Tapaus Pekka Toveri

Pekka Toveri, kenraalimajuri evp. valittiin viime eduskuntavaaleissa eduskuntaan kokoomuksen listalta. Sotilasurallaan Toveri eteni aina pääesikunnan päälliköksi asti. Jäätyään eläkkeelle Toveri on antanut asiantuntijalausuntoja mm. Ukrainan sodasta. Mielenkiintoista asiassa on se, että media on jatkanut Toverin haastattelemista asiantuntijaroolissa myös hänen noustuaan eduskuntaan. Kirjoittamaton sääntö on, että henkilön noustua eduskuntaan häntä ei enää haastatella asiantuntijana. Toisaalta poikkeuksiakin on, kuten edesmennyt professori ja vihreiden kansanedustaja Erkki ”Susi” Pulliainen.

Poliitikon käyttämisessä asiantuntijana ja roolien sekoittumisessa on riskinsä paitsi median ja yleisön, myös poliitikon itsensä kannalta. Kiusauksena on, että neutraaliutta tavoittelevien asiantuntijalausuntojen ja poliittisten näkemysten ja toiveajattelun raja hämärtyy. Tällöin on vaarana, että poliitikon aiemmat saavutukset asiantuntijana aletaan kyseenalaistaa. Tästä on kuitenkaan turha syyttää Toveria itseään, vaan mediaa, joka ei ole huomioinut Toverin muuttunutta asemaa. Toveri on kuitenkin silti itse vastuussa antamistaan lausunnoista.

Toveri on saanut kansanedustajana ollessaan palstatilaa, josta hän hyötyi europarlamenttivaaleissa. Ei ole ihme, että hän tuli valituksi myös europarlamenttiin. Toverin (asiantuntija)lausunnot varsinkin Ukrainan sodan alussa perustuivat pitkälti mututuntumaan ja toiveajatteluun. Maaliskuussa 2022 Toveri vahvasti komppasi esitettyä arviota, jonka mukaan Venäjän armeija kestää taistelua enää pari viikkoa. Ukrainan vastahyökkäyksen epäonnistumista Toveri ei halunnut suoraan julkisesti myöntää, vaan kierteli asiassa. Edes Toverin pahasti epäonnistuneet ennusteet sotatilanteen kulusta eivät kuitenkaan ole saaneet mediaa miettimään, olisiko syytä vaihtaa kommentaattoria.

Juhannuspommi räjähti viipeellä Toverin täräyttäessä kesäkuun lopussa viestipalvelu X:ssä, että Suomi on sodassa Venäjän kanssa. Suomi on sitoutunut auttamaan Ukrainaa ja lähettänyt varsinkin kokoonsa suhteutettuna huomattavan määrän humanitaarista ja sotilastarvikeapua Ukrainaan. Venäjä on harjoittanut Suomea vastaan jo ennen Nato-jäsenyyttä erilaista hybridivaikuttamista, mutta Nato-jäsenyyden myötä vauhti on vain kiihtynyt. Silti on käsittämätöntä, miten pääministeripuolueen jäsen ja europarlamentaarikko voi päästää suustansa väitteen, että Suomi on jo sodassa Venäjän kanssa. Toveri on oikeassa siinä, että hybridivaikuttaminen ja erilaiset ilkeydet, joista edellinen presidentti Niinistö varoitti, ovat lisääntyneet. Kuitenkin poliitikon jos kenen, pitäisi ajatella mitä suustaan päästää ja miten asiansa esittää, etenkin nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa. Se juuri erottaa poliitikon kommentaattorista.

Oppositiopuolueiden rivikansanedustajilla on ollut enemmän vapauksia, mutta hallituspuolueen edustajien ulkopolitiikkaan liittyvät puheet noteerataan helposti myös ulkomailla. Suuri painoarvo on myös Toverin kenraalitaustalla.

On perin outoa, että Toverin suuta ei ole tukittu. Ulkopolitiikan johtotroikka, joka sattuu niin ikään olevan kokoomuslaisia, on hiljaa. Pääministeri Orpolla on muita kiireitä, ulkoministeri Valtonen lomailee eikä puolustusministeri Häkkästä saada kiinni ollenkaan. Toivottavasti syynä ei ole kuitenkaan liikekannallepanon valmistelu.

-Tasavallan presidentti Alexander Stubbin olisi tullut jo virkansa puolesta olla viheltää peli poikki, mutta Italian matkalta ei ilmeisesti ehdi ottaa kantaa moiseen pikkuasiaan. Stubb on kuitenkin toisaalta ehtinyt jo ohjeistamaan arvopohjaisen realismin tai mistä lie elämänhallintaoppaasta luetun filosofian nimissä, Kiinaa siinä, kuinka se saisi Venäjän lopettamaan sodan. Kyllä nyt ruotsalaiset ovat varmasti meille kateellisia.

Vaikka sota ja rauha ovat vakava asia eivätkä missään nimessä mikään oppositiopolitiikan teon väline, jättivät kokoomustoverit passiivisuudellaan ilmatilan oppositiolle, joka sekin tosin ensin hieman viivyteltyään otti tilan haltuunsa. Entinen puolustusministeri, Keskustan tuore puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kaikkonen jyrähti, ettei Suomi ole sotaa käyvä maa, piste!

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen kertoi pitävänsä Toverin sananvalintaa ja ilmaisua harkitsemattomana ja strategisena viestintänä epäonnistuneena lausuntona. Myös Toverin puoluetoveri, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra totesi, ettei Suomi ole sodassa. Tulitukea Toveri sai kuitenkin hallituskumppanipuolue perussuomalaisten edustajalta ja europarlamenttitoveri  Sebastian Tynkkyseltä. Tynkkynen perusteli näkemystään sillä, että sodankäynnin muodot ovat muuttuneet aikain saatossa. -On kuitenkin muistettava, että vaikka aika on muuttunut, niin Venäjän raja ei ole yhtään sen kauempana kuin ennen Nato-jäsenyyttäkään. On korostetun tärkeää, ettei sen paremmin Putinin propagandakoneistolle anneta syttöjä kuin myöskään oman maan kansalaisia hämmennetä löyhillä sotapuheilla. Sen sijaan tulisi keskittyä miettimään, miten sota Ukrainassa saataisiin loppumaan varsinkin kun Trumpin paluu valtaan näyttää yhtä todennäköisemmältä.

Suomessa virassa olevat upseerit eivät ole tavanneet ottaa kantaa politiikkaan julkisesti. Jos heitä on haastateltu, he ovat pysyttäytyneet teknisissä asioissa ja maan ulkopoliittisen johdon linjauksien rajoissa. Varovaisuus ja harkitsevaisuus lausunnoissa on ollut korostettua. Edes Ottawan sopimukseen liittyminen jalkaväkimiinakieltoineen ei aiheuttanut upseeristossa julkisia purkauksia, vaikka hammasta varmasti moni tuolloin purikin.

Myös entiset puolustusvoimain komentajat ovat olleet kommenteissaan myös maltillisia. Pekka Toveri on poliitikkona tehnyt vahvan pesäeron entiseen. Hän on aktiivisesti osallistunut keskusteluun perinteisessä mediassa ja sosiaalisen median podcasteissa.  Voidaan kuitenkin hyvällä syyllä sanoa, että nyt on tullut raja vastaan.

Ennen Stubbin valintaa presidentiksi käytiin keskustelua siitä, että voi olla olemassa riskinsä, jos koko ulkopolitiikan johto liukuu yhden puolueen käsiin. Nyt näyttää, että ongelma on realisoitumassa. Maan ulkopoliittisen johdon, niin tasavallan presidentin kuin ministerienkin ja kokoomuksen eduskunnan suurimpana puolueena on kannettava vastuunsa kurittomien tovereiden kuriin panemisessa. Näin siksi, ettei kenenkään tarvitse pilvenreunalta asti heristää nyrkkiä ja huutaa: ”Saatanan toverit!”

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu