Seksuaalisesta ahdistelusta feministi/vasemmisto/aktivistiskenessä

Liittymättä erityisesti mihinkään viimeaikaiseen tapaukseen.

Sisältövaroitus.

Seksuaalista ahdistelua tapahtuu kaikissa skeneissä. Seksuaalisen ahdistelun vastustajiksi julistautuminen ei tietenkään estä seksuaalista ahdistelua. Siispä seksuaalinen ahdistelu ei ole liikkeen epäonnistuminen tai kriisi. Mutta se on molempia silloin jos seksuaalinen ahdistelu tulee tietoon ja siihen ei puututa.

En usko seksuaalisen ahdistelun ennaltaehkäisyyn, mutta monien muiden usko tähän tuntuu olevan vahva. Kieli varmasti luo sosiaalista todellisuutta, mutta ei pidä luulla että sanat olisivat tekoja tai johtaisivat niihin. Koskaan ei voi tietää mitä toisen ihmisen päässä todellisuudessa liikkuu.

Sen sijaan uskon, että seksuaaliseen ahdisteluun voi puuttua sen tapahduttua, ja tapauksia voi käsitellä. Yksi tapa on transformatiivinen oikeus, jota on käsitelty esimerkiksi tällä luennolla. Siinä selviytyjää tuetaan, mutta myös tekijän käytöstä pyritään muuttamaan yhteistyössä hänen itsensä kanssa.

Oma kokemukseni on, että transformatiivisen oikeuden prosessit ovat raskaita, eivätkä läheskään aina johda mihinkään lopputulokseen. Siispä vaihtoehto transformatiiviselle oikeudelle on vain ajaa tekijä pois liikkeestä, ja ulkoistaa koko ongelma ihmisille jotka kohtaavat hänet tulevaisuudessa. Tämä ei ole kovin reilua, mutta joskus ei jaksa muutakaan.

Mikään liike tai tila ei ole turvallinen vain julistamalla se sellaiseksi. On olemassa tapahtumia, jotka ovat julistautuneet ”turvallisiksi tiloiksi”, mutta ne eivät tiedota osanottajilleen miten tämä taataan käytännössä. Jos tila vetää satoja ihmisiä ja siellä anniskellaan, mitä jonkun pitäisi tehdä kohdattuaan seksuaalista ahdistelua? Puhumaan järjestäjille? Mutta mistä satunnainen vieras edes tietää kuka on järjestäjä? Jos järjestäjä löytyy, kenties tällä on 100 muutakin ongelmaa joita hänen pitäisi ratkaista samanaikaisesti? Isoissa ja avoimissa tapahtumassa, joissa toisilleen ennalta tuntemattomat ihmiset käyttävät alkoholia, pitäisi olla vähintäänkin tunnistettavia häirintäyhteyshenkilöitä, joilla ei ole muita kiireisiä tehtäviä kun häirintään puuttuminen tarvittaessa. Mutta tällainenkaan tila ei ole koskaan turvallinen siinä merkityksessä etteikö häirintää voisi tapahtua, se on turvallinen vaan siinä merkityksessä että edes joku voi auttaa siihen puuttumaan.

Mikä motivoi feministiksi julistautunutta ahdistelemaan seksuaalisesti? Teoriassa on selvää, ettei seksuaalisen ahdistelijan ainakaan kannata julistautua seksuaaliseksi ahdistelijaksi. Lisäksi sellaisen kannattaa hakeutua liikkeisiin joissa on paljon nuoria naisia. Mutta epäilen, onko kukaan feministi/vasemmisto/aktivistiskenen seksuaalinen ahdistelija oikeasti näin suunnitelmallinen. Todennäköisimmin hän uskoo itse olevansa ”hyvä tyyppi” ja allekirjoittaa liikkeen ajatukset ja päämäärät, mutta hänellä on joku käsittelemätön ongelma joka johtaa ongelmakäyttäytymiseen. Olen todistanut muutamaa tällaista tapausta, joissa tekijä on ollut joko vakavasti traumatisoitunut, päihdeongelmainen tai molempia näistä.

Onko ongelmallista sanoa että joku käyttäytyy paskasti koska on traumatisoitunut? On, mutta on vielä paljon ongelmallisempaa sysätä kaikki vastuu ”yksilölle” joka kuvitellaan vapaaksi kaikista henkilökohtaisista tai rakenteellisista painolasteista.

Vakava ongelmakäyttäytyminen tuskin paranee pelkästään minkään liikkeen aatteellisella indoktrinaatiolla. Omien kokemuksieni perusteella uskon, että ihmisen aatemaailma on persoonallisuuden pintakerroksessa, ja usein valikoitunut satunnaisen sosialisaation seurauksena. Sen sijaan ongelmakäyttäytymisen syyt ovat jossain paljon syvemmällä, eikä tekijä välttämättä tiedosta niitä itsekään. Liikkeet eivät välttämättä pysty omien aktivistien amatöörivoimin ratkaisemaan näiden ihmisten ongelmia, kun siinä eivät välttämättä onnistu edes ammattilaiset. Seksuaalista ahdistelua voi ennaltaehkäistä kasvattamalla lapsista terveitä ihmisiä, mutta aikuisten kasvattaminen uudestaan on haasteellista, vaikkakaan ei täysin mahdotonta.

+3
anttirautiainen
Helsinki

Esittelyni löytyy täältä: http://anttirautiainen.livejournal.com/profile
Ask.fm: http://ask.fm/AnttiR
Twitch: https://www.twitch.tv/arautiainen
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjyKQiYgSwFGihpsz27BvHw

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu