Kiitoskirje hallitukselle tolkullisesta rajoituspolitiikasta

Arvoisat maamme hallituksen jäsenet,

Haluaisin kiittää Teitä tässä vaiheessa viimeisistä kuukausista ja niistä kaikista alamme työpaikoista, jotka nykyinen maalaisjärkeä käyttämä rajoituspolitiikkanne on mahdollistanut. Toisin kuin monen muun Euroopan maan hallitukset, Te ette ole lähteneet holhoavalle ja tekopyhälle tielle esimerkiksi yökerhoalamme osalta.

Monessa maassa mm. yökerhot ovat pysyneet kiinni. Tästä huolimatta pystymme helposti ilman lääketieteellistä tutkintoa päättelemään, ettei se ole hillinnyt epidemiaa. Näistä lähimmät esimerkit ovat Tanska ja Iso-Britannia, joissa yökerhot ovat joutuneet pitämään ovensa kiinni maaliskuusta lähtien ja uudelleen avauksista ei ole tietoa. Molemmissa maissa ilmaantumisluvut koronan osalta ovat olleet läpi epidemian korkeammat kuin meillä täällä Suomessa, jossa jo juhannuksen jälkeen täysi-ikäiset ihmiset ovat voineet halutessaan vierailla yökerhoissa.

Paine korona-alarmistien puolelta on varmasti kova rajoittaa alkoholin myyntiä yöaikaan. Ymmärrän, että useille kansalaisille yökerhojen sulkeminen olisi yksi helpoimmista päätöksistä, sillä se koskettaa pääsääntöisesti vain 18-30 vuotiaita kuluttajia. Uskon kuitenkin Teidän päätöksien perustuneen siihen tosiasiaan, että ihmisten on parempi juhlia valvotuissa hyvällä ilmanvaihdolla varustetuissa tiloissa, kuin valvomattomissa tiloissa ilman asiallista ilmanvaihtoa ja viranomaisten ohjeistamia korona varotoimia. Uskon myös teidän ymmärtävän, että kyse on täysi-ikäisistä ihmisistä, jotka osaavat arvioida riskit ilman Valtiomme holhousta. Onneksi myös lukujen valossa näyttäisi siltä, että vakavat tapaukset yökerhoja käyttävien kansalaisten kohderyhmässä ovat erittäin harvinaisia, vaikka ei täysin poissuljettuja.

Toistaiseksi yhtiömme 500 työntekijästä vain kolme on sairastunut koronaan. Yksi heistä sai tartunnan toisella työpaikallaan päivätöissään. Kahden tartuntalähdettä ei taas tiedetä. Tämä jo mielestäni todistaa, ettei ainakaan työpaikkana yökerhot ole yhtään sen vaarallisempia kuin esimerkiksi toimistot. Juhlapaikkoina suuret yökerhot ovat viimeisten kuukausien aikana osoittautuneet monessakin mielessä turvallisimmiksi kuin esim. valvomattomat juhlatilat, joista on uutisten perusteella päässyt syntymään laajempia tartuntaketjuja.

Useat kansalaiset näyttävät unohtaneet tyystin, että tartuntatautilaki otettiin maaliskuussa käyttöön, jotta pystyisimme tarjoamaan tehohoitoa kaikille sitä tarvitseville kansalaisille. Tuolloin olimme, kuten suurin osa alamme toimijoista, mielellämme talkoissa mukana ja suljimme ilman pakottavaa lainsäädäntöä yökerhomme. Nyt näyttääkin siltä, ettei lukujen valossa yökerhojen aukioloilla tule olemaan merkitystä maamme tehohoitokapasiteetin riittävyydessä. Ymmärrän hyvin, että keväällä kenelläkään ei ollut kristallipalloa ja näin jälkikäteen katsottuna liioitellut toimet tehohoidon riittävyydeksi olivat perustellut. Onneksi sellaista ei ole juuri nyt näköpiirissä, vaikka Espanjan luvut suhteutettuna väestöön toteutuisivat meillä. Useiden asiantuntijoiden mukaan Espanjassa tilanne onkin jo parempaan suuntaan ja viimeisen neljän viikon aikana menehtyneitä on tullut saman verran kuin maalis-huhtikuun vaihteessa kahdessa päivässä.

On hienoa, ettei epidemian tukahduttamisesta jauheta enää maassamme. Olette auttaneet kansalaisia tunnustamaan sen tosiasian, että viruksen kanssa on opittava elämään ehkä pitkäänkin. Tärkeintä onkin pyrkiä normaaliin elämään niin talouden kuin ihmisten mielenterveyden kannalta. Uskon, että yökerhoilla on tässä tärkeä rooli nuorten aikuisten keskuudessa. He ovatkin varmasti kiitollisia tolkullisesta linjastanne. Onkin oikein odottaa heiltä vastuullista käyttäytymistä ja riskiryhmien suojelemista. Tämä onnistuu varmasti meiltä, niin hygieniasta huolehtimalla ja maskien käytöllä riskiryhmien ollessa paikalla. Tärkeimpänä itse kuitenkin näen, ettei kipeänä lähdetä muualle kuin lääkärin luokse viranomaisten ohjeita noudattaen.

Englannissa kritiikki pääministerin Boris Johnsonin ”sulake-politiikkaan” on aiheestakin kohdannut suurta arvostelua. Oxfordin yliopiston Näyttöön perustavan lääketieteen keskuksen johtaja ja professori juuri alkuviikosta arvosteli hänen hallituksensa hätäisiä ja osin populistisia rajoituspäätöksiä kovin sanakääntein. Hyvä niin, sillä hallitus ei voi lähteä rajoitusten tielle some-kansan vaatimuksista.

Toivon syvästi alamme työpaikkojen puolesta, että linjanne pitää myös jatkossa ja ette anna pelolle, alarmisteille tai populisteille valtaa. Vaikka alamme suoraan ja välillisesti työllistävien määrä on vain noin 30 000 henkeä, niin heilläkin on perheensä elätettävinä. Tartuntojen määrä tai vielä vähemmän altistuneiden määrä ei saa ohjata päätöksiä, jotka koskevat perusoikeuksia maassamme. Perusoikeuksien ja niihin kuuluvan liiketoiminnan rajoitusten vuoro on silloin, kun kaikki muut keinot ihmishenkien pelastamiseksi on jo käytetty.

Kiittäen tolkullisesta politiikasta,

Antti Raunio

Ravintoloitsija

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu