,joka on pitkään asunut siellä,että eikö valtakunnasta löydy edes yhtä viisasta presidentinvaaleihin?
Vastaukseksi sain Yhdysvaltojen järjestelmän.
Nyt neljä vuotta myöhemmin nämä samat pösilöt kilpailevat paikasta pallomme valtiaasta.
Miten Yhdysvallat voi kerta toisensa jälkeen typerehtiä tuon viran?
Ilmoita asiaton viesti
Se tietää maailmalle ”helvettiä”…
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marko-suutari/niin-republikaanit-tulee-voittamaan-%f0%9f%87%ba%f0%9f%87%b2-presidenttivaalit-ja-siirtymaan-putinin%f0%9f%87%b7%f0%9f%87%ba-puolelle/
Ilmoita asiaton viesti
Tai sitten Trumpille Nobelin rauhanpalkinto 202x. Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, liki mahdotonta. Mutta mielenkiintoisia aikoja elämme ystävä hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän Macron sanoo,ai jai viisast?
Ilmoita asiaton viesti
Intiaanien kosto.
Ilmoita asiaton viesti