Puhe Putin is a killer-mielenosoituksessa 20.8. 2023

Podcast-versio
Videoversio

Kiitos kaikille mielenosoituksen osanottajille, olen Antti Rautiainen paikallisen anarkistiryhmän A-ryhmän Itä-Eurooppa solidaarisuusryhmästä, joka tukee vastarintaa Venäjällä, Ukrainassa ja Valko-Venäjällä.

Kiitos Suomenvenäläisten demokraattiselle yhteisölle mielenosoituksen järjestämisestä. On erittäin tärkeää, että venäläisyhteisö aktivoituu ja osoittaa mielipiteensä siitä mitä Venäjällä tapahtuu.

Tänään on kulunut kolme vuotta Aleksei Navalnyin myrkyttämisestä. Navalnyin myrkyttäminen ei ollut ensimmäinen eikä viimeinen oppositiota vastaan suunnattu myrkytyshyökkäys Venäjällä. Mutta se on ensimmäinen kerta, kun myrkyttäjät on onnistuttu selvittämään – Navalnyin korruption vastainen säätiö, Bellingcat ja kolme tiedotusvälinettä onnistuivat paljastamaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n yksikön, joka on erikoistunut Putinin vastustajien myrkyttämiseen, ja Navalnyi onnistui jopa soittamaan yhdelle sen jäsenelle.

Paljastus ei kuitenkaan muuttanut mitään, päinvastoin. Navalnyi on nyt tuomittu 19 lisävuodeksi vankeuteen, ja myrkytykset ovat jatkuneet – vuoden aikana ainakin kaksi venäläistä toimittajaa ja yksi aktivisti on saanut myrkytysoireita Munchenissa, Tbilisissä ja Prahassa. Venäjä iskee yhä röyhkeämmin omaa oppositiotaan vastaan ulkomailla, iskut ovat varmasti hyvin mahdollisia myös Suomessa.

Meidän on yhdessä reagoitava uuteen tilanteeseen. Opposition vanhat keinot eivät ole osoittautuneet toimiviksi yhä väkivaltaisempaa hallintoa vastaan, on löydettävä uusia. Venäjällä ei ole enää mitään vaaleja joihin osallistuminen voi antaa tuloksia, journalismi ja rauhanomaiset mielenosoitukset voivat johtaa myrkytetyksi tulemiseen tai vuosikausien vankeusrangaistuksiin.

Ensiksikin, meidän on tuettava Ukrainan kamppailua Venäjän hyökkäyssotaa vastaan. Minkäänlainen onnistunut, kansainvälisen yhteisön tunnustama aluevalloitus kiinnittäisi Putinin vallankahvaan hänen kuolemaansa saakka, ja olisi myös esimerkki jota jokainen Venäjän tuleva diktaattori pyrkisi seuraamaan.

Meidän on kampanjoitava tehokkaampien sanktioiden puolesta, nykyiset sanktiot vuotavat kuin seula. Tuhannet länsimaiset yritykset jatkavat toimintaansa Venäjällä kuin mitään ei olisi tapahtunut. Gasum tuo Venäjältä jatkuvasti kaasua laivoilla. Venäjän turvallisuuspalveluihin tiiviisti kytköksissä oleva Yandex pyörittää datakeskusta Mäntsälässä, Yango-taksit keräävät suomalaisista dataa joka tarjoillaan aivan varmasti Venäjän turvallisuuspalveluille, riippumatta sit mitä Suomen viranomaiset kohteliaasti pyytävät. Lisäksi Yandex julkaisee tiedustelupalveluiden käskystä disinformaatiota Suomessa asuvista venäläisaktivisteista uutissivustoillaan. Meidän on laitettava stoppi kaikelle tälle.

Mutta edes Venäjän tappio Ukrainassa ei ole mikään takuu siitä, että Venäjällä asiat tulisivat muuttumaan. Mikäli Venäjällä ei synny todellista vastarintaliikettä, miehitysjoukkojen häätäminen tullaan esittämään venäläisille ”voittona”, koska ”Naton hyökkäys Moskovaan on saatu ehkäistyä”.

Sota tulee jatkumaan vielä kauan. Viimeisten 30 vuoden ajan Venäjä on rikastunut öljyn ja kaasun vientituloilla, mutta rikkauksia ei ole jaettu kansalle, vaan ne on varastoitu ”stabilisointirahastoon”. Nyt tiedämme miksi tämä rahasto on perustettu – Putin on varautunut pitkään ja ankaraan sotaan. Putin ymmärtää, että autoritaarinen hallinto voi pysyä vallassa vain mikäli se voi lietsoa kansan pelkäämään ulkoista vihollista. Stabilisointirahastoon kerättyjen varojen avulla Venäjä pystyy jatkamaan sota vielä ainakin kaksi vuotta, meidän tulee varautua siihen että huonot ajat kestävät vielä kauan.

Vaihtoehtoisten uutisten lisäksi tarvitaan suoraa toiminta Venäjän infrastruktuuria, turvallisuuspalveluita ja sotakoneistoa vastaan Venäjän sisältä käsin. Tätä tekevät rautateitä ja armeijan infrastruktuuria vastaan Anarkokommunistien taistelujärjestö BOAK ja muut ryhmät, mutta toistaiseksi suurin osa iskuista on ollut epätoivoisten yksilöiden epätoivoisia, huonosti suunniteltuja eleitä ja monet ovat jääneet kiinni. On välttämätöntä levittää tietoa siitä, kuinka voi tehdä laittomia iskuja jäämättä kiinni.

Lisäksi on välttämätöntä tukea heitä, jotka ovat joutuneet ongelmiin suoran toiminnan iskuista sotaa vastaan. Ei ole mitään järkeä tehdä eroa mielipidevankien ja suoran toiminnan vankien välillä, Venäjän valtiokin pitää molempia ”terroristeina”. Kutsuntatoimistoja, rautateitä ja turvallisuusviranomaisia vastaan iskeneitä on tuomittu lähes 20 vuodeksi vankilaan iskuista, joiden vahingot ovat lähinnä symbolisia. Näiden vankien asianajajokulujen tukeminen, ja tukiviestien lähettäminen osoittaa, etteivät sodan vastustajat ole eristyksissä. A-ryhmän Itä-Eurooppa solidaarisusuryhmä tulee järjestämän säännöllisiä vankitukitapahtumia syksyn aikana, pysykää kuulolla niistä.

Lisäksi järjestämme 1. syyskuuta tukitapahtuman Viirus-teatterissa Ukrainan solidaarisuuskomiteoille, joka Ukrainassa toimiva antiautoritaarien projekti, joka tukee sodasta kärsiviä siviileitä ja rintamalla taistelevia antiautoritaareja. Tarkemmat tiedot tapahtuman aikataulusta ja ohjelmasta ensi viikolla, seuratkaa A-ryhmän sosiaalista mediaa tai Suomenvenäläisten demokraattisen yhteisön keskustelukanavia niitä varten!

Antti Rautiainen

anttirautiainen
Helsinki

Influensseri, elämävalmentaja ja motivaatiopuhuja.
https://linktr.ee/arautiainen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu