Yksi, kaksi vai monta napaa
Huoli ja monilla toivo Yhdysvaltain kansainvälisen vaikutusvallan murenemisesta ei ole enää uusi asia, mutta eräät viimeaikaiset tapahtumat ovat tuottaneet uutta todistusaineistoa tukemaan sitä, että näin on tosiaan tapahtumassa. The Financial Timesin kolumnisti Gideon Rachman referoi ja kommentoi eräitä niistä 18.4.2023 julkaisemassaan kirjoituksessa. Suomenkin valtionjohdossa on teema tunnistettu ja varmaan myös tunnustettu (siteeratakseni presidentin nykyisen kansliapäällikön taannoin kirjassaan esittämää iskulausetta), mikä näkyi esimerkiksi presidentti Niinistön Etelä-Afrikan vierailullaan antamista lausunnoista. Sain Rachmanilta inspiraation tähän kirjoitukseen, vaikka se ei tekstistäni juuri ilmene.
Valokeilassa on jälleen kerran Kiina pyrkimyksineen sekä Venäjän sota Ukrainaa vastaan, joka sekä pakottaa esiin asioita, jotka muuten voisivat ehkä vielä olla pinnan alla, että mahdollistaa niiden arvioinnin, jos kohta myös niillä spekuloinnin. Ukrainan sodan ohella huomiota on kiinnittänyt Kiinan äskettäin aikaansaama Iranin ja Saudi-Arabian diplomaattisuhteiden palauttaminen ja se, mitä siitä voi seurata (vihje: minulla on tätä asiaa koskeva kirjoitus ”putkessa”). Ajankohtaiset tapahtumat ovat kuitenkin merkityksellisiä myös ja varsinkin sen takia, mitä ne saattavat kertoa suurvaltojen voimasuhteiden muuttumisesta ja viimeiset 70-80 vallinneen maailmanjärjestyksen ja varsinkin sen viimeisten 30 vuoden ajan vallinneen yksinapaisen vaiheen kohtalosta.
Eurooppalaisessa ja amerikkalaisessa katsannossa Venäjän valloitussota Ukrainaa vastaan on myös hyökkäys koko kansainvälistä järjestelmää ja sen YK:ssa vahvistettuja perusperiaatteita vastaan, mutta nyt on jouduttu toteamaan, että ei se sellaiselta suuressa osaa muuta maailmaa näytäkään. Se on näkynyt YK:n yleiskokouksen äänestyksissä, joissa juuri joukko maita ei ole sitä tuominnut (turvallisuusneuvostossahan sitä ei ole Venäjän veto-oikeuden takia pystytty tuomitsemaan, minkä lisäksi Kiina ei sitä siellä myöskään tuomitsisi). Nämä äänestykset ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu, symbolisia näytelmiä, koska ei YK:n äänestyksillä tällaisia konflikteja lopeteta eikä hyökkääjän käyttäytymiseen pystytä vaikuttamaan.
Hieman enemmän kertoo argumentointi, jonka mukaan Ukrainassa ei ole kyse mistään maailmanjärjestyksen uhmaamisesta, vaan vain ”alueellisesta” konfliktista, joka ei heille siellä ”globaalissa etelässä” kuulu. Tai jos kuuluukin, syypää konfliktiin on yhtä paljon Ukrainaa tukeva länsi, joka on Naton muodossa tunkeutunut Venäjän reviirille ja uhkaa sitä. Tämähän on Venäjän propagandistinen argumentti, joka siis siellä etelässä ainakin johonkin mittaan asti hyväksytään. Hyväksytäänkö se aidosti vai vain taktisesti, on eri asia. Enemmän aitoa tunnetta ja asennetta on ehkä siinä väitteessä, että länsimaat esittävät omat konfliktinsa koko maailmaa koskevina ja koko maailman myötätuntoa vaativina, mutta viis veisaavat etelän konflikteista (ja ovatpa niitä ainakin ennen käynnistäneet ja lietsoneetkin).
Kiinan nousu maailmanvallaksi väistämättä sekä luo sille painetta että jossain vaiheessa myös houkutusta ryhtyä järjestelemään asioita oman mielensä mukaisiksi. Pitkään se vastusti tätä kiusausta, koska se halusi hyötyä ”valmiista” maailmanjärjestyksestä ennen muuta taloudellisesti, ja menestyi siinä loistavasti. Poliittiseksi tavoitteeksikin sille näytti riittävän myötämieli, jolla se sai tuotteilleen markkinoita, taloutensa kehittämiseen teknologiaa (näitä kehittyneistä maista) ja resursseja raaka-aineiden ja energian muodossa (näitä kehitysmaista ja Venäjältä).
Muutaman viime vuoden aikana johtavien länsimaiden (ja Japanin), mutta ennen muuta Yhdysvaltain, asenne Kiinaan muuttunut jyrkästi. Jälkeenpäin, kun on niin helppo olla viisas, voi ihmetellä miten kauan kesti, ennen kuin huoli Kiinan noususta, ensin taloudellisesta, sitten poliittisesta ja sen myötä sotilaallisesta, alkoi todella nousta. Jos Donald Trumpin presidenttikausi ei olisi ollut sellaista sekatsotkua kuin se oli, todellinen käänne olisi voinut tapahtua jo silloin. Hänen ”kauppasotansa” Kiinaa vastaan tuskin oli se tehokkain ja oikeaan osunein tapa Kiinan aiheuttamaan uhkaan vastaamiseen.
Kuten aleneva veden pinta nostaa esiin vedenalaiset karit, länsimaiden aleneva mahti ja vaikutusvalta näyttää nostavan esiin tukahdutettuja tunteita aikaisemmasta alistetusta asemasta. Reaalipoliittisesti asennoituneelle tarkkailijalle (allekirjoittanut mukaan lukien) on jonkinlainen yllätys ollut noiden tunteiden voimakkuus, vaikka siirtomaa-ajan loppumisesta on jo kulunut kohta vuosisata. Osa tästä puheesta onkin varmasti tarkoitushakuista retoriikkaa ja voi kysyä, voiko sellainen riittää valtioiden politiikan käyttövoimaksi, mutta aitoakin tunnetta siihen näyttää liittyvän. Sama koskee nostalgista sympatiaa lännen silloista päävastustajaa kohtaan, niin synkkää menneisyyttä kuin se mukanaan kantaakin. Eli nyt teille maksetaan potut pottuina; älkää enää tulko meitä neuvomaan ja moraalista luennoimaan.
Mitä lännen hallitseman maailmanjärjestyksen tilalle oikein halutaan? ”Moninapainen” järjestys usein mainitaan, mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaisi? Historiasta kyllä löytyy esimerkkejä erilaisista alueellisista ”maailmanjärjestyksistä”, ja Euroopasta löytyy yksi varsin äskettäinen moninapainenkin, se joka vallitsi 1800-luvulla Napoleonin sotien jälkeen ja kesti kutakuinkin vakaana ensimmäiseen maailmansotaan asti. Rauhalliset kaudet ovat kuitenkin useimmiten olleet sellaisia, joissa yksi hegemoni on pitänyt järjestystä yllä, kunnes toinen on sen korvannut, usein suurten konfliktien jälkeen. Jatkuviin sotiin perustuvista ”järjestyksistä” (jos sana tähän sopii) on enemmän esimerkkejä, ja mainitsen kaksi: niin sanottu sotivien (läänitys)valtioiden aikakausi Kiinassa noin 500-221 eea. ja Euroopassa noin renessanssista 1800-luvun alkuun.
Niinpä moninapaista maailmaa haikailevat haikailevat myös suurten konfliktien perään, jos ihmiskunta ei ole oppinut historiastaan jotain perusteellisesti uutta. Sitä taas on vaikea uskoa. Toisaalta, ne jotka haikailevat uuden hegemonin perään – tai haluavat nykyisen jatkavan – haikailevat historian valossa myös suurten riskien perään.
Ukrainan sodan pitäminen eurooppalaisten ja yleisemmin demokratioiden sisäisenä asiana, johon niiden oma politiikka (eli konkreettisesti Naton laajeneminen) on syypää, kertoo myös jotain epämiellyttävää mutta paljonpuhuvaa: tuolla muualla maailmassa ei paljon välitetä niistä moraalisista periaatteista, joita noudattavien valtioiden toimin tämä sääntöpohjainen maailmanjärjestys on pystytetty ja joiden varassa se pysyy pystyssä. Ennen muuta ei yksilön arvosta ja oikeuksista, joilla se ilmituodaan ja yritetään taata, suhteessa yhteisöön, viime kädessä valtioon. Eikä edes valtioiden oikeuksista, jos ne ovat suurempiensa tiellä. Osasyy tähän asenteeseen epäilemättä on se, että arvoista saarnaajat, siis me täällä ”lännessä”, eivät ole eläneet niin kuin ovat saarnanneet. Vielä tärkeämpi syy on kuitenkin, että nuo arvot eivät kuulu kuin korkeintaan osittain muun maailman henkiseen perintöön. Kannettu vesi ei ole pysynyt kaivossa.
Kaikki edellä oleva muodostaa aika lohduttoman tulevaisuudennäkymän. Maailman pirstaloitumista toisiaan vastaan kilpaileviin valtioryhmittymiin ja tuon kilpailun myötä uhkaamassa olevaan tuhoon ja kärsimykseen ei näytä mikään voivan estää. Eritoten luulo, että teknologinen ja taloudellinen keskinäisriippuvuus muodostaisi riittävän kannusteen valtioiden väliseen rauhanomaiseen rinnakkaiseloon, integroitumiseen yhdeksi suureksi maailmankyläksi, on ollut utopia, ei tavoitettavissa oleva todellinen tulevaisuus. Murhetta kannetaan aiheellisesti siitä, että ilmastonmuutoksen, luonnonvarojen ehtymisen, väestönkasvun ja saastumisen kaltaiset globaalit – tähän tuo sana sopii – uhkat vaatisivat tasan päinvastaista kuin mihin ollaan menossa. Siihen ei voi oikein muuta sanoa kuin siteerata runoilijaa, joka laati nämä säkeet jo vuonna 1905 (vaikka tuskin maailmanjärjestys mielessään):
”Pilvet on pilviä,
vaikka ne kuinka
kullassa ruskotelkoot.
Toivot on turhia,
vaikka ne kuinka
onnea uskotelkoot.”
Kuosmanen: ”Eritoten luulo, että teknologinen ja taloudellinen keskinäisriippuvuus muodostaisi riittävän kannusteen valtioiden väliseen rauhanomaiseen rinnakkaiseloon, integroitumiseen yhdeksi suureksi maailmankyläksi, on ollut utopia[.]”
Kannuste ei varmastikaan ole sellaisenaan riittävä. Mutta mitä se edellyttäisi tuekseen?
Yksi vaihtoehto on ollut lisätä länsimaiselle perustalle rakennettujen globaalien järjestöjen valtaa: YK, WHO, WTO, IMF, jne., ja hieman erilaisella profiililla Nato. Tätä valtakeskittymää kohtalaisen lähellä on paljon jättiyrityksiä: suurelta osin Big Tech, lääketeollisuus, aseteollisuus, jne.
Tässä vaihtoehdossa on riskinä länsimaiden omien vapaan demokratian ihanteiden ohentuminen. Valta karkaa tavallisten kansalaisten ulottumattomiin useimpia kansallisvaltiota suurempiin byrokratioihin, joiden käytävillä suuren rahan lobbareita riittää. Pienillä mailla kuten Suomella voi toki olla painavia perusteita yrittää liittoutua tämän valtakeskittymän toimijoiden kanssa — ja yrittää samalla pitää länsimaisista vapaan demokratian ihanteista kiinni niin paljon kuin mahdollista.
Toinen vaihtoehto on antaa vähitellen periksi Kiinan vallan nousulle. Mitäpä siitä, jos Kiina onnistuu kontrolloimaan entistä enemmän Lähi-Idän, Afrikan, Etelä-Amerikan ja lopulta perinteisten länsimaidenkin markkinoita ja asioita. Jos Kiinalla on hinta-laatusuhteeltaan parempia kännyköitä ja enevästi muuta teknologiaa, hypätään mekin entistä enemmän tähän vankkuriin.
Miinuspuolena on, ettei ihmisoikeuksilla ja demokratialla ole siellä juuria eikä näillä näkymin paljon tulevaisuuttakaan. Riskit juuri Suomelle eivät ole sikäli kovin isot, että Kiina on meistä kaukana. Itse en kuitenkaan ole niin realisti, että liputtaisin tätä vaihtoehtoa — esimerkiksi Kiinan omien vainottujen vähemmistöjen ihmisoikeuksiin aidosti uskoen.
Kolmas vaihtoehto olisi kaivaa länsimaiden aatehistoriasta uudelleen vapauden, ihmisarvon ja demokratian arvot isosti esille. Taloudellista, poliittista ja ideologista valtaa palautettaisiin entistä enemmän paikalliselle tasolla, ml. pienet ja keskisuuret valtiot. Tämä ideaali toki elää paljolti kansallisen populismin liikkeissä.
Tämän vaihtoehdon suurimpana ongelmana näen, ettei siihen liity kunnollista visiota kestävästä kehityksestä. Blogistin mainitsemat luonnon kantakyvyn rajat ovat aito, jättimäinen haaste. Kyse ei ole läheskään vain ilmastonmuutoksesta, vaikka nämä keskustelut usein alkavat siitä ja päättyvät siihen.
Minulla on ollut pitkään mielessä alkaa päivittämään kantojani kestävästä oikeudenmukaisesta kehityksestä tänne Usariinkin. Vielä on jäänyt tekemättä. Innostusta on hieman lannistanut, etten juuri näe kaikupohjaa yritykselle. Ideologis-valtapoliittiset jakolinjat menevät länsimaissa nykyisin niin, että nationalistiset populistit ja kestävän kehityksen globalistit ovat eri leireissä, ’eri napojen’ ympärillä toisiaan sättien. Samalla Kiina lisää vähitellen globaalia valtaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Useimmilta osin arvostan tätäkin kirjoitustasi suuresti, mutta jäin pohtimaan paria kohtaa.
”Hieman enemmän kertoo argumentointi, jonka mukaan Ukrainassa ei ole kyse mistään maailmanjärjestyksen uhmaamisesta, vaan vain ”alueellisesta” konfliktista, joka ei heille siellä ”globaalissa etelässä” kuulu.”
Mikä termi sitten sopisi mielestäsi paremmin? Suursota ei ole kyseessä kun suurvallat eivät ole vastakkain. Sijaissotakaan ei ole kyseessä. Maailmanjärjestystä kai uhmattiin jo vaikkapa Korean sodassa 1950-1953 Pohjois-Korean hyökätessä, Afganistanin sodassa 1979-1989 Neuvostoliiton interventon myötä tai Syyrian sisällissodassa. Ei kai siinä nyt mitään uutta valitettavasti ole. Hyvä että Ukrainalle löytyy tukea ja tuen tulee jatkua.
Toisaaalta ”paikallinen sota” tai ”pieni sota” vähättelisivät Ukrainan tilannetta, ovathan vaikutukset maailmantalouteen ehkä rinnastettavissa jopa Jom Kippurin sodan yhteydessä syntyneeseen öljykriisiin.
Ukrainan sota ei toki ole yhtä suuri kuolonuhreiltaan ja merkitykseltään kuin vaikkapa alueellisina sotina pidetyt Korean ja Vietnamin sodat, mutta varmasti rinnastuu ainakin Iranin-Irakin sotaan tai Intian-Pakistanin sotaan 1971 osallistuneiden maiden osuudelta maailman BKT:n suhteutettuna? Onneksi kuolonuhrit ovat kuitenkin ainakin vielä merkittävästi vähäisempiä kuin kahdessa jälkimmäisessä mainitussa sodassa.
Reaalipoliittisesti asennoituneelle tarkkailijalle (allekirjoittanut mukaan lukien) on jonkinlainen yllätys ollut noiden tunteiden voimakkuus, vaikka siirtomaa-ajan loppumisesta on jo kulunut kohta vuosisata.
Dekolonisaatio kai yleisesti sijoitetaan tapahtuneeksi aikavälille 1947 (Intia) – 1974 (Portugal), noin 76-49 -vuotta.sitten. Vaikka itse toki pidän tunnereaktioita pitkälti tarkoitushakuisina johdatteluina pois oman maan johdon ongelmista, niin muistellaanhan toisaalta Suomessakin tunnerikkaasti vaikkapa talvisotaa jonka joten kuten muistavia ihmisiä lienee elossa enää muutamia kymmeniä tuhansia.
Ilmoita asiaton viesti
Jäin miettimään myös tätä esimerkkiä jatkuviin sotiin perustuvasta ”järjestyksestä”: ”sotivien (läänitys)valtioiden aikakausi Kiinassa noin 500-221 eea.”
Vuoden 500 tienoilla Kungfutse (k. 479 eaa.) kierteli Pohjois-Kiinan ruhtinaskuntia. Tuolloin alueen poliittiset johtajat eivät hänen oppejaan juuri kuunnelleet. Oppilailleen, kuten Zigong, Zilu ja Yan Hui, hän oli kuitenkin mestari (zi). Opettajana hän näki tehtäväkseen opastaa oppilaitaan niin, että vaikka nämä väsyisivät ja haluaisivat luovuttaa, ”he eivät tähän pystyisi”. (Britannica, Confucius, Life of Confucius)
Seuraavaan 250 vuoden ajanjaksoon (Warring States Period) kului paljon levottomuutta: hallitsijan menestystä mitattiin tämän ”valloitusten koon ja määrän perusteella”. Kungfutsen seuraajien aikana ”vallankäytön keinot tulivat entistä väkivaltaisemmiksi ja kehittyneemmiksi”. Ylipäänsä Kungfutsen oppeja sovellettiin ajan poliittisiin realiteetteihin sopivasti valikoiden. (Britannica, Confucius, Later development of Confucian doctrines)
En yritä tässä kritisoida Kuosmasta, vaan ymmärtää paremmin, mistä tuossa aikakaudessa oli kyse. Yksi piirre näyttää olevan tuo, että Kungfutsen oppeja ei ymmärretty sisäistetysti. Ihan Wikipediasta tyydyin sitten tsekkaamaan: ”Lopulta Han-dynastia (206 eaa. – 220 jaa.) kohotti kungfutselaisuuden kaikkien muiden koulukuntien yläpuolelle ja antoi sille virallisen aseman Kiinan opetusjärjestelmän perustana.”
Harva Kungutsen Keskusteluja lukenut kiistää, etteikö hänen opetuksiinsa olisi sisältynyt paljon viisautta. Minäkin arvostan niissä montaa piirrettä.
Nyt kun Kiina näyttää nousevan entistä suuremmaksi maailmanvallaksi, on erittäin tärkeää ymmärtää Kungfutsen opetuksen parhaita puolia. Se avaa mahdollisuuksia vuorovaikutukseen, jossa me länsimaalaiset voimme kuitenkin myös pitää kiinni omien perinteidemme parhaista puolista. Kaikkea ei tarvitse hyväksyä.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi, kaksi vai monta napaa – kuuluu otsikko.
Monta – kiitos.
Ilmoita asiaton viesti