Suomen osaajapula – yritykset itse kouluttamaan osaajia jos ei muuten löydy?
Olen ihmetellyt jo ennen tätä nykyistä tilannetta, siis miksei yritykset ala tekemään talon sisällä pidempikestoisia koulutusohjelmia kerralla isommalle joukolle – about sen tarpeen mukaan? Luulisi että talossa oppisi paremmin kuin missään oppilaitoksessa varsinkin kun eihän amiksesta enää ammattiin valmiina valmistuta, hyvä jos mitään opittu.
Tätä voisi myös valtio tukea omasta puolesta ainakin kokeilun verran, nähtäisi toimiiko. Kuitenkin niin moni yrityspamppu on mediassa valitellut ettei osaajia saa, luulisi heitäkin kiinnostavan. Tuskinpa tuo kovin montaa viikkoa kestäisi, tietenkin ohessa olisi myös työssäoppimista, mutta siitä sitten pääsisikin suoraan duuniin ja osaaminenkin on pomon tiedossa valmiiksi.
En ole ajatellut asiaa kuin puolisen tuntia, joten mielellään haluaisin tietää olisiko tämä realistista järjestää? En ajatellut tätä pienien yritysten kohdalla, he taas voisivat sopia oppisopimuskoulutusta.
TOISTO TARKENNUS! TÄMÄ EI KOSKE PIENIÄ YRITYKSIÄ! LAAJAT OPPIRYHMÄT! (pakko tämä kun kukaan ei lue ajatuksella) 😀
Toinen EDIT: ”Suorat sijoitukset ulkomailta ovat tärkeä osa Suomen talouden kasvua ja elinkeinoelämän kehitystä. Tuoreen raportin mukaan ulkomaisomisteisista yrityksistä noin puolet suunnittelee palkkaavansa lisää henkilöstöä ensi vuoden aikana, mutta työvoimapula hidastaa jo kuitenkin niiden kasvua.
Business Finlandin ja Amcham Finlandin julkaisemaa Suomi sijaintipaikkana 2023 -raporttia (FDI Barometer 2023) varten haastateltiin 400 kansainvälistä ja suomalaista yritysjohtajaa, jotka tarkastelevat Suomea liiketoimintaympäristönä.”
https://www.businessfinland.fi/ajankohtaista/uutiset/tiedotteet/2023/osaajapula-uhkana-suomeen-tuleville-investoinneille
Oikeasti kukaan muu ei heitä kouluttaa voikaan, mutta perusosaaminen ja kielitaito ( työkieli ) on oltava eväinä.
Ilmoita asiaton viesti
”..mutta perusosaaminen ja kielitaito ( työkieli ) on oltava eväinä.”
Totta kai. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Minä luulin, että puhuit koko ajan oppisopimuskoulutuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Osaatko lukea? ”miksei yritykset ala tekemään talon sisällä pidempikestoisia koulutusohjelmia kerralla isommalle joukolle – about sen tarpeen mukaan?”
Oppisopimus on yleensä yhdelle kerrallaan hyvin pienissä yrityksissä, tällaista että tarpeen mukaan koulutettaisiin kerralla talon puolesta en EDIT juuri tiedä olevan. Valmet Automotivellahan on tällainen malli.
Ilmoita asiaton viesti
Entä Valmet Automotive eli Uudenkaupungin autotehdas, eikö siellä toiminta pyöri juuri tuon blogistin ehdottaman mallin mukaan ?
Ilmoita asiaton viesti
Ai niin, näinhän se olikin, mutta eikö tätä voisi yleistää?
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Suomessakin on porukkaa työttömänä mutta kun heillä on kokemuslisiä ja tietotaitoa niin paljon että jopa palkkaakin näille pitäisi maksaa. Sekä on ikäsyrjintää kuten myös kohtaanto-ongelma jos koti on esim Kajaanissa ja töitä olisi Turussa, kuinka muutat asunnosta josta ei saa mitään ja ostat uuden Turusta tai vuokraat ja jäät näin kahden asunnon loukkuun jne….
Kyllä ulkomailtakin tekijöitä löytyy mutta ei ilman kielitaitoa ole mitään saumaa sekä ilman koulutusta tänne sakkia ottaa ja näilläkin pitäisi maksaa jopa palkkaa! EU alueella olisi miljoonia työttömiä…
Semmoista se, näin lyhyesti.
Ilmoita asiaton viesti
On myös paljon niitä jotka jääneet peruskoulun todistuksen varaan, eivätkä sen takia työllisty. Hyvin koulutetut kyllä duunia saa jos viitsii hakea.
Ilmoita asiaton viesti
Olisikin noin yksinkertaista. Ikärasismia on riippumatta koulutuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Yksinkertaista? Mitä sä höpäjät ikärasismistakin? 😀 Enhän minä iästä maininnut mitään, vaan koulutustasosta ja vaikeudesta työllistyä sen takia.
Toki se on harmillista ettei yli 50v juuri työllisty, eivät vain taida olla kovin houkuttelevia palkattavia, varsinkaan jos pitkä työttömyys takana, tai vaikka jotain sairauksia. Kyllä siinä nuori ja terve mikä firmalle pitkäaikainen investointi menee edelle…
Ilmoita asiaton viesti
Ja nuoremmat on halvempia. Tulevaisuus on mielenkiintoinen kun tänä päivänä syntyneiden pitäisi olla noin 72 vuotiaaksi töissä 😅👍
Ilmoita asiaton viesti
Elinikä on noussut sitä tahtia ja omat kasikymppiset vanhemmat on kuin kuuskymppiset ennen vireystasoltaan ja kunnoltaan…
Ilmoita asiaton viesti
Onkin mukavaa olla sitten vaikka 70 vuotias poliisi (jahtaa kadulla rollaattorilla roistoja) tai palomies,,,😅👍
Ilmoita asiaton viesti
Nytkö sitten juuri eläkkeelle menevä poliisi on kadulla roistoja jahtaamassa, tai palomies joka hakee ihmisiä palavista taloista? Ei, kyllä ne ihan muissa tehtävissä on. Yritä nyt joskus käyttää älliäsi…
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on kavereita kummassakin ammatissa. Heiltä nämä jutut olen kuullut, heidän sisäistä huumoria. Elä ole liian vakava…
Ilmoita asiaton viesti
Niin on itselläkin, mutta kyllä ne savusoturit on nuoria janttereita.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä hetkellä palomiesten eläkeikä Suomessa on 65…😅…siitä kun nykysukupolvi tekee sitä hommaa niin eläkeikä on tulevaisuudessa 72 vuotiaana… niin siinä se on kiva katsoa kun talo palaa …🤪🤪🤪
Ilmoita asiaton viesti
Etkö vieläkään ymmärrä, ei tuossa iässä taloja sammuteta vaikka palomies olisikin vielä?! 😀 On muitakin hommia, kuin se sammutustyö ja ne työpöytähommat kutsuu tietyssä iässä niin poliisissa, kuin palomieihissä, joten pelkosi on naurettava ja täysin irrationaalinen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä siellä ihan fyysisiä hommia tehdään…sattuu nyt olemaan yksin tuttava joka täytti juuri 60 v talvella. Ei ole mitään pelkkiä toimistohommia. Eli kyse nyt palomiehestä.
Tässä ihan hyvä lähde:
Oletko sinä palomieskunnossa? – Katso kuntorajat ja kurkista, miten palomies treenaa https://www.is.fi/tyoelama/art-2000000931601.html
Siitä kun tuo 60- v ja siitä ylöspäin nousee jossain vaiheessa 70- ja siitä ylöspäin niin saa kunnossa olla …
Ilmoita asiaton viesti
Ei pelkkiä, mutta ei mitään savusoturin hommiakaan. Mä oon asunut kahdesti palolaitoksen vieressä ja paljon tullut juteltua ja nähtyä touhua, kavereitakin jäänyt näistä. Kyllä ne +50v pääsääntöisin ihan muuta tekee kuin palo-pelastustyötä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisten yritysten resursseilla saavuttamaton paikka.
https://www.studycheck.de/duales-studium
Ilmoita asiaton viesti
Riippuu varmasti työtehtävistä. Autotehtaalle tai varastoon riittänee lyhyt perehdytys, mutta vaativampaan työhön ei. Nytkin ammattitutkinnosta suuri osa on mahdollista suorittaa työssä oppimisena. Juttelin erään ison sähköurakoitsijan kanssa jokin aika sitten tästä, eivätkä se siitä mitenkään innoissaan olleet. Kouluttaminen sitoo paljon muiden käsiä, ja voihan siinä käydä niinkin, että opit saatuaan työntekijä siirtyy kilpailijan leipiin. Tätähän voidaan rajoittaa valkokaulusduunareitten kalliiden BMA- ym tutkintojen osalta, voidaan vaatia että koulutuksen jälkeen pitää jatkaa firman leivissä tietty aika, mutta nuoren ammatittyöntekijän kohdalla tuollainen ehto voisi olla kohtuuton.
Ilmoita asiaton viesti
”miksei yritykset ala tekemään talon sisällä PIDEMPIKESTOISIA koulutusohjelmia kerralla isommalle joukolle – about sen tarpeen mukaan?”
En tarkoita oppisopimusta tai sinne päinkään, vähän kuin firmalla olisi oma ”koulu” ja opettajat. Toki työssäoppiminenkin isossa osassa.
”..mutta nuoren ammatittyöntekijän kohdalla tuollainen ehto voisi olla kohtuuton.”
Jos koulutuksen aikana saisi vielä pientä korvausta vaikka kun työssäoppiminen alkaa, niin kyllä siinä voisi mun mielestä 1-3v sitoa sopparilla. Toki tämä pitää olla selvä kun koulutukseen lähtee.
Ilmoita asiaton viesti
Jos yrityksellä olisi tuollaiseen valmiudet, niin miksikäs ei. Toisaalta nytkin taitaa ammattikoulussa jäädä aloituspaikkoja käyttämättä.
Ilmoita asiaton viesti
Nokialla oli ainakin 80-luvulla tavoitteena kouluttaa henkilökunta yhtä ”oppiporrasta” korkeammalle.
Ilmoita asiaton viesti
Kunnollista.
Ilmoita asiaton viesti
Juu ja kyllä se toimikin, vaikka omalta osaltani lisurikurssit jäivät hiukan kesken, kun lähdin Nokialta. Ehdin kuitenkin olla kahdelle opiskelijalle opinnäytteen ohjaajana ja toiselle jopa sen jälkeenkin, kun olin Nokialta lähtenyt.
Ilmoita asiaton viesti
”Olen ihmetellyt jo ennen tätä nykyistä tilannetta, siis miksei yritykset ala tekemään talon sisällä pidempikestoisia koulutusohjelmia kerralla isommalle joukolle – about sen tarpeen mukaan?”
Yrittäjän tavoitteet ja exit plan voi olla lähitulevaisuudessa eikä mikään pidempikestoinen. Toisaalta joissakin asioissa kaivatun osaamisen hankkiminen voi viedä aikaa vuosikymmeniä.
Kun puhut siitä koulutuksen järjestämisestä niin osaajapula voi kyllä olla sillä tasolla, että yrityksessä ei ole tarvittavaa osaamista ollenkaan vaan pitäisi saada edes se yksi kaveri joka osaa ja sille backup jos on estynyt. Siitä on matkaa siihen, että löytyy resursseja kouluttamaan lisää.
Ja sitten sekin että sopivien henkilöiden löytäminen koulutettavaksi voi olla myös hankalaa kun saattavat kuulua siihen yhteen prosenttiin ihmiskunnasta mikä on älykkäämpi kuin 99%.
Ilmoita asiaton viesti
Luepa tarkemmin, tarkoitin isoja yrityksiä, en edes p-k yrityksiä, yritin sen loppuun selventää. Siis sellaisia joilla työvoimapula on sadoissakin…
Ilmoita asiaton viesti
Vanhaan hyvään aikaan yritykset kouluttivat itse oman väkensä. Esimerkiksi Mäntässä oli G.A. Serlachius Oy:n ammattikoulu, jossa koulutus tähtäsi juuri pätevien sellu-, paperi- , konepaja- jne ammattilaisten kouluttamiseen yhtiön tarpeisiin. Samanlaisia oli muillakin puunjalostusteollisuuspaikkakunnilla.
Nykyisin yritykset työntävät koulutuksen yhteiskunnan vastuulle ja valittavat, kun kouluista ei valmistukaan juuri heidän yritykseensä sopivia huippuammattilaisia, jotka kuitenkin tyytyisivät tarjottuihin pieniin palkkoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Näin se tuntuu tosiaan menevän. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Todella, vanhoilla ruukki- ja teollisuuspaikkakunnilla tehdas hoiti väestön kehdosta hautaan ja sukupolvesta toiseen. Nyt sitten ajat ovat muuttuneet. Tätä on muuten sanottu perusteeksi sille, miksi yrittäjyyskulttuuri on monilla paikkakunnilla huonosti kehittynyt. Aina on menty tehtaalle töihin eikä asiaa olla sen kummemmin mietitty, joten nyt sitten kun tehtaat lakkauttavat, seistään tumput suorina. Pohjanmaalta tehtaan ympärille rakentuneet kaupungit ovat puuttuneet, ja sen myötävaikutuksella siellä nykyään on paljon yrittäjyyttä ja vähän työttömyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Samoin oli Turussa Wärtsilällä oma ammattikoulu.
Ilmoita asiaton viesti
Ei meillä ole työvoimapulaa kuin sote- ja ravintola-alalla.
Ilmoita asiaton viesti
Selvä sitten, yritysjohtajat kertoo kyllä aivan muusta, mutta kyllähän kommentoija Perttu tietää paremmin.
Ilmoita asiaton viesti
Ketkä yritysjohtajat ja missä yrityksissä? Haluan selviä nimiä ja numeroita, ennen kuin uskon.
Vika voi olla myös yrityksessä, jos tekijöitä ei löydy.
Ilmoita asiaton viesti
Kelpaako? ”Suorat sijoitukset ulkomailta ovat tärkeä osa Suomen talouden kasvua ja elinkeinoelämän kehitystä. Tuoreen raportin mukaan ulkomaisomisteisista yrityksistä noin puolet suunnittelee palkkaavansa lisää henkilöstöä ensi vuoden aikana, mutta työvoimapula hidastaa jo kuitenkin niiden kasvua.
Business Finlandin ja Amcham Finlandin julkaisemaa Suomi sijaintipaikkana 2023 -raporttia (FDI Barometer 2023) varten haastateltiin 400 kansainvälistä ja suomalaista yritysjohtajaa, jotka tarkastelevat Suomea liiketoimintaympäristönä.”
https://www.businessfinland.fi/ajankohtaista/uutiset/tiedotteet/2023/osaajapula-uhkana-suomeen-tuleville-investoinneille
Ilmoita asiaton viesti
Tuo raportti on lähinnä visioiden maalaamista. Tämänhetken todellisuus on kuitenkin se, että työvoimapula on vain sote- ja ravintola-alalla.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä vittua? Puhuu juurikin tästä päivästä ja on vieläpä tuore raportti. Kysyit yritysjohtajia, tuossa 400kpl ja ei kelpaa. Tämänhetken todellisuus on kuitenkin se mitä tuossa raportissakin johtajat kertoo, työvoimapula. Sinä voisit myöntää että nyt meni pahasti metsään, älä ainakaan tuota jonninjoutavaa länkytystä jatka.
Ilmoita asiaton viesti
Ravintola-alallako on työvoimapula? Aikamoista!
Itse olen it-alalla, ja meillä on avoimia paikkoja koko ajan. Yritys käy rekrytoimassa koko ajan ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. Nyt alalle tulevia pyritään löytämään jo lukioista. Kohta varmaan ryhdymme scouttaamaan päiväkotiryhmiä…
Ilmoita asiaton viesti
Duunitorilla on auki 156 it-alan työpaikkaa. Mielestäni se on terve tilanne, ei työvoimapula. Sairaanhoitajia tarvitaan 1398, tarjoilijoita 917 ja kokkeja 1550.
Ilmoita asiaton viesti
”
Itse olen it-alalla, ja meillä on avoimia paikkoja koko ajan.
”
Minua tietokoneteknikkona kiinnostaisi tietää, että mitä tuo nykyinen IT-ala oikein on? IT tulee vissiin ”Information Technology” käsitteestä. Ennen muinoin 1980-luvulla oli selkeä jako kauppaopiston merkonomien ja tekujen teknikoiden ja insinöörien välillä. Ettei vaan kauppaopistosta valmistunut näitä ATK-merkonomeja joita mielestäni voisi kutsua IT-alan työntekijöiksi. Mutta teknikot ja insinöörit jättäisin ATK- ja IT-alaan kuulumattomiksi.
Ei taida enää olla puhtaita mainostoimistojakaan vaan ovat ns. IT-alan yrityksiä.
Ilmoita asiaton viesti
IT-alalla nykyään yksi henkilö kykenee hoitamaan aivan valtavan määrän erilaisia rooleja mihin ennen tarvittiin lauma ihmisiä. Tuottavuuden kasvu näkyy siellä näin.
Ihan normaalia että ohjelmistokehittäjä ymmärtää liiketoimintaa ja konsultoi tässä, ja rooli on sitä, että ymmärtää asiakkaan/osakkeenomistajien toiveet muotoilemalla ne formaalille kielelle, tuottaa tästä teknologian, testaa ja vie tuotantoon.
Ilmoita asiaton viesti
Kun puhutaan osaajista, on oikeasti kyse ihmisten kyvykkyydestä. Meillä ei ole tarpeeksi osaajia. Ja kyllä osaajat ovat töissä.
Ei pelkkä koulutus tee osaajia, vaan osaajalla on kyvykkyys omaksua tietoa ja käyttää osaamistaan hyväksi. Jos rakentaisimme koulutusjärjestelmän, jossa kaikki koulutetaan insinööreiksi, yritysmaailmamme tuskailisi, mistä saisi osaavia insinöörejä.
Autotehtaan kokoonpanolinjaan voi toki kouluttaa joukon toteuttamaan kokoonpanoa, mutta onko tuo joukko sen jälkeen osaajia? Toki he osaavat auton kokoonpanolinjalla toimia.
Yritykset kaipaavat kyvykkyyksiä, joille voi kerryttää osaamista ja jotka osaavat jalostaa osaamisesta uutta. Koulut eivät valmista sellaiseen eikä yritykset voi sitä kenellekään opettaa. Kyvykkyys nousee esiin eri tehtävissä.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei pelkkä koulutus tee osaajia, vaan osaajalla on kyvykkyys omaksua tietoa ja käyttää osaamistaan hyväksi.”
Minä kyllä väittäisin että suurin osa oppii nopeammin töissä jos on saanut talon puolesta hommiin koulutuksen, kuin että jos jostain amiksesta pölähtää, mutta ollaan eri mieltä siitä sitten.
”Yritykset kaipaavat kyvykkyyksiä, joille voi kerryttää osaamista ja jotka osaavat jalostaa osaamisesta uutta.”
Tuntuu että yritykset vaativat kyllä paljon, aivan liikaakin mitä joskus naureskellut ilmotukselle missä vaatimustaso aivan naurettava verrattuna työnkuvaan. Sitä kuitenkin eniten ihmettelen eniten että eivät ymmärrä että ne puutteet voi itsekin kouluttaa, ja suurin osa työtä on kuitenkin sellaista ettei siellä mitään erikoista kyvykkyyttä tarvita niissä hommissa missä se työvoimapula on.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuntuu että yritykset vaativat kyllä paljon”
Työelämän vaatimukset ovat osaltaan menneet älyttömyyksiin. Sitä on kaivattu 10+ vuoden kokemusta teknologialle mikä ollut olemassa vasta viisi vuotta. Julkisella puolella kaivataan aina muodollinen tutkinto vaikka työtehtävän vaativuustaso ei sellaista edellytä tai sitten palkkataso on vitsi. Työntekijän iällä on myös väliä.
Joitakin puutteita taas ei vaan voi kouluttaa itse kun kaivataan vaikka juuri sitä osaamista mitä talossa ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Vastavalmistunut 10v työkokemuksella nämä absurdeimmat. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti kaikki ihmiset eivät kykene kaikkiin töihin vaikka heitä koulutettaisiin vuosikymmen tai pari.
Ihmisten älykkyydessä ja omaksumiskyvyssä on valtavia eroja yksilöiden välillä ja nykyisessä teknisessä työssä ilmiö korostuu erittäin voimakkaasti.
Toiset oppivat vuodessa saman, kuin toiset hädin tuskin vuosikymmenessä.
Ja mitä enemmän erikoistutaan jonnekkin, sitä kapeammaksi ja vaikeammaksi asian oppiminen menee jos ei ole suurta motivaatiota ”oppilaalta” itseltään.
Joten espanjassa asuvana ymmärrät varmaan, ettei anthony gaudin tapaisia arkkitehtejä voi kouluttaa edes vuosisadassa jokaisesta, vaan se vaatii lahjakkuuden.
Jokainen joka on käynyt La Sagrada Familiassa, ymmärtää tämän tai jos ei ymmärrä, niin ymmärryksessä on valitettavia puutteita ja se todistaa mitä ylempänä sanoin…
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän, mutta esim itse ”puolikuntoisena” tekisin varmasti jotain, jos työehdot edes semirehdit.
Ilmoita asiaton viesti
Monessa firmassa ongelma on se, että osaajia on vähän mutta kykenemättömiä houkuttaa hyvä palkka. Seulo siinä sitten jyvät akanoista nopeasti…
Mietippä Stephen Hawkingisia…
Ilmoita asiaton viesti
Siis pula on lahjakkuudesta, ei ihmisistä. Elon Musk toteutti Twitterissä seuraavanlaista periaatetta: Yksi lahjakas it-insinööri tekee yksin enemmän tulosta kuin 1 lahjakas plus 9 keskinkertaista, koska ne keskinkertaisuudet jarruttavat sen lahjakkaan loistamista. Erotetaan keskinkertaisuudet, niin tulos paranee. Kuulemma yleinen periaate Ameriikassa. En tiedä toimisiko Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
”
Yksi lahjakas it-insinööri tekee yksin enemmän tulosta kuin 1 lahjakas plus 9 keskinkertaista, koska ne keskinkertaisuudet jarruttavat sen lahjakkaan loistamista.
”
Tuo on totta ja olen muutaman tuollaisen henkilön tuntenut. He jo lähtökohtaisesti ovat ojelmistoasoita oikein ajattelevia ja tuohon kun lisätään kunnian himo, valmius käyttää aikaansa ja korkea älykkyys, niin tuosa se on. Lopulta useat heistä päätyvät yrittäjiksi koska keskinkertaiset työkaverit eivät kykyne seuraamaan ja työskentelemään näiden osaajien kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen katsellut Youtubesta aika paljon kanadalaisia ja jekki-rekkamiesten kuvaamia vidoita. Noista käy ilmi aivan erilainen suhtautuminen työhön kuin täällä Suomessa. Siellä työpaikasta pidetään kiinni kynsin hampain. Tekevät pitkää päivää ja tuosta ansaitsevat kohtuu verotuksella elantonsa ja asuvat omakotitaloissa ja pihalla on autoja pari kappaletta. Täällä taas yritykset ovat pieniä ja koskaan ei tiedä miloinka vähennetään väkeä kun ei ole töitä riitävästi.
Ilmoita asiaton viesti
Youtube on kuule ihan kakkosta sanotaan, siellä joku tokentube? 😀
Ilmoita asiaton viesti