Pidetään yhdessä Oy Suomi Ab pyörimässä!

Meillä on Suomessa tuhannen euron paikka pitää maamme pyörät pyörimässä, mutta tämä tapahtuu ainoastaan yhdessä tekemällä! Olemme toistaiseksi joutuneet tekemään hyvin vähän rajoitustoimia Euroopan mittapuulla. Silti meillä koronatilanne on pysynyt kohtuullisena, ja useaan muuhun EU-maahan verrattuna erittäin hyvänä. Tämä on nyt maamme kilpailuetu, jonka voimme kuitenkin menettää turhalla paniikilla. Viranomaiset ovat arvioineet, että Suomessa voidaan edelleen järjestää tilaisuuksia, liikkua vapaasti, käydä koulua ja käyttää ravintoloiden palveluita.

Lopetetaan tämä pessimistinen voivottelu, koronakyttääminen ja aletaan elämään niiden rajoitusten puitteissa, jotka viranomaiset ovat meille määränneet. Vetoankin kaikkiin yrityksiin, että nyt jos joskus on oikea aika järjestää tilaisuuksia ja viedä asiakkaita ulos syömään. Ei käytetä näitä rajoituksia tekosyinä kulujen karsimiselle! Sellainen ”talousjohtaja-ajattelu” tulee liian kalliiksi koko maalle, jonka velkataakkaa kannamme raskaasti harteillamme, mahdollisesti vuosikymmeniä eteenpäin, veronkorotusten muodossa.

Medialle minulla on yksi neuvo. Vaikka negatiiviset uutiset tuovatkin enemmän klikkauksia, jonkun ne klikkaukset on lopulta maksettava. Uutisenne johtavat siihen, että kansa käpertyy koteihin. Klikkaukset eivät auta, jos ei mainostajilla ole rahaa ostaa mainoksia. Tuolloin myös toimitukset ovat yt-neuvottelujen edessä. Laiminlyönneistä kuitenkin saa ja pitää uutisoida. En silti ymmärrä esimerkiksi yrityksen maalittamista koronavastuuttomaksi, jos se järjestää tilaisuuden nykyisten viranomaisohjeiden mukaisesti. En, vaikka tilaisuudesta tulisi muutama uusi tartunta. Jollekin tämä voi tulla yllätyksenä, mutta virus leviää joka päivä maassamme ilman noita tilaisuuksiakin. Ainoana erona on, että tilaisuuden ansiosta muutama perhe on saanut vastuullisen järjestäjän ansiosta ns. leipää pöytään.

Nyt jos koskaan meidän tulisi buukata syyslomat Lappiin ja muihin kotimaisiin kohteisiin. Helsingissäkin on muuten paljon tekemistä syyslomienkin aikaan! Jokainen hotellissa vietetty yö ja ravintolassa nautittu ruokailu tulee tarpeeseen alan työntekijöille ja heidän perheillensä. Kotimainen työ taas hidastaa meidän kaikkien yhteisen velkataakan kasvua.

En tietenkään missään nimessä yllytä ketään toimimaan vastoin viranomaisten suosituksia/määräyksiä. Siitä tässä ei ole kysymys. En kuitenkaan pidä millään tavalla vastuullisena peruuttaa kaikkea koronan varjolla. Kannustan ihmisiä elämään niiden rajojen puitteissa, jotka viranomaiset ovat meille määränneet.

Maaliskuussa rajoituksia tehtiin sen vuoksi, että meillä riittäisi tehohoitokapasiteetti. Tuolloin meillä arvioitiin tehohoitopaikkoja olevan käytössä noin 400. Olen ymmärtänyt, että keskussairaalamme ovat tehneet loistavaa työtä ja kapasiteettia on pystytty nostamaan usealla sadalla viimeisen 6 kk aikana maaliskuun tilanteesta. Tällä hetkellä meillä on keskimäärin 0-1 ihmistä päivässä tehohoidossa koronan vuoksi. Lisäksi olemme oppineet elämään paremmin viruksen kanssa. Osaamme pestä käsiämme, ymmärrämme turvavälien merkitykset, ja ennen kaikkea, emme mene enää sairaana ihmisten ilmoille. Ensi viikolla saamme käyttöömme koronasovelluksen. Tämän avulla viranomaiset pystyvät toteuttamaan entistä tehokkaammin ns. hybridistrategiaa, jonka kulmakivenä on tartuntojen jäljittäminen. Toivonkin mahdollisimman monen kansalaisen lataavan kyseisen sovelluksen.

Valtiovallalta toivoisin selkeää viestiä siitä, että maassamme menee virustilanteen johdosta kohtuullisesti ja selkeästi paremmin kuin monessa muussa Euroopan maassa. Lisäksi toivoisin johdoltamme selkeää viestiä siitä, ettei hyvinvointivaltiomme kestä liiallista käpertymistä kuukausiksi, sillä tämä virus ei ole häviämässä mihinkään keskuudestamme, ennen kuin saamme rokotteen. Viranomaisilta vaatisin selkeämpää ja johdonmukaisempaa viestintää. Kannustaisin samalla kansalaisia käyttämään kotimaisia palveluita vastuullisesti rajoitukset huomioon ottaen. Pääministerinä sanoisin: ”Nyt ei ole oikea aika käpertyä koteihin yhtään enempää kuin viranomaiset suosittelevat tai määräävät, vaan pidetään yhdessä  Oy Suomi Ab pyörimässä!”

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu