Mitä tarkoittaa nolla turvapaikanhakijaa?

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Riikka Purra ilmoitti ensimmäisessä linjapuheessaan, että puolueen tavoitteena on nolla turvapaikanhakijaa. Kuva Matti Matikainen, 2019.

Ja mitä tarkoittaa humanitaarisen maahantulon lopettaminen?

Podcast-versiot: Spotify, Soundcloud
Videoversiot: Youtube, IGTV

Maahanmuutosta puhuessaan perussuomalaiset ovat siirtyneet populistisesta selkokielestä poliittiseen jargoniin, joka hämärtää merkityksiä. Ei puhuta pakolaisista eikä syistä tulla Suomeen, vaan ”humanitaarisesta maahantulosta” ja ”vetovoimatekijöistä”. Jargon hämärtää mitä puolueen linjaukset todellisuudessa tarkoittavat.

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Riikka Purra ilmoitti ensimmäisessä linjapuheessaan, että puolueen tavoitteena on nolla turvapaikanhakijaa. Tämä ei ole uusi tavoite, esimerkiksi perussuomalaisten maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa vuodelta 2019 tavoitteena on humanitaarisen maahantulon lopettaminen, johon myös sisältyy ettei turvapaikanhakijoita tule.

Nolla turvapaikanhakijaa ja humanitaarisen maahantulon lopettaminen päämäärinä tarkoittaa, ettei perussuomalaisille kyseessä ole rahasta. Jos tarkoituksena olisi saada humanitaarisen maahanmuuton kustannukset ”kestävälle” tasolle, niin määriteltäisiin mikä on tämä kestävä taso, ja kuinka monta turvapaikanhakijaa, heidän perheenjäsentään, kiintiöpakolaista tms. sillä tasolla voitaisiin ottaa vastaan. Yhden turvapaikanhakijan vuotuiset kustannukset ovat alle miljoonasosa Suomen valtion menoista. Yksi, 10 tai 1000 turvapaikanhakijaa voidaan ottaa vastaan ilman että se vaikuttaa käytännössä mitenkään Suomen valtion menoihin. Mutta jos ketään ei haluta auttaa, se on arvovalinta.

Perussuomalaiset esittävät, että pakolaisia pitäisi auttaa lähempänä lähtömaita. Yksikään perussuomalainen ei kuitenkaan ole koskaan, missään eikä milloinkaan esittänyt Suomelta lisärahoitusta ulkomailla sijaitseville pakolaisleireille. Joten tarkoitus ei ole muuttaa auttamisen painopistettä Suomesta ulkomaille, vaan lopettaa auttaminen Suomessa, ja toivoa, että jotkut toiset auttavat jossain muualla.

Toistaiseksi muutamat Suomea huomattavasti köyhemmät EU-maat ovatkin toimineen tämän perussuomalaisten konseptin mukaisesti, mutta ei ole mitään takeita, että vapaamatkustus toimisi ikuisesti. Ongelmien vierittäminen siirtolaisten saapumismaiden harteille kostautuu heti kun reitit muuttuvat, mikä on saatu äskettäin kokea Liettuassa ja Latviassa.

Sama ongelma koskee ”vetovoimatekijöiden poistamista”, josta perussuomalaiset puhuvat. Mikäli kaikkialla aletaan vähentämään ”vetovoimatekijöitä”, alkaa kilpajuoksu siitä mikä maa kohtelee turvapaikanhakijoita törkeimmin. Kuka antaa vähiten rahaa, missä on eniten rajoituksia, huonoin ruoka ja majoitus. Jos ihmistä uhkaa kuolema, hän pakenee mihin tahansa, missä kuolema ei uhkaa. Jos ihmistä uhkaa kidutus, hän pakenee mihin tahansa, missä kidutus ei uhkaa. Suomella on aina nämä kaksi ”vetovoimatekijää”, mikäli täällä ei aleta murhaamaan tai kiduttamaan turvapaikanhakijoita.

Ja jos turvapaikanhakija on Venäjän kansalainen, mikä on se paikka lähempänä lähtömaata jossa häntä pitäisi auttaa? Venäjän kansalaiset ovat perinteisesti yksi suurimmista Suomesta turvapaikkaa hakeneista ryhmistä. Toistaiseksi vain harvat heistä ovat saaneet turvapaikkoja, mutta Venäjän kehitys on sellaista, että jatkossa turvapaikkakriteerit täyttyvät yhä useamman kohdalla. Koska Suomen ja Venäjän välissä ei ole mitään puskurivyöhykettä jolle perussuomalaisten kaavailemia pakolaisleirejä voisi perustaa, on perussuomalaisten tarkoituksena ilmeisesti passittaa Venäjän oppositio Suomesta Putinin vankileireille, kuten Kekkosen aikana tehtiin. Sen sijaan Suomi on kaikkien muiden EU-maiden puskurimaa Venäjää vastaan. Persujen kannattaisi muistaa tämä, kun he hurraavat Tanskan demareiden pakolaisvastaiselle linjalle.

Mitä perussuomalaiset tekisivät sitten, kun ongelmaa ei voi enää työntää kenenkään toisen ratkaistavaksi, mutta humanitaarinen maahanmuutto halutaan edelleen lopettaa? Ainoa ratkaisu on poistaa turvapaikkaoikeus kokonaan. Turvapaikka on ikivanha konsepti, joka on tunnettu monissa kulttuureissa ympäri maailmaa jo antiikissa ja esihistoriallisella ajalla. Vaatiessaan turvapaikkaoikeudesta luopumista perussuomalaiset haluavat kääntää kelloa niin kauas menneisyyteen, että en osaa edes sanoa kuinka monen tuhannen vuoden taantumisesta olisi kyse.

Turvapaikkaoikeus on yksi ihmisoikeuksista, ja se on erityisen tärkeä siksi, että se turvaa muita ihmisoikeuksia. Mikäli oikeus fyysiseen koskemattomuuteen tai sananvapauteen ei toteudu jossain maassa, turvapaikkaoikeuden ansiosta se voi toteutua jossain toisessa maassa. Turvapaikkaoikeuden poistaminen poistaa siis samanaikaisesti kaikki muut ihmisoikeudet ihmisiltä, jotka ovat turvapaikan tarpeessa.

Suomessa on annettu turvapaikkoja ihmisille, jotka muuten olisivat joutuneet murhatuksi, vuosikymmeniksi vankilaan poliittisista syistä, kidutetuiksi tai ihmiskaupan uhreiksi. Jos kaikki EU-maat haluavat laskea turvapaikanhakijoiden määrän nollaan, ja lopettaa humanitaarisen maahanmuuton, niin jatkossa samaan tilanteeseen joutuneet ihmiset murhataan, heitetään vuosikymmeniksi vankilaan poliittisista syistä, kidutetaan tai myydään seksiorjiksi. Jos ketään ei saa auttaa, monelle tulee käymään erittäin huonosti. Perussuomalaisille tämä ei ole ”ikävä taloudellinen realiteetti” vaan arvovalinta.

+6
anttirautiainen
Helsinki

Esittelyni löytyy täältä: http://anttirautiainen.livejournal.com/profile
Ask.fm: http://ask.fm/AnttiR
Twitch: https://www.twitch.tv/arautiainen
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjyKQiYgSwFGihpsz27BvHw

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu