Eduskuntatalon pylväät

A – stuodiossa istui vain ja ainoastaan Elokapinaa edustanut taho. Jos jotain – niin ainakin se, miksi näin oli, on merkittävää. Elokapina oli kohdistanut uusimman näkyvän mielenilmauksensa hallituskorttelia vastaan ja sai sen mitä halusi. Kovin moni tuskin ensimmäiseksi tulee ajatelleeksi, että niin – myös hallitus sai sitä mitä halusi. Tilaa omalle politiikalleen kaiken tämän hälinän ja häsläyksen taustalla.
Elokapinan isku tehtiin Elokapinan arvojen ja ajamien asioiden esiin nostamiseksi. Sitä ei kukaan kiellä. Se mitä ei haluta huomata on, että miksi töhriminen oikeasti sai tällaisen rumban aikaan. Hintaahan tälle kampanjalle tuli tosiasiassa veronmaksajien maksettavaksi vähemmän kuin esimerkiksi erään Tamperelaisen apulaispormestarin erottamisesta, mutta onko se oleellista? Ei. Se ei ole oleellista.
Oleellista on painoarvo, jolla politiikkaa tehdään. Ihmiset haluavat löytää merkityksiä ajattelulleen, jotta se vastaisi itse luomaamme arvotyhjiötä yhteiskunnassa ja loisi tarkoitukselliselle elämälle uudenlaisia, mahdollisia alkuja. Kun me luotamme yhdessä johonkin isompaan, johonkin perustavanlaatuiseen – kuten vaikka siihen, että eduskuntatalon pylväät ovat tae siitä, että yhteiskuntarauhamme ei järky, tai että eduskuntatalon pylväät ovat osoitus siitä, että talo on tukevasti, läpikotaisin läpivalaistuna (pylväät = luut = kantava rakenne) muistuttamassa meitä siitä, kuinka läpinäkyvää lainsäädäntötyö on – on meillä helpompaa olla yhdessä, suhteessa yhteisten ihanteiden äärellä.
Me annamme, aivan ymmärrettävästi instituuioillemme likimain myyttisiä arvoja, jotta ajattelumme ei ulottuisi yhteiskuntarauhan järkkymisen rajan yli, kodin seinien ulkopuolella ja lopulta niin, että se mitä televisio näyttää – valuisikin seinän läpi olohuoneeseen.
Mielestäni Elokapinan jäsenen haastattelun lisäksi studiossa olisi pitänyt olla myös hallituksen jäseniä haastateltavana äärettömän huonoon suuntaan nykyhallituksen aikana kehittyneestä talous – ja työllisyystilanteesta. Nyt elokapinan tempauksesta tehtiin ykkösjuttu ja yksinapainen, kehno työllisyys- ja talouspolitiikka taustalla jatkuu. Toki, tämähän on ollut, ja tulee olemaan vastaisuudessakin – monen hallituksen linja alustapitäen. Ajattelen Vasemmistoliiton Anna Kontulaa. Hän sen sanoi oman poliittisen uransa testamentissa melko hyvin;
Jos yhteiskunnallinen keskustelu saa aikaan konflikteja yksinomaan tai pääasiassa tyyliseikoista – miten kuuluu puhua, miten kuuluu tuntea, millaisia kuvia saa tai ei saa jakaa – kyse ei ole politiikasta, ei ainakaan sanan perinteisessä merkityksessä. Kyse on valtavasta mielikuvitusleikistä, jonka harhauttamana yhteiskunnallista valtaa käytetään jossain muualla.
Sote’n ongelmat ovat edelleenkin ratkaisematta, talous menee alamäkeen,  työttömien määrä jatkaa kasvuaan ja yrityksiä menee konkurssiin enemmän kuin koskaan.
Hyvinvointialueiden politiikka on se, mikä kiinnostaa minua, koska olen työurani sote – asioiden parissa pääosin tehnyt. Ensin palkollisena, sitten yrittäjänä, asiantuntijana.. jne. Minulle hankalaa on huomata, kuinka Kontulankin mainitsemasta ”mielikuvitusleikistä” on tullut tämän päivän ”politiikkaa”. Lainsäädäntötyössä ensisijainen tarkoitus ei ole yhteiskunnan, tai kansan, valtion paras, vaan näiden äärelle tullaan sitten joskus myöhemmin, kun järjestelmää ollaan skimmattu riittävästi. Ehkä suhteeni tähän on vioittunut. Ehkä minä en vielä ymmärrä riittävästi logiikkaa, joka tämän taustalla pursuaa.
Tosiasia on se, että yhteiskuntarauhan paras tae on hyvinvoiva kansa. Siihen ajatukseen kai perustuu ajatus hyvinvointivaltiosta.
Hyvinvointivaltio on yhteiskunta, joka turvaa kansalaisilleen laajat taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet sekä usein myös laajan, julkisin verovaroin rahoitetun palvelutarjonnan. Hyvinvointivaltion mittareina on pidetty esimerkiksi elintasoa ja sosiaaliturvan tasoa. Oikeustieteiden näkökulmasta hyvinvointivaltiossa on keskusvallalla keskeinen rooli elintason ja toimeentulon varmistamisessa. Hyvinvointivaltion tavoite on köyhyyden ja suurten sosiaalisten eriarvoisuuksien poistaminen.
Onko Hyinvointivaltio todellakin menetetty? En haluaisi ajatella niin. Haluaisin, että Suomi jatkaa Hyvinvointivaltiona.
Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Minua kiinnostaa suhde asioiden välillä. En usko, että ihmiset, päätökset, ajattelun tavat tai esimerkiksi tunteet olisivat huono asia ollenkaan. Uskon, että kaikki derivoi kaikesta ja kaikkeen.
Sivistynyt yhteiskunta, jos sellainen halutaan säilyttää pitää olla sellainen, joka vastaa ihmisten perustarpeiden osalta palveluiden välityksellä riittävästi investoiden.
Jos palveluita ei voida itse tuottaa vastaamaan perustarpeiden toteutumista, niin sitten palvelutarpeen ylivuotamiseen pitää vastata ostamalla palveluita.
Kustannustehokkain ja inhimillisin palvelukenttä muodostuu joustavasti ja aktiivisesti toteutetun palveluiden monituottajamallin kautta.
Palvelutuotannon uudelleenorganisointi pitää olla sellainen, jossa huomioidaan sekä omalääkärijärjestelmän, että omahoitaja järjestelmän mahdollisuudet.
Mitä tulee horisontissa uhkaavasti, jälleen kerran nousevaan hoitajapulaan ja sen ratkaisemiseen, ajattelen omaan työkokemukseeni ja hoitohenkilökunnan ääneen sanottujen tunteiden sekä kokemusten kautta, että paras hoitohenkilökunnan rekrytointikanava järjestyy ensisijaisesti toimeentulotason mukaisella riittävällä ja kannustavalla palkkausjärjestelmällä ja näiden lisäksi osaavalla johdon toiminnalla, sekä jaksamista ja työhyvinvointia lisäävillä toimilla.
Näillä on suora vaikutus myös hoitotyön tulokseen. Hyvinvoiva, asiaansa uskova hoitohenkilökunta, jonka osaamista johdetaan oikein – saa aikaan parasta mahdollista laatua. Tähän ei ole oikotietä.
anttiolavisalonen
Keskusta Nokia
Ehdolla aluevaaleissa

Yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut.
Arkityötä lasten - ja nuorten mielenterveysasioiden parissa.
Yritysten - ja työyhteisöjen työhyvinvoinnin parissa työtä tekevä
yksityisyrittäjä.

Tulevaisuutta ollaan tekemässä tai siihen sopeudutaan.
Markkinoita luodaan tai niiden antiin liitytään.

"Aut viam inveniam aut faciam - Semper Fidelis."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu