Uusi teknologia ja pienet kunnat
Suomi näivettyy kasvukeskusten liepeillä. Tämä johtuu hyvin pitkälti siitä, että palveluverkostoa ei kehitetä resurssien mukaisesti eikä resurssien mahdollisuuksien mukaisesti. Aivan vielä ei olla huomioitu uusien teknologisten innovaatioiden ja laitteiden mahdollistamat arjen toimintojen käytännöt, mutta oletettavasti – jossain kohtaa suuntaa tähän tullaan ottamaan. Suomen autioitumisen estäminen ei enää ole kiinni siitä, keitä halutaan asumaan sinne, mistä ihmiset tällä hetkellä valuvat palveluverkostojen katoamisen myötä pois, vaan siitä, että palveluverkoston potentiaalia ei olla vielä hyväksytty täysin sellaisenaan kuin se voitaisiin jo nyt ottaa hyötykäyttöön.
Markkinoita kehitykselle ollaan joko luomassa tai sitten niitä seurataan. Tämä on totta niin palvelujärjestelmien, kuin liiketauloudenkin saralla. Vastaan voidaan hangoitella, mutta se ei luo potentiaalia, vaan pysähtyneisyyden ilmapiirin, jossa haikaillaan menneisyyden maailmaa ja surkutellaan menneisyyden muuttumisen ilmapiirissä.
Suurten kaupunkikeskittymien aikakausi alkaa olemaan vaakalaudalla palveluntarjonnan vanhentuneiden mallien vuoksi, eikä näistä malleista mielellään (ihan ymmärrettävästikin) haluta kovin helpolla luopua.
Tulevaisuuden yhteiskunnat tulevat menemään yhä enemmä irtiottoa perinteisestä yhteiskunnasta hakeviksi ”plantaaseiksi”, joihin palvelut tuotetaan automatisoitujen kuljetusvälineiden avulla, ja verkkopalveluita hyödyntäen. Valitettavaa on, että kivijalkaliikkeidenkin aikakausi alkaa olemaan omalla tavallaan loppusuoralla kustannusten yhä noustessa ja kaupunkiasujien käyttäessä uusimpien selvitysten mukaan yli puoleen tilausten ja ostosten tekemisistä verkkopalveluita, verkkoliiketoimintaa.
Tulevaisuuden kaupungeissa kivijalkaliikkeet hyvin todennäköisesti tulevat olemaan näyteikkunoita, mahdollisesti kosketusnäytöllisiä näyteikkunoita joista asiakas voi valita tuotteen kokeiltavakseen ja loosseja/kokeiluhuoneita, joissa esimerkiksi tähän tuotteeseen voidaan tutustua käytännössä ja lopulta ostopäätöksen vahvistamiseksi. Voi olla, että menen tässä suuresti vikaan, mutta uskoisin, että jotensakin tähän suuntaa kivijalkaliikkeet kulkeutuvat.
Ihmiset sosiaalisina olentoina palaavat tulevaisuuden yhteiskunnissa pienten asumiskeskittymien syleilyyn yhä aktiivisemmin. Palveluiden kustannustehokkain ja eittämättä jouhevin tuottamistapa tulee olemaan automatisoitu palvelujärjestelmä – jossa jo nyt, pitkälle kehittynyt tekoäly ja droonijärjestelmä tulee olemaan merkittävässä osassa.
Jos ja kun palvelujärjestelmää kehitetään tulevaisuutta kohti tänään – tässä hetkessä, pitäisi meidän huomioida kaikessa tekoälyn hallittu hyödyntäminen sekä tekoälyverkoston avulla kehittyvien palvelujärjestelmien ja laitteiden verkosto.
Minä uskon vakaasti, että esimerkiksi ruuantuotanto Suomessa voidaan säilyttää ja sitä voidaan kehittää huimasti automatisoiduilla laitteilla, jos me vain panostamme riittävästi maaseudun ja ruuantuotannon kehittämisen keinojen kehittämiseen. Toisinsanoen periferian kattaviin tietojärjestelmiin.
Venäjä ainakin viimein palvelunantokieltoon, ja mieluusti kaikki tälle toimitasolle yltävät ja tasoa ylittävät, jahka ehkäisy saadaan tilannetta vastaavalle tasolle.
Näin ehkäistään turhia, mutta liian riskitodennäköisiä pullistumia, vaikka kasvu muuten onkin normaalina sopivaa.
Pieniin kohtiin riittää saippua, ja saippuasta voisi puhaltaa kupliakin, kunhan eivät ole tehoainepohjaisesti tuotettuja.
Ilmoita asiaton viesti
Tulee mieleen pääministeri Urho Kekkosen kirjoitus 1952 “Onko maallamme malttia vaurastua?
Suomen ainut tie vaurastumiseen on se, että kaikki puhaltavat samaan hiileen näin:
1) Vihreään siirtymään ei saa satsata enää ollenkaan.
Se on poliittisesti ja taloudellisesti erittäin riskialtis sektori, minkä todistaa nämä esimerkit: Neste Oy:n vihreä satsaus pudotti osakekurssin puoleen ja ”vihreä” toimitusjohtaja sai lähdöt, Kempowerin ja Valoe yhtiöiden romahdus, Kiinan subventoidut superhalvat aurinkopaneeli ja sähköautot, jne. jne…
Kannattaa muistaa sekin, että Suomen CO2-päästöt ovat vain tuhannesosa maailman päästöistä, joten meidän ilmastotekomme ei vaikuta yhtään mitään! Ja ilmaston lämpeneminen on tunnetusti Suomelle pääosin edullista!
2) Suomen ON PAKKO SATSATA VIENTIIN, HAJAUTTAEN MONIIN ”VARMOIHIN” tuottavuutta ja myyntiä rajusti lisääviin aloihin, joita ovat esim:
Generatiivinen AI, Robotiikka, 3D-printing, Kyberturvallisuus, Cloud computing, Cloud-team-management, Virtuaali-koulutus, Block-chain teknologia, Automaattiset hallintojärjestelmät, Sotatekniikka & dronet, Bio- ja geenitekniikka, CRM (Customer relationship management), Big data analyysisi, Uudet lääkkeet ja hoidot, Uudet sellutuotteet, Kaivosteollisuus, Virtuaalitodellisuus-tuotteet, Etätyötekniikka.
Ilmoita asiaton viesti
”Vihreään siirtymään ei saa satsata enää ollenkaan.”
Eli ei siis vientiin satsaamista.
”Se on poliittisesti ja taloudellisesti erittäin riskialtis sektori,”
Sitä varten sinne laitetaan verovaroja koska yksityinen raha sietää heikommin riskiä.
”Suomen ON PAKKO SATSATA VIENTIIN”
Juuri sanoit, että ei saa satsata.
”Generatiivinen AI”
Tässä olisi kyllä mahdollisuuksia jos sopivan sovelluskohteen keksii.
”3D-printing”
Voisi hyödyttää rakentamisessa mutta tässä se kehitys lienee enemmän materiaaleissa.
”Kyberturvallisuus”
Se on prosessi, ei niinkään mitään mitä voisi viedä.
”Cloud computing”
Tämän markkinat on jaettu jo ja kaupasta saa ostaa rautaa jos haluaa oman. Ei tässäkään ole mitään vietävää.
”Cloud-team-management”
”CRM (Customer relationship management)”
Ei näissäkään mitään vietävää ole, tähän ollut työkaluja vuosikymmeniä ja pitäisi kilpailla sitten hinnalla. Huono bisnes.
”Virtuaali-koulutus”
Tässä on paljon bisnestä.
”Block-chain teknologia”
Lähinnä hypeä mikä ei oikein ratkaise mitään ongelmaa.
”Big data analyysisi”
Siihen liittyvät teknologiat eivät nytkään maksa mitään niin ei siinä mitään vietävää ole.
”Virtuaalitodellisuus-tuotteet”
Virtuaalitodellisuuden vika on siinä että lähtökohtaisesti jos on mahdollista niin pitäisi tehdä ilman virtuaalikypärää. Virtuaalikypärä on kömpelö, kallis, hygieniasta pitää huolehtia, vittumainen silmälasien kanssa ja jotkut kokevat helposti pahoinvointia sen kanssa. Kypärä tarvitsee aina perusteluja. Ja kun se kypärä jätetään pois niin lopputulos on yleensä täysin tavallinen pelimoottori ja ohjausta voi tehdä millä tahansa kontrollilaitteella mitä nyt saa marketista ostettua. Ja pelimoottoreillahan nämä virtuaalitodellisuudet toimivat. Siellä on siis melko vähän tilaa tuotteille, kyse on että rakennetaan joku etähallinta/simulaatio case by case käytännössä olemassa olevilla teknologioilla. Työn myyntiä, ei tuotteita.
Ilmoita asiaton viesti
Masa hyvä,
Suomen taloudelle, hyvinvoinnille ja turvallisuudelle vienti on ratkaisevan tärkeää.
Olen itsekin harrastanut suomalaisen huipputekniikan vientiä 50 vuotta.
Toivotankin kaikki tervetulleeksi tulemaan tänne ottamaan riskiä ja yrittämään esim. jollakin listaamallani alalla.
Täällä rockkaa lujaa 😀
Ilmoita asiaton viesti
Olen itseasiassa aloittanut jo virtuaalikoulutusen tapaista projektia. Tiedän että siinä on bisnestä, samoin robotiikassa. Suurin kysyntä on kuitenkin teknologiassa mikä parantaa energiatehokkuutta eri paikoissa.
Energian hinta on noussut, ja nousee jatkossakin inflaatiovauhtia nopeammin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ne kunnan hommista lähde,joutuvat tunnustamaan kyvyttymyytensä.
Ilmoita asiaton viesti
Täältä Loviisan periferiasta katsellen täytyy todeta, että vaikka usein tuen paikallisia yrityksiä vaikka autohuollon tai ruokaostosten myötä, niin valtaosa kulutustavarahankinnoista tapahtuu jo verkkokauppojen kautta. Eikä lähdeskään aina edes kotimaisten verkkokauppojen kautta.
Kesälomareissu Pohjois-Norjaan oli silmiä avaava. Jos täällä totutellaan itsepalvelukassoihin, niin Norjassa näyttää tavoitteena olevan, että kaupassa ei ole kuin 1-2 perinteistä kassaa ja kaikki käyttävät itsepalvelua. Sitä kohti varmaan mennään täälläkin.
Käytännössä uskoisin, että suht pienetkin kaupunkitaajamat ovat jatkossa elinkelpoisia. Kovin paljon en usko erittäin harvaan asuttujen alueiden säilyvän asuttuna.
Tuossa alustuksessa mainittu ravinnon tuotanto todennäköisesti tulee voimaan ihan hyvin kunhan robotiikka saadaan laajemin käyttöön. Autonomisia traktoreitahan voi jo tilata Hankkijalta.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomi näivettyy kasvukeskusten liepeillä.”
Hyvä blogi, mutta tässä tuli haksahdus. Nähdäkseni kasvukeskusten liepeillä olevilla kunnilla menee aika hyvin.
