Onko EU-parlamentissa enemmän vasemmiston vai vihreiden hörhöjä?

Podcast-versio: SoundCloud, Spotify.
Video

Olen kesäflunssassa, ja toissayönä alkoi kiinnostaa, että onko EU-parlamentin vihreässä ryhmässä yhtä suuri osuus Israelia tukevia hörhöjä, kuin EU-parlamentin vasemmistoryhmässä on Putinia tukevia hörhöjä. Osviittaa etsin EU-parlamentin äänestyksistä ”Human rights and democracy in the world and the European Union’s policy on the matter – annual report 2023” raportin lisäysehdotuksista, äänestystulokset 28.2.2024 lisäysehdotuksiin löytää täältä ja äänestetyt lisäysehdotukset löytyvät täältä.

Äänestystulokset ovat palestiinalaisten oikeuden näkökulmasta melko karuja, esimerkiksi lisäysehdotuksen 20 kakkososa, jossa kehotetaan jäsenmaita toimeenpanemaan kansainvälisen tuomioistuimen ICJ:n määräyksiä, äänestettiin kumoon äänin 243-279. EU parlamentilta siis FUCK YOU AND YOUR LAW – terveiset ICJ:lle ja sitä myötä myös YK:lle. Ei mahdollisuutta tietää kuka äänesti vastaan, ja kuka puolesta.

Yllättäen parlamentti on kuitenkin vaatinut välitöntä tulitaukoa Gazaan täpärästi äänin 265-253 (lisäys 24), mutta ei taaskaan tietoa kuka on äänestänyt miten. Ainoa asiaan liittyvä äänestys josta tulokset on listattu, on äänestys joka vaatii vapauttamaan jäädytetyt UNRWA-varat (lisäys 22). Tämä meni läpi täpärästi äänin 253-234. Kukaan vihreä ei äänestänyt vastaan, mutta kuusi vihreää äänesti tyhjää – kaikki kuusi ilmeisesti saksalaisia, tietenkin. Saksalaisten pitää olla varovaisia, koska uusi holokausti voi alkaa välittömästi mikäli palestiinalaiset eivät kuole nälkään.

Tosin tyhjää on äänestänyt myös yksi ranskalainen vasemmiston meppi (KORJAUS: oli äänestänyt vahingossa väärin ja ilmoittanut tästä pöytäkirjaan).

Kaikki palestiinalaisten oikeuksia ajaneet lisäykset olivat vasemmiston aloitteita.

Tutkimus jäi vajaaksi, koska suurimmasta osasta EU-parlamentin äänestyksiä ei kirjata tarkkaan että kuka äänesti, vain äänten määrät jos sitäkään, eikä tutkimuskysymykseeni ollut mahdollista vastata. Suomen vasemmiston ja vihreiden edustajat näyttävät kannattaneen yhtä lailla ukrainalaisten kuin palestiinalaisten ihmisoikeuksia, mikä ei yllättänyt, ongelma ovat ryhmätoverit.

Noin yleensä ne jotka valittelevat kansalaisten vähäistä kiinnostusta EU-asioihin voisivat ihan ensiksi laittaa EU-parlamentin äänestyskirjanpidon kuntoon. Nykyisellään ei kansalainen voi selvittää miten edustajat äänestävät.

Antti Rautiainen

anttirautiainen
Helsinki

Influensseri, elämävalmentaja ja motivaatiopuhuja.
https://linktr.ee/arautiainen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu