Puhe Ketään ei jätetä -mielenosoituksessa 25.9.2021

Podcast-versiot: Spotify, SoundCloud

Videoversio

Ketään ei jätetä! Ei tilaa rasismille – tervetuloa maahanmuuttajat! -mielenosoitus järjestettiin 25.9.2021. Tapahtuma oli myös vastamielenosoitus äärioikeiston Nouse Suomi-mielenosoitukselle, joka järjestettiin samanaikaisesti. Ei tilaa rasismille -mielenosoituksen kutsu löytyy täältä.  Tässä puheeni mielenosoituksessa.

Kiitos kaikille jotka olette tuleet tänään paikalle! Toisella puolella katua näemme jälleen yhden Suomen äärioikeiston epäonnistumisen. Edes kaikkien keskenään riitelevien pikkulahkojen yhteinen ponnistus ei saa aikaiseksi merkittävää mielenosoitusta. Äärioikeistolle tarrojen liimaaminen on jo saavutus. 5000 kannattajakortin kerääminen puolueprojektia varten internetin kautta on sille lähes ylitsepääsemätön haaste.

Toisaalta äärioikeiston kriisi on seurausta äärioikeiston onnistumisesta. Turvapaikanhakijoiden saapuminen Suomeen on lähes lakannut. Rajat ovat olleet kiinni jo yli vuoden ajan. Tämä on ollut perusteltua koronan vuoksi, mutta mitään suunnitelmia EU-rajojen avaamisesta muille kun työmatkalaisille ei vielä edes ole. Rajojen sulkemista pidetään vähiten ongelmallisena turvatoimena, vaikka se on erottanut läheisiä ihmisiä toisistaan jo puolentoista vuoden ajan. Halukkaat riskiryhmäläiset ovat saaneet rokotteensa jo kuukausia sitten, ja kaikki halukkaat saavat toisen rokotteen viimeistään marraskuussa. Tämän jälkeen ei ole mitään perusteita pitää rajoja kiinni.

Vuoden 2015 niin sanottu pakolaiskriisi (jolle parempi nimitys olisi ehkä asenteiden kriisi) oli EU:n parhaiten hoitama kriisi. Tuhannet suomalaiset osallistuivat turvapaikanhakijoiden tukemiseen, tuhannet ovat saaneet turvapaikan ja päässeet turvaan vainolta. Mutta politiikot haluavat esittää tämän onnistumisen epäonnistumisena. Toistetaan, että ”EU ei ole valmis toiseen pakolaiskriisiin”, vaikka tänne tuli ehkä 2% maailman pakolaisista. Loput asuvat edelleen pakolaisleireissä EU:n ulkopuolella. Talous kasvaa koko EU:n alueella, maailman suurin ja rikkain talousyhteisö pystyi, ja pystyy edelleen tekemään oman osuutensa turvapaikanhakijoiden puolesta. Tästä huolimatta turvapaikanhakijoita palellutetaan kuoliaaksi Puolan rajalla, Ruotsi haluaa karkottaa 3-vuotiaan lapsen yksin Nigeriaan, ja Kreikka rakentaa uusia suljettuja vankiloita joihin pakolaiset on tarkoitus säilöä vuosikausiksi.

Äärioikeiston nolon ja naurettavan mielenosoituksen ei siis pidä antaa hämätä, koska suuri osa äärioikeiston vaatimasta politiikasta on jo toteutunut. Sitä toteuttaa hallituksissa Suomessa ja ympäri Eurooppaa yhtälailla oikeisto, sosiaalidemokraatit, vasemmisto ja vihreät, ja sen voi pysäyttää vain vastarinta kaduilla.

+1
anttirautiainen
Helsinki

Esittelyni löytyy täältä: http://anttirautiainen.livejournal.com/profile
Ask.fm: http://ask.fm/AnttiR
Twitch: https://www.twitch.tv/arautiainen
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjyKQiYgSwFGihpsz27BvHw

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu