Korona ja uudet poliittiset jakolinjat

Korona on tuonut esiin kaksi poliittista jakolinjaa, jotka eivät näytä noudattavan poliittista jakoa talousvasemmistoon ja talousoikeistoon, eivätkä myöskään jakoa arvoliberaaleihin ja arvokonservatiiveihin.

Ensimmäinen näistä jakolinjoista koskee strategiaa pandemian torjumiseksi, se on jakolinja taudin tukahduttajien, ja käyrän litistäjien välillä. Taudin tukahduttajat uskovat, että tehokkailla rajoitustoimilla ja testaamisella voidaan joko hävittää tauti kokonaan, tai lähes pysäyttää sen eteneminen kunnes rokote on saatavilla. Käyrän litistäjät eivät usko näistä kumpaakaan. Heidän mielestä rajoitustoimien päämäärä on huolehtia siitä, että tehohoitokapasitteetti ei ylity, mutta ei sen enempää.

Osa suomalaisista lääketieteen asiantuntijoista kannattaa tukahduttamista, mutta kukaan epidemologi ei tunnu sitä kannattavan. Tukahduttamislinjalla ei siis ole Suomessa tukea alan varsinaisten asiantuntijoiden parissa. Jakolinjaa voisi sanoa kahtiajaoksi epätieteen ja tieteen välillä, mutta toisaalta kukaan ei voi sanoa täydellä varmuudella ettei tukahduttaminen voisi onnistua, tai että rokotetta ei voi mitenkään tulla esimerkiksi puolen vuoden päästä. Näitä mahdollisuuksia vain pidetään hyvin epätodennäköisinä. Aatteille ja politiikalle on tilaa kaikkialla siellä missä ei ole varmaa tieteellistä tietoa, niin myös tässä.

Tukahduttamisaaatteen kannattajat ovat toisaalta tekno-optimisteja, ja toisaalta ihmisiä joiden mielestä tautia vastaan kamppailu on moraalinen velvoite, vaikka toimet eivät vähentäisi sairastaneiden määrää vaan ainoastaan lykkäisivät sairastamista tulevaisuuteen. On niitäkin, joiden mielestä kuukausikin lisäelinaikaa sairaalle on kaikkien torjuntatoimien arvoista.

Toisaalta, torjuntatoimet voivat aiheuttaa niin suuren talousromahduksen, että sen kuolonuhrien määrä on moninkertainen itse epidemiaan verrattuna. Kun uskotaan enemmän teknologiaan kun tämän teknologian kehittäjät itse uskovat, ei kyse ole enää tieteellisestä maailmankuvasta, vaan hurmoshenkisestä tiedeuskosta. Tällainen tiedeusko jolla ei ole mitään tieteellistä pohjaa voi pahimmassa tapauksessa olla yhtä vaarallista kuin uskonnolliset kultit tai valetiede, ja karun totuuden paljastuttua se voi myös rappeuttaa uskoa todelliseen tieteeseen.

Koronaan on sairastunut yli kaksi miljoonaa ihmistä, ja todennäköisesti kaikki tartuntaketjut alkoivat yhdestä ainoasta alkupisteestä. Yksi ainoa sairas voi siis tartuttaa miljoonia tai miljardeja. On siis todennäköisesti turhaa tarjota esimerkkejä esimerkkejä vaikkapa Kiinasta, Uudesta Seelannista tai Islannista jossa tartuntojen määrä on onnistuttu painamaan hyvin pieneksi. Tauti voi levitä niin kauan kuin on yksikin sairas, missä tahansa päin maailmaa. Yksikään maa ei ole toistaiseksi onnistunut tukahduttamaan tautia alueellaan, ja vaikka onnistuisi, se voi vielä levitä sinne takaisin. Jos torjuntatoimet ovat liian jyrkkiä, ne onnistuvat vain lykkäämään taudin leviämistä.

Toivoisin että minun todistetaan olevan väärässä, mutta kunnes on toisin todistettu, uskon epidemologien näkemykseen. Seison siis litistyspuolueen riveissä.

Suomalainen kompromissi

Tukahduttamispuolue on suuri vasemmalla ja oikealla, arvoliberaalien ja arvokonservatiivien parissa. Näissä kaikissa ryhmissä on sekä teknologiaoptimisteja, että pragmaattisen moraalin vastustajia. teknologiaoptimisteja, että pragmaattisen moraalin vastustajia. Vaikka usein pragmatismiin vetoavat oikeisto ja poliittinen keskusta, niiden maailmankuva on täynnä naiveja idealistisia oletuksia.

Alkuvaiheessa monet vasemmistolaiset yrittivät kehystää vastakkainasettelun ”talous vs. ihmishenget” -kontekstiin, mutta tämä on jäänyt vähemmälle nyt kun vasemmistovetoinen hallitus ei ole lähtenyt tukahduttamislinjalle. En usko, että sille olisi lähtenyt edellinenkään hallitus.

Käyrän litistämistrategiassa optimitilanne on, että ollaan tehohoito-kapasiteetin ylärajalla mutta sitä ei ylitetä. Vaikka Suomen hallitus seurailee nyt THL:n ohjeistamana litistämistrategiaa, se ei selvästikään pyri tähän optimiin – rajoituksia lievennetään, mutta hyvin varovaisesti. Arvatenkin kyse on Suomelle tyypillisestä tolkun keskitien kompromissista, jossa otetaan molempien strategian huonot puolet. Tautia ei edes yritetä tukahduttaa, mutta ihmisten elintaso romahtaa valtavasti. Litistyslinjaa ei uskalleta sanoa avoimesti, vaan vedotaan esimerkiksi perustuslakiin ja lasten oikeuksiin käydä koulua. Mutta mikäli hallitus pitäisi tukahduttamisstrategiaa mahdollisena, perustuslaki päinvastoin käskisi lisäämään rajoituksia. Perustuslain tulkinta riippuu siis valitusta strategiasta, ei päinvastoin.

Tukahduttamispuolueen ja litistämispuolueen lisäksi on olemassa ainakin misantrooppipuolue joka haluaa mahdollisimman monen kuolevan, pessimistipuolue joka ei usko minkään keinon tepsivän ja eskalaatiopuolue joka uskoo että paras strategia olisi antaa taudin levitä mahdollisimman nopeasti. Mutta misantroopit eivät määrittele politiikan suuntaa, ja pessimistien ja eskalaation kannattajien puheilta on pudonnut pohja pois kun käyrän litistäminen on osoittautunut mahdolliseksi. Laumaimmuniteettipuoluetta taas ei ole, koska tukahduttaminen, käyrän litistäminen ja eskalaatio perustuvat kaikki laumaimmuniteettiin.

Elvyttäjät vastaan vyönkiristäjät

Toinen poliittinen jakolinja joka ei seuraa oikeisto-vasemmisto jakolinjaa on suhteessa kriisin edellyttämiin taloustoimenpiteisiin. Tämäkään jakolinja ei mene vasemmiston ja oikeiston mukaan, esimerkiksi Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi on ottanut voimakkaasti kantaa kiireellisten elvyttämistoimien puolesta, ja saman konttorin pääekonomisti Mauri Kotamäki on antanut varovaista tukea Li Anderssonin ehdottamalle elvytyssataselle. Toisaalta vyönkiristystä ovat vaatineet oikeistossa esimerkiksi Libera ja Juhana Vartiainen, hallituksen kepuvetoisen talouspolitiikan elvytystoimet ovat toistaiseksi vähäisiä muihin maihin verrattuna, ja niitä halutaan rahoittaa pikemminkin omaisuuden myynnillä kuin velanotolla. Euroopan tasolla elvytys jää Yhdysvaltain varjoon.

Jako elvyttäjiin ja vyönkiristäjiin jakaa myös vasemmistoa. Ensimmäiseen leirin kuuluvien on pilkattu uskovan että rahaa voi ottaa taikaseinästä, siispä kutsun heitä taikaseinävasemmistoksi. Toiseen leiriin kuuluvia taas on pilkattu kateusvasemmistoksi.

Rahaa ei tietenkään voi ottaa taikaseinästä, mutta valtion talous ei myöskään ole sama asia kuin kotitalous. Valtion velasta voi koitua erilaisia ongelmia, mutta ainoat maat jotka ovat koskaan maksaneet kaikki velkansa ovat Ceausescun Romania ja muutama öljyntuottajamaa.

Kateusvasemmisto ei välttämättä vastusta elvytystä sinänsä, mutta sille pulassa olevien auttamista tärkeämpää on ettei kukaan saa tukea väärin. Kateusvasemmisto nosti äläkän muutamasta kevyin perustein Business Finland -tukea saaneesta yrityksestä. Mutta kateusvasemmiston kriteerit täyttävien tukimekanismien perustamisessa menee vähintään vuosi, ja siinä ajassa jokainen ongelmiin joutunut yritys on kaatunut.

Ihmisten tukeminen on tietysti tärkeämpää kuin yritysten tukeminen, mutta maksuvaikeuksiin joutunut yritys kaatuu nopeasti, eivätkä sen mukana menneet työpaikat palaa.

Taikaseinävasemmiston ja kateusvasemmiston välinen rajalinja kulkee selkeimmin suhtautumisessa Amanda Harkimon Porscheen. Kateusvasemmisto nauraa Amanda Harkimon menettäessä luottotietonsa, ja on tuohtunut siitä että hän voi saada kelasta rahaa myymättä autoaan. Kateusvasemmisto kuvittelee, että rikas suku ja esiintyminen tosi-TV:ssä tekee ihmisestä rikkaan eliitin edustajan. Todellisuudessa Amanda Harkimon ovat todennäköisesti keskitasoa. Halvin Porsche maksaa alle 10 000 euroa, moni voi ostaa sellaisen lainalla vaikka tulot eivät olisi edes keskiarvoa.

Tukahduttajien ja litistäjien vääntö siirtyy pikkuhiljaa taka-alalle, ja seuraava iso poliittinen kamppailu käydään elvyttäjien ja vyönkiristäjien välillä. Voittavatko taikaseinäläiset ja EK:n ekonomit, vaiko kepun, liberan ja kateusvasemmiston yhteisrintama? Suomen historian ja kulttuurin tuntien voittajasuosikki on kakkosvaihtoehto.

Antti Rautiainen

Podcastversio: https://soundcloud.com/arautiainen/korona-ja-uudet-poliittiset-jakolinjat/s-QAF6YjgN5Z0
Vlogiversio: https://youtu.be/U7PLGX_tucc

anttirautiainen

Esittelyni löytyy täältä: http://anttirautiainen.livejournal.com/profile Ask.fm: http://ask.fm/AnttiR Twitch: https://www.twitch.tv/arautiainen Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjyKQiYgSwFGihpsz27BvHw

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu