Paljonko Ukrainaa tulisi auttaa, että se voisi voittaa?
Audioversio: SoundCloud, Spotify
Videoversio
On vaikeaa löytää mitään analyysiä siitä, kuinka paljon Ukrainan tulisi saada sotilaallista tukea jotta se voisi voittaa sodan Venäjää vastaan. Ukrainan saamaa tukea tilastoidaan tarkasti, esimerkiksi Kielin maailmantalouden instituutin sivustolla. Venäjän talouden tilasta julkaisee tietoja esimerkiksi suomalainen BOFIT. Pitkä liuta sotilasasiantuntijoita analysoi taisteluiden tilannetta. Mutta talous- ja sotatieteilijöiden välillä tuntuu olevan kuilu, jonka yli kummatkaan eivät uskalla astua vieraalle alueelle. Tämän vuoksi mediassa ja tutkimuksissa jää pimentoon kysymys siitä, mikä on Ukrainan sotilasavun tarpeen mittaluokka.
Sota Ukrainassa on materiaalisotaa. Komentajien taidot, sotilaiden koulutus ja moraali tai yksittäiset ihmeaseet harvemmin ratkaisevat materiaalisodan voiton. Materiaalisodan voi voittaa, vaikka komentajat ja sotilasaines olisi heikompaa kuin vastapuolella, kuten Neuvostoliitto voitti toisen maailmansodan.
Länsimaissa keskustelu on pyörinyt ihmeaseiden ympärillä. Vuonna 2022 Euroopassa kampanjoitiin, jotta Ukraina saisi Leopard-tankkeja. Ukraina sai tankit, mutta ne eivät ole muuttaneet tilannetta rintamalla. Nyt F-16 hävittäjät ovat pitkän odotuksen jälkeen taistelukäytössä, rintamatilannetta ne eivät ole muuttaneet. Viimeiset kuukaudet on keskusteltu taukoamatta Storm Shadow-ohjusten käytön rajoitusten poistamisesta Ukrainassa, mikä tuskin tulisi sekään yksin muuttamaan tilannetta.
Materiaalisodassa suurin yksittäinen tekijä, josta voitto riippuu, on osapuolten käytettävissä olevien resurssien määrä (Voiton määritelmästä täällä). Kysymykseen on pyrkinyt vastaamaan Ruotsalainen SIPRI, sen mukaan vuonna 2023 Venäjän sotilasmenot olivat 109 miljardia dollaria, 5.9 prosenttia kansantuotteesta. Ukrainan sotilasmenot taas olivat 64.8 miljardia, 37 prosenttia kansantuotteesta. Kun Ukrainan puolustusmenoihin lasketaan 35 miljardia dollaria sen vuoden 2023 saamaa sotilasapua, Ukrainan puolustusmenot olivat viime vuonna 91% Venäjän sotilasmenoista.
Tämän artikkelin podcast-version äänittämisen jälkeen Bloomberg julkaisi tulkintansa Venäjän uudesta budjetista, jonka mukaan sodan menot Venäjän vuoden 2024 budjetissa olivat 112 miljardia dollaria, ja vuoden 2025 budjetissa jo 142 miljardia dollaria.
Bloombergin sivustolla ei arvioida Ukrainan sotilasmenoja tänä- ja ensivuonna, mutta kasvuvaraa tuskin on, ja kansainvälisen avun määrä on suunnilleen ennallaan. Mutta erosta huolimatta Venäjällä ei ole tänä vuonna ollut pelkästään dollareissa mitattuna sellaista etumatkaa, mikä selittäisi sen viimeaikaisen etenemisen rintamalla. Miksi Ukraina on pulassa ja vetäytyy hitaasti, vaikka dollareissa mitattuna rintaman pitäisi pitää?
Venäjällä tuskin on etua mitä tulee johdon laatuun tai miehistön koulutukseen, kokemukseen ja motivaatioon, voi olla että näiden suhteen etu on päinvastainen. Ukrainalla on mahdollisesti pula miehistöstä, mutta aseiden määrä ja laatu on nykyaikaisessa sodassa paljon tärkeämpää kuin miehistön määrä. Korruptio on iso ongelma Ukrainassa, mutta Venäjällä ongelma ei välttämättä ole pienempi.
Todennäköisin selitys Ukrainan tukalaan tilanteeseen rintamalla on ostovoimassa. Aseiden tuotanto on Venäjällä halvempaa kuin länsimaissa. Maailmanpankin valuuttakurssien ostovoimakertoimien mukaan Venäjällä saa dollarilla ostettua yli kolme kertaa enemmän kuin Yhdysvalloissa. Tämä ei välttämättä konvertoidu suoraan asetuotantovoimaan. Asetuotanto tarvitsee tuontikomponentteja, ja Venäjän omien raaka-aineiden käyttö on menetettyjä vientituloja. Mutta valuuttakurssien ostovoimakertoimien kertaluokka voi olla oikea.
Venäjän aseiden laatu ei varmasti ole sama kuin länsimaiden aseiden, mutta hinta-laatusuhde voi olla sama. Se voi jopa olla parempi, koska Venäjä voi saada tuotannossaan suurempia skaalaetuja.
Yhdysvaltojen koko sodankäynnin doktriini perustuu materiaalisodan välttämiseen. Yhdysvallat on pyrkinyt luomaan kustannuksista piittaamatta ylivoimaisen ilma-aseen, joka lamauttaa vastustajan ennen materiaalisotaan joutumista. Yhdysvaltoja kiinnostaa ylivoima, sitä ei ole kiinnostanut onko sen asetuotanto kalliimpaa kuin muualla, eikä se ole pyrkinyt valmistamaan mahdollisimman paljon ja mahdollisimman halvalla tykkejä ja niiden ammuksia. Euroopassa taas tuotantomäärät ovat pieniä. Alla olevassa laskelmassa en tee oletuksia skaalaeduista suuntaan enkä toiseen, koska niistä ei ole saatavissa mitään arvioita.
Ukrainassa valuuttakurssin ostovoimakerroin verrattuna dollariin on sama 0,3 kuin Venäjällä, mutta Ukraina käyttää ison osan puolustusbudjetistaan aseostoihin länsimaista, mistä ostovoimaero rankaisee. En löytänyt mistään arviota kuinka suuri on ulkomailta tehtyjen ostojen osuus Ukrainan puolustusmenoista.
Aseisiin käytetty rahamäärä ostovoimakorjattuna ei kerro voimasuhteista silloin, kun toisella osapuolella on teknologinen ylivoima. Mutta suurin osa osapuolten menoista on riippumattomia teknologian tasosta, kuten tykistöammuksia ja ruokaa. Erityisesti sotimisen työvoimakustannuksia ostovoimakorjatut rahamäärät mittaavat hyvin.
Yhtälössä on siis paljon tuntemattomia, mutta jos oletetaan että Bloombergin arvio Venäjän tämän vuoden sotilasmenoista on oikea, että Maailmanpankin valuuttakurssien ostovoimakertoimet kelpaavat asevoimien kustannustehokkuuden arviointiin, että Ukraina käyttää kaikki omat sotilasmenonsa kotimaiseen tuotantoon, että kaikkien länsimaiden asetuotantotehon ostovoimakerroin vastaa Yhdysvaltoja ja että Ukrainan tämän vuoden sotamenot ovat samat kuin viime vuonna, pitäisi länsimaiden antaa tänä vuonna Ukrainalle suoraa asetukea
eli 157 miljardia dollaria viimevuotisen noin 35 miljardin dollarin sijasta, jotta puntit taistelukentällä olisivat tänä vuonna tasan. Ukrainaa pitäisi siis tukea noin 4,5 kertaa nykyistä enemmän. Mikäli Bloombergin arvio Venäjän ensivuotisista menoista on oikea, pitäisi ensi vuonna antaa tukea yli seitsemän kertaa nykyistä enemmän.
Tämä olisi varmasti enemmän kuin tarpeeksi Venäjän hyökkäyksen pysäyttämiseen, koska hyökkääjän kustannukset ovat aina suurempia kuin puolustajan. Se ei välttämättä olisi tarpeeksi, mikäli päämääränä on Venäjän miehittämien alueiden valtaaminen takaisin.
Antti Rautiainen
Tykkäsin – varauksin.
Ainoa keino -mielestäni- Ukrainan ”voittoon” olisi Lännen osallistuminen sotaan lähettämällä omia joukkojaan ja niiden turvaksi kaikki irtoava materiaalinsa. Tämä ei kuitenkaan tule toteutumaan.
Odotan tämän sodan vuosien päästä hiipuvan jäätyneeksi konfliktiksi, koska Venäjän keskeisin tavoite on estää Ukrainan liittyminen läntisiin rakenteisiin. Siis paljon on kärsimystä luvassa ukrainalaisille – kuten myös venäläisille sotilaille, joita uhrataan antiikkiseen tapaan valtion vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Halvemmaksihan tuo tulee,kuin tuhottujen alueiden takaisinvaltaaminen ja jälleenrakentaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Tulevaisuus saattaa hyvinkin olla juuri tuollainen. Ja se merkitsee Venäjälle voittoa sen pitäessä valtaamassa alueet ja rohkaisee samantapaisiin ”erikoisoperaatioihin”. Toisin sanoen lännen ja nimenomaan Naton täytyy kasvattaa joukkojen ja kaluston määrää, jotta Venäjä ei yrittäisi kokeilla myös jonkun Nato-maan haltuunottoa ja Naton yhtenäisyyden testaamista. Sellainen suunnitelma saattaa olla Kremlissä kovinkin houkutteleva.
Ilmoita asiaton viesti
Hieman tämän kaltaista avausta täällä blogistanissa olen kaivannutkin tämän sodan osalta. Kiitän.
Sellaista apua, ei tule koskaan, koska se eskalaation laajentuminen on pelkona.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on osittain myös siitä, että länsimainen eli käytännössä USA:n armeijan taktiikka ei vain toimi Ukrainassa. Kuten jo mainittu, ehkä suurin yllätys NATO:lle on ollut nimenomaisesti ilmavoimien hyödyttömyys ja sitä myöten panssarien heikko menestys. Kolmas merkittävä tekijä on se, ettei Venäjän armeija ole niin kelvoton kuin mitä propaganda väittää. Pelkkä raha ei ratkaise mitään. Aseiden tulisi olla ylivertaisia. Paremmuus ei riitä, varsinkaan tilanteessa, jossa venäläinen kalusto vaikuttaa kenttäkelpoisemmalta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin Joku Pekka Toveri 6.4.23 iltasamomat:Venäjällä on käytössä kolme tuhatta panssarivaunua ja loput kannabilisoitu tai ruostuneet puhki ulkovarastossa.
Just ja joo.
Ilmoita asiaton viesti
Luulenpa että sota etenee juuri kuten USA haluaa.
Venäjä heikkenee koko ajan sotilaallisesti sekä taloudellisesti.
Julmaa peliä etenkin ukrainalaisten vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavan kyyninen ja uskottava näkemys.
Ilmoita asiaton viesti
Maho euvostoliitto toimii Saksan johdolla pelkurimaisesti samalla tavalla. Jos sama apu olisi annettu ilman käyttörajoituksia sodan alkuvaiheessa Ukraina olisi voinut torjua ryssän ilman tätä valtavaa inhimillistä kärsimystä ja valtavaa infran tuhoutumista.
Ilmoita asiaton viesti
Mikään määrä aseita ei riitä Ukrainalle Venäjän voittamiseksi. Sokea Reettakin sen näkee ja tunnustaa tosiasiat.
(UTT 27.9.2024) Uutistoimisto Tassin välittämän tiedon mukaan Ukrainan asevoimat menetti perjantaipäivän 27.9. aikana Kurskin alueella yli 330 sotilasta ja 16 panssaroitua ajoneuvoa,
Ukraina on menettänyt vajaassa kahdessa kuukaudessa Venäjällä Kurskin alueella yli 17 750 sotilasta.
Ukrainan sotilasmenetyksiin Kurskin alueella kuului kymmeniä ulkomaisia palkkasotilaita, jotka olivat Ukrainan asevoimien riveissä.
Ilmoita asiaton viesti
”Mikään määrä aseita ei riitä Ukrainalle Venäjän voittamiseksi. Sokea Reettakin sen näkee ja tunnustaa tosiasiat”
Venäjän amissiooni on noin 1/10 verrattuna Natoon, vai onko sulla parempia lukuja?? Nato ei käy (vielä) suoraa sotaa vaan antaa juuri sitä amissioonia Ukrainalle. Miten luulet käyvän jos Nato joutuisi ihan itse puuttumaan peliin?
Jos Venäjä hyökkäisi johonkin Naton jäsenvaltioon, ei kai kukaan usko ettei Nato voisi käyttää pitkän kantaman aseita myös maalitettuna myös Venäjän alueelle???? Sodassa vihollisen voittaminen on tarkoitus mutta joitakin pelisäänöjä on, kuten siviilien tappaminen tarkoituksella ei ole kansainvälisten sopimusten mukaan hyväksyttyä. Venäjä ei tuota sääntöä noudata.
Ilmoita asiaton viesti
Matti on vain osittain oikeassa.
Puhuttaessa NATO:n Euroopan joukoista kyseinen suhde on olemassa vain ilmavoimien osalta. Ongelmana on se, ettei näitä massiivisia ilmavoimia voi käyttää tehokkaasti ilman valtavien menetysten riskejä. Ohjuksien osumatarkkuus on aivan toista luokkaa kuin takavuosien tykeillä.
Samanlaisiin tappioihin, kuin toisessa maailmansodassa, ei voida hankkiutua, koska minkään maan teollisuus ei kykene korvaamaan menetettyä kalustoa samaan tahtiin, kuin sitä menetettäisiin.
Nykyaikaisen hävittäjän valmistaminen vaatii 100X enemmän aikaa ja rahaa, kuin toisen maailmansodan hävittäjän tai pommittajan.
Tuotantoa ei voi jakaa muihin tehtaisiin erityisammattitaitoa vaativien kokoonpanolinjastojen ja herkkien komponenttien johdosta. Esim. Fordin autotehtaita ei voi valjastaa F-35 linjoiksi, kuten ne valjastettiin vielä 80 vuotta sitten pommikonetehtaiksi.
Tykistön osalta on todettava, että Suomella on Euroopan tehokkain tykistö. Minne se roudattaisiin? Valtaosalla Euroopan NATO-maista vakinainen armeija on suhteellisen pieni ja taistelujoukkoja ei saataisi kasaan kuin palvelukseenastumismääräyksin.
Veikkaan, että Venäjälle pakolla lähtijöiden into sotatoimiin ei olisi parasta A-luokkaa, varsinkin kun tiedetään, miten ukrainalaisten on käynyt.
Vain Yhdysvallat kykenee tekemään sodassa jotain konkreettista.
Eurooppa on varustelussaan vakavasti altavastaajan asemassa, vaikka kalustoa nimellisesti onkin. Sitä ei vain kyetä tuottamaan lisää, jos tappiot kasvavat sietämättömiksi.
Sotaan ajaudutaan, jos sotaa vakavissaan halutaan. Tällä hetkellä tahtotila näyttäisi osalla voittavan järjen äänen.
Ilmoita asiaton viesti
Järjen ääntä Venäjä ei kuuntele. Onneksi sentään voimaa.
Ilmoita asiaton viesti
En ainakaan näillä näkymin uskoisi, että Ukraina mitenkään voittaisi sotaa.
Tämä sota todennäköisestki hiipunee ”jäiseksi konfliktiksi” ja se ei taida olla Ukrainankaan haluama etu.
Venäjän romahtamista se näkemykseni mukaan jouduttaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Olikohan se nyt muistaakseni Pekka Toverin lausunto, jossa mainitsi hyökkäykseen tarvittavien voimasuhteiden olevan kolme kertaa enemmän kuin vastapuolella, jos en nyt väärin muistanut?
Sitkeydeksi voisi kai sanoa kykyä uudistua, eli kykyä korvata tappioita?
Ukrainasta on tulossa kylmälinja niin tappiossa kuin jäätyneessäkin sotatilassa, vain täydellinen Venäjän hyökkäyksen torjuminen ja pakottaminen ulos Ukrainasta riittää, että välitön uhka lännelle on torjuttu.
Ilmoita asiaton viesti