Väärin sodittu
Reserviupseerikoulun kurssi 146 ja Maanpuolustuskurssi 134 eivät tee minusta sotataidon erityisasiantuntijaa, mutta oivaltavia ja mieleen jääneitä oppeja on tullut omaksuttua niiden lisäksi sieltä ja täältä. Mainitsen erikseen seuraavat: puoli vuosisataa eaa. vaikuttanut kiinalainen sodankäynnin ekspertti Sunzi, jonka nimissä on kuuluisa kirja Sodankäynnin taito, Euroopan integraation yksi ”perustajaisä” Jean Monnet, jonka vähemmän tunnettuihin ansioihin kuuluu länsiliittoutuneiden varusteluponnistelujen koordinaattorina toimiminen sekä ensimmäisessä että toisessa maailmansodassa, sekä Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon. Viimemainitunkin mainitseminen tässä yhteydessä voi yllättää, mutta syy hänen joutumiseensa listalleni selviää tuota pikaa, jos lukija jaksaa jatkaa lukemistaan.
Sunzin konkreettiset sotaopit tietenkin kuvaavat antiikin ajan sodankäyntiä, mutta hän esitti – tai hänen nimissään esitettiin – myös yleispäteviä, aikaa kestäneitä periaatteita, joita muun. muassa Suomen korkein sodanjohto sovelsi toisessa maailmansodassa. Keskeisiä käsitteitä ovat voimapotentiaali ja voiman käytön keskittäminen paikallisen ylivoiman saavuttamiseksi. Niin ikään keskeisiä oppeja, joita aika ja teknologian kehitys eivät ole millään tavalla vanhentaneet, ovat vastustajan yllättäminen, harhauttaminen ja sekä sen armeijan että yhteiskunnan henkisen vastustuskyvyn heikentäminen.
Jean Monnet oli yrittäjäsukua ja niinpä taloudellinen tehokkuus ja kustannusten kurissa pitäminen olivat hänelle tuttuja periaatteita, mutta sodassa niitä ei pitänyt hänen mukaansa sellaisenaan soveltaa. ”On parempi, että on 10 000 tankkia liikaa kuin yksi liian vähän”, oli tokaisu, joka on jäänyt hänen sanomisistaan mieleen.
Richard Nixon puolestaan varoitti milloinkaan paljastamasta vastustajalle sitä mitä ei ainakaan aio tehdä.
Kukaan näistä aikaisempien aikojen strategeista ei voinut tuntea toimintaympäristöä, jossa poliittiset johtajat nykyään joutuvat toimimaan. Ei vaikka julkisuuden kautta viestiminen ja julkisuuteen vuotaneet tiedot tavoitteista, suunnitelmista ja erimielisyyksistä ovat aina olleet heidän vaivoinaan. Nixonilla olosuhteet muistuttivat eniten niitä jotka tässä suhteessa nyt vallitsevat, vaikka olivat vielä niistä kaukana. Tämä siis alkuun puolustukseksi heille, joita kohta kovasti arvostelen.
Miten näitä vanhimpia ja uudempia sotaoppeja on noudatettu sodassa Ukrainassa? Eritoten, miten niitä ovat noudattaneet Ukrainan tukijat, etunenässä Yhdysvallat ja Euroopan unioni jäsenmaineen? Tarkastelu olisi oikeastaan aloitettava jo tämän vuosisadan ensimmäisen vuosikymmenen puolivälistä, mistä alkaen Venäjä, puhetorvenaan presidentti Putin, on avoimesti tehnyt selväksi, että se ei hyväksy asemaa, johon se vajosi Neuvostoliiton hajottua. Jos puheet eivät vakuuttaneet (ja nehän eivät vakuuttaneet), tekojen olisi pitänyt vakuuttaa. Rajoitun kuitenkin nyt vain täysimittaisen sodan valmisteluihin ja sen aloittamiseen vajaat vuosi sitten.
Ukraina itsekään ei ollut vailla vikaa suhtautumisessaan Venäjän tekemiin joukkojen keskityksiin ja yhä uhmakkaampiin puheisiin viime kuukausina ennen varsinaista hyökkäystä viime vuoden helmikuussa. Tosin ulkopuolisen on vaikea arvioida, missä määrin sen rauhoittelevassa, jopa vähättelevässä suhtautumisessa hyökkäysuhkaan oli kyse virhearvioista, missä määrin kyvyttömyydestä koota voimia sitä torjumaan. Venäjän hyökkäyksen jälkeen reaalitodellisuus on huolehtinut siitä, että Ukrainan harhaluulot ovat hälvenneet, ja sodan kulku on osoittanut, että se puolustautuu taitavasti niillä keinoilla, joita sillä on käytössään. Ja tästä päästäänkin sen tukijoihin, joiden käsissä on, miten sodassa käy, sillä miten taitava ja urhoollinen Ukraina onkin, yksin ja ilman massiivista tukea se murskautuu Venäjän jalkoihin.
Kaikki Ukrainan tukijat ovat toimineet päinvastoin kuin tehokaan sodankäynnin opit neuvovat. Yhdysvaltoja tosin voi arvostaa siitä, että se näki hyökkäyksen olevan tulossa ja siitä toistuvasti varoitti. Sodan alettua se on myös, muutamaa pientä Euroopan maata lukuunottamatta, antanut Ukrainalle eniten apua ja tukea, jopa suhteellisestikin ottaen huomioon eri maiden resurssit, saati absoluuttisesti. Päinvastoin kuin Nixon opetti, sekin on kuitenkin tehnyt selväksi, mitä se ei ainakaan aio tehdä, ja todistanut teoillaan – tai pikemminkin tekemättömyyksillään – näin tosiaan olevan.
Vaikka kaikenlaista aseellista ja muuta tukea on Ukrainalle myös Euroopasta toimitettu runsain määrin, siellä tämä haluttomuus varustaa Ukrainaa aseilla, joilla se pystyisi työntämään Venäjän joukot rajojensa taa, ollut vielä korostetumpaa. Viime ajat tämä on selkeimmin näkynyt panssarivaunujen kohdalla, ja varsinkin Saksan epäröinnissä ja vastahakoisuudessa niitä Ukrainalle toimittaa ja sallia niiden toimittaminen, mutta samahan on ollut ilmeistä koko sodan ajan eikä rajoittunut vain tähän yhteen, tosin tärkeään aselajiin ja maahan. Vaikka päätös panssarien toimittamisesta Ukrainalle saatiinkin aikaan, sekä veivaaminen sen aikaansaamiseksi että määrä, joka näytetään saatavan kasaan – jos niitä ylipäätään saadaan kasaan – kertoo karusti, että ei ole annettu 10 000 tankkia liikaa, vaan annetaan useita satoja liian vähän. Saksa etunenässä on myös tässä yhteydessä lisäksi tehty selväksi, mitä niillä ei ainakaan saa tehdä.
Sille ei enää Venäjän hyökätessä mitään voinut, että aloite oli hyökkääjällä, ja ellei se olisi itse niin pahasti tyrinyt operaatiotaan, se olisi siinä hyvin todennäköisesti onnistunut. Mutta sen sijaan, että olisi heti sodan alettua tehty suunnitelmat ja koottu niiden toteuttamiseksi tarvittava ylivoima sodankäynnin klassisten menestysreseptien mukaisesti, koko tuki- ja avustustoimintaa on leimannut reaktiivisuus ja varominen: Venäjän on annettu pelotella ydinasevihjailuilla ja Ukrainalle annettu tuki on määrätietoisen voittamistavoitteen asemesta jäänyt minimitasolle, jolla Ukraina on pystynyt pitämään puoliaan, suurin tappioin molemmille osapuolille. Epäilemättä sota olisi ollut karmeaa, vaikka Venäjälle olisi aiheutettu tappio nopeasti ja tehokkaastikin, mutta Ukrainalle se olisi ollut vähemmän raskas vaihtoehto – ja lopulta myös venäläisille, joita sen johto tapattaa uhrimääristä ja omillekin aiheutetusta kärsimyksestä välittämättä.
Kitsailua avun antamisessa on perusteltu tarpeella turvata omat puolustusresurssit. Ihan muutamaa Venäjää lähellä sijaitsevaa maata lukuun ottamatta ei kuitenkaan ole edes teoreettista pelkoa siitä, että Venäjä hyökkäisi eikä materiaalitaisteluja vaativia muita konflikteja ole näköpiirissä, joten varastoja olisi aivan hyvin voitu tyhjentää, kunhan vain olisi heti aloitettu asetuotannon ylösajo, minkä oivaltaminen ei suurta neroutta olisi vaatinut.
Vaikka toistaiseksi ei ole tapahtunut mitään merkittävää poliittista murtumista Ukrainan tukijoiden rintamassa, kaiken aikaa on kuitenkin sekin käynyt selväksi, että halu jatkaa sen tukemista ja varmistaa sille aito voitto sodassa on siellä ja täällä pienempi kuin mitä sen julkisesti vannotaan olevan. Väittely tankeista on ollut viimeisin ja räikein esimerkki haluttomuudesta tehdä mitä tarvitaan, samoin kuin riitelystä sen suhteen, mutta ei se ainoa ole. Näin on, vaikka on sekä moraalisesti että reaalipoliittisesti ilmiselvää, että Ukraina ei aidosti voita, ellei Venäjää pakoteta luopumaan aluevaltauksistaan ja aiheuteta sille sellaisia menetyksiä, että se ei myöhemminkään uuteen yritykseen ryhdy. Kaikki muu puhe siitä, mitä tarkoittaa, että ”voittaa”, että ”ei voita”, että ”häviää” ja että ”ei häviä”, saati että ”on jo voittanut” tai ”on jo hävinnyt”, on tyhjänpäiväistä. Jos asettuu Venäjän johdon asemaan ja katselee loputonta veivaamista ja kiistelyä Ukrainan tukijoiden kesken siitä mitä tehdä ja mitä ei, ei ole ihme, että toivo siellä vastustajien väsyttämisestä ja kompromissista, jolla se saa pitää ainakin osan saalistaan, pysyy hengissä. On aika heiveröistä, jos ainoa todellinen toivo voitosta nojaa siihen, että Venäjällä tapahtuu joku sisäinen romahdus. Jos vaikka tapahtuisikin, se voi olla romahdus, joka vain pahentaa tilannetta.
Ukrainan sota on ollut Kiinalle herkullinen paikka seurata sivusta millä keinoin Länttä voi pelotella ja siten rajoittaa/estää sen osallistumista sotaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen Ukrainaan kohdistettu tukitoimi sataa suoraan Kiinan laariin. Kiinalaisilla on aasialaisina kykyä ja aikaa odotella otollista hetkeä. Sellainen syntyy ajan kanssa, kun USA hiljalleen tyhjentää varastojaan Ukrainaan.
Kiinalla ei ole kiirettä Taiwanin kanssa. Se tietää voivansa nielaista Taiwanin aamiaiseksi, mutta samaan aikaan tiedostaa, ettei asian kanssa ole syytä kiirehtiä, koska odotellessa USA heikkenee niin taloudellisesti kuin sotilaallisesti.
Muun maailman irtautuminen petrodollarikaupasta olisi USA:lle myrkkyä, joka lamauttaa sen talouden kuin kalkkarokäärmeen myrkky, hitaasti hermoston syövyttäen.
USA:n talouden alkaessa hiljalleen sakkaamaan USA:n kyky ylläpitää valtavaa armeijaa heikkenee oleellisesti. Tätä hetkeä Kiina odottelee kärsivällisesti Sunzin oppien mukaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
”USA:n talouden alkaessa hiljalleen sakkaamaan USA:n kyky ylläpitää valtavaa armeijaa heikkenee oleellisesti. Tätä hetkeä Kiina odottelee kärsivällisesti Sunzin oppien mukaisesti.”
USA ei ylläpidä valtavaa armeijaa vaan sangen maltillisia puolustusmentoja, noin 3% BKT:sta, pieni summa verrattuna esim. koulutukseen ja terveydenhuoltoon. USA:n talouden romahdusta odotellessa voi kestää…
USA ei myöskään käytä mahdollisen ja epätodennäköisen Taiwanin sodan kannalta kriittisiä sotatarvikkeita Ukrainassa. Uhka tulisi tuolloin mereltä ja ilmasta, ei maalta. Tarve vaikkapa kt:n a-tarvikkeille olisi pieni tai olematon.
Ilmoita asiaton viesti
”…kun USA hiljalleen tyhjentää varastojaan Ukrainaan.”
Miksi USA toimisi siinä yhtä typerästi kuin Eurooppa? Yhdysvallat on ilmoittanut moninkertaistavansa mm. ammustuotantonsa, ei suinkaan tyhjentävänsä varastonsa.
”USA:n talouden alkaessa hiljalleen sakkaamaan USA:n kyky ylläpitää valtavaa armeijaa heikkenee oleellisesti.”
Miksi USA:n talouden pitäisi sakata sen enempää kuin se on tehnyt tähänkään asti? Päin vastoin, vasemmisto pääsee parkumaan vastakin, kuinka USA pistää rahoiksi asekaupallaan. Eikä kyse ole pelkästä bulkkitavaran tuotannosta, vaan jatkuvasti edistyksellisemmistä aseista, joiden kehittelyyn riittää riskipääomaakin.
Ilmoita asiaton viesti
US depends 25% on exports and holds 78% of China money in bonds.
US has weapons world has never seen and cleaning out only visible assortment
Taiwan will not be attacked as G20 boycott kills aging China
Ilmoita asiaton viesti
USA polkaisee vanhaan tapaan ase- ja ammustuotantonsa käyntiin, ja sillä itsellään ja Ukrainalla ei tule olemaan minkäänlaista pulaa a-tarvikkeista.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno kirjoitus.
Onko tässä kyse vastaavasta toimintamallista kuin oli ennen 1939?
Myönnytään mutta halutaan antaa kotijoukoille kuva että ei myönnytä? Kaikkine pakotteineen joila ei ole mitään merkitystä, aseavulla joka nipin napin ylläpitää stus quota rintamilla?
Jos nuo nk. pakotteet joskus toimisivat, ne olisivat toimineet jo.
me täällä lännessä kuvittelemme että jos joltain oligarkilta estetään lomailu Euroopassa (vaikka sekin on mahdollista Maltan kautta) niin että se vaikuttaisi jollain tavoin venäläisten päätöksentekoon. Korkeintaan nauravat. Sama on tilanne varojen jäädyttämisen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
2024 US election will change once GOP adults back in charge there are 4 Fascist dictatorships to be defeated
Ilmoita asiaton viesti
”vaikka sekin on mahdollista Maltan kautta” , tai vaikka Suomen, joka on avokätisesti myöntänyt kaksoiskansalaisuuksia Venäjän kansalaisille.
Venäjän kansalainen ei voi koskaan luopua kansalaisuudestaan, vaan Putinin mukaan toteutettava kaikkia sen maan lakeja tarvittaessa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole Biden ainakaan tuota Nixonin oppia noudattanut.
Ilmoita asiaton viesti
Viiltävän hyvä analyysi ”länsimaiden” luovimisesta. Mukavuudenhalu voittaa ration. Venäjää eivät hurskaat ”pakotteet” pakota mihinkään oleelliseen, vain voima pakottaisi.
Venäjän teollisuusresurssit ovat sen verran heikommat, että Yhdysvallat ja Eurooppa pystyisivät yhdessä tuottamaan aseita ja sotatarvikkeita tuplasti enemmän kuin Venäjä koskaan. MUTTA se vaatisi ainakin osittaista siirtymistä sotatalouteen eli epämukavuuksia äänestäjille ja siihen ei haluta mennä. Venäjä on tämän oivaltanut ja jatkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kukaan poliitikko ei lännessä uskalla luvata kansalaisille vain hikeä, verta ja kyyneliä. Kaikkein vähiten Suomessa nyt vaalikeväänä.
Ilmoita asiaton viesti
Vaatisi sellaisen shokin, jonka Englanti koki v.1940. Sittenkin ehkä vain Churchill pystyi tuon lausumaan (alahuone 13.5.1940), joku toinen olisi edelleenkin kiemurrellut Chamberlainin tapaan.
Ilmoita asiaton viesti
In 2024 US will
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä yhteenveto. On realismia myöntää, että Ukraina ei voi voittaa sotaa, koska USA on ilmoittanut (=Nato), että se ei tule osallistumaan sotaan. Samoin toteaminen, että Ukraina epäonnistui Venäjän hyökkäykseen varautumisessa jättämällä liikekannallepadon suorittamatta ja siirtymällä uhrautumisstrategiaan.
Nyt on näkyvissä, että Putin tyytyisi nyt saatuihin aluevaltauksiin, mutta se ei käy Zelenskyille – ainakaan vielä. Sota jatkuu kulutussotana, jota Putinilla ei ole vara hävitä.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän suuntaan on sota menossa parhaillaan.
Voidaan kyllä selittää, että Venäjän menossa oleva silmittömän tuntuinen hyökkäys perustuu aikaisemmin tehtyyn suunnitelmaan, jota mistään välittämättä toteutetaan. Suunnitelma oletettavasti perustui siihen, että maan jäädyttyä voidaan panssareilla liikkua peltoaukeilla tiestöstä riippumatta ja silloin hyökätään pitkin tavoittein ja vahvoin voimin. Saadaan ratkaisevia läpimurtoja ennen kuin sota on kestänyt vuoden.
Kävi vain niin, että pellot eivät jäätyneet, mutta alkuperäisestä suunnitelmasta ei kuitenkaan poikettu (Putin?). Joukot ovat juuttuneet mutataisteluihin, panssarien liikkuvuutta ei voida käyttää ja tappiot kasvavat. Käskyn mukaan kuitenkin edetään, joskin metri kerrallaan.
Ukrainakin yritti hyökkäyksiä alkuperäisen takaisinvaltaussuunnitelman aikataulun mukaan, mutta luopui, kun ei voinut tehdä koukkauksia.
Ukraina odottaa, että peltojen kuivuminen avaisi mahdollisuuksia. Venäjän voimat olisivat heikommat mutakauden tappioiden jälkeen. Mutta Venäjä on säästänyt panssareitaan ja ilmavoimat ovat valmiina. Ukraina taas ei ole saamassa tarvittavaa raskasta aseistusta.
Ilmoita asiaton viesti
On myös yhtä realistista väittää että Ukraina voi voittaa sodan, vaikka USA on ilmoittanut (=Nato), että se ei tule osallistumaan sotaan.
Jos sotaan osallistumisella tarkoitetaan taistelujoukkoja, niin niitä tuskin osallistuu muita kuin vapaaehtoisia. Sen sijaan oikea aseapu ratkaisee. Ukraina tarvitsee nyt nopeasti taisteluvaunuja ja kaukovaikutteisia aseita ja ammuksia. Myös hävittäjäkoneita tarvitaan.
Perusteluna on pelko sodan eskaloitumisesta. HÄH – ihanko totta Espanja tai Portugali pelkää Venäjän hyökkäystä kun sotatoimissa Ukrainassakin tulee turpaan pahasti.
Taktisen ydinaseen käytön mahdollisuus on kerrottu olevan liian suuren avun esteenä. Kiina ja Intia ovat sanoneet ydin- ja joukkotuhoaseiden käytölle ehdottoman ein. Jos sitä ei Putin usko niin luulisi muiden ”ydinnapin” haltijoiden uskovan.
Siten otsikko ”Väärin sodittu” on valitettavasti totisinta totta. Sodankäynnin taitoa ei ole osattu soveltaa. Blogisti otti esiin Sunzin tärkeän opin – voimapotentiaalin ja voiman käytön keskittämisen paikallisen ylivoiman saavuttamiseksi. Aseapua on nyt annettu ”tipottain” mikä on tyhmää.
Ilmoita asiaton viesti
”Blogisti otti esiin Sunzin tärkeän opin – voimapotentiaalin ja voiman käytön keskittämisen paikallisen ylivoiman saavuttamiseksi. Aseapua on nyt annettu ”tipottain” mikä on tyhmää.”
Toisaalta – olen nyt tässä paholaisen asianajaja – tipoittainen aseapu on ollut poliittisesti hyväksyttävää kaikissa maissa ja se on saanut onnena onnettomuudessa Venäjän uppomaan syvälle itse kaivamaansa kuoppaan josta se tuskin pystyy ikinä – tai ainakaan muutaman lähivuosikymmenen tähtäimellä – nousemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin viime kesänä, että ”vahvasti näyttää, että länsimaat tukevat Ukrainaa niin paljon, että sota jatkuu ja Venäjä heikkenee”. Valitettavasti tuo näyttää enemmän ja enemmän olevan lännen taktiikka.
Ilmoita asiaton viesti
”Perusteluna on pelko sodan eskaloitumisesta. HÄH – ihanko totta Espanja tai Portugali pelkää Venäjän hyökkäystä kun sotatoimissa Ukrainassakin tulee turpaan pahasti.”
Ei noilla mailla ole tuollainen pelko syynä toimintaansa. Luulisi kaikille olevan jo selvää, että nuo maat aseiden toimittamisesta kieltäytymällä petaavat sodan jälkeisiä välejään Venäjään ja sitä kautta erinomaisia kauppasuhteita. Money talks ja raadollisuus on päivän sana. Sodan jälkeen nouseva talous noissa maissa on vallassa oleville poliitikoille mannaa.
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin hyvä ja aiheellinen blogikirjoitus – kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Harvinaisen hyvä analyysi. Tällä kertaa olen täysin samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Sihisin raivosta kun Yhdysvallat Bidenin suulla ilmoitti ääneen, mitä kaikkea se ei ainakaan aio tehdä Ukrainan hyväksi. Voiko tyhmemmin enää toimia? Ja samoin askelmerkin on myös Euroopassa toiminut suurin osa päättäjistä. Itä-Euroopassa tosin on toimittu fiksummin. Reagan toimi aikoinaan täysin toisin. Hän liioitteli mitä kaikkea hän saattaisi tarvittaessa tehdä, ja hän sai myös vastustajat uskomaan sanomaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko varma, että tuo ei juuri ollut Yhdysvaltojen tavoite? Saada laajamittainen sota joka kestää pitkään ja heikentää merkittävästi Venäjää?
Politiikan huipulle ei pääse herkkähipiäiset. Niin tuo Putinin kuten Bidenin toiminta näyttää hölmöltä, mutta jos näet raadolliset taustat niiden toimien takana, on niitä helppo ymmärtää.
Ilmoita asiaton viesti
Sama täällä😓 Olin ihmeissäni, miksi niin avoimesti kerrotaan mitä ei ainakaan tehdä, kun taas Venäjä itse uhkailee mieluusti ydinaseilla ja jo se aiheuttaa lännessä suurta epävarmuutta.
”Richard Nixon puolestaan varoitti milloinkaan paljastamasta vastustajalle sitä mitä ei ainakaan aio tehdä.”
Ei vain Nixon ole tästä varoittanut, vaan myös kaikki lukemani vanhat sotataitojen oppaat.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa entisaikojen poliitikot eivät kertoneet aikeistaan.
He kertoivat tapahtuneet tosiasiat tai olivat hiljaa.
Aivan normaalijärkinen ihminen ymmärtää sen että vihollisen tai vastapuolen ei pidä saada tietää omista aikeista.
Ei siis pidä antaa vastapuolelle mahdollisuutta varautua omiin aikeisiin.
Nykyään vain nämä nk. poliitikot haluavat mielellään paistatella tulevisa tapahtumissa.
Ilmoita asiaton viesti
Meksikolainen sananlasku: Kun kerrot aikeistasi, jumalat nauravat.
Ilmoita asiaton viesti
”Kitsailua avun antamisessa on perusteltu tarpeella turvata omat puolustusresurssit. Ihan muutama Venäjää lähellä sijaitsevaa maata lukuun ottamatta ei kuitenkaan ole edes teoreettista pelkoa siitä, että Venäjä hyökkäisi eikä materiaalitaisteluja vaativia muita konflikteja ole näköpiirissä, joten varastoja olisi aivan hyvin voitu tyhjentää, kunhan vain olisi heti aloitettu asetuotannon ylösajo, minkä oivaltaminen ei suurta neroutta olisi vaatinut.”
Aseteollisuus on länsimaissa yksityisten yritysten omistuksessa – kuka tahansa meistä voi sijoittaa vaikka Lockheed Martinin tai Raytheonin osakkeisiin haluamansa summan. Yritysten toimintaidea kapitalismissa on tuottaa voittoa. Miksei markkinatalous toimikaan ja lisää tarjontaa vastatakseen kysyntään?
Sotateollisuuden asiakkaita eivät ole kuluttajat, vaan valtiot. Siis viime kädessä poliitikot nuukailevat myöntäessään budjetteihin määrärahoja sotatarvikkeiden hankintoihin, ja niin kauan teollisuus välttää ottamasta ylikapasiteetin riskiä eikä ala omalla kustannuksellaan tuottaa tavaraa varastoon.
Sota on pian tullut jatkuneeksi vuoden – eivätkö siviilipoliitikot vieläkään tunnusta tosiasiaa sotatarvikkeiden markkinoista, vaikka heidän pitää jo nyt varoa lähettämästä Ukrainan avuksi liikaa, jotta eivät vaarantaisi oman maansa turvallisuutta? Eivätkö he tajua todellista riskiä (myös omille yhteiskunnilleen) Ukrainan tappiosta ja Venäjän voitosta, jota heidän juhlapuheidensa mukaan ”ei saa päästää tapahtumaan”?
Todellakaan, oppi ”on parempi, että on 10 000 tankkia liikaa kuin yksi liian vähän” ei näytä menneen perille. Luonnon lakien mukaan myös sotamateriaalilla on mm. kemiallisista syistä parasta ennen -päivänsä, jolloin tähänastiset varastot menettävät käyttökelpoisuutensa. Siksihän Suomen vanhentuneita ammuksia ja miinoja on hävitetty massaräjäytyksin Lapin leireillä kymmeniä tuhansia kiloja päivittäin joka kesä, vaikka sotien jälkeen niiden ylimäärä varastoissa olikin viisautta. Käyttökelpoinenkin sotamateriaali vanhenee myös teknisesti, koska teknologia etenee ja seuraavista aseista tehdään edellisiä parempia.
Poliitikot länsimaista toimisivat kaukonäköisesti valtuuttamalla asevoimansa uusimaan varastonsa perin pohjin, lähettäen nykyiset Ukrainalle ja tilaamalla korvaava materiaali nuukailematta – sodasta vaikuttaa tulevan pitkä, joten hukkainvestoinnin riski on vähäinen. Mitä kauempana Venäjästä, sen riskittömämpi ratkaisu lahjoittajille.
Parempi myöhään kuin ei milloinkaan saada tuotantolinjat vauhtiin. Mistä saataisiin viisaammat poliitikot ketjun heikon lenkin tilalle?
Ilmoita asiaton viesti
”Poliitikot länsimaista toimisivat kaukonäköisesti valtuuttamalla asevoimansa uusimaan varastonsa perin pohjin, lähettäen nykyiset Ukrainalle ja tilaamalla korvaava materiaali nuukailematta – sodasta vaikuttaa tulevan pitkä, joten hukkainvestoinnin riski on vähäinen. Mitä kauempana Venäjästä, sen riskittömämpi ratkaisu lahjoittajille.”
Naulan kantaan, emmekä puhu edes kansantalouden kannalta suurista summista. Emme puhu mistään Korean sodan tapaisista suurista kansantaloudellisista investoinneista (esim. 1953 Iso-Britannia käytti 10% BKT:sta sotilasmenoihin, Belgia 5%) vaan EU-USA -tasolla ehkä jostain 1% BKT-menoista sodan keston ajan.
Kaatuisiko sitten talous? EU:n tasolla yhteisrahoitus olisi mainio lääke ongelmaan. EU kykeni keräämään 2 108 miljardia COVID-19 NextGenerationEU -pakettiin. Eiköhän Ukraina olisi vastaavanlaisen pikku uhrauksen paikka.
https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/recovery-plan-europe_en
Niin, jottei unohtuisi, tuo summa sietäisi uhrata aikoinaan myös Ukrainan jälleenrakennukseen.
Ilmoita asiaton viesti
On se kieltämättä turhauttavaa katsoa sotaa, joka ehkä olisi voitu pysäyttää kauan aikaa sitten riittävän kovalla vastavoimalla, mutta toisaalta tässä on eräs karumpi mutta Suomea enemmän hyödyttävä osatekijä nyt kun NATO-hakemus on vireillä – ei varmaan tarvitse enempää avata sitä ajatusta?
Sitten on se toinen kysymys Tyynellämerellä, joka todennäköisesti toimii jarruna, kun ottaa huomioon että Yhdysvallat on tukenut aseellisesti ylivoimaisesti eniten Ukrainaa. Ehkä Euroopassa on pieni pelko NATO:n ja Venäjän yhteenoton lisäksi siinä, että sota leviää todellakin kolmanneksi maailmansodaksi, kun Kiina ymmärtää huomion kiinnittyvän Eurooppaan. Kuka ottaisi johdon Euroopassa?
Ilmoita asiaton viesti
Demokratian heikkous on julkituoda kuukausien ajan toimitammeko panssarivaunuja ja minkä verran ja luovutamme varastoistamme vain vanhentunutta ylijäämäkalustoa. Kaikkiin demokratian jauhamisiin on vastustajalla aikaa varautua samalla mitalla.
Nopea tehokas vastaisku ilman laajempaa keskustelua olisi säästänyt näin laajoihin mittasuhteisiin menneeltä tuholta.
Ilmoita asiaton viesti
tämän sodan voittaja on sota itse,venäjä heittää joukkoja sen verran kuin sotiminen vaatii,ukrainaa autetaan että juuri ja juuri vältetään läpimurto,,,sodan voittaja on sota itse siis!!
Ilmoita asiaton viesti
Vaaditaan lisää kalustoa,kun suurin ongelma tässä tilanteessa on ammuspula.
Ilmoita asiaton viesti
All wars involve economic power and most effective use of resources
Keeping the enemy guessing is why Putin Xi Ayatollah Kim did nothing when Trump was in power as he was unpredictable to them
Ilmoita asiaton viesti
Putin knew Trump would have out deterrent US troops inside Ukraine but not Biden.
Then Z and Blinken both being Jews and Blinken managed to convince Biden to arm up Z.
Germany Socialist stayed powerful using defense money to buy votes relying on pipeline w Putin.
If they now show defense support we will and should see patriots step into power.
Poland and Lithuania old Unity against Teutonic Germany since royalties married to unite long ago.
Once US builds a forward base in Poland – with Polish money – Germany seizes to be number one and patriot France will align with Poland and they have nukes
Ukraine now owes Poland a lot and as war is wom Z one day UN sec general
Ilmoita asiaton viesti
Blogissa käsitellään tähän mennessä tapahtunut, mitä on tehty ja mitä on jätetty tekemättä. Sitten siinä mainitaan, että Ukraina tarvitsee sellaisen avun, että se pystyy lyömään Venäjän. Pihvi kuitenkin puuttuu. Se on siinä mitä tuossa välissä pitää tapahtua konkreettisesti, että tuo tavoite saavutetaan? Pelkkä maininta siitä, että lisäapua tarvitaan, ei anna mitään.
Hypoteettisesti tulee myös eteen kysymys, että jos Ukraina saa nykyiseen nähden merkittävää lisää voimaansa, niin blogin perusteella on oletus, että Venäjä ei lisää omaa panostustaan. Tuolla polulla on lopulta ydinaseet kuvassa mukana. Itse näen viisaana tämän länsimaisen tuen määrän, jossa kumpikaan osapuoli ei sotaa voita. Lopulta sota päättyy, kun molemmat ovat menettäneet tarpeeksi. Raadollista, mutta totta. Taitaa olla se vähimmän riesan tie.
Ilmoita asiaton viesti
”Pihvi kuitenkin puuttuu. Se on siinä mitä tuossa välissä pitää tapahtua konkreettisesti, että tuo tavoite saavutetaan?”
Tuossa välissä pitää tapahtua muutos tiettyjen länsimaisten poliitikkojen korvien välissä, jotta Ukraina saa nykyiseen nähden merkittävää lisää sotilaalliseen voimaansa, laadullisesti ja määrällisesti tarpeeksi tavanomaisia aseita kaikille puolustushaaroilleen. Rahasta se ei ole kiinni, kuten Jukka Raustia osoittaa yllä viestissään #3833432.
”Tuolla polulla on lopulta ydinaseet kuvassa mukana.” – Juuri tuo ajattelu pitkittää sotaa ja on propagandassa pelannut Venäjän eduksi, lisännyt sodan uhreja molemmilla puolilla ja aiheuttanut nuukailevaa aseellista tukea tipoittain ja hitaasti. Kuin sairautta hoidettaisiin melkein riittävällä lääkeannoksella.
Jos Ukraina vapauttaa oman valtioalueensa vieraan valtion miehittäjistä, se toimii siinä täysin kansainvälisen oikeuden periaatteiden mukaan. Sen toteuttaminen ei aiheuta Venäjälle mitään eksistentiaalista uhkaa, jota varten ydinaseet ovat olemassa.
Yksikään vastuullinen ydinasevaltio (Kiina ja Intia mukaan lukien) ei hyväksy Putinin Venäjän uhkailua ydinaseretoriikalla, saatikka ydinaseiden käyttöä ydinaseetonta valtiota vastaan meneillään olevassa Ukrainan sodassa. Putin ei yksinään voi laukaista ensimmäistäkään ydinasetta, ja Venäjän komentoketjussa on mitä todennäköisimmin häntä viisaampia ja vastuullisempia päätöksentekijöitä.
Vähimmän riesan tie ei ole se, jossa Venäjä voittaa hyökkäyksellään; sillä varmistetaan ainoastaan Venäjän uusi hyökkäys väliaikaisen tauon ja uudelleen varustelun jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti et lukenut kirjoittamaani ajatuksella. Kun Venäjä on kärsinyt riittäviä tappioita, ei se kykene mihinkään hyökkäämään. Juuri tuohon länsimaat pyrkivät. Tuota peräänkuuluttamaasi muutosta ei tule tapahtumaan. Sen luulisi olevan jo kaikille selvää.
Totta kai Ukrainalla on oikeus puolustautua ja Venäjän hyökkäys on laiton! Ei kai kukaan sitä kiistä.
Vaikka optimismi on hyvä asia, ei se muuta realismia.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitit: ”blogin perusteella on oletus, että Venäjä ei lisää omaa panostustaan. Tuolla polulla on lopulta ydinaseet kuvassa mukana.”
– Ymmärsin Sinun pitävän vääränä oletusta, että Venäjä ei lisää omaa panostustaan. Siis kykeneekö Venäjä siihen tappioidensa jälkeen vai ei? Jos Kiina lähtee aseistamaan Venäjää, kuten on viimeisin huoli, asia voi tietenkin vaikeutua.
Mitä ydinaseisiin tulee, sehän on Putinin yhtä mittaa hokemaa propagandaa, joka on oikeasti tehonnut hidastamalla ja vähentämällä pitkän kantaman aseiden toimittamista Ukrainalle, sittemmin taistelupanssarivaunujen ja viimeksi monitoimihävittäjien lahjoittamista.
Peräänkuulutan muutosta länsimaisten poliitikkojen asenteissa, koska sehän on ainoa jarru Ukrainan aseavun tehostamiselle, joka on täysin mahdollista toteuttaa; ydinaseiden käyttöä pidän mahdottomana. Korvien välinen muutos poliitikoilla on samoin mahdollinen, ainakin heidän äänestäjillään – tapahtuihan se Suomessakin Nato-jäsenyyden osalta vuosikymmenten vastustuksen jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt ollaan samalla sivulla. Minä en tiedä onko Venäjällä kykyä lisätä voimiaan ja mihin asti. Viimeisen puolen vuoden aikana se on siihen kohtuullisesti pystynyt.
Länsimaiden poliitikoilla on kaksi vaihtoehtoa, joko pysyä nykyisellä linjalla (pattitilanne ja sota loppuu, kun osapuolet kärsivät liikaa) tai lisätään todella suuressa määrin Ukrainan apua ja se tarkoittaa myös joukkojen lähettämistä. Kolmas mahdollisuus on olla tekemättä mitään ja Venäjä voittaa sodan.
Olen monesti kirjoittanut, että muutaman kuukauden sotimisen jälkeen alkoi näyttämään, että länsimaat auttavat Ukrainaa niin paljon, että sota jatkuu pitkään ja heikentää Venäjää. Olen mielelläni tässä väärässä, mutta valitettavasti tuolta tilanne vaikuttaa edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
”Länsimaiden poliitikoilla on kaksi vaihtoehtoa, joko pysyä nykyisellä linjalla (pattitilanne ja sota loppuu, kun osapuolet kärsivät liikaa) tai lisätään todella suuressa määrin Ukrainan apua ja se tarkoittaa myös joukkojen lähettämistä.”
Ukrainan apua voidaan lisätä sekä määrällisesti että varsinkin laadullisesti – eikä se suinkaan tarkoita joukkojen lähettämistä, vaan ukrainalaisjoukkojen kouluttamista taistelulentäjiä ja panssarivaunujen miehistöjä myöten, häätämään vihollinen maastaan ja käymään oma sotansa loppuun.
Pattitilanne on asian jättämistä puolitiehen, mikä merkitsee ainoastaan Venäjän uutta hyökkäystä aikaa myöten.
Ilmoita asiaton viesti
Why RIIKKA PURRA and not SDP should be elected to lead our country in the case of a war with Putin as SDP sympathy was always with USSR Russia.
Finnish politicians with whom the Stasi resident met. Among the most prominent politicians are the former chairmen of the Social Democratic Party (SDPF) Kalevi Sorsa and Paavo Lipponen, former ministers Ulf Sundqvist and Matti Ahde (as well as other persons involved in the ”list”, Social Democrats ).
Ilmoita asiaton viesti
En usko, että Riikka Purra tulee valituksi Yhdysvalloissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai kukaan ole sellaista esittänytkään?
Mielestäni on mielenkiintoista kuulla ”sivustakatsojien” mielipiteitä.
Heillä yleensä on parempi näköala kun eivät itse istu näköalassa.
Ilmoita asiaton viesti
Wilen puhuu yleensä Trumpin valinnasta presidentikseen. Nyt kommentissa hän sanoo kuinka Riikka Purra tulisi valita johtamaan ”our country” eikä ”your country”.
Siitä kommenttini.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa kommentissa on jossain määrin epäjohdonmukaisuutta.
Hän liittää kuitenkin yhteen Riikan ja SDP.
Mielestäni hän on aiemminkin puhunut Suomesta ”maanaan”.
Ehkä itse pystyy vastaamaan parhaiten.
Joka tapauksessa itselleni ei tullut mitään käsitystä että hän tarkoittaisi USA:a.
Ilmoita asiaton viesti
Sota on raadollista ja varsin raadollista on ajatella, että Suomen edun mukaista on pitkittää Ukrainan sotaa. Ne venäläiset panssarit, jotka tuhotaan Ukrainassa, eivät koskaan tule Suomeen. Pitkä kauppasaarto ehkäisee Venäjää tuottamasta uutta aseistusta tuhoutuneen tilalle. Jo nyt Petsamostakin on venäläissotilaat vähentyneet jne.
Ehkä olisi inhimillistä ajatella, että jos Zelenski olisi ottanut onkeensa mm. USA:n tiedustelun välittämät tiedot Venäjän hyökkäyksestä ja Ukrainaa olisi tuettu etukäteen, sotaa ei enää olisi Ukrainassa.Ainakin minun kohdallani tämä on kuitenkin vain inhimillistä jälkiviisastelua, koska en edes uskonut Venäjän muuta kuin pelottelevan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen edun mukaista ei ole pitkittää Ukrainan sotaa, vaan tehostaa Ukrainan puolustusta ja vastahyökkäyksiä maan vapauttamiseksi laittoman maahantunkeutujan joukoista tuhoamalla ne taisteluissa (jättäen niille toki aina mahdollisuuden antautua ja päästä sotavangin asemaan).
Vasta se johtaa Venäjän valtionjohdon (johon Putinin ei tarvitse kuulua loputtomiin) vetämään hyökkäysjoukkonsa pois Ukrainasta. Pitävällä kauppasaarrolla on tosiaan estettävä tai vähintään hidastettava Venäjän aseistautumista uudelleen.
Putinin diktatuuri on varautunut käymään sotaa omaa kansaansa vastaan vahvemmin sisäisen turvallisuuden joukoin kuin ovat sen asevoimat. Jos Venäjän kansa haluaa tulevaisuudessa pois imperialistisesta kansalliskiihkostaan rauhantahtoisten sivistysvaltioiden joukkoon, sen on itse otettava valta pois silovikeilta ja saatava aikaan syvällinen yhteiskunnallinen muutos. Se edellyttää Venäjältä myös Ukrainan hyökkäyssodan sotarikollisten saattamista oikeuteen vastaamaan teoistaan sekä laajaa osallistumista Ukrainan jälleenrakennukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo hyökkäys oli itse asiassa enemmän epäuskottava kuin aikanaan sosialistisen paratiisin romahtaminen.
Tuon paratiisin tiedettiin ennemmin tai myöhemmin romahtavan mutta ”ei vielä”.
Sen olemassaolohan oli inhimillinen mahdottomuus.
Kukaan, ainakaan minä, ei olisi uskonut että Euroopassa ryhdytään massiiviseen aseelliseen hykäykseen naapurivaltiota vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sodan Ukrainassa (tai Ukrainasta) pitää päättyä Venäjän tappioon ja totaaliseen kasvonmenetykseen (nolaamiseen) sekä johtaa venäjän kansan tilintekoon oman historiansa kanssa, samaan tapaan kuin saksalaiset joutuivat tekemään maailmansotien jälkeen. Ellei näin tapahdu on Ukraina kärsinyt turhaan ja sama näytelmä uusiutuu tulevaisuudessa – Ukrainassa tai jossain muualla Venäjän rajalla – tai Venäjän esimerkistä rohkaistuneina jossain muualla maailmassa, esimerkiksi Taiwanilla. Tämän vuoksi lännen kannattaa tukea Ukrainaa kaikin vaadittavin tavoin, maksoi mitä maksoi, ja Putinin ydinaseilla uhkailemisesta huolimatta, sillä se tulee nyt halvemmaksi kuin seuraavalla kerralla, jos jatkolle jätetään ovi auki.
Brechtiä mukaillen: Vaikka maailma yhdessä pysäytti pedon, on sen kantanut narttu kiimassa jälleen.
Ilmoita asiaton viesti
Ydinaseista sen verran että on vaikeaa uskoa että Putin määräisi ydinaseita käytettäväksi, taktisia tai strategisia.
Ja jos niin ainoa vastaus pitää olla massiivinen ydinisku Venäjälle.
Tosin, uskomatonta se oli Neuvostoliiton romahtaminenkin ja hyökkäys Ukrainaan. Never say never.
Ilmoita asiaton viesti
Finland needs RIIKKA
Ilmoita asiaton viesti
Väärin sodittu. Apua annetaan juuri sen verran ettei kumpikaan voita ja tilanteesta kärsii koko eurooppa.
Ilmoita asiaton viesti