Kovaa peliä kaasuputkesta

Podcast-versiot: Spotify, Soundcloud
Videoversio
Ilmastonmuutos, kansainvälinen turvallisuuspolitiikka ja sähkölasku ovat tuntuneet erillisiltä todellisuuksilta. Tänä talvena ne ovat kietoutuneet toisiinsa.
EU-maat ovat pyrkineet korvaamaan kivihiiltä vähempipäästöisellä maakaasulla. Euroopan käyttämän maakaasun suurin tuottaja on Venäjä: sieltä tulee noin 40 prosenttia kaasusta. Aikaisemmin suuri osa Venäjän kaasusta on kulkenut Ukrainan kautta. Maat riitautuivat jo 1990-luvulla kauttakulusta maksettavista korvauksista, joiden arvo on 4 prosenttia Ukrainan kansantuotteesta. Lisäksi Venäjä syytti Ukrainan varastavan kaasua putkesta.
Itämeren pohjalla Ukrainan ohi suoraan Venäjältä Saksaan kulkeva Nord Stream 2 -putki oli tarkoitus ottaa käyttöön tänä vuonna, mutta se on jäissä lupaprosessin takia. EU-lain mukaan saman yhtiön ei pitäisi hallita energian kauppaa ja siirtoa. Nykymuodossaan Nord Stream 2 onkin todennäköisesti EU-lain vastainen, Venäjä on tavalliseen tapaansa toivonut että muodollisuudet voitaisiin korvata diilillä. Saksassa putkesta on noussut poliittinen kiista: uuteen hallitukseen liittyneet vihreät haluaisivat laittaa putken kiinni.
Talvi alkoi kylmänä, ja kuivan kesän vuoksi vesivoimaa on ollut tavallista vähemmän saatavilla, voimaloilla eri puolilla Eurooppaa on ollut käyttökatkoksia, ja Aasia on kahminut nestekaasua Euroopan nenän edestä. Sähkön hinta on lyönyt ennätyksiä joka puolella Eurooppaa. Kaasua tarvittaisiin kipeästi lisää, mutta Venäjä on ilmoittanut, että sitä tippuu vain Nord Stream 2 -putken kautta. Idänsuhteiden jäähtyminen viilentää nyt myös Euroopan koteja.
Loput kirjoituksesta luettavissa täällä.
EU maiden pitäisi pyrkiä huoltovarmuuteen ja riippumattomuuteen.
Rajansa globalisaatiollakin, sulaa hulluutta jos/kun annetaan muiden sanella onko omassa kodissa lämmöt päällä vai ei yms.
Ilmoita asiaton viesti
Jotkin EU-maat tuntuvat pyrkivän vain energiariippuvuuteen Venäjästä. Siinä on jokin nerokas suunnitelma taustalla, jossa Venäjä on vähemmän uhkaksi, kun hirttäydytään heidän tarjoamaansa energia-ansaan kiinni. Se on varmasti jotain 4D-shakkia tai korkeampaa matematiikkaa.
Saksa ja Belgia sulkevat ydinvoimaloitaan eikä muutoinkaan näytä kovin valoisalta. Kylmässä olo kriisiaikana kyllä karaisee ihmistä eli ei ongelmia – ehkä kyse onkin EU:n kuntoiluohjelmasta.. kylmä polttaa tunnetusti kaloreita/rasvaa tehokkaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen varmaan pitäisi värkätä merikaapeleita keskieurooppaan ja rakentaa lisää ydinvoimaloita. 😎
Ilmoita asiaton viesti
Merkel teki Nord Stream ykkösellä ja kakkosella Saksasta energiariippuvaisen Venäjästä.
Jos Venäjä laittaisi hanat kiinni, Saksan teollisuus pysähtyisi.
Tuho täydentyy Saksan vihreällä huumalla sen lakkautettua kaikki maan ydinvoimalat.
Saksaan tulee entistä enemmän saastuttavia voimaloita.
Huonolaatuisen ruskean kivihiilen polttaminen on Saksassa jo lisääntynyt.
Merkel oli varsinainen tuhotäti Saksan johdossa.
”Germany Brings Last New Coal Plant Online”
https://www.powermag.com/germany-brings-last-new-coal-plant-online/
”Germany portrays itself as a climate leader. But it’s still razing villages for coal mines”
https://www.washingtonpost.com/world/2021/10/23/germany-coal-climate-cop26/
Ilmoita asiaton viesti
Jokohan Merkelillä on hallituspaikka jossakin venäläisessä kaasuyhtiössä tai pankissa?
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi Suomi on varmistanut itsenäisyytensä tilaamalta Venäjältä ydinvoimalan, jonka polttoaine tulee Venäjältä.
Ilmoita asiaton viesti
Trump oli oikeassa NS2 kaasuputken suhteen. Mutta minkäs teet kun Saksa (ja Belgia) halusi asettaa itsensä kiristettäväksi. Ilmankos ovat estäneet puolustustarvikkeiden viennin Ukrainaan. Lienevät myös valmiina torppaamaan uudet nato ehdokkaat.
Ilmoita asiaton viesti