Fennovoima luo Pyhäjoella laittomuuden kulttuuria

Venäläiset ovat mukavia, usein mukavampia kuin suomalaiset. En missään nimessä halua edistää mitään venäläisiin kohdistuvia ennakkoluuloja.

Kaikille Venäjällä pidemmän ajan oleskeleville tulee kuitenkin takuulla tutuksii jyrkkä kontrasti venäläisten mukavuuden ja heidän hallintonsa kamaluuden välillä. Lähes kaikkia valtiollisia instituutioita ja lukuisia yrityksiä hallinnoidaan autoritäärisesti, salailevasti ja siekailemattomasti. Korruptio on läsnä kaikkialla siellä missä liikutellaan isoja rahoja.

Mielestäni ydinvoima ei ole erityisen vaarallinen tai saastuttava tapa tuottaa energiaa, ei vaarallisempi tai saastuttavampi kuin esimerkiksi kivihiili tai turve. Se on kuitenkin tarpeeton energiantuotantomuoto, ja ydinvoiman rakentaminen viivyttää välttämätöntä siirtymistä uusiutuviin energialähteisiin. Aivan erityisesti siirtymistä hidastuttaa investoiminen prototyyppiereaktoreihin jonkalaisia ei ole koskaan aikaisemmin rakennettu, kuten Olkiluodon kolmosreaktori ja Hanhikivelle kaavailtu reaktori ovat. Näitä rakennetaan 10-20 vuotta, ja energiapolitiikka on sidottu hankkeisiin koko rakennusajaksi.

Venäjällä Rosatom ei siedä kritiikkiä, esimerkiksi Venäjän Greenpeace ei edes uskalla ryhtyä avoimesti sitä kyseenalaistaviin hankkeisiin. Vuonna 2007 olin mukana järjestämässä protestileiriä Siperian Angarskiin suunniteltua kansainvälistä uraanin rikastamislaitosta vastaan, en tosin koskaan itse päässyt leirille asti. Hankkeen keskeisin ongelma oli uraanin kuljettaminen koko Siperian läpi kaukaiseen Angarskiin ja sieltä takaisin.

21. heinäkuuta 2007 joukko natseja hyökkäsi leiriin, Ilja Borodaenko tapettiin ja toinen aktivisti haavoittui vakavasti. Joukko natseja tuomittiin myöhemmin vankilaan «huliganismista», mutta paikallisilla viranomaisilla tai Rosatomilla saattoi olla osansa hyökkäyksen järjestämisessä. Natsit eivät olleet paikallisia vaan he tulivat eri puolilta Irkutskin lääniä. Poliisi oli myös ottanut koko joukon kiinni pari tuntia ennen hyökkäystä, mutta heidät päästettiin menemään ja he toteuttivat suunnitelmansa kiinniotosta huolimatta, varmoina rankaisemattomuudesta.

Hanhikiveen suunnitellun Rosatomin rakentaman reaktorin polttoainen tulisi Venäjän Majakista, joka on pahasti radioaktiivisuuden saastuttama alue. Laitos tulee todennäköisesti olemaan riippuvainen Majakin polttoaineesta koko elinikänsä ajan, joten tuontiriippuvaisuuden suhteen sähkön tuonti Venäjältä olisi aivan samanarvoinen, taloudellisesti halvempi vaihtoehto.

Majakin saasteisiin liittyvien ongelmien tiimoilta kampanjoi kaksi ympäristöjärjestöä, Ozerkin kaupungissa sijaitseva «Toivon planeetta» ja tšeljabinskilainen «Luonnon puolesta». Molempiin on kohdistettu rankkaa viranomaisten painostusta, tuomioistuinten päätöksellä järjestöt on julistettu «ulkomaalaisiksi agenteiksi» ja sakkoja on annettu satojen tuhansien ruplien verran. Media mustamaalaa ympäristöaktivisteja rankasti, täältä löytyy venäjäntaitoisille esimerkki siitä minkälaista lokaa paikallinen media heittää «Toivon planeetan» Nadežda Kutepovan päälle: . Ylen toimittajat kävivät kesäkuun alussa testaamassa itse Rosatomin läpinäkyvyyttä Venäjällä, matka sai kafkalaisia piirteitä .

Optimisti voisi ajatella, että Rosatomin toimintakulttuuri voisi parantua sen toimiessa toimiessa länsimaisten viranomaisten valvonnan alla. Käytännössä kuitenkin Suomen viranomaiset ovat jo nyt laskeneet standardejaan Fennovoiman tarpeiden mukaan. Hakkuut ja työt on alotettu ja lupia odotetaan jälkikäteen. Mökkiläisiä kiristetään ja uhkaillaan avainten saamiseksi, sen sijasta että vuokraoikeuksista maksettaisiin käypä hinta tai vuokrasopimukset purettaisiin tavanomaisella menettelyllä ja annettaisiin irtisanomisaika. Fennovoiman hankkima maaomistus ei vielä ole edes lainvoimainen. Mökkiläisten kotirauhaa Fennovoima on rikkonut jo vuosien ajan.

Suojellut kurjenmiekat käytiin keräämässä jätessäkkeihin ympäristöviranomaisten «siirtosuunnitelman» puitteissa, mutta tätä todistaneille kieltäydyttiin kertomasta mihin kurjenmiekat siirretään. Viitasammakoiden siirron kanssa Fennovoima myöhästyi, kutupaikat aidataan mutta sammakoita on turha etsiä enää ensi vuonna kun koko niemi on jo myllätty täysin. Poliisi katsoo rakentajien laittomuuksia sormien läpi myös silloin, kun ne vaarantavat suoraan aktivistien turvallisuuden .

Yksittäisen rikkomukset voivat tuntua pieniltä, mutta yhdessä ne luovat perustan laittomuuden kulttuurille, jonka päälle Rosatom voi halutessaan tuoda Venäjältä tuttuja käytäntöjä. Venäjällä terve epäluottamus viranomaisia kohtaan kompensoi osittain hallinnon korruption, sulkeutuneisuuden ja taipumuksen mielivaltaan, mutta suomalainen naivius yhdistettynä venäläiseen hallintokulttuuriin on todella vaarallinen yhdistelmä.

Fennovoima ei tule saamaan hallituksen vaatimaa kuudenkymmenen prosentin eurooppalaista (eli EU-maista) omistuspohjaa kokoon kesäkuun loppuun mennessä, joten lain lisäksi pitää venyttää myös hallituksen päätöstä. Hanna Nikkanen on listannut täällä kuusi mahdollista tapaa miten tämä on teknisesti mahdollista, Fortumin ei ehdi mukaan ja iso yksityinen investoija äärimmäisen epätodennäköinen. Joko hallituksen tai julkisen rahan on pelastettava hanke. Jos näin käy, se ei ole varmasti viimeinen kerta kun ehdoista pitää joustaa, tai kun hanke pitää pelastaa julkisen väliintulon avulla.

Kävin pari viikkoa sitten Hanhikiven protestilerillä. Olin aika skeptinen sen suhteen voisiko kansalaistottelemattomuudella vaikeuttaa mitenkään näin suuren mittakaavan hanketta. Yllätyksekseni totesin, että aktivistit ovat jossain määrin onnistuneet viivästyttämään laillisesti kyseenalaisia rakennustöitä. Kesäkuun puolivälissä Raahen poliisi ilmoitti että kansalaistottelemattomuus on aiheuttanut alueella yli 50 tehtävää, tällä mittarilla kyseessä on lähes varmasti Suomen historian pisin kansalaistottelemattomuuskampanja.

Pitkäjänteisyys on mahdollista muun muassa siksi, että aktivistit toimivat pääosin naamioituneina. Näin riski saada kymmenien tai satojen tuhansien eurojen yhteisvastuulliset vahingonkorvaukset. Naivi ajatus avoimesta toiminnasta johti takavuosina monen aktivistin vuosia tai vuosikymmeniä kestäneeseen ulosottokierteeseen, mikä vuorostaan johti kansalaistottelemattomuuden romahtamiseen taktiikkana Suomessa.

Soisen maaperän takia ei rakennustöitä pysäyttäneitä aktivisteja ei voi aina poistaa nostolavojen avulla, joten töitä voisi viivyttää enemmänkin mikäli paikalla olisi enemmän mielenosoittajia. Kesäkuun loppuun mennessä alueen pitäisi olla tyhjä ja valmis luovutettavaksi Rosatomille, mutta tämän voi tehdä mahdollisimman vaikeaksi. Leiriä pitävä Hyökyaaltoverkosto kutsuukin paikalle lisää aktivisteja ensi viikoksi, jolloin hankkeen kohtalo ratkeaa tältä erää .

Antti Rautiainen

anttirautiainen
Helsinki

Influensseri, elämävalmentaja ja motivaatiopuhuja.
https://linktr.ee/arautiainen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu