Ekstremististä ekstremismitutkimusta

Podcast-versiot: Spotify, Soundcloud
Videoversio

Jos jossain tutkitaan terrorismia tai ekstremismiä, todennäköisesti tarkoituksena on keksiä oikeutusta länsimaiden sotaretkille ja lennokkisalamurhille, tai vähintäänkin Palestiinan miehitykselle. J.M. Bergerin Ekstremismi (Terra Cognita 2019, alkuperäisteos MIT Press 2018) ei ollut tässä suhteessa pettymys. Kirja jopa ylitti odotukseni, koska se onnistui määrittelemään itse itsensä ekstremistiseksi.

Kirjan määritelmän (s. 49) mukaan

Ekstremismi tarkoittaa uskomusta, että sisäryhmän menestystä tai eloonjäämistä ei voida erottaa ulkoryhmään kohdistuvan väkivaltaisen toiminnan tarpeesta.

Bergerille pisteet siitä että hän pyrkii määrittelemään käsittelemänsä aiheen, eikä pelkästään listaa ”ekstremistien” tekemiä kauhistuttavuuksia. Mutta jos otetaan ulkoryhmäksi ekstremistit ja sisäryhmäksi Bergerin kaltaiset ekstremismin vastustajat, niin Berger on tässä määritellyt itse itsensä ekstremismistiksi.

Miten tämä eroaa tolkun sentrismin ”antifasismi on myös fasismia” -virhepäätelmästä? Siten, ettei fasismin määrittelyä voi palauttaa yksinomaan väkivaltaan tai lakien rikkomiseen. Fasismi on kokoelma tietynlaisia yhteiskunnallisia liikkeitä ja järjestelmiä, joita voi vastustaa väkivaltaisesti ja lakeja rikkoen, kannattamatta näitä järjestelmiä. Bergerin ekstremismijärjestelmä taas ei riipu lainkaan ekstremistien kannattamasta yhteiskunnallisesta järjestelmästä, olennaista on vain väkivaltainen konflikti.

Berger ei tosin ole kovin eksplisiittinen sen suhteen mitä ekstremisteille tulisi tarkalleen tehdä. Sivuilla 97-98 hän listaa ekstremistiliikkeiden väkivallan tavoiksi ahdistelun, syrjinnän, erottelun, viharikokset, terrorismin, sorron, sodan ja kansanmurhan. Listalta on jätetty pois valvonta ja vankilatuomiot, jotka ovat yleisimmät väkivallan muodot joita länsimaissa kohdistetaan ”ekstremisteihin”. Näin rajattuna GULAG ei olisi ekstremismiä.

Siinä missä terrorismitutkijat yleensä määrittelevät ettei valtioterrorismi ole terrorismia, Berger sentään myöntää että hallitukset voivat olla ekstremistisiä. Ei kuitenkaan hänen oma hallituksensa. Esimerkeissä mennään takaisin menneisyyteen Karthagon tuhoamiseen saakka, mutta länsimaiden tekemisiä orjakaupan jälkeen ei muistella. Yhdysvaltain presidentin William McKinleyn ampunut anarkisti Leon Czołgosz mainitaan ekstremistinä, mutta McKinley ei ole ekstremisti vaikka hän järjesti Filippiineillä kansanmurhan jossa kuoli (sairauksiin kuolleen mukaanlaskettuna) 250000–1000000 ihmistä. Iranissa hirmuhallintoa ylläpitänyt, länsimaiden kanssa liittoutunut šaahi on ”maallistunut hallitsija”, vallankumouksen jälkeen vallan kaapanneet ajatollahit sen sijaan ovat Bergerin mukaan ekstremistejä.

Vaikka on ilmiselvää että esim. Yhdysvaltain tekemät lennokkisalamurhat tai Israelin harjoittamat häädöt miehitetyillä alueilla ovat ekstremismiä Bergerin määritelmän perusteella, ei näitä mainita. Sen sijaan Hamas mainitaan kolmessa eri kohdassa. Siteerataan terrorismitutkijoita, jotka ovat ”todistaneet” että Hamasin iskuja tehneet eivät yleensä ole köyhimpiä palestiinalaisia, joten radikalisoituminen ei johdu taloudellisesta epätasa-arvosta. Sillä että Israelin apartheid-järjestelmä on luonut massiivisen oikeudellisen ja taloudellisen epätasa-arvon israelilaisten ja palestiinalaisten välille ei tietenkään ole mitään merkitystä. ”Radikalisoituminen” on näille tutkijoille vain ja ainoastaan yksilön patologia, ja siihen auttavat vain kovat otteet.

Kaikki tämä ollaan jo luettu, ja tullaan lukemaan vielä monta kertaa. Vallanpitäjät tarvitsevat tällaista ”tutkimusta” politiikan oikeuttamiseen sekä vihollistensa tunnistamiseen, marginalisoimiseen ja eliminoimiseen. Mitä enemmän akatemian postkolonialismista, feminismistä, antirasismista tai marxilaisuudesta valitetaan, sitä suurempi osa akatemian tuotannosta on todellisuudessa tällaista 100-prosenttisen ideologista ja filosofisesti täysin luokattoman tasoista propagandaa.

Antti Rautiainen

anttirautiainen
Helsinki

Esittelyni löytyy täältä: http://anttirautiainen.livejournal.com/profile Ask.fm: http://ask.fm/AnttiR Twitch: https://www.twitch.tv/arautiainen Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjyKQiYgSwFGihpsz27BvHw

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu