Puhe Kobanê-päivän mielensoituksessa 1.11.2023

9 vuotta sitten, kurdit taistelivat Kobanê kaupungissa Isisin kalifaattia vastaan. Kaupunki oli saarrettu kolmelta puolelta, pohjoispuolella tilannetta seurasi Turkki joka suhtautuu vihamielisesti kurdien itsehallintoon Koillis-Syyriassa eli Rojavassa.
Taistelu oli Isisin vastaisen sodan käännekohta. Kuuden kuukauden ankaran taistelun jälkeen Isisin joukot oli lyöty, lähes 20 Isisin tankkia tuhottu ja 2000 Isisin taistelijaa tapettu. Isis aloitti vetäytymisen, joka lopulta päätyi koko kalifaatin romahtamiseen.
Tuolloin 9 vuotta sitten 1. marraskuuta ympäri maailmaa järjestettiin mielenosoituksia Kobanên puolustajien puolesta. Maailma heräsi puolustamaan kurdien kamppailua. YPG ja YPJ -joukot muodostivat paikallisen, tasa-arvoisen vaihtoehdon Isisin teokratialle. Näytti siltä, että alueella olisi mahdollisuus uudenlaiseen tulevaisuuteen, jossa kaikki etniset ryhmät olisivat yhtälailla mukana päätöksenteossa.
Nyt, 9 vuotta myöhemmin tilanne näyttää paljon huonommalta. Maailman huomion kiinnittyessä Ukrainaan ja Palestiinaan, Turkki pommittaa Rojavaa häikäilemättä, pyrkien tuhoamaan erityisesti energia-infrastruktuuria. Erdoğanilla on käytössä Putinin keinot, kun se yrittää viedä Rojavan asukkailta veden ja sähkön. Energia-infrastruktuuri on siviilikohde, mutta kansainvälinen yhteisö ei protestoi. Turkki ei piittaa edes Yhdysvaltojen läsnäolosta Rojavassa, lokakuun alussa Yhdysvallat joutui ampumaan alas Turkin lennäkin joka tuli lähelle Yhdysvaltain tukikohtaa.
Turkki on jo vuosien ajan miehittänyt laittomasti alueita Koillis- ja Pohjois-Syyriaa, eikä sillä ole mitään kiinnostusta luopua alueista. Samainaikaisesti Iranin kontroloimat, Syyrian diktaattori Assadia tukevat aseryhmät uhkailevat Rojavaa ja ampuvat sinne raketteja.
Suomen hallituksen suhtautuminen käynnissä oleviin miehityksiin ja hyökkäyksiin on täysin ristiriitaista. Ukrainalle annetaan tukea, ja Venäjälle asetetaan sanktioita. Gazaan vaaditaan humanitaarista tulitaukoa, mutta YK:ssa äänestetään tyhjää ja Israelia ei painosteta millään tuntuvalla tavalla luopumaan siirtokuntien rakentamisesta ja palestiinalaiskylien häädöistä. Turkin hyökkäyksestä Rojavaan ei sanota mitään, vaikka Turkilla ei enää ole samanlaisia keinoja painostaa Suomea ulkopoliittisesti kuin viime vuonna.
Rojavan itsehallinnollinen alue on suuremmassa vaarassa kuin koskaan Kobanên taistelun jälkeen. Jos maailman välinpitämättömyys jatkuu, voidaan menettää Rojavan tarjoama vaihtoehto Iranin, Syyrian ja Turkin autoritaarisille hallinnoille, jotka kaikki haluaisivat miehittää alueen.
Kamppaillaan yhdessä Rojavan puolesta! Alas Isis, alas Iran, alas Erdoğan!
Sinänsä ihan oikein puolustat kurdeja, mutta ei taida enää Euroopan rahkeet riittää kolmannen kriisipesäkkeen hoitamiseen. Sinänsä kurdit kyllä ansaitsisivat kaiken tuen, he ovat Lähi-idän kansoista ne järkevimmät.
Antti R: ”Alas Isis, alas Iran, alas Erdoğan!” Lisään tähän vielä Alas Hamas, Libanonin Hizbollah….
Ilmoita asiaton viesti