Eikös Tampereen ympäryskunnilla mene aika hyvin, monet asukkaista käyvät keskuksessa töissä ja asuvat komeissa omakotitaloissa Kangasalalla, Pirkkalassa, Lempäälässä jne. Samoin Jyväskylän ja Oulun ympäryskunnat ovat hyvinvoivia. Ongelma, jos sitä on, koskee n. sadan kilometrin päässä olevia pieniä kuntia, asukasluku yleensä alle 4000 asukasta. Mutta ei täälläkään sormi suussa ole oltu. Valokaapelit vedettiin jo 20 vuotta sitten. Valtion virastot häipyivät jo kauan sitten, mutta mitä se haittaa, kun netti toimii hyvin ja kaikki palvelut saadaan verkosta. Lähikoulut syrjäkyliltä ovat tietysti loppuneet, kuntakeskuksiin on rakennettu uudet hienot yhtenäiskoulut, joissa välineet ja opetus huipppuluokkaa. Kyläkunnilta ovat luonnollisesti pientilat lopettaneet, mutta tilalle ovat tulleet robottinavetat, joissa kussakin on lehmiä 200 – 500. Kylillä asuu myös ihmisiä, jotka käyvät töissä omassa tai naapurikunnan yrityksissä tai kunnalla. Useimpien pihassa on vähintään kaksi autoa ja ihmiset ovat tyytyväisiä.
Mitä tällä tahdon sanoa, ei se maaseutu ole läheskään niin surkeaa kuin usein asiasta tietämättömät kuvittelevat. Tosin onhan Suomessa syrjäisiä seutuja, joissa kaikki ei ole kuin Trömsöössä. Mutta valtaosaltaan ei suurta valittamista. Elämän laatu voi olla jopa huomattavan hyvää.
Hyppäsin hieman blogistin kirjoituksesta, joka on hyvä ja näköaloja avaava. Hyppäys johtuu ihan tunnesyistä, koska olen aina asunut tällaisella ei kasvukeskuksen lähellä olevalla paikkakunnalla ja näen, että maaseudusta ja kuntakeskuksista sekä kylistä kirjoitetaan ja puhutaan usein liian negatiivisesti tietämättä faktoista.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa on häivähdys samaa, mitä moni muukin ajattelee:
– maaseutu näivettyy
– kaupungit kurjistuvat
– edessä on jatkuva sarja neolibertaarisia päätöksiä, jotka estävät kasvua…
Tuo viimeinen pointsi on hyvä asia, koska alaspäinhän tässä ollaan menossa. Yövartijayhteiskunta pakottaa köyhät keksimään uusia tapoja elää ja olla.
USA on tässäkin edellä. Siellä narkkarit joutuvat innovoimaan keinoja selviytyä ulkosalla. On pieniä leiriyhdyskuntia, joissa on ulosteiden ja jätteen hallinnointi (usein siten, että on yksi makkiteltta, ja kun se täyttyy, siirretään yhdyskunta uuteen paikkaan), vartiointipalvelu (tulee naulamailasta ellei maksa palkkaa vartijoille), oikeusjärjestelmä (puukko keuhkoon jos ei ole kunnolla), sosiaalihuolto (vahvimmat ja vikkelimmät putsaavat kauppoja systemaattisesti). Koulutus tapahtuu mestari-oppipoika -periaatteella (kokeneempi neuvoo huumekaupan ja kauppojen ryöstelyn alkeet ja saa provision, kunnes aloittelija on valmis). Lastenhoitoonkin ja äitiyden tukemiseen on malli: nuori äiti jakaa pimppiä strategisesti kolmelle raavaalle miehelle, jotka sitten katsovat hiukan perään ja tuovat muonaa ja vaatetta.
Tuossa on paljon sellaisia tulevan sosiaalisen järjestelmän menestystekijöitä, joita voisi kopioida tänne Suomeenkin. Meillä on vain tuo ankara talvi, joka vaatii joiatkin muutoksia. On esim. oltava samassa paikassa lumiajan, koska asumuksen on oltava melko tukeva ja lämmin. Tarvitaan siis polttopuuhallinto ja ruokaa on hankittava järvistä. Elämä on siis monimutkaisempaa ja meidän olisi yllettävä jossain määrin korkeatasoisempaan paikallishallintoon…
Ilmoita asiaton viesti