Kollektiivinen rangaistus Macronin tyyliin

Magomed Gadajev

Podcast-versiot: Spotify, Soundcloud
Videoversio

Yhdeksäntenä kesäkuuta Magomed Gadajev tuomittiin Tšetšeniassa puolentoista vuoden vankeuteen ”luvattomasta aseiden säilyttämisestä”. Gadajev oli karkotettu Ranskasta vain kaksi kuukautta aikaisemmin, vaikka 10. maaliskuuta Ranskan kansallinen pakolaisasioiden tuomioistuin kielsi karkotuksen, koska Venäjällä hänen elämänsä ja fyysinen koskemattomuutensa on vaarassa.

Laiton asekätkö löytyi kätevästi samana päivänä kun Gadajevin lentokone lähti kohti Venäjää. Oikeudenkäynti järjestyi pikavauhtia, ja Gadajev kieltäytyi asianajajista ”omasta pyynnöstään”.

Gadajevia onnisti, sillä ilman laajaa huomiota ja ihmisoikeusjärjestöjen protesteja hän olisi varmaankin kadonnut kidutettavaksi johonkin Tšetšenian salaisista vankiloista, kuten hänelle kävi 2009. Vuonna 2010 Gadajev oli mukana paljastamassa salaisten vankiloiden järjestelmää, minkä seurauksena hän joutui pakenemaan Ranskaan, josta hän sai turvapaikan.

Gadajevilla ei Ranskassa ole mitään rikossyytteitä, jolla karkotusta olisi perusteltu. Karkotusta pidetään reaktiona opettaja Samuel Patyn murhaan lokakuussa 2020. Patyn murhasi Ranskassa radikalisoitunut 18-vuotias tšetšeenijihadisti Abdullah Anzorov. Murhan jälkeen Ranska on lisännyt epäiltyjen islamistien karkotuksia.

Tšetšeenipakolaiset ovat yleensä islamisteja, mikä ei tarkoita että heillä olisi mitään tekemistä Patyn murhan tai muiden Euroopassa tehtyjen iskujen kanssa. Gadajev toimi näkyvästi Tšetšenian presidenttiä Ramzan Kadyrovia vastustavassa diasporassa.

Loput kirjoituksesta luettavissa täällä

+1
anttirautiainen
Helsinki

Esittelyni löytyy täältä: http://anttirautiainen.livejournal.com/profile
Ask.fm: http://ask.fm/AnttiR
Twitch: https://www.twitch.tv/arautiainen
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjyKQiYgSwFGihpsz27BvHw

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu