Kohti kolmatta Sipilän hallitusta

Pääministeri erosi, hallitus kaatui, mutta vain kepu tietää miksi. Hesarissakin on päädytty johtopäätökseen, ettei ole selkeää ja yksikäsitteistä näyttöä siitä että Rinne olisi valehdellut eduskunnalle (1, 2).

Rinne sanoi eduskunnalle 28. marraskuuta, että Paatero oli 21.8. kieltänyt Postin pakettijakelijoiden siirtämisen heikomman työehtosopimuksen piiriin, ja että ”se oli vastoin omistajan selkeää tahtotilaa”. Elokuussa Paatero ei antanut tällaista viestiä, tai hän on tehnyt sen liian epäselvästi, koska sopimuksen siirto tapahtui 1.9.

Mutta valehtelu edellyttää, että puhuja tietää valehtelevansa. Hesarin ja ylen saama Paateron 29.8. lähettämä sähköposti osoittaa, että Paatero tiesi viimeistään tuona päivänä mitä oli tapahtumassa ja mitä siitä voisi seurata. Se ei kuitenkaan anna yksikäsitteistä vastausta sille, mikä on ollut Paateron linjaus 21.8. mitä sen jälkeen on tapahtunut, ja mitä Rinne on tiennyt. Rinne on voinut valehdella, mutta on myös mahdollista että hän on luullut antaneensa käskyn, mutta käskyä ei ole toteltu tai se ei ole mennyt perille.

Paateron sähköposti lähti torstaina 29.8, liikkeenluovutus tapahtui 1.9. joka on sunnuntai. Aikaa reagointiin oli siis yksi työpäivä. En tiedä mikä on käytäntö tällaisissa asioissa, mutta yhden arkipäivän varoitusaika kuulostaa lyhyeltä. Ei ole ihme jos Rinne ei ole reagoinut viestiin välittömästi, erityisesti koska Paaterokaan ei ole ymmärtänyt että sopimuksen siirto tapahtuu 1.9.

Jos Paatero ei ole tätä ymmärtänyt lukuisista palavereista huolimatta, todennäköisesti hänen ei ole haluttu ymmärtävän. Postin hallituksen kovasta pelistä kertoo sekin, että se on valehdellut Paaterolle ainakin jakelijoiden sopimuksesta. Paatero on toistanut väitettä että Postin paketinjakelijoiden sopimus antaa epäreilua kilpailuetua. Tämä ei ole totta, suurin osa kilpailijoista käyttää AKT:n sopimusta joka on itse asiassa työnantajille kalliimpi. Syytä on myös Paaterossa, asian oikean laidan olisi voinut tarkistaa helposti kysymällä postilaisten liitolta.

On kiinnostavaa, että Postin hallitus päättää vedättää omistajaa tällä lailla. Voisi luulla, että hallituksen jäsenen ansiolistassa omistajan harhaanjohtaminen ei näytä kovin hyvältä, mutta ilmeisesti demarin vedättäminen on Suomen hallitusammattilaiskenessä vain sulka hattuun.

Joka tapauksessa 1.9. jälkeisellä viikolla Rinne ja Paatero ovat tajunneet ajaneensa ansaan. Miksi he eivät erottaneet Postin hallitusta, vaan alkoivat puhumaan pehmoisia pakettijakelijoille maksettavista kertakorvauksista? Ilmeisesti he pelkäsivät, että kovakätinen puuttuminen valtionyhtiön toimintaan johtaisi siihen, että maan todelliset pääministerit eli Juha Sipilä ja Matti Vanhanen antaisivat Rinteelle potkut.

Kuten maan todelliset pääministerit lopulta tekivät, kaikesta huolimatta.

Sipilä askarteli koston

Toki on mahdollista, että Paatero ja Rinne tiesivät Postin sopimushoppailusta koko ajan, ja tästä on valehdeltu tietoisesti. Mutta pitäviä todisteita tästä ei ole. Kun Stubb antoi vääriä lukuja hallintarekisterin kannatuksesta viranomaisten parissa, väärien tietojen antaminen saattoi olla epäpätevyyttä eikä valehtelua.

Jos Rinne ei valehtele, on Paateroa höynäytetty pahasti. Tavalliset ihmiset maksavat yleensä laskun hölmöydestä itse, mutta Paateron kalaretkestä herrojen kanssa joutuivat maksamaan postilaiset jotka joutuivat pitkään ja rankkaan lakkoon. Paketinjakelijat olisivat joutuneet kovaan ahdinkoon ilman muiden postilaisten ja AKT:n solidaarisuutta.

Miksi Juha Sipilä ja Matti Vanhanen voivat antaa potkut pääministerille, joka on voittanut edelliset eduskuntavaalit, syistä joita me kaikki muut voimme vain arvailla?

Siksi, että eniten valtaa on aina puolueella joka voisi koska vain pienimmillä menetyksillä muodostaa myös toisenlaisen hallituksen. Kepulla on vähiten voitettavaa hallituksessa roikkumisella, se voisi vaikkapa pistää pystyyn uuden perskekohallituksen. Tätä ei ole kirjoitettu Suomen perustuslakiin, se on seurausta siitä parlamenttikeskeisessä järjestelmässä hallituksen on lähes pakko olla enemmistöhallitus.

Hesari esitti, että hallitusten epävakaus johtuu ”identiteettipolitiikasta”, mutta ei Suomessa ole ollut aikaa jolloin politiikassa oltaisiin oltu yksimielisiä. Ennen hallitukset kaatuivat vielä useammin, mutta presidentillä oli sisäpoliittista valtaa joka loi ennustettavuutta. Nykyiset kovat väännöt ovat seurausta vuoden 1999 perustuslaista, joka teoriassa vei presidentiltä sisäpoliittiset valtaoikeudet. Käytännössä Niinistö sekaantui viime hallituksen aikana kiky-neuvotteluihin, eikä tämä vaikuttanut hänen suosioonsa.

Parlamenttivetoisissa järjestelmissä on yleensä äänikynnys, joka vähentää parlamenttipuolueiden määrää. Suomessa ei ole, minkä vuoksi eduskuntapuolueiden määrä kasvaa kasvamistaan ja hallitusten kokoamisesta tulee yhä vaikeampaa.

Muut tuskailevat, mutta keskustalla on helppoa niin kauan kun se on vaa-ankieliasemassa. Halla-ahon kova suosio itseasiassa vain hyödyttää kepua lyhyellä aikavälillä, koska Halla-ahon kanssa kukaan ei halua hallitukseen. Politiikan polarisaatio voi myös vahvistaa poliittista keskustaa.

Hallitusneuvottelujen jälkeen Jouni Ovaska totesi, että keskustalla oli 10 kynnyskysymystä joista se sai hallitusohjelmaan yksitoista. Rinteen hallitus oli siis alusta asti todellisuudessa Sipilän toinen hallitus, ja se kahdestoista kynnyskysymys oli Rinteen eroaminen. Samalla saatiin kosto Anneli Jäätteenmäen erottamisesta. Seuraava hallitus on sitten kolmas Sipilän hallitus, ja sen kuluessa tulee varmaankin selviämään mikä on kepun kolmastoista kynnyskysymys.

Onneksi postisaagalla on kepun lisäksi toinenkin voittaja, eli Postin työntekijät ja heitä tukeneet liitot. Kun demarit joko suostuivat Postin johdon suunnitelmiin tai joutuivat huijatuiksi, työntekijät osoittivat päättäväisellä toiminnalla ettei kaikki valta Suomessa ole vielä kabineteissa. Toistaiseksi.

Antti Rautiainen

 

anttirautiainen

Esittelyni löytyy täältä: http://anttirautiainen.livejournal.com/profile Ask.fm: http://ask.fm/AnttiR Ensisijainen venäjänkielinen blogini: http://avtonom.org/people/antti-rautiainen Ensisijainen englanninkielinen blogini: http://avtonom.org/en/people/antti-rautiainen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu