Moni haluaa nyt tuhota turvapaikkaoikeuden ja Ahvenanmaan itsehallinnon

Suomen sotilaallisella liittoutumisella on kaksi seurausta, jotka eivät ole yllättäviä, mutta joista ei myöskään erityisesti keskustella.

Ensimmäinen on turvapaikkaoikeuden romuttuminen, mikäli Venäjä ei enää suostu vartioimaan Suomen itärajaa Suomen puolesta. Ensimmäisestä kirjoitin toissapäivänä, ja tänään hesari otti asiaan kantaa pääkirjoituksessaan. En löytänyt pääkirjoitusta vielä netissä, joten linkkaan sen tähän myöhemmin.

Pääkirjoituksessaan hesari puoltaa valmiuslakiin pikaisia muutoksia, jotka mahdollistaisivat turvapaikkaoikeuden peruuttamisen kriisitilanteessa. Onkin mahdollista, että Nato-jäsenyyden myötä Venäjä alkaa päästämään turvapaikanhakijoita ja muita siirtolaisia itärajan yli.

Hesarin mukaan ”Vakavan kriisin keskellä eri perusoikeuksia voidaan kuitenkin joutua punnitsemaan myös toisiaan vastaan”. Mutta mikä on perusoikeus, joka on ristiriidassa turvapaikkaoikeuden kanssa? Onko se hesarin keskiluokkaisen toimittajan oikeus matalaan verotukseen?

Turvapaikkajärjestelmä on kallis, koska turvapaikan hakemisesta on haluttu tehdä mahdollisimman hankalaa. Ei ole mikään pakko marinoida turvapaikanhakijoita tuntikausien haastatteluissa ja pitkissä oikeusprosesseissa. Lisäksi turvapaikanhakijoille voisi antaa välittömän työnteko-oikeuden, ja kriisitilanteessa voi luopua asumisperusteisesta sosiaaliturvasta. Näiden muutosten jälkeen turvapaikkaoikeuden toteuttaminen ei enää olisi kallista vaan halpaa.

Mikäli hesarin toimittajaa huolestuttaa henkilökohtainen turvallisuus, niin turvapaikanhakijat voi sijoittaa parakkileiriin hakemusten käsittelyn ajaksi. Tämä keino on julma ja äärimmäinen, mutta paljon vähemmän julma ja äärimmäinen kuin koko turvapaikkaoikeuden heittäminen roskikseen, mitä hesari ehdottaa. Käsittelin näitä skenaarioita tarkemmin 4 vuotta sitten kirjoituksessani ”Mitä jos Suomeen tulijoita olisi satojatuhansia

Toinen Suomen sotilaallisen liittoutumisen seuraus on paine murskata Ahvenanmaan itsehallinto-oikeus. Ahvenanmaan itsehallinnon ytimessä on saarten demilitarisointi, joka on ollut voimassa jo lähes 170 vuoden ajan, maailmansotien aikoja lukuun ottamatta.

Kun Suomi itsenäistyi, ahvenanmaalaiset halusivat olla mieluummin osa Ruotsia kuin Suomea. Suomi kuitenkin pakotti Ahvenanmaan osaksi Suomea, mistä annettiin kompensaatioksi itsehallinto-oikeus, johon sisältyy demilitarisaatio, johon sisältyy oikeus välttää suomalainen asepalvelus. Tämän diilin ansiosta separatismi ei ole kovin korkealla ahvenanmaalaisten asialistalla, ja separatistipuolue Ålands Framtid sai viime maakuntavaaleissa vain 7%:n kannatuksen. Tämän takia monet suomalaiset jostain syystä kuvittelevat, että ahvenanmaalaisista olisi tullut lojaaleja suomalaisia patriootteja, jotka haluavat olla osa Suomea riippumatta siitä mitä Suomessa päätetään ahvenanmaalaisten asioista.

Nyt Ahvenanmaan demilitarisaatio on kuitenkin alkanut vituttamaan suomalaisia nationalisteja, ja Suomen sotilaallinen liittoutuminen on kätevä tapa päästä siitä eroon. Viime viikolla eri maakuntalehdet ehdottivat, että on aika häätää Venäjän konsulaatti Ahvenanmaalta. Venäjän Ahvenanmaan konsulaatin pointti on valvoa Ahvenanmaan demilitarisaatiota, joten sen häätäminen olisi selkeä signaali sekä venäläisille että ahvenanmaalaisille siitä, että demilitarisaatiosta halutaan luopua.

Nyt asevelvollisuuskomitean varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Joonas Könttä  ”toivoo ahvenanmaalaisilta suurempaa halua suorittaa asevelvollisuus”. Saman jutun mukaan viime viikolla Matti Vanhanen toivoi Ahvenanmaalta aloitetta suomalaisten joukkojen sijoittamisesta saarelle. Politiikalle onkin tyypillistä, että ensin epämieluisat muutokset halutaan vierittää muutosten kohteiden tehtäväksi. Kun muutosten kohteet sanovat odotetusti ”ei kiitos”, niin ääni muuttuu kellossa.

Ahvenanmaan demilitarisaation kumoaminen olisi törkeä puuttuminen Ahvenanmaan itsehallinto-oikeuteen. Tämä tuskin johtaisi aseelliseen kapinaan, mutta se johtaisi epäluuloon, katkeruuteen ja separatismin suosion kasvuun. Epäluottamuksen kierre alkaa pienistä teoista. Suomessa ihmetellään kuinka esimerkiksi Espanjassa Madridin hallinto ei osaa tulla toimeen Katalonian ja Baskimaan kanssa, kohta ei ehkä pidä enää ihmetellä.

Natoon voi liittyä myös tuhoamatta turvapaikkaoikeutta ja Ahvenanmaan itsehallintoa. Mutta monille Naton kannattajille nämä natojäsenyyden mahdolliset seuraukset eivät olisi lainkaan ikäviä, päinvastoin.

0
anttirautiainen
Helsinki

Influensseri, elämävalmentaja ja motivaatiopuhuja.
https://linktr.ee/arautiainen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu