Historia toistanee itseään.

Jostain perin eriskummallisesta syystä, kirjoitettuani viimeisimmän blogimerkintäni US:n puheenvuoroon ymmärsin, että tosiasiassahan tilanne, jossa tulevaisuuden historia mitä todennäköisemmin luo myös tulevaisuudessa uutta polkua ei olla aivan vielä kartoitettu – ja vielä vähemmän sitä ollaan myöskään kuljettu.

Ihminen on tyhjä astia.

Ihmisen on täytyttävä uudestaan ja uudestaan, tyhjennyttävä kerta toisensa jälkeen, ja täytyttävä taas.

Siinä on astian tärkein ominaisuus – olla tyhjä, täyttyä, tyhjentyä ja täyttyä taas.

Sama koskee myös kaikkea sitä, mitä ihminen on luonut. Elämän kiertokulku on täysin piittaamaton siitä, onko ihminen omien luomustensa keskellä voittaja vaiko häviäjä. PerSujen tulevaisuuden historiassa ongelma ei suinkaan tule puolueen ulkopuolelta, vaan puolueen sisältä. PerSujen kantokyky alkaa olla saavutettu. Liian paljon lupauksia, joita puolue ei yksinkertaisesti voi toteuttaa riittävän nopeasti – ja aivan liian paljon omaa asiaansa ajavia sisäisiä tahoja, joiden mielenkiinto ei suinkaan ole yhteisen asian ajamisessa, vaan oman edun tavoittelussa.

Tämä ei tietenkään ole politiikassa mitenkään uutta. Kaikilta puolueilta löytyy vastaavaa ongelmaa. Se mikä tilanteesta kuitenkin juuri PerSujen kannalta tekee oleellisen on, että kyseessä ei ole perinteinen puolue, vaan protestipuolue. Toisinsanoen – puolue, jonka tarkoitus on antaa kaikille kansalaisille yhteisen yhteiskunnan ”epäkohtien” esilletuomiseen mahdollisuus. Tästä syystä PerSut hajosi vuonna 2017, ja tästä syystä puolueen kohtalona on mitä todennäköisemmin hajota myös sen jälkeen, kun siitä hallituspuolue tulee. Eri asia on, että kuinka hyvin PerSuja äänestäneiden ihmisten hoksottimet ja muisti pelaavat. Muistetaanko kaikki ne ongelmat, joihin PerSut ovat luvanneet (huutamalla kovempaa kuin kukaan tai mikään muu taho -)  tuoda helpotusta ja onko helpotusta saatu aikaan. Tuskin.  Äärimmäisen räikeä politikointi tarvitsee äärimmäisen räikeitä toimia toteutuakseen. Sitä eivät ole yhteiskunnan pahnanpohjimmaiset, syrjäkylien petetyt ja syrjityt äänestäjät huomioineet. Loppupeleissä he eivät ole juurikaan muuta kuin turhaa painolastia räikeiden toimintojen ja kovien arvojen politiikassa. Se missä on nyt pulaa palveluiden toteutumisesta – on huomispäivän politiikassa sitä aluetta, jossa on pahempaa pulaa palveluiden toteutumisessa.

Uskoisin, että persut 2.0, eli tämän hetkinen PerSut kyllä ottaa paikkansa seuraavissa vaaleissa, mutta siihen se jää.

Protestipuolueen ainoa toimiva ulottuvuus on epäkohtien osoittelussa, ei ratkaisujen löytymisessä.

Uskoakseni PerSut hajoaa tai ”hajoaa” hyvin pian sen jälkeen, kun hallituspuolue persujen kovin kärki on omansa ottanut. Uhka todelliselle romahtamiselle on jotakuinkin olemassa, mikäli näin ei käy.

Emme ole vielä nähneet tätä. Viime kerrasta jäi kuitenkin varmasti paha maku kaikille puoluetta äänestäneille.

Toimiva Politiikka on kuitenkin loppupeleissä jotain ihan muuta kuin eri mieltä olevien ihmisten solvaamista ja valheellisten uutisten levittelyä. Tehdäkseen toimivaa politiikkaa, ja edistääkseen erityisesti toimivaa demokratiaa, pitää politiikkaa tehdä kompromissien kautta. Siihen ei valitettavasti näyttäisi PerSuissa olevan tällä hetkellä, eikä tulevaisuudessakaan – mielenkiintoa.

Sen tarkoitus ei ole hyödyttää puoluetta ja ideologiaa, vaan kansalaisten uskoa siihen, että heillä on mahdollisuus vaikuttaa omien valintojensa kautta. Tämä jää puuttumaan myös puolue 2.0:n suunnitelmissa.

www.mielenkartta.fi

anttiolavisalonen

Perheellinen, agnostikko, nuorisopsykiatrian - ja lastensuojelun parissa työskentelevä, Ihmisestä aidosti kiinnostunut, Yksityisenä henkilönä palveluita tarjoava miekkonen Pirkanmaalta. Tarkemmin ottaen Nokialta. "Aut viam inveniam aut faciam - Semper Fidelis."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu