Kreml sai mieleisensä vaalituloksen

Sergei Špilkin tekemiä analyysejä vaalituloksesta. Vasemmalla äänestyspaikat janalla aktiivisuuden mukaan, varjostettu alue on anomaalisia hallitsevan puolueen ääniä jotka on syytä olettaa epärehellisiksi. Oikealla oleva kuva selitetty blogitekstissä.

Podcast-versiot: Spotify, Soundcloud
Videoversio

Kirjoitin viime viikon maanantaina kolumnin Kansan uutisiin , mutta muutamat kolumnin ennusteista osoittautuivat vääriksi lehden mentyä jo taittoon maanantai-iltapäivänä. Kolumnin kirjoittamisen jälkeen äänestysaktiivisuus hyppäsi hämmästyttävät neljä pykälää lähes vuorokauden vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen, ja virallisesti tiedotettu aktiivisuus on nyt 51,7 %. Se on kaikkien aikojen toisiksi matalin äänestysaktiivisuus vuoden 2016 jälkeen. Samalla liberaali Jabloko-puolue jäi kokonaan duuman ulkopuolelle, kun vielä vaalien jälkeisenä aamuna keskusvaalilautakunta ennusti sille yhtä paikkaa.

Viime viikon aikana esitettiin myös arvioita vaalivilpin määrästä. Tunnettu vaalien tulosdatan analysoija Sergei Špilkin arveli datan perusteella, että todellinen äänestysprosentti oli noin 38%, ja hallitsevan Yhtenäinen Venäjä puolueen ääniosuus 31-33% (virallisissa tuloksissa se sai 49,82%). Väärennettyjä ääniä olisi siis ollut noin 14 miljoonaa. Tämä on yhtä paljon kuin esimerkiksi vuoden 2008 presidentinvaaleissa, ja yhtä suuri osuus kuin vuoden 2011 duuman vaaleissa , mutta vähemmän kuin edellisissä presidentinvaaleissa.

Špilkinin analyysi perustuu oletukseen, että rehellisissä vaaleissa äänestyspaikan äänten jakauman ei pitäisi korreloida äänestyspaikan äänestysaktiivisuuden kanssa. Špilkinin tekemässä tämän artikkelin kuvituskuvissa näkyy rehellisesti laskettujen äänestyspaikkojen äänten pallon muotoinen jakauma ilman korrelaatiota, ja sitten vahvasti korreloiva suora joka kuvaa väärennettyjen äänestyspaikkojen ääniä. Muut analyytikot ovat päätyneet saman suuntaisiin tuloksiin kuin Špilkin.

Duuman vaaleissa väärennetyillä äänillä on tietysti suurempi merkitys kuin presidentinvaaleissa, jotka Putin olisi voinut voittaa myös rehellisesti suositumpien ehdokkaiden puuttuessa. Joka tapauksessa todellisen opposition ehdokkaita ei päästetä edes vaaleihin ehdolle. Nyt vaalivilpistä kärsi eniten kommunistipuolue KPRF, joka on pääosin Kremliä myötäilevä ”systeemipuolue”, ja viime viikon vaalivilppiprotestit jäivät laimeiksi koska aloite niihin oli kommunistipuolueella. Kremlin strategia on taitava: todellista oppositiota ei päästetä vaaleihin, minkä vuoksi Navalnyin tukijat ja muu oppositio ovat pakotettuja äänestämään kommunistipuoluetta ja muita systeemipuolueita. Kun systeemipuolueiden äänet varastetaan, ne järjestävät laimeita mielenisoituksia, ja oikeudenkäyntejä joiden tulos on ennalta päätetty.

Venäjän vaalit ovat yleensä masentavia, enkä yleensä edes seuraa niitä erityisen aktiivisesti. Huomasin, etten edes kirjoittanut edellisistä, vuoden 2016 duuman vaaleista yhtään mitään. Tällä kertaa seurasin vaaleja enemmän, koska monet vanhat antifa- ja anarkistiaktivistit ja Pussy Riotin jäsenet olivat vaalitarkkailijoina esimerkiksi kommunistipuolueen riippumattoman aktivistiehdokkaan Mihail Lobanovin vaalipiirissä läntisessä Moskovassa. Lobanov saikin 10 000 ääntä enemmän äänestyspaikoilla, mutta sähköisen äänestämisen äänten saapuessa maanantai-iltapäivällä hallitsevan puolueen ehdokkaalla olikin yhtäkkiä 10 000 ääntä enemmän. Sähköistä äänestämistä on epäilty uudeksi keinoksi väärentää vaalitulos, mutta toisaalta opposition kannattajat äänestävät varmasti mielumin paperilla, joten sähköisten äänten ja paperiäänten tulokset eroavat joka tapauksessa. Vaalipiirin todellinen voittaja tuskin selviää koskaan.

Vaalitapaa ja kommunistipuolueen luonnetta on selitetty tarkemmin viime viikon kolumnissani.

+6
anttirautiainen
Helsinki

Esittelyni löytyy täältä: http://anttirautiainen.livejournal.com/profile
Ask.fm: http://ask.fm/AnttiR
Twitch: https://www.twitch.tv/arautiainen
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjyKQiYgSwFGihpsz27BvHw

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